Sunt efectiv siderat când văd în 2023, mai e un pic și se face 2024, oameni pentru care internetul înseamnă doar belit ochii pe Facebook sau tik tok, în rest sunt la fel de neajutorați ca analfabeții în fața cratimelor.

Ușor de păcălit, fără nici cea mai vagă urmă de cunoștințe în digital, sunt victime sigure pentru oricine vrea să le fure datele sau, de ce nu, banii. Analfabetismul digital e la fel de rău precum cel funcțional, să știți.

Pentru ei, pentru toți ăștia, am făcut un ghid care să-i ajute să nu se mai chinuie. Urmând sfaturile de mai jos, o să le fie mult mai ușor pe internet, poate chiar nici nu vor mai avea nevoie de el.

➡️ Folosește aceeași parolă la toate conturile pe care le ai. Fă-o cât mai simplă ca să n-o uiți (cel mai indicat ar fi să folosești numele tău și data nașterii) și, mai ales n-o schimba, niciodată. În felul ăsta nu ai cum să-ți uiți parolele vreodată.

➡️ Dacă totuși ai ignorat sfaturile de mai sus și ți-ai făcut mai multe parole, ține-le pe toate în același loc într-un folder de pe calculator denumit simplu „parole”. Ca să le ai la îndemână tot timpul, sfatul meu ar fi să ai același folder și pe telefon. Că, na, știi cum e, n-ai tot timpul calculatorul la îndemână.

➡️ Nu folosi vreun program sau vreo aplicație antivirus. Ambele mănâncă din resursele pc-ului sau telefonului și-ți îngreunează navigatul pe net. Poți să te trezești, duamne apără și păzește, cu lag la filmulețele de pe tik tok. Păi ce viață mai e aia?

➡️ Nu face niciodată back-up la nimic. Îți va ocupa degeaba o grămadă de spațiu pe hard. Spațiu de care, se știe, ai nevoie pentru poze, videouri, muzică, filme și seriale.

➡️ Dacă primești în mesageria privată un mesaj de genul „tu ești în videoul ăsta?” trebuie obligatoriu să-l deschizi. Ai grijă doar să nu mai fie alți oameni în jur. Cine știe, poate chiar ești tu în videoul ăla și n-ai chef să afle și alții. Ah, să nu uit, mesajul o să conțină un link pe care trebuie obligatoriu să-l accesezi. Altfel cum ai putea să afli dacă chiar ești tu în videoul ăla? Dăăă…

➡️ Dacă primești un mesaj de la un necunoscut care te roagă să-l ajuți să-și recupereze contul de Facebook hăckuit de niște oameni răi, ajută-l. N-are ce să ți se întâmple rău când ajuți pe cineva care are nevoie. Până la urmă nici nu vrea mare lucru de la tine, doar o adresă de email și-o parolă. Dă-i-le, că binele făcut ți se întoarce însutit. Întotdeauna.

➡️ Nu ignora email-urile de la bănci sau de la alte instituții prin care ți se cere să-ți actualizezi datele personale. Riști amenzi foarte mari. Întotdeauna începi cu datele cardului și contul, abia apoi numele complet, adresa și cnp-ul.

Foarte important! Nu te lăsa indus în eroare de adresa de email de pe care ai primit notificarea. În cazuri de genul ăsta băncile preferă să folosească întotdeauna adrese de email de tipul mihăiță[email protected] (sau yahoo.com) tocmai pentru a stabili o relație cât mai personală cu clienții.

➡️ Deschide toate fișierele cu terminația .exe. Mai ales pe cele primite pe email sau prin mesageria privată. Majoritatea conțin joculețe și videouri foarte funny.

➡️ Răspunde cât poți de repede email-urilor care te anunță că ai câștigat un premiu baban și trimite-le toate datele solicitate. Altfel, riști să pierzi premiul și va ajunge la altcineva care a fost mai rapid decât tine.

➡️ Pentru că trăim vremurile pe care le trăim, o să vezi că există extrem de mulți oameni care nu mai au pe nimeni pe lumea asta, în schimb au grămadă de bani pe care n-au cui să-i lase. Mulți dintre ei sunt pe moarte și-ar vrea să lase cuiva, ca moștenire, toți banii ăia pe care i-au strâns.

Din disperarea că n-au cui să-i lase și rămân atâția bani necheltuiți, ajung să le scrie unor oameni necunoscuți rugându-i să accepte să primească măcar câteva sute de mii de euro. Unii, cei mai tupeiști, te roagă chiar cu sume de la un milion în sus.

Dacă ai marele noroc să-ți scrie ție, ajută-i. Până la urmă le faci un bine și lor, că se duc cu sufletul împăcat, dar și ție. Cui i-au stricat vreodată niște sute de mii sau niște milioane de euro?

➡️ Verifică din când în când în folderul de „spam”. Dacă găsești email-uri acolo, mută-le pe toate în „inbox” și deschide-le. Încet, pe rând, dar deschide-le pe toate. Eventual, ca să fie mai ușor, poți să începi cu cele care conțin link-uri externe. Accesează-le fără să verifici niciodată link-urile respective, că e pierdere de vreme. E mult mai important ce vor de la tine și să urmezi întocmai pașii pe care-ți cer să-i faci.

➡️ Fă-ți tranzacțiile online, verificările de cont, toate operațiunile financiare, doar de pe rețele wi-fi publice, eventual fără parolă. În felul ăsta vei mai rapid, în plus vei face o economie semnificativă la internetul pe care ți-l plătești singur, din banii tăi.

Gata, sper că v-am ajutat să înțelegeți cum funcționează internetul.

P.S. Dacă n-ați înțeles că sfaturile de mai sus sunt exact opusul a ceea ce ar trebui să faceți în realitate, e ok. Înseamnă că locul vostru poate nu e pe internet și că meritați tot ce vi se întâmplă online.