Prieteni, știu că e 1 Mai și sunteți orientați spre cu totul alte treburi azi, dar între două grătare sfârâinde și un platou cu mici, voiam să vă supun atenției o chestiune.

Înainte să vă arăt despre ce e vorba, o să vă atrag atenția că mi-ar plăcea să dezbatem fără niciun fel de mișto sau hate inutil. Că la înjurat ne pricepem toți, mai greu e cu combătutul sau susținutul pe argumente.

Bun, acum să purcedem. Presupunem că ești un locuitor al Bucureștiului care dă întâmplător peste asta:

„Dragi bucureșteni,

Sunt Sebastian Burduja și candidez pentru funcția de Primar General al Capitalei din partea Partidului Național Liberal. Am un Plan pentru București, o echipă puternică și rezultate concrete în Guvernul României, în mediul privat și în instituții internaționale.

Am o pregătire solidă ca economist, absolvent al universităților Stanford (licență), Harvard (dublu masterat) și ASE București (doctor în economie, summa cum laude) și expert în dezvoltare urbană, cu experiența de 4 ani ca expert al Băncii Mondiale la Washington.

Ca ministru al cercetării, inovării și digitalizării, am creat cazierul judiciar digital și am salvat proiectul laserului de la Măgurele. Ca ministru al energiei, am lansat investiții de peste 10 miliarde de euro pentru energie sigură pentru toți românii. Am demarat fuziunea ELCEN-Termoenergetica și am eliminat “taxa pe soare” pentru prosumatori. Am livrat rezultate pentru români — lista completă este aici: burduja.ro/rezultate

Bucureștiul poate și merită mult mai mult. Acum avem șansa să schimbăm orașul în bine, cu energia și forța unei noi generații. E timpul să nu mai alegem răul cel mai mic, ci omul cel mai potrivit.

Planul meu pentru București se bazează pe 5 priorități:

1. Bucureștiul sigur. Luptă totală cu drogurile, vandalismul și mizeria. Întărirea Poliței Locale. Reabilitarea clădirilor dărăpănate, focare de criminalitate.

2. Bucureștiul conectat. Orașul pentru oameni, traficul în subteran. Tunelul Urban București (TUB), de la Piața Presei la Parcul Tineretului. Zone pietonale, inclusiv Calea Victoriei, piste de biciclete, transport public modern.

3. Bucureștiul civilizat. Factura de întreținere la jumătate, căldură și apă caldă pentru toți. Modernizarea rețelei de termoficare și a CET-urilor în noul sistem integrat.

4. Bucureștiul verde. 800 de hectare de parcuri noi Parcul Central (Izvor-Parlament-Academie, Pacul Pădurea Băneasa. Aer curat pentru bucureșteni.

5. Bucureștiul digital. Primărie fără hârtie, servicii publice digitale rapide. Fără copii inutile sau dosare cu șină. Transparență totală: calculatorul nu ia șpagă.

Știu, vreau și pot. Vă chem alături de mine să schimbăm Bucureștiul împreună. Pentru Bucureștiul Viitorului!”

Ce părere îți faci la prima mână, după o primă lectură? Că eu, de exemplu, mi-aș dona un rinichi ca să văd înfăptuit punctul 5, ăla cu Bucureștiul digital. Experiențe de dată recentă mă fac să am coșmaruri doar când aud cuvintele „funcționar” sau „dosar”.

Repet, mi-ar plăcea să discutăm pe argumente reale, nu pe argumente legate de trimiteri la orgini și alte alegații sau sofisme.

Știți de ce vă întreb? Pentru c-am dat pur întâmplător peste acest manifest al lui Burduja și instinctiv am vrut să dau skip. Îmi plecase deja mâna când creierul a zis „stai, mă, ia hai sa vedem ce spune omul ăsta”.

Și-am citit, după care m-am întrebat oare de ce am vrut să dau skip? Am găsit o explicație care chiar s-ar putea sa fie cea mai apropiată de realitate: pentru că suntem suprasaturați de atâta *uie.

Mă refer la *uile pe care și le aruncă în piața publică ăștia din funcțiile de conducere. Suntem atât de atenți la ele și-am deveniți atât de obsedați să nu mai plecăm pe fentă, că efectiv uităm să mai fim atenți la oameni și la ideile lor.

În marea lui înțelepciune, poporul român a inventat și-o zicală pentru treaba asta: „nu vezi pădurea din cauza copacilor”. Și fix asta se întâmplă, nu mai auzim omul din cauza zgomotului produs de oameni.

Revenind, trecând peste orice antipatii sau simpatii, ești un bucureștean care citește manifestul lui Burduja de mai sus. Ce gândești după ce-l termini de citit?

P.S. Sunt multe rânduri de alegeri anul ăsta, prin urmare cred că o sa crească un pic și numărul articolelor pe subiecte politice de pe blog. Nu știu dacă asta vă bucură sau nu, dar zic eu că e important să ne facem cu toții datoria civică măcar de a discuta despre ce se întâmplă în 2024 cu țara asta.