413,209 cititori

De ce miros urât bătrânii?

Duminica trecută, pe la 12.00, eram la Mega (mda, cred că o să mă mut la ei în magazin, măcar nu mai pierd timpul cu mersul până acolo). În fața mea era un moșneguț. A propos, abia acum când scriu, realizez că există un fel de paradox. În cartierul unde locuiesc, deși se numește “Tineretului”, oamenii în vârstă sunt, cu siguranță, majoritari. Cel puțin la Mega Image-ul ăsta, pe unde-mi fac eu veacul, zici că în fiecare zi se dau pensiile. Și cred că peste tot mișună exact ăia care erau tineri, pe vremea când s-au construit blocurile.

Mă rog, să revenim. În fața mea era un tataie. Dar era tipul ăla de moșneag pe care nu și-l doresc copiii drept bunic. Genul în fața căruia nu prea se comenta pe când era în putere și care încearcă, chiar si la vârsta a treia, să mențină aceleași aparențe. Ținea spatele drept și capul sus, părul alb, des era pieptănat pe spate. Doar mâinile îi trădau din plin vârsta. Erau pătate cu maro și tremurau ușor. Purta un parpalac de piele, lung până în pământ, exact cum avea Gheorghe Dinică în filmele lui Sergiu Nicolaescu. De altfel, pot să pun pariu că haina aia, dacă nu făcuse războiul, prinsese macar cutremurul din ’77.

M-am apropiat și m-am așezat la coadă, exact în spatele lui. Și atunci, ca un pumn peste faţă, m-a trăznit mirosul. Desigur, sunt delicat când spun “mirosul”. Pentru că omul puțea în toată regula. Bănuiesc că știți despre ce vorbesc. Era damful acela specific bătrânilor, dar dat cu câteva trepte mai sus. M-am mutat câțiva centimetri mai în spate si m-am uitat cu atenție la el. Avea pantaloni de stofă călcati la dungă și pantofi curați în picioare. Tot ce pusese pe el era din vremuri de mult apuse, dar măcar păreau curate. Și atunci?

Şi atunci m-am uitat în coșul lui. Avea trei pâini din alea pufoase și ieftine, doldora de amelioratori, cu prețul sub un leu, niște cartofi și o doză de “365”, cea mai ieftină bere pe care-o găsise pe raft. Atât! Dar stătea drept și mândru în haina lui de piele. A încercat să-și domine ușorul tremur al mâinii, când i-a întins vânzătoarei hârtia de zece lei sau când și-a numărat în palmă restul.

Iar eu, atunci si acolo, am înțeles de ce miros urât unii bătrâni.

Este mirosul sărăciei.

Este pensia de câteva sute de lei. Dacă este și aia.

Este caloriferul dat la minim, din singura cameră pe care o mai încălzesc.

Este geamul ținut închis toată iarna, ca să nu “intre frigul”.

Este robinetul de apă caldă pe care-l deschid cu teamă, doar când trebuie să meargă la doctor.

Este haina de piele, ținută decenii întregi în dulap, pentru că alta nu-și mai permit.

Este bătaia de joc a tuturor celor care au condus sărmana Românie în ultimii cincizeci de ani.

Şi m-am gândit că aș vrea o țară în care bătrânii nu miros urât! Dar mi-e tare teamă că, ușor-ușor, o să ajungem să puțim cu toții!

mihai_vasilescu_batrani_parcFoto by Corina Băcanu

538 de păreri la “De ce miros urât bătrânii?

 1. Ai surprins extrem de concret amarul acestei societati! E tragic sa muncesti o viata, sa fii corect cat poti si cat iti permite societatea si sa ajungi sa SUPRAVIETUIESTI cu cativa lei lunar. Asta in timp ce ecranele televizoarelor sunt invadate de ciuciubati care “sparg” mii de lei(noi) pe seara ca sa bea o tarie si sa dea din cur in nu stiu ce cluburi!

  Comentariu beton! Thumb up 528 Thumb down 21

  • @Gusi, da, “supraviețuire”, acesta este cuvântul. Din păcate. 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 160 Thumb down 12

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 41 Thumb down 256

  • @Viorel, desigur, dragul meu. Mai ales tu esti cel mai in măsură să comentezi. Auzi? Prostia poate fi si la picioare? Sau la rinichi?

   Comentariu beton! Thumb up 130 Thumb down 14

  • cine-i referentul la cuvântul “lumea”?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Care lume??

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • Viorele tată eşti prost grămadă. Atât de prost că nu înţelegi nimic. Bă boule, autorul nu critică pe bătrânul acela amărât, ci descrie cu ajutorul acestei descrieri literare o stare de căcat din ţara asta de căcat, plină majoritar de proşti ca tine care au votat pe aceşti căcaţi la putere. Ştiu că nu vei putea procesa în creierul tău de prost o propoziţie cu peste trei cuvinte, aşa că îţi spun scurt. Cretinule!

   Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 3

  • Eram Intr-o vara pe o plaja din Italia, si dintr-o data,aceasta, a fost invadata de o multime de oameni in varsta, insotiti de cateva infirmiere,Aveam sa aflu ca acolo in Albisola era o tabara in care veneau pe rand elevi, dar si batrani de la niste azile.Erau frumosi erau luminosi, veseli, fericiti si nu miroseau urat.Atunci m-am gandit la batranii nostrii, cu pielea zbarcita de soare, cu mainile crapate de munca, rosi de boli si saracie, zdrentuiti si infometati, batranii care au muncit pe ogoarele tarii ca noi orasenii sa avem ce manca, batranii care se incolonau disciplinati dimineata si mergeau in fabrici, uzine, santiere si ridicau tara asta ca noi sa putem sa o vindem acum bucata cu bucata pana nu mai ramane nimic din ea, INSTATANEU mi-au dat lacrimile si m-am gandit ca vreau si eu sa nu mai am in tara mea copii care se culca flamanzi si batrani care “miros urat”, ca vreau si eu sa am in tara mea copii si batrani FERICITI.Ce facem pt, asta???Deocamdata nimic, ba dimpotriva, votam toti nemernicii la conducerea acestei tari si ne ploconim in fata marilor puteri Implorandu-i sa IA tot si pe noi la bucata daca se poate!!!!!

   Comentariu beton! Thumb up 194 Thumb down 3

  • Rezultatul “democratiei originale” a lui Iliescu ajutat de hotii socialisti (activul de partid si securistii).

   Suca

   Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 2

  • Felicitari,Marina,ai perfecta dreptate!

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Este adevarul dureros, Marina! Trebuie sa schimbam ceva in tara asta si nu doar “pe net”

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Marina… Marina ! Cata dreptate ai ! Ce putem face acum ? Mie imi dau lacrimile…
   Muncesc si traiesc in Germania de ceva vreme.. si ma doare cand vad diferentele enorme de viata… Doamne… tare mi-ar place sa stiu care sunt persoanele potrivite pentru a ne conduce, tare as vrea sa stiu care sunt cei ce isi iubesc tara si acest popor din care fac parte… Tare as vrea sa stiu care sunt aceia care isi doresc cu adevarat sa scoata acest popor din umilinta in care a fost infundat timp de peste 25 de ani… Doar sa ne rugam Lui Dumnezeu ca cei pe care ii vom vota, sa fie iubitori de tara si neam ! Sa le transmitem iubirea noastra si energia pozitiva, prin puterea gandului . Asta putem face si chiar este indicat !

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

  • subscriu

   Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 5

  • Am aflat ca exista cuvantul “zignesti”.Daca literele z si j erau una langa alta pe tastatura, mai intelegeam. Nota 1 Viorel.

   Comentariu beton! Thumb up 101 Thumb down 10

  • @Adrian, 😉 :))))))

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 6

  • Inlocuiri frecvente de sunete in tulburarile de vorbire: R cu L, V cu F, J cu Z ;
   Netratate la logoped in copilarie…te fac de 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 4

  • probabil asa vorbeste el, mai alintat :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Sînt tastaturi QWERTZ la Ghermanezia. Acolo Y este jos, schimbat cu Z, foarte aproape de J… Fii ”mizericordios” că-i plină Românica de ”mizeri”. O revoluție mai simplă…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • desi nu vreau niciodata sa accept ceea ce scrii tu este in mare parte adevarat ,sunt totusi si batrini care nu i putem asocia cu acest gen ,cei ce si au gasit adapost alaturi de copii ,care si au dedicat intreaga viata ,lor ! lucru care stim ca nu totdeauma se intimpla ,multi ursuzi uita de copii nepoti si isi petrec restul zilelor egoisti ,singuri ,tinind doar ptr.ei,banii si mincarea ,ce ai intilnit tu akolo sigur nu era din cat. asta

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 27

  • Da, sunt unii care nu se incadreaza in aceasta categorie de Batrani “mirositori”, dar aceia sunt “fosti”, cu pensii mari si de obicei, cu bun simt invers proportional!

   Comentariu beton! Thumb up 61 Thumb down 7

  • Eheheeee daca ati sti cati dintre cei cu pensii peste 1500 lei sunt cei care inchid caloriferele, care urineaza in sticla, fac restul in pungi de plastic si se spala unul dupa altul in acceasi apa pe care o refolosesc la WC. Aici nu mai este vorba de saracie ci de o indobitocire permanenta din timpul lui Ceausescu dublata de necrutatorii oaspeti Tanti Roza si Unchiul Altzhy.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • Unde oare s-a rătăcit limba româna?

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 7

  • Unde s-a ratacit, oare, semantica?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • tanti ramona, nu ai vrea sa-ti faca autorul o cronica de societate analizând cu lupa fiecare caz în parte si apoi generalizând particularul?

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 5

  • Ce adevar trist

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 1

  • Saracia nu miroase urat! Am fost medic la sat, la lipoveni, un an. Batranele veneau sa isi verifice tensiunea dupa ce faceau baie. Camasile lor miroseau a levantica si sulfina! Bunicii mei faceau baie miercuri seara, pentru ca joia era ziua cand mergeau la,dispensar sa isi ia tensiunea. Mirosul de care vorbesti este mirosul celor adusi cu forta la oras de la sat, sa faca industrialziarea fortata a unei tari agrare, a celor care aunfaxut facultati muncitoresti si au ajuns in functii mari, a secretarilor de partid care aveau probleme de alfabetizare, a unora facuti ofiteri ca sa schingiuiasca dusmanii poporului in temnitele care au distrus elita tarii si care apoi au trait din pensii confortabile. Cand li se taie privilegii nemeritate ajung precummcelmde mai sus! Saracia nu miroase, urat, marlania, da!

   Comentariu beton! Thumb up 335 Thumb down 26

  • @Saracia nu miroase urat!, prietene, esti idiot!

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 38 Thumb down 109

  • scuze, mihai vasilescu, te-am supraestimat!

   Comentariu beton! Thumb up 92 Thumb down 17

  • @sărăcia nu miroase urat! , spre norocul meu, nu am făcut aceeași greşeală cu tine. Rămâne cum am stabilit.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 13 Thumb down 69

  • Injuri un om pentru ca nu este de acord cu ceea ce spui tu?! Ce penibil, atata negativism si rautate..

   Comentariu beton! Thumb up 86 Thumb down 13

  • @Pace şi Iubire, ai înţeles greşit “eşti idiot” nu este o înjutătură, ci o constatare. Aşa cum dacă spun că poţi să-ţi bagi in fund “pacea şi iubirea” este o recomndare. Înţelegi diferenţa?

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 21 Thumb down 81

  • uite sunt si bloggeri care miroas urat … Kih!

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 2

  • @leeloo, “miros”, bloggerii miros, că sunt mai mulţi. Lasă, nu-ţi bate capul.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 17

  • mi bine sarac si curat, chiar daca mirosi dar macar ai muncit cinstit in mizerie !!!!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Are si barba….deci e intelept! )))
   Vad si ochelari,tablou complet.
   Cum miros frustrarea,si teribilismul?
   A-i te
   adresa cuiva cu apelativul”idiot” ,doar pentru ca are o alta opinie…spune multe despre autor.
   S-a gandit oare,cand a scris,ca omul obisnuit sa se spele o poate face si cu mai putina apa,inainte de ’89 nu aveam apa calda,si tutusi nu puteam…iar in loc de bere,putea cumpara,la acelasi pret,un sapun.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Mihail, boss, când mă jignește cineva care scrie ATÂT de prost ca tine, sunt mândru. Te pup.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Pentru atitudinea asta ai un dislike de la mine. 😉 La mai multe. Succes!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Eștinecioplit, oare sa zic ca mi se rupe pula? Bine, nu zic.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 0 Thumb down 6

  • Aveti si dvs dreptate, dar meseria ce o aveti/ati avut-o, asa cum specifica si textul, va include in zona oamenilor care ii intalnesc pe batrani in ziua urmatoare dusului… deci curati si pregatiti…… dar pana la urmatoarea vizita medicala…

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 9

  • @Ioana, ha? NU înţeleg nimic din ce spui. Ce meserie?

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 31

  • Draga, da-mi voie sa te contrazic…ai auzit de batrani care stau la bloc, si fac baie in aceeasi apa? Sau ca nu trag apa la veceu decat o data pe zi ca sa nu consume ? Ca nu deschid geamurile decat vara ca e caldura scumpa? Eu am vecini care fac asta si cand intri la ei in casa …se simte…astia sunt saraci nu zgarciti sau inculti…pur si simplu nu au cu ce plati si asa ca apeleaza la ECONOMIE , dusa la extrem, adevarat, dar asta e realitatea noastra…

   Comentariu beton! Thumb up 106 Thumb down 5

  • Aveti dreptate ! si eu cunosc batrani care fac economie maxima si sunt primii care ajung la administratie sa-si plateasca datoriile.Dar eu ma intreb : politicienii au observat ca unii batrani miros urat ? Si ce-au facut pentru asta ? Care este nivelul de trai al batranilor ? Concreta este zicala : “tara noastra aur poarta, noi cersim din poarta in poarta”

   Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 0

  • Fiecare din noi are istoria lui.Nu scapam niciunul de decreptitudine.Lasati batranii sa moara nebatjocoriti!

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • si eu stau la bloc,– in acelas bloc—de 45 ani dar observ cum blocul nostru miroase urat din ce in ce mai mult.am discutii ca tin usa pe palier deschisa prea mult timp,dar ce sa fac ,altfel risc sa-mi intre miros de vechi la mine in casa . ei parca nu observa, ba da dar o fereastra deschisa acum iarna subtiaza bugetul. la baie mi-am instalat aparat electric de incalzit apa pentru ca am impresia ca nu mai vor sa consume apa calda nici pentru curatenia corporala. sunt unii vecini pe care nu-i vezi afara la o plimbare cu saptamanile doar plecand la piata cu sacosa in buzunar si venind cu ea fluturand .. am fost de mai multe ori peste hotare . restaurantele si fastfood-urile sunt pline de seniori care mananca si rad de crezi ca in fiecare zi au ONOMASTICA. asta este o parte din imaginea tarii noastre. NU FAC POLITICA II LAS PE ALTII SA IA POZITIE IN ACEASTA TARA CARE ESTE IN DEGRADARE TOTALA PENTRU OMUL DE RAND .

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • Ai maaaareeee dreptate.Nu saracia miroase ci “marlania”. Si in tara asta foarte multi doctori MIROS, si nu din cauza saraciei……….

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 6

  • pt domnul care a fost medic la sat,”saracia nu miroase urat”

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • Exact asta a spus si Mihai , ca oamenii batrani isi fac baie decat atunci cand se duc la doctor ..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • Ori zici: NU isi fac baie decat cand se duc la doctor, ori zici: Isi fac baie DOAR/NUMAI cand se duc la doctor. ?

   La alegere.

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • eu su t de parere ca sunt oameni intre oameni ! poate singuratatea l-a facut pe acest om de a ajuns in starea aceea deplorabila,sau poate chiar saracia….cum ai spus.Imi amintesc insa ca bunicul meu de 94 de ani niciodata nu a mirosit urat ..cu o pensie de colectiv …!!! bunica se ingrija de el.., il priminea… cum spunea ea, si se spala si se schimba zilnic..la tara..!!! cunosc si batrani care din comoditate nu le mai pasa sa se ingrijeasca sau nu mai au miros pur si simplu si nu-si dau seama… Oameni intre oameni as zice eu…

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 1

  • buei, nu fiti hors sujet cu tot dinadinsul. Autorul nu vorbeste despre demnitatea umana de care a beneficiat pe drept bunicul tau, ci de cea cuvenita tuturor batrânilor, în general, si, mai precis, autorul spune printre rânduri ca e grav, inadmisibil si inumat sa aiba asta loc. Adica neîntrunirea conditiilor de care or fi ele ca fiinta umana sa aiba minimul din ceea ce i se cuvine pentru a fi demn.
   E ca si cum ai vorbi de un “non lieu” în termeni juridici, când nu se întrunesc toate conditiile necesare si suficiente pentru a se statua. Ce dracu’ va tot suciti mintile sa fortati nota? Ca, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere?

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

  • Deci de aia multi doctori,nu miros…ci PUT cu adevarat,nu din cauza salariilor “mizere” ci pt ca marlania e la putere

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Totul este metaforic,dar este atat de real! Greu de “tradus” de catre unii, de…. intelectul bata-l vina.!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • Ai si nu dreptate! E adevarat ca oamenii la tara se spala cand merg la medic, asa cum o fac si marea majoritate de la oras, doar ca domnul din povestea lui Mihai nu era la doctor…

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • In sfarsit, un comentariu cu bun simt. Daca ar realiza cei care aproba spusele lui MV ca varsta a treia da buzna peste ei atat de repede!

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • Nesimtirea miroase urat. Indiferent de varsta. Am cunoscut tineri, zeci, mirosind a sudoare si a bot nespalat, doar ca ei au descoperit odorile rafinate ale veacului si incearca sa-si mascheze duhoarea naturala… Valabil pentru orica varsta. Tine de educatie. In ton cu cel/cea care comenteaza mai sus sub numele “Saracia nu miroase urat”: poporenii cu “origini sanatoase”, pseudo-urbanizati in timp, nu au invatat (si nu si-au invatat nici odraslele manelofage) ca hainele se mai si spala, ca si locuintele, se mai si aerisesc. Ca cei din jurul tau nu sunt pedepsiti sa-ti suporte emanatiile doar pentru ca “uite in ce hal ne-au adus astia”… Nesimtirea, ca si prostia zgomotasa, pute. Da.

   Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 2

  • Ai mare dreptate si ma bucur NESPUS sa aud ca mai gandeste asa si altcineva inafara de mine, ca eu pe multi aud ca le pare rau dupa Ceusescu s.a.m.d.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 4

  • Deja ai făcut propagandă liberală intr- o țară în care tocmai jaful capitalist a dus la dezumanizarea oamenilor prin scumpirea criminala a apei calde,a gazului,a lemnelor, si tăierea iresponsabilă a pensiilor si dinamitarea fabricilor unde puteam munci ca să ne putem ajuta bunicii si părinții. Si … DA ! Era foarte bine în regimul comunist când nu există nici măcar UN SINGUR SOMER,cand bătrânii aveau case GRATUIT si locuri în azile.Astazi,un loc în azil costa cat 3 pensii.Logica /capitalistă 🙂 Adică 3 pensionari cumpărăm … un loc ????Că medic,sa susții regimul capitalist care a genocidat poporul prin îngrădirea dreptului LEGITIM-CONSTITUTIONAL la asistență sanitară gratuita ești cel puțin de râs.Dar la ce mită pretindeti voi,doctorii,care nici măcar nu știți jurământul lui Hipocrat, de la acești bătrâni uitați de societatea capitalistă, nu ne mai miră nimic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • Toți care faceți spume după comunism,să vă fut în gură de handicapați și de oligofreni.Nu vă dădea Ceaușescu case fiindcă vă iubea idioții dracului,chiar spunea la propriu despre voi că sunteți viermi și că nu meritați decât suficient cât să munciți ca sclavii și să nu muriți.Vă dădea casă ca să aveți unde să vă futeți,să vă înmulțiți și să continuați ciclul de fabricare a sclavilor întru gloria eternă a eternului conducător.Vi se pare că era bine fiindcă ați prins partea de final a comunismului când totul e uniformizat într-o baltă comodă de mediocritate,când doar se dă cu ciocanul,nu partea de început când se taie cu secera.Adică aia când te împușcă sau te duce în gulag fiindcă trebuie completate normele lunare de dușmani ai statului.Da ce pula mea să înțelegeți voi animalelor să mancăm și să căcam restu nu ne interesează.Put fiindcă sunt niște jegoși și niște căcați de oameni,de-aia,fiindcă așa au fost toată viața lor,caractere mizerabile,obiceiuri mizerabile.Am avut și eu bunici la bloc,la fel,pensie mică,făceau economie la mâncare,la curent,la ce se putea,dar la apă și săpun niciodată.Încălzeau apă la aragaz în oală și se spălau,fiindcă așa au fost învățați și nu și-au pierdut demnitatea.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 5

  • Bun si articolul si comentariul ! Am fost in casa unei batrane de 96 de ani si stiti ca m-a uimit: ca nu miroasea a batran !! Deci chiar te minunezi cand nu este asa !

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • in momentul in care ii vezi pe ai tai batrani, care stii in ce hal si-au mancat sanatatea mentala si nervii cu o tara care mergea in teorie la fel ca si coreea de nord cum nu pot sa mai puna la ciorap nimic pentru ca nu au naibii cum, mai ca iti doresti un Robin Hood modern sa redistribuie niste averi de mondeni.

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Batranu’, n-ai citit textul, este?

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 7

  • A citit dar nu a inteles, ceea ce e mai grav!

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 8

  • @monica, a înțeles, a înțeles, că îl știu eu pe domnu’ ce-i poate pielea. 😉

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 6

  • nea’ Misule ,sigur arati ca foto/profil ,da” gindit …ti au placut cartilii’ cu poze

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 15

 2. Pe bunica iarna o aducem la mama in oras, si n-are nici o treaba, si tot nu vrea sa se spele.Ca pierde cuvantarea lui Gadea.Put ca nu se spala,.

  Comentariu beton! Thumb up 106 Thumb down 20

  • @Batranu’, da, e posibil să se întămple așa cu unii dintre ei, dar asta nu însemnă că este o regulă generală. Pai, dacă mergi cu metroul, ai să observi că există destui tineri si oameni în putere care nu se spală. Deci nu cred în exemplul tău.

   Comentariu beton! Thumb up 89 Thumb down 7

  • Cautati raspunsul si la un medic endocrinolog,nu va dati cu parerea.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 9

  • i-ai controlat tu pe fiecare în parte?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 4

 3. Iti spun o vorba mare si lata : cine s-o nascut patrat nu poate muri rotund.Oamenii, indiferent cat de saraci ar fi, daca in viata lor au fost pedanti si curati, asa au sa moara.Eu nu cred in mitul asta cu saracia, si cea mai buna dovada e bunica mea.N-au bani de-un dus, dar lasa 2-300 de lei la biserica pentru morti in repetate randuri.Daca mai vrei iti mai dau exemple din familia mea, sa nu zici ca vorbesc aiurea.Is convins ca tu, eu si ceilalti care comentam aci n-o sa fim nespalati la batranete, deoarece ne spalam si acuma.Chestie de deprindere.

  Comentariu beton! Thumb up 200 Thumb down 16

  • @Batranu’, să știi că sărăcia taie așa de repede deprinderile, cum nu-ți imaginezi.

   Comentariu beton! Thumb up 104 Thumb down 13

  • Are dreptate Batranu’ asta dom’le Vasilescu.Buni a mea avea o pensie de 300 de lei dar sapun isi cumpara inaintea medicamentelor(din astea mai lua si compensate) sau a alimentelor(ca-i mai duceam noi)si de fiecare data,dupa ce mergea la baie,se spala cu apa si sapun ca nu-i placea babei hartia igienica.In ultimul an de viata(a murit la 92) nemaiputandu-se urca in cada,isi inmuia un prosop cu apa si sapun,se spala la subrat si in zona delicata,s-apoi isi sapala prosopul,tot cu sapun, bineinteles.Cand nu avea apa la robinet se ducea de-si lua de la cismea,cand nu putea ajunge,mergeam noi de-i faceam provizii cu apa.Singurul miros intepator din casa ei era cel de naftalina,ca punea printre tot ce era de lana.Alta buni,la tara,isi facea sapun in casa iar cand nu avea,isi facea lesie(adica amesteca cenusa de lemn cu apa si-si face o solutie,asemanatoare sapunului) si se spala.Asa ca lasa mata vrajeala cu saracia,ca nu tine.Cine vrea sa nu puta se spala,dar cine pute si merge asa cum e,inseamna ca nu da doi bani pe cei din jur si nu-l inteseseaza cat de mult “polueaza”.Este valabil si pentru tineri si pentru batrani,deopotriva.Exceptie fac doar cazurile persoanelor care nu se pot spala singure(bolnave,paralizate etc.)dar astea nu umbla prin locuri publice sau cazurile persoanelor “inzestrate” de la Dumnezeu cu un miros urat,ce nu dispare indiferent de sapunul/samponul folosit dar si astea,sunt destul rare.

   Comentariu beton! Thumb up 71 Thumb down 3

  • @Iuli, buni a ta dacă nu avea pe nimeni s-o ajute (sau dacă taia la bloc) nu și-ar mai fi cumpărat în viața ei săpun, din 300 de lei pensie.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 14 Thumb down 26

  • Imi place chestia cu banii lasati la biserica ! Asa este si de asta nu-i desveti pe cei mai multi. Popii sa traiasca bine – ei , cum s-o putea !!!

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 8

  • Eu am alt exemplu: mamaia de la tara cu wc si put in curte, pensie de CAP. Si a gasit mereu un lighean de apa (de ploaie uneori) sa se spele, nu zilnic, nu peste tot si nu complet dar reuseste. Are peste 80 ani. Cand a fost operata si nu putea folosi o mana se stergea cu un prosop ud si apoi il clatea. De cate ori vine in vizita la bloc la cineva cere voie o baie si nu, nu isi umple cada.
   Nu pot sa zic acelasi lucru de sora ei, desi mereu ii repeta mamaia ca spalatul seara etc. si sora ii spunea: hai ca m-am spalat acum vreo 2 sapt.
   Oricat de scumpa ar fi apa, un om grijuliu va gasi un lighean de apa la fiecare 2 zile. Un lighean de apa are 10l. x 30 zile =300l, sub 1 m3. Si daca sunt zgarcita il refolosesc in loc de tras la toaleta.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

 4. @mihai m-au trecut fiorii citind textul, este cât se poate de real, dar mai rău este că o să ajungem și noi așa, dacă mai ajungem… Ideea este că cunosc o grămadă de oameni care au lucrat zeci de ani și au o pensie de rahat, să-mi fie cu iertare expresia. Stau și mă gândesc, oare curvele și proștii de la TV ce pensie o să aibă? Probabil mult mai mare decât a unui om de rând care a muncit pe brânci zeci de ani. Fuck off!

  Comentariu beton! Thumb up 81 Thumb down 9

  • @mircelaionelailca, păi cum? Că tocmai îl aprobasei pe @Batranu’. Te-ai sucit?

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 7

  • @mihai, ăsta a fost primul gând atunci când am văzut titlul. Mi s-a părut amuzant ca cineva să scriu un comentariu cu ceea ce gândisem eu, așa că după ce am citit textul, am citit și ce au zis alții, așa am dat peste comentariul lui @Batranu’. Ce am comentat pe urmă rămâne valabil. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Voiam să zic “să scrie”… :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 4

  • @mircelaionelailca, aha. Nice că ai recunoscut. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

 5. In armata, am spart o teava de la incalzirea din baie, doar ca sa ne putem spala cativa insi, ca nu rabdam doar cu dusul saptamanal, urmat la scurt timp de batutul saltelelor.Un coleg tractorist din Covasant, jud. Arad, s-a spalat in 3 luni doar o singura data : cand i-am aruncat 3 galeti de apa rece direct pe el cand dormea.Cum crezi ca se va spala el la batranete?Saracia nu-i o scuza.

  Comentariu beton! Thumb up 87 Thumb down 4

  • @Batranu’, exact ce-ți ziceam și eu. Așă cum sunt tineri care nu se spală, tot așa sunt și bătrâni. Dar mâ îndoiesc că este regulă generală.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 6

 6. O, domnu Mihai, aţi trecut la teme sociale! 🙂 Nu-i rău.
  Oricît ai nega chestia cu spălatu, să ştii că cam aşa e. Chiar tu o zici în articol: Este robinetul cu apă caldă…
  De acord, nu e o regulă generală, dar sunt foarte mulţi aşa. Iar motivul nu e neapărat sărăcia. Cunosc foarte bine persoane care au cu ce, dar s-au obişnuit să nu mai “arunce banii” pentru un deodorant. Îi ţin bine la teşcherea pentru viaţa de dincolo. Şi apoi ies nonşalanţi în lume, că oricum “nu mă mai alege nimeni” şi “nici nu mă duc la nuntă”.

  P.S.1 Cercetătorii ar spune că la nivelul corpului, compoziţia noastră chimică se schimbă din interior pe măsură ce îmbătrânim, producând un anumit miros. Combinat cu jde medicamente pe care le iau şi le elimină şi prin transpiraţie, iese un melanj specific.

  P.S.2 Cînd a fost dat în folosinţă, cartierul Tineretului era plin de tineri. Care între timp au ajuns bătrîni. Că doar nu erau Benjamini Buttoni.

  Comentariu beton! Thumb up 101 Thumb down 3

  • @krantzro, nu știu cum naiba se face că bătrânii de dincolo de granițele României, nu puțeau. Erau fresh, bine îmbrăcați și-și vedeau de viață, pentru că aveau cu ce. Or fi și la ei din ăia care put, da’ mult mai puțini. La noi pute sărăcia, ascultă-mă pe mine.

   Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 4

  • Sa merg in in Italia sa vezi ca unii stau sa putrezeasca de nespalati.Sau poate Franta.Am doi vecini la tara, pensie buna amandoi, fara urmasi, el 79 ea 74.Baie in casa, pe lemne (cheltuieli minine) apa din fantana.Fac baie la lighean (adica intind mizeria peste tot).Dusul il folosesc o data-n an.Motivatia : Ce atata dus?Ca n-am facut nici cand eram tineri…

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 4

  • @Batranu’ păi asta îți explic și eu. Aștia care put acum în metrou, vor fi împuțiți și la bătrânețe. Nu despre ei vorbeam.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

  • Dar baia la ce-au mai construit-o?Aaaaaaaaaaa!-sa fie-n rand cu vecinii.Dragutz.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • batranule devii penibil, la toate ai raspuns, le stii pe toate, esti si mare umblat pe langa mare filozof si sociolog. Sunt si proverbe cu astia care le stiu pe toate dar cred ca alea nu-ti convine sa le stii.
   Stii mai putin sa fii fiinta umana..in a-l intelege pe celalalt, ceea ce este ccel ami grav ca te face mai putin om

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • Am zis că aşa e. Dar nu la toţi. Foarte mulţi se complac că e mai uşor aşa. Şi au şi scuze. “Lasă-l că-i bătrîn!” E ca-n bancul ăla cu avantajele de a fi bătrîn: Poţi să te şi beşi la masă că eşti scuzat fără probleme.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

  • @krantz, da.. Ideea este că mie moșul de la Mega nu mi s-a părut în niciun caz genul care n-ar vrea să se spele. Dacă vedeai cum a numărat restul ăla de câțiva leuți, cred că ai fi înțeles ce am vrut să transmit.

   Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 3

  • Man, uită-te mai atent la toţi bătrînii. Toţi fac la fel. Toţi au impresia că societatea vrea să-i înşele. Au luat prea multe ţăci la viaţa lor şi acum sunt foarte suspicioşi cu orice. De parcă ar mai avea rost…

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 4

  • @krantz, păi cam asta ziceam și eu: “este bătaia de joc a tuturor celor care au condus sărmana Românie în ultimii cincizeci de ani”. Întoteauna bătrănii au fost calul de bătaie de joc.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 6

  • E de fapt un melanj de saracie si 45 de ani de intuneric comunist. perioada comunista a scos multa mizerie din oameni si a creat o societate bolnava care nu se va vindeca prea curand. sunt multe lucruri in neregula cu cetatenii nostri varstnici, lucruri care au prea putina legatura cu varsta. multi au fost rebuturi o viata intreaga iar batranetea nu ii face mai buni.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @John M. Ratt, bolnavă, îmbătrânită și săracă. Extrem de săracă. 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Ai mare dreptate!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Amintitiva perioada imediat dupa decembrie 1989 si incercati sa faceti legatura.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @kaizer, un pic mai explicit se poate? Nu știu ce vrei să zici.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Mi-ai adus aminte de perioada cand luam un tratament nenorocit de puteam a hoit! 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @mona, serios? Nasol moment. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • :)) chiar asa,Benjamini Buttoni

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 7. Se pare ca mirosul unor oameni (nu numai a celor batrani) provine din “regimul a;imentar”… ce feluri de mancare mananca…

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • @Bancuri, și atunci ne întoarcem la ceea ce ziceam: mirosul sărăciei. Am bănuiala că ar vrea să mănânce mai bine, dat nu-și permit.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • intr-adevar oamenii au mirosuri specifice in functie de ce mananca.
   africanii au un anumit miros pt ca pielea lor are alte caracteristici comparativ cu albii, indienii au un miros foarte intens, din cauza picanteriilor pe care le folosesc in orice mancare ar consuma (considera ca altfel mancarea nu are gust) europenii in schimb nu prea miros pt ca dieta noastra este rezonabila.
   Oricum ar fi, reteta este universala. Daca oamenii nu consuma alimente de calitate si se mai adauga si lipsa de igiena, indiferent de varsta vor mirosi.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

  • @Amalia Canache, şi nu ajungem la concluzia mea că sărăcia miroase urât?

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • Ex-europenii spun despre noi ca mirosim a “gaina plouata”

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 8. Ieri am fost la tara.Am inchiriat un cal+plug si mi-am arat in gradina.Dupa, sa ma spal.Am un butoi de 120 de litri cu robinet pentru vara, si o canistra cu robinet de 20 de litri, de pe vremea cand faceam tir.Canistra e buna ca o bun langa soba si e apa calda.Vecina : te speli?Hahaha.Priceless!Roninetul e OZN pentru multi oameni batrani.Nu va mai zic cand le-am aratat servetele umede…

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 4

  • @Batranu’ da, nu contest că așa se întâmplă la țară. Deși îmi amintesc că bunică-mea se spăla și ne băga și pe noi la “lighean”, cam o dată la două zile.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

 9. Eu sunt de acord cu ce spui tu.Adevarat sunt multi oameni saraci , batrani, care nu se spala pentru a face economie de apa si de bani dar sunt si foarte multi batrani cu pensii foarte mari care nu VOR sa se spele.Cand vezi pe strada niste doamne pensionare machiate la maxim de strident ,cu ghiuluri de-alea de la lungesc degetele, vopsite si coafate iar cand te apropii de ele iti pute de la distanta a transpiratie atunci nu mai e o scuza ca esti batran.Parerea mea,saracia nu e o scuza .

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

  • @dede cati, eu cred că este. Chiar dacă nici ei, săracii, n-ar vrea să fie. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 6

  • Niciunde moment nu am avut impresia ca Mihai a spus ca bătrânul mirosea a transpirație. Toată lumea creează acum un topic paralel. Ok! Sa nu te speli nu e o scuza pentru sărăcie. Dar, articolul vorbește despre acel venit lunar care de abia Îți ajunge pentru coșul zilnic dus la minimum de subzistență. Hainele foarte vechi au miros. Si dacă cineva crede ca nu te cuprinde furia când te vezi în situația asta fără sfârșit, și ca nu plangi în casa singur și neștiut. ..chiar nu aveți idee de acești ” senili bătrâni nespălați “…

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • în sfârsit, leila! Eu cu tine si cu autorul pe-o mâna!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 10. foarte bună abordarea, da așa miroase sărăcia altoită pe bătrînețe! Cunosc mirosul ăsta pe care l-am întînlit de zeci de ani la cei bătrîni și săraci de la oraș. La țară miroase altfel, a leuștean uscat, a flori de tei puse la uscat, a mușcate și gutui, a flanea de lînă! Și dacă mai au animale, a staul, hambar și fînar!

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 2

  • @gheo, la bunică-mea la țară nu a mirosit niciodată a jeg și transpirație. Deși ne spălam la apă încălzită în lighean.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 4

  • păi eu am zis că la țară miroase a jeg?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @gheo, nu, nu. Eu te aprobam prin comentariul meu. Așa imi amintesc și eu că mirosea la bunică-mea, cum ai scris tu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

  • Pai vezi ,la tara se poate si la oras nu ? Sunt mai bogati batranii de la tara ?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @dede cati, să știi că sunt. Cel putin cei care mai au chef și putere pentru muncă.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

 11. credeam ca intru sa citesc un text amuzant, dar la final m-am trezit cu o lacrima …

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • @marcel, da, pentru că și eu mă pornisem să ironizez, în gând, haina de piele a omului. Pănă am văzut păinea și cartofii din coș și mi-am dat seama că nu am cum să fac asta.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

 12. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 0 Thumb down 5

  • @lulu, cum, mă, și ăsta e prea subtil? 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

 13. sa stii ca nu numai in Romania miros urat batranii 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Corina, sunt conştient de asta, săraci există peste tot. Şi oameni care nu se spală, idem. Doar că la noi, îs ceva mai mulţi. Eu aşa percep lucrurile. Greşesc?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 14. si pe mine m-ai intristat. Dar ai dreptate. Si eu am fost balacita in ligean, la tara, de mamaie. Puteam sa picam de somn ca tot ne clabucea seara inainte de culcare. Era extrem de pedanta si obsedata de curatenia corporala. Spunea ca atunci cand iesi pe strada trebuie sa fi la fel de curat ca atunci cand mergi la doctor, La 90 de ani cel mai mult se bucura atunci cand ii duceai un parfum. Cred ca a contribuit la asta si fapul ca ea a avut grija de parintii ei batrani si a vazut multi batrani singuri ce nu se mai ingrijeau. Am observat si eu tendinta asta de neingrijire a batranilor, mai des in cazul barbatilor ramasi vaduvi La batrani slabeste si simtul olfactiv si nici nu realizeaza cum miros.

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 2

  • @Ana R., lasă ce era la tine la ţară. Ia zi, în Germania miros bătrânii?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @Mihai, nu prea. Nu stiu daca am vazut trei in 10 ani, care sa imi deranjeze nasul prin mirosuri dubioase. Langa blocul unde am locuit o perioada era un camin de batrani. Impropriu spus camin pentru ca erau locuinte dotate cu butoane de alarma prin care puteai suna direct la salvare. La parter era o sala de mese si exista in permanenta o asistenta medicala in cladire. Cei care nu isi puteau spala singuri apelau la diverse servicii de ingrijire. Multi aveau o menajera ce venea o data pe saptamana si le facea curatenie in casa. Cei bolnavi sau aflati la o varsta mai inaintata aveau personal ce venea de la o firma special pentru a-i spala, schimba patul, spala rufele. Daca nu te mai poti ingriji singur statul e obligat sa iti acorde asistenta. Pana aici suna bine, dar sa iti explic cum se pune in practica. In cazul in care nu iti permiti tipul de servicii, pe care ti le-am descris mai sus, din buzunarul propriu, atunci sunt obligati sa plateasca copiii ingrijirea ta. Ei au declaratia fiscala anuala a tuturor cetatenilor asa ca ei stiu daca isi pot permite copiii sa te intretina. Exista bareme financiare obligatorii pentru fiecare cetatean si tot ce este in plus va fi luat de stat pentru ingrijirea parintilor tai. Cei fara rude sau ai caror copii nu au indeajuns de multi bani sunt ajutati de stat sau de cultele religioase. Exista si mult voluntariat in zona asta. Sunt pusti de liceu, ce mai castiga ceva bani plimband batranei in caruciorul cu rotile.

   Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 2

  • @Ana R., tot ce ai scris tu aici mă face să cred că totuși am dreptate și mirosul bătrânilor noștri chiar are legătură cu sărăcia.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 5

  • @Mihai, pai de aia eram si eu trista. Exact asa e. Si mai e o problema de organizare si constientizare sociala. La noi nu exista grija asta pentru toate paturile sociale. Toti astia care muncesc azi din greu si platesc impozite ajung in maxim 30 de ani la pensie. Trebuie sa te organizezi sa le oferi conditii decente. Copiii de azi trebuie sa invete ca trebuie sa aiba grija de generatia in varsta. Te rog sa imi arati un program de voluntariat pentru pustimea de la noi care sa acopere serviciile sociale. La nemti daca doresti sa lucrezi in anumite domenii trebuie sa faci neaparat un stagiu de voluntariat in domeniu social. Am la gradinita lui fiu-miu un pusti care vrea sa devina politist. Face un an de voluntariat in gradinita incat sa vada cum gandesc si se comporta copiii de varsta asta. E super implicat si discuta cu noi din perspectiva viitorului politist. Odata ajuns politist el stie cum gandesc copiii de 3 ani, la ce sunt atenti si la ce nu. Ii va fi mult mai usor sa gaseasca un copil pierdut, sau sa discute cu un copil dezorientat.
   A scris Krantzro un articol legat de un om ce a creat un adapost pentru batranii cu dezabilitati aflati pe strazi, la noi. Am inteles ca statul, in loc sa il sprijine si sa sustina un astfel de proiect, a inceput sa il amendeze pentru ca oamenii nu aveau un standard de spital. Asta in conditiile in care pana atunci oamenii aia stateau pe strada. Nebunie curata.

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 1

  • @Ana R., orice încerci să faci aici, o să apară vreun nebun care să te amendeze sau să-ți sugereze (cu amenzi sau ceva) că nu ai făcut bine. Desigur, această regulă nu se aplică pentru firmele, afacerile și chestiile în care sunt băgați cei care “trebuie”.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 15. Vezi că ai un typo în titlu, este urât și nu urăt. Corectorul meu ortografic a semnalizat cuvântul 😉

  La nemți tot se bagă tare cu „altersvorsorge”, adică să-ți faci de pe acum un plan b, o pensie privată, ceva acolo pentru că previziunile sunt triste la nemți, mă gândesc că la români o să fie și mai trist.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Cristian, merci! Am corectat. Greu cu diacriticele astea, îți mai scapă mâna. 🙂
   La români o să fie iadul.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

 16. Iti incalzesti 5L de apa pe aragaz si tot te speli,eu consider ca anu te spala e chestie de educatie in primul rand…..indiferent ca esti tanar or batran .!!!Argumentul saraciei ptr a iesii nespalat pe strada nu este o scuza plauzibila.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 6

  • @Flavius Salasan, și cu hainele care au câțiva zeci de ani în spate cum facem? Mă rog, fiecare are dreptul la o opinie. Ți-ai spus-o pe a ta. Eu am expus-o pe a mea în text.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • Sunt pline caritasurile cu haine aduse din Germania,unele in stare foarte bunna….si la preturi accesibile dar ca sa il parafrazez pe marele nostru CARAGIALE;”cap ai,minte ce ti mai trebuie”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 7

  • @Flavius Salasan, dap. Te-aș invita să faci un calcul cam căți bani de haine de la “caritasuri” îți mai rămân dintr-o pensie de 700 de lei, după ce ți-ai plătit întreținerea, curentul, medicamentele și mâncarea. Mă si mir că batrânii noștri nu sunt trend-setteri.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • Tatal meu nu are nici macar 600 de lei pensie daramite 700,si tot reuseste din cand in cand sa si reinoiasca garderoba fie ia si o garderoba la mana a doua second -hand.!!!in concluzie se poate daca este si interes Domnule Vasilescu

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 9

  • @Flavius Slasan, perfect, dar este un exemplu izolat. Tatăl tău te mai are pe tine și poate și pe alții (frați, copii, alte rude) care să-l ajute. Nu toți sunt așa de norocoși ca tatăl dumitale, domnule Salasan.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Salasane, tac-tu e cel mai curat om din lume. Pacat ca are un copil prost.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 10

  • Boss, esti retard!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 4

  • Mi-e asa de sila de oamenii care sunt incapabili sa-si scoata capul din fund ca sa vada ce se petrece in jurul lor. Florine tu esti unul dintre ei. Esti prost si gretos.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 12

  • @Flavius Salasan, dom’ Flavius, “tramvai”, dom’le. Cu “m”, nu cu “n”. Asta pentru că la primul comentariu m-am abţinut să-ţi zic de “a ieşii”. Lasă dom’le, poate ai treburi mai importante si te reţinem. Nu e obligatoriu să-ţi pierzi timpul pe aici.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • s-a gandit cineva ca poate omul s-a spalat, dar daca nu s-a dat cu un deodorant ceva, tot degeaba…nu? poate ca pt apa si sapun o avea bani, dar de un deodorant sau alte produse de genul acesta, nu. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Cristina, eu, unul, m-am gândit.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 17. Ce trist ba!

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @wladimiir, da, așa zi și eu. Deși văd că lumea nu-mi prea dă dreptate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 18. Nu stiu care este cu adevarat motivul, poate ai dreptate cu saracia, dar chiar miros urat majoritatea batranilor.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • @mada, iar eu am explicat doar de ce se întâmplă asta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

 19. Dupa ce am citit textul nu m-am gandit in nici un moment la curatirea cu apa si sapun, desi vad din comentariile de mai sus asa s-a interpretat.
  Si, da, saracia miroase, si pe deasupra are un miros greu de purtat pe umeri.

  Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • Eu am venit la tara, sa locuiesc cu bunicii, le-am construit camera lor cu baie anexata, totul accesibil lor, cada scunda sa poata intra usor in ea, mare, pe colt sa aiba loc. Baia lor insa e tot duminica, locuiesc acolo doar iarna, cand ne incalzim cu centrala si cand se face cald se muta intr-o anexa separata, cum sta lumea de regula la tara… Au haine multe pt ca le si primesc dar isi mai si cumpara second, dar nu se indura sa le poarte, ei sunt inca ancorati in vremurile cand mergeau sute de km cu trenul sa isi aduca doi saci cu paine pe care o uscau, cand isi faceau singuri hainele sau erau nevoiti sa vanda pe “bucate” ce teseau femeile noaptea…
   Tin enorm la ei, nu ii mai judec acum cand am inteles de ce sunt asa, nu ii mai poti schimba acum. Si curatenia lor nu este egala cu curatenia mea, nu pot efectiv sa renunte la nimic, fie ele haine vechi si imputite sau pungi de zeci de ani.
   PS: lasa bani la biserica pt ca fiecare familie este obligata sa cotizeze, daca refuzi, surpriza: preotul refuza inclusiv sa te inmormanteze!!!

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 4

  • @Anca, după tot ce povestești, am serioase îndoiele că bunicii tăi sunt genul de bătrâni care miros. Sau nu știi depre ce miros vorbesc eu. Nu prea ai cum să stai pe lângă cei care îl degajă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Da, nu este mirosul ala greu de care zici tu aici, dar au batranii un miros specific de inchis, de vechi, cu toate ca le spal hainele cu mult balsam nu se schimba nimic…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Anca, păi da, că sărăcia nu iese așa usor din om. Rămâne impregnata multă vreme.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

 20. @lectorarumana, miroase, ca dracu’ de tare și nasol miroase. 🙁

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 21. De data asta m-ai suparat! M-ai facut sa plang!
  Este realitatea imputita.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

 22. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 13

  • @emil, prietene, am vrut să-ți spun că ești prost, dar nu-mi permit. În schimb, îmi doresc din suflet să ajungi la bătrânețe într-o situație de genul ăsta! Practic să nu ai după ce bea apă. Mi-aș dori să te mai aud filozofând atunci. Hai, du-te cu tata în durerea ta!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 6

  • Sa stii ca ma intrebam inca de dimineata cand o sa apara primul prost. Ma speriasem ca n-o sa mai apara. Uite-l ca a aparut.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 3

  • Emil, la tine in cartier ti se spune “filozoful”? Nu-i crede, fac misto de tine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Rossana, e corect “folozoful”. Dar este incomplet. I se spune “filozoful pulii”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • @sponge bob, ești prea dur. “Filozofu’ curului” era mai corect. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

 23. În primul rând, RESPECT pentru acest articol domnule Vasilescu.
  Am citit articolul si comentariile și îi rog pe toti cei care susțin cu tărie că Batrânii miros din lene să încerce un mic experiment:
  La bloc, în perioada de iarnă, încercați dumneavoastră să traiți cu 5 milioane din care să plătiți întreținerea, televizorul, mâncarea. ATÂT!
  Spun 5 milioane pentru ca din pensia de 7 milioane scad 2 pentru medicamente.
  Am pe scară vecini care trăiesc în aceste condiții. Nu put a mizerie, ci a SĂRĂCIE, este mirosul specific unei diete formate din cartofi, fasole, varză, orez, drept carne parizer din ala la 7 lei kg. Si se spală, dar doar o dată pe săptămână. Nu deschid toată iarna geamul căci intră frigul. La ei în casă este mirosul specific de îmbâcsit. Folosesc caloriferul doar în camera în care dorm, și ăla dat la 2. În rest stau cu 2 flanele și cu un parpalac de vârsta mea pe ei.
  Apropos, noi plătim contribuția de pensii la stat, dar tare mi-e că nouă nu are cine să ne plătească pensia.
  Săraca țară bogată, căci este de toți furată!

  Comentariu beton! Thumb up 45 Thumb down 1

  • @alter ego, exact, dar exact la ceea ce ai descris tu m-am refetit. Din pacate apare câte un prost ca @emil si îmi piere tot cheful. 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

 24. Frumos articol! Trist dar adevarat!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Marius, așa am simțit când stăteam în spatele bătrânului, așa am scris.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • Aici era vorba de o metafora , miroase povara , greutatiile!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 25. In fiecare seara bunica ne baga la lighean, ca era vara sau iarna. Tu ai dreptate Mihai, e trista sărăcia, dar mai trista e sărăcia asociata cu lipsa de educație ! Nu stiu pana la urma care e cauza si care efectul…

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Carmina, pe de altă parte, lipsa de educație nu presupune neapărat și sărăcie. Nu de alta, dar dacă ne uităm in jur…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

 26. Precum @Marcel si @Mona: o lacrima in colt de ochi. Desi, precum cei din cealalta tabara cunosc si reversul medaliei (pensie mare si investitie mica in domeniul asta; si cand zic mare, inseamna ca e chiar mare!). Respectele mele pentru astazi. Pacat ca te citim doar noi. Ei nici 0,5 lei de-o fituica de rahat n-au. Pe vremuri, la noi, la Brasov aparea un cotidian gratis (intre timp a diaparut 🙁 ). Frate, era dureros sa-i vezi cum se ciondaneau pe el in fata magazinului de paine, c-acolo il lasau distribuitorii!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Victor, da, din păcate generația lor nu citește bloguri. Sau sunt prea puțini cei care o fac. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

 27. 1.Am copilarit in Tineretului, bunicii acolo locuiau, si in urma cu peste 20 de ani, tot de catre persoanele de varsta a IIIa era populat cartierul… nu este o noutate.
  2.Recent am venit de la Buzau, din centrul orasului, oamenii pe-acolo put, pardon – miros, in ultimul hal, fie ca sunt tineri sau maturi… se imbraca ok, te apropii de ei… efectiv iti lesina nasucul. Explicatia, n-am reusit sa o gasesc, canalizare exista, apa calda au… lenea insa domneste. Sincer va spun, nu ca n-au auzit de un sapun, deodorant, parfumel, after-shave… nu pun apa pe ei, decat daca ploua, iar asta daca ii ia prin surprindere ploaia si nu au umbrela. Primele cateva zile credeam ca mi se pare, dar colegii de-acolo mi-au confirmat cele afirmate mai sus… nu toti sunt prieteni cu igiena. In ceea ce priveste batranii, ma abtin, nici tineretul nu este tocmai o exceptie… am intalnit destui bucuresteni tineri, cu patalamale la mana, imbracati din mall-uri, dar certati grav cu igiena :))
  Cumva cred ca pana la urma, totul se reduce la respectul de sine, educatie degeaba ai daca esti imputit.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Scorpya Cristina, aștia pe care i-ai descris tu sunt nesimțiti și atât. Știi că nu le ei ma refeream.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

 28. Daca ma mai faci sa plang….sa mor io daca nu vin si te bat!! Chiar daca ai dreptate..

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 29. Cei care au indobitocit si saracit societatea romaneasca,as vrea sa zaca in puscarii insalubre si sa iasa de acolo la varsta senectutii,sa nu aiba nici macar un pahar cu apa,sa-l bea.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Claudia Neagu, da, exact așa. Dar l-aș trimite și pe @emil după ei. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 30. Partieeeeeeeeeeeeeeeeee!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 31. Vasilescule, bun venit în real!
  Bătrânii pe care-i adulmec eu miros a incontinență urinară. A mucegai, a seu de oaie rânced , a tot felul de putori imposibil de respirat pe care, ca să-mi iau salariul, trebuie să le trag în plămâni cu atenție și profesionalism. Bonus – compasiunea.
  Dau în urma lor cu spray de măr verde, scrâșnesc din dinți și mă gândesc: dă, doamne, când voi mirosi așa, să fie una în ghișeu care să-mi accepte putorile cu stoicism.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • @Renata Carageani, si nu e trist?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 32. Foarte bun articolul. Ai mare dreptate. Am remarcat grupurile de pensionari de-afara. Sunt colorati, zgomotosi, efervescenti….
  La noi batranii sunt gri. Foarte trist.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • @BOGDAN BUNEA, dap, exact la cei de afară mă găndeam şi eu. Nu seamănă deloc cu ai noştri. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

 33. Și mai este și singurătatea, amărăciunea aia cruntă, când singurul copil te vizitează doar la sărbători, parcând 4×4 cu scârțâieli de roți în fața blocului; și atunci vine doar de ochii lumii, cu un pachețel cu cele mai ieftine produse de pe raftul supermarketului din cartier; dar totuși nu uită să îți reamintească să lași la îndemână testamentul

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 5

  • @unditmaiomul, ah, cum a fost asta. Mi s-a strâns carnea pe mine.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • wow ce comentariu! aprob

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 34. Toata lumea vede ca Romania e plina de datorii ca am ajuns bataia de joc a parlamentariilor dar totusi nimeni nu face nimic si se asteapta doar minuni miracole de la Dumnezeu

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @laura, parcă totuși la ultimele alegeri am făcut câte ceva.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

 35. Trist…

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 36. E un miros specific varstei lor, unii ii spun ‘mirosul mortii’. Poate ca saracia accentueaza acest lucru. Nu sunt de condamnat, desi uneori ne misa nasul prin autobuze sau in alte spatii aglomerate si inchise.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Sonia, dar de ce mirosul este mai pregnant la bătrânii noştri? Cei de prin străinătate parcă nu miros aşa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Buna ziua! Îmi permit a spune doar ca, deși bătrânii săraci cu pensii reduse din străinătate, de exemplu Franta, nu ii putem compara niciodată cu bătrânii săraci din România. 1. Pt ca prețurile alimentelor aici sunt aproximativ ca in România, deci nu poti compara o pensie de 900-1000€ (Franta), cu una de multe ori de 400-500 pana la 700 de lei (România), chiar dacă raportând cheltuielile Franta- România nu sunt la fel. 2. Pt ca in Franta de ex, oamenii ajunși la pensie, de multe ori nu își mai doresc sa stea singuri in locuințe, mai ales dacă mai sunt si vaduvi sau nu mai au nici mostenitori si aleg sa meargă la aziluri, unde stiu ca pot fi îngrijiri de personal si unde bineînțeles își lasă si pensia. 3. Si nu in ultimul rând, nu putem compara traiul de viata pe care l-au suportat bătrânii noștri si trecerea anilor peste umerii lor cu cel al bătrânilor din afara. Se știe si in acest moment ca rata de viata de ex dintre romani si străinii din tari precum Franta, Germania, Italia….. Nu este deloc asemănătoare. Greutățile mult mai apăsătoare pe umerii bunicilor noștri ce au trăit vremuri crunte cu regimurile din România nu sunt nici pe departe asemănătoare cu cele ale bătrânilor străini, sa nu mai punem faptul ca măcar in afara statul se chinuie sa le ofere ceva ajutoare celor care au nevoie de acest lucru si ar mai fi foarte multe de spus, dar ma opresc aici, nu de alta, dar întristarea devine mult mai mare. O zi buna tuturor si speranța la un trai mai bun,( deși mi-e foarte greu sa pronunțată acest lucru, data fiind situația actuala in țara noastră).

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • Este foarte usor sa vedem sa simtim ce se intampla in jurul nostru, dar cati dintre noi dam o mana s au un deget de ajutor acestor oameni?Poate acum suntem tinerii , plini de viata , avem apa, mancare , putere si inca chef de viata , dar toți vom ajunge batrani daca vom ajunge , trebuie sa nu uitam asta , pe unde urcam in viața pe acolo si coboram , ce va fi cu noi nu stim asa ca daca putem sa facem un bine este de a ne respecta reciproc , de ai ajuta pe cei de langa noi , mscar cu un zambet chiar daca omul miroase are suflet si el ! Daca as putea sa schim ceva in lumea aceasta as vrea sa pot face ca iubirea sa ne lege pe toti pe acest pamant! Si nu uitati:Multumirea aduce liniste , linistea aduce fericire!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 37. Dupa tot articolul asta poti sa cercetezi daca ei vor schimbarea in bine. Eu tanar de 20 de ani mi-am dat seama ca o mare parte din batrani nu gandesc cum trebuie si nu sunt apti pentru o schimbare in bine. Ei merg si voteaza ceea ce nu trebuie , ei sunt aceeia care nu ne lasa sa ii ajutam. Nu mai trebuie sa le oferim mila , trebuie sa ii trezeim la realitatea din zilele de azi nu din zilele cand erau ei tineri.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 6

  • @trebuie, știu, așa gândeam și eu la 20 de ani. Sunt curios cum o să vezi tu lucrurile pe la 60.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • Eu traiesc si in germania si in romania si mereu fac comparatie intre persoanele in varsta din ambele tari. Cred ca problema e ca nu pot sa se detaseze de sistemul in care au crescut. Bunicii mei profesori fiind amndoi pe vremea cand traiau trebuia sa fie curati si indiferent de varsta care au avut’o pana la 73 respectiv 76 cu putinul lor apa si sapunul nu a lipsit.
   Si iti mai spun ceva gandirea asta de 20 de ani e diferita fata de gandirea lor la 20 de ani. Noi avem informatii fara limita. Insa ei erau limitati. Nu mai putem compara asta. Acuma m-am simtit ca si cum ar venii un fraier de la psd sa imi arunce cat e el de destept ca e trecut prin viata si defapt e un ratat de bucuresti.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • @trebuie, absolut toate generațiile de tineri zic același lucru despre generațiile anterioare: “noi nu suntem ca ăia”. 😉 Așa zicea și moșul de la Mega când era de vârsta ta.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • Trebuie,paradoxal desi diferenta dintre noi este uriasa nu trebuie sa generalizezi,tu ai dreptate in ce priveste informatia,sant mii,zeci de mii de batrani care nu au iesit din localitate,care habar nu au de Internet,iar la TV vad numai emisiunile aservite mafiei politico-financiara ,de aceea voteza voit sau nevoit viata pe care o duc.Sa le fie de bine nu avem ce sa le facem.Ei si-au hotarat viata asta,dar nenorocirea ca au hotarat si viata copiilor si a nepotilor lor voit sau nevoit.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • pe la 40, nu pe la 60. Ca de la 40 parca incepi sa te trezesti 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Daria, exact de-aia am zis 60. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Ca bine zici! Nu sunt toti asa, dar din pacate, asta e realitatea. Nu accepta schimbarea, nu se pot adapta si traiesc in trecut.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 38. Acesta nu mi se pare un motiv destul de plauzibil ca sa nu te speli. Scuza-ma, exista si oameni tineri saraci cu salarii de cacat care se spala si de 3 ori pe zi doar pentru ca nu le place mizeria si imputiciunea. Oameni care sunt destul de constienti ca traim intre oameni si daca folosesi un mijloc de transport in comun nu trebuie toti sa iti suporte transpiratiile vechi de 3 saptamani. Eu am bunici la sat, foarte curati nu au cele mai mari pensii dar sunt niste oameni harnici si curati. Cat despre cei care nu se spala.. Sincer sunt niste zgarciti poate intr-o zi o sa prinda licheni si o sa ii manance viermii in propria casa.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Patricia, da, păi cine îi crede pe săraci că sunt săraci? Nici măcar guvernanții. De ce i-am crede noi?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 39. foarte buna remarca cu Tineretului :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 40. Mihai , eu nu cred ca saracia pute ; eu zic ca nesimtirea si delasarea pute. Pe bunica mea am mutat-o la noi acasa in ultimii 6 ani de viata si duceam munca de lamurire cu ea cel putin o ora sa mearga sa se spele. Pur si simplu nu vroia, desi facturile nu erau in grija ei (isi pastra toata pensia ca o puna la banca – toate cheltuielile cu ea au fost suportate de noi). Mentionez faptul ca toata viata a fost o femeie foarte curata si cocheta , a fost sefa de farmacie, iar la ea ordinea si curatenia erau sfinte, dau uite ca la batranete s-a schimbat la 360 de grade. Cred ca unii nu mai gandesc lucid la batrante motiv pentru care intervin si anumite schimbari de comportament …

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • @andreea, asta că nu mai găndesc normal, este o ipoteză. Dar o pun tot pe seama greutăților prin care au trecut toată viață. Tot la viață amară ajungem oricum o dai. De ce nu se dereglează și bătrânii de “afară”?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

  • Daca s-a schimbat la 360 de grade inseamna ca nu s-a schimbat deloc – 360 de grade inseamna ca te-ai intors de unde ai plecat. Poate ai vrut sa spui 180 de grade. Geometria, bat-o vina!
   Saracia pute si autorul are perfecta dreptate. Tot ce pot sa iti doresc – tie si celor care nu inteleg – este sa nu ajungeti vreodata la punctul la care sa intelegeti pe propria piele. Cand ai un venit limitat si trebuie sa platesti medicamente, intretinere, electricitate, gaze, apa, caldura etc. inainte sa apuci macar sa vezi ce poti pune pe masa, am senzatia ca deodorantul e foarte departe pe lista de prioritati. Am vazut multi batrani in situatia descrisa in articol. Cand ai o pensie de 600 lei, din care mai bine de 80% se duce pe facturi, as zice ca intre deodorant si cartofi, alegi cartofii. Nu de alta, dar imputit poti trai, fara mancare e un pic mai greu.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 41. Dupa descrierea facuta de tine, pot sa jur ca este administratorul blocului unde locuiesc! :)))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Arabol Mihai, bună de tot asta. Ar fi culmea. :)))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • se pare ca toti administratorii au ceva in comun, put, asa este si administratorul nostru

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 42. Wow.cand am citit ttitlul ma asteotam sa citesc aici cele mai rautacioase lucruri posibile despre batrani, lucruri pe pare le zic tinerii care nu se gandesc ca vor ajunge si ei la varsta aia.e trist, oricum.bataia de joc cu care suntem tratati e.nemarginita, adta pentru ca cei de la putere nu dau 2 bani pe noi, iar asta pentru ca traiesc cu ideea ca suntem resemnati si ca nu va veni niciodata vremea ca cineva sa puna piciorul in prag, ca tinerii din generatia asta sa nu mai doarma si sa gandeasca in stilul “cu o floare nu se face primavara”.cititi, cultiva ti va, invatati legile si cunoasteti va drepturile.impreuna putem fi puternici, doar vointa trebuie.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @G.atat, ce-i drept am fos tun pic smecher și am pus titlul special așa. Știam că o să atragă. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

 43. Si de ce nu ai platit tu dragule 10 lei?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @robert, de data asta nu mi-a trecut prin cap să fac asta. Avea moșul ceva în atitudine care dădea de înțeles că l-aș jigni dacă s-ar întâmpla ceva de genul ăsta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 44. subtila ca dracu reclama aia la mega image

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 4

 45. Eu cred ca-i altceva.. Stii cum sunt bebelusii de au mirosul ala..asa si batranii, nu e vorba numa de spalat, nu e vorba de saracie, suntmai multi factori, sunt anii trecuti, e tot

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @A, dar bătrânii de pe “afară” de ce nu miros aşa?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

 46. Nu obisnuiesc sa las comentarii la articolele pe care le citesc, insa acesta mi-a lasat asa..un gol…
  Nu trebuie sa generalizam. Batranii sunt, precum noi, de toate felurile. Citind, mi-am amintit de bunica mea care mereu ne ruga pe noi sa o luam sa faca o baie “buna” cum ii spunea dansa. Statea la tara in conditii de tara ( lighean, apa incalzita pe aragaz cu butelie ), dar chiar si asa mereu avea grija de ea: sa fie curata, sa aiba hainele curatele. Mare i-a fost bucuria cand ne-a rugat si am acceptat sa ii cumparam o masina de spalat din aceea semiautomata, doar ca sa nu isi mai deranjeze baietii care ii luau o data pe saptamana hainele la spalat. Si aici iar intervine saracia. Oare isi mai permitea ea si cu mosuletul ei sa isi cumpere masina de spalat? Cand impreuna aveau o pensie de aprox. 900 de lei daca nu ma insel, iar masina aia costa cam 400-500 de lei..
  Trist..

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Ana, da, trist. Merci că ţi-ai rupt din timp şi ai povestit.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 47. Impresionanta postarea ta…dar mai ales constatarea adusa de tine ” de ce miros batranii?” ….sunt siigura ca multi dintre noi nu ne-am gandit la toate aceste argumente ale tale. .Desi e trist fara sa vrem trebuie sa recunoastem ca adevarul este cel de sus scris de tine. O seara placuta!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @viky, merci pentru cuvintele frumoase. Seară plăcută şi ţie!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 48. Frate cand ai o pensie de 600 de lei nu cred ca iti permiti sa te speli cu “Dove” la 5 lei ,te speli cu “Duru” la 60 de bani(daca e si ala,de obicei e sapun de casa)…Nu iti permiti sampon “Clear” la 20 de lei,iti dai cu dela de urzica la 1,20 lei sticla de 1 litru…pe care acu’ il pui pe tine si cand te-ai dat jos din dus mirosi a manz…cam asta e treaba…nu prea cred eu ca tataie se spala cu treburi sofisticate…cam asta e treaba si cu produsele de igiena cat dai atata fac ;)!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Adrian, păi şi am zis eu altceva?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Dragă Vasilescu,

   A mirosi este asemănător unui câine,
   A linge este asemănător unui câine,
   A mușca la fel și întrebarea este…
   Care este diferența între un câine credincios sau un vagabond intelectual, care nu face altceva decât să critice, fără să aducă o contribuție societății în a educa și cum anume, se poate avea o viață liniștită alături de cei ce se prefac că le pasă…
   Dar mai întîi… De alții.

   Oameni bătrîni sau tineri au nevoie de înțelegere și suport în orice cultură indiferent de limba vorbită.
   Oameni care miros urât sau frumos, sânt și tineri și bătrîni oriunde în lume, nu numai în România.
   Faptul că ai “bani” de a cumpăra produsele care miros frumos pentru tine, nu scuză generația ta sau a mea, în a ne educa asupra faptului că igiena personală este o soluție interioară, și ține de o educație rudimentară care se poate rosti într-o frază simplă care a fost, este și va fi, universal acceptată…

   “Ești ce mănânci”

   Intelectual, spiritual și apoi fizic.

   Pe românește…

   Cei 7 ani de acasă!

   Cu mult respect și speranță în generația care va înțelege greșelile celor mulți și contribuțiile celor care îi poți număra pe degete dar care au încercat din suflet să educe prin exemplu personal.

   O zi bună să ai,
   Anton de la distanță dar totuși aproape.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 49. Pingback: De ce miros urât bătrânii? — Nationalisti.ro

 50. Batranii sunt ca si copii mici , aici tine de copii sau nepoti lor cata grija le acorda.Aici este vorba de datoria aceea morala fata de parinti .

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @classygirl, şi dacă nu mai au pe nimeni care să aibă grijă de ei?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 51. Ermm…a luat careva in calcul si existenta bolilor pe de o parte, si al tratamentelor medicamentoase aflate in organism pe de alta parte?? Acestea au asemenea efecte olfactive din cauza substantelor emanate prin porii din piele. Nu sunt medic specialist, insa sunt situatii reale. Chiar si antibioticul pe care ti-l administrezi in combaterea unei raceli este “simtit” in aerul expirat drept miros neplacut. Atata de usor e sa judeci, greu e de “investigat obiectiv”. E suficient loc de bunatate in lumea in care va aflati..de ce va complaceti in gunoi?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Ai dreptate.Cind m-am operat de bila miroseam ca un sobolan de la antibiotice si antiinflamatoare.Imi era jena cind se apropia dr de mine-puteam efectiv

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 52. Da miroase saracia, miros medicamentele,si mancarea proasta pe care o mananca dar credeti-ma am crescut la tara de munte unde nu este atata praf, si luam bataie daca nu ma spalam.Baia de sambata seara era ritualul sapatamanii pentru toti si nu era deloc usor!!Hainele se spalau des si nu mai miros chiar d e sunt vechi,.,,,,Am avut niste parinti atat de curati, fara atatea conditii de bloc cu apa la nas… Imi pare rau dar saracia nu are legatura cu mirosul de transpiratie si hainele jegoase. Cat sa te coste un spalat saptamanal si hainele de doua ori pe an?Am vecini bogati cu doua case cu trei bai si put. de cazi secerat langa ei!!Da sa miroase cei paralizati cei neputinciosi uitati de toata lumea, dar cei pe picioare nu au nicio scuza doar a obisnuintei si a lipsei de igiena!! Este doar pererea mea!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 53. Sărăcia nu miroase în nici un fel.Doar obiceiurile și tabieturile,după o anumită vârstă duc la mirosul ciudat.Locuiesc în Italia și lucrez cu bătrâni.Marea majoritate au pensie peste o mie de euro lunar.Și totuși unii miros urât.E alegerea lor să nu se spele!Aleg să economiseasca cumpărând mâncare și detergenți ieftini de la supermarket,în speranța că vor lăsa o moștenire frumoasă și vre-un nepot îl va pomeni cu drag!Aleg să nu-si spele hainele,aleg să înghită medicamente care nu sunt necesare neaparat.Poate în România sunt constrânși să economisească,dar nu este universal valabil!Cred că e vorba despre alegerile fiecăruia dintre noi.Oricum,complimenti pentru articol!L-am văzut cu ochii pe bătrânul tău! 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @aurora meculescu, în România bătrânii nu economisesc, ci doar supravieţuiesc. Şi unii dintre ei, cei mai norocoşi, reusesc să strângă bani pentru înmormântare.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 54. Put cum put si voturile pe care le-au dat si le dau in continuare celor care i-au adus in situatia asta. Astia care put azi sunt cei care huiduiau “golanii” din Piata Universitatii. E trist dar corect.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • Ai dreptateToma-Marius,sunt aceeasi si in prezent,atunci ca si acum nu e vorba de saracie e vorba de ticalosie,eu am75de ani si trebuie sa suport mizeria morala in care ne zbatem,de 26 de ani.Sa le fie rusine.!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 55. Da, ai mare dreptate. Multi stau si judeca oamenii, dar nu se gandesc la adevaratele motive din spatele lucrurilor . . .

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 56. Dar de aia care isi fac nevoile nestingheriti la 1 m distanta de tine pe strada ce zici ? Sunt destul de multi, crede-ma… Aia care isi scuipa “produsul patologic” de fata cu toata lumea care asteapta in statie si mai fac si zgomote caracteristice ? Sunt satula de flegme si excremente pe zidurile blocurilor. Locuiesc in centru si ma lovesc de lucrurile astea zilnic. De ce sa imi fie mila de fosti securisti cand un duru costa 1 leu ?

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Alina Panait, mda, fix despre săpunul duru vorbesc eu în text. Și toți bătrânii sunt foști securiști. Mi-e milă de tine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Unii sunt saraci si imi pare rau… Dar tinerii cum sunt ? Noi ce salarii avem ? Una e sa mirosi urat pt ca nu ai conditii necesare sa mirosi mai bine, alta e sa iti faci nevoile pe strada unde te vad copii si fete tinere. Vor respect? Eu ofer scaune in metrou, ratb … Dar cand termin serviciul, de ce e plin de mosi si babe ? Ai stat in statie la ratb macar o data sa vezi cum se urca in amaratul ala de autobuz ? Ma respecta cineva cand ar trebui sa urcam in ordine si disciplina ? Nu generalizez faza cu respectul, multi “tartani” nu se ridica at cand vad batrani in metrou, nu generaliza nici tu cand vbesti de saracie. Realitatea e ca au o rautate fata de tineri. Nu imi spune ca nu ai observat…

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Alina Panait, nu este răutate. Este o invidie normală. Cum naiba să nu ai ciudă pe tineri, când tu te indrepti cu pasi mari către moarte?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • Alina ,am vazut ceeace tu ai scris,cu 2saptamani pana in Paste in fata la bucuria copiilorsi am ramas siderat .O tiganca cu fuste multe si le-a pus in cap si cu fundul dezvelit si-a facut nevoile.Numai pt.ca eram insotit nu am putut sa reactionez,dar merita luata si izolata.De aceea strainii nu mai vor romani in tara lor,este si ea romanca nu-i asa???Suntem atat de toleranti ca suntem prosti irecuperabili?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 57. Inainte sa citesc textul, deja titlul mi-a sugerat mirosul acela de naftalina, transpiratie si…saracie.Continutul mi-a confirmat parerea personala.Traiesc de ceva ani in alta tara, una unde rar batranii miros ca ai nostri, pentru simpul motiv ca nu sunt la fel de saraci.Sunt mai veseli, activi si se bucura de pensie.Ii vezi la terase ca isi beau linistiti cafeaua, si prima data cand am observat lucrul asta mi-am amintit de batranii nostri tristi colindand orasul cu sacosa goala.Mi-as dori ca intr-o zi sa vad si la noi batraneii astia din tarile civilizate si ‘indestulate’….

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @ioana, fix așa zic și eu. Or mai fi și pe afară bătrăni care miros urât, dar eu vorbeam aici despre sărăcie și mirosul ei specific.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 58. Din punct de vedere biologic… batranii miros mai urat deoarece pielea lor e mai groasa si nu mai poate face schimbul de aer dintre celule foarte rapid… iar cum stim cu totii batranii cand ies afara , majoritatea poarta maieu, camasa, vesta, sacou si haina… ceea ce face aproape imposibil schimbul de aer dintre celule pielii cu organismul… si inca ceva… deoarece sunt batrani circulatia mica e mai lenta , iar respiratia lor este mai grea… toate acestea plus multe altele provoaca un miros static.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @iulian, deci cum? Mai zi-ne câte ceva despre pielea mai groasă și schimbul de aer dintre celule. E clar, păi am descoperit de ce miros așa urât porcii. Pentru că au șoric. Îți dai seama ce greu se face schimbul de aer între celule la porci?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 59. Aprob cele scrise in articol. As mai adauga ceva… Pai tocmai din cauza imputitilor astora este saracie, cine a votat cu Iliescu? Apoi cu psd-ul, etc,etc? Batrinii sint influentabili, pun botu’ la toate vrajelile si mereu iese la putere cine nu trebuie. De cind ma stiu n-a iesit nimic din ce am votat eu. E un cerc vicios. Ei aleg mincinosii, saracia se adinceste, treaba se mpute si mai tare si tot asa. Adevarul e ca acuma nici n-am mai avea pe cine alege…
  P.S. “Cine n-are batrini sa-i cumpere” e depasita, ar trebui “sa-i evite ca put”

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

  • @petreceredepietoni, și să-i împușcăm. Sau mai bine să-i strângem în rezervații.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 60. Nu știu exact cum mirosea tataie, posibil să fi fost si ceva legat de igiena personală, însă pentru mirosul specific vârstnicilor s-a găsit o explicație științifică: http://mentalfloss.com/article/51596/what-causes-old-person-smell . Deci unde te-ai duce, ei (noi) vor (vom) mirosi, nu neapărat urât, dar distinctiv. E bine de știut ca să ne împăcăm cu gândul din timp. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 61. CE MIROS AU MESERIILE?

  Oricare meserie
  Are un miros , copii
  A coca si placinte
  Miroase-n brutarii.

  In orice tamplarie
  In sat sau la oras,
  A scanduri noi miroase,
  A vrafuri de talas.

  Un vopsitor miroase
  A lacuri de vopsit,
  Geamgiu-ntotdeauna
  Va mirosi a chit.

  Soferul are-n haine
  Mirosul de benzina.
  Mecanicul miroase
  A uleiuri de masina.

  Miroase cofetarul
  A nuci si scortisoara
  Iar un halat de medic
  A doctorie-amara

  A brazda aromata,
  A camp si spic bogat
  Va mirosi taranul
  Cand merge la arat.

  Va mirosi a peste
  Pescarul cel frumos
  Caci numai trandavia
  Nu are nici un miros.

  Iar omul care-i lenes
  Ce-si da parfumuri mii,
  Tot neplacut mirose
  Iubitii mei copii!

  “Ne pot raspunde copiii”…

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 62. Atata timp cat cei de la televizor isi vor putea castiga painea si banii de concediu prin datul din fund si beute o vor face. Societatea le alimenteaza conturile(iniferent ca te uiti la televizor ca sa ii comentezi, sa te minunezi, injuri sau admiri ei sunt multumiti pentru ca exista vizionare si vine banul). Nu ii mai vreti la televizor, nu va mai uitati.
  p.s. Se poate trai foarte bine si fara televizor.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

 63. Nu stiu ce sa zic, mi-a dat si mie o lacrima, dar mi-a trecut repede; mosul caruia ii platesc chirie 1000 de euro pe luna imi muta nasul ori de cate ori vine.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 64. Parerea mea este ca ar trebui sa ne vedem de “batranii” (parintii, bunicii) nostrii si sa nu dam vina doar pe sistem, si asa bolnav! Noi sa ne vedem de cei care au avut grija de noi cand eram mici si au grija in continuare de nepoti cand noi nu putem..
  Numai bine!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Adi, și bătrânii care nu au pe nimeni?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • Nu-i chiar asa, haina aia, chiar si veche de 1000 de ani dc o lasi la aerisit n-o sa mai puta, cat despre continutul cosului…dc era chiar sarac lipit cat sa nu-si permita dusul zilnic se putea lipsi de bere. Bunicii mei aveau wc in curte dar in casa isi facusera cada si boiler si nu exista seara sa nu se spele. Cand eram mica orice puteam face la ei dar sa urc in pat fara sa ma spal era exclus. El s-ar mai fi lasat pe tanjala, mai atipea seara dar mi-o amintesc ca ieri pe mama ( eu asa ii ziceam bunicii) : “Culai, treci la spalat!” Si nu puteau!

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Alina, da, este exact așa cum spui tu. Doar ca nu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

 65. Din păcate nici când merg la doctor nu deschid robinetul ala….

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Slivia, toți? Absolut toți bătrânii pe care-i cunoști tu fac așa?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 66. Vad ca jumatate dintre comentarii izvorasc din frustrarea interactiunii cu batranii, frustrare cu care ma lupt si eu. Dar mi permit o intrebare: Voi aveti vreo idee cat de radical ti se schimba psihicul in momentul in care in fiecare dimineata te trezesti cu gandul ca e foarte probabil ca aia e ziua in care mori? Si ca daca nu se intampla azi, e la fel de probabil sa se intample maine? Si iei starea aia si presari peste ea saracie lucie, dependenta de un unic venit de la stat si statul la cozi pentru produse la promotie sau medicamente care iti dau senzatia ca poate, poate mai cumperi o zi, o luna, un an de viata. Vad oameni aici cu zero capacitate de empatie. Batranetea e o boala foarte urata, si nu poate fi traita cu demnitate in absenta uni nivel de trai egal cu cel al tinerilor. Evident ca in tara asta nu sunt bani pentru garantarea acelei demnitati pentru oamenii astia destul de batuti de soarta in contextul istoric in care au trait, dar empatia, bunul simt si abtinerea de la acuze dure din partea noastra, a celor mai tineri, e GRATUITA.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • Imi cer scuze, am citit comentariile si realizez ca am estimat gresit. Sunt maxim 10% comentarii lipsite de ceea ce s-ar numi empatie si decenta. Alles in ordnung.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • @R, eu nu mai am nimic de spus. Jos pălăria pentru comentariul tău.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • Lipsa de empatie,compasiune si condescendenta este creatia societatii individualiste-egoiste.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Marian Bolovan, și asta combinat cu faptul că suntem români. Adică predispuși din născare să ucidem capra vecinului.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 67. Mda. Ai prezentat o realitate crunta, intalnita tot mai des in Romania.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 68. Moartea incepe chiar in timpul vietii. Cu cat inaintam in varsta, cu atat isi intra mai mult in drepturi… Nu-i dispretuiti pe batrani.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

 69. Odata m-am dus la piata “nu mai stiu exact cand s-a intamplat” si era o batranica care vindea flori tot felu de flori de diferite culori. La un moment i-am dat 5 lei si nu am vrut sa iau nici o floare pentru ca nu aveam ce face cu ea, si nu mi-a aceptat bani pana nu am luat o floare din ce avea ea.. Si imi spune ca nu vrea sa primeasca nimic pe gratis, daca tot primeste vrea sa si ofere si mi-a zis ca a muncit anii intregi ca la batranete sa-si planga viata si sa se aleaga cu nimic, si ca tot ce are sunt floriile din care mai face un ban, si pensia care e de 500de lei pe luna, dupa ce muncise o viata intreaga. E foarte trist da nimeni nu-i baga in seama si nimeni nu le asculta durerea..

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @dadu, nimeni, nici măcar copiii lor, dacă îi mai au. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

 70. Mi s-a strans sufletul cand am terminat de citit. Trist, adevarat si cu bun simt ai expus acest aspect.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @florentina, da, e bine să-i mai vedem şi aşa. Nu numai ca pe “ăia care ne încurcă”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 71. Acesta e doar un punct de vedere, o fata a monedei. Daca ma gandesc sa vad si cealalta fata a monedei, sau cel putin o alta perspectiva vad faptul ca acesti “batrani” si-au croit singuri aceasta soarta (dupa cum spune imnul..) prin faptul ca au ales anumiti conducatori, au acceptat anumiti conducatori, au acceptat flegme, nemernicii, etc. si s-au rezumat doar la auto-compatimire, letargie, barfa si nepasare. S-au bucurat “cand a murit vecinul ca sa-i ia capra” si pentru multi planul de viitor a fost “acum ori niciodata”. Au acceptat sa mearga laolalta cu turma in multe privinte. E un rezultat sumbru, trist, Bacovian. Cum crezi ca vor tinerii de astazi din Romania peste 50-60-70 ani? Si mai sumbru, si mai jalnic!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 72. Mihai, Mi-e greu sa citesc toate comentariile.
  Parerea mea e ca tu ai stat la coada in spatele unui batran diabetic. In general diabeticii emana permanent un miros mai ‘deosebit’. Acesta, in combinatie cu saracia de care pomeneai se amplifica. Daca tu ai vazut 3 paini in cos, este un motiv in plus sa ma faca sa cred ca domnul (care din descriere pare dichisit) este diabetic. Poate nici nu se trateaza, ca doar medicamentele sunt scumpe… iar pensia e prea mica. Imi pare rau de acesti batrani cumsecade care se vede ca vor dar nu au cu ce si cum…

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @Anca, păi eu ştiam că diabeticii nu au voie nici pâine, nici bere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 73. Virala postare, este si asa cum ai spus, insa mai sunt cateva aspecte legate de senescenta ce ii face sa miroase astfel. Unul ar fi ca li se atrofiaza si mirosul, ca toate celelalte, altul e ca unii uita, nu trebuie sa aiba chiar dementa pt asta, altul ar fi depresia, foarte comuna la batrani. Poate ai intalnit si varstici activi si prezenti, ai sa observi ca ei nu miros chiar asa. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @sigina, evident că există bătrânii activi despre care zici. Afară sunt foarte prezenţi, la noi aproape că lipsesc cu desăvârşire.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 74. Am citit articolul si va spun sincer ca la inceput si chiar din titlu ma asteptam la ceva comic un pamflet in schimb finalul a fost unul pe cat de adevarat pe atat de trist. Vad ca uni nu au inteles ce ai vrut tu sa spui este ca Saracia miroase urat si nu vorbim aici de cei ce au dar nu vor sa se splele. Indiferent de motive, alimentatie, lipsa apei calde, a hainelor din secolul acesta, ori a deodorantului, pensia oamenilor ce au muncit cinstit o viata este mizera.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Marian Ciochinda, da, frate, exact asta am vrut să spun. Cei care nu au înţeles pur şi simplu sunt tineri şi nu se pot pune, nici măcar mental, în pielea celor uitaţi de lume.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 75. Trist…de ce este atat de greu de crezut ca saracia i-a adus aici? Da, poate au bani de un “duru” , dar cand intervine depresia nu cred ca mai realizeaza. Cel mai tare mi-e frica de batranete; oricum ai da-o va fi crunt…ori sa fii uitat de lume, ori sa fii o povara pentru familie, sa te simti inutil dar mai ales sa stii ca te paste moartea in orice moment…cumplit! Este vorba si de educatie, intr-adevar, nu ma refer doar la igiena corporala dar multi batrani, chiar daca poate au cativa banuti de o haina noua sau de o cafea la terasa, nu isi dau ei voie sa faca asta. Nu stiu de ce, au impresia ca rade lumea de ei(ia uite baba, sta la cafea), sau au mania persecutiei, oricum nici ei nu isi ingaduie sa fie mai veseli si mai “colorati”. Si daca ajungi sa simti ca nu ai dreptul la nici macar o bucurie doar din cauza faptul ca esti in varsta inseamna ca traiul ti-a devenit o pedeapsa

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Andreea, da, cam asta am vreu să zic. Dar oamenilor le place să abereze şi să se cace pe ei.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 76. da, si e mirosul prostiei. prostia de a vota cu comunistii din 90 pana azi, si lipsa curajului de a face ceva atat pentru viitorul lor, cat si pentru copiii si nepotii lor.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • @d0ze, da, n-au făcut absolut nimic, în afară de a ne creşte pe noi. Hai sictir!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Nu trebuie sa te exprimi asa.Mie mi-a placut articolul,dar nu imi place cum te raportezi la unii oameni.Daca ai scris pentru public,trebuie sa te astepti ca vor scrie si unii mai subtiri la mansarda,dar nu le canta in struna,lasa-i sa scrie,atata pot ei!daca isi dau cu parerea care este diferita de a ta,nu e nevoie sa-i injuri…Parerea mea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Gabi, eh, mă mai lasă şi pe mine nervii. Ia imaginează-ţi tu cum ar fi să vină nişte oameni la tine acasă, care să înceapă să te înjure.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 77. 1) Anca daca nu esti diabetica nu vorbi din teorie ! 2) Mihai Vasilescu te rog frumos sa nu impartasesti conostintele tale despre regimul alimentar pentru diabetici pentru ca doar persoana cu diabet stie ce are voie si ce nu ! P.S. Imi pare rau ca batranelul acela te-a deranjat asa tare cu mirosul lui incat a trebuit sa faci un subiect despre asta. Pacat…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 4

  • @Stefan, mulţumesc pentru sfaturi. Auzi, n-ai treabă prin altă parte şi te reţin cumva?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 78. Batranii comozi. Care nu se spala.
  Mai sunt si ceilalti, care si imobilizati la pat vor sa fie pusi pe scaunel, dusati tot a doua zi, “sa miroasa frumos, nu a om batran”. 😉 La 86 de ani.
  Cei cu: “Te rog sa-mi dai o farfurioara sub cescuta de cafea. Nici in vremea razboiului nu am baut cafea fara farfurioara.” [sec]
  Nu burgezi, dar cu standarde, cu respect de sine. Si automat si fata de cei din jur.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @ASP, nu contest nişte exemple punctuale. Dar marea masă a bătrânilor sunt saraci şi nu mai stau de figuri ca cele descrise de tine.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 79. Asa e. Dar trecand peste partea frumoasa si emotionanta a articolului, batranii miros din 2 motive:1. Organismul e batran, totul se degradeaza pana la celule, se elimina prin pori diverse chestii si de aici apare mirosul ala specific ” de batran”; 2. Nu se spala. Nu vreau sa fiu insensibila sau rea, dar multi dintre ei put pentru ca nu se mai ingrijesc. Nu ii mai intereseaza, nu ii mai preocupa treaba asta. Si lipsa chefului de ingrijit si facut baie nu are nici o legatura cu saracia, ci cu depresia.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @oana, iar depresia se face de la cât de bine le este.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • Corect. Insa “binele” si-l fac ei singuri. Nu-si ingaduie placeri nu neaparat pt ca nu si le permit ci pt ca ” ce le mai trebuie lor, oameni batrani bla bla”, pensia e mica din cauza sistemului si din cauza ca dupa 90 ne-au ingropat pe toti cu votul lor prostesc, copii aia care nu-i mai cauta( sau ii cauta din interes) sunt produl educatiei primite de la acesti batrani ( ca doar nu ne nastem toti cu satana in noi), hainele vechi nu put daca le speli sau le aerisesti. Nu ai bani de deodorant? Folosesti bicarbonat. Solutii exista dar trebuie sa fii deschis la minte sa le cauti.
   Bunica mea are o pensie mizerabila. Isi face baie sambata si in rest, se spala la lighean dimineata si seara, zilnic. Si nu pute.
   M-am saturat sa le tot ofer respect in autobuz iar ei sa ma trateze cum le vine pt ca sunt tanara. Parca ne urasc pe noi, astia tineri. Sunt inraiti de viata pe care ei singuri si-au ales-o.
   Bunicul prietenului meu are bani dar nu se spala si isi schimba hainele f rar. Isi sufla nasul intre degete si arunca mucii pe strada. Scuipa pe jos cd are chef. Dc mergem undeva cu masina, la un drum mai lung, refuza sa mearga la toaleta in benzinarie. Vrea sa faca in natura, ” asa cum a apucat”. Exemple ca astea sunt destule.
   Saracia nu pute. Zgarcenia si inapoierea put groaznic.
   De acord, dupa o viata grea, ii lasa nervii, sunt bolnavi. Dar multi, chiar si atunci cd au conditii, refuza sa se spele sau sa se bucure de ceva. Dar o parte din vina e a lor. Au refuzat si refuza constant schimbarea. Eu zic ca asta e inapoiere.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @oana, să știi că multe pe care le-ai descris tu aici sunt tot din cauza sărăciei. Exemplele punctuale de oameni nesimțiți nu sunt reprezentative. Că prost-crescuți sunt și preintre tineri. Ba, chiar mai mulți, aș zice.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 5

  • Cunosc situatia! Un bolnav psihic nu mai realizeaza nici ca trebuie sa se spele. Viata grea l-a adus in halul asta!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Mona, iegzact.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 80. Sa mergeți în Ungaria sa vedeți cum Stau pensionarii frumos la spa pe banii tarii și nu put chiar miros bine și arata bine, și aici bunica mea are pensie de 280ron nici gazul nu își poate plăti iarna.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Peter, poveşti de adormit copiii. Nu vezi ce zice lumea, că nu e adevărat?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 81. din pacate.. romanii au inceput sa miroasa urat.. asta pentru ca stau prost cu igiena sau e prea costisitoare….bunicii de multe ori sunt mai ingrijiti decat cei tineri.. articolul mi se pare defaimator si umilitor .. probabil autorul era in criza de subiecte

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 7

  • @Lavinia Budescu, iar mie mi se pare că ești doar proastă. Scurt și cuprinzător. De fapt, nu mi se pare, chiar ești!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 7

  • hai ca prea te-ai ofticat!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Mona, păi și nu pe bună dreptate?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 4

  • E incredibil cum isi dau toti cu parerea, desi n-au inteles nimic..auzi..articolul e umilitor:)) Eu te felicit pentru articol! Inteleg perfect ce spui! In plus ai surprins O FATETA a batranilor..este logic ca exista mult mai multe, niciodata nu-i totul alb sau nehru, ci nuantat. Logic ca exista si oameni jegosi ca asa sunt ei, logic ca exista si batrani buni, si batrani rai..deci sa te contrazic ptr ca stiuuuu euuu un caaaz care era altfel, ar fi o dovada de cretinism(multi cretini pe aici). Ai surprins O FATETA a batranetii in Romania, ai dreptate in ..60% din cazuri(logic, n are cum sa fie IDENTIC in cazul tuturor), apreciez articolul si ti recomand sa ignori toti cretinii care comenteaza aiurea.Ideea e ca un om ok nu si va pierde timpul sa comenteze. Va citi, te va felicita eventual si va avea O VIATA de trait;)

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • @gotohellandwaitforme, eh, mă mai enervez şi eu, că doar sunt om.
   Mişto comentariul tău, pertinent.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

 82. Prima oara pe acest blog si pot spune ca am ramas placut impresionata….problema este la noi, noi tinerii din ziua de azi care nu iesim in strada, care nu luptam pentru drepturile celor care ne au crescut, noi care nu putem sa ne afirmam ca suntem condusi de ce au ales altii pt noi…noi care nu vrem o schimbare ca ne este frica de consecinte…o sa vina si randul nostru sa imbatranim si probabil acelasi lucru l ar spune tinerii, copii nostrii despre noi

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • @alina, nu pot decât să mă bucur că ai rămas plăcut impresionată. Și la ce ai scris în rest, îți dau dreptate 100%.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Multumesc

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 83. Ai ma

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

  • @Daniel, da, păpușel, ce să am?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 84. Ai foarte mare dreptate,dar asta nu tine numai de saracie,hai sa iti spun eu de minunata Belgie.Unde nu exista zi sa nu dau de minim doi care miros a borhot,problema este varsta.

  Persoanele de care vorbesc eu ori sunt elevi ori au maxim 50 de ani.(Mosii sunt cei mai curati).Paradoxal la ce ai spus tu,ei cumpara cele mai scumpe bauturi cu chimicale de pe raft,iar pranzul il iau 90% in oras,deci zilnic cheltuie minim 10 euro.

  Mirosul pe care il emana astia este ceva greu de explicat,nici macar nu se apropie de cel mai mirositor batran din Ratb.

  Problema este ca nu le este pic de rusine,lor li se pare ceva normal.Deci conteaza mult mai mult mentalitatea si cunoasterea,decat saracia.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Daniel, nu mi-este foarte clar, tocmai ai spus că în Belgia sunt tineri care miros mult mai urât decât bătrânii?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1