Am citit cel puțin 20 de articole și postări despre cât de pr0st funcționează SGR, respectiv Sistemul de Garanție Returnare, adică ăla care ar trebui să ne dea înapoi cei 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băutură.
Repet, de când i-au dat drumul oficial, am citit măcar 20 de ori despre cât de pr0st merge și despre cum e o treabă pr0st gândită și pr0st implementată.
Nici măcar nu m-am mirat că le-am citit, pentru că și-n capul meu era același lucru: cum naiba să funcționeze ceva conceput și făcut de mințile luminate ale politicienilor din această țară?
Prin urmare doar ridicam din umeri când citeam poveștile oamenilor care încercau sa ducă ambalajele goale pe la aparatele unde ar fi trebuit să se întâmple reciclarea, dar, dintr-un motiv sau altul, nu se întâmpla.
De altfel, am un prieten bun care s-a plimbat jumătate de zi cu sacii cu ambalaje în portbagaj. Și tot n-a reușit.
Și-acum vine motivul pentru care am scris acest articol.
Fetele noastre au ieșit în weekend în parcul Bazilescu, unde s-au întâlnit cu prietenele. Știți care a fost distracția lor preferată? Să strângă pet-uri și doze aruncate aiurea, pe care să le ducă la aparatul de reciclare la Lidl-ul de lângă parc.
Știți câți bani au făcut sâmbătă din reciclat? 23 de lei. În două ture, una de 13 lei și una de 10. Ce-au făcut cu banii? Păi au intrat în Lidl și și-au luat, citez: „înghețată, pufuleți și apă”.
Au venit atât de încântate acasă, cum nu vă puteți imagina. Erau mega-fericite c-au găsit un sistem de „făcut bani gratis”. Am citat exact exprimarea lor.
Drept urmare, au repetat acțiunea și duminică, doar că au plecat de-acasă pregătite cum se cuvine. Au luat niște plase mari la ele și mănuși. N-am înțeles pentru ce le trebuiau și mănușile alea, dar m-a lămurit Ioana. Mi-a zis c-a văzut multe pet-uri aruncate la coșurile de gunoi din parc și i-a fost silă sa bage mâna după ele fără mănuși.
Oricum, m-a distrat extrem de tare. Acești copii care nu strâng nici măcar la ele în cameră au plecat în parc mai pregătiți decât lucrătorii de la salubritate.
Rezultatul a fost că duminică au făcut și mai mulți bani decât sâmbătă: 26 de lei.
Și-acum vin să vă întreb: până la urmă cum e cu SGR-ul ăsta? Funcționează sau nu? Chiar așa mare noroc să fi avut fetele de-a funcționat exact când au avut ele nevoie?
Întrebarea mea este cât se poate de serioasă, acest articol nu este vreun articol publicitar. Nici măcar nu m-aș fi apucat să scriu dacă nu aș fi citit atâtea povești despre cum nu funcționează sistemul.
De-aia chiar mi-ar plăcea să-mi spuneți pe bune dacă voi ați dus ambalaje și la voi a funcționat sau nu.
sursa foto: freepik.com
A dus soția, parcă la Mega Image. Funcționează fără probleme. Mai nasoală mi se pare faza când se vând ambalajele vechi, care nu se pot recicla așa, dar tot îți opresc garanția.
Comentariu beton!36
Pot să înțeleg că există o peroadă de tranziție până se epuizează stocurile vechi.
Da Mihai ,pot și eu să înțeleg ! Dar dacă îți retin garanția și pe cele fără simbol ,cum o mai recuperezi !?
Comentariu beton!38
Pot sa spun ca, dacă primești un produs fără semn, poți refuza sa plătești garanția. Numai ca trebuie sa verifici asta pe loc
Comentariu beton!26
Cine sa-ti retina? Sunt coduri de bare diferite, la cele noi se adauga automata 50 de bani, la cele vechi nu.
Se intampla totul automat la scanare; cel putin in experienta mea.
Comentariu beton!40
Am un magazin vizavi, unde duc săptămânal ce adun prin casă. Am recuperat până acum peste 50 de lei din ambalaje. Bani pe care i-am dat când am cumpărat apă și pe care i-am recuperat. Voucherele ajung la băiat, ca supliment la banii de buzunar. Înainte le reciclam la tomberonul special pentru deșeuri reciclabile.
Comentariu beton!18
@Pyro, eu vorbesc despre magazinele mici, unde nu scanează produsul
„Interesant este că atunci când au făcut tranziția de la dopul normal la atrocitățile legate de gâtul sticlei, totul s-a întâmplat într-o lună. SGR-ul durează de vreo 6 luni bune.”
Nu am avut nicio problemă. La tine în zonă. Funcționează perfect la Lidl si Kaufkand. Trebuie doar să eviți perioadele în care se duce multă lume. Logic, în weekend, e ceva aglomerație. În rest, simplu ca bună ziua. Și, atenție, nu trebuie să cumperi nimic. Primești instant suma scrisă pe bon. Din magazin, logic. Mie mi se pare că tot acest ,,scandal,, nu este altceva decât o invenție mizerabilă a celor cărora le pute tot. Care caută nod în papură la orice. Conspiraționiști. Problema este că știrile astea cu subiecte inventate circulă repede. Doar nu era să vedem știri cu ,,ce bine funcționează sistemul de reciclare,,!
Comentariu beton!24
Nu mai bateti campii cu oprit garantia pe ambalajele vechi, ca nu exista asa ceva! Orice casa de marcat percepe automat cei 50 de bani cand scanati codul de bare cu SGR, cele non SGR au un alt cod de bare, automat costa cu 50 de bani mai putin, sunt doua produse diferite cum ar veni, o paine alba, si una neagra. Casele self din Carrefour au si un sunet distinctiv cand adauga SGR ul, si taxa se regaseste pe bon daca ambalajul e SGR, daca nu, nu va poate taxa cu 50 de bani pentru ca vor si pentru ca pot. :)) Singura varianta in care te poti pacali singur, cumva, e sa fie la raft produsele si cu SGR si fara, fapt care inseamna mercantizare gresita, si sa iei un bax de 6 sticle de non SGR, sa iei o alta sticla cu SGR sa nu mai desfaci baxul, si sa scanezi 7 cu SGR, desi ai una singura de fapt, dar asta tine de neatentie, nu de manevre si ce mai vorbesc vocile.
0
Comentariu beton!27
@orangina.
Hai că îți dau exemplu pe înțelesul tău, deși a mai explicat cineva: am cumpărat 6 doze de bere de la un magazin din Comarnic. Nu le-a scanat, le-a bătut pe casa de marcat și a pus prețul cu cei 50 bani adăugați. Mi-a fost silă să fac scandal a doua zi, dar dacă se pretează la găinării d-astea eu sigur nu mai cumpăr de la acea SimonaSRL
Comentariu beton!11
A, noi vorbeam de magazine tip hyper sau supermarket, nu de Simona SRL din Comarnic, desi daca 6 beri costa 17 lei, si Simona iti cere 20, si tu ii dai 20, problema nu mai e la Simona. 🙂 Dar asta e un caz foarte izolat si nu e de luat in seama, marile magazine nu ti iau bani pe SGR fara sa fie SGR de fapt, probabil ca sunt si amenzi daca poti dovedi. Nu ti a fost sila, n ai vrut sa recunosti ca ai fost neatent, ca doamna iti dadea 3 lei inapoi probabil.
@orangina, recunosc că nici măcar n-am luat bonul, dar e vorba de corectitudine. N-am verificat nici termenul de valabilitate al cărnii cumpărate și rău am făcut!
Da . Funcționează dacă ai și răbdare să aștepți după una doua (cel.mult ! Valabil doar ptr mine🥴) persoane. Este adevărat că am văzut și rânduri destul de mari zilele trecute, aste adevărat că a început destul de greoi acest mod de reciclare ,deoarece este necesar sa fie in apropiere o persoana care sa debaraze sacii care se umplu din interior. E adevărat că dacă au doua posturi la care sa pot duce doua persoane mai …intri și în competiție 🤪cine e cel mai răpid🤣🤣
Funcționează! Când se întâmplă ca automatele sa fie blocate solicit sa se prezinte personalul pentru a remedia problema. Când întârzie, ma prezint la case și cer restituirea garanției și casiera o face manual cu verificare vizuala.
La mine a functionat . Nu am prea multe ambalaje ,dar a mers de fiecare data.
Un mare bravo fetelor !
Comentariu beton!23
Eu le-am dus mereu la un Penny de lângă mine. A mers de fiecare dată. Când am dus bonul la casă de câteva ori nu a putut fi citit din cauza cernelei de la automat. În week-end am fost la un Carrefour și acolo tote automatele erau blocate. Deci se pare că merge mai bine la supermarketuri mai mici.
Comentariu beton!15
Cred că sunt de două ori off topic – nu sunt în România, dar am citit despre sistem și nu despre nefuncționare, ci despre “nu stau, eu, frate, să adun sticle pentru câțiva lei acolo”.
Români românind, vorba lui Zoso.
Comentariu beton!34
Nu e chiar asa. Am vazut de cateva ori oameni care aduna,chiar pare o afacere,deocamdata. Cu timpul nu vor mai avea ce aduna…
Adevărul este că și mie mi se pare mică suma de 50 de bani. Dacă o făceau 1 leu, în jumătate de ani nu mai găseai un pet pe jos în toată țara.
Cât e în Germania? 20 de cenți? 50? Că nu mai țin minte.
&Nicoleta, nu te contrazic, spun doar ceea ce am citit eu.
@Mihai, 25 pentru pet-uri și 8 pentru sticlele de sticlă. Dar și astea din urmă se reciclează în draci, deși 8 cenți e mai nimic, practic.
De acord cu tine, nu se plătește mult în Ro, dar dacă am posibilitatea să scap de ele și să mai și primesc ceva pentru asta, cât de greu e să le adun?
Oricum, mi se pare fabulos că s-a implementat asta. Cu timpul, pentru tot mai mulți oameni va deveni obișnuință.
Comentariu beton!36
@Mihai Vasilescu: in Germania, e 25 de cenți . Sunt si aici probleme cu aparatele mai vechi care învârtesc sticla aia de o iau dracii si, pe urma, îți spun ca nu pot citi logo-ul.
Mai e si alta problema. Uneori, se umple containerul aparatului si, pana vine cineva sa-l înlocuiască, îți creste barba si se albește. Sunt, însă, si niște aparate mai noi, care funcționează perfect. Rapid, fără sincope, fără mesaje ca nu vede/citește logo-ul.
Oricum, poți sa dai cu tunul si nu găsești un PET sau o doza aruncate pe te miri unde.
Comentariu beton!19
In Belgua e 10 centi pe sticla de sticla (bere) si 20 de centi pe sticla mare. Pe peturi inca nu se ia garantie, dar in Flandra avem cel mai bun sistem de reciclare de PMD si plastic asa ca pierderea e mica. Dar tot gasesti pe marginea drumului peturi pe care s-ar scoate o suma frumoasa daca s-ar baga garantie la ele.
Si la noi la munca a functionat. Am strans 67.5 lei si am cumparat fruct.
Problema este ca nu merg tot timpul aparetele, deoarece se umplu foarte repede si angajatii de la magazin nu au timp sa le goleasca.
Comentariu beton!14
La Constanta am umblat si noi cu sticlele in portbagaj ceva timp. Nu mergea pe nicaieri; mai ales sticlele de Borsec ni le dadea inapoi. Ulterior am incercat si la Kaufland, pe care noi nu il frecventam, si a functionat. Acum, cu acele vouchere cumpar mancare pentru catel. Este totusi frustrant, deoarece aproape tot timpul, intr-un bax de apa plata, de 12 sticle, gasesc 1-2 fara semnul de reciclare, dar cand le-am platit, mi s-a oprit garantie pentru toate.
Comentariu beton!15
La Kaufland poți schimba bonul pe numerar direct la casă. Nu știu la restul supermarketurilor.
Eu prefer să încasez cash pentru că, în general, comandăm cumpărăturile săptămânale și risc să uit/rătăcesc voucherul.
Am fost la Mega și a funcționat dar orice lucru nou aduce și inconveniente și anume că aceste aparate sunt foarte zgomotoase și când funcționa tulumba nu se mai înțelegea nimeni cu personalul de la magazin și trebuia să urlăm totî unii la alții parcă eram cretini. La Auchan funcționează dar au apărut doi cretini care aveau doi saci fiecare și a trebuit să stăm după ei. Aparatul cred că ar trebui din soft să impună o limită de ambalaje că doar nu o să stau după toți homeleșii sau cretinii care își aduc aminte că au și ei 80 de sticle prin cămară. Sistemul funcționează mai ales acolo unde angajații au și bunul simț să aibă grijă de mașinării. O mașinărie de care nu are grijă un om rămâne doar o grămadă de fiare inutile.
Nu am înțeles de ce acei oameni sunt cretini, fie că-s homeleși, fie că au strâns 100 de sticle în cămară.
Comentariu beton!114
Nu , ăia nu erau cretini,erau oameni care făceau și reciclare și economie, că nimeni nu se pypy in rezervor ca să meargă la un supermarket.. greșită și urâtă gândire aveți . Dacă aveam mașină și eu le strângeam la fel, măcar să fac o treabă rentabilă pentru buzunarul meu.. răspund pentru VicThor110
Comentariu beton!52
@VicThor110, eu cumpăr 6 baxuri×6 sticle/2 l și îți închipui ce volum înseamnă, le duc la reciclare când refac stocul de apă iar asta înseamnă un portbagaj plin aka trei saci plini, iaca cum apar cretinii 🤪
Gânduri bune!
Comentariu beton!53
Victoreeeee! Data viitoare când mergi sper sa dai peste mine pe acolo, că eu merg cu 5-6 saci. Și sper să și comentezi cu voce tare, cam ce ai scris mai sus. Nu de alta, dar macar știu în ce găuri o sa bag sticlele.
De ce dreaq s-ar duce cineva cu 3-5 sticle, să spunem o data la 2 zile? Să facă potecă până la aparat? Altceva nu avem de făcut decat sa ducem cate 2 sticle, sa nu aștepte nea cutare. Dupa ce că imi ocup o grămadă de spatiu în casă să le adun, mai dau si de comentarii d-astea.
Ne vedem la Auchan!
Comentariu beton!48
@Adriana poate ar trebui sa investesti intr-un filtru de apa, zic si eu 🙂
@VicThor, mama mea sta departe de Kaufland si Penny. Asa ca face cumparaturi o data pe luna. Are si o varsta, deci nu are cum sa care peturile prin maxitaxi. Doar cand are o ocazie (se duce cu sora-mea sau cu vecinii care au masina) cara cate un sac de peturi. Asta o face cretina? Ai grija la vorbe, ca ai calcat cativa oameni pe coada azi.
Comentariu beton!29
@Pyro, bem doar apă minerală acidulată (trăiesc periculos) pentru gătit folosesc filtrată într-adevăr.
Victoras…. Poveste reală… Stau in Germania. As fi vrut sa fii in spatele meu acum vreun an… Am mers cu o dubă de.la DPD sa car sacii de reciclabile. Am strâns minim 6-7 luni, și am fost într-o seară la un LIDL. Aveau 2 aparate, care la suma de 15 euro îți scoate bonul valoric și o iei de la început. Când nu era nimeni în spate alimentam la ambele aparate, când era cineva care aștepta, eliberam unul din ele…
Suma strânsă a fost de aprox 600 euro. Nu, nu glumesc.
Acum, dacă tu mă faci homles, plm, cu sticlele date, îți plăteam chiria la garsoniera in care stai că sclavu și mergi zilnic cu 2 sticle ca să îți recuperezi leul dat….
Comentariu beton!15
Hai să mă bag și eu în seamă și să-ți spun, cretinule, că și norvegienii tot cu sacul strâng ambalajele și nu se supără nimeni că stă la coadă. Există și magazine mai mari care au aparate mai noi unde verși sacul cu totul într-o cuvă mare, iar aparatul le descurcă pe fiecare.
Nici în România nu e de neglijat distanța până la magazin, timpul pierdut etc.
Și chiar dacă ar fi homleși, e mai bine că adună sticlele de pe stradă, contribuind la curățenie.
Comentariu beton!15
@VicThor110 şi eu strâng vreo 10 saci cu PET-uri şi doze până mă îndur să mă duc la Lidl sau Norma, în Germania. Tot şi au schimbat toate magazinele automatele de preluat PET. Şi ador să adăug încă o foaie verde de 100 la saltea. Am lucrat o vreme la curățenia unui Aldi lângă stadionul Max Morlock (FC Nürnberg) şi când se ținea R.I.P. (Rock In the Park) angajații Lidl stăteau să numere manual recipientele că automatele nu dovedeau. Plecau şi cu 200-300 eur tinerii ce munciseră noaptea la adunat.
Orice sistem care este la început dă rateuri. Am interacționat de-a lungul timpului cu alte 2 similare din vest, cu Pfand și Pant. Nu sunt perfecte nici după ani. Au coșuri de gunoi lângă pentru sticlele pe care aparatul nu le ia din diverse motive și uneori pleci cu sacul înapoi pentru ca aparatele sunt în mentenanță.
De altfel, e normal sa nu fie toate sticlele cu semn de SGR, încă exista stocuri vechi. Și nu, nu plătești garanția dacă sticla nu e reciclabila, m-am uitat pe bon special.
Hai sa ne obișnuim cu civilizația.
PS: Sa nu te mire dacă îți sare cineva în cap ca ți-ai lăsat fetele sa caute în gunoi…
Comentariu beton!20
N-am eu norocul ăsta.
N-au ei norocul asta
Nici eu nu am văzut să ze oprească garanție dacă recipientul nu are logo’ul.
La primele ture de cumpărături chiar am verificat dacă numărul recipientelor cu garanție corespunde cu câte garanție mi s-a oprit.
Dar știu că se oprește automat garanția, nu stă casierul să bată pe casă câte ambalaje sunt cu garanție – cel puțin în magazinele mari, de fapt îți dă bon fiscal.
Pentru mine a funcționat fără probleme. Strâng toată săptămâna sticlele intr-o punga și in weekend le duc la lidl. M-am învățat cu mașinăria și cu erorile ei. Sticlele trebuie sa fie complet goale de lichid și pline cu aer. Dacă sunt minimal șifonate mi le da înapoi.
Mi-ar plăcea însă să pot să le duc și pe cele fără simbol. Sa le primească mașinăria și sa nu-mi dea bani pe ele, dar sa le primească.
Încă se găsesc de cumpărat sticle model vechi și cu alea n-am ce sa fac. In căsuța de reciclare de la lidl sunt niște coșuri de gunoi unde le-as putea arunca dar sunt arhipline.
Între timp și lidl a evoluat în privința utilizării bonului. La început nu îl puteam folosi singura la casele self pay, trebuia sa mi-l valideze doamna și pe urmă sa mi-l confiște, acum merge sa îl scanez singură.
Citesc și eu aceleași știri ca tine și îmi spun ca oi fi avut eu noroc.
Comentariu beton!12
mașinăria le „primește” și pe alea fără siglă, evident fără bani; trebuie doar să-i dai un bobîrnac ceva mai tare, astfel încît să ajungă pe a doua bandă transportoare, nu cea scurtă; io așa fac, că doară plasticul din astea cu garanție n-o fi făcut cu respirație de înger și cartilagiu de delfin roz…
Comentariu beton!11
La mine a funcționat, am dus peturile la Kaufland sau Carrefour. E drept ca la Kaufland se întâmplă să fie pline aparatele și să fie nevoie să aștepți puțin să îl deblocheze angajații.
Cred că sistemul funcționează cu sincope, se mai blochează aparatele, există sticle cu simbol de reciclare, dar pe care aparatul nu le recunoaște. Clar pentru unii oameni e un disconfort, un pas în plus. De-aia mulți aruncă ambalajele tot ca înainte. Dar tot răul spre bine, că le strâng copiii, oamenii săraci sau voluntarii diverselor ONG-uri.
Merg și nu prea merg,depinde numai de cine le are în grijă..mi-e milă să le arunc,dar și să mă plimb cu ele in mână, că n-am mașină,și să constat la fața locului că nu merge automatul din diverse cauze.. Aș spune că fetele au avut noroc,fiind la București;in provincie nu întotdeauna e la fel .Eu am zis de la început,și o să tot zic: până n-o fi sistemul creat ca pe vremea copilăriei noastre,Mihai,n-o să se elibereze plasticul de la gunoi.Mai demult le puneam separat la poartă,mai apuca câte un nevoiaș colorat cu căruța să le ducă,scotea un ban cinstit.Dar când am văzut că mașina de gunoi le amesteca fără nici o jenă in celelalte resturi,mi-a trecut și de reciclare și de separare la gunoi.
@Monica1 aşa a fost peste tot cu reciclarea. Cel mai uşor a fost cu învățarea cetățenilor cu separarea. A durat mai mult până să se pună pe picioare restul sistemului de reciclare. Şi în Germania mai sunt zone în care încă mai iau la grămadă reciclabile cu resturi menajere. Mai bine nu v-ar fi trecut.
Depinde de noroc. Am mers și încă mai merg cu sacul cu sticle în portbagaj că ba nu merge aparatul, ba e plin. Ieri am mers la Lidl și cu fiica-mea să vadă și ea minunea și să bage sticlele. Minunea și mai mare a fost când la final a dat eroare la scoaterea bonului că nu mai avea hârtie. Au venit au schimbat rola și aia a fost…bon nu a mai dat. 😂
Se uita fiică-mea la mine cu o față de wtf…erau banii ei de cumpărat prostii. 😅 Într-un final i-au dat banii cash de la casă.
Comentariu beton!11
Am dus peturile la Kaufland, in Timisoara. Am mers de dimineata si a functionat fara probleme.
Paidasinormal ca e un sistem prost. Cel mai prost! Dar hai sa-l folosim, dreaq, asa prost cum e, ca face bine. Ca ziceau astia pe la televizor ca in perioada scursa de le implementare s-au strans niste milioane de peturi, ceea ce nu e chiar de neglijat.
Eu unul nu l-am folosit pana acum deloc, colectez selectiv insa de ani buni si duc deseurile la un centru specializat, nu ma mai complic pentru 10 lei pe luna. Dar cred ca e OK, cei cu care am vorbit nu s-au plans.
Eu as avea doar o obiectiune: la momentul T al implementarii erau in circulatie milioane de ambalaje fara sigla returo. Trebuia ceva gandit si pentru alea, ca sa nu ajunga in rauri si paduri. Nu e corect ca o sigla sa faca diferenta.
Dar in sfarsit, e bine ca e si asa !
Înainte de marea campanie de reciclare un pet=0,05 lei, atât primeai pentru una bucată dusă la reciclare, câteva luni înainte de demararea campaniei nu mai găseai niciunde loc să le reciclezi decât în containerele alea clopot, acum se pot recicla oriunde aproape, eu de la Selgros cumpăr apa minerală și tot acolo le returnez și asta cam la 3 săptămâni/1 lună. Poate doar în orașele mari funcționează, nu mă hazardez să spun că în orice sătuc uitat de lume se întâmplă.
Pe mine ma enerveaza ca nu pot folosi voucherele intre magazine. Adica, daca imi duc sticlele la reciclat la PROFI, cu voucherele alea imi pot cumpara doar de la Profi, degeaba merg la Kaufland cu ele ca le iau degeaba. Ar trebui la toate sa poti
Asta mi se pare normal. E firesc să beneficieze magazinul care face efortul de a recicla.
Totusi poti sa transformi voucherul in bani. Eu le duc la profi, ca e cel mai aproape de mine, insa cumparaturile nu le fac de acolo, si nu a fost nicio problema sa imi dea banii cash.
Magazinul care emite voucherul este obligat să îți dea cash pe el, la casa de marcat, dacă asta dorește clientul.
Pai nu cred ca pot citi codul acela de bare de pe voucher, dacă e de la concurență
@Zedicus, asa e si in afara. Daca primesc un bon de 1 euro pe sticle, il dau la casa si imi scade din factura / bon. Nu am cum sa ma duc de la un magazin la altul ca nu-mi primeste bonul de reciclare.
@zedicus
Dacă stai puțin și gândești, că tu ești băiat isteț, îți dai singur răspuns la problema ta. Când îți emite bonul magazinul ia în evidență contabilă ambalajele alea pe care le predă apoi lui Returo. Tu poți lua cash de la casieria magazinului care a emis bonul.
Nici măcar la alt magazin din lanțul comercial nu poți monetiza bonul ăla.
E la fel în Norvegia
Si fetele fac bani din chestia asta. Sunt banii lor de pufuleti si alte minuni. Merge chiar bine pentru ele.
Sunt 2 mentiuni de facut:
– daca ai dus ambalajele din portbagaj la un Carefour din Cuca Macaii tot acolo trebuie sa incasezi banii – nu se pot incasa in alt Carefour desi eu nu am cumparat toate ambalajele de la Cuca
– aparatele se blocheaza usor si trebuie sa astepti sa intervina cineva pentru deblocare
@Oana S.
Fals, după spusele legii
Fiind la inceput , sistemul nu e perfect. Atat timp cat vrei sa faci acest pas spre civilizatie , nu cred ca te descurajeaza vre-o situatie in care sistemul mai da si dude. Am patit , m-am plimbat cu ele in portbagaj cateva zile , dar la urmatoarea sesiune de cumparaturi am rezolvat si cu returul.Oricum noi le colectam selectiv si faceam un drum pana la pubela…de ce sa nu fac acelasi lucru atunci cand merg saptamanal la shopping si sa recuperez astfel „investitia”? Pana la urma , e vorba doar sa VREI.
Noi n-avem d-astea pă Austrea. S’tem săraci. Tocim pet-urile, le punem dopu’ și le punem-n sac de plastic, iar apoi aruncăm sacu’-n pubela cu capac galben.
Niște săraci, cum ziceam. 🤷♂️
Comentariu beton!15
Spein, tuu. Ma, rog aicisha, la tzarigrad.
merge usor si la auchan, fara probleme.
Din cate am auzit, deja exista „intreprinzatori” care tiparesc coduri de bare fake si le lipesc pe ambalaje, ca sa poata recicla si sticle vechi.
Doamne sfinte au gasit cumva sa pacaleasca sistemul. Ce trebuie sa se inteleaga este ca acel plastic ajunge PCR si edte topit intr-un masterbatc din care se vor face din nou sticle. Pana acum 6 luni pretul plasticului virgin( nerecuperat facut nou deci rau pt natura) era mai mic ca PCR ul pt simplu motiv ca nu se gasea suficient pe piata sa nu mai facem nou, pretul la nive de uniune europeana nu doar cel din Ro. Indexul mergea tot timpul in sus nu in jos. De cand cu aceste initiative ale tarilor fin uniune pcr ul a devenit mai ieftin, cum ar trebui sa fie de altfel, si producatorii pot converti sticlele a fi facute, in functie de pui in sticla, in ambalaje cu procent cat mai mare facut din PCR. In acest moment industria in care activez am ambalajele de plastic cu 40% PCR si luna viitoare voi testa pe cele din 100% PCR sa vad cum se comportain long run stand pe raft sau depozitate. Daca totul e ok pana la anul nu mai vreau niciun ambalaj de 1,4,5 sau 20L din plastic virgin si credeti-ma ca vorbesc de cateva sute de milioane de ambalaje de plastic anual.Daca merge voi fi mai mult decat fericita ca nu mai pun plastic nou in natura ci va fi doar refolosit.Bravo fetelor si asa cum este sistemul cu ceva sincope ma bucur ca exista.
Comentariu beton!14
„Ce trebuie sa se inteleaga” – pai, ei pun tot pe peturi. Dar d-alea vechi, pe care nu au dat 0.5lei
Prima dată când am încercat la Carrefour-ul de lângă mine, nu funcționa aparatul. Trei zile mai târziu, la fel. Cred că de fapt angajaților nu le convine ca au o sarcină în plus și îl dau ca defect. A treia oară am încercat la Lidl și a fost ok. Acum nici nu mai încerc la Carrefour, prefer sa fac o plimbare până la Lidl, unde angajații sunt mult mai drăguți. O dată era plin aparatul și imediat au venit doi dintre ei, au golit conținutul și treaba a mers repede. In plus, bonul primit poate fi folosit și la casele self pay.
@ElenaF nu e neaparat vina angajaților. Banda transportatoare duce recipientele la un compactor de unde cad fix în acelaşi punct deci se formează relativ repede o piramidă ce declanşează senzorul de plin al cutiei paralelipipedice. La eroare vin angajații, deschid protecția şi scutură cutia xa să se niveleze încărcătura. Cutia e îmbrăcată pe interior cu un sac uriaş care nu e deloc uşor de scos şi târât în depozit. Asta e la automatele ieftine, cum sunt sigur că e în Ro. În Germania am observat că de câțiva ani sunt înlocuite sistematic automatele cu altele mai performante, nu se mai agită atât angajații.
Noi strangem pe parcursul saptamanii sticlele si in week-end, dimineata se duce sotul la shop-ul de jos, de la scara si a mers mereu. Dar in schimb shop-ul care este in zona unde lucrez mai mereu are afis ca nu e functional. Si am auzit si eu destui care se plang de treaba asta, ca aparatele din mai mult elocatii nu dunctioneaza. Insa lidl din cartierul unde locuiesc, penny are aparatele functionale, insa noi preferam shop ul ca este mai la indemana. Practic iesi din scara si intri in magazin :))) Poate ca suntem noi mai norocosi… La profi nu am vazut sa fie vreunul. In rest, nu prea practicam hipermarket-uri. Sau ma rog, nu mai practicam. Din punctul nostru de vedere este un lucru bun.
Noi la început am dus la Kaufland și era ok, dar în ultimele 2 luni de cele mai multe ori am găsit aparatul nefuncțional.
De atunci le ducem la Lidl unde a funcționat de fiecare dată. Mergem cam la 2 săptămâni, în funcție de timp sau câte recipiente se strâng.
Nici eu nu am văzut să ze oprească garanție dacă recipientul nu are logo’ul.
La primele ture de cumpărături chiar am verificat dacă numărul recipientelor cu garanție corespunde cu câte garanție mi s-a oprit.
Dar știu că se oprește automat garanția, nu stă casierul să bată pe casă câte ambalaje sunt cu garanție – cel puțin în magazinele mari, de fapt îți dă bon fiscal.
Eu le duc la Lidl. În 90 la sută din cazuri a funcționat fără probleme. Când au fost probleme cu aparatele, am anunțat când am intrat în magazin, ieșea câte un angajat, iar până terminam eu cumpărăturile, erau reparate din nou.
Am văzut cetățeni de culoare care făceau zeci de lei, chiar și peste 100, la un aparat. Veneau cu saci imenși, plini de pet-uri și doze, iar în cușcubetele alea mirosea mai rău decât la groapa de gunoi.
În rest, n-am avut probleme.
Da, în multe miroase ca într-o bodegă, toți scutură pe jos resturile din sticle și se face pe jos o mâzgă lipicioasă ca în trenurile personal de pe vremuri 😅
La Iași funcționează foarte bine. La Lidl și la Kaufland – sistemul automat. La Profi (unul mic, de cartier) lași ambalajele cu sigla SGR la intrare, în niște saci (se uită paznicul să fie ok) și îți iei banii de la casă.
Uneori merg, uneori nu, se blocheaza. Pățit la Lidl să stau 45 de minute cu doar câțiva oameni în față. S-a blocat, inclusiv la mine și durează pâna vine cineva din magazin. Par foarte sensibile la exact cum le pui, cum astepți. Dar, îmi povestea mama că la Kaufland a așteptat mult după un homeless cu un sac plin care încerca de zeci de ori sa bage și făra capac si destul de turtite și chiar reușea 😁.
E drăguț că adună copiii pentru bani de buzunar, pentru ei e deja normalitate. Nu am nimic cu oamenii fără adăpost, dar în ultima vreme par să se fi înmulțit în zona unde locuim noi și da, caută și răscolesc în gunoaie și ce nu le trebuie lasă aruncat pe jos. Și din păcate sunt și prea mulți oameni care arată clar simptome de consumatori de droguri care caută în gunoaie și nu le pasă de ce lasa în urmă, dorm pe băncile de la bloc și am văzut că preferă să ceară banii pe bonul de reciclat în loc să cumpere din magazine.
Realist vorbind e com naspa sa cari sticla cu tine toata ziua daca ai iesit sa te plimbi in parc fara o geanta/ rucsac, etc. La mine in zona e un penny unde niciodata nu e coada la reciclare, ba chiar e in drumul spre metrou. Duminica voiam sa mergem in parc fara masina, am luat si sticlele stranse peste saptamana in 2 sacose, le-am lasat la Penny, am intrat si ne-am luat suc si guma de banii aia 🙂
Duc, de obicei bidoanele la Penny, care este foarte aproape de casa. De obicei functioneaza, mai putin cand vine cineva cu cate un sac. Atunci le las in masina pentru data viitoare.
Noi le ducem la un Shop&Go vis-a-vis de casa sau la un Carrefour Market tot din apropiere. La inceput au fost ceva probleme pana a invatat personalul sa manevreze aparatul (am nimerit de doua ori cand sacul de depozitare al aparatului era plin si se chinuiau sa il schimbe) sau pana au invatat cum sa opereze programul de casa ca sa accepte bonul. Insa acum functioneaza fara probleme. Si adaugam bonul la cumparaturile de acolo, paine, lapte, etc. Mie mi se pare buna initiativa. Ar fi trebuit introdusa mai de mult si nu doar cand ne-a impins de la spate UE.
Din păcate problema nu este în orașele mari,medii în care oricum de bine de rău se colecta selectiv și înainte de SGR. La comune și la sate e jale. Se încasează cei 50 de bani garanție și la întrebarea legitimă privind returnarea răspunsul, caz concret, a fost ” puneți peturile în mașină și mergeți la ….” unde ” la…. ” era la 25 de km. de locația discuției. Problema armadelor de peturi din mediul rural pornește. Și acolo este jale.
Oricum și în orașe în afara lanțurilor comerciale eu nu am identificat până acum magazin independent ce returnează garanția.
Bravo fetelor tale, Mihai!
Ideea cu recuperarea sticlelor si peturilor e f buna, sa speram ca muli vor fi tentati sa le adune din natura si sa nu mai poluam …
Poveşti de succes citesc aici, parca am fi in țarǎ diferitǎ de cei ce scriu prin alte bloguri.
Şi eu vǎd peste tot atât copii mai mari singuri cât şi pǎrinți cu copii mai mici strǎduindu-se sǎ strângǎ, aducǎ, îndese sticle şi peturi.
N-are cum sǎ funcționeze perfect asa un sistem complex dupǎ ani de nimic in reciclare.
Dar imi pare cǎ mulți oameni vor sa facǎ sǎ meargǎ treaba ceea ce imi dǎ un vibe optimist.
Eu sunt foarte mare fan sistemul asta, pentru ca inainte mergeam la un punct de pe harta reciclarii care intre timp s-a inchis. Pentru ca nu am masina, o vreme nu am mai reciclat deloc, pentru ca nu imi era comod sa ma duc departe, pe jos, cu sarsanalele de sticle. Si chiar daca sunt tot banii mei pe care ii recuperez, simt si ca imi da cineva un premiu cand scuipa aparatul voucherul 😃.
Nu am avut nicio problema nici in Bucuresti si nici in orasul mic de provincie al parintilor mei. E drept ca uneori trebuie sa insisti cu un PET mai mult pana sa il inghita aparatul, dar in general le-am prins pe toate pe care le-am testat curate si functionale.
Functioneaza si in Botosani. Daca cineva s-ar fi gandit mai mult la salvarea mediului decat la recompensa, poate era mai bine. Nu inteleg de ce nu se primesc si ambalajele fara eticheta, si sa fie cu valoare zero. Asa nu te-ai mai intoarce acasa cu jumatate dintre ele si le-ai arunca tot la gunoi. O tampenie. Altfel, in afara de jena sa cari 5 sacose pline de ambalaje si de zgomotul infernal pe care il faci in magazin timp de 10 minute…. merge. Si mai ciuda mi-e cand mi le da inapoi….
Eu am dus la Lidl, de 3 ori. Doar doua ambalaje mi-au fost refuzate
Asta pentru ca Lidl refuza sa primeasca ambalaje de la produse pe care nu le vand. Ex. daca ei nu vand pepsi, nu poti duce la ei sticle de pepsi si sa incasezi banii pe ele.
@Nimeni, n-ai citit articolul este? Fetele au reciclat doar la Lidl TOATE ambalajele pe care le-au găsit. Eu cu ochii mei am văzut doze de pepsi pe care le duceau la reciclat.
@Nimeni toate magazinele cu automate de reciclat primesc ambalaje de oriunde, doar să existe logo-ul specific pe recipiente. Şi să nu fie din plasticul ăla gros, nedeformabil.
Noi avem la parterul blocului un mega image mic (shop&go) unde ducem periodic câte o sacoșă cu ambalajele strânse. A funcționat de fiecare dată, angajații sunt foarte prompți în schimbarea sacilor atunci când se umplu, iar aparatul primește toate recipientele cu siglă, chiar dacă magazinul nu comercializează sortimentul respectiv. Mie mi se pare un program de succes, creează niște obiceiuri bune atât pentru noi, cât și pentru copii. Singura condiție este ca angajații să se implice în întreținerea și buna funcționare a aparatelor. PS Noi colectam selectiv și înainte de implementarea programului, dar știu oameni care acum au început să o facă, datorită SGR.
La mine a durat vreo 2 săptămâni până m-am prins că plătesc garanție 0,5 lei și eu storcesc peturile și le pun în tomberonul galben 😅 Acum le strâng într-un sac și le duc și eu la magazin 😎 N-am reușit să bag în mașinărie ambalajele de sticlă, dar e drept că n-am încercat de multe ori și doar la un Lidl și un Kaufland; pe alea le uit acasă că-s puține. Aștept să se mai strângă sticlă și încerc la un Auchan, că acolo am auzit cum sparge mașinăria sticlele, de nu se înțelege om cu persoană.
@Laura am pățit-o o dată cu sticla. Automatele de reciclat sunt doar pentru plastic (unul mai subțire) şi doze de aluminiu. Banda transportatoare le duce să treacă prin role compactoare şi acolo se sparge sticla dar nu e normal, sticla nu are ce căuta la plastic, doar dacă nu e automatul special pentru aşa ceva dar eu nu am pomenit.
Sunt şi recipiente de plastic mai gros, nedeformabil şi care sunt refuzate de automatele de reciclat din Germania. Se predau la Getränkemarkt-uri, magazine de băuturi.
Din cât am citit și eu sistemul nu funcționează la magazinele mici din orașe, la sate și peste tot în domeniul Horeca. . Deci e o zona destul de mare în care sistemul nu funcționează. Dar fiecare vede situația din punctul său de vedere, ceea ce este de înțeles. Dacă mergi la supermarket, la aparat și ti-ai luat banii, înseamnă că funcționează. Dacă mergi la un magazin mic său intr-un sat unde nici gând sa iti primească recipientele, pentru că nu au unde sa le depoziteze și nu vine nimeni de la Returo sa le colecteze cu săptămânile, acolo înseamnă că sistemul nu funcționează, pentru ca oamenilor le este greu sa mearga zeci de kilometri cu sacul de pet-uri, ca sa gaseasca un supermarket cu aparat. Sau un restaurant care stă cu munții de sticle și zoaie prin depozit, nu prea poate sa spună că funcționează. Dar ca și medie, stam bine. La orașe se reciclează mult, la sate, deloc, media e buna 😀.
Și când sistemul a început cu un singur centru de reciclare pentru toată țara, pe lângă Cluj, nu poți sa spui ca a fost făcut cu cap, ci tot românește, că sa se bifeze o regula Europeană și sa dea bine la raportări . Pe ideea ” iar i-am făcut pe prostii astia de europeni”. Atâta timp cât ” las-o mă că merge și așa” este deviza noastră, nu ne vom face bine…
Fiu-meu, în București, zice că funcționează fără probleme. Le duce la un Lidl. Noi, aici la țară, nu avem așa ceva. Avem un Profi, iar doamna de la casă mi-a zis să vin cu peturile direct la ea în magazin și îmi dă banii. Cum naiba vine treaba asta? Mă așez la coadă cu peturile? În consecință nu am văzut niciodată pe cineva să facă așa ceva. În plus, nici nu cred că știu prea mulți oameni, eu am aflat pentru că am întrebat, nu există vreun anunț pe undeva.
Așa că viața merge înainte ca și până acum. Când vor aduce și aici aparate, lucrurile se vor schimba. Până atunci, ne uităm doar către orașe și ne minunăm ce conștiincios reciclează românii, adică acea jumătate de țară care locuiește la oraș.
@Alis prima oară cu returnabilele am văzut-o în Köln, Germania, la un magazin Norma. Casierul lua manual la casă recipientele şi le arunca într-o cutie alături, nu le mergea automatul.
Si la mine a functionat, m-am dus cu un sac de pet-uri si doze si le-a primit pe toate, chiar daca dozele erau sifonate.
Salut,
Am dus de câteva ori atât eu cât și fetele mele pet-uri la reciclat. A mers fara probleme de fiecare dată. Fetele au fost la Mega Image iar eu la Auchan. Am dus chiar sticle de bere de 0,33 și nu au fost probleme.
Așa off-topic dar pe subiect, la Cluj, foarte aproape de mine este in aparat ce preia sticle/doze/pet:urî fara semnul returo in schimbul biletelor de călătorie pentru transportul in comun. Face acest lucru de luni bune, cu mult înainte să fie implementat sistemul returo. Are un succes fenomenal, trec de multe ori pe acolo și e mereu rand cu cel puțin 10 persoane cu saci de pet-uri. Și să nu vă închipuiți că e cine-stie ce instalație complexă, e de mărimea unui container de șantier clasic dar e golit frecvent, altfel nu îmi explic.
Da, funcționează, cel puțin la oraș, am înțeles ca la țară mai greu. Ce ma enervează pe mine, e , atunci când iau bax de apa( ca în general la bax iau apa) și între cele 6 sticle este una sau sunt 2 care nu au „simbolul vietii”. Și ghici ce, la casa , scanează un flacon ori 6. Și garanția aferenta. Am pățit de 3 ori pana acum. Știu, știu, e perioada de tranziție între flacoanele fără semn și cele cu semn, deși, a cam trecut timpul de când a început programul de reciclare. Și avea tupeul domnul ministru sa spună la televizor ca asa ceva nu se poate întâmpla ca a vorbit el la cei care etichetează apa si NU mai sunt etichete vechi. Deci, funcționează, dar asa, ca la noi……
Da, merg la Auchan, la 3 min de casă. Au 4 aparate, 2 pentru sistemul cu garanție, celelalte două pentru ambalajele care inca mai sunt fără garanție. Vin cu ele sortate de acasă si le 8ntroduc acolo unde trebuie. Singura chestie neplăcută e faptul că indiferent ce fel de ambalaj este, cu sau fără garantie dar care nu face parte din produsele comercializate de Auchan, acel ambalaj este respins. Au un container metalic in care acestea pot fi aruncate. Ma intrigă chestia asta, ca nu primesc ambalaje ale brandurilor necomercializate de ei.
Le-am scris, aștept un raspuns de la ei.
Felicitări fetelor, imi amintesc cum faceam rost de bani pentru micile placeri ale copilăriei. 🤗
In vara lui anului 1980, am stat 10 zile la mare, la 2 Mai cu bani stransi din sticlele adunate de pe plajă. Mâncare si bere pe saturate la singura cârciumă de atunci, Dobrogeanul. Singurii bani de acasă au fost cei de cazare si tren. 😁
Sunt la noi in bloc 2 băieți (cel mare are 12 ani) care adună peturile de la vecinele babe (me included) și le valorifica la Carrefour-ul mic, aici aproape. In fiecare marți. Am întrebat de ce marți. Fiindcă luni au multe teme.
Comentariu beton!21
Superb ! Bravo copii.
La noi funcționează. Ce-i drept la sfârșit de săptămână se formează ditamai cozile la centrul de returnare( Kaufland).
Am hotărât în familie să facem o pușculiță specială pentru banii din returnare și să vedem câți se strâng în 3 luni. Până acum avem 42 lei 😁
La lidl la mine merge bine. Problema e că trebuie să fac un drum separat, nu pot să le duc dimineața, când plec de acasă, fiindcă sunt mulți cetățeni cu câte trei-patru saci adunați din tomberoane și ar dura prea mult.
Eram zilele trecute la un Mega mai mic și l-am auzit pe șeful de tură (sau cum s-o chema) care vorbea cu cineva de la centru și zicea că el își bagă picioarele, că îi vine câte unul de-ăsta cu saci de sticle și stă după el juma de zi să golească aparatul. Și că mai bine îl dezactivează dimineața și îi dă drumul la prânz.
Funcționează perfect și mă bucur enorm când nu mai vad pet-uri, sticle și doze aruncate pe camp, in parc, in stațiile de autobuz…. Și da, super idee pentru copiii antreprenori. Citeam undeva că în Germania de exemplu, după fiecare festival de strada, este super-afacere pentru copii sa vina și să recicleze pet-urile părăsite 🤍 Acolo garanția pentru fiecare PET reciclat este de 0,25 euro.
In timpul Rock am Park, orașul e plin de căutători. La modul că verifică containerele.din stațiile importante de autobuze la fiecare 5-10 minute.
Dozele de bere sunt cele mai căutate, sticlele de bere rămân pentru aia mai amarati. Dar practic e curățenie luna în oraș.
Cel mai bun mi se pare la Kaufland, acolo le duc de fiecare data. La Auchan mi-a scos peri albi fiindca imi refuza ambalajele pe motiv ca magazinul nu accepta marca respectiva. Nu am mai fost la ei. Desi se cere garantie, in continuare sunt o multime de peturi in tomberoanele din blocul meu. Lumea nu pare sa puna pret pe banii ei.
1. Eu nu-i inteleg pe cei care scriu ca „am castigat XX lei”. Pai nu castigi nimic! doar iti iei ceva bani inapoi, care erau tot ai tai. De castigat, castiga doar cei care cauta prin gunoaie. Tu doar pierzi timp, spatiu in casa si, ocazional, si ceva nervi cand aparatul se strica.
2. In Spania nu exista niciun sistem de garantie, iar lumea turteste dozele si peturile frumos si le arunca la containerul galben. Si nu, nu e mizerie pe strada, poate cu exceptia zonelor turistice si zilelor de fiesta – cand oricum se face curatenie peste noapte. Ah, si gunoiul se ridica zilnic, deci containerele nu sunt decat rareori pline – de regula alea de cartoane.
Nu vreau sa mai mentionez tari fara SGR precum SUA, Austria, Grecia, etc.
3. SGR este un sistem gandit pentru aurolaci. Oamenii normali la cap, reciclau oricum prin turtire proprie. Aurolacii recicleaza prin rasturnarea cosului de gunoi in strada si alegerea marfii dorite…
4. In Aeroportul Otopeni, restaurantele din Food Court au un afis care zice clar ca ei nu se ocupa de SGR, deci daca vrei sa-ti iei banii pe sticla de apa proaspat cumparata trebuie sa iesi din aeroport… 😀
Auzi? Crezi că și nemții sunt tot aurolaci? Că la ei funcționează asta de ani mulți.
nemtii, suedejii, norvegienii. Numa aurolaci
silviu e clar genu care citeste acum cu scarba aici, stiind ca ai lasat fetele sa faca asta. Niste aurolace amundoua
@animaloo : Nu am nici dispozitia si nici inclinatia naturala pentru atacuri la persoana, deci nu despre fetele lui Mihai era vorba in propozitia cu aurolacii.
Am sa-ti fac o schema, ca sa intelegi:
1) Inainte: nu exista SGR, oamenii turteau si aruncau selectiv sau selectia se facea pe liniile de prelucrare a gunoiului (cum se face oricum si acum). Aurolacii, daca strangeau ceva, turteau si mergeau la centrele de colectare, pe modelul „fiare vechi looom”.
2) Acum: eu trebuie sa pastrez doze si sticle de plastic neturtite, sa stau cu sacul in casa si sa merg prin frig si zloata pana la magazinul cel mai apropiat ca sa-mi recuperez banii MEI. Inainte, simteam ca fac ceva util daca aruncam selectiv. Acum, urasc sistemul!. Moral, nu ma ajuta cu nimic. Material, nici atat. Sunt furat de stat si, in cel mai bun caz, pot ajunge pe balanta zero. Daca gasesc pe strada o doza, altcineva a pierdut ceea ce castig eu.
In schimb, aurolacii pot face de data asta bani scormonind prin gunoaie mai abitir ca inainte. Ai vazut cosurile de gunoi rasturnate pe Bd. Carol? Eu locuiesc la curte si, aproape in fiecare saptamana, gasim tomberoanele rasturnate si gunoiul imprastiat in curte. Ce sa faci? Sa reclami la politie ca ti-au rasturnat aurolacii tomberoanele? Sa-ti iei pitbul?
3) Ati pomenit de tarile scandinave si germania. Intamplarea face ca am trait niste ani si in Germania, si in Norvegia.
O paranteza: tarile scandinave au o indelungata traditie in a baga mana in buzunarul cetateanului sub tot felul de forme. (De cate revolutii ati auzit in tarile scandinave? Daca maine s-ar institui taxa pe flatulenta, norvegienii s-ar aseza cuminti la coada la fisc ca sa-si declare bashinile. La fel cum sunt de acord sa plateasca cea mai scumpa benzina din Europa desi sunt un gigantic producator de titei. In fine…)
Da, functioneaza, dar sistemul e diferit – de pilda sticlele nu se sparg, si nu se colecteaza decat cele de bere, care sunt standard si se colecteaza in navete. Si nu-mi aduc aminte sa fi inalnit vreodata un aparat blocat la vreo alimentara. Si nici cosuri de gunoi rasturnate n-am intalnit.
In schimb, nimeni nu vorbeste despre tari mari din Europa, precum UK, Spania, Franta, Italia, Grecia care NU practica niciun SGR si au rate de recuperare a plasticului foarte ridicate. Intamplator sau nu, tarile astea au si o interesanta traditie in materie de proteste si revolutii…
vai, va lasati copiii sa stranga din gunoi. Ce rusineeee
/s
Aici si in Germania numa magazinele mari au sistemu. Alea mici nu. Cumva mi se pare si normal, chioscurile is prea mici sa le obligi sa aiba si sistem de colectare.
Imi place la costco ca au sistem automat. Bagi sacu in cuva si le trage singur. Un sac a durat cam 1:20min
Funcționează și chiar bine. La noi în familie au fost niște aniversări și niște onomastici de curând. A dus frate-meu în vreo trei reprize, la Mega. A primit înapoi 145 ron. Evident, el nu și-a luat pufuleți și înghețată. A mai pus 200 ron și și-a dus mașina, „să bea”, la benzinărie. :))
Poti sa dai bonul ala in benzinarie ?
@Ciocanul: el a schimbat voucherele pe cash. Nu știu să îți spun mai multe detalii. Întreb și revin.
Eu le duc la Lidl. Chiar ieri am fost cu un sac de rafie in care au intrat vreo 30 de ambalaje si am primit 16 lei 50 pe ele….a fost a 3a sau a 4a oara cand am fost si la mine a mers totul ok…..
La mine a functionat. Am returnat peturi de 1l, de 0,5l si cteva doze. La Kaufland.
Ati pus aparate peste tot de colectat SGR ? Nu zic sa puna in fiecare catun dar unde sunt mii sa existe aparate. Sunt functionale aparatele ? Ai logistica sa le strangi. Bun, dam drumul la sistem. Acum ? In orasele mici si sate nu ai aparate si practic i-au sexat.Trebuiau sa faca infrastructura si apoi sa-i dea drumul. Dar de asta nu se vorbeste ca au avut bani de seminte sa imprastie prin mass media sub forma de reclama si promovare si nu auzi nimic decat ce bun este. 😀 Nu-i asa ? 😉 Chestia buna e ca au disparut peturile de pe strazi.
fix in sate era problema majora. nefiind prea multe metode de reciclare peturile alea ajungeau in rauri
Acum…se vor chinui sa le duca la reciclat. Mai mult chin pentru ei, mai putin pet in ape
Am mers prima dat la lidl cu ambalajele si sistemul a funcționat perfect. Ambalajele au fost preluate de aparat, am primit tichetul, l-am scanat la casa cand am facut plata…si …nota 10.
Am mers a doua oara cu ambalajele si nu functiona aparatul.
A treia experienta a fost,,interesanta,,. In primul rand am cumparat apa minerala la bax si am plătit garanție pe toate ambalajele. Nu am desfacut baxul pt ca nu am stiut ca ,,trebuie,, sa verific eu sa vad ca 3 buc sunt cu ambalaj care are simbol ,,ambalaj cu garanatie,, si 3 buc sunt fara ambalaj cu garanție. Asa ca am platit garanție pt 6 buc si am primit bani pt 3 buc. N’fine….cand sa scanez tichetul la lidl ca sa platesc…acolo a fost problema ca nu mergea ceva cu sistemul. A trebuit sa vina un casier, sa facă multa ,,butonare,, …si in final…s-a reușit a se scadea suma de pe tichet cand am platit cumparaturile. La o doamna care a fost înaintea noastră nu s-a reușit plata si inca se certa cu casierul lidl. Ce vreau sa menționez este ca…noi trebuie sa fim ,,fraieriti,, macar puțin. ….acolo…1 leu…2 lei…da cu ceva sa ne pacaleasca.
Automatul de la Lidl (interior) nu merge niciodata. Mai sunt doua in parcare, merg de obicei. O data era plin, am asteptat sa vina cineva sa scoata ce era inauntru. In parcare la mega e unul, am fost o data, mergea. Bucuresti.
Întâmplător, eram la plimbare prin parcul Bazilescu duminică pe la prânz și m-am salutat cu fetele tale;-) Bravo lor pentru proactivitate! Da, reciclez, uneori sunt nefuncționale aparatele, dar prin cartier am mai multe supermarketuri unde mă pot orienta. Probleme au fost pt că deși sunt recipiente cu sigla SGR sunt aparate care le refuză. Tot acest sistem iți „fură” timp și energie, dacă ești în situația să alergi între magazine. Merg mereu la Mega Image pentru că este în proximitate, am cerut contravaloarea bonului eliberat la casă și am primit banii de fiecare dată. Sunt curioasă totuși cât timp va avea succes acest program, având în vedere „rateurile” despre care am mai citit!
Am dus și eu de două ori sticlele la SGR: odată la Kaufland și odată la Lidl- nu a fost nici o problemă.
Am 30 saci in magazin stransi in 2 saptamani pe care nu vine nimeni sa ii ia. Depinde cum pui problema: pentru mine ca vanzator nu functioneaza, pentru clienti asa si-asa
Ah, uite că la asta nu mă gândisem. Poți să dezvolți un pic să înțeleagă lumea exact ce zici?
O sa scriu un comentariu mai lung zilele astea in care o sa explic toata problema din perspectiva mea, de vanzator.
Perfect. Mulțumesc.
Am inteles ca si restaurantele ar avea ceva probleme cu ambalajele,nu stiu amanunte,poate ne lamureste cineva.
Scuze pentru raspunsul intarziat, dar la noi, magazinele alimentare saptamana asta este foarte aglomerata.
Treaba sta in felul urmator: in primul rand, noi, comerciantii, nu avem de castigat absolut nimic din tot sistemul asta de garantie-returnare. Cand achizitionam marfa de la furnizori, platim si noi cei 50 bani, la fel cum plateste si consumatorul final. Garantia asta merge pe absolut tot lantul, plecand de la producator. Ce se intampla cu profitul generat? Cei de la Returo promit ca il vor reinvesti in reciclare in Romania. Probabil la fel ca orice chestie facuta de stat, salariile de prin conducere sunt astronomice, deci ma indoiesc ca o sa fie vreun profit foarte mare.
Acum ca sa raspund exact la ce nu functioneaza din perspectiva mea de comerciant: noi colectam manual pentru ca nu vreau sa platesc din profitul meu, 25000 euro fara tva cat costa un aparat de ala automat de reciclare de marimea unui tonomat de cafea. Sa o luam obiectiv: noi primim inapoi intre 5 si 10 BANI (0.05 lei si 0.1 lei) in functie de marimea sticlei. Din banii astia, trebuie sa platim sacii (3 lei si ceva fara TVA bucata), sigiliile. Din banii ramasi (care o fi aia nu stiu, ca mie nu-mi ramane nimic din calculele mele), ar trebui sa platesti si omul care sa se ocupe de treaba asta, eventual si spatiul suplimentar in magazin si sa-ti mai amortizezi si investitia in aparat (in vreo 50-60 ani probabil). Pe langa aia 25k fara tva, aparatul merge cu role termice speciale (nu aceleasi de la casa de marcat), care costa in jur de 15 euro fara tva bucata :O, instalarea lui costa vreo 500-600 euro, mentenanta lunara 100 euro, mentenanta anuala 300 euro si tot asa. De aia zic ca din perspectiva noastra, de vanzatori, sistemul nu functioneaza.
Clientii nu inteleg ca banii aia pleaca mai departe, nu se opresc in buzunarul nostru. Referitor la problema cu incasatul garantiei pentru sticle care nu sunt purtatoare de garantie, la mine se intampla in felul urmator. Va dau un exemplu general: primesc astazi Aquatique la 2L cu SGR. Produsul asta are alt cod de bare fata de cel care nu avea SGR. Le punem pe amandoua in frigider, pentru ca nu ai cum efectiv sa astepti sa golesti toate stocurile fara SGR si apoi sa le pui pe celelalte. Tu te duci la raft, cumperi 3 sticle de apa. 2 fara SGR, 1 cu SGR. Cand ajungi la casa, scoti din cos o sticla, i-o dai vanzatoarei sa o scaneze si ii spui ca ai 3. Casiera bate 3x si in functie de norocul fiecaruia, poate scana o sticla cu SGR, si vezi doamne, castiga magazinul 1 leu pentru cele 2 sticle care de fapt nu aveau SGR, sau poate scana una fara SGR si nu plateste nici pentru celelalte 2 garantia. Ce incerc eu sa explic clientilor, cel putin din punctul meu de vedere, de magazin cu vechime si mare, e ca nu cauta nimeni sa se bucure la 0.50 bani pe sticla, doar se intampla greseli inevitabil din cauza sistemului prost gandit.
Pe langa costurile enorme sau bataia de cap cu sticlele vietii, mai intervine o problema: ca orice chestie facuta de statul roman, sunt complet depasiti de situatie. Nu poti lua legatura cu ei decat prin e-mail (mult succes sa-i zici lu’ ala de 70 ani care face comert de cand era tanar), iar asta genereaza alte probleme. Sacii cu sticle se iau cu saptamani intarziere. Am in momentul asta, peste 40 saci cu ambalaje in magazin care nu sunt preluati. Primii bani pe care i-am primit, i-am primit dupa 3 luni de la primul sac colectat de catre ei. Banii i-am primit dupa cateva e-mailuri in care le scriam ca nu mai vreau sa colectez pentru ca nu stiu nimic. Nu ai nici un feedback. Vine, iti ia sacii, iti lasa un proces-verbal si atat. Nu stii daca au ajuns in centrul de returnare, daca i-ai luat corect etc. M-au sunat pe la jumatatea lui aprilie sa ma intrebe daca stiu cate sticle aveam in fiecare sac pe care l-am returnat, pentru ca ei au pierdut evidenta…
Cred ca ar mai fi de scris, dar mi-au fugit ideile. Daca mai aveti intrebari, le raspund cand pot. Momentan, mi-a expirat timpul liber. Incepe nebunia din ultima zi ca asa e romanul :)).
Mulțumesc pentru comentariul ăsta.
Chiar clarifică mult perspectiva de la firul ierbii!
In Craiovistan, merge. Dus la Lidl, făcut ieri 15 lei din ce am adunat pe acasă, scăzut din bonul final apoi.
Cârcotași au fost, cârcotași sunt inca! Boala națională, nu exista vaccin!
Atunci impozitul pe salubritate trebuie să scadă la primărie….. Locuiesc la țară dar ca un țăran educat puneam peturile la peturi cartoanele la cartoane și mixtul la mixt, plăteam impozitul la primărie și cu asta basta….. O mare porcărie chestia asta, este făcută doar pentru profitul unor șmecheri ! Dar…… Românii sunt mai speciali 😊😁
Săptămânal ducem ambalajele cu sigla SGR la Lidl sau la Carrefour, depinde în care oraș mare ajungem. Cand zic oraș mare , ma refer la Tulcea sau Constanța. Deoarece în Babadag , județul Tulcea , unde stam 5 zile pe săptămână și dam cu sapa atat eu , cât și soțul din dotare , singurul magazin care primește ambalaje e Profi. Dar ca să duci ambalajele la Profi , vreo 40 bucati la săptămână precum subsemnata , e un mare fiasco. Ambalajele de suc , bere și alte băuturi inafara de apa se clătesc în prealabil și scurg foarte bine. Vine un angajat Profi și ia la mana fiecare ambalaj, pe care apoi le întinde tacticos în fata ta. Apoi le numără. Apoi le strânge la fel de tacticos cum le-a așezat. Și mai apoi ți se dau banii. Cu 5-10 sticle mai merge , dar cu 40 durează o veșnicie.
Repet , e singurul magazin care le primește, deși, toate magazinele mici și mari opresc garanția.
Functioneaza si e bine ca lumea chiar recicleaza. Ieri la Supeco era coada la aparatul de reciclat, lume cu saci de sticle care nu mai ajung peste tot.La sotul meu la munca se strange tot si cand se umple sacul de sticle il duc si iau chestii pentru toti-cafea, biscuiti, etc.
Am reciclat cu succes la un Penny si un Carrefour mic. La Profi si la doi pasi m-au refuzat, cica nu le mergea sistemul. Dar la oprit garantia le-a functionat. Oricum, mi se pare aiurea ca nu se returneaza banii, ci un voucher cu care esti obligat sa cumperi altceva. Pai eu am platit cu bani, nu cu voucher…
Poți solicita contravaloarea voucherului la casă
„Crucea Roșie Română Filiala Alba a lansat, în luna martie, o campanie inovativă, unică în România, cu dublu rol: educarea cetățenilor pentru a colecta selectiv ambalajele de băuturi și creșterea implicării cetățenilor în susținerea proiectelor umanitare. În centrul campaniei se regăsește „Roboțelul Binelui”, un roboțel reciclator care are puterea de a transforma gunoiul (ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu) în fapte bune. Roboțelul Binelui este creat de inițiatorii campaniei cu scopul de a atrage spre această acțiune inclusiv copiii și de a-i educa să protejeze mediul, dar și să se implice în susținerea unor proiecte umanitare. Campania este susținută de companiile Star Assembly și Star Transmission, care vor dona o sumă de bani Crucii Roșii în schimbul fiecărui ambalaj reciclat, respectiv Envipco, companie care a furnizat gratuit automatele inteligente de colectare selectivă (RVM-uri). De asemenea, transportul ambalajelor pentru reciclare este asigurat de Asocierea RER Vest – RETIM.”
Se întâmplă în 3 orașe din județul Alba: Alba-Iulia, Sebeș și Cugir.
Prost e că în limba română nu există cuvântul inovativ. 🤷♂️
Da, toate bune, doar sa nu te duci la magazine aglomerate in weekend, dar si atunci depinde ce noroc ai. Uneori mai face aparatul cate o figura, dar in general e ok sistemul deocamdata. Sambata am incercat la un Lidl si era coada mare, insa la Carrefour a fost liber. Ce ma enerveaza maxim e ca acele bonuri nu sunt universale, adica ce lasi la Mega trebuie apoi cheltuit la Mega. Sau Lidl. Si aparent nu toate Lidl accepta bonuri din Bucuresti in tara, dar nu am testat si eu, inca. Ce am testat e bon de la un Lidl la altul, ambele din Berceni, a fost ok.
sistemul functioneaza pentru noi ca persoane fizice ca avem un sac doi pe saptamana il bagam in portbagaj si ne ducem cu el la un mega hiper …. market si le dam . probelma e epntru vanzatorii mici si mai ales in Horeca pentru ca desi si ei platesc garantia cand e sa vina sa ridice SGRul sau cum se cheama entitatea aia nu vine . la vanzatori si la restaurante /cafenele peturile si ce mai e trebuie puse in saci care costa o caruta de bani ca sunt speciali trebuie depozitati sacii aia pana cand vin ei sa ia reciclabilele; ca acolo nu se strang un sac doua pe saptamana ci zece saci pe zi ; in plus desi ei platesc garantia pe factura cand cumpara marfa banii pe recipientele date inapoi vin dupa 3 luni deci da pentru noi acasa e OK mai ales in urbe mai mari dar pentru restul actorilor din piesa sistemul chiar nu functioneaza in ciuda multelor influensareli platite de SGR pe tema asta – vezi Petreanu si altii .
Multumesc,acum m-am lamurit. Nu citisem pana aici.
Funcționează, eu ma duc la Mega, Lidl, au aparate ok!
Și încă ceva, poate eu nu am chef să cumpăr tot de la magazinul respectiv produse,poate vreau să cumpăr un covrig de peste drum . Deci dacă îmi cumpăr o sticlă de suc și o beau trebuie să o bag la aparat, imi dă bon și apoi trebuie să intru din nou să cumpăr ceva….. Hoție uaaaa
Sincer, fac parte din acea parte a populației care nu poate umbla cu sacul în spinare la magazin. Nu sunt nici șofer, de mers abia merg, de carat nu am voie. Ma simt furata…Cel mai prost sistem, mai ales ca deja exista un alt sistem de colectare selectiva, mult mai la indemana oamenilor, care cred ca trebuia extins…
Cât despre copii, toată copilăria m-am distrat cărând valize cu sticle la centrul de colectare pentru bani de buzunar. Mi-a ajuns…
Am fost la un Lidl cu 4 ambalaje identice pt care mi se reținute 2 lei. Le-am introdus în aparat, mi le-a acceptat și când am ridicat bonul am constatat ca mi s-au returnat 0,5lei în loc de 2 lei. Halal returnare
Hei, povestirea asta a ta, mi-a amintit de cum făceam eu bani în anii 90’ spălând sticle și borcane, din toată curtea și beciul alor mei, apoi de la vecini, apoi hârtia și cartonul, și le duceam la centrele de colectare de la Alimentara!!! și bineînțeles cu banii mergeam să-mi cumpăr jucării!! Mișto perioadă noroc că s-a suprapus peste copilăria aia faină (10…14ani!).
@Cristi
A mai existat ICVA după ’90?
Funcționează bine la Penny-ul de la noi. Văd din ce în ce mai mulți oameni acolo și nu sunt boschetari.
Eu vorbesc pentru un oras de provincie. Si nu, nu functioneaza. Atat la Penny cat si la Kaufland, se blocheaza aparatele din cauza volumului mare de retur al celor care vin cu sacii si trebuie sa stai sa astepti dupa bunavointa lucratorilor care se ocupa cu schimbatul sacilor de colectare (sa vina de la tigara, cafea sau de pe unde or mai fi, sa faca treaba organizat si sa nu stai minim 15 min pentru deblocare). In weekend, sigur nu vrei sa te apropii de punctele de colectare Kaufland pentru ca sigur sunt blocate sau nu merg, deoarece nu mai au spatiu de depozitare, plus un miros groaznic si muste si albine..pentru ca deh..nu-ti trebuie si creier sa colectezi, le aduci cu bere in ele si le versi pe acolo peste tot. Si da, eu sunt una dintre persoanele care vin cu cateva bucati, pentru ca nu consum apa imbuteliata, deci in general am cateva doze sau sticle, care se strang de la o saptamana la alta si pe care nu am unde le depozita in apartament fara balcon prea mult timp, adica pana sa strang un sac, cum afirma mai sus un individ ca ar trebui sa facem! Plus ca la Lidl si la Penny mi s-a intamplat de cateva ori sa nu imi primeasca anumite retururi pe motiv, ca in acel magazin nu se comercializeaza bautura respectiva, adica tampenia suprema!!!! Adica, cum adica, cand ajung acasa iau fiecare recipient la mana si scriu pe el sau ii fac eticheta cu locatia de unde l-am luat sa stiu unde sa-l returnez?? Sau e un mod de fidelizare si ma siliti sa cumpar dintr-un singur loc, ca sa nu mai am probleme ce si unde returnez?!! Decu, nu nu functioneaza, e doar o problema in plus!
Dacă era bun, îl păstrau ăia în străinezia. #ironie
Pe mine nu m-a convins prezentarea. Consider că unele puncte sunt fantasmagorice.
Ca o mică încheiere, azi pe la 7.30 în parcare la un Penny, eu harnic la cumpărături, văd mașina operatorului local de salubritate , 40 de to. , că parchează lângă punctul de colectare și bajeții încep să coboare sacii cu sticle și peturi, „decât” 8 pe partea ce o vedeam eu.
Asta returnare garanție!!👍
Da . Funcționează dacă ai și răbdare să aștepți după una doua (cel.mult ! Valabil doar ptr mine🥴) persoane. Este adevărat că am văzut și rânduri destul de mari zilele trecute, aste adevărat că a început destul de greoi acest mod de reciclare ,deoarece este necesar sa fie in apropiere o persoana care sa debaraze sacii care se umplu din interior. E adevărat că dacă au doua posturi la care sa pot duce doua persoane mai …intri și în competiție 🤪cine e cel mai răpid🤣🤣
Una din probleme e că unii au luat bani deja că să spună că funcționează 🙂 sgr face campanii cu influenkeri și alții de pe radio și tv
Funcționează ca uns la Lidl, Mega…
E coada în weekend, lejer în rest. Mie mi se pare o mare chestie bună care chiar are rezultate. Am văzut când s-au schimbat containerele la Lidl si asa am avut reprezentarea a cate ambalaje sunt acolo și nu mai sunt pe străzi, prin parcuri aruncate aiurea sau chiar prin coșurile cu gunoi nereciclabil.
Normal ca în orice situație exista și o gramada de „Gica-contra”, dar nu toți trebuie sa gândim la fel.
Ti.am raspuns pe pagina de fb, problema cu profi! La restul a fost ok! Carrefour si Lidl!
Inainte de a aparea SGR reciclam la bloc. Aveam pubele/saci separate. De cand platesc garantie pentru recipient le strang si le duc la Lidl, Kaufland, etc functie de ce imi e la indemana. Insa daca beau o apa in parc cu siguranta nu tin ambalajul gol sa ma plimb cu el si apoi sa il duc la un centru de reciclat. Este clar ca trebuie introduse si in parcuri aparate in care sa reciclezi. De exemplu la Alba Iulia, langa cetate era pus un aparat al Crucii Rosii pe care scria ca orice ambalaj introdus reprezinta o fapta buna si ca banii sunt folositi pentru diverse cauze. Copilului meu i s-a parut foarte misto si a inceput sa adune tot ce aveam prin masina ca sa le duca acolo. Mai jos articolul despre aceasta actiune.
https://www.agerpres.ro/comunicate/2024/03/26/comunicat-de-presa-crucea-rosie-romana-filiala-alba–1270646
am dus de cel putin 10 ori, a mers fara probleme. in 2015 cand am ajuns prima oara in Germania eram mirat de asa ceva, la ei functiona super si m-a prins imediat. sper sa ajunga si la noi la fel de popular
La noi in sat se ia garanție la toate ambalajele dar nu se da garanție înapoi la nici un magazin .Ce ar trebui o băbuță sau un moș care cumpără apa de la magazin ?Să meargă 40 de km cu sacul in spate până la cel mai apropiat magazin unde se colectează că să își recupereze garanția ?Părerea mea că dacă ai implementat aceasta lege ar trebui create și locuri in fiecare comuna unde se colectează ambalajul .Sau să oblige comercianți să își creeze spatii și să colecteze acele ambalaje manual .Să vina domni parlamentari care au dat legea sa umble pe la noi prin comuna să vadă că din 5 magazine nici una nu colectează dar garanție percep .Li se pare normal sa dăm 0.50bani și să punem peturile la gunoi gratis ?
1.
Nici nu stiu cum sa incep; microeconomie…ori ce se vrea cu SGR asta…dar, mutat din orasul Brasov undeva intr.un mic sat, momentan locuind intr.un orasel, din acelasi judet….ce. mi vad ochii….auch;Romania , anno dommini 2024…echipaj de 2…maxim 11 ani cel mare…mucea maxim 6, aduna sticle, dar nu oricum…înclina hardughia aia de container si se baga sub el….piticu’…; îi vad de la etajul 2….cobor…le tin containerul sa nu.i omoare naibii…le dau sacul meu cu ,,reciclate,, , ma gandeam ca se opresc…mna.
2.
Din juma in juma de ora containerele sunt ,,jumulite,,….de la pici…la varstnici, nu stiu ce naiba culeg de acolo…culmea ca in cartier oamenii selecteaza, desi e un mic Ferentari al unui mic oras din Bv…..
Nu sunt bogat, nici sarac, da…reciclez…..dar vad chestia asta dusa la extrem de cei fara venituri….prefer sa donez decat sa.i vad striviti…si totusi risca…si eu am fost copil, vindeam sticle si borcane….dar asa ceva nu îmi inchipuiam….nu stiu cum pun poze
Un magazin mega image din brasov ,de pe octavian goga nr.9,refuza sa primească ambalajele vechi(peturi si sticle) desi retin garanția la ele,e cumva o metodă de a face rost de bani?Parca scopul era sa se colecteze ambalajele goale si magazinele care le vand sunt obligate sa le primeasca inapoi!GRESESC?
Totusi !
Inainte vedeam tot felul de persoane care in lipsa unui alt venit strangeau aceste pet uri si le duceau la centre de colectare si primeau bani.
Acum intreb :daca eu cumparam o sticla de apa , pet ul il duceam la centru si primeam bani,acum de ce primesc decat cei 50 bani pe care i am dat tot eu?
Practic facem cadou si partea pet ului cumparat odata cu apa din el.
Corect ar fi sa primesc si partea pet ului da sau nu?