M-am gândit mult dacă să scriu despre asta sau nu. Că, până la urmă, interesul meu e să aibă cât mai puțini români pașapoarte biometrice, ca să-mi crească șansele să nu stau la cozi. Într-un final, binele a învins și-am scris.

Eram la Paris, intram în aeroport, ne pregăteam de formalitățile pentru zborul de întoarcere. Extrem de relaxați amândoi, pentru știam că n-aveam bagaj de cală, iar check-in-ul era deja făcut online, deci practic mai aveam de trecut doar de security și controlul documentelor. Treabă care de obicei nu durează foarte mult.

Când am văzut coada la control documente, primul impuls a fost să mai rezerv rapid o noapte de cazare, pentru că era clar că nu aveam cum să prindem avionul ăla. N-am cum să vă descriu câtă lume era acolo, în viața mea nu mai văzusem așa ceva. Iar cel mai straniu mi se părea că nu reușeam să mai ajungem odată la capătul cozii, să ne așezăm și noi la rând. Părea că nu se mai termină, jur.

Dacă eram singur, în cazul fericit că până la urmă aș fi ajuns la capăt, m-aș fi așezat la ea. Iar din momentul ăla șansele să mai plec cu avionul, pentru care aveam bilet, scădeau dramatic. Noroc că era Mara cu mine. Iar Mara a văzut un mic afiș pe care scria „UE” și „biometric passports”. Când mi-a zis să mergem pe unde indică afișul ăla, m-am uitat la ea ca la nebuni. Cum s-o luăm pe acolo, dacă pe acolo nu e nimeni? Tu crezi că toți ăștia, care stau la coada asta, sunt proști, și doar noi suntem deștepți.

Mă rog, până la urmă ne-am dus pe unde zicea ea. Până la urmă, ce aveam de pierdut? Well, ce să vezi, fix pe acolo trebuia să mergem, ăla era locul care ducea spre aparatele automate pentru control pașapoarte biometrice.

În câteva minute deja ne îndreptam spre controlul de security. Bine, că în minutele alea a trebuit să lămurim și o angajată a aeroportului CDG că România este în UE, nu mai pun la socoteală. Da, da, nu glumesc. Noroc c-a venit un coleg de-ai ei care i-a confirmat că suntem în UE, altfel ajungeam la coada aia imensă.

Concluzie: dacă nu vedea Mara indicatorul, aveam slabe șanse să mai prindem avionul ăla.

Al doilea exemplu. Mara, de data asta fără mine, face escală pe aeroportul din Amsterdam. Are doar o oră la dispoziție să prindă următorul zbor. Ajunge la control documente, unde, evident, era coadă și lume ca la balamuc. Lasă, își zice, știu eu că există ghișee speciale pentru cei care fac escală. Și chiar existau, și chiar le-a găsit. Doar că, ce să vezi, erau puține, iar ăia care se aflau între două zboruri erau mulți. Iar ea avea doar o oră la dispoziție.

Din nou vede semn către porțile de control automat al pașapoartelor biometrice, din nou se duce pe acolo. Rezultatul: prinde la mustață avionul ăla. A ajuns fix când se pregăteau ăia să închidă gate-ul.

Al treilea exemplu: Veneam de la Barcelona. Coadă la control documente ca la balamuc. Nu, nu era ca aia din Paris, acolo am văzut ceva ce nu mai văzusem, dar mulți oameni și-aici. La biometrice bătea vântul.

Concluzionând după cele patru zboruri ale mele plus încă patru ale Marei, de anul ăsta: la toate ghișeele de control documente erau cozi, în timp ce la aparatele automate pentru biometrice era multă mai puțină lume.

Vorbim despre februarie și martie, luni ne-turistice, da? Dar dacă translatăm asta pentru sezonul estival, lucrurile vor sta așa: la toate ghișeele cu control uman va fi omor, în timp ce la aparatele pentru biometrice va fi cât de cât respirabil.

Eu înțeleg perfect că din motive de comoditate și pentru că în UE este permis, oamenii preferă să călătorească doar cu buletinul. De ce să-ți mai faci pașaport dacă poți să mergi oriunde în UE folosind doar buletinul?

Păi tocmai v-am spus de ce. La vară va fi infernul, din nou, pe toate aeroporturile din UE și nu numai. Țineți minte cozile și blocajele enorme de vara trecută de pe toate aeroporturile? Ei bine, ele se vor repeta și vara asta. Pentru că problema lipsei de personal, apărută în pandemie, a rămas în continuare nerezolvată. Or mai fi angajat companiile aeriene niște oameni, dar în niciun caz n-au ajuns încă la nivelul de dinainte. Ca să nu mai spun că nici nivelul de dinainte nu era vreo lumină.

De-aia vin și vă sfătuiesc ca pe frații mei: dacă știți că aveți de gând să plecați pe undeva, cu avionul, la vară, faceți-vă pașapoarte biometrice. Măcar o să știți sigur că voi veți sta la coada cea mai mică.

Ca să nu mai spun că Serviciul de Pașapoarte (în București, nu știu cum stau lucrurile în țară) este unul dintre puținele locuri unde treaba merge ca unsă. Este unul dintre puținele locuri unde interacționezi cu reprezentanții statului român și nu-ți vine să te dai cu capul de pereți. Dimpotrivă, rezolvi rapid, fără nervi, fără stres, fără stat la coadă.

Mno, cam atât pentru azi. Eu v-am avertizat, să nu vă aud la vară că vă plângeți.

Acum aștept cu nerăbdare comentariile dacilor liberi despre cum vrea Oculta să ne controleze cu ajutorul pașapoartelor biometrice, iar reptilienii să ne fure ceva, nu se știe ce.