Miss Alina zice că nu e posibil să fie mii de poze cu pisici pe Facebook și niciun articol pe aceeași temă. N-am contrazis-o, zice c-ar fi făcut research serios. 

……………………………………………………………………

Am descoperit că în toată blogosfera asta nu există niciun articol despre pisici. Bă, frate, da’ niciunul! E clar că e o conspirație mondială menită să ascundă rolul pisicilor pe acest pământ și poruncile venite odată cu ele. Astăzi (sub protecția anonimatului), o să rup acest lanț al tăcerii și o să vă dezvălui adevărul. Știți tăblițele alea cu porunci primite de Moise? Ei bine, s-a mai descoperit o tăbliță, ascunsă sub Marea Litieră din Sahara, având încrustată pe spate silueta unei pisici adormite (ştiu, absolut şocant). Momentan este păstrată sub cheie la Institutul Pisicologic de la NASA, însă vă redau mai jos o transcriere cu explicațiile de rigoare.

Cele 10 porunci pisicești:

1. Eu sunt Stăpâna ta. Să nu ai alți stăpâni în afară de Mine!

Știu că pare greu de înțeles, dar de fapt este foarte simplu. Durează maxim o zi după ce ai adus o pisică în casă până îți dai seama că nu tu ești stăpânul ei, ci Ea e stăpâna ta. Și tu vei face tot ce e nevoie pentru a o face fericită pe Ea. Iar dacă te mănâncă undeva să aduci alte false stăpâne în casă, se va dezlănțui potopul de scuipat și te vor nimici ghearele necruțătoare. Pentru că Stăpâna e numai una.

2. Să nu faci chip cioplit sau altă asemănare și să nu pui mâna pe alte pisici.

Asta pare complexă doar pentru că e din două părți. Prima parte e simplă: orice chip cioplit (de altfel, orice obiect care se află pe marginea unei mese) va fi trântit pe jos printr-o directă scurtă a labei din față dreaptă. Sau stânga, după cum are EA chef. Pentru că așa e porunca și pentru că lucrurile puse aiurea o scurtcircuitează grav pe Stăpână și o disturbă de la cele două preocupări de bază: somnul și mâncarea. A doua parte e, de fapt, și mai simplă: să nu dea dracii să pui mâna pe alte pisici, că Stăpâna o să își dea seama din secunda în care intri pe usă. Și o sa regreți.

3. Poti să iei numele Pisicii în deșert.

Poți, de fapt, să îl iei oriunde și să faci ce vrei cu el. Ea îți va răspunde doar când are chef. Dacă are chef. Sau dacă ai ceva bun în mână. În rest, poți să o strigi pe nume mult și bine. Chiar și în deșert.

4. Adu-ți aminte de Pisica ta și slăvește-o.

Mereu. În fiecare zi. De mai multe ori pe zi. Și pe noapte. Mai ales în nopțile în care are chef să se joace cu capace de bere sau pungi de plastic. Pentru că, evident, doar nu s-o înjosi să atingă jucăriile alea scumpe cumpărate cu o zi înainte. Dragostea ei nu poate fi cumpărată. Poate fi doar slăvită.

5. Să nu ucizi… în locul ei.

Deși, în nimicnicia ta, ți se poate părea că Stăpâna ta doarme cu musca aia zburându-i pe la urechi, adevărul e că doar ți se pare.  Stăpâna nu doarme, pândește. Ține ochii închiși ca să inducă prada în eroare… dar o va prinde. Nu cumva să ucizi musca! Nu e bine să îi strici Stăpânei distracția.

6. Să nu fii desfrânat și să nu poftești.

Adică, serios, îți imaginezi că poți să mănânci ceafă la grătar, peşte la cuptor și pui la ceaun? Singur? Și vrei ca ea sa ronțăie la niște boabe d-alea uscate? Mai terminați-vă cu desfrânarea!

7. Să nu furi sau să nu râvnești la locul EI.

Hai că vă știți care sunteți… voi ăia care dați jos pisica de pe scaun și vă așezați în locul ei; o dați jos de pe masă și vă puneți farfuriile; o dați jos din cadă și puneți chestie d-aia udă și neplăcută (căreia voi, netrebnicilor, îi spuneti „apă”) în loc. Dacă ea a ajuns acolo prima (sau avea de gând sa ajungă) se cheamă furt. Nu mai stăm la discuții.

8. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva Stăpânei tale.

Am auzit că există unii oameni care aruncă injurii nefondate, de genul „mi-a mâncat pisica pieptul de pui la grătar” sau „pisica a dărâmat ghiveciul”. Încetați cu blasfemia până nu e prea târziu, atât va zic.

9. Să nu poftești nimic din ce-i al Stăpânei tale.

Adică nimic. Punct. Tot ce se află în casa în care vă permite Stăpâna să locuiți îi aparține Ei. Inclusiv voi.

10. Porunca supremă: Stăpâna e omniprezentă și omniscientă.

Se spune că toaleta e locul unde și regii merg singuri. Regii fără pisici, poate. Toți ceilalți regi merg împreună cu pisica. Nu poți medita corespunzător pe tron fără doi ochi care te veghează.

Ai lăsat o ușă închisă în casă? Pisica va fi acolo. Întrebându-se dacă să intre… sau să iasă… sau să intre…

A apărut de undeva o cutie? Pisica va fi înăuntrul ei în maxim 17 secunde, indiferent de dimensiune. Nu poți evita pisica. Pentru că ea Este. Și știe unde ești tu.

Există zvonuri (confirmate de surse neoficiale) care spun că Stăpâna e, de fapt, o prezență divină universală, ce poate fi întruchipată și cu sex masculin. Zvonuri.

Cercetătorii britanici au descoperit recent că milisecunda a fost inventată tot de pisici acum mii de ani. Și reprezintă exact durata dintre schimbarea nisipului vechi din litieră, cu unul proaspăt, și pipi-ul Stăpânei care urmează imediat după.

Dar despre toate astea mai vorbim și altă dată. Acum, dragi sclavi, haideți cu mărturisirile, poate veți fi izbăviți de păcatele făcute până acum. Câte porunci ați încălcat? Cât de tare vă căiți? Şi, cel mai important, ce faceți să fiți iertați?

mihai_vasilescu_pisica