Văd foarte multe postări ale unor oameni care găsesc animale, mă refer aici la câini sau la pisici, și pun asta pe Facebook (strict pe Facebook, n-am văzut în altă parte) pentru a cerși share-uri, like-uri și atenție.

Atenție! Trebuie să fac această precizare ca să fie extrem de clar care sunt oamenii la care mă refer. Pentru că în niciun caz nu vorbesc despre cei care găsesc un câine sau o pisică și fac tot ce le stă lor în putere să ajute animalul respectiv. Îl iau acasă, chiar dacă nu au cum să-l păstreze, încercând să-l plaseze undeva. Sau îl duc la adăposturi specializate. Sau postează în grupuri de profil. Sau, dacă le imposibil să ia animalul de unde l-au găsit, se întorc la el cu mâncare și apă, și fac asta iar și iar până reușesc să-l ajute cumva.

Pe scurt, caută soluții și se implică din toate puterile lor să ajute animalul respectiv. Nu, în niciun caz nu mă refer la acest gen de oameni, dimpotrivă, am tot respectul și toată admirația pentru ei și pentru cât timp și câtă energie investesc în salvarea respectivului animăluț.

Nu, prieteni, eu mă refer la ăia care postează strict ca să târfească atenție și like-uri, ei neavând de fapt niciun gând să ajute animalul respectiv. Mă refer la ăia care fac trei poze cu animalul găsit și postează căcaturi de genul:

Mă plimbam astăzi prin pădure (puteți să înlocuiți „pădure” cu orice alt loc) și-am găsit acest cățeluș (slash pisicuță). Este foarte murdar și foarte speriat, cred că rătăcește de multă vreme pe aici. Share, oameni buni, poate găsim vreun suflet milos care să-i ofere un cămin.

După care se cară liniștiți de acolo fără să facă absolut nimic pentru bietul animal. Postează mizeria asta ca să arate ce suflete mari sunt ei și uite cum l-au ajutat, deși intenția lor este un singură: mamă, să vezi ce de like-uri și shareuri îmi iau cu animalul ăsta pentru care n-am de gând să fac absolut nimic.

Pentru că efectiv nu fac nimic. Cum ajuți animalul ăla cu o postare de genul? Cu ce-l ajuți? Cu fix un căcat, cu aia îl ajuți. Cam cum ar putea să facă cineva ceva pentru el după ce ți-a citit postarea? Să se ducă în locul ăla unde l-ai fotografiat tu sperând că-l mai găsește acolo? Cam care sunt șansele să se întâmple asta? Zero, nada!

Nu n-ai făcut nimic pentru animalul ăla. Faptul că i-ai făcut niște poze, și-ai postat ceva ce nu-i va aduce vreun beneficiu, este egal cu zero. Nu te-ai dus nici măcar până la cel mai apropiat magazin să-i cumperi mâncare și apă. Doar ai profitat de el ca un nesimțit, știind foarte bine ce faci. Nu, nu ești un om bun, ești doar un ipocrit care a știut exact ce face: niște like-uri și share-uri.

Cu ăștia am eu o mare problemă și le urez un sincer: mai dați-vă și-n plm.

P.S. Pentru analfabeții funcțional recomand lecturarea repetată a paragrafelor doi și trei din acest articol, până înțelegeți despre ce e vorba și la ce fel de oameni NU mă refer. Dacă tot nu reușiți, rugați pe cineva să vă explice. Dacă nici așa nu înțelegeți, mai aveți o șansă, uitați-vă și la varianta video a articolului, poate poate.