Eu nu cred în sfinți, nu cred în nimic din ce are legătură cu biserica, dar asta nu mă împiedică să le urez oamenilor „la mulți ani” de zilele lor de nume, de zilele lor de „sfinți”.
Până la urmă n-are importanță în ce cred eu sau nu, dacă oamenii se bucură atunci când le urezi, n-am nicio problemă cu asta, doar nu mă costă nimic să-i fac să se simtă bine măcar pentru o secundă.
Doar că pe 15 august, în fiecare an, toată treaba asta devine amuzantă. Pentru că este imposibil să nu apară sfătoșii care-ți recomandă doct: „vezi că azi nu se urează”. Iar dacă faci imprudența să-i întrebi „da’ de ce, coae?”, ai rupt-o-n fericire, or să înceapă o întreagă explicație despre prieteni imaginari care s-au ridicat la ceruri și mamele lor care ba au adormit, ba n-au adormit. De-aia prefer să nu-i întreb, dar am așa un fel de sfat pentru toți ăștia cu „azi nu se urează”.
Boșilor, țineți minte de la mine. Dacă există Dumnezeul în care credeți voi, n-o să supere în veci pe motiv că i-ai urat unui om ceva frumos. Indiferent c-o faci pe 15 august sau în altă zi a anului. Nu despre asta era vorba? Nu asta însemna credința? Bunătate, lumină, iubește-ți aproapele? Păi ș-atunci de ce s-ar supăra Bărbosul Suprem pentru o urare de „la mulți ani”? Nu vă sună un pic ilogic? Numa-ntreb.
Șăf de blog, Divinitatea pe de-o parte se pișă pe el/ea de râs, iar pe de alta plânge de prostia crasă-n care se scaldă bucuroasă umanitatea.
Io de multă vreme făceam un „factory reset”, da’ aș fi scos gena prostiei din genom.
P.S. yahve, allah și celelalte zeități sărbătorite pe gogoloiu’ ăsta de noroi or c-am ușchit-o demult din zonă.
Comentariu beton!47
Bă, tu-ți dai seama că există oameni care țin post pentru că sunt ferm convinși că cineva, acolo sus, contabilizează treaba asta.
Da, sunt o specie aparte de cretini.
Să nu se-nțeleagă că neg beneficiile postului cu apă.
Comentariu beton!32
Doamne ferește! Dacă aș putea să-l țin, aș da jos câte un kil pe zi. Da’ nu pot.
Mie mi-e lene să-l țin. Îmi plac grătarele și micii de porc mult prea mult. 🤤
Comentariu beton!37
Și există oameni care donează sau redirecționează anual sume mari la… biserică. E o frustrare mai veche a mea. M-am dus, câțiva ani la rând, la șefii de la contabilitate să le propun ca firma să doneze banii ăia (ai firmei, nu ai lor personal) pentru construirea spitalului oncologic de copii. „Nu, nu, nu se poate, îi dăm la mănăstirea nu-știu-care, sau la cutare asociație de binefacere a patriarhiei”. Ei sunt ferm convinși că în acest fel își vor cumpăra mântuirea sufletului, pentru că, nu-i așa, cineva acolo sus contabilizează sumele.
p.s. urmare a insistențelor de mai sus, exprimate în termeni nu foarte pioși, am fost exclusă din activitățile caritabile organizate de firmă. Spre totala mea lipsă de regret. :)))
Comentariu beton!76
Dacă te mai scot de la Secret Santa și de la cotizația „benevolă” pentru zilele de naștere, te-ai scos.
A facut reset de Potop. Era suparata ca nu ii sunt ascultate poruncile si lumea nu mai credea cum se cuvine. Cred ca atunci a introdus gena prostiei, de ce s-o scoata acum? Ce motiv de ras mai gasea?
@Davi Deea: l-o făcut de mântuială. Singurul care ar fi trebuit să supraviețuiască a fost Noe, fără restu’ familiei, a căror genetică a fost praf de pe atunci. 😓
A fost, mai degrabă, un restart nereușit.
Nu-i bai, poate le iese tura următoare. 🤪
la fel si contabilizarea mersului în genunchi în jurul bisericii
Absolut adevarat!
P.S. ti-am trimis un mesaj forward pe Facebook messenger, apare necitit.Este un mesaj despre mama ta.
Mie? La mine n-a venit nimic. Nici măcar în spam.
Aoleuu nu se ureaza azi?!!Sa mor daca am stiut ca eu de o viata urez la multi ani sa traiesti cu numele pe 15 august Măriilor si derivate de la nume.Nici eu nu le stiu pe astea legate de biserica si obiceiuri crestine sau pre crestine ca multe sunt precrestine dar nu mi-am luat nicio injuratura pana acum deci e ok.Hai La multi ani Mariei voastre sa fie sanatoasa si fara rau de masina catre greci!
Comentariu beton!22
❤️
M-ai uns pe suflet cu asta ,consider că mi-ai urat de Maria ,la fel cu ceilalți care au făcut-o deja.Deci,până la 50 de ani,în copilărie mi s-a urat de ziua asta,apoi la serviciu eram mai multe Marii și petreceam ca atare ,cu grătar, tort și toate asemenea și pe la vreo 35 de ani mă trezesc la serviciu, același dar alți oameni ,că brusc e lumea religioasă din cale afară și gata,azi nu mai e Maria,e pe 8 septembrie. Culmea e că în ziua aia e ziua petrolistului și liber unde se putea da,și gata ,a dispărut onomastica, mai zicea câte unul la telefon și atât. Dar,odată cu asta,din neant au apărut la fel sfinți Ion,de vreo 4 ori pe an,pe care acasă îl serbam și atunci și acum pe 7 ianuarie. Și apoi dacă acum lumea e care-ncotro,apoi când eram eu copil ,mamaia nu tocea pragul bisericii ,dar sfinții importanți ii respecta cu drag.Așa că, în final, cred că e mai mult de om și educație, credința nu are a face cu „religioși ” care inauntru pupă poala popii și afară studiază hainele enoriașilor veniți la slujbă. LA MULTI ANI ,pentru Mara și Maria.
Comentariu beton!32
❤️
God hate us all, a spus Jeff Hanneman. Nu spun la mulți ani de nume, pentru că uit, sunt surprins în fiecare an când alții îmi urează mie.
Nu sunt bucuros, nu mă deranjează, nu mă agit, dacă este, este, dacă nu, nu.Are aceeași relevanță ca atunci când sunt anunțat că au adus pepeni galbeni la magazin.
@Edelweiss: Jeff Hanneman are dreptate dacă se referă la yahve. yahve a urât umanitatea din toți ficații. 🤣🤣🤣
Gura păcătoșilor adevăr grăiește! 🤣
La mulți ani fetelor, ani sănătoși și plini de bucurii!
Comentariu beton!13
❤️
De ce fetelor? La mulți ani Erich Maria Remarque, Carl Maria von Weber, Gabriel Maria Marquez…
@petre, ultimul e Garcia 😀
Comentariu beton!21
@petre Să nu-l uitam pe Maria Andrei.
Io zic „La mulți ani” în fiecare zi, pentru că salutul meu așa se adresează: Hai, La mulți ani!
Așa că: La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Maria!
Comentariu beton!13
❤️
Simplu: este vorba despre extremism (nu știu de ce). Mult prea-credincioșii o țin sus și tare pe-a lor cu regulile stricte și uneori bigote. Încurajate de ceea ce denumesc eu ”tocilarii bisericii”. Care au învățat litera cărților bisericești (la fel ca vechile cunoștințe ale noastre din copilărie 🙂 ) cuvânt cu cuvânt, mecanic, fără să înțeleagă sau să treacă prin sita minții lor ceea ce e scris acolo. Ceilalți, ateii, sar și ei ca arși negând religia și categorisindu-i pe cei ce cred în ceva în toate felurile. Am ajuns să prefer agnosticii zău! Și pe Nicolae Steinhardt (un evreu trecut la ortodoxie) care a zis, citez: „Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tâmpiți.”
Comentariu beton!68
Amin, Victore!
Dacă te referi la agnosticii lui Huxley ei sunt ateii încă nehotărâți.
@Victor, amin pentru evreu!
cît despre articol… ouch!
deși eu am spus că nu urez (îmi place să mă refer doar la acțiunile mele), nu că „nu se”…
La multi ani fetelor tale !
❤️
Băi, eu eram confuz. Unii mă înălțau ca pe un zmeu, alții deloc, alții că nu mă înscriu la categoria de sfânt, deci nici acum nici în Septembrie, iar la cei care vor să bea și acum și în septembrie le-am zis că doar in Septembrie, buget limitat :)). Eu am mai spus unei persoane și cică nu e azi.
Nu e ilogic. E ca și când ai scrie pe coliva „La mulți ani”!
Dacă discutam de pe poziția „Dumnezeul ala în care credeți voi”, logica mi se pare intrebarea: de ce spui la mulți ani?
Azi ar trebui sa fie doar luni.
Se dezbate încă. Ce zici?12
@Raluca, am explicat extrem, dar extrem de clar în articol de ce le urez oamenilor. Faptul că tu n-ai înțeles, e doar problema ta. Iar asta cu coliva este ahahahahahaaaaaaa, am râs cu sunet.
@Raluca: la origini, luna august a fost o lună de sărbătoare a tuturor zeităților din imperiul roman inițiată de Augustus (nepotul lui Iulius Cezar), iar mai apoi această sărbătoare a fost redusă la o zi din luna august, adicătelea 15.
Apoi BO/BC a decis atribuirea acestei sărbători „adormirii Maicii Domnului”. Din pix.
Așa că „La Mulți Ani Maria și derivatele” este cât se poate de valabil. 😎
@Raluca, dacă eu hotărăsc că data de azi are o mare semnificație pentru mine și de acum o sărbătoresc, te asigur că toți prietenii care știu de asta îmi vor ura anual la mulți ani până îmi trece damblaua. Pentru că îi faci urări unui om în ideea de a participa la bucuria lui, nu de a o valida.
Comentariu beton!19
@Raluca, in Ardeal nu facem colivă. Eu pot să urez?
@Ligia: doar cu cheesecake și prăjitură de iaurt. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!15
Scriam anul trecut pe facebook:
Rămâne valabil.
PS: mulțam pentru urare.
Comentariu beton!17
Ce ne facem cu Ioan/Ion? Că e de vreo 13-14 ori în calendar! Numa-n ianuarie e de 2 ori! 😁
@Victor, ne pregătim ficatul, că altă soluție nu văd.
Comentariu beton!25
Cativa ani, am obisnuit sa pun o poza cu sotia pe fb si sa ii zic la multi ani. In fiecare an, o colega care a luat calea bisericii dupa o tinerete in care am inteles ca a fost destul de „libertina”, tinea sa imi faca observtie in comentarii cum ca nu se zice la multi ani. In ultimul an in care am postat am scris un ps, ceva de genul ca ma doare in cur daca unii cred ca nu se zice. M-a cam evitat la munca cateva zile.
Oricum, care nu sunt deacord, le doresc sa traiasca ei in casa cu nevasta-mea dupa ce nu i-au zis la multi ani 😀
Comentariu beton!57
Da’ chiar, la asta nu mă gândisem. 😀 😀 😀
Am zis la multi ani si am primit urari pentru mine si fiica mea. Am urat sincer si am primit cu placere un gand bun. Si tot asa am sa fac si pe 8 septembrie.
Cu ani in urma( multi, ca eu sunt mai veche) am fost colega de serviciu cu sotia medicului patriarhului Teoctist. Tot Marie fiind, ne aducea de 15 august o multime de bunatati ca sa sarbatorim, ne facea urari celorlalti omonimi. Ma gandesc ca ar fi fost mai informata in privinta dogmei decat noi si ne-ar fi zis ca nu se serbeaza.
Comentariu beton!22
Cum citeaza Victor mai sus, Dumnezeu nu ne vrea idioti. Si nici nu cred ca vrea sa justificam in numele Lui refuzul de a evolua, lipsa de intelegere…si alte din astea. Pe mamaia o chema Maria si avea cu biserica si Dumnezeu o relatie mai buna decat eu vreodata o sa am. Cu toate astea, nu-mi amintesc sa ne fi spus vreodata sa n-o sunam pe 15 august. S-a bucurat sa ne auda, si-atat.
Comentariu beton!22
Prin Ardeal, sau cel putin pe la mine prin zona mereu sa spus la multi ani de 15 august, de ceva ani incoace am auzit ca nu se mai spune pentru ca pe 15 august e comemorare, insa tot primim(Marin m-au botezat ai mei) urari de bine pe 15 august, fara la multi ani dar urari de bine, am inteles ca influenta asta de a nu se mai spune la multi ani pe 15 august a venit de undeva de prin Moldova.
Cat despre habotnicie aia de la noi deja ma lasa rece cand ii vad cum sunt astia de pe unde imi castig eu existenta, sa mergi de 5 ori pe zi la aplecare(asa le zic eu cand merg la rugaciune) mi se pare aiureala totala.
Comentariu beton!14
@keepcalm: ăia-s bolnavi psihic. Să le spună și lor cineva că obiceiul mirosirii beșinilor de 5 ori pe zi a fost împrumutat din zoroastrism. 😎
Dacă moha ar fi scris o carte de bucate i-ar fi concurat cu succes pe Gordon Ramsey și Jamie Oliver. 🤣🤣🤣
Inshallah @JT, Inshallah 😂
@keepcalm: 🤣🤣🤣🤣🤣
„Ishallah tomorrow”? 🤣🤣🤣
P-ăia-i vindecă numa’ nisipu’ deșertului.
Nici ala @JT ca au din belsug si tot asa sunt :))
Eu sunt din Moldova! Am ani mulți, dar tot de acum câțiva ani aud că nu s-ar mai spune la mulți ani pe 15 august. Deci, de unde vine influența?
@Ana G, habar nu am, si eu am ani multi si spun ce am auzit in zona noastra, daca e gresit acest zvon nu de unde sa stiu.
Oricât de credincios ai fi, aia cu postul mi se pare o mare idioțenie.
Nu cred ca divinitatea se bucura ca te înfometezi ca un cretin. Și sunt convinsa ca un ochi ii râde și unul ii plânge pt ce sunt oamenii.
Ma enervează iar cand zic unii ca asa a vrut Dumnezeu, sau altele de genul ăsta. Bănuiala mea e ca ne-a lăsat pe lume cu scopul de a ne descurca singuri, nu ne dă el lucruri sau altceva. Ne-a dat oarecum viața și atât, restul tine strict de noi.
Citiți care vreți „omul care vedea dincolo de chipuri” de Eric Emanuel Schmitt. E chiar interesantă.
Dupa mintea unora de dimensiunea unei nuci uscate, exista undeva in ceruri o entitate superioara care verifica daca mananci carne sau daca te masturbezi sau te pedepseste daca speli in zi de sarbatoare. Oricum ati prins ideea , este vorba de pedeapsa, de ars in nu stiu ce focuri ale iadului …etc. Voi va dati seama de gradul de cretinism al umanitatii !?
Sper sa fim vizitati de civilizatii superioare tehnologic de pe alte planete si sa ne spuna in fata ca suntem maxim de prosti cu inventiile asta religioase.
Băăăh, dacă e așa, la faza cu masturbarea e cam… belită 😂😂😂
Comentariu beton!18
La mulți ani tuturor,credincioși sau atei. La mulți ani fetei mele, la mulți ani fetelor tale, distracție plăcută! P.S bunica mea ține post are 90 ani, în curând, ține de obișnuită, religie, alimentație, război, foamete, nu am găsit încă logica acestuia la o vârstă atât de innaintata, îi respectam dorinta și comentăm pe ascuns! 🤪🤗😘
Comentariu beton!15
Eu de la Măriile cunoscute știam că își aleg ele în care zi se sărbătoresc. Pentru că da, se pare că s-au terminat problemele internetului și oriunde mă uit e dezbaterea asta, anul ăsta am scormonit un pic info de profil și rezultă că religia ortodoxă nu are nimic împotrivă. De altfel, majoritatea sfinților se sărbătoresc la data morții, pentru că odată ce crezi in Împărăția Cerurilor, de ce nu ai sărbători? Cam atât despre marii pioși care suferă când aud urări de bine.
Comentariu beton!17
Sincer, nu am înțeles decât ca scopul principal a fost sa le urezi oamenilor de bine. Și nu din considerente de sărbătoare religioasa, după cum ai dat-o la sfârșit.
Ok. Și de ce nu poți sa le spui oamenilor „Fie ca..” si intr-o zi oarecare, de…18 aprilie, de exemplu? Dacă tot nu se supăra Barbosul Suprem.
Adică.. Dom’le, eu nu cred în adormiri și din astea, eu doar am vrut sa urez oamenilor chestii.
Doar a fost o coincidenta, ca azi sa fie și sărbătoare.
Dacă o dam ca ne doare la bascheți de chestii de genul, de ce nu ne detasam complet de tot ce înseamnă religie și sărbătoare? Nu e nicio suparare. Ci doar o asumare pana la capat a convingerilor. Cu ocazia asta, scapi și de eventualele observații.
De ce uram la mulți ani celor ce își serbează ziua numelui, tocmai când se sărbătorește sfântul respectiv, dacă religia is bad?
Asta mie mi se pare ilogic.
După cum ilogic mi se pare ca cei atei sa aibă liber de Paști și de Crăciun.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Eu nu înțeleg pe cine ești tu supărată. Cu ce te deranjează pe tine sau pe mine că unii, declarați atei, spun la mulți ani unor oameni care au nume de floare sau Gheorghe, Vasile. Este ca și cum eu, ateu fiind, îi spun o poveste despre îngeri, strămoși, unui muribund și îi fac trecerea mai ușoară. Cred în poveste, ofc nu. Este condamnabil? Nu cred. Fac un gest uman, creștin ar spune alții, fk u all, o fac de fapt pentru că așa simt eu că este bine.
Pentru că nu mă costă nimic să fac un om fericit urându-i „La Mulți Ani” de ziua sa onomastică. 😉
Comentariu beton!18
Mihai, vezi că-ți și trage vreo două mintenaș!
@Raluca: Pentru ca vrem sa vedem oamenii zambind, pt ca mai avem inca un motiv sa ii sunam si sa ii vedem, pentru ca poate e la fel de ilogic sa fortezi orice alta religie sa respecte sarbatorile religioase ortodoxe
Doar o curiozitate: nici evreii/musulmanii/budiştii/whatever să nu aibă zi liberă?
@Raluca, eu, de exemplu, nu mă omor după pește. Ceea ce nu mă oprește să îi gătesc pește soțului meu, pentru că știu cât de mult îi place lui.
Comentariu beton!18
Edelweiss: Dude, poți sa spui la mulți ani și de ziua lu’ Manitu.
E deranjanta ipocrizia.
E ca și cum Hitler ar fi sărbătorit Hanukka.
Ești ateu, rațional, tu nu crezi în ființe imaginare, ești un minunat..ok, ok.
Si de ce spui la mulți ani intr-o zi de sărbătoare religioasa, celor care poartă numele unui sfânt?
Logic vorbind: ești ateu= nu te interesează absolut nimic ce are legătură cu religia de orice fel= de ce ar trebui sa știi ca pe 15 august e Sf.Maria= de ce trebuie sa le spui la mulți ani celor ce poarta acest nume?
Adică, ori îți susții convingerile pana la capăt, ori nu. Cumva mi se pare ca ateismul ala e după cum bate vântul. Dacă pe sef îl cheamă Marin, pac, sms,” fie ca…”. Iar asta e deranjant.
Asta cu fapta buna, urarea de bine este un mare bullshit.
Urările le poți face în orice alta zi, dacă realmente asta vrei sa faci.
Faptul că răspunzi după patru zile la un comentariu mie, personal, îmi certifică ce-am crezut despre tine de la început: nu ești chiar cel mai ascuțit creion din penar. Oricum, tot e bine, ai fi putut să răspunzi în noiembrie.
Andreea: și asta cu zâmbetul e un mare bullshit.
Da-mi 10.000 euro și îți zâmbesc pana mâine.
Poți sa nu îmi trimiți mesaj de ziua mea
@Raluca, idem cu ce ți-am zis mai înainte. Plm, cine crezi că mai citește ce aberezi tu după atâtea zile?
@John Temple.
Da, da, știm..și Iisus de fapt, s-a născut în iulie.
Dar, Oculta a hotărât din pix sa fie în decembrie.
Păcat ca au murit oamenii de acum 2000 de ani, ca să confirme.
Se dezbate încă. Ce zici?6
@Raluca: Iisus nu s-o născut în iulie (nu știu cine o inventat prostia asta), ci exact în ziua în care Soarele a trecut din zodia Berbec în zodia Pești.
De aceea este numit „Mielul lui Dumnezeu” și „Pescar de Oameni”.
BO/BC a hotărât, tot din pix, sărbătoarea „nașterii Domnului” pe 25 decembrie, în locul sărbătorii Saturnalia, care sărbătorea sfârșitul agricol de toamnă (inițial a fost sărbătorită în septembrie, dar din motive politico-religioase a fost „împinsă” în decembrie), iar mai apoi a marcat sărbatorirea solstițiului de iarnă.
😎
Comentariu beton!33
Mai e și problema ca pe aici pe la noi, prin Moldova de dincoace, nu de dincolo, marea sărbătoare e cea din septembrie. Bunicii mei atunci sărbătoreau. Și cam tot așa e și acum. Dar nu se supără nimeni dacă ii faci o urare.
Nu ti se pare ilogic sa zici de ‘oameni imaginari’ si apoi sa pretinzi iubire si lumina?
🤔
Dacă tu ai impresia că yahve ți-o dat iubirea și lumina, înseamnă că n-ai auzit de șarpele cel înțelept și porumbelul cel blând. 😎
Nu am înțeles-o niciodată pe asta cu „să nu facem urări de 15 august”. Majoritatea celor pe care-i cunosc apreciază şi la mulți ani-urile de astăzi.
De asemenea nu mi se pare o problemă ca un ateu să facă urări cu ocazia unei sărbători creştine. La câtă mizerie este pe lumea asta, un gând bun este binevenit. Tocmai de aceea apreciez când sunt felicitată pe 9 septembrie, chiar dacă sunt catolică.
Comentariu beton!15
I-am scris unui prieten, deoarece pe data lui o cheamă Maria și mi-a răspuns „Sal..ms… dar în septembrie e mai ok 😁”.
Poate mă supăr și în septembrie nu îi mai urez nimic. Etete la el!
Comentariu beton!15
@ametist, rezultă că ești tiza mea, că nu cred că te numești Iosif…
@Baghera-gestul tău e frumos. Dacă nu a fost apreciat, asta este. În septembrie poți argumenta că nu ai net în container 😉
@Ana G-exact ❤ sunt o Ana şi eu 😊
Pfuaiii…. Neam de papistaș! 🤣🤣🤣🤣
Daaa, asta erezie! Îmi aştept cuminte mânuțele purpurii, că nici alea nu se contabilizează 😀
Comentariu beton!15
Da, eu mă bucur de sărbătorile creștine doar pe partea de liber și uneori de mâncare 😆 Mamei mele îi plac unele tradiții și atât, sunt mândră să am părinți fără religie. E greu sa fii ateu/agnostic/fără religie în țara asta. Și chiar în cele cu apă caldă. De 15 august zic La Mulți Ani cui/dacă îmi aduc aminte și da, ca să le fac o bucurie. Prima dată când am auzit asta cu nu se spune de 15 august a fost de la soțul meu, care nu e deloc bisericos, dar așa știe el din copilărie/Moldova. Așa că nu le zic La Mulți Ani de 15 aug celor din Moldova și gata, inclusiv cumnatei mele. Fără religie am trăi toți mai bine pe planeta asta, e incredibil că încă atâta lume crede în chestii atât de stupide și cu atâta ardoare… și ce de bani face și ce influență are biserica din prostia asta.
Io am sunat-o pe mama azi dimineață pen’ c-o cheamă (și) Mărie și, tocma ca să n-avem vorbe, am început direct cu: „știu că se zice că nu se urea…” și până s-apuc să-mi termin cuvintele, a și sărit mama de colo: „ei, lasă, dragă, o urare e o urare, ce mai încoace și-ncolo! Și io de urări mă bucur!”
Mno, și atunci nu mai bine îi fac o bucurie omului și gata? 🤔
Comentariu beton!28
numa’tîta zîc șî merg să culc sarmalele…
fără să fiu vreun practicant, țin minte vorbele bunicii (ortodoxă ferventă, cu posturi/cruci roșii, popi & stuff) de pe cînd aveam vreo 8-9-10 ani, care, fără a-l fi citit pe Steinhardt, mi-a recomandat așa: „mamaie, să nu faci rău cu bună știință…”
că biserica e un business, iarăși sunt de acord; dani ar trebui să ia anual premiul de „of the year”;
că lumea citește/înțelege doar ce vrea… e un fapt (că tot dați exemplul cu postul, mai sus; un preot cu capul pe umeri îți va spune că nu vor posti copiii, bătrînii, bolnavii și călătorii; precum și aceia care tînjesc după mîncare; postul este în primul rînd curățire spirituală, o perioadă de introspecție, mai mult decît „detox”…🤣);
ce-mi doresc eu, pentru mine și restul lumii, este exact ce citează @VictorR mai sus, din sfîntul de la Rohia: smerenie; care nu înseamnă nici umilință, nici tîmpenie, nici habotnicie…
amu’ priceapă fiecare ce-o vrea…
Comentariu beton!19
Exact asta este chintesența: să nu faci rău cu bună ştiință.
La Mulți Ani pentru 15 august sărbătoriților! Sa fie sănătoși și fericiți! 🙂
Credinciosii ăia adevărati zic ” La multi ani” , pentru că ei stiu că Fecioara Maria nu a murit, ci doar a urcat in ceruri, deci motiv de bucurie.
Asa ca nu e o sarbatoare de tristete ci una de bucurie.
Dar ăia care vor ei apreciere si validare, ăia care vor mereu sa fie ” cu moț” ăia mereu vor găsi o cale de a strica bucuria cuiva.
Nu, credincioșii aia adevărați și practicanți țin cont de cutumele și rigorile ritului din care fac parte.
Ca de-aia sunt creștini adevarati: ca știu diferența dintre „naștere ” si „adormire”.
Ma gandeam ce/cum sa scriu, ca nu pot sa ma abtin.
Intamplarea face sa fi fost „scolit” putin pe tema asta chiar ieri de catre o persoana care se pricepe (adica A CITIT mult de tot pe tema asta) la subiect si care mi-a explicat niste chestii.
Primo – personal, nefiind vreun credincios sau practicant fervent, fix asa vad si eu lucrurile: nu e obligatoriu sa „crezi”, e vorba despre a face un gest frumos, o bucurie cuiva. Crestinismul, de fapt, cam pe-aici bate: hai sa facem, din proprie initiativa, niste chestii „pe pozitiv”. Sau macar, cum zicea @costica, macar sa nu facem din alea rele cu buna-stiinta.
Secondo – credinta nu este despre frica de „pedeapsa” si nici despre nu-stiu-ce constrangeri/amenintari (asta cu „te bate D-zeu” e un doar un analfabetism functional cu reminiscente de Ev Mediu). Ar fi un exercitiu interesant sa ne imaginam cum ar arata lumea daca toti/cat mai multi ar zice LMA-uri ceva mai des sau cum ar fi daca s-ar practica mai des principii simple gen „sa nu furi!” … ?
Tertio – daca ne referim strict la LMA-ul de ziua de nume treaba e cam asa: ziua de „Sf. X” este stabilita (cam) fara exceptie in data in care respectivul sfant a murit. Si muritul in sine fiind avand relevanta in discutie ca majoritatea sfintilor nu au prea murit linistiti in patul lor ci in niste moduri destul de neplacute TOCMAI pentru credinta/pozitia lor publica vizavi de subiect, asta devenind ulterior o sursa de inspiratie pentru altii, dar divagam.
Pe scurt, cam asta e esenta in crestinism – viata „fizica”, aici pe pamant, e o chestie trecatoare in care ai timp sa te pregatesti pentru viata „vesnica”, succesul fiecaruia in „pregatirea” asta fiind raportata la celebrele 10 porunci. Crezi/nu crezi in divinitate/mantuire/etc, optiunea fiecaruia ramane faptul incontestabil ca cele 10 porunci sunt pana la urma niste principii OK, unele posibil sa sune desuet astazi dar a te comporta, ca om, cat mai aproape posibil de aceste principii corecte pana la urma nu are cum sa dauneze nimanui.
Revenind la moarte – pe constructia asta moartea devine, practic, un motiv de bucurie nu numai pentru cel in cauza dar si pentru cei apropiati, pentru se considera ca se pleaca la „mai bine”, de aici si „sabatoarea” Sf. X in ziua mortii respectivului si nu „comemorarea”.
Abordarea asta nu e o chestie care tine exclusiv de crestinism. Incheierea vietii fizice (care se presupune ca poate fi destul de mizerabila pe alocuri) si plecarea catre ceva mai bun e motiv de sarbatoare si pe la altii (Ex – scandinavii, la care toti plecau fericiti chiar si cei care mureau de „moarte-buna” si deci „doar” cu speranta ca vor ajunge la Odin; pentru ca „garantia” ca ajung la Odin era rezervata celor care mureau exclusiv in batalie).
La crestini, Sf. Maria e cumva o exceptie generata de importanta personajului in poveste si se „sarbatoreste” de doua ori – 15 aug data mortii, 8 sept data nasterii.
Ca o concluzie – daca o luam pe dogma, este oportuna urarea de LMA persoanelor cu acest nume+derivate IN SPECIAL pe 15 aug si, cu siguranta, chiar mai mult decat pe 8 sept. Dar, asa cum zice si articolul, un gest frumos nu poate fi deplasat nici pe 15 aug si nici pe 8 sept, indiferent daca tu crezi sau nu crezi in conceptul cu pricina.
Aia de tin mortis sa corecteze pe cineva care zice LMA pe 15 aug sunt doar (alti) analfabeti functional.
La mine e simplu: pentru Mariile din sud trimit urarile pe 15 august, pentru cele locale (de aici, din Moldova) le trimit pe 8 septembrie. Problem solved. In Ardeal nu stiu niciuna.
@Mihai Vasilescu, sa ma scuzi ca nu stau 24 din 24 pe blog, astfel încât sa răspund la comentarii imediat ce apar! My bad!
Nu vad de ce conținutul unui comentariu ar fi invers proporțional cu intervalul de timp în care a fost postat, ca replica la răspunsul inițial.
Per a contrario, înțeleg ca un reply postat în 10 milisecunde din start căpăta mai multa valoare.
Este la fel de ilogic, ca articolul în sine.
PS: poate nu ar strica niște verificări suplimentare. Cu toate ca bifez de fiecare data sa primesc notificări privind comentariile ulterioare, niciodată nu le primesc. Și nu cred ca problema e la mine.