Cele trei spre patru ore, în care-mi plimb zilnic superbul trup prin urbea lui Bucur, vin și cu avantajul că am o grămadă de timp în care sunt doar io cu mine, prin urmare am când să-mi fac ordine în cap și să mă gândesc liniștit la toate prostiile.

Iar ce e cel mai tare este că de multe ori îmi vin și idei de articole. Or că-mi vin așa din neant, ori că se întâmplă ceva pe traseu, dar îmi vin. Și pentru că timp este căcălau, atunci când vine ideea, mi-o și aranjez în cap s-o fac bună de transcris când ajung acasă.

Doar că, ce să vezi, am pățit de nenumărate ori să uit. Da, da, am pățit să uit ideea în sine, am ajuns acasă și n-am mai reușit în veci să-mi aduc aminte. Iar asta, prieteni, este extrem de frustrant. Prin urmare, am luat măsuri: de fiecare dată când îmi vine cât o idee, pe care o mai și transform în articol în capul meu, scot telefonul, deschid aplicația de record voice și mă înregistrez.

Multe articole din ultima vreme sunt scrise exact pe sistemul ăsta. Mi-a venit ideea, mi-am formulat în cap ce vreau să spun, am înregistrat, am ajuns acasă și-am transcris ce înregistrasem.

Faza neplăcută e că n-aveți idee cât de plictisitor e să stai să transcrii înregistrările alea. N-aveți idee de câte ori nu m-am gândit c-aș fi în stare să plătesc pe cineva care să mi le transcrie. Și probabil că chiar aș fi plătit pe cineva dacă treaba asta cu înregistratul s-ar fi întâmplat cât de cât regulat. Dar cum nu se întâmplă regulat, am continuat să mă chinui eu.

Până acum vreo două-trei săptămâni. De ce?, o sa vă întrebați. Vă spun io de ce, pentru c-a a venit fashionista și mi-a arătat una dintre cele mai tari invenții ale omenirii de la foc încoace: o aplicație care știe să transcrie înregistrările audio. Vă spun sincer c-am fost extrem de circumspect. Cum naiba știe aplicația aia să transcrie tâmpeniile care-mi trec mie prin cap. Ca să nu mai spun că eu de multe ori folosesc termeni și expresii mai puțin… ăăă… colocviale.

Am încercat-o fără să am vreo așteptare, doar ca să nu zic că n-am făcut-o și p-asta. Băbăieți, când am văzut transcrierea, am început să aud încet într-un colțișor și un cor de heruvimi. Pentru că, să vedeți ce, aplicația aia chiar a transcris aproape corect tot ce bălmăjisem eu în aplicația de recording voice. Nu mi-a venit să cred, jur.

Ca să înțelegeți și mai clar de unde atâta bucurie pe capul meu, articolul cu povestea zmeului, de exemplu, este scris fix așa. Eram cu fetele la masa de prânz, la Olimp, mi-au venit vorbele în cap, m-am ridicat de la masă, m-am dus afară pe plajă și l-am înregistrat. Voiam să nu uit ce am de spus, de transcriere mă ocupam după ce ajungeam la București. Doar că n-a mai fost nevoie, că mi l-a transcris aplicația minune. Ăla cu taică-meu și roșiile mari este scris fix pe același principiu, doar că eram la volan când mi-a venit.

Mno, nu știu pe câți dintre voi interesează subiectul, dar sunt convins că vor exista măcar câțiva oameni care se vor lumina la față după ce-au citit articolul de azi. Orice publisher, orice om care lucrează cu vorbe așternute în scris trebuie să știe că are la dispoziție un asemenea instrument.

Păi mă uitam la Mara cât de fericită era că n-a mai trebuit să stea să transcrie ditamai interviul pe care l-a publicat pe blog. Eu ca eu, că articolele mele sunt de obicei scurte, dar vă dați seama cam cât trebuie să muncești la transcriere pentru un interviu de genul ăsta?

Pe scurt, sunt absolut convins că articolul de azi va produce bucurie măcar pentru câțiva oameni. Dacă, desigur, le spun și care e aplicația minune. 😀

Aplicația minune se numește sonix.ai. Asta e cea pe care am încercat-o eu, că mai sunt vreo trei care fac același lucru. Am ales-o fix din cauză că eram convins că oricum o voi folosi doar o singură dată, prin urmare n-avea rost să mă apuc să-mi fac cont. În sensul că la sonix ai 30 de minute free, fără să fie nevoie să-ți faci cont și să bagi cardul, cu ajutorul cărora poți să testezi ce poate.

Celelalte trei sunt: vatis tech (pare că asta ar fi cea mai bună dintre ele, are și avantajul că e dezvoltată de niște români), happy scribe și cică știe să transcrie și microsoft word 365.

Atât pentru azi, sper să fi adus bucurie măcar în sufletului unui cetățean cu articolul de azi.

sursa foto: freepik.com