Sinteză de Marco Badea.

Cele mai importante informații din cea de-a 17-a zi a războiului din Ucraina, culese și verificate de mine de la ora 10.00 până la ora 21.30:

🔴 Rusia a avertizat SUA asupra consecinţelor transferului de arme către Ucraina, iar convoaiele cu arme destinate luptătorilor ucraineni vor fi considerate „ţinte legitime”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, citat de agenţia rusă Interfax.

🔴 „Nu există niciun fel de consultare sau proces de negociere cu Statele Unite în privinţa Ucrainei. Am avertizat Statele Unite că transporturile de arme, orchestrate de ei (americani) prin intermediul altor state nu reprezintă doar o mişcare periculoasă, dar e o acţiune care transformă acele convoaie în ţinte legitime”, a spus Riabkov în cadrul unei intervenţii la un post de televiziune din Rusia. „I-am avertizat asupra consecinţelor unui transfer nesăbuit în Ucraina de arme precum sisteme portabile antiaeriene ori antitanc şi aşa mai departe”, a adăugat oficialul rus. Riabkov a mai spus că SUA nu iau în serios avertizările Rusiei. Cu câteva zile în urmă, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe a mai avertizat că ţările care decid să trimită arme sau mercenari în Ucraina „vor răspunde” pentru gestul lor şi îşi asumă „consecinţele”. Conform New York Times, SUA şi statele NATO au livrat Ucrainei peste 17.000 de sisteme antitanc în mai puţin de o săptămână.

🔴 Totodată, în interviul de la Channel One Russia, Riabkov a mai spus că garanţiile de securitate propuse anterior de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat drastic. „În ansamblu, configuraţia s-a schimbat complet şi situaţia actuală este drastic diferită. În prezent, problema este aceea de a asigura atingerea obiectivelor care au fost stabilite de autorităţile noastre înainte de lansarea unei operaţiuni militare speciale”, a continuat oficialul rus. Riabkov a afirmat că partea rusă a recurs „la eforturi maxime pentru a menţine şi asigura arhitectura securităţii europene, care a apărut în urma unei politici absolut iresponsabile şi penale implementate de actualul regim de la Kiev şi de curatorii săi din Occident, conduşi de Statele Unite”.

🔴 Vladimir Putin lansează acuzații absurde, în mijlocul distrugerilor provocate de armata sa. Soldații ucraineni ar fi cei care încalcă drepturile omului, le-ar fi spus liderul de la Kremlin, sâmbătă, lui Emmanuel Macron și lui Olaf Scholz, într-o nouă convorbire telefonică pe care au avut-o a doua zi după summitul UE de la Versailles. Liderul de la Kremlin îi acuză pe militarii Kievului că-i folosesc pe civili drept scuturi umane și că plasează armament greu lângă școli și spitale. În plus, ucrainenii sunt cei care întrerup operațiunile de evacuare a civililor și îi intimidează pe oamenii care vor să fugă din zonele de conflict, susține Vladimir Putin.

🔴 Putin a invocat, în cursul convorbirii telefonice cu cei doi lideri occidentali, „asasinate extrajudiciare ale opozanţilor”, „luări de ostatici în rândul civililor”, „folosirea lor ca scuturi umane”, precum şi „desfăşurarea de armament greu în zone rezidenţiale, în apropierea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor”, arată un comunicat al Kremlinului. El a acuzat, de asemenea, „batalioanele naţionaliste” ale ucrainenilor că „perturbă sistematic operaţiunile de salvare şi îi intimidează pe civilii care încearcă să evacueze” zonele de conflict.

🔴 Toate aceste acuze au fost calificate de Palatul Elysee drept „minciuni”, scrie Le Parisien. „Președintele Putin ne datorează niște explicații”, a transmis Președinția franceză. De fapt, potrivit versiunii Parisului, Emmanuel Macron i-a cerut lui Putin să înceteze imediat focul și să permită evacuarea civililor din Mariupol, oraș aflat sub un asediu de proporții. Discuția dintre Macron, Scholz și Putin a fost „francă” și „dificilă”, iar cei doi lideri occidentali au făcut presiuni asupra președintelui Putin ca să-și respecte angajamentele sale și să accepte negocieri, arată Palatul Elysée. Sursele de la Elysee mai spun însă că în final, Vladimir Putin nu a dat niciun semn de flexibilizare. În consecință, „vom aplica noi sancțiuni și vom crește prețul pentru acest război pe care trebuie să-l plătească Rusia”, a transmis Președinția franceză. Întotdeauna este loc de și mai rău, dar „lucrăm pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, mai spune Palatul Elysée, potrivit Le Parisien.

🔴 O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a avertizat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, citat sâmbătă de agenţia de presă germană DPA. La un eveniment al Partidului Democrat în Pennsylvania, Biden a comentat, de asemenea, asupra dezbaterii despre o propusă predare de avioane de luptă către Ucraina. „Ideea că vom trimite echipament ofensiv şi vom avea avioane şi tancuri şi trenuri care intră cu piloţi americani şi echipaje americane. Nu vă amăgiţi, indiferent ce-aţi spune. Asta se numeşte Al Treilea Război Mondial”, a declarat Biden.

🔴 „Menționarea unui Al Treilea Război Mondial de către președintele SUA, o încercare de escaladare a situaţiei. Noi nu facem niciun pas care ar putea fi privit ca o escaladare”, a mai declarat în interviul la televiziunea rusă controlată de stat, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

🔴 Într-o nouă înregistrare transmisă pe rețelele sociale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că armata rusă a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii. El a susținut că 31 de grupuri tactice formate din batalioane rusești  au fost scoase din luptă.

🔴 De asemenea, într-un briefing de presă la Kiev în care a prezentat situația din teren, șeful statului ucrainean le-a spus reporterilor că numărul militarilor ucraineni care și-au pierdut viața în cele 17 zile de când Rusia a invadat Ucraina se ridică la aproximativ 1.300. Pe de altă parte, Zelenski a afirmat că numai vineri în jur de 500-600 de soldați ruși s-au predat forțelor ucrainene. ⚠️ BBC precizează că aceste cifre nu au putut fi deocamdată verificate independent.

🔴 Totodată, Volodimir Zelenski a susținut că rușii vor putea ocupa Kievul doar dacă îl distrug cu totul, scrie France 24.

🔴 În același timp, Ministerul de Externe al Ucrainei susține într-o postare pe twitter de sâmbătă că 12.000 de militari ruși și-ar fi pierdut viața în Ucraina, potrivit unui bilanț făcut public sâmbătă. ⚠️  Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Statele Unite sunt dispuse să facă orice pași diplomatici pe care guvernul din Ucraina consideră că i-ar fi de ajutor, a transmis sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de stat al SUA, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Occidentul ar trebui să fie mai implicat în negocierile pentru încheierea războiului, relatează Reuters.

🔴 Preşedintele american Joe Biden a autorizat sâmbătă deblocarea a 200 de milioane de dolari reprezentând arme şi alte tipuri de asistenţă pentru Ucraina, a anunţat Casa Albă. Decizia de sâmbătă ridică ajutorul total pentru securitate acordat de SUA Ucrainei în ultimul an la 1,2 miliarde de dolari, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

🔴 Delegațiile rusă și ucraineană au purtat noi discuții, în format video, după întâlnirile anterioare din Belarus, confirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de presă Interfax. „Da, negocierile continuă în format video, delegația continuă să fie condusă de Vladimir Medinsky (asistentul președintelui Federației Ruse)”, a spus Peskov, fără să comenteze alte detalii. Anterior, Kremlinul a raportat că în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Franței și cancelarul Germaniei, Vladimir Putin le-a povestit în detaliu celor doi lideri despre seria de discuții dintre reprezentanții ruși și ucraineni care au avut loc în format video în ultimele zile.

🔴 Belarus a anunţat sâmbătă că desfăşoară cinci unităţi de luptă la frontiera sudică pentru a preveni intrarea în ţară a unor „formaţiuni naţionaliste armate” din Ucraina, scrie The Guardian.

🔴 Rușii au deschis focul asupra unui convoi de civili, care era format exclusiv din femei și copii, în timp ce se încerca evacuarea acestora din localitatea Peremoha, din regiunea Kiev. Șapte persoane au fost ucise, inclusiv un copil, conform Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina. „După atac, ocupanții au forțat restul coloanei să se întoarcă la Peremoha, dar nu îi lasă să iasă din sat”, a mai transmis serviciul de informații ucrainean într-un comunicat.

🔴 Mii de oameni au protestat, sâmbătă, în Melitopol și au cerut eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost răpit de soldații ruși, pe motiv că a refuzat să coopereze cu invadatorii. Răpirea lui Ivan Fedorov este o „crimă împotriva democrației”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. De asemenea, în zonă a fost întrerupt accesul la internet, pentru ca oamenii care protestează să nu poată lua legătura între ei.

🔴 Aproape 1,6 milioane de oameni au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, a anunțat sâmbătă Poliția de Frontieră din Polonia. Doar în Varșovia, refugiații reprezintă deja 10% din populație.

🔴 Uniunea Europeană va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 din Republica Moldova, a declarat sâmbătă ministrul german de externe Annalena Berbock, într-o conferinţă de presă comună la Chişinău cu viceprim-ministrul moldovean şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu. Ministrul german de externe a mai spus că în legătură cu afluxul de refugiaţi, guvernul Republicii Moldova va primi asistenţă de 5 milioane de euro de la UE şi 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an.

🔴 Forţele ruse au bombardat o moschee în oraşul-port din sudul Ucrainei Mariupol, unde peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, s-au refugiat, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei, citat de Reuters. Ministerul nu precizează însă și dacă au fost persoane ucise sau rănite.

🔴 Pe reţelele sociale a apărut o înregistrare video care prezintă imagini dramatice cu ceea ce pare a fi o coloană de blindate ruse surprinsă într-o ambuscadă pe o şosea într-o zonă neprecizată din Ucraina. Imaginile postate pe un cont de Twitter specializat în agregarea şi centralizarea de înregistrări şi imagini referitoare la războiul din Ucraina arată distrugerea unor blindate cu rachete antitanc şi militari în timp ce abandonează vehiculele de luptă.

🔴 Războiul din Ucraina ar putea avea consecinţe dramatice pentru distribuţia alimentelor în ţările în curs de dezvoltare, avertizează Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). FAO estimează că numărul persoanelor subnutrite la nivel mondial va creşte cu 8 milioane, ajungând până la 13 milioane până în 2023, dacă războiul din Ucraina va continua luni de zile.

🔴 Conducerea Premier League, prima ligă din campionatul englez de fotbal, a anunțat că l-a descalificat pe oligarhul Roman Abramovici, proprietarul Chelsea, din funcția de director al clubului, conform unui comunicat citat de Reuters. Decizia nu impactează capacitatea clubului de a organiza antrenamente și de a juca meciurile programate, așa cum este prevăzut în termenii licenței emise de guvern, aceasta expirând în 31 mai 2022”, a anunțat Premier League.

🔴 Autoritățile italiene au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrey Melnichenko, potrivit unui comunicat al poliției financiare a Italiei, scrie CNN.

🔴 Rușii au bombardat din nou un aerodrom militar, în Vasilkov, localitate aflată la sud de capitala Kiev unde se află un aerodrom militar. Cel puțin 6 rachete au lovit zona în sâmbătă dimineață și au provocat explozia mai multor rezervoare de combustibil.

🔴 Noi imagini au fost făcute publice din timpul bombardamentelor din orașul Nikolaev. Atacurile ruse de sâmbătă au vizat zone rezidențiale, locuite de civili. În imagini a putut fi observat cum este bombardat un loc de joacă, aflat între mai multe blocuri din oraș.

🔴 Aviația rusă a lovit ținte din vestul Ucrainei, în timp ce separatiștii din est, susținuți de trupele lui Putin, continuă să câștige teren în orașul Mariupol, puternic contestat. Informațiile au fost transmise de autoritățile ucrainene. Cel puţin şase bombardiere Tupolev Tu-95 au folosit rachete aer-sol împotriva unor ţinte din Luţk şi Ivano-Frankivsk, a anunţat guvernul ucrainean citat de presa ucraineană.

🔴 Potrivit relatărilor din media de sâmbătă, o fabrică care repara motoare de avioane de luptă a fost lovită la Luţk, la fel ca şi centrul oraşului Dnipro. Forţele armate ucrainene susţin că au avut zece misiuni cu avioane de luptă MiG-29 şi Su-27, inclusiv pentru a ataca aparatele de zbor inamice.

🔴 Între timp, separatiştii ruşi, susţinuţi de trupe ruse, continuă să câştige teren în oraşul port Mariupol, potrivit informaţiilor furnizate de presa ucraineană.

🔴 Armata ucraineană a anunţat că invadatorii au cucerit suburbia din est a oraşului. Mariupol, oraş port la Marea Azov cu 400.000 de locuitori, a fost asediat timp de mai multe zile, iar situaţia umanitară se deteriorează.

🔴 De altfel, potrivit unor surse citate de presa ucraineană, circa jumătate din micul oraş Izium din zona Harkov, la frontiera cu regiunea Donbas, este deja sub control rus.

⚠️ Niciuna dintre aceste informaţii nu a putut fi verificată în mod independent.

🔴 British American Tobacco, producător al unor mărci de țigări precum Camel și Lucky Strike, a anunțat că va ieși din Rusia și, ca urmare, și-a redus previziunile pentru anul fiscal 2022, BAT devenind astfel fiind cea mai recentă companie care părăsește această țară.

🔴 În schimb, Grupul Renault rămâne în Rusia. Grupul auto francez Renault SA şi-a păstrat intacte legăturile cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina şi a faptului că peste 300 de companii occidentale s-au retras deja din această ţară. Francezii se declară îngrijoraţi de costurile ridicate ale unei retrageri din societatea mixtă pe care Renault o are împreună cu un partener rus, informează Bloomberg. Constructorul auto rus AvtoVaz, la care Renault deţine un pachet de 68% din acţiuni, este producătorul automobilelor marca Lada din perioada sovietică. În total, Renault depinde de Rusia pentru aproximativ 10% din veniturile sale, ceea ce înseamnă că are cea mai mare expunere pe această piaţă comparativ cu alţi mari producători auto internaţionali. Renault controlează aproximativ 30% din piaţa auto din Rusia şi aproape 40.000 de angajaţi în această ţară.

🔴 Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU. Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite.

🔴 Forţele ruse de ocupaţie plănuiesc să pună în scenă un „pseudo-referendum” pentru independenţă în oraşul port Herson pentru a crea o regiune separatistă, a declarat sâmbătă adjunctul şefului consiliului local, relatează Reuters. Invadatorii ruși au cucerit oraşul Herson din sudul ţării după declanşarea invaziei din 24 februarie, dar locuitorii din oraş au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva rușilor.

🔴 Acordul, aproape finalizat, asupra programului nuclear iranian ar putea fi zădărnicit din cauza condițiilor puse de Rusia, au avertizat sâmbătă Franţa, Marea Britanie şi Germania, în condițiile în care Moscova ar vrea ca prin acest acord să-şi vadă garantat comerţul cu Teheranul. De 11 luni au loc negocieri internaționale care urmăresc să facă Iranul să respecte din nou restricţiile din domeniul nuclear şi să readucă Statele Unite în acest acord din care au ieşit în 2018, în mandatul lui Donald Trump. În perioada premergătoare invaziei ruse din Ucraina, când Vladimir Putin discuta în special cu Emmanuel Macron, comunicatele Kremlinului aveau grijă să menționeze întotdeauna, pe lângă tema Ucraina, și subiectul acordului cu Iranul. De altfel, noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a venit pentru prima oară la Kremlin în ianuarie, iar Vladimir Putin a discutat cu el la aceeași masă lungă, albă, devenită celebră ulterior odată cu primirea lui Emmanuel Macron la Moscova, la începutul lunii ianuarie.

🔴 Trupele ruse au distrus până în prezent 3.491 de instalații de infrastructură militară ucraineană, a susținut sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov, citat de agențiile de presă rusești. Forțele rusești „continuă ofensiva în Ucraina pe un front larg”, a declarat Konașenkov. ⚠️  Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Aproximativ 30.000 de soldați, 200 de avioane și aproape cincizeci de nave din 27 de state vor participa luna aceasta la Cold Response 2022, cel mai mare exercițiu care implică NATO din acest an. Desfășurările militare au loc în Norvegia și încep pe 14 martie.

🔴 Google va începe să lanseze alerte de raidurile aeriene pentru utilizatorii ucraineni de telefoane cu sisteme de operare Android. Într-o postare pe blogul companiei joi, Kent Walker, președintele departamentului de afaceri globale al Google, a declarat că sistemul de alertă pentru raiduri aeriene este pus în funcțiune în colaborare cu guvernul ucrainean, la solicitarea acestuia.

🔴 Rusia a elaborat două scenarii pentru a amenința lumea cu incidente nucleare, susține șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, citat de publicația ucraineană Kyiv Independent.  Potrivit lui Budanov, Rusia poate fie să dea foc pădurilor radioactive de lângă Cernobîl, fie să folosească artileria pentru a bombarda depozitele de materiale nucleare, ambele ducând la catastrofe ecologice. În ambele cazuri, Rusia plănuiește să arunce vina asupra Ucrainei, afirmă șeful serviciilor secrete ucrainene. ⚠️ Aceste informaţii nu a putut fi verificată în mod independent.

🔴 Un înalt consilier ucrainean și un oficial israelian au respins sâmbătă informațiile apărute în presă care sugerau că Israelul a încercat să convingă Ucraina să cedeze exigențelor Rusiei în timpul negocierilor de pace, relatează Reuters. Israelul s-a implicat în eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului din Ucraina. Premierul israelian Naftali Bennett a purtat discuții la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, iar apoi a discutat prin telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. O informație difuzată de portalul israelian Walla News, de ziarul Jerusalem Post și de site-ul american de știri Axios sugera, citând un oficial ucrainean nenumit, că Bennett ar fi îndemnat Ucraina să cedeze cerințelor Rusiei. Israelul, „la fel ca și alte țări intermediare, NU îndeamnă Ucraina să accepte nicio solicitare a Federației Ruse”, a transmis pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. „Acest lucru este imposibil din motive militare și politice. Dimpotrivă, Israelul îndeamnă Rusia să evalueze mai adecvat evenimentele”, a completat el.

🔴 Vaticanul, prin vocea cardinalului Pietro Parolin, și-a arătat disponibilitatea pentru orice fel de mediere între Ucraina și Rusia. Cardinalul a precizat, într-un interviu la Vatican News. „Ne întoarcem în trecut în loc să îndrăznim să facem pași către un viitor diferit, un viitor de conviețuire pașnică”.

🔴 Bursa de la Moscova va rămâne închisă și pe parcursul săptămânii viitoare a anunțat, sâmbătă, Banca Națională a Rusiei, relatează CNN. Bursa de la Moscova este închisă din 28 februarie, de când au intrat în vigoare primele sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului din Ucraina.

🔴 Mariana Vișeghirskaia, o bloggeriță ucraineană și influencer în lumea beauty, devenită cunoscută în lumea întreagă după ce a apărut într-o poză în timp ce părăsea maternitatea bombardată din Mariupol, a născut, iar bebelușul este sănătos. Ucraineanca fusese acuzată de Rusia că poza cu ea însărcinată pe scările distruse ale spitalului este „regizată” și că a jucat un rol de figurantă după bombardarea maternității din Mariupol.

📸 În seara asta vă las cu aceste două imagini, care nu au o legătură directă între ele, dar care evidențiază tragedia civililor ucraineni, lăsați fără locuințe de armata lui Putin și condamnați să devină refugiați. În imaginea de sus, fotoreporterul Evgeniy Maloletka care colaborează cu New York Times a surprins un bloc rezidential bombardat de ruși în Mariupol, iar în imaginea de jos, fotoreporterul New York Times Mauricio Lima a surprins o femeie din Ucraina cazată într-un centru de refugiați din Varșovia. Aceasta este vegheată de cățelul ei. Pentru doamna din imagine, salvarea animalului de companie din calea războiului a fost o prioritate.