N-am nicio treabă cu religia. Aș putea spune că sunt atât de puțin religios, încât, dacă era după mine, instituția asta anacronică și atemporală, numită Biserică, ar fi fost de multă vreme dispărută din spațiul public. Dar, cum nu e după mine, va continua să existe, fără ca noi doi (eu și ea) să ne intersectăm prea des.

Totuși, pentru că nu e întotdeauna după cum vrem noi, viața asta m-a purtat și prin biserici. De cele mai multe ori ortodoxe, dar, în câteva dăți, am intrat și prin niscaiva biserici catolice.

Și oricât de profan aș fi în domeniu, n-am cum să nu observ diferența. La noi, la ortodocși, se înghesuie lumea, se stă în picioare, oamenii sunt încrâncenați, e frig, e semi-întuneric, e o atmosferă grea și ciudată. Iar dacă mai începe să vorbească și vreun „sfânt părinte”, din cinci fraze, patru sunt despre pedepse și ce te așteaptă în viața de apoi, dacă nu ești cuminte și suspus Domnului. Pe scurt, experiența e atât de bizară și apăsătoare, că nu știi cum să ieși mai repede de acolo.

În timpul ăsta, la catolici e o adevărată plăcere să intri în biserică. E mult mai luminos, e căldură, oamenii stau jos pe banchetele alea lungi, nu se înghesuie nimeni, nu e nimeni încrâncenat. Nu știu cum sunt slujbele de obicei, dar cele vreo trei – la care am asistat eu – erau axate pe pilde, nimeni nu pedepsea pe nimeni în viața de apoi.

Well, e posibil ca toate astea să nu aibă vreo legătură cu imaginea de mai jos, dar mie n-o să-mi scoată nimeni din cap că au. Pentru că, dragii mei, mai jos avem o fotografie cu oamenii din Miercurea Ciuc prezenți în această dimineață la ceremonialul de sfințire a bucatelor, cu ocazia Paștelui Catolic (mai multe fotografii, de același ceremonial, o să găsiți pe site-ul publicației Székelyhon).

Are rost să vă mai rog să faceți vreo comparație cu ce se întâmplă pe la noi cu ocazia sfintelor sărbători de Paști? Cred că n-are.

Atât.