După cum se poate observa limpede din imaginea de mai jos, urmașii dacilor liberi, cei mai drepți și cei mai viteji dintre traci, au de departe cel mai mare IQ din Europa. Pentru că suntem poporul ales de Dumnezeu să risipească inteligență, neuroni și materie cenușie în jur și pe oriunde ajungem.

Pentru că brânză, mânz, viezure, barză nu sunt niște simple cuvinte, sunt CUVINTELE de la care s-au format limbile tuturor popoarelor din lume. Există martori ai vremii care atestă că însuși Iisus, când era pe cruce, ar fi murmurat un „’tu-ți viezurele mă-tii, Iuda”, dar izvoarele istorice nu vor în mod deliberat să menționeze acest lucru. Iar cronicarii timpului afirmă că Ginghis Han avea chiar și o înjurătură favorită pe care o folosea doar în momentele de mare cumpănă: „mânca-mi-ai mânzul!”. Dar la ce te poți aștepta de la un mongol rudimentar, de la un sălbatic?

Practic, cu ocazia asta ni se reconfirmă ce știam de multă vreme: suntem miezul din dodoașca Europei și nimic nu poate schimba asta. Poate doar faptul că statistica și poza sunt fake. Nu e sigur, dar poate măcar asta.

Pentru că nu numai că n-avem cel mai mare coeficient de inteligență din Europa, dimpotrivă, dacă e să te uiți pe statistica reală (adică pe asta), o să constați că suntem undeva pe la coada listei. Încă o nedreptate adusă oamenilor acestui popor brav: să le spui în față că-s proști. Nu că nu și-ar putea da și ei singuri seama de asta, dar să vii așa că nesimțitul să le-o arăți în scris? Nu se face, zău. În omul căzut la pământ nu mai dai și cu picioarele.

Poate o să vă întrebați ce mare lucru s-a întâmplat? Ce e atât de nasol c-a mânărit unul un grafic dintr-o statistică că să mai aducă niște încredere în sine pentru acest popor asuprit de soartă și de vremuri?

Well, dacă vă uitați în jur zilele astea o să vedeți că proștii și-așa sunt mai vocali și mai plini de ei ca niciodată. Poate nu e cel mai indicat lucru să mai vii și tu să le spui că sunt cei mai deștepți din Europa, când ei și-așa se uită cu scârbă la toți ceilalți. Numa’ zic.

Așadar, ca să concluzionam: nu, nu avem nici pe departe cel mai mare IQ din Europa. Dimpotrivă, suntem la coada listei, lucru de care își poate da seama orice cetățean care are o brumă de bun simț doar uitându-se în jur.

Îmi pare rău dacă v-am stricat ziua și poate chiar v-am deziluzionat, dar ăsta este crudul adevăr.

P.S. Domnul Vali Petcu a fost sursa inspirației mele pentru acest articol.