O să vă las azi aici tot ce mi-ar fi plăcut mie să găsesc într-un singur loc, înainte să plec spre Sicilia.

Stați liniștiți că nu vă las selecție de restaurante, mâncăruri sau locuri de vizitat. Pe toate astea sunt convins că vă veți descurca să le găsiți și singuri.

Eu am strâns la un loc toate lucrurile utile pe care nu le găsești pe niciun site de travel. Acolo o sa găsești doar cât de frumoasă e Sicilia, ce bine miros portocalii și lămâii, dar nu-ți spune nici dracu’ că în Catania nu ai unde să parchezi.

Da, Sicilia este foarte frumoasă, dar nu strică să mai ai niște informații care să te ajute să te bucuri de ea cu cât mai puțin stres.

De-aia am scris acest articol care sper să ajute măcar la fel de mult cum a ajutat articolul despre Palermo (doi ani mai târziu, încă primesc mesaje de la oameni care-mi mulțumesc că l-am scris) sau cel despre unde să mănânci în Barcelona (idem, primesc des mesaje de la oameni care merg să mănânce la Jai-ca).

Așadar să purcedem. O să le iau pe capitole de interes.

Vremea

Noi am avut între 17 și 20 de grade pe timpul zilei. Două zile au fost cu cer complet senin, două cu parțial senin, două complet înnorate. În cele două cu nori a și picurat pe alocuri, dar nimic dramatic. Alea au fost, de altfel, și singurele zile în care n-am umblat în mânecă scurtă.

În rest, ziua am stat doar în tricou, treabă care mi-a făcut foarte bine la căpuț. Seara mai trăgeam doar un hanorac peste. Geaca n-am pus-o pe mine niciodată.

Desigur, nu puteți lua ca etalon cele șase zile ale noastre. M-am uitat un pic pe statistici și se pare că media lunii februarie este 12 grade. Probabil am avut un pic de noroc și a mai contat că eram foarte aproape de martie. V-am făcut precizarea asta ca să nu cumva să plecați fără măcar o geacă mai grosuță la voi.

Dacă ziua totul e ok, seara și noaptea e friguț spre frig. Treabă care contează prea puțin dacă ești pe străzi, că te îmbraci mai gros, dar nu mai e așa când te duci la cazare și constați că nu prea ai cum să faci cald. Recomandarea mea e să plecați cu niște haine pentru stat în casă mai grosuțe. Altfel, o sa pățiți ca mine.

O să vă zic acum cam care ar fi, după mine, avantajele și dezavantajele de a vizita Sicilia în februarie

Avantaje

Primul și cel mai mare avantaj: este mult mai puțină aglomerație. Sunt turiști, da, dar în niciun caz nu sunt hoardele care apar în sezon. E o chestie să te poți mișca prin Taormina sau Cefalù fără să-ți învinețești umerii de la cât te ciocnești cu oamenii pe străduțele ultra-aglomerate.

Totul e mai ieftin. De la cazări până la prețurile la închiriat mașini, parcări, piețe și cârciumi, totul e mai ieftin în extra-sezon.

O fi mai frig seara și noaptea, dar ziua este temperatura ideală pentru vizitat. Vara probabil că-ți vine să omori pe cineva, când dai peste 40 de grade la umbră.

Dezavantaje

Poate cel mai mare dezavantaj: se întunecă devreme. Treabă la care nu mă gândisem de acasă. Obișnuit să cutreier mai mult vara, nu m-am gândit că în februarie se întunecă devreme, la ora 18:00 este deja întuneric.

Dacă vă întrebați cum te încurcă asta, o să vă spun că te încurcă la planurile de a vizita cât mai multe chestii în aceeași zi, cum faci vara când ai în plus peste patru ore de lumină. În februarie nu prea ai cum să vizitezi mai multe locuri, că imediat se face noapte.

Alt dezavantaj important este generat fix de faptul că sunt mult mai puțini turiști decât în sezon: foarte multe locuri sunt închise. Multe locuri arată exact cum găsești și la Eforie în februarie: obloanele sunt trase, localitățile sunt aproape pustii.

Iar cel mai nasol e că sicilienii se află încă în epoca de piatră a internetului. Prin urmare, nu te poți baza pe informațiile pe care le găsești pe google despre multe terase, magazine, gelaterii sau restaurante. Te uiți pe google, găsești că funcționează, ajungi la fața locului și sunt închise. Sau invers, dar sunt mai rare cazurile.

Am căutat o gelaterie deschisă într-un orășel (nu mai rețin care) de mi-a venit acru în gură. Pe google toate apăreau deschise, în realitate nu prea erau.

Așadar nu va bazați pe informațiile oferite de google, mai ales în localități despre care e clar că sunt cam pustii în extra sezon

Cu ce te deplasezi

Dacă vrei să vizitezi Sicilia, nu să stai într-un singur loc, ai două posibilități: cu mijloacele de transport în comun (autobuze, autocare și trenuri) sau cu mașină închiriată.

Prima variantă, transportul în comun, va fi mult mai ieftină decât a doua, dar te va toca mărunt-mărunt, te va umple de nervi, pentru că italienii nu sunt cei mai vestiți când vine vorba de organizare, iar sicilienii cu atât mai mult.

Pe scurt, cu mijloacele de transport în comun ești mai mult la mila Bărbosului Suprem decât la mâna ta. Prin urmare, dacă vrei să fii propriul stăpân al deplasărilor tale, închiriezi mașină.

Iar aici vine prima informație cu adevărat importantă din articolul ăsta: acest site, discovercars, pe care o să găsiți cam cele mai bune prețuri la închirieri.

Este un agregator, de fapt, care știe să afișeze și să compare prețurile de la toate companiile care închiriază. Partea și mai mișto este că au și app (aici pentru Android, aici pentru iOS).

Descărcați-vă aplicația sau salvați-vă linkul către site și folosiți-le cu cea mai mare încredere. Agregatorul este testat la greu de niște oameni care călătoresc mult mai mult decât mine și închiriază mașină oriunde se duc. L-am folosit și noi acum, totul a fost mega-ok.

Atenție! Citiți reviews! Niciodată să nu uitați să citiți reviews! Cu cât e mai mic prețul pentru închiriere, cu atât trebuie să citiți mai multe reviews. Ca să evitați să vă treziți la fața locului c-ați închiriat o mașină la super-preț, dar pentru care vi se blochează pe card 2-3000 de euro ca garanție.

Citiți reviews și-o sa găsiți super-prețuri și super-condiții. O să-mi mulțumiți pentru discovercars, sunt convins de asta.

Încă ceva foarte important, dacă tot suntem la capitolul ăsta. Nu aveți de ce să închiriați mașină de clasă mai mare de Fiat 500. Totul e îngust în Italia, de la locurile de parcare, la străduțele din orașe. Cu mașină de clasă mare nu faci decât să te chinui și să te umpli de nervi. Luați ceva mic și bucurați-vă de vacanță fără stres suplimentar generat de mașină.

Mai am încă un sfat legat de mașini. verificați mereu traseele pe care vi le propune aplicația pentru navigație. Indiferent că folosiți maps, waze sau cu totul alte sisteme, dacă aveți un drum mai lung de făcut, aruncați un ochi peste traseul pe care vi-l dă navigația default.

Nu de alta, dar eu m-am bucurat tare când am văzut că-mi arată doar 2 ore și 17 minute pentru drumul de întors de la Santo Stefano di Camastra. La dus făcusem peste 3 ore și nu mi-a sunat nimic suspect când am văzut aproape o oră mai puțin pentru același drum. Mi-am zis c-o fi trafic mai puțin sau ceva.

Nu, nu era trafic mai puțin, m-a băgat maps pe un traseu doar cu drumuri infecte. Cel mai îngust și spart drum pe care l-am văzut ever. Partea cea mai nasoală e că inițial nu m-am îngrijorat, deși drumul a fost mizerabil încă de la primii lui kilometri.

Dar eram sigur că e un segment mai nasol, până mă bagă pe autostradă, deci i-am dat bătaie mai departe liniștit. Abia după vreo oră, când am văzut că nu mai ajung la autostrada aia, am tras pe dreapta să mă uit cum trebuie pe hartă.

Nu, nu urma să mă bage pe nicio autostradă, mă mai aștepta încă o oră de condus pe infecția aia purulentă de drum. Cum de întors nu mai aveam cum să mă întorc, am mai chinuit mașina aia o oră, ce naiba să fac.

De-aia mai zic o dată: verificați mereu ce trasee vă propune aplicația. Dacă nu sunt pe autostradă, alegeți voi unul corespunzător ca să nu vă treziți pe drumuri pentru utilaje agricole, fix cum a fost mai bine de un sfert din drumul despre care vă ziceam mai sus.

Unde te cazezi în Sicilia

Dacă ai de gând să vizitezi, nu să stai într-un singur loc, alegerea cea mai logică pentru stabilit „baza” este orașul Catania. Aici ai zbor direct, aici ai oferta cea mai largă pentru cazări, aici găsești și prețurile cele mai bune pentru închiriat mașini.

Da, știu, mai există și Palermo unde poți zbura, unde poți găsi ofertă mare și prețuri bune, doar că Palermo nu e ideal plasat pentru „bază”. Cel puțin așa văd eu situația.

Bun, presupunând că ați ales Catania, în ce zonă a orașului să stați? Indiferent că o să închiriați mașină sau nu, sfatul meu e unul singur: neapărat cazare în zona centrală. Căutați Piazza del Dumo și luați-o ca reper, că ăla e considerat centru. Cu cât vă depărtați mai mult, cu atât n-o să vă placă ce-o să vedeți pe străzi după ce vine seara. Și nu glumesc, nici nu vreau să vă sperii aiurea.

Uite, deși nu fac asta de obicei, o să vă las unde am stat noi, pentru c-am fost extrem de mulțumiți și de condiții, și de preț, și de zonă. Locul se numește Sotto il Duomo, este un apartament măricel, cu două camere, un hol mare și baie.

Proprietara se numește Sara și este o tipă mega-ok. Trebuie să știți că, deși pretinde că vorbește engleză, ei bine, nu vorbește. În schimb, o duce capul să folosească o aplicație de translate, așa că în scris (mesaje pe whtasapp) nu veți avea nici cea mai mică problemă să vă înțelegeți cu ea.

Da, știu că sunteți în stare să folosiți și singuri aplicațiile pentru rezervat cazări, dar dacă sunteți în situația noastră, adică familie cu mai mult de două persoane, poate vă ajută să aveți informația de mai sus. Dacă nu, cu siguranță o să găsiți și singuri.

Unde să parchezi în Catania

Dacă v-ați hotărât să închiriați mașină, astea sunt, fără îndoială, cele mai importante informații din tot articolul ăsta.

În Catania nu o să aveți unde să parcați. Am scris deja despre asta și n-am exagerat cu nimic. Dacă nu sunteți cazați dincolo de zona centrală și semi-centrală, o să vă petreceți extrem de mult timp căutând locuri de parcare.

Iar timpul ăla pierdut aiurea vine la pachet și cu mulți nervi, că ești în vacanță și ultimul lucru pe care ți-l dorești e să cauți parcare, cu orele, în fiecare zi.

Dar dacă mi-ați urmat sfatul de mai sus și v-ați cazat în zona centrală, tot eu o să vin cu soluția salvatoare: garajul lui Tino.

Dar, repet, are sens să apelați la el doar dacă stați în centru, altfel, dacă trebuie să mergeți mult până la cazarea voastră, nu văd cu ce v-ar ajuta. Noi făceam câteva minute de la cazare până la garaj, deci a meritat din plin investiția.

Ce aveți de făcut dacă v-ar ajuta să parcați la garajul lui Tino.

Unu. Mergeți în Piazza Federico di Svevia și căutați un chioșc alb pe care scrie „Tino’s” (ăsta e chioșcul).

Doi. Acolo întrebați de Tino. Care n-o să fie acolo, dar vor fi băieții care vând și cărora le spuneți că vă interesează un loc de parcare la garajul lui Tino.

Doi bis. Puteți merge direct cu mașina. Piazza asta este unde dintre puținele unde strada e largă și mai are și parcare pe una dintre laturi. Așa că puteți lăsa mașina pe avarii până negociați cu Tino sau cu băieții lui.

Trei. Fiți pregătiți să plătiți în avans. Nu știu care este prețul în plin sezon, în februarie a fost 15 euro pe zi (adică pe 24 de ore). A meritat fiecare eurocent doar pentru c-am scăpat de stresul parcării. Unde mai pui că mașina era în deplină siguranță.

Patru. Aici este garajul lui Tino, pe Via Reitano 61. Aia din imagine este doar poarta, dar după ce treceți de ea se mai merge printr-o curte până la clădirea în care veți parca.

Vă zic, rugați-vă să aibă Tino locuri, o să scăpați de o mare bătaie de cap.

Unde să parchezi când vizitezi Sicilia

Am zis să fac un capitol sperat doar ca să vă pot spune asta: nu intrați cu mașina în orașele pe care vreți să le vizitați.

Ok, dacă vrei la Palermo, n-o să ai de ales, o să intri cu mașina pentru că e prea mare orașul. Dar dacă vrei să vizitezi orășele gen Taormina, Cefalu, Siracusa, nu ai ce să cauți cu mașina în interiorul lor decât dacă-ți place să trăiești la limita apoplexiei.

Toate orășelele astea au parcări imense la intrarea în oraș. Le căutați pe maps și acolo lăsați mașinile. La Taormina, de exemplu, sunt cel puțin două parcări imense chiar la intrare. Noi am ales Porta Catania Parking doar pentru că citisem pe undeva că are lift care te scoate direct pe pietonala din Taormina. Așa a și fost.

Faceți la fel în orice oraș cu potențial turistic în care ajungeți. De unde vă dați seama care sunt cu potențial turistic și care nu? Păi de-aia aveți internet, nu? Google-ul mai folosește și la căutat informații de genul.

Eu, personal, n-am stat să caut, oriunde am ajuns, am lăsat mașina în parcări de la marginea orașului. Doar la Messina am intrat în oraș, pentru că e mare, dar am avut noroc să găsesc Parking cu plată în centru. Mai era un singur loc liber.

Se poate plăti cu card

Asta este încă o chestie destul de importantă: aproape peste tot se poate plăti cu cardul.

Mi-a fost teamă că n-o să se poată, așa c-am făcut ce nu fac aproape niciodată: am plecat și cu niște cash la mine.

M-am temut degeaba, cu câteva excepții, am plătit peste tot cu cardul, inclusiv la chioșcurile și tarabele din piață.

Iar excepțiile alea au existat ori pentru c-am fost eu tembel (m-am dus la singura stație de taxare care primea doar cash, pe autostradă), ori pentru că nu era curent (pățit pe bune la mini-market în Isola Bella), ori ceva de genul.

Dar dacă voiai să plătești cu card, chiar nu aveai nicio problemă. A fost chiar amuzant la un chioșc din piață, c-a scos vânzătoarea de sub tejghea un POS pe care se vedea clar că nu fusese pornit măcar de juma’ de an. Ce să vezi, după ce-a pornit hardughia, a mers, am plătit cu cardul.

WC-urile publice

N-aș fi zis că o sa ajung să scriu despre asta, dar uite că n-am de ales. Pentru că, deși nu pare cine știe ce problemă, când ești acolo și constați că n-ai unde să faci un pipi, o să ți se pară foarte important.

Pe scurt, situația WC-urilor publice este dezastruoasă, e mai rău decât la noi. Pur și simplu nu am reușit să găsim vreo toaletă publică atunci când am avut nevoie. Și eram patru persoane, mereu avea câte cineva nevoie.

O singură budă publică am găsit (știu și unde, în Siracusa, exact lângă parcare) dar era nefuncțională. Deci, practic, degeaba era.

Prin urmare, va trebui să vă descurcați cum puteți pe la benzinării sau pe la restaurante. Intrați, cumpărați o cafea sau ceva acolo, după care fuga la pipi.

Și nu, nu glumesc.

Unde să mănânci în Sicilia

În Sicilia se mănâncă bine. E greu să dai greș cu mâncarea, trebuie să ai ghinion mare de tot să mănânci prost pe undeva. Lisabona este singurul loc in care am mai trăit senzația asta că poți intra în orice cârciumă și să mănânci de la decent în sus.

Totuși, trebuie să știți ceva extrem de important: între 13:00 și 16:00 este siesta. Teoretic, pentru că în multe locuri o să aveți surpriza să vedeți că siesta începe la 12:00 și ține până la 18:00. Așa ca sfatul meu e să nu vă prindă prânzul ăl mare cu foamea în glandă, că riscați să vă urcați pe pereți până se deschid toate alea.

O să-mi ziceți că ce mare rahat, că la o adică puteți să intrați la un fast-food sau la un magazin alimentar, și tot nu muriți de foame. Iar eu o să zâmbesc și-o sa vă aprob: da, așa este, doar că nu.

Fast-food o să găsiți doar în orașele mari, or voi sunteți puși pe vizitat Sicilia, adică sătuce idilice și orășele din poveștile cu zâne.

Ei bine, în locurile astea extrem de frumoase, ce-i drept, n-o să găsiți fast-food și nici magazine alimentare deschise când e siesta. Nu toate, ce-i drept, mai dai de câte unul deschis, dar doar din pur noroc.

A, să nu uit, nici aici nu vă puteți baza pe Google. Degeaba vă apare că e deschisă cârciuma, dacă la fața locului sunt obloanele trase.

❗ Recomandare personală! Mâncați street food, mâncați în piețe și mâncați de la salumerii. Nimic nu egalează mâncatul pe stradă în Sicilia. Am reușit performanța (unică, de altfel) ca în toată vacanța asta să nu mâncăm la restaurant decât seara.

În rest, am mâncat exclusiv pe stradă și în piețe. Arancini, fritto misto, sendvișuri cu panini și mortadela, orice găseam și mi se părea apetisant. Mpare rău, dar eu n-am nicio problemă cu mâncatul pe stradă, am copilărit în comunism, mănânc orice și oriunde, bun să fie.

Să vă mai spun c-am luat de la o salumerie niște mortadella, prosciutto crudo și o brânză pe care ne-a recomandat-o omul ăla care avea salumeria? După care am intrat vizavi și-am cumpărat pâine din aia cu coajă crocantă (care trosnește când o muști) și miezul moale. Acolo în stradă ne-am făcut sendvișuri cu ce cumpărasem de la salumerie. A fost atât de bun c-am repetat figura și a doua zi.

Iar eu nu sunt genul care face din astea, dacă sunteți p-aici de mai multă vreme, știți că eu nu mă joc și nu glumesc când e vorba despre mâncare.

❗ Încă o recomandare personală! Italienii au probabil cea mai bună înghețată din lume, iar Sicilia nu face excepție. Ăsta este motivul pentru care eu și copiii am mâncat în fiecare zi înghețată. E aproape imposibil să dai greș și sa nimerești înghețată proastă, dar dacă vreți totuși să fiți siguri, uitați-vă la culoarea pe care o are cea cu pistachio (fistic). Dacă e verdele ăla natural, spre oliv, sunteți la gelateria care trebuie.

Unde să mănânci în Catania

N-aveam cum să închei acest mini-ghid fără să vă spun c-am găsit cea mai bună cârciumă din Catania. Am zis special cârciumă, nu restaurant, pentru că exact asta este: un local fără pretenții, dar cu mâncare extrem de bună.

Fiți atenți aici și notați-vă locul: A Casa di Pino. O să-mi mulțumiți voi după ce-o să mâncați aici.

Primul semn că locul e ce trebuie: e afacere de familie. Signor Pino este chiar patronul și-o să-l găsiți în permanență acolo.

Fraților, prieteni, oameni buni, eu sunt mâncător de pizza. Știu că nu vă vine să credeți când vă uitați la trupul meu de Adonis, dar eu am consumat în această viață niște kilometri pătrați de pizza. Vă spun cu toată responsabilitatea: la oamenii ăștia am mâncat o pinsa care s-a dus direct în top trei personal pizza mâncate ever.

Da, știu că pinsa și pizza, teoretic, nu sunt același lucru, dar în practică e ca și cum mi-ai explica doct că „geam” și „fereastră” sunt două chestii total diferite. Or fi, dar nu și la mine.

Revenim la pinsa, se numește Bufalina, e prima din meniu la pagina cu pinsa, și este printre cele mai bune mâncate în această viață. Ca să înțelegeți că nu glumesc, am mâncat-o de trei ori, în trei seri diferite. Pentru că nu suportam ideea c-o sa plec și drumurile noastre se vor despărți.

Da, cârciuma este atât de bună că n-am avut cum sa nu ne întoarcem acolo de trei ori. Altă chestie pe care n-o prea fac în vacanțe, pentru că vreau să experimentez lucruri noi. De data asta gustul mâncării a anulat complet nevoia de a experimenta.

Și nu glumesc, citiți review-urile și-o să vedeți oameni care scriu același lucru: că e singurul loc în care s-au întors să mănânce.

De ce? Pentru că toată mâncarea, nu doar pinsa mea, a fost de la foarte bună în sus. Știu exact ce-au mâncat și fetele: Pasta alla Norma, Fritto Misto, Ravioli Cacio e Pepe, Spaghetti ai frutti di mare, plus încă vreo câteva mizilicuri.

Totul a fost extrem de bun, absolut tot. De altfel, poza de mai jos este de la fața locului. Da, aia este pinsa despre care vă ziceam mai sus. Voi faceți cum vreți, dar sfatul meu e să ajungeți măcar o dată și la Casa di Pino, dacă tot sunteți în Catania.

Cu speranța că acest articol îi va ajuta pe cei care-și doresc să vadă Sicilia, atât pentru azi.