În Catania stăm fix în centrul orașului, mai în centru de atât nu prea se poate (la trei minute de mers pe jos de Piazza del Duomo).

Aparent, să stai în centru ar trebui să fie o chestie mișto. Și chiar este, dar nu când ai mașină închiriată. Da, mașina te ajută să cutreieri Sicilia, dar când vine seara și trebuie să te întorci la cazare, începe chinul.

Pe scurt, ca să n-o mai lungesc, în Catania nu prea ai unde să parchezi. Locurile cu plată, de pe stradă, cele marcate cu albastru, sunt un miraj, o fata morgana, nu vei găsi niciodată vreunul liber decât dacă ești rudă cu Bărbosul Suprem. Și nici așa nu e foarte sigur, că Ăl Mare are rude multe și locurile de parcare sunt puține.

Cât despre locurile de pe stradă marcate cu alb, adică cele fără plată, astea mai sunt, le mai găsești. Dar nu în zona centrală. Nici în cea semi-centrală. Nici în zona de după cea semi-centrală. Practic, de la locurile de parcare free ar trebui să iau un taxi sau să merg cu autobuzul până la noi la cazare. Ca să fie mai clar ce zic, nu, nu există nici astea.

Ar mai fi parcările publice cu plată, așa numitele Parking, care sunt și cele mai scumpe. Sincer să fiu, în ele îmi pusesem speranța încă de acasă, că nu sunt nici eu venit cu pluta. Îmi imaginam că dacă în toată Europa problema parcărilor a explodat, n-aveau cum să umble în Catania câinii cu parcări în coadă. Prin urmare, știam încă de la București care erau cele mai apropiate patru parcări de cazarea noastră.

Fix acolo am vrut să mă duc, de cum am ridicat mașina de la aeroport.

Ah, aici trebuie să deschid o paranteză, ca să nu faceți și voi ca mine. Prieteni, ca la copiii mei vă spun: niciodată, absolut niciodată să nu închiriați în Italia mașini mai mari de clasa lui Fiat 500. Dacă nu vă dați seama de ce, o să vă prindeți voi când o să vreți să le parcați sau să le conduceți pe străduțele înguste de pe aici. Am închis paranteza.

Ziceam c-am vrut sa mă duc la Parking. Da, ok, probabil mă costa mai mult, dar măcar aveam unde parca și stăteam liniștit că e mașina în siguranță.

Când am ajuns la primul Parking și-am văzut că nu există vreun loc liber, dar mai ales când am văzut haosul care domnea acolo, mai că m-a bușit plânsul. Dintr-odată îmi era foarte clar că va deveni un chin să parchez mașina pe undeva.

Știam exact cu mă așteaptă, am mai trecut prin asta când am stat în Salerno și căutam câte o oră loc de parcare în fiecare seară. Uneori nu găseam nici după o oră de învârtit pe străzi. Asta urma să pățesc și în Catania, cu mențiunea că aici pare mult mai aglomerat decât era în Salerno. De-aia aproape că mă bușea plânsu’, pentru că nu voiam să-mi petrec serile căutând parcare.

Ăsta a fost momentul în care au început să lucreze ciacrele mele. Le curățasem bec înainte să plecăm din București, așa că mititelele și-au făcut treaba.

Și-a adus aminte Mara că vorbise despre parcare cu proprietara apartamentului în care suntem cazați. Evident, femeia îi spusese că trebuie să încercăm să găsim locuri marcate cu albastru pe stradă. Doar că știa si ea cum stau lucrurile, că tot aici trăiește, nu pe Marte, așa că își imagina că nu vom găsi în veci.

Prin urmare, îi mai spusese Marei că dacă nu ne descurcăm putem să apelăm la varianta de rezervă. Iar de-aici, fraților, începe distracția.

Varianta de rezervă era să-l căutăm pe Tino. Tino fiind un cetățean care urma să ne ajute cu parcarea. În ce fel urma să ne ajute? Cred că e mai simplu să vă dau direct mesajul femeii către Mara:

„Hi.. in Piazza Federico di Svevia (right near Borgo di Federico) there is a kiosk that sells drinks with high tables outside. The owner is called Tino and has a private garage where you can park. Then he gives you the key and you can come and go whenever you want.

I advise you to go there personally and look for him. Or there will be someone who can help you. In the meantime, I’ll also give you his mobile number”

Sper că știți engleză cât să înțelegeți că, pe sistemul „am eu un băiat”, femeia ne trimitea la un chioșc undeva în Catania pe dreapta, unde urma să dăm noi de Tino cel care are un garaj.

Niciodată în viața mea n-aș fi făcut așa ceva. Să mă duc eu să caut un tip pe nume Tino la un chioșc din Catania, fără să știu cine e ăla? Doamne Dumnezeule, NI-CIO-DA-TĂ!

După 45 de minute de căutat locuri de parcare fără niciun rezultat, cu tensiunea urcată sus de tot și sfârșit de nervi, m-am întors către Mara:

– Te rog, sună-l pe Tino ăla.

L-a sunat. N-a răspuns.

Mi l-am și imaginat pe Tino cum se uită la telefonul care sună, vede număr de România și-l închide cu un gest scurt:

– Ma che cazzo…

Da, probabil că gazda noastră nu era nebună, știa ea ce știa când a scris: „I advise you to go there personally and look for him”.

Ceea ce am și executat. Am reușit să găsim un loc de parcare undeva la mama dracu’, am lăsat mașina acolo și-am pornit în căutarea lui Tino.

Băi, voi înțelegeți la adevărata valoare ce zic eu aici? Voi înțelegeți că ne-am dus să-l găsim pe Tino, băiatu’ cu parcarea din Catania? Voi înțelegeți că doar disperarea m-ar fi putut mâna sa fac așa ceva?

Alora, am ajuns în Piazza Federico di Svevia. Ce să vezi, în mijlocul ei trona maiestuos un chioșc alb pe care scria mare: Tino’s. Se pare că eram unde trebuie.

Am intrat, am întrebat de Tino.

– Nu e aici, ce vă trebuie?

Fraților, ar fi trebuit să-l vedeți pe omul care ne-a luat în primire, mi-aș fi dorit mult să am curajul să-i fac o poză. Tipul avea o cicatrice mare care-i brăzda toată fața, pe diagonală. În drumul ei de la frunte către bărbie, cicatricea aia trecea și peste un ochi. Care ochi nu mai era, gen, deloc, fusese înlocuit cu unul de sticlă.

Dar toate astea erau nimic pe lângă rânjetul pe care-l avea atunci când încerca să zâmbească. Îți îngheța sângele în vene și inima ți se oprea pentru un moment când zâmbea băiatul lu’ Tino la tine.

I-am zis că știm că Tino ne poate ajuta cu un loc de parcare. E ok, vă ajut eu, și-a zâmbit către mine de-a început să mi se zbată pleoapa de la ochiul stâng.

Ne-a mai întrebat câte zile, am zis șase, el a făcut un calcul scurt și-a întins mâna:

– 90 de euro.

I-am dat 90 de euro, ce căcat era să fac?

Altă chestie pe care în mod normal n-aș fi făcut-o în vecii vecilor amin: să plătesc înainte ceva ce nici n-am văzut cum arată. Dar, vedeți voi, disperarea locurilor de parcare lipsă și surâsul înghețat al Omului cu Un Ochi de Sticlă m-au făcut să scot banii în secunda doi.

15 euro pe zi nici măcar nu era un preț rău, dimpotrivă. Totul era să și existe locul ăla de parcare. Că dacă Omul cu Un Ochi de Sticlă mă ducea la un rastel de biciclete și-mi spunea „ăsta e”, ziceam „grazie mille” și-mi vedeam de treaba mea. El rămânea cu 90 de euro, eu rămâneam în viață. Alegeri, alegeri.

Omul cu Un Ochi de Sticlă a luat-o în față, eu cu Mara mergeam după el (copiii rămăseseră la cazare). Știți filmele italiene, în care acțiunea se petrece în cartierele alea ale lor insalubre, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea?

Cartierele alea în care dacă apare cineva care nu e din zonă, în 30 de secunde află toată suflarea pe o rază de câțiva kilometri și toți ochii sunt ațintiți asupra bietului rătăcit nimerit pe-acolo? Ei, fix așa arăta și pe unde ne ducea Omul cu Un Ochi de Sticlă.

După ce-am mers printr-un labirint de blocuri din astea, am ajuns la o poartă care a trebuit descuiată. Poarta aia cred că era de fapt un portal, că imediat ce-am trecut de ea, am intrat într-un univers paralel în care oamenii nu mai erau prezenți, erau doar clădiri vechi și părăsite. Pe scurt, un loc numai bun să ne tranșeze fără să fie deranjat de nimeni.

Până la urmă am ajuns la ultima clădire din curtea aia pustie. Aia era garajul lui Tino. A descuiat Omul cu Un Ochi de Sticlă o poartă imensă de metal ruginit cu un lacăt cât capul meu și mi-a făcut semn să intru. Cu inima cât un purice, am intrat. Da, părea că e un loc în care poți sa parchezi mai multe mașini, nu una. Am răsuflat ușurat.

De-aici a fost mai simplu, Omul Cu Un Ochi de sticlă ne-a arătat o cutie în care să băgam cheia când terminăm cu garajul și, după un ultim zâmbet-rânjet, s-a dus înapoi spre chioșcul de unde-l luasem.

Fericiți că avem unde parca, am luat copiii și-am dat o fugă în Taormina.

A fost foarte interesant seara când ne-am întors și-am fost să ducem mașina la garajul lui Tino. Deja se întunecase bine când am ajuns, așa că totul arata și mai nasol decât ziua.

Mă rog, mi-am văzut de treabă, am descuiat porți, am scos lacăte, am făcut tot ce mă învățase Omul cu Un Ochi de Sticlă că trebuie să fac, până am văzut mașina parcată în garaj. După ce-am terminat, una dintre fete, Maria, a venit și mi-a zis:

– Arată cam creepy aici, nu?

Ce era să-i răspund? Că doar nu puteam să-i spun că nu arată, când creepy era un cuvânt prea dulce față de realitate. I-am zis că se putea și mai rău.

Sunt curios dacă mai găsim mașina acolo azi.

P.S. Am închiriat o Alfa Romeo Tonale, că ne era teamă că n-o să avem loc într-un Fiat 500. Având în vedere cum se prezintă situația aici, cred ca ne făceam cumva loc toți patru și într-un scuter. O să fie interesant dacă n-o mai găsim sau o găsim făcută bucăți.