Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de 17-a zi a războiului din Ucraina. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:

🔴 Un nou atac, de mare amploare, a avut loc aseară la Nikolaev, în sudul Ucrainei, port important la Marea Neagră, înainte de Odesa. Timp de peste o oră, exploziile au răsunat acolo neîncetat, iar luate la țință au fost clădirile de locuințe. Primarul orașului a declarat că Nikolaev a fost atacat mai puternic ca niciodată și rachete au căzut din toate direcțiile peste case.

🔴 Vineri seară au răsunat, de asemenea, din nou sirenele antiaeriene și la Kiev, oraș din care, potrivit primarului, au fugit aproape jumătate dintre locuitori. Capitala Ucrainei se așteaptă la un atac furibund din partea rușilor. În timp ce trupele rusești se apropie de Kiev, primarul Vitali Kliciko spune că orașul mai are provizii doar pentru două săptămâni.

🔴 Totodată, după ora 06:00, sirenele care avertizează cu privire la atacuri aeriene au sunat sâmbătă dimineață în peste 15 regiuni și în mai multe orașe din Ucraina, a transmis BBC News. Sirenele au sunat în capitala Kiev, dar și în orașe cheie precum Odessa în sud, Sumî în nord, Harkov în est și Dnipro în sud-est. Și la Cernăuți s-au auzit sirenele sâmbătă dimineață. De altfel, în ultimele 24 – 48 de ore, armata rusă a început să atace și zone din vestul Ucrainei, iar ieri două aerodromuri militare au fost distruse de rachete ale forțelor ruse.

🔴 CNN scrie că orașul Volnovaha din estul Ucrainei a căzut în mâinile forțelor rusești și ale aliaților din autoproclamata Republică Populară Donețk. Potrivit unui oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, citat New York Times, forțele de la nord de Kiev s-au apropiat de capitală în ultimele 24 de ore. De asemenea, un grup separat de forțe rusești care se afla mai aproape de Sumî, la est de Kiev, s-a oprit și se repoziționează.

🔴 Cernihov, un alt oraș ucrainean din nord-estul țării, rămâne izolat, fiind încercuit de forțe rusești. De asemenea, în Harkov, forțele rusești se află la periferia orașului, dar nu l-au cucerit încă. Orașul Mariupol, situat în sudul țării, se află sub „presiune din ce în ce mai mare”, situație în care se găsește și orașul Nikolaiev, unde se poartă lupte grele.

🔴 Aplauze la scenă deschisă pentru președintele Ucrainei, în parlamentul polonez. Într-un discurs susținut prin videoconferință, Volodimir Zelenski a făcut apel la solidaritate în fața agresiunii Rusiei. „Luptăm astăzi ca să ne asigurăm că țările baltice, Polonia, nu se vor confrunta cu aceste vremuri rele. Luptăm împreună, avem putere. Amintiți-vă că împreună suntem 90 de milioane de oameni. Când suntem solidari, putem face orice. Apreciez modul în care i-ați primit pe oamenii noștri în patria dumneavoastră, acolo unde și-au găsit refugiu din calea răului care se întâmplă acum în țara noastră. Aceasta este o luptă pentru libertate, a noastră și a voastră deopotrivă, este istoria comună a unor națiuni mărețe. Doamne, dă-ne putere să câștigăm!” – a fost mesajul transmis de președintele ucrainean parlamentarilor polonezi. La final, aceștia s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat.

🔴 Într-un alt mesaj, de data asta postat pe rețelele sociale, Zelenski s-a adresat mamelor soldaților ruși. „Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină”, a precizat președintele ucrainean. „Verificaţi unde este fiul dumneavoastră. Şi dacă aveţi cea mai mică bănuială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acţionaţi imediat pentru a împiedica uciderea sau capturarea lui”, a mai spus Volodimir Zelenski.  Mesajul președintelui ucrainean vine după ce, zilele trecute, Rusia a recunoscut pentru prima dată prezenţa recruţilor în Ucraina şi a anunţat că unii dintre ei au fost luaţi prizonieri.

🔴 Noi imagini din satelit au arătat că unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale, transmite sâmbătă Reuters. Compania privată americană Maxar Technologies a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev.

🔴 Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că bombardamentele au împiedicat evacuările din Mariupol, unde o maternitate a fost bombardată săptămâna aceasta, și din capitala Kiev. Ea subliniat însă că unele evacuări planificate au avut succes, printre ele fiind și 1.000 de persoane care au fost scoase Vorzel din regiunea Kiev. Vereșciuk a afirmat că o nouă încercare de evacuare a oamenilor din Mariupol va avea loc sâmbătă și că un convoi umanitar ar urma să ajungă la Mariupol.

🔴 Recep Erdogan, președintele Turciei, este de părere că invazia rușilor în Ucraina este o dovadă a „falimentului” Organizației Națiunilor Unite, în condițiile în care această organizație nu a reușit să prevină războiul. Erdogan a cerut reformarea ONU în ideea de a elimina dreptul de veto pe care îl au membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, printre aceștia fiind și Rusia.

🔴 Totodată, Erdogan a mai spus că Occidentul ar fi putut opri Rusia în 2014. Președintele turc a spus că răspunsul insuficient din partea Occidentului la invazia rusă a Crimeei în 2014 a dus la actualul război pe scară largă al Rusiei. Afirmațiile au fost făcute la ceremonia de deschidere a Forumului Diplomatic Antalya, potrivit publicației ucrainene ukrinform. „Este justiția valabilă într-o parte a acestei lumi și invalidă în alta? Ce fel de lume este asta? Din păcate, comunitatea internațională nu a dat dovadă de sensibilitatea necesară și nu a oferit sprijinul necesar pentru a aborda această nedreptate”, a mai spus Erdogan. Potrivit acestuia, actuala agresiune rusă împotriva Ucrainei ar fi putut fi prevenită dacă instrumentele diplomatice ar fi fost folosite mai eficient înainte. „Ucraina este lăsată singură în lupta ei justă. Astăzi, ne confruntăm cu consecințele devastatoare și dureroase ale unor probleme care puteau fi rezolvate prin diplomație, dacă se manifesta voință puternică la timp. Când vedem civili care își părăsesc casele, copii plini de frică și anxietate, orașe în ruine, oameni nevinovați mor, tristețea noastră crește exponențial”, a spus președintele turc.

🔴 Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, apare într-o înregistrare video de pe o cameră de supraveghere în timp ce este scos din Primărie și flancat de bărbați înarmați, iar biroul procurorului pentru regiunea separatistă Lugansk, controlată de Rusia, a anunțat că anchetează acuzații de terorism formulate împotriva sa, relatează CNN. Presa locală confirmă că bărbatul care apare în imagini este Fedorov. CNN mai precizează că a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipului. Este primul caz cunoscut de reținere și investigare a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești sau proruse de la începutul invaziei. Potrivit unui mesaj postat pe site-ul procurorului din Lugansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la un grup criminal.

🔴 Ministerul de Externe ucrainean a publicat pe Facebook o declarație dură, în care a numit reținerea primarului orașului Melitopol de către bărbați înarmați drept „crimă de război”. „Solicităm comunității internaționale să răspundă imediat la răpirea lui Ivan Fedorov și a altor civili și să crească presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său barbar împotriva poporului ucrainean”, se arată în declarație.

🔴 Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat, vineri, că blochează activele unor oligarhi ruşi, printre care şi Roman Abramovici. Canada este a doua ţară care îl sancționează pe proprietarul clubului de fotbal Chelsea, la o zi după Regatul Unit.

🔴 Serviciul video YouTube a anunţat vineri blocarea imediată a accesului la canalele asociate cu presa rusă finanţată de stat, transmite Reuters. YouTube a invocat ca motivație a deciziei, politica sa de interzicere a conţinutului care neagă sau banalizează evenimentele violente a căror realitate este bine documentată. În această categorie intră şi invazia rusă în Ucraina, pentru care se aplică, deci, politica respectivă.

🔴 În lupta sa împotriva dezinformării despre Rusia, Casa Albă apelează la o rețea de TikTok-eri influenți. Joi, 30 de influenceri TikTok de top au fost informați despre invazia în curs de desfășurare în Ucraina. Discuția s-a purtat prin Zoom și au participat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, și Matt Miller, consilier special pentru comunicare în Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe, potrivit The Washington Post. Scopul a fost acela de a le da influencerilor, care au audiențe de milioane de urmăritori, informațiile adecvate pentru a contracara orice dezinformare și pentru a-i ajuta pe urmăritorii lor să înțeleagă criza din Ucraina.

🔴 Dar se pare că și Kremlinul a avut o idee similară, scrie The Guardian. Vice News a descoperit ceea ce pare a fi o campanie coordonată între influencerii ruși de pe TikTok pentru a promova narative pro-Kremlin. Vice News scrie că „numeroase campanii au fost coordonate pe un canal secret Telegram care îi direcționează pe acești influenceri. Li se dau directive cu ce să spună, unde să realizeze videoclipurile, ce hashtag-uri să folosească și când anume să posteze videoclipul. Aceste campanii au fost lansate la începutul invaziei și au implicat o serie de influenceri de top de pe TikTok, dintre care unii au peste un milion de urmăritori”.  În plus, „soldații” Kremlinului de pe TikTok sunt plătiți, mai spun jurnaliștii Vice.

🔴 Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a prezentat vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, acuzațiile Kremlinului potrivit cărora Ucraina și SUA ar fi pus la cale un complot pentru răspândirea unor agenți patogeni cu ajutorul păsărilor migratoare, liliecilor și insectelor. Discursul său a fost însă imediat contacarat de mai mulți oficiali ONU, care au atras atenția că ar putea fi vorba despre o stratagemă a Moscovei pentru a întreprinde ea însăși atacuri cu arme chimice sau biologice în Ucraina.

🔴 Şefa guvernului din Lituania, Ingrida Simonyte, a devenit vineri membră a Uniunii Puşcaşilor, o forţă paramilitară de voluntari care susţine poliţia şi armata şi care a fost asaltată de cereri de la invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters. De la debutul conflictului au fost primite peste 2.000 de solicitări de înscriere, numărul total al membrilor ridicându-se la 12.000, dintre care o treime femei, a precizat asociaţia. Membrii acesteia primesc un nivel – limitat – de pregătire militară şi asistă pe bază de voluntariat, în funcţie de necesităţi, în anumite activităţi.

🔴 Potrivit BelTA, agenția oficială de presă a Belarusului, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au convenit vineri ca Rusia să livreze Belarusului cele mai moderne echipamente militare în viitorul apropiat. La rândul său, Belarusul va furniza Rusiei utilaje agricole moderne, echipamente destinate transportului și alte produse inginerești, a relatat agenția de presă citându-l pe secretarul de presă al liderului belarus, Natalia Eismont. Cei doi lideri lideri au mai convenit să se sprijine reciproc pentru a atenua presiunea sancțiunilor internaționale, inclusiv asupra prețurilor la energie.

🔴 Tehnicienii lucrează pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit instituției de supraveghere nucleară a ONU. Autoritățile ucrainene au spus că liniile au fost tăiate în întregime la începutul acestei săptămâni în urma bombardamentelor rusești. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis că generatoarele diesel furnizează energie de rezervă începând de miercuri, iar surse suplimentare de combustibil au fost livrate instalației controlate acum de Rusia. Fabrica, care de miercuri se bazează pe generatoare diesel pentru energie de rezervă, se află sub controlul Rusiei, cu peste 200 de angajați care trăiesc și lucrează efectiv acolo în condiții dificile.

🔴 După vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, la București sunt de așteptat o intensificare a prezenței militare americane în România, în special la nivelul poliției aeriene, și contribuții financiare importante atât pentru România, cât și Republica Moldova, a declarat la Digi24 Nadia Crișan, politolog la Princeton University, în Statele Unite. Aceasta spune că, în acest moment, relațiile dintre România și SUA sunt la un maxim istoric. De asemenea, a mai precizat că în ceea ce privește situația din Ucraina, discutăm de un război care va continua multe săptămâni sau chiar luni „Ne putem aștepta la scurte episoade de pace, pentru ca fiecare parte să-și poată reîncărca bateriile, dar nu la un sfârșit efectiv al războiului, pe termen scurt”, a mai declarat Nadia Crișan.

🔴 După 16 zile de război, oamenii încep să obosească. Sunt flămânzi, sunt obosiți, le este frig. În multe dintre localități nu mai există condiții minime, așa că se explică și discursul acesta zilnic al președintelui Volodimir Zelenski de mobilizare, de întărire a forțelor, de reamintire a faptului că este în joc astăzi supraviețuirea națiunii ucrainene și că încă o zi mai este necesară pentru victorie, a mai explicat vineri seară Nadia Crișan, care a mai spus că fiecare dimineață sub steag ucrainean este o victorie.

🔴 Războiul văzut din interior este terifiant. Potrivit unui reportaj al BBC News, armata rusă bombardează orice: spitale, maternități, școli, grădinițe. Urmele războiului se văd peste tot,  bolnavi ținuți pe holul spitalului, departe de ferestre, iar ce impresionează este forța celor care au rămas să lupte pentru Ucraina.

🔴 Marina, o femeie care lucrează la o grădină zoologică din apropierea orașului Harkov, spune că doi dintre colegii ei au fost uciși într-un bombardament rusesc în timp ce se duceau să hrănească animalele, relatează BBC News și France 24. Femeia a descris cât de mari sunt riscurile pe care echipa și le asumă acum pentru a ajunge din oraș în parcul zoo care se află într-un sat situat la nord-est de Harkov: „Parcă ar fi un joc de copii: prima provocare este să ajungi la autobuz, apoi să te uiți de după tufișuri, să te miști în spatele autobuzului, să vezi dacă este sigur să conduci”. Deocamdată există suficiente rezerve de hrană pentru animale, dar având în vedere că lanțurile de aprovizionare nu mai funcționează, Marina se teme că în curând animalele nu vor mai avea ce mânca.

🔴 Critici la adresa invaziei din Ucraina au apărut la televiziunea publică rusă, o situație absolut neobișnuită, în condițiile în care presa din Rusia este strict controlată. „Serile cu Vladimir Soloviov”, un popular talk-show pro-Kremlin difuzat de canalul Rossia-1, s-a abătut de la linia oficială a Moscovei în timpul unei discuții cu invitații, în această săptămână.

🔴 „Trebuie să intrăm într-un alt Afganistan, dar unul și mai rău?” s-a întrebat Semion Bagdasarov, un academician care apare în emisiune, potrivit The Moscow Times. „Sunt mai mulți oameni și sunt mai avansați în mânuirea armelor”, a afirmat el referindu-se la ucraineni. Karen Șahnazarov, un cineast care apare alături de Bagdasarov, a pus, de asemenea, la îndoială decizia Kremlinului. „Nu-mi pot imagina cum pot lua orașe precum Kievul. Nu-mi pot imagina cum ar arăta”, a declarat Șahnazarov, avertizând că Rusia riscă să rămână izolată și să-i îndepărteze chiar și pe cei mai buni aliați ai săi.

🔴 Comentariile sunt neobișnuite, deoarece gazda emisiunii, Vladimir Soloviov, este un susținător al președintelui Vladimir Putin, iar emisiunea pe care o face a susținut până acum teza oficială, că Rusia întreprinde o „operațiune militară specială” în Ucraina menită să „denazifice” și să „demilitarizeze” această țară. De altfel, Soloviov este sub incidența sancțiunilor UE, Bruxelles-ul motivând că jurnalistul „este cunoscut pentru atitudinea sa extrem de ostilă față de Ucraina și pentru laudele aduse guvernului rus”. El are activele înghețate și nu poate călători în UE. Soloviov a fost nevoit să-și întrerupă până la urmă invitații, oprindu-i să mai critice Kremlinul.

🔴 În timp ce Rusia continuă atacurile în Ucraina, iar numărul refugiaților crește, oficialii din domeniul sănătății ai Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că va exista „cu siguranță” o creștere a cazurilor de Covid-19 în regiune.

🔴 Şeful militar al Forţelor Armate ale Regatului Unit, amiralul Sir Tony Radakin, a fost într-o vizită fulger în România și a transmis un mesaj de asigurare. Oficialul britanic a calificat războiul pornit de Rusia drept inacceptabil. A amintit și că, începând de luna viitoare, aviația militară a Regatului Unit va avea în țara noastră misiuni de supraveghere a spațiului aerian.

🔴 Elveţia a decis vineri să interzică survolarea teritoriului său pentru livrarea de material de război, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Hotărârea nu se referă la survolarea aeronavelor militare ale altor state în scopuri umanitare sau medicale, inclusiv transportul aerian al răniţilor, susțin oficialii elvețieni.

🔴 Cotidianul rus Nezavisimaya Gazeta, una dintre puținele publicații centrale în care mai apar poziții contrare Kremlinului, a publicat o analiză dură a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Analiza pleacă de la numărul oficial dat de Kremlin al soldaților ruși uciși în Ucraina, 498 de decese recunoscute pe 2 martie de Ministerul Apărării de la Moscova, și arată că este o pierdere uriașă pentru armata rusă, comparabilă cu dezastrele militare din Afganistan (anii 80) și primul război din Cecenia (1996).

🔴 UE va suspenda tratamentul economic și comercial privilegiat acordat Rusiei, va căuta să interzică folosirea activelor cripto de către Moscova și va interzice exporturile bunurilor de lux către Rusia, precum și importurile bunurilor de fier și oțel din acest stat, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Noile măsuri reprezintă al patrulea set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, astfel coordonându-se cu SUA și cu alți aliați G7.

🔴 De altfel, Statele Unite au impus vineri sancţiuni care îi vizează pe miliardarul rus Viktor Vekselberg, trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Putin şi o serie de parlamentarilor ruşi. Printre cele mai afectate de aceste sancţiuni se află zece persoane din consiliul de administraţie al VTB Bank, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, şi 12 membri ai Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, se arată într-un comunicat al Departamentului Trezoreriei al SUA.

🔴 Cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank, care a fost intens criticată de investitori și politicieni pentru legăturile sale permanente cu Rusia, face o mișcare surprinzătoare și anunță că se retrage din Rusia, scrie Reuters. „Suntem pe cale să ne reducem activităţile restante în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare”, a anunţat vineri seară Deutsche Bank, la două săptămâni după invadarea Ucrainei de către armata rusă. „În paralel, ne ajutăm clienţii internaţionali care nu sunt ruşi să îşi reducă activităţile în ţară. Nu mai facem afaceri noi în Rusia”, a adăugat Deutsche Bank, care a precizat că „şi-a redus substanţial angajamentul şi prezenţa în Rusia din 2014″.

🔴 Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea cauza căderea Stației Spațiale Internaționale (ISS), a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. El a cerut ridicarea sancțiunilor.

🔴 Potrivit celei mai recente analize din teren a Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), forțele terestre rusești care încearcă să încercuiască și să cucerească Kievul au început la 11 martie o nouă pauză pentru a primi provizii și pentru a reface unitățile de luptă, după ce atacurile au eșuat între 8 și 10 martie. Forțele rusești par, de asemenea, să fie în mare parte în impas în jurul Harkovului. Avansările rusești din Crimeea spre Nikolaev și Zaporojie și în est, în jurul Donețk și Lugansk, nu au înregistrat niciun progres în ultimele 24 de ore, iar forțele rusești din sud se confruntă cu probleme crescânde de moral și de aprovizionare.

🔴 Analiștii americani apreciază că Rusia are nevoie probabil imediat de un nou val de rezerviști sau de recruți eficienți în luptă, dar este puțin probabil să poată genera un astfel de val. ISW a evaluat anterior că eforturile Rusiei de a mobiliza mai mult personal militar fac puțin probabil ca oamenii nou aduși pe front să fie suficient de bine antrenați sau motivați pentru a genera o putere de luptă eficientă.

🔴 Kremlinul încearcă probabil să își sporească puterea de luptă prin atragerea Belarusului în război și prin utilizarea de sirieni, pe lângă eforturile actuale de a înlocui direct pierderile de luptă rusești prin recruți care este puțin probabil să fie suficient de bine pregătiți sau motivați pentru a genera o nouă putere de luptă eficientă.

🔴 Potrivit experților ISW, există informații (neconfirmate din surse independente) privind o epurare internă făcută de Putin în rândul generalilor și personalului de informații (FSB), ceea ce poate sugera că Rusia își va regândi și va recalibra efortul de război pentru a putea susține operațiunile militare pentru o perioadă mult mai lungă decât a planificat inițial Kremlinul.

🔴 Avioanele rusești au efectuat probabil o tentativă de atac sub pavilion fals pe teritoriul Belarusului la 11 martie (informație care nu a putut fi verificată din surse independente). Kremlinul face probabil presiuni asupra Belarusului să intre în războiul din Ucraina pentru a sprijini forțele rusești, deși președintele belarus Lukașenko încearcă probabil să întârzie sau să împiedice intrarea sa în război pentru a evita sancțiunile occidentale costisitoare și pierderile de luptă ale Belarusului.

🔴 Operațiunile forțelor aeriene și ale apărării aeriene ucrainene continuă să împiedice manevre ale forțelor terestre rusești, limitând probabil sprijinul aerian al Rusiei și expunând forțele mecanizate rusești la atacurile aeriene și de artilerie ucrainene.

🔴 Statul Major General al armatei ucrainene a afirmat într-o declarație publică că Rusia nu a reușit până în prezent să își îndeplinească obiectivele teritoriale ale războiului și probabil că va recurge din ce în ce mai mult la lovituri asupra țintelor civile și la operațiuni psihologice pentru a submina sprijinul civililor pentru guvernul ucrainean. Operațiunile ofensive rusești necoordonate și sporadice împotriva marilor orașe ucrainene susțin evaluarea Statului Major ucrainean conform căreia forțele rusești se confruntă cu probleme crescânde de moral și de aprovizionare și au pierdut inițiativa.

🔴 Statul Major General ucrainean a mai declarat la 11 martie că forțele ucrainene „se apără în mod activ și desfășoară contraatacuri de succes în toate direcțiile”, dar nu a precizat unde au loc contraatacurile raportate.

🔴 La rândul său, Ministerul britanic al apărării a publicat, ca în fiecare dimineață de la începutul războiului, o scurtă analiză a situației. Astfel, luptele continuă la nord-vest de Kiev, iar cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului. Elemente ale coloanei rusești mari de la nord de Kiev s-au dispersat. Această mutare este menită probabil să sprijine o încercare rusă de a înconjura orașul. În același timp, în afară de capitala Kiev, orașele Harkov, Cernihiv, Sumî și Mariupol rămân încercuite și continuă să sufere bombardamente rusești intense.

🔴 Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

În dimineața asta am ales să fac un colaj care să surprindă copiii războiului. O generație care este forțată să renunțe la copilărie și să înceapă drumul către maturizare mult mai rapid. O generație care crește sub amintirea zgomotelor făcute de sirenele de avertizare și de cele ale bombardamentelor rusești. O altă generație care le va povesti nepoților cum au lăsat totul în urmă și au fugit din calea războiului. O generație a adevărului, pe care, privind-o în ochi, te face să înțelegi că lumea nu înseamnă doar confortul cotidian în care îți duci existența. Lumea e mult mai brutală decât adesea ne imaginăm mulți dintre noi. Poate că e nevoie să privim în față realitatea, chiar dacă doare, ca să ne dăm seama cât de important este să ieșim din bulă și să începem să acordăm atenție și ajutor celor care chiar au nevoie în aceste momente.