Nu mă duce capul să pricep cum ai putea ajunge s-o lovești pe femeia pe care o iubești sau să dai în copilul tău. Pur și simplu nu mă duce capul.

Pe mine m-au atins rău de tot imaginile cu bestia aia care și-a lăsat soția aproape inconștientă pe trotuar. Efectiv mi s-a strâns toată carnea pe mine. Jur c-aș semna cu ambele mâini pentru o lege care să-i decadă din drepturile de ființă umană pe bărbații care lovesc femei și copii. Da, am zis bine, din drepturile de ființă umană, că bărbați oricum nu mai sunt, încă din secunda în care au ridicat mâna.

Am văzut că lumea le reproșa celor care erau de față că n-au intervenit la timp. Dar nu vreau să duc discuția spre cei care sunt de față în astfel de situații, dar aleg să nu intervină. Eu aș interveni, am făcut-o și aș face-o ori de câte ori aș fi implicat, dar când ești acolo, la fața locului, poate nu știi întotdeauna cum să reacționezi. Iar legea noastră este făcută în așa fel încât, dacă-l iei pe ăla de gât și-i scoți dinții dându-l cu capul de bordură, s-ar putea să te târâi niște ani de zile prin tribunale.

Așadar, nu vreau să discut acum despre „de ce nu se bagă oamenii”. Știm cu toții că nu se bagă din motive pornind de la lipsă de empatie și durere în cur, până la frică și lipsă de ouă. De-aia n-o să vorbesc azi despre asta. Vorbiți voi, dacă vreți, dar pe mine m-ar interesa să vorbim despre altceva: despre violența domestică. Despre cum poți să ridici mâna asupra oamenilor de lângă tine.

O să vă rog să-mi spuneți dacă voi ați trecut vreodată prin episoade de violență domestică. Dacă ați fost vreodată loviți sau agresați de partenerul vostru, de omul despre care erați convinși că nu e în stare niciodată să ridice mâna asupra voastră. După cum vedeți, adresarea e la modul neutru, prin urmare, mă adresez și bărbaților, pentru că și ei sunt supuși violenței domestice.

Și-o să includ tot la capitolul „violență domestică” si agresiunea verbală, agresiunea psihologică. Care nu doare fizic, în schimb îți rupe sufletul în bucăți și-ți face praf respectul pentru propria persoană.

Ați trecut vreodată prin vreuna dintre situațiile astea? Și dacă da, cum ați reușit să scăpați de acolo? Sau n-ați reușit?

Dacă vă e teamă sau rușine sau pur și simplu nu aveți chef, nu comentați cu numele voastre reale. Dar mi-aș dori să povestiți, dacă aveți ce, pentru că sunt extrem de curios cum stau lucrurile aici, într-o comunitate în care totuși vorbim despre niște oameni care au făcut niște școală, care mai citesc niște cărți, care s-ar situa în ceea ce sociologii numesc „middle class” sau pătura aparent mai educată a societății.