Mă tot țin de câteva zile să scriu textul ăsta, dar m-am tot luat cu altele și-am amânat. Dar nu-i nimic că l-am scris azi.
Am povestit zilele trecute câte ceva despre împrumuturile de la IFN-uri și mi-au sărit niscaiva oameni în cap pe motiv că “huooo, cum poți sa scrii despre ăștia care iau pielea de pe bieții români”.
Și mă gândeam că poate clarificăm un pic cum stau lucrurile cu bieții români rămași fără piele, nu de alta, dar jur că mă depășește genul ăsta de argumentație.
Deci, te duci la restaurant, ceri meniul, te uiți la ce mâncăruri au pe acolo, te uiți si la prețuri, după care îi faci ospătarului semn că poate să vină, și începi să comanzi. Dați-mi și de-aia, puneți-mi și de-ailaltă, vreau și două d-alea, vreau și desert, vreau și vin, te mai oprești când ai comandat tot ce-ți poftea inima.
Ca să fie clar, vorbim despre un restaurant ok, cu toate prețurile la vedere, un restaurant onest care nu are nimic de ascuns.
Așa, revenind, totul ok, servirea promptă, te simți bine, mănânci tot, ceri nota și când vezi cât e totalul, șoc și groază, nu te așteptai la o asemena sumă. Prin urmare te pui pe înjurat restaurantul pe motiv că are prețurile mari. Mă scuzați, dar nu cumva știai exact care sunt prețurile din secunda în care ai consultat meniul? Și atunci? De unde surpriza și nervii? Adică ce te-a ținut sa nu te ridici în picioare și sa pleci când ai văzut că locul ăla este prea scump pentru ce-ți doreai tu?
Ei bine, fix la fel văd eu situația și cu împrumuturile luate de la IFN-uri. Ai nevoie de bani, iei creditul, după care când trebuie să dai banii înapoi începi să te văicărești că uite cât sunt ratele și dobânda e mai mare decât la bancă. Și asta în condițiile în care știi exact câți bani ai de dat înapoi și în ce perioadă de timp. Ca să nu mai spun că vorbim despre niște rate fixe, nu e ca și cum ai aștepta cu înfrigurare în fiecare lună, să vezi cât s-a mai făcut rata.
Orice mi-ați spune nu cred că există vreo persoană pe lumea asta care să nu știe câți bani are de dat înapoi, cât îi vine rata pe lună și câte luni se va întâmpla treaba asta. Că le știi p-astea și când te împrumuți de la maică-ta, d-apăi când iei bani de la un IFN. Iar dacă totuși există cineva care semnează un contract de împrumut, fără să știe condițiile de rambursare, well, apăi cineva-ul ăsta își merită soarta și nu are de ce să-mi fie milă de el.
Știți, nu degeaba la noi s-a inventat proverbul ăla: “Românului când îi dai bani îi fată vaca și când îi ceri înapoi îi moare scroafa”. Sau și mai înțeleapta vorbă din popor: “Dacă vrei să scapi de cineva, dă-i bani împrumut.”. Pentru că exact așa este.
Și acum, ca să încheiem această discuție despre văicăreli fără sens, din punctul meu de vedere.
De ce nu te duci să iei creditul de la bancă? Aaa, ai nevoie de bani rapid de tot, iar la bancă nici macar nu se știe dacă-ți acceptă cererea de creditare. Că poate ești la primul tău împrumut, deci n-ai niciun istoric de creditare, treabă care le cam face pe bănci să dea îndelung din colț în colț înainte să-ți aprobe (sau nu) creditul. Or IFN-urile îți dau, și-ți dau atunci când te arde buza, că merg la risc. După care, cu istoricul de la un IFN în spate, te duci fluierând la bancă să iei credit pentru că, să vezi ce, acum au la ce să se uite.
Well, păi toate astea au un cost, boss. Că IFN-urile nu sunt văru-tău Titi, de la Bacău, care să-ți dea banii imediat, atunci când ai tu nevoie, după care să te lase să-i dai înapoi când îți mai aduci tu aminte.
Da, dobânzile de la IFN-uri sunt mai mari decât cele la bănci, tocmai pentru că IFN-urile nu sunt bănci prin urmare au costuri mai mari. Pentru că nu lucrează cu depozite de la populație; Pentru că trebuie să se împrumute de pe piață ca să dispună de cash oricând; Pentru că gradul de rambursare al împrumuturilor e mai mic decât în cazul băncilor; Pentru că ăștia de la Provident vin ei la tine la ușă (dacă alegi asta prin contract) să-ți aducă banii sau să le plătești ratele (și asta indiferent că locuiești în București sau la Cuca Măcăii); Pentru că, pe scurt, riscă mai mult decât băncile atunci când acordă împrumuturi. Iar toate astea, dragii mei, sunt costuri care se regăsesc în dobânzile alea mai mari.
Doar că, așa mari cum or fi, știi exact cât o să fie rata, dinainte să dai cu pixul în locul ăla unde se pune semnătura de pe un contract.
Mno, ca să n-o mai lungim, jeluiala asta cu IFN-urile cele nemiloase care iau pielea de pe săracii oameni, mie mi se pare de un penibil grotesc. Din documentația pe care am primit-o pentru articolul despre care vorbeam mai sus, știu sigur-sigur că:
➡️ 8 din 10 clienți Provident întârzie cel puțin cu o rată și niciunul nu e penalizat; Chestie foarte logică, de altfel, că doar au tot interesul să-și recupereze banii, nu să-l ardă pe ăla la penalizări. Nu de alta, dar dacă e să nu-și mai recupereze banii, pot să-l penalizeze cu contravaloarea Turnului Eiffel, tot degeaba.
➡️ Provident nu execută bunuri niciodată. Clienții care refuză să mai plătească, ba mai mult care refuză până și dialogul atunci când sunt sunați, sunt trecuți pe pierdere și sunt transferați către un departament intern de recuperare creanțe. Abia după ce ajung aici și în continuare refuză, fiind evident pentru toată lumea că nu vor mai plăti niciodată, ajung la firmele specializate pe recuperarea de creanțe. Având în vedere că anual cam 15 % dintre ei ajung în situația asta, mie mi se pare perfect normal să încerci să mai recuperezi cumva din pagubă. Că și eu dacă aș da bani cuiva, iar ăla ar refuza să mi-i mai dea înapoi, fără măcar să-mi explice de ce nu mi-i mai dă, și mi-ar mai închide și telefonul în nas de fiecare dată când îl sun, apăi aș cam vrea văd ce se mai poate face.
➡️ Provident își respectă mereu contractul. Iar dacă se întâmplă să descopere nereguli la vreun reprezentant de vânzări de-ai lor, încheie automat colaborarea cu el. Chestie pe care ne-au spus-o chiar ei, la articolul despre care tot pomenesc.
➡️ Ratele și sumele de plată nu se schimbă pe parcurs, chiar dacă apar întârzieri din partea celor care se împrumută
➡️ Toate informațiile sunt comunicate transparent în contract. Poate nu știați, dar legea nu mai permite de multă vreme șmecheria aia cu asterisc și scrisul mic, în subsolul paginii, că poate-poate nu se observă. Tocmai de-aia contractele sunt concepute împreună cu o asociație de protecție a consumatorului, ca să nu poți să vii să zici senin că “da’ io n-am știut”. Ba da, șefu’, dacă știi să citești limba română, ai știut.
Pentru cine vrea să știe mai multe, aveți aici o serie de videouri care explică extrem de clar cum stau lucrurile.
Iar acum urmează cel mai important sfat de astăzi: Dacă știi că nu-ți permiți să dai banii înapoi în condițiile impuse de cei care te împrumută, NU MAI LUA ÎMPRUMUTUL, boss. E mai sănătos pentru toată lumea și nici nu mai ajungi să te plângi c-au luat IFN-urile pielea de pe tine.
Acum înțeleg de ce pe unele mașini scrie în străineză ass or gas … și îl mai arată și pe ăla pișăcios. Mersi 😉
Ps. Cum era proverbul ăla cu plapuma?
Comentariu beton!17
Ah, cât de bun era ăsta cu plapuma dacă mi-l aminteam.
Ai să-mi dai și mie o sută până când iau salariul ?
Comentariu beton!26
Ești tu sigur că vrei să scapi de mine? 🤣
De ce ?
de euro, evident! păi ce face românul cînd rămîne fără nici un leu?
schimbă 100€…
Comentariu beton!18
o sută de mii de euro 🙂
Comentariu beton!16
Pentru 100.000 de euro, m-aș certa și io cu tine. 🤭
Dilemă : dacă ți-ar da cineva 100 € pentru că ești prost, i-ai lua ?
@Habare, RO42BRDE240….
Bună asta: „Dacă vrei să scapi de cineva, dă-i bani cu împrumut”. Mai știam de „nu împrumuta sume mai mari decât ești dispus/ă să riști să nu le mai primești înapoi”. De partea celor împrumutați n-am prea auzit zicale, dar parcă astea două s-ar potrivi și lor.
Comentariu beton!21
Râdem-glumim, dar io știu prietenii care s-au stricat de la niște nenorociți de bani.
Acum, sincer să zic, când cineva își încalcă un angajament (că, de cele mai multe ori cererea de împrumut vine și cu o promisiune de returnare până la o anumită dată), n-are cum să nu se strice ceva în relația aia. Iar când mai vezi că nici interes prea mare în reparare nu există, atunci ducă-se. Si relația și, uneori, și banii.
Comentariu beton!22
@MV: aș-am scăpat io de ultimii doi prieteni, dându-le bani „împrumut”. De-atunci n-am mai auzit nimic de ei, parc-au intrat în pământ. 😀
O fi UK, respectiv Germania de vină, că ei păreau a fi băieți buni. 😀 😀 😀
Comentariu beton!12
@JT, zi merci că n-au plecat în Franța, că trebuia să le mai dai tu ceva. Așa ai scăpat ieftin.
@MV: Cum? Cum? De ce?
Și nu c-ar fi muritori de foame, căcații: unu-i director regional pe Orientul Mijlociu la Corpuls (echipamente medicale), iar celălalt e director la o casă de bătrâni în UK.
Încercasem o glumă din care să reiasă că francezîi sunt zgârciți. Cre că nu mi-a ieșit sau ceva.
@MV: 😀 😀 😀 ROFL!!!
@MV No asta ultima-i gluma buna :))
true! în A Bronx Tale tînărul Calogero urlă după unu’ care nu-i mai returna cei $20 împrumutați iar mafiotul Sony îl oprește:
– ți-e prieten?
– nu! nici măcar nu-mi place pleea mult de el…
– atunci privește lucrurile așa: ai dat $20 să scapi de el…
Comentariu beton!51
Dadadada. Văzut. De vreo trei ori.
io știu pe cineva care a dat cu împrumut o sumă frumușică unei prietene și care a trebuit să insiste vreo 3 ani după scadență ca să-i primească înapoi; cu chiu, cu vai, i s-a rambursat împrumutul dar ulterior împrumutata i-a făcut un portret vai-vai în rîndul cunoștințelor comune: că-i zgîrcită, că nu are inimă etc. și, deși împrumutase banii pentru un moft iar nu pentru vreo urgență, deși a relatat tuturor faptele cu acuratețe, s-au găsit (foști) prieteni care să fie de partea împrumutatei: „da, băi, ce nașpa-i aia că și-a cerut banii înapoi…că doar ea are de unde, nu-i vreo muritoare de foame…”
Comentariu beton!45
Da, frate, fix asta e motivația „ai bani, nu mori de foame, de ce mi-i ceri înapoi?”.
@costicămusulmanu: pe pricipiul ăsta, că io fac bani destui, dar el are familie și noah, o vrut frate-miu să-l „împrumut” cu 12000 € să-și facă piscină, pentru că, vezi doamne, le-o promis plozilor.
Cică: îți dau lunar 500 € la salariu. Îi zic: coaie, ți-am dat 1000 € acum jumătate de an, din care mi-ai dat înapoi doar 500 € cu chiu, cu vai, pe motiv că n-ai de unde, iar acum dintr-o dată ai? 😀 😀 😀
Comentariu beton!42
@John Temple-imi place de tine! Esti insurat?! 😁
Comentariu beton!30
@John Temple, boss, dar ce succes ai pe acest blog. E deja a doua tipă care se dă la tine așa pe față, în public. Apropo, cu prima ce-ai făcut? 😛
@Cristina, nu-s însurat. Divorțat de două ori. Că mie-mi place o treabă bine făcută. 😀 😀 😀
@MV: cred că-s prea urât, că după ce i-am trimis poza a trecut în „silentio stampa”. 😀
Comentariu beton!33
@John Temple-boss, io nu vreau bani cu imprumut, da’ o cafea moka…merge! 😜
Si, ce sa vezi, si eu am recidivat la divorturi. M-as opri aicisa, sa spun sincer, cu actele, da’ intrebam ca sa stiu daca ma paruie dna Jane Temple 😁
Comentariu beton!27
@Cristina: și mie mi-au ajuns două căznicii. 😀
@MV: dă-i Cristinei e-mail-ul meu, ca să lămurim niște treburi. 😛
Comentariu beton!26
băi JT, da’ chitros mai ești! adică ai bani de…cartele (ai zis că ai renunțat la 2 „abonamente”) da’ nu le faci tu nepoților piscină? hagi tudose, nu alta…
@Cristina, grijă mare cum faceți cu JîTîu’, vă rog; doamnă n-are da’ dacă-l deturnați de pe blog și ne lăsați fără comentarii spumoase, tare mi-e că se supără comunitatea…
Comentariu beton!15
@John Temple, nu-ș ce să zic, da’ dacă este „domnu Cristina”?😉
Să nu ai vreo surpriză!
@costicămusulmanu: nu-ș cum să-ți zic io ție, dar plozii-s ai lui, nu ai mei, de ce le-aș face piscină sau orice altceva? 😀
Da, am renunțat la abonamente, acu-s la cartele. Una mai scumpă, alta mai ieftină, când cum. Ca la telefoane. Nu tot Samsung și Apple, câteodată merge ș-un PoccoPhone sau Honor. 😀 😀 😀
@Anel: nici o problemă, că am topor Fiskars, recomandat de blogăru’ bricoler. Așa mi ți-l fac doamnă, în doi timpi și trei mișcări. 😀 😀 😀
@costicamusulmanu- promit ca il las sa fie cel putin la fel de spumos! Sampanie d-aia buna, nu fistecum 😜!
@Cristina: dacă nu-i Dom Perignon, degeaba. Că de Angelli și Zarea mi s-a luat. 🤣🤣🤣
@John Temple -Armand de Brignac, boss, ce Zarea, ca n-am zis vin cu bulbuci 😁
Been there, done that. Am recuperat totusi banii (tot o suma frumusica, tot pt. un moft) dupa 2 ani, desi returul mi se promisese in max. 6 luni. “Prietenia” inca mai exista, dar cam sleita…Oricum, nu mai dau bani cu imprumut in veci, m-am lecuit. Si nu sant zgarcita.
Comentariu beton!15
@Cristina: așa mai vii d-acas’. 😎🤣🤣🤣
@Cristina și @John Temple, dacă chiar vreți să va pun în legătură, dați amândoi câte un email către băiatu’, ca să fim în legalitate. Adresa mea o aveți la Contact.
Și încă ceva, @John, boss, vezi și tu cum faci, că nu e nici blogul ăsta sac fără fund, n-o să pot să-ți produc la infinit gagici. 😀 😀 😀
@MV: Boss mă lași tocmai acu’ cât sunt pe val, est…sfârșit de octombrie??? 😀
Păi să poate?
Auzi, nu mai bine-ți trimit o poză cu mine ș-atunci știm o treabă? 😀 😀 😀
P.S. Șărif să-ți trăiască CMMFDL dă-i melu…adică e-mailu’, am vrut să zic. 😛
Stiu ca raspund cu o zi intarziere, asa-mi trebe daca am chiulit ieri de pe blog. Doar ca inca sunt pe aici si simt nevoia de o clarificare.
@John Temple, esti cel putin malitios 🙂 Nu-i corect sa o arunci asa in barca mea, cand ceea ce am facut amandoi a fost un ghosting reciproc. Daca vrei, putem trage concluziile impreuna pe mail, ca apoi sa putem avea un raspuns onest pentru Mihai si prietenii de pe blog. Ce zici?
Firar, si eu, prostul am returnat imprumutul de cateva sute de lei unui milionar in Euro 😛
De educatie economica in scoli se vorbește prin România? Nu de alta, dar consider ca este de mai mare folos decât ora de latina.
Comentariu beton!32
Exact. Dar nu poți să faci educație financiară în țara unde s-a inventat „nu-mi zici tu mie ce să fac CU BANII MEI”.
Se discută, da’ mai pe la colțuri așea … nimic centralizat. Unii părinți încă se scandalizează pentru fondul clasei, alt subiect spinos și generator de frustrări 🤭
Se face educație financiară la clasa a VIII – a de vreo 2-3 ani.
@Ina: io-s tare curios ce se discută la orele alea.
P.S. Educația financiară trebuie-ncepută din clasa întâi, că-n clasa a opta, plodul are deja comportamentul iresponsabil format și e mult mai greu să-l schimbi.
Aici, am văzut pentru prima data, in Central Market, copii de 6-8 ani, insotiti de profesoara, care aveau “de făcut cumparaturi”! Aveau lista de cumparaturi și supervizați de profesoara, trebuiau sa facă cumpărăturile respective. Face parte din programa lor școlară. 👍😊
Comentariu beton!21
@Emil, super faza la aussie; atîta păcat au însă, io vă vad cu curu-n sus…🤣
Ai bani, mănânci! N-ai bani, nu ți-e foame!
Comentariu beton!49
Cam așa, Bogdan….. Nu împrumut, nu dau cu împrumut, mai puțină bătaie de cap.
Comentariu beton!12
Regulă de aur:
Când dai bani, consideră că-i dai cadou, chiar dacă sunt ceruți cu titlul de împrumut.
Dacă totuși ți se înapoiază vei fi plăcut surprins.
Comentariu beton!34
Cred ca problema reala e ca multi oameni sunt prea tampiti pentru binele lor. Banii in mana sunt ceva real, pe cand ratele viitoare le vad ca pe ceva abstract. Pe principiul ” vedem noi ce facem”.
Parca peste doua luni o sa le pice niste bani din cer.
Comentariu beton!29
@Mircea Balea exact așa…am auzit o mulțime de iresponsabili zicând asta..vedem noi ce-om face 😥😣😲
Pff, câte povești din ăstea ar fi de spus:)) După 8 luni de recuperat creanțe de la românași am demisionat, nu mai suportam:))) Cum ți se plângeau în telefon ca nu au de unde, că ii e greu, ca cauta sa lucreze cu ziua…toate astea in timp ce extrasul cardului de credit avea achizitii de la InterSport, Nike..rate la treninguri cu dungi adidași depășite de N ori la puterea K * dobânzi de tot felul. Și totul dintr-o lipsă de educație minimalistă a folosirii banilor. A cui o fi vina…ce mai contează, important e să avem telefoane ultimu răcnet!:))
Comentariu beton!48
Ai ilustrat realitatea perfect!
@Cozmin, boss, da’ matale ej nebun? păi cum să-ți cauți de lucru dacă n-ai nike air, treling cu dungi și măcar un aifon x?
Comentariu beton!20
Păi nu poți să te duci la anterviu pă Anglia fără Naick, te vede așea sărak ceor să zică oamnii ăia…
Comentariu beton!14
Da chiar asa , cu ce merji la interviu daca n-ai Iphone, adiddas si trenning cu dungi??
Dragilor,asta cu împrumutul la IFN e într-adevăr o camătă cu acte în regulă, dar nu te pune nimeni să îți permiți concediul nu știu unde dacă apoi leșini de foame..am cunoscut oameni,la serviciu ce e drept,care veșnic erau datori la colegi,unii mai slabi de înger le-au plătit și datoria la defunctul CAR;că își făceau casa mai cu moț, mașină să rupă gura târgului, dar de fapt rupți în gură de foame într-un final ,mai rău decât cei ce nu se împrumută de fel.Si să ne înțelegem, n-am lucrat pe minim pe economie, era și este ditamai compania plătitoare de taxe către stat.
Comentariu beton!14
pe principiul „te trateaza de rahat ca are salariu mic” – a stiut de la inceput care e salariul? a stiut de la inceput fisa postului? si clientul ce vina are ca e el nefericit sau nemultumim de conditii?
au fost si situatii cand au disparut „prieteni” – de ce? pentru ca, cerand bani cu imprumut, i-am intrebat pentru ce le trebuie (si nu era hrana, sanatate etc. ci un pantofior nou sau o vacanta) si i-am refuzat explicand in notiuni simple si bun simt: nu iti imprumut pentru ca scopul nu arde si pentru ca, nu vei avea de unde sa mi-i restitui, mai ales in perioada mentionata – stii ca cei mai multi spun „pentru cateva zile” – pai n-ai un loc de munca singur, nu ai un venit care sa iti permita sa iti sustii cheltuielile lunare si sa mai restitui si un imprumut, e mai bine sa nu faci acest efort acum.
la fel si cu ce spui tu – oamenii, in general, nu isi fac un plan pentru restituire, iau imprumut ca acum au nevoie si vad ei dupa ce fac…
Comentariu beton!22
Exaaaaaaact. Lasă că vedem noi de unde-i dăm înapoi. Și când te sună oamenii ăia de unde ai luat împrumutul, pe motiv de neplata ratei, îi înjuri și te plângi peste tot că sunt cămătari și au dobânzi mari. Yeah, right.
Am învățat de mică regula cu ” nu împrumuți că trebuie să-i dai înapoi”. Mama mea folosea des vorba cu întinsul cât ți-e plapuma. Era constrânsă de situația în care se afla: divorț, copii de întreținut fără pensie alimentară (că nu iubea tata munca și familia, lui i-a căzut cu tronc sticla), rate la apartamentul comunist pe care l-a achitat singură, după revoluție. Nu am participat la multe sindrofii de la rude că nu aveam bani de dat pentru așa ceva. Alegea mâncarea și încălțămintea pentru copii întotdeauna. Nici concedii în rate nu-și lua. Uneori reușea să ne trimită în tabere cu colegii de școală. Și pentru asta muncea suplimentar, în locul altor colege care îi plăteau ziua de muncă. Ratele pentru ea erau prilej mare de cearcăne. Da, era foarte conștientă de ele.
Am preluat de la ea grija asta. Și de la soțul meu, care nu doarme dacă nu avem bani. La propriu. Avem rate și le-am făcut în deplină cunoștință. Nu ne văităm, doar trăim cu ele.
Cred că mulți dintre cei prezentați în articol nu au conștientizat că trebuie să mai și plătească ratele. Da, există și astfel de oameni. Altfel nu se explică de ce își iau chestii scumpe, deși nu le rămân bani de mâncare.
Totuși, cred că unii au împrumutat din disperare, sperând la minuni, și acestea nu au mai venit. Iar disperarea s-a adâncit.
Comentariu beton!30
corect, evit ratele de parca ar fi sfarsitul lumii.
Am trecut și eu prin asta. Eu suflet blând ii dau unei colege o sumă de bani (frumușică aș zice) pt că iubitul avusese accident și avea atunci nevoie de niste bani. Că îți dau banii înapoi după ce se rezolvă treabă…de nu am tras vreo 3-4 luni să îmi văd banii înapoi și tot eu aveam senzația că sunt vinovat de ceva…”facerea de bine, f….e de mamă”.
Comentariu beton!21
@Marius U: am crezut că doar eu mă simt ca dracu’ atunci când îmi cer banii mei înapoi. 😀 😀 😀
Comentariu beton!19
@John Temple, Păi am senzația când îmi cer banii înapoi că îmi face cineva mie o favoare… dar na, nu îi prost cine cere…
Comentariu beton!18
@Marius U: Exaaaaact! 😀 😀 😀
Unii romani “destepti” vor spune ca faci reclama la Provident. Eu spun ca asta e un articol corect.
0 0
Comentariu beton!16
Asta voiam sa zic si eu. Chiar e un articol corect. E incorect sa nu iti respecti angajamentele, chiar si fata de un IFN. Chiar si cele ce tin de publicitate. Probabil ca articolul precedent a fost mutat prea repede in categoria promo, desi eu am zis ca nu e nicio graba. Sper sa nu faca la fel si cu asta, ca ne trezim peste o saptamana cu inca un articol despre Provident.
Am vazut ca Zoso a fost mai prompt in urmarirea subiectului. Cetin pare insa ceva mai lazy.
@ventidius,
Off, ce griji ai și tu 🙂
Articolele astea ”promo” au și ele o planificare, nu se publică toate într-o zi.
@MV: hai cu Excelu’ dom’le! 😀
Simt nevoia sa reinvii un spot vechi si drag mie:
https://www.youtube.com/watch?v=T25LfnmfT3s&ab_channel=Provident
BTW, oamenii sunt foarte ok.
asta imi aminteste ce mi-a spus fata de la banca cand m-am dus si eu sa imi fac credit card. A zis ca ” banca va da bani” si am contrazis-o cu nu, banca imi impumuta bani care trebuie dati inapoi. Din pacate multi nu sesizeaza deosebirea. Am angajati, oameni simpli, cu cate doua credite, urmariti de banca/ifn cu proprire pe salariu si care ajung sa demisioneze de la mine ca sa nu mai aiba banca pe ce le pune proprire. degeaba le explici ca banii aia trebuie dati inapoi , ca nu e o solutie sa iti cauti de munca fara acte ( eu nu practic asa ceva) cine stie pe unde, ca nu poti sa faci asta toata viata, ca nu ai cu cine. Asta e.
Comentariu beton!24
Am fost și eu fraiera de serviciu în câteva rânduri, fiindu-mi milă de diverse personaje. Evident că nu mi-am văzut mălaiul ever înapoi. O individă care și dispăruse din oraș la un moment dat a avut tupeul să ceară din nou ca o floricică inocentă, i-am zis să sune la Provident 😁 și i-am șters numărul.
Cu timpul am învățat să „miros” oamenii și nu am mai avut parte de asemenea întâmplări..
Comentariu beton!13
Ce sa-i faci: Daca educatie nu e, nimic nu e!…
Germania. Familie cu 4 copii in care doar soțul lucrează, pe minimul pe economie.
Vine un „prieten” care s-a întors la nemți să ceară 100 de euro, că vrea să se mute singur în chirie, să-și aducă nevasta și copilul, că abia a început munca și îi trebuie o sută pentru două (?) luni. O sută și o bormașină, să monteze un dulap.
Soțul din familia menționată se duce la bancă, scoate 100 și îi dă, împreună cu bormașina, că e băiat bun.
Trece o lună, trec două, vine pandemia și creditorul rămâne fără serviciu. Își aduce aminte împreună cu nevasta că au de luat o sută de euro înapoi de la domnul care își adusese familia în Germania și a cărui soție a început să lucreze la rându-i.
După cum e de așteptat, împrumutatul nu răspunde la telefon și dă cu seen la mesajele de pe neți.
Când doamna din familia creditoare o sună pe doamna din familia împrumutată ca să-i spună „știi, înainte să vii în Germania i-am împrumutat soțului tău 100 de euro și i-am cam vrea înapoi, că domnul meu nu mai are serviciu și am 4 copii care trebuiesc hrăniți”, răspunsul nu este surprinzător:
„Ce, mi i-ai dat mie?”
Comentariu beton!21
De dat am dat, de recuperat…de la Providență o să mai primesc!
Rate…asta e, le mai facem..casa, în special.
Alte rate…nu mai facem, că suferim apoi! Am luat televizoarele, telefoanele, aspiratoarele și…altele, ajunge !
Pentru oamenii care știu să se abțină…e foarte important aspectul ăsta: o variantă poate fi și descoperitul de card, doar să fie activat..poate ajuta DOAR când arde!
Sau un card de credit, cu dobânzi fixe. Cu alte cuvinte, te poți folosi de niște bani, când…arde!
Orice formă ar fi, e periculos dacă nu vezi bine. Adică dacă nu îți vezi degetele ieșite prin ciorapul rupt ieșit și el de sub plapumă…
Problema la exemplul tau cu meniul de la restaurant e ca jos cu litere mici scrie ca preturile sunt la 100 de grame si multi nu inteleg si nu stiu sa calculeze sau gasesc apoi motive din cauza asta sa se planga si sa faca scandal. Acum sincer nu am vazut niciodata un contract din-ala deci doar aberez pe ce ai spus tu si lumea de pe aici. De fapt imprumuturile astea ar trebui sa fie un colac de salvare pentru cei aflati in momente grele…
Nu, nu e asta problema cu exemplul meu, pentru c-am scris limpede în articol: „Ca să fie clar, vorbim despre un restaurant ok, cu toate prețurile la vedere, un restaurant onest care nu are nimic de ascuns.”
De altfel, în ultimii ani am tot mâncat la cârciumi și n-am mai dat peste mizeria aia cu prețul pe suta de grame. Pentru că cârciumile bune pun prețul pe porție.
Uite cum sta treaba si cu banii astia imprumutati pe la diversi, cat mi-a mers rau financiar nu mi-a cerut nimeni si oricum nu as fi dat ca nu aveam de unde. Cand a inceput sa imi mearga bine ( asa la modul decent, nu am ajuns bogat)nu as fi dat eu cu imprumut oricum pentru ca stiu cat am muncit pentru ei si ce greu i-am castigat si am avut grija sa spun asta pe la cunoscuti asa ca iara nu mi-a cerut nimeni. acuma,ca sa fiu corect, sigur ca am 2-3 prieteni pe care i-as ajuta in caz de nevoie dar in rest daca vrei sa imprumuti bani si sa ii si dai inapoi atunci pentru asta exista banca. 🙂
Am dat și am luat bani împrumut. Nu sume exagerate, acum depinde fiecare cum le vede (împrumut dat cumnatului $7000), dar nu am avut nici o problema.
Am luat împrumut de la banca (mare de tot, pt casa, aproape o jumătate de milion $), dar am fost conștient ca îl pot plăti. Indivizii sunt foarte amabili sa îți ofere împrumuturi când le prezinți un venit pe familie super ok. Mai ales, dacă ai și conturile, la banca unde ai împrumutul (ei îți pot vedea orice miscare a banilor), te vor ruga sa iei bani de la ei. Aici o dobânda pt casa e undeva între 2.2% și 3.2%.
Eu nu inteleg cum poți sa te “arunci in bazin”, dacă “nu sti sa înoți”?🤔
Out of topic: @Mihai, poate ca nu ar fi rău sa îți deschizi un site de matrimoniale (vezi cazul lui John)?! 😜😂
Comentariu beton!21
@Emil: nu trebuie site, trebuie o rubrică aci pe blog: iubitoarele lui John Temple. 🤣🤣🤣
Pot sa ma inscriu si eu in fanclub John Temple? :))) e cu lista de asteptare?
Ba baiatule de la 3.2 % la minim 50 % e ceva distanta.
E o cota de risc asumata de ambele parti pentru acest profit.
Cei care il acorda risca sa-si nu mai vada niciodata banii inapoi si cel care beneficiaza plateste de 10 ori ce a luat in 90% din cazuri.
De obicei cei care acorda astfel de imprumuturi sunt mult mai bine pregatiti sa nu ajunga in prima situatie.
E foarte corect cand iei acesti bani sa fii foarte atent.
Dar doamne fereste de o situatie „kamikaze” cand ai nevoie pentru o situatie gen „cineva din familie bolnav si care are nevoie de o interventie medicala scumpa” sau ceva de genul acesta.
@gliter: e pe bază de buletin+20 și musai un divorț la activ. 😀 😀 😀
Ș-un Dom Perignon sau Armand Brignac Rose (ăla Gold e pentru săraki :D)
😛
@John Temple : Pai cred ca sunt in limite 😀 37 imediat, divortata de 2 ani (doar un divort la activ) cu restul cred ca ma descurc 🙃
@gliter: scrie-i o misivă „la șăfu la blog”. 😉
Am scris 😉
Da, se strică prietenii din cauza banilor. Ironic este faptul că s-a supărat cea care trebuia să-mi restituie banii împrumutați (fără ca eu să pun nicio presiune). Doar că gâlceava s-a iscat de la faptul că într-o zi m-a anunțat că are banii pentru mine și pot veni să îi iau (asta după ce tot îmi spusese anterior „săptâmîna viitoare îți dau banii”, „peste câteva zile” și tot așa…). Nu am putut în ziua respectivă, ne-am văzut peste câteva zile, moment în care mi-a spus oarecum ironic „nu mai am banii, i-am cheltuit” (adicătelea EU eram de vină că nu m-am prezentat când avea banii disponbili). Atunci mi-a sărit muștarul, i-am bătut obrazul și de aici am ajuns să nu ne mai vorbim cu anii…
Nu, nu mi-a restituit banii (deși o împrumutasem de câteva ori), nu mi-a părut rău de ei, mi-a părut rău de noi, ca prietene.
Peste ani, am contactat-o eu, s-a bucurat când m-a auzit, și-a cerut iertare, dar…prietenia nu mai este aceeași. Din păcate.
@Anduța: nu ne-am dus împreună la locul de muncă, ci acolo ne-am cunoscut. Vorba aia: azi dai cu picioru-n câine, mâine-i dai o bucată de pâine.
P.S. Faci analiză freudiană cu mine? Îți scrii doctoratu-n „psihanaliza 2.o. Online-ul bate pacientul”? 😀 😀 😀
Mi-a fost clar că v-ați cunoscut la locul de muncă, dar încercam să văd dacă a existat acolo măcar un aspect/indicator al prieteniei, așa cum o înțeleg eu. Adică ceva comun din categoriile: afinități, pasiuni, preocupări în afara celor din sfera job-ului, hobby-uri, sau valori.
PS. Nu am făcut nicio psihanaliză cu tine, ci doar o discuție, pentru mai buna mea înțelegere, raportându-mă la un mod foarte diferit de al meu de a vedea lucrurile pe acest subiect.
Pentru cei care cred că banii-s ochiul dracului și că strică prietenii, am o veste: banii nu strică nimic, ci doar scoate la suprafață adevăratul caracter al omului.
Un căcat de om te linge și te pupă cât timp se poate folosi de tine, cum nu-i mai ești de folos, cum te aruncă precum o măsea stricată.
O prietenie adevărată nu e stricată de bani. Niciodată.
Comentariu beton!27
Drept dovadă că prietenia nu mai e ce a fost (în cazul meu).
@Ifigenia: prieteniile adevărate-s extrem de rare.
Mie mi se pare deseori că oamenii folosesc termenul ”prietenie” mult prea ușor. Sau au definiții diferite pentru acesta: adică ce e prietenie pentru cineva, pentru altcineva este doar amiciție/colegialitate/simpatie. Așa că mi se pare firesc să apară neînțelegeri și chiar supărări între indivizi când relaționează cu aprecieri și valorizări diferite ale aceluiași concept. Iar asta cu ”prietenia adevărată” este chiar amuzantă de cele mai multe ori. Așa că, John, ce e ”prietenia adevărată’? 🙂
@Anduța: prietenia adevărată este definită clar și concis în proverbul românesc: prietenul la nevoie se cunoaște, iar rudele la moșteniri.
Prieten este acela care-i spune omului când calcă-n străchini sau face prostii, prieten e acela care se bucură odată cu persoana în cauză, prieten e acela care atunci când persoana e la pământ, acesta o ajută să se ridice.
Nu că vreau să mă laud, dar pe cei doi indivizi pomeniți mai sus i-am cunoscut de pe vremea când erau coate-goale, oameni pe care i-am îndrumat și cărora le-am dat un sens vieții, că ei pluteau ca barca-n furtună. Am stat metaforic cu biciul pe ei, i-am încurajat ș-acum sunt oameni la casele lor. Caracterul însă…
Eu când ajut pe cineva ajut așa cum aș vrea să fiu ajutat.
Asta cred eu că-nseamnă prietenie.
Comentariu beton!19
N-am înțeles. Adică am înțeles că te-ai împrietenit cu doi oameni ”coate-goale”, fără un sens în viață și direcție. Adică zici doar de lipsurile și golurile lor, pe care tu i-ai ajutat să și le umple, ceea ce face ușor de înțeles ”prietenia” din partea lor. Totuși, prietenia din partea ta de unde a venit? Întreb pentru că mie mi se pare incredibilă o relație de prietenie în care, pe termen lung, unul doar dă, iar celălalt doar ia. Sau îndrumarea, biciuirea și datul de sens al vieții 🙂 ai realizat-o în doi timpi și trei mișcări?
@Anduța: pe ambii i-am avut colegi la fostul loc de muncă. Ei, cum s-a pus capac acolo, eu mi-am găsit repede un alt loc de muncă, ei nu, pentru că lipsă studii.
Ș-atunci i-am sfătuit ce și cum să facă ș-au făcut așa cum le-am zis și apoi au avut noroc. Că de harnici, sunt harnici, doar le lipsește gândirea-n perspectivă. Oamenii ăștia nu văd mai mult de vârful nasului.
Erau coate-goale-n sensul că trăiau de la un salariu la altul și veșnic se-mprumutau, deși ambii au familie. Bine, nici nevestele lor nu-s mai breze.
Eu o singură dată i-am împrumutat pe fiecare și mi-au promis că mi-i dau cum se pun pe picioare. Să vezi ce se jurau micuții, ca la Maglavid.
În fine, când mi-au zis că-s bine financiar și totul e ok m-am bucurat. O lună mai târziu le-am cerut eu bani împrumut, exact suma pe care le-am dat-o eu, pentru că atunci chiar aveam nevoie de banii ăia. Atunci s-au fâstâcit, s-au coit că câr, că mâr, d-astea. Le-am zis frumos: mi-a făcut plăcere să te cunosc, ne mai auzim, ne mai vedem. Și aia a fost tot.
Deci ce v-a adus pe voi impreună a fost locul de muncă, nu ceva interpersonal, în ciuda tuturor diferențelor dintre voi. Sau putem considera „hărnicia” ca singurul punct comun. Personal nu consider că asta e suficient pentru a zice că e vorba de „prietenie”. Pentru mine, este vorba de simplă colegialitate, plus bunăvoință și omenie suplimentară din partea ta. Oferite condiționat, cu pretenția de a-ți fi returnate cândva. E precum treaba cu cana de apă la bătrânețe, că tot îți plac zicerile învechite. 🙂
Zicerile învechite … ptiu …
proVerb nOU : De n-ai viză de flotant, te transformi în combatant !! 🤪
@John Temple prietenii ăștia adevărați de care vorbești aici uneori se numără pe degetele unei singure mâini!
Un posibil subiect de dezbatere: exista prietenie intre un bărbat și o femeie (fără implicații sexuale)?
Asta a propos de prietenii…
A fost discutat subiectul … si ca raspuns simplu si la obiect: Nu exista.
Memoria mea de fată mare nu mă-nșală 🤪
https://mihaivasilescublog.ro/2017/11/22/prietenia-femei-barbati-2/
0 0
@Ifigenia: ochii văd, inima cere ș-atunci faci un gem de mere-pere. 😀 😀 😀
Nope, nada, nexam. Doar „friends with benefits”. 😉
Băi eu am mai zis. Am o prietenă de vreo 20 de ani, niciodată nu m-am dat la ea și nici ea la mine… și e frumușică. @Mișu zice că nu e ieșită din comun de frumoasă, eu zic că este peste medie.
Îmi spune orice și știu mai multe despre ea, decât actualul prieten pe care îl are. Pare cam papițoi dacă mă întrebi pe mine. Eu să fiu sincer nu prea îi spun multe despre mine… dar o mai fac din cand în când.
Menționez că nici una dintre prietenele mele nu au suportat-o pe fata asta! Nu înțeleg de ce, pentru că este o fată super.
PS. A fost singura la care am apelat când am avut nevoie de o sumă mai mare de bani. Gen vreo 10k de euro. Pe care i-am returnat-o înainte de termenul promis!
@BaGheRa: tu ești pentru prietena asta a ta, ceea ce americanii numesc „emotional cushion”. Ea știe că indiferent cu câți băieți răi o dă de gard, tu ești acolo s-o susții. „Sexual attention is not only physical, it’s also emotional” zicea bunul meu prieten Patrice. 😉
@John Temple, sunt o pernița, dar la propriu nicidecum la figurat…
Cred că este departe de mine termenul de perniță emoțională pentru că tipa vine la mine căutând o părere, așa în general nu neaparat despre relațiile pe care le are…
Știe că de la mine va primi mereu doar adevărul indiferent de cât de dureros ar fi. Și la fel eu dacă mă duc la ea îmi dă adevărul nu ceea ce vreau eu să aud.
Ne cunoaștem din facultate și am lucrat împreună până acum vreo doi ani! Practic ea m-a adus în firma respectivă. M-a tras după ea! Am făcut multe tâmpenii împreună! Am fost în deplasări împreună!
Pot spune că mi-a stricat și vreo două relații, fiind pus să aleg… și am ezitat 🤣. Cu una dintre ele eram la început și cu a doua viața mi-a demonstrat că nu merita…
Așa că ce să zic… poate ai dreptate sau poate nu.
PS. Bad boys nu a avut nici unul până acum 💪. Sunt curios cum ar descrie o fată un bărbat ca fiind bad boy. În afară de faptul că arată bine, corp lucrat, bla bla bla.
Ifigenia, prietenia platonica exista! Numai ca nimic nu este infinit.
Este un preludiu asa… mai lung care tine pana se alineaza planetele… 🙂
@Tavi, adică dacă se aliniază planetele, eu o să ajung până la urmă în pat cu prietena asta a mea… adică chiar să facem ceva… că în pat am mai stat noi, chiar de mai multe ori 😁.
Boss în cazul meu nu cred că se va întâmpla, deoarece:
1. Nu mi-a plăcut niciodată să îmbin „afacerile” cu plăcerea.
2. Nu prea vreau să stric ceea ce am cu ea. Eu o cunosc pe ea și ea pe mine și practic nu cred că ar merge mai mult de o seară și dacă s-ar întâmpla asta s-ar complica lucrurile între noi, iar mie îmi plac chestiile simple.
@BaGheRa, ma distreaza siguranta ta, iar eu nu te contrazic. Spun doar ca n-ai habar despre ce-ti rezeva viitorul… Asa ca barfoteca, si eu am crezut la fel ca tine, vreo 28 de ani… 🙂
@Tavi eu unul sper să nu ai gura aurită.
PS. Mai am vreo 8 ani până ajung la 28.
PS2. Ce s-a întâmplat după ce ați ajuns la lucruri mai serioase? A fost doar un meci de o seară sau a ieșit ceva mai mult?
@BaGheRa,
a) dupa cat de tare te preocupa subiectul, presupun ca subconstientul tau lucreaza exact in directia aia. 🙂 ceea ce nici macar nu e un lucru rau. Ce preferi, sa-ti asumi ca lucrurile n-au functionat si ai pierdut, sau sa traiesti toata viata cu dilema ” ce-ar fi fost daca…” 🙂 Las’ ca-mi zici peste cativa ani rezultatul 🙂
b) in cazul meu, cei 28 de ani s-au implinit acu’ vreo 15 ani si nu-ti spun urmarea, ca sa nu te influentez… 🙂
@HM, @JT Ma scuzati, eu sunt mai noua pe blog 😜. Abia astept sa citesc dezbaterea…
eu am mai împrumutat bani unor colege la vechiul job. două din ele veneau cu banii în dinți fix în ziua de salariu (cum se dădea strigare în birou ”au intrat banii” coborau la atm (era unul la parter), scoteau și veneau cu ei), alta, de la alt departament, a trebuit să trag vreo 3 luni de ea pt banii mei. pt aia n-am mai avut bani niciodată. pt una din primele două am și acum, deși practic nu ne-am mai văzut fizic de aproape 2 ani. (cealaltă n-a mai cerut; plus că m-a ajutat cu tot felul de chestii pt care altfel aș fi plătit bani doar pt că la un moment dat am ajutat-o când altcineva n-a făcut-o)
la un moment dat am împrumutat unei cunoștințe (nu chiar prieten, nu chiar simplă cunoștință, nu iubit wană be 🙂 ) un pic mai mulți bani (vreo 500 euro, nu-s mulți, dar pt mine erau 1/3 din economiile intangibile), am făcut contract la notar. mi i-a dat la vreo lună jumate după scadență, pt că era cam hăbăuc, nu pt că era nesimțit. la vreo 2 ani după aia, i-am împrumutat niște bani (mult mai puțini) pe vorbe, mi i-a dat când mi-a zis că mi-i dă.
taică-meu povestea de o colegă de-ale lui, mamă singură, pauză pensie alimentară habar n-am din ce motiv, plus o mamă fără pensie (sau o pensie minusculă) în întreținere. profesoară de ceva care nu se preta la meditații. cică femeia aia venea cu toți banii în ziua când zicea că vine chiar dacă trebuia să-i împrumute de la altcineva. în ziua când s-a pensionat n-a lăsat niciun leu datorie la foștii colegi.
n-am stricat nimic și n-am pierdut pe nimeni pt că mi-a păsat de banii mei munciți și am avut extrem de mare grijă cui îi dau.
Țeapă de 100 de lei – cunoștință
Țeapă de 780 de lei – prieten
Țeapă de 100 de lei – prieten și vecin
Cu nici unul dintre ei nu m-am mai întâlnit. Și îmi pare rău de prietenia cu cea de-a doua țeapă. Nu de la bani ne-am certat, pur și simplu ne-am îndepărtat unul de altul. Omul o luase grav pe ulei și nu mai era o companie plăcută prezența lui.
Nu îmi pare rău de nici un leu pierdut! Pentru că am câștigat pe alte părți! Oricum de împrumutat am mai făcut-o, dar doar cu tovarăși vechi din copilărie. Care dacă i-am zis frate am nevoie de bani acum a făcut pe dracu’n patru și mi-a dat!
Am pierdut doi prieteni din copilărie din cauza unor sume mărunte privind in urma, dar mari la vremea aceea, anii 2000, cand eram profesor debutant și eram rupt in fund de sarac la propriu.
De fapt la prietenia cu unul am renuntat nu pentru că nu mi-a dat banii înapoi ci pentru că am aflat că m-a mintit ca nu ii are dar a mers cu o tipa la distractie pe banii mei desi știa că fac foamea.
Pe al doilea l-am împrumutat cu o sumă mai mare, pe care au dublat-o părinții mei că sa poata face parastas după maică-sa (desi nu s-a deranjat sa imi dea un telefon sa imi spuna ca a murit dar si-a amintit că exist cand a avut nevoie de bani)
După câteva amânări am ajuns eu la necaz și l-am rugat să îmi dea banii înapoi dar cand trebuia sa ne întâlnim la el acasă am gasit poarta încuiată și telefonul inchis.
Vecinul lui m-a informat că a plecat la strand de dimineață.Nici părinților mei nu le-a mai dat banii înapoi .
Ne-am mai intalnit dar asa ca doi străini.
Nici bani împrumut nu mai dau.
Intotdeauna am dat f usor bani cu imprumut. Asa am fost ajutata sa scap de ” prieteni” . Si de cele mai multe ori consider ca ar tb sa ma bucur ca am scapat ” ieftin”. Cel mai greu imi este in schimb sa nu am asteptari de genul ” multumesc pentru ajutor ” 🙂
100% Adevar. Se mai zice ca dai cu imprumut unui prieten suma de care nu ti-ar parea rau s-o pierzi.
Bani dati cu imprumut pentru o luna! Bani pe care ii scosesem dupa un card de credit(ca asa sunt bleaga si sa ajut) … Dupa 6luni de rugat sa-mi dea banii, am ajuns in situatia in care eu eram facuta nesimtita ca insist si-l stresez sa-mi dea banii. Daca nu are ce nu inteleg?
Asta imi aminteste de o prietena, un fel de emotional cushion reciproc, frumoasa fotomodel si isteata. Evident ca initial am vrut mai mult de la ea, si ea de la mine, dar eram amandoi in relatii asa ca am renuntat cu timpul, a devenit o joaca verbala, destanuiri, sfaturi si pozne. Still, ne placea sa iesim destul de des impreuna pentru ca eram cumva pusi pe sotii amandoi, cu tot felul de situatii inteligent create, o relatie frumoasa.
Intr-o buna zi apare pe la mine plansa ca are mama ei o operatie la inima si ca ii trebuie urgent bani. I-am dat cateva sute de euro, nah sa ajut omul la nevoie. Initial a zis ca undeva in juma de an ii da inapoi iubitul ei, apoi s-a facut un an, apoi cica iubitul ei nu mai poate acoperi suma si ii da ea din salariu, deci 2 ani… apoi a disparut..
Dupa vreo 4-5 ani ne intalnim cu ea si mama ei intamplator pe strada, un salut rece, si o intreb asa usor dojenitor, ceva de banii aia mai stii? Se uita la mine cu ochii mari, oripilata si spune nonsalant „-Acuma ii vrei, dupa atatia ani???”
Asta e, s-au prescris se pare..
imprumuta-te de la oameni cu sume atat de mici, incat sa le fie rusine sa ti-i ceara inapoi!-secretul imbogatirii rapide 😀