Dragii mei, a venit momentul să vorbim despre un subiect pe care mulți dintre noi l-am vrea trecut cu vederea, dar, din păcate, el există și nu putem să ne prefacem la infinit că nu știm despre ce e vorba: infidelitatea în cuplu. Ce? V-a crescut un pic pulsul? Asta e, trebuie să mai atingem și genul ăsta de subiecte.

Eram copil când m-am lovit prima oară de fenomenul ăsta, dar după-amiaza aia mi-a rămas adânc întipărită în memorie, nimeni și nimic n-o mai poate clinti.

Era o zi din aia care nu anunță absolut nimic deosebit, când s-a apucat maică-mea să facă ordine în dulapul lui taică-meu. Mai punea hainele pe căprării, le mai lua pe cele care i se păreau purtate mai mult decât era cazul și le punea la spălat, d-astea cum făceau mamele din copilăriile noastre.

Eu, probabil citeam sau frecam menta la fel de constructiv, altfel aș fi fost pe-afară, la joacă, la ora aia, când deodată o aud pe mama:

– Mihai, ia vino să vezi ceva.

M-am dus, că ce era să și fac. Maică-mea avea în mâini o geacă de-ale lui taică-meu, pe care se pregătea s-o bage în mașina de spălat. Evident, înainte de asta a căutat prin totate buzunarele, că doar nu pui hainele la spălat așa oricum. Doar că geaca avea un buzunar din ăla pe umăr, cu fermoar. Buzunar care la o primă vedere părea cam umflat, prin urmare mama a aruncat un ochi și acolo.

Nu mică i-a fost mirarea când a scos un sul de bancnote din alea albastre de-o sută, cu Bălcescu pe ele. Le-a numărat, că vorba aia, numeri banii și când îi găsești pe stradă, darămite în buzunar la bărbatu-tău. Erau nici mai mult nici mai puțin de 8000 de lei. Nu știu ce vă spune vouă suma asta, dar more or less era comparabilă cu ce e în ziua de azi, tot echivalentul a vreo două salarii.

Bietul taică-meu n-avea idee ce-l așteaptă acasă când a venit senin ca o floricică de pe unde fusese plecat. Ce-i cu banii ăștia? De unde au apărut De ce-i ascunzi de mine? Au fost câteva dintre cele mai cuminți întrebări ale maică-mii. Prins la înghesuială, până la urmă ăl bătrân a recunoscut: avea salariul un pic mai mare decât știa maică-mea. Diferența, despre care nu știa nimeni nimic, o punea deoparte, ca să aibă bani pentru diversele reparații inopinate care mai apăreau de făcut la mașină. (Aici avea dreptate, că bătrâna noastră Dacie 1300 cam era o aspiratoare de bani). Tot ce apucase să strângă se afla acum în sulul ăla care acum își aștepta soarta în mâinile maică-mii.

Până la urmă, aflată probabil în toane bune, maică-mea i-a dat banii înapoi, nu înainte să mai lovească o dată subtil:

– Ai fi putut să-mi spui de ei, că doar nu-ți luam eu banii de mașină.

Iar asta, dragii mei, poartă numele de „infidelitate financiară”, adică bani cheltuiți fără știrea partenerului.

Dacă vă sună cunoscut, well, s-ar putea să vă sune și pentru că aproape două treimi dintre românii cu vârsta până în 40 de ani, care sunt într-o relație, au cheltuit cel puțin o dată în ultimul an bani fără știrea partenerului. Românii, indiferent de sex, ascund în mod constant unele cheltuieli pe care le fac, cei mai predispuși la acest gest fiind bărbații. Astfel, 6 din 10 bărbați au răspuns afirmativ la întrebarea „ați cheltuit bani fără știrea partenerului în ultimul an?”.

Dar nici femeile nu s-au lăsat mai prejos, aproape jumătate dintre ele dovedindu-se, la rândul lor, ,,infidele financiar’’. N-o spun eu, o spune primul studiu, despre infidelitatea financiară, făcut vreodată în România, la inițiativa celor de la Provident.

Băi, de ce să mint, de-a lungul timpului am avut și eu puși deoparte bani pentru suflețelul meu, bani despre care nu mai știa absolut nimeni, așa că m-am uitat extrem de interesat peste rezultatele studiului. Unele dintre ele sunt foarte-foarte interesante. Adică astea:

➡️ Deși aproape 85% dintre cuplurile din România își pun laolaltă veniturile lunare, când vine vorba despre cheltuieli „secrete”, avem parte un preafrumos procent de 56%.

➡️ 23% dintre repondenți au motivat infidelitatea financiară prin teama că partenerul nu ar aproba cheltuiala secretă

➡️ Tot teama, de ceartă sau chiar de despărțire, îi determină pe 13% dintre români să-și ascundă cheltuielile de partener

➡️ Pe ce se duc cei mai mulți bani cheltuiți fără știrea partenerului? Bărbații: alcool și țigări, electronice și electrocasnice, ieșiri în oraș și jocuri de noroc sau video. Femeile: cosmetice, îmbrăcăminte și încălțăminte, lucruri pentru copii.

Dar cea mai tare concluzie mi se pare, de departe, asta:

➡️ 42% dintre români spun că DAE se numără printre cele mai importante trei aspecte de care țin cont atunci când iau un împrumut. Cu toate astea, 21% dintre cei chestionați au declarat că habar nu au ce este DAE, iar alți 44% doar au impresia că știu ce este.

Well, ca să eliminăm o dată pentru totdeauna această necunoscută din viețile noastre, aveți mai jos un scurt video din care și un copil de șase ani ar putea înțelege ce este DAE (dobânda anuală efectivă) și cu ce se mănâncă ea. Plus toate rezultatele studiului aici.

Iar acum, ca să încheiem ziua în glorie, ia ziceți-i voi lu’ fratele vostru dacă ați fost vreodată infideli finaciar. Iar dacă răspunsul este DA, care e cea mai mare sumă pe care ați cheltuit-o?

Ca să vă încurajez, v-o zic eu pe-a mea: aproape 400 de euro. Bani dați pe-un bilet de avion către un oraș unde se juca o finală de UEFA Champions League la care trebuia musai să ajung, nu de alta, dar aveam deja bilet la meci. Am zis acasă c-am dat în jur de 100 de euro pe zbor, dar el fusese un pic peste 500.

Textul de astăzi este scris în colaborare cu Provident care-și dorește fidelitate și transparență în toate relațiile, cu atât mai mult în cele contractuale.