Absolut toate nasoalele pe care le-am pățit la volan mi s-au întâmplat ori vinerea, ori în ajun de vreo chestie importantă gen Paște, Crăciun, 1 Mai, ziua internațională a sturzului de șes, d-astea. Cum am pățit ultima oară, de exemplu, acum vreo doi-trei anișori, fix în săptămâna dinaintea Crăciunului. Când un nene cu o camionetă s-a gândit el că cel mai mișto ar fi să întoarcă în mijlocul drumului, fără să se asigure pentru că, nu-i așa, cine naiba mai umblă pe străzi, prin București, la șapte dimineața?

Well, mă găsisem eu să umblu, mânat de nebunescul gând de a duce mașina la revizia anuală. Gând care s-a contramandat urgent când am coborât de la volan lângă grămada contorsionată de fiare care fusese cu numai câteva secunde mai înainte botul mașinii mele. Sper că vă dați seama că ăia de la service mi-au râs în nas când le-am explicat, cu lacrimi în ochi, că aș cam avea nevoie de mașină până la Crăciun.

În fine, revenind, ce voiam să spun este că le-am pățit pe toate exact în perioade în care aveam nevoie de mașină mai abitir decât are nevoie căprioara de apă limpede de izvor în zilele secetoase de vară. Și de fiecare dată am rămas bătând mărunt din buze, pentru că niciun service din spațiul danubiano-carpato-pontic n-o să facă minuni peste noapte.

„Vă anunțăm noi când e gata”; „Nu ne sunați, ieșim noi din când în când”; „Am comandat piesele, dar mai durează până ni le livrează” cred că sunt formulări standard pe care orice service care se respectă le are imprimate pe carton lucitor, exact lângă recepție.

Așa că, luând în considerare că e posibil să mai existe și alți cetățeni la fel de ghinoniști ca mine, mi-am zis să vă las aici o chestie foarte tare despre care eu am aflat doar zilele trecute (nu de alta, dar se mai apropie și Paștele, nici nu știu dacă să mă urc sau nu la volan zilele astea).

Mdeci, poate știați, poate nu, dar legea spune că dacă sunteți partea păgubită într-un accident auto, aveți dreptul să primiți o mașină de înlocuire, fără costuri suplimentare, pentru că toate costurile sunt suportate de asigurarea RCA a celui vinovat. Partea păgubită beneficiază de mașina de înlocuire pentru perioada în care mașina sa se află în service pentru reparații.

Mașina trebuie solicitată de la o companie de închirieri auto, dar pentru că atunci când îți arde buza nu-ți mai vine să te apuci să faci și research, băieții de la Autonom au pus la punct un program exact pentru situații de genul ăsta. Practic, nu trebuie decât să-i contactezi și să ceri o mașină de înlocuire. Treabă care se va dovedi extrem de simplu de făcut pentru că oamenii au o rețea cu acoperire națională și ți-o pot asigura pe tot teritoriul României, prin intermediul celor 44 de agenții, din cele 33 de orașe în care sunt prezenți. Sună bine, nu?

Mno, păi atunci ce-o să vă spun în continuare sună și mai bine. Ia fiți atenți aici:

– Se acordă o zi de înlocuire pentru fiecare 4 ore de manoperă în service (sau pe toată durata în care asiguratorul cere investigație suplimentară; sau, în caz de daună totală, până când se calculează ce și cât vă datorează);

– Se oferă mașina de o clasă similară cu mașina deținută (aici este posibil să aibă o mică problemă deținătorii de Ferrari și Lamborghini. S-ar putea să trebuiască să vă mulțumiți cu un Mercedes clasa E sau ceva similar, pentru că pentru super-caruri încă nu se face înlocuire cu mașini similare. Așa că aveți și voi grijă cum conduceți, ce naiba).

– Nu există costuri suplimentare, pentru că cei de la Autonom au deja contracte de decontare directă cu unii asiguratori înregistrați în România (adică își iau banii direct de la ei). Iar unde nu au contracte, Autonom preia oricum rezolvarea problemei din sarcina clientului (mie mi se pare foarte tare treaba asta, pentru că nu te mai pune nimeni să plătești tu inițial și să recuperezi banii după);

– Nu se lasă niciun fel de depozit sau garanție și nu există limită de kilometri în România (bref, dacă ți-ai bușit mașina exact când aveai de gând să faci turul României, în marșarier, de două ori, poți să-ți vezi de treabă liniștit în continuare);

Mno, acestea fiind zise, vă urez să n-aveți prea curând nevoie de informațiile de mai sus, dar salvați-vă totuși pe undeva link-ul către textul ăsta că NU SE ȘTIE NICIODATĂ.

mihai_vasilescu_autonom_masina_inlocuire