Pe lângă călătoria în timp, găurile negre, cum s-au construit piramidele, unde se duc șosetele din mașina de spălat când se duc și de unde vin gândurile, zilele trecute (cam pe miercuri așea) m-a mai lovit peste față un alt mare mister al omenirii pe care încă n-a reușit nimeni să-l rezolve. Staț’ că vă zice băiatu’ imediat, poate știți voi cum stă treaba.

Așadar, matale, un cetățean normal și zdravăn la cap al îndrăgitei noastre Capitale, obișnuiești să te duci în fiecare zi la job cu metroul, autobuzul, tramvaiul sau orice alt mijloc de transport în comun pe care-l ai în proximitate. Foarte bine și laudabil, mai ales dacă așa ai constatat că ți-e mai comod și că faci mai puțin până la locul unde dai cu sapa.

Well, în ce moment al existenței tale de cetățean normal și responsabil, cu o brumă de gândire logică, ceva se rupe acolo în interiorul scoarței cerebrale în dimineața în care te trezești, bagi un ochi somnoros pe geam, constați cu surprindere că afară toarnă cu găleata și-ți spui filozofic în barbă:

– Ah, plouă, ce nasol! Cred că e cazul să plec cu mașina azi.

Ceea ce și execuți senin, fără să-ți pese nici cât negru sub unghie că de fapt vei face de trei ori mai mult până la muncă. Și asta dacă ești norocos.

Ce voiam să-ntreb. De ce? De ce-ai face așa ceva? Unde se produce inversiunea sinapselor care comandă creierului această mișcare total neinspirată? Și întreb asta pentru că sunt absolut convins că niciunul dintre cetățenii ăstia nu se află la prima ploaie în București. Cu siguranță toți au mai trecut măcar de câteva ori prin experiența traficului în Capitala temeinic gospodarită de duamna Primar Găbița Firea și toți predecesorii dumneaei la fel de dedicați și destoinici.

Știți despre ce vorbesc, da? Întreb pentru că nu toți sunteți din București. Acest București care, la primele picături de ploaie, se transformă într-o uriașă parcare. Și se transformă exact pentru că există cetățeanul normal, responsabil și zdravăn la cap despre care facem vorbire azi.

Well, dacă vreunul dintre voi îmi poate lămuri, LOGIC, această întrebare existențială, pălăria mea se va afla în colbul de la picioarele dumnealui. Rețineți, am zis LOGIC, deci răspunsurile de genul “păi ploo, boss, și nu vreau să mă ud ca să nu fac reumatism” vor fi ignorate cu grație. Nu de alta, dar în ultima jumătate de secol au apărut două invenții absolut extraordinare numite “glugă” și “umbrelă”.

Mdeci?

mihai_vasilescu_trafic_bucuresti_ploaie

sursă foto.