Nu știu dacă ați sesizat, dar în ultimii ani, o dată cu procentul tot mai ridicat de hipsteri din spațiul carpato-danubiano-pontic, au cam înflorit și afacerile cu cafea, respectiv cafenelele. Practic, au răsărit ca ciupercile după ploaie tot felul de localuri unde cafeaua se metamorfozează din banala apă maronie într-o licoare atinsă de zei.

Mno, ca să fiu foarte sincer, nu pot să neg, am băut de vreo câteva ori cafea în locuri din astea, cafea făcută de niște tipi la care se vedea din avion că studiaseră cum trebuie în ce mod și în ce concentrații trebuie amestecate apa, frișca (sau laptele) cu boabele maronii și-am cam rămas cu gura căscată, în sensul c-am auzit îngerii cântând încă de la prima gură. Adică, da frate, se simțea limpede și pe propriile-ți papile că oamenii chiar știau ce execută acolo și se pricep, dar problema e cu totul alta.

Problema e că dacă ești un cetățean normal, cu job de la 9 la 18, de luni până vineri, nu prea poți să dai o fugă la opt dimineața ca să-ți bei cafeaua și s-auzi îngerii cântând. Și chiar dacă aș avea timpul necesar să fac asta, tot m-aș confrunta cu un cerc vicios, în sensul că dimineața nu pot nici măcar să mă leg la șireturi pănă nu beau cafea și nu fumez două țigări. Prin urmare aș fi nevoit să beau o cafea doar că să mă pot deplasa în siguranță, cu creierul activ, spre… cafenea. Așa că tot acasă, în jumătatea aia de oră liberă de după duș, trebuie să rezolv această problemă spinoasă.

Și aici ajungem la ce voiam eu de fapt să spun. Personal, beau aceeași marcă de cafea de ani de zile (n-o să vă spun care e, ca să nu vă influențez, dar o știți cu toții). Am mai încercat din când în când mici extravaganțe, hotărât s-o schimb, dar până la urmă tot la poteca deja bătătorită mă întorceam. Și problema e că mi s-a cam luat de ea. Mai ales în diminețile de luni, după ce în weekend am executat pe câte undeva vreo licoare din asta făcută de băieții despre care vorbeam mai sus, mi se cam face lehamite.

Am dat un ochi pe net să văd ce-aș putea alege, am găsit sute de feluri de cafea, dar să mor io dacă am chef și timp să le încerc pe toate pe propria-mi piele. Așa că întrebarea mea este: ce cafea beți, fraților, dimineața? Faceți ceva deosebit pentru papilele voastre la prima oră sau doar executați o zeamă oarecare și vă reglați cu ceva mai bun pe parcursul zilei? Întreb cât se poate de serios, băutorii de cafea vor înțelege cât se poate de bine de ce fac asta.

So, shoot me!

mihai_vasilescu_cafea