5,118 cititori

Cum e cu copiii și expresiile licențioase?

Mă distrează teribil cum prezenţa unui copil într-o cameră plină de adulţi impune automat reguli de folosire a limbajului. Şi mă amuză pentru că eu, personal, nu mi-am controlat niciodată cuvintele în prezenţa fie-mii. Şi să vezi ce, nu s-a întâmplat nimic, dar absolut nimic. Nu am auzit-o niciodată folosind vreun cuvânt nelalocul lui. Oi fi fost eu mai norocos sau cum?

Mno, de fapt voiam să zic că nu înţeleg absolut deloc motivaţia părinţilor care-şi feresc copiii să audă cuvinte “urâte”. Personal, mi se pare mult mai important să-i înveţi că nu au voie să le folosească. Dar să te uiţi reprobator la mine, pe motiv c-am scăpat un “să-mi bag p*la” sau un “f*tu-l în bot” şi să te strâmbi tot pe motiv că “aude copilul”, mi se pare absolut inutil.

Și voiam să știu ce-i mână în lupta asta disperată? Vor să amâne cât mai mult momentul în care vor fi întrebați cum se citește “tuf” invers sau cum? Pentru că de învăţat expresii licenţioase, cei mici vor învăţa încă din prima zi în care vor ieși din casă (dacă au ajuns la vârsta la care înțeleg cuvinte, evident). Ca să nu mai zic de momentul în care vor păși pe porțile școlii. Și-atunci nu mai bine iei tu copilul de-o aripă şi-i explici că “pula” (sau oricare altul de acelaşi gen) este un cuvânt pe care îl pot folosi doar oamenii mari? Şi faci asta cu prima ocazie când l-ai auzit folosindu-l, indiferent că are doi, trei sau cinci ani.

Ok, ok, îmi veţi spune că le intră pe o ureche şi le iese pe alta. Să admitem că, în ciuda explicaţiilor tale savante, lu’ ăla micu’ tot îi scapă o înjurătură când ți-era lumea mai dragă. Așa, și? Ce s-a întâmplat, se face gaură-n cer? E copil, în plm, exact așa învață ce e bine și ce nu. I-a scăpat porumbelul? Bun, poate că e cel mai nimerit moment să-i explici încă o data că nu se face aşa ceva.

Ah, iar dacă o mai aud pe aia cu “lasă, mai bine să nu ştie, că poate îl scapă gura când suntem în public şi mă face de ruşine”, mă voi căca pe mine de râs. Te face de ruşine? În ce fel şi în faţa cui? O să bârfească lumea că fiu-tău/fie-ta a folosit cuvinte al căror înţeles nu-l ştie? Ok, şi? De ce te-ar interesa asta? Serios, dacă nu eşti în mijlocul unei recepţii la Ateneu, unde fie-ta scăpată la microfon urează un dulce “futu-vă în gulă” tuturor celor prezenți, eu zic că n-ai de ce să-ţi faci probleme. Copiii sunt inteligenţi şi vor înţelege întotdeauna ce vrei de  la ei. Cu condiţia să le explici. Altfel…

Mdeci, ce e mai important? Că ăla micu ştie toate cuvintele licenţioase din limba română (şi practic ar putea să înjure patruşcinci de minute fără să se repete) sau că, deşi le cunoaşte, nu le foloseşte? Aş vrea sa vă ştiu părerea, indiferent dacă sunteţi parinţi sau nu, la un moment dat tot veţi fi (ăăă, cel puțin așa cred).

mihai_vasilescu_copil_expresii_licentioase

132 de păreri la “Cum e cu copiii și expresiile licențioase?

 1. Nu mai am probleme de astea…
  Dat fiind că în fiecare dimineață îi duc cu mașina la școală în traficul de 8 fără ceva, deja au auzit tot ce era de auzit…

  Comentariu beton! Thumb up 48 Thumb down 4

  • catalin fdd tu nu ai probleme. Dar ei ce zic?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 10

  • Retrag dislike-ul..am apasat din greseala! Iertare :)) eu sunt sloboda de gura no matter what!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 12

  • Anduta,dacă nu îți place ce gavareste omu’ îi dai dislaic.Dacă te coafează îi dai laic.Eu nu dau dislaic si spuin ca este dobitoc sau dobitoacă si argumentez.Eu îi dau Verei,Colonelului,VictorR,Anouk si la cativa laic necondiționat,că așa-s io sentimental din ADN.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 11

  • Anduta,io-s un nene simplu,mai tai din ele da-le dracu’.Când editezi ce ai scris se mai înghesuie laicurile,dislaicurile.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 10

  • @Anduța Copiii asociază limbajul cu contextul. Nu i-am auzit, nici la vârste fragede, să preia prea multe, în afară de “Hacă proastă”, care sincer, cred că a fost culeasă de pe la colegii de grădiniță. Nu înjur niciodată femeile.

   În privința mânuțelor, tre să fie cineva foarte prost pe aici ca să ia dislike de la mine, cred că s-a întâmplat doar o dată sau de două ori. Iar de like-uri, de multe ori îmi pare rău că nu pot să dau calupuri de zece, ce tare mă distrez la unele comentarii:)

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 2. Fi-meu clasa a întâia,la ora de religie,răspunzând tovarășei de religie la întrebarea: ce părere au părinții despre ora de religie?
  Tati a spus că este ok si puteti să îi udati melu si că nu are nimic impotriva.
  Îi învăț că nu este timpul să înjure,o să facem meditatii peste cativa ani.Nu prea înjur de fata cu ei,mă cam sufic dar asta este.

  Comentariu beton! Thumb up 52 Thumb down 1

 3. Sa-l feresti inseamna sa-l inchizi intr-o bula, intr-o incercare, inutila, de a-l feri de urat. A-l expune intentionat si sistematic unui “limbaj licentios” poate avea alte efecte nedorite. Deci ma situez pe undeva pe la mijloc, cam cum ai spus si tu: daca imi scapa, incerc sa-i explic ce si cum.
  Lucrez cu copii si realmente trebuie sa am grija la ce-mi scapa, sunt ca niste mici bureti ce par sa aboarba fix ceea ce n-ar fi recomandat s-o faca 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

  • Sunt de acord. Una este sa i se explice ca acel cuvant este urat si nu se foloseste in societatea civilizata, alta este ca tata sa injure. Pentru ca duce la ideea ca este ok sa injuri, pentru ca asa face tata.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

 4. Mulți copii sunt și cretinoizi…că sunt mici și nu discern…când se fac mari (unii), numai se joacă, că nu mai discern deloc și lumea îi alege să o conducă.
  Poți să cunoști toate înjurăturile din lume, așa cum poți să cunoști și toate metodele de vârât cuțitu’ în jugulara vecinului, sau toate metodele de extras banii altora de pe cartelele contactless. Sau poți să ai centura neagră în vândut poze cu telefoane, într-o carcasă…băi, nu trebuie să faci/spui tot ce ai depus in celulele censușii, ca informație.
  Să învățăm să discernem, mai întâi de toate…

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 16

  • Domnule fruct, te informez ca NU copiii sunt cretinoizi, ci adultii care-i educa prost. Copiii sunt ca niste panze albe pe care pictezi. Cine e de “vina” pentru un tablou, panza sau pictorul?

   Comentariu beton! Thumb up 49 Thumb down 11

  • @Vera, imi asum …roșiile. Era vorba de ideea pragmatică că toți plecăm de la cunoștințe…0. Deci toți ne naștem…cretinoizi. Inclusiv eu ! E un cuvânt urât? I-auzi…parcă era vorba de cuvinte urâte azi! Să nu fim ipocriți! (Ție iți dau o cioco later)…În fine, da, de acord, păriții pictează ! Ei transformă pe micii cretiniozi în oameni de calitate..sau nu !

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • Da, e un cuvant urat, capitane von Trapp!

   Mai avem de comentat pana ajungem la ciocolata 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 8

 5. Mihai! Mihai Vasilescu! Sunt fierbinte, umedă, plină de năbădăi și te aștept!
  Te aștept la metrou, transpirată și, totuși, cu mâinile sloi, plină de draci și sătulă de frig!

  Fetele mele nu înjură. Mă cenzurez cât pot, dar nu sunt swear-proof. Momentan, au prins doar “mă-ta”. Dar l-au repetat în glumă când au auzit că nu e frumos să se adreseze așa. Nu îmi place ca ele să înjure, nu mi se pare amuzant, nu încurajez. O să le explic că nu e ok să repete prostii și atâta tot.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 13

 6. Eu am tratat-o pe fii-mea mereu ca pe o ființă inteligentă și i-am explicat cam tot ce e în jurul ei. Inclusiv înjurături sau expresii licențioase. Și i-am explicat ce înseamnă și ce implică să le folosească. Probabil, ca și tine, am avut noroc pentru că a avut discernământ și nu a spus vorbe aiurea în situații nepotrivite. Sau poate a avut ea noroc că eu nu vorbesc așa și se știe că mai degrabă învață din ce văd decât din ce li se spune.
  Mi-am dorit să cresc un om bun și echilibrat care să-și trăiască viața din plin și toate deciziile mele au fost pentru a-i lăsa libertatea de a fi ce vrea. Și nu a contat un eventual disconfort al meu de moment(deși mie nu mi s-a părut greu să cresc un copil), ci rezultatul pe termen lung.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 2

  • @Anouk cam așa văd și eu, cred mult în investirea timpului (discuții și explicații, uneori până la limita răbdării) în dezvoltarea capacității de discernământ a copiilor. Dar cred că și exemplul propriu al părinților ajută . Pe-ăsta încerc și eu să-l cultiv (și) în această privință, nu neapărat pentru ei, ci pentru mine.
   Îmi place că spui că nu e greu să crești copii, și eu simt la fel, cel puțin până acum…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 8

 7. Recunosc că și eu înjuram destul de des (dar mă străduiesc să n-o mai fac, aplic doar în situații extreme), de multe ori fără să reușesc să mă feresc de copii, mai ales dacă eram în trafic.
  Fetița nu folosește deloc cuvinte urâte, așa e firea ei.
  Băiatul are 12 ani și l-am auzit folosind expresii ”frumoase”, cu prietenii. În principiu i-am explicat cam când credem noi că e ok să înjuri și, mai ales, când nu.
  Și, foarte important pentru mine, l-am pus să și scrie ortografic niște înjurături celebre, cu multe cratime. Pe post-it-uri.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 14

  • Și eu l-am învățat pe nepotul meu (13 ani) să scrie corect înjurăturile dacă tot le folosește. Băga-mi-aș, lingea-mi-ai, futu-vă-n gură etc. Soră-mea nu vorbește licențios, se înroșește ca o pătlăgică și acum când aude o înjurătură. Copiii ei au auzit de la mine și de la tatăl lor.
   Ieri fii-mea (4 ani și jumătate) a scăpat un “mă-ta mare” într-un magazin. Vânzătoarea a zâmbit, eu i-am zis că nu e frumos sa vorbim așa și că încerc să nu mai folosesc expresii urâte. Știe deja pe unde ies copiii, m-a întrebat insistent și nu am vrut să îi spun povești. Acum anunță ceremonios pe unde mergem că ea a ieșit prin vagin. Mă întreabă și cum a ajuns în burtică, dar am decis sa mai amân puțin conversația asta!

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 2

  • @Blanche ahahaha, mor “anunță ceremonios că a ieșit prin vagin”
   Sunt norocoasa din punctul asta de vedere, ale mele stiu ca au fost scoase prin operatie. Le-am explicat cu de toate: anestezie, taietura, sange, cusaturi, cicatrice. De sex inca nu am vorbit. Doar le-am zis ca “oamenii se iubesc si asa apar copiii, nu ii aduce barza” =))

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 5

  • @Blanche eu n-am fost chiar atât de descriptivă, mai ales că și eu roșesc destul de ușor :-). M-am limitat la băga-mi-aș picioarele în apă rece, du-te-n cornul meu de unicorn, fir-ai raza curcubeului meu. Și astea sunt înjurături celebre în lumea lor. Importantă era utilizarea corectă a cratimelor 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 16 Thumb down 12

  • Asta e senzațională. Dacă ar trebui ca înjuraturile să fie scrise corect mulți n-ar mai înjura, dar poate mulțiar lovi mai des la nervi.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Vera, @Blanche, da, bună asta cu ieșitul prin vagin, că așa e în unele cazuri.
   Despre povestea cu concepția eu am preluat povestea de la o bună prietenă, care i-a povestit băiatului ei într-un mod pe care l-am preluat și eu. E ceva cu coșuleț și semințe, ceva de vis. Atât de frumos povestește prietena mea, încât băiețelul a vrut să știe dacă așa s-a întâmplat și la el. În urma răspunsului afirmativ, a întrebat cu patos: ”Și ați făcut și poze?”.
   N-aveau, copilul a fost dezamăgit. În atenția celor care încă nu au copii 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 12

  • @Adi, treaba asta cu scrisul corect e o plăcere și un interes personal, recunosc că m-am despărțit de băieți pentru cratime puse aiurea. Dar nu zic că e ok și încerc din răsputeri să nu judec după asta. Sau nu doar după asta.
   Cât despre bătaia fizică, well, sunt fată, eu chiar n-aș vrea să fiu lovită de fiecare dată când enervez 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 11

  • Anduța, dar ce înjurături frumoase folosești! :)) Și fii-mea are o obsesie cu pozele, că nu am poze de când am născut-o?! I-am arătat un filmuleț animat pe youtube că nu scăpam de ea. La întrebarea cum a ajuns în burtă, i-am zis că a băgat tati niste semințe in mine. Nu, nu m-a întrebat cum a băgat semințele! Încă!
   Vera, ea știe că prietena ei s-a născut prin burtică și ea prin păsărică (ca să iasă rima). I-am explicat că există două modalități de a naște. Mă întreba îngrijorată dacă a durut, i-am zis că da, dar a trecut repede. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Blanche, @Anduța Karetsou & @vera,

   Referitor la cum a ajuns bebele în uter, fiica mea cea mică m-a întrebat altceva – nu cum a ajuns acolo ci:
   “- Dacă eu am stat în corpul tău 9 luni e clar că tu eşti mama… dar el de ce e tata? ”

   Cât despre înjurături şi eu am un fix să fie scrise corect gramatical. Fiica mea cea mare aproape că a învăţat întâi cum apar ele pe foaie şi mai apoi i-au trecut de pavilionul urechii spre cele trei oscioare din urechea medie şi mai departe.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 0

  • @Solandi, păi și cei i-ai răspuns? El de ce e tata? Eu i-aș fi zis ”pentru că e foarte norocos” :-))
   @Blanche, din păcate eu nu folosesc înjurături așa frumoase (ziceam de cele scrise pe post-it-uri, că ”verba volant, scripta manent”), dar m-am înconjurat în ultima vreme de câteva persoane care chiar nu folosesc injurii (am o profesoară a copiilor cu care și mâncăm în fiecare duminică la prânz și care nu a folosit în viața ei cuvinte urâte. Și o cred). Chestia asta mă responsabilizează cumva. Am ajuns să înjur în mare parte când sunt singură în mașină și la job. Unde mai și arunc cu chestii, că trebuie totuși să defulez undeva. Și e o zonă safe pentru mine acolo.
   Mai înjur și de față cu copiii, dar am grijă să îmi cer scuze ulterior pentru poluarea fonică:-)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 8

  • @Anduța Karetsou,

   Nimic satisfăcător până acum, am dat-o cotită. Aştept momentul în care să-i pot spune exact cum stă treaba.

   P.S.
   Dacă îi zic:
   – Pentru că e norocos!
   Iar apoi, un X-ulescu câştigă la loto şi îi arunc ăluia un:
   ‘- Norocosule!’
   Replica copilului poate plesni ceva gen ‘-Şi el e tata?!”

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 10

 8. Mi-am luat cafea și popcorn: copilul meu e deja șofer și el. ?

  Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 1

 9. Normal că toţi copiii aud cuvinte nepotrivite. Dar pot fi educaţi să nu le folosească. Nici să îi înveţi la oliţă nu e uşor. Sau să folosească periuţa de dinţi. E o muncă de zi cu zi până ajung să se obişnuiască să respecte nişte reguli. Am copii. Sunt mari acum. În mod cert cunosc şi cuvinte şi expresii licenţioase. dar nu le folosesc, cel puţin nu în prezenţa mea. Şi nu i-am ţinut în bulă, s-au jucat pe stradă cu alţi copii, au auzit tot ce se poate auzi. Şi mie mai îmi scapă câte una la nervi, recunosc.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 10. Cred c-am mai povestit pe-aici, veneam de la serviciu si fi-miu impreuna c-o fetita din vecini stateau cu fundul pe scara blocului si intampinau pe toata lumea cantand cat ii tinea gura: plua, plua, plua… Le-am distras atentia cu niste cirese si gata!
  Alta data stateam in pat toti trei si ne uitam la un reportaj cu avioane, avea kinderu’ vreo 3-4 ani. Si tot ziceau aia de pista la cateva fraze, pista-n sus, pista-n jos… De fiecare data asta mic chicotea si se uita la noi pe furis. Cand l-am intrebat de ce face zambre, a dat-o-n ras pe bune: stii tu! I-am explicat ce inseamna pista, n-am facut nicio referire la ce se gandea el, si uite-asa a ramas copilul c-o dilema.
  Nici nu i-am rezolvat-o vreodata fiindca nu am abordat niciodata acest subiect, nu parea f interesat.
  Acuma pare un tip ok, nemarcat de astfel de dileme esentiale.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 11. Eu nu prea am filtru la gura, fii-miu nici nu clipeste cand mami este o doamna cu cuvintele ;). O singura data a repetat dupa mine si i-am explicat ca doar oamenii mari au voie sa foloseasca cuvinte urate. A inteles, oricum cand aude ceva mai nou ma intreaba ce inseamna si…sa vezi munca de imaginatie la explicat sensul asa incat sa nu i se para ca le poate folosii si el:))).
  Dar da, sunt parinti care nu vb urat in fata copiilor, una este sora mea si ghici ce, eu ma chinui sa nu le scap de fata cu nepoata dar …:))))).
  Sa nu sariti pe mine, nu injur de cand ma trezesc si pana ma culc, 90% sunt rostite la volan, cei ce conduc prin Bucuresti cunosc de ce.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 12. Eu așa am crescut. Auzind înjurături prin casă, mai ales când veneau prieteni de-ai tatei. Dar mi s-a explicat, nu că nu trebuie, ci doar că nu-i frumos să le folosesc. Că nu-s de mine încă. Și-am înțeles. Când am ajuns la școală, logic, le-am auzit din ce în ce mai des. Dar nu-mi plăcea nici să le aud, nici să le folosesc. C-acuma înjur ca la ușa cortului e partea a doua. Dacă-i explici copilului ce și cum într-un fel pe care să-l înțeleagă (chiar în joacă), eu zic că va înțelege. But then again, nu-s părinte, what do I know..

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 13. Am lăsat-o mai moale cu înjuratul de când avem copil pentru că el face ce vede la noi. Dacă ne vede că înjurăm la nervi, fix așa va face și el și nu vreau asta. Nu mă deranjează că ar învăța înjurături pentru că pe aici oricum nu l-ar înțelege nimeni dacă le-ar și spune, dar m-ar deranja să copieze așa ceva de la mine. Îmi mai scapă câte un p*&%da măsii și mie sau un ”băgami-aș” și nu sunt mândră de asta :))

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 4

 14. Nici eu nu m-am cenzurat de față cu fiică-mea. Acum sigur nu înțelege ea semnificația tuturor la aproape 5 ani, dar nici nu am auzit-o sa le repete in vreun fel. Mai scap câte un “căcat” sau “cur” și atunci o aud cum îmi zice: “tati, nu e frumos”. Și oricum nu e ca și cum nu o să le audă pe undeva. Așa că mai bine le aude de la mine.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 15. Bună dimineata 🙂

  Apropos de “lasă, mai bine să nu ştie, că poate îl scapă gura când suntem în public şi mă face de ruşine” o să vă povestesc despre puştiul unei colege care la 4 ani care apela orice femeie din jurul lui, de la străbunica pâna la oricare femeie pe care o indrăgea, “curvo”.
  Il ia mama lui la şcoala unde lucra si pe drum ii explică puştiului că e bine să nu vorbească neintrebat şi să nu se apuce toate fustele colegelor ei, copilul fiind de altfel foarte sociabil. Cred ca vă imaginati ce a iesit acolo. Toată lumea avea dureri musculare abdominale dupa ziua aia de la ras pe infundate, eram suficient de responsabili incat să nu radem in fața copilului, dar replicile lui erau doar in deplin acord cu minunatul “curvo, draga mea”, dragul de el nestiind să ignore vreo doamnă sau vreo prezență feminină din raza lui de acțiune.

  Atitudinea mamei a fost exemplară: nicio observație in public in afara privirilor semnificative pe care pustiul le intelegea din plin, ca atare sublinia dacă lui i se părea ca nu a fost auzit bine.

  Zi frumoasă si usoară!

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 0

  • “exemplară”? Iti dau eu exemplu: copii la 5-6 ani la parc, baietelul aproape de mana cu ma-sa non stop; ii casuna pe o fetita, o ia in brate cu forta, o saruta, o impinge pe scara topoganului ridicand-o de fund. Ma-sa se amuza nevoie mare, mama fetei e pe telefon absenta. Se duce si fii-mea spre topogan, lachele ala mic vrea sa reorienteze. Ma infiintez langa ei si-i spun foarte calm: “daca pui mana pe fii-mea, iti rup picioarele”. Ma-sa nu mai de hlizeste brusc si-l trage de langa mine, dar nu clantane nimic.
   Nu exista scuza pentru un parinte care isi lasa/incurajeaza copilul sa dispuna de alt copil, sa-l forteze. Nu e amuzant, nu e simpatic. Punct.

   Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 5

  • @Vera, nu am spus deloc ceva despre incurajare, mama respectivă nu l-a incurajat vreodată. Ca drept dovadă acum copilul care are 8 ani este unul responsabil, nu intră in coflicte cu nimeni desi este un copil cu personalitate, mereu gata sa cunoască sau să afle. Dacă ceva ii displace vine si intreaba inainte de a actiona, ăsta e rezultatul de fapt dacă nu i se cultivă sentimentul culpabilizării inutile, dar mai ales publice la varsta aia. Copilului i se spunea acasă mereu după ce exista asemenea abatere ca a gresit, dar acasă.

   Vera, legat de bătaie nu vreau sa comentez decat ca el nu se atingea de fete, cu băieții era altceva, in schimb.

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 0

  • Nu sunt de acord cu “se cultivă sentimentul culpabilizării inutile, dar mai ales publice la varsta aia.”. Adica il lasau sa ridice fuste si sa se adreseze cu “curvo” si toti se amuzau, dar acasa ii spuneau ca nu e ok? Ca sa nu i se cultive ce? La 4 ani invata prin permisiune: e corect, ti se permite, nu e corect, ti se spune sa nu repeti gestul. Nu trebuie sa-l iei la omor sau sa-i faci teoria chibritului. Ii spui ferm ca e gresit ce face/zice. Daca acum zambesti ingaduitor si acasa ii zici: Bula, sa nu mai zici “curvo” ca e nasol, cred ca se creeaza un oarecare conflict in mintea unui copil de 4 ani.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 9

  • Vera, nu toti copiii acceptă acel nu e voie sau nu e frumos/bine fără explicații logice si coerente in viziunea lui. Asa cum au povestit si adultii de aici situatiile posibile sunt extrem de variate. Copilul respectiv a fost indepartat treptat de sursa limbajului extrem, poate din avion as fi fost de acord cu generalizarea făcută de tine, dar eu nu voi putea face vreodată vreo etichetare in acest domeniu.

   Te intreb doar cum am putea crea un tipar educațional care să funcționeze la modul descris de tine fără eroare.

   Exemplar a insemnat doar că mama nu a reacționat niciodata in acele momente cu observatii pe care sa le auda si urechile noastre, atat.

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 1

  • Eu cu ăia mici fac săptămânal palmare,o mănușa,o scădere de nivel,chestii intelectuale.Cel mare,cam timid de felu lui,i-a sters una la arcadă exact unui copil de genu’ care trăgea de o fetita cu care se juca fi-meu.Sunt un tată exemplar si eroin care și-a învățat luminile ochilor lui că este mai bine să o dai decât să o iei.Si să protejeze toată viată lui fetele,beneficiile pot fi extrem de dulci,explicațiile detaliate despre plusuri vor fi livrate când o sa crească.In general să protejeze pe cei mai slabi ca el.Vreau medalie,coroniță si un tricou:”Tatăl meu este cel mai model”.Vă multumesc.

   Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 1

  • @Sandra nush ce e cu mine, dar am dezvoltat brusc asa o fobie de intrebari… mai ales cand e vorba de “tipare educationale fara eroare”. Ma retrag pana nu fac poc. 😉

   @edelweiss, faci treaba buna… cuscrule!
   😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 11

  • Vera@, de acord cu tine!

   Mă ierți pentru expresie, dar tu extrapolasi la băieței cu alte apucături decat cele descrise de mine, iar eu am ales sa faci tu poc, nu eu. 😛
   Tu ai simțul umorului, mamă de fete ce esti!

   Zi frumoasă!

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 1

  • Ieri seara am ramas masca.Ies cu animalu’ afara,pe o strada cu sens unic,circulata destul de putin.Nu-l port cu lesa decat f rar,e invatat sa fie destul de pasnic.In fata unui magazinas,pe mijlocul drumului una la vreo 30 ani cu un copil de vreo 4 ani.Copilul radea si se distra,aia trage copilul pe trotuar si intra in magazin.Nu intra bine ea ca pustiul zdup iar in mijlocul drumului.Vede cainele si merge razand la el,eu il las ca stiam ca nu e nic o problema,ii plac copiii,ajunge langa el si-i sterge razand un picior aproape in bot.Eram cam la vreo 5 m de ei,am intepenit si am strigat la caine care incepuse sa se dea inapoi si sa isi arate coltii ca ala venea sa dea iar.Ma-sa iese afara din magazin si striga la el sa lase cainele in pace,eu chem cainele la mine si pustiul fuge exact in drum si incepe sa se schiorlambaie in fata unei masini care venea.Aia opresc si se uita la mine,eu ma uit la mama progeniturii care striga la plod si-l facea in tot felul sa se dea din fata masinii.Pana la urma aia vine si trage copilul din drum facandu-l prost,tampit,etc,ala din masina ii arata cu degetul la cap si am plecat.Asa imi statea pe limba sa o fac pe idioata troaca de porci ….

   Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 2

  • Eu nu cred că există tipare educaționale. Cred că e de dorit ca fiecare adult să se adapteze și să găsească modalități prin care să capteze atenția copilului și să explice pe înțelesul lui fără să-i știrbească personalitatea. Sună complicat, dar dacă ești atent și-ți cunoști copilul nu e chiar așa. Desigur….contează să vrei.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • Asta susțin si cred si eu, Anouk@! 🙂

   MariusEM@, bine ca nu a insistat copilul cu atacul la caine. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • @Sandra Ambra, îmi place mult cum ai spus de sentimentul culpabilizării inutile. Temă de gândire, pentru mine.
   Mulțumesc.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 7

  • Cu placere, Anduta!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 16. Copy PASTE mode On

  Bula merge prima zi la scoala si aude de cuvantul pwla
  Bula:mama,mama ce inseamna pwla?
  mama:picior bula, picior.

  a doua zi aude de cuvantul pi#da .
  Bula:mama , mama ce inseamna pi#da?
  mama:dosul palmei bula , dosul palmei

  a treia zi aude de cuvantul floci .
  Bula: mama , mama ce inseamna floci?
  mama:parul din cap bula , parul din cap.

  a patra zi il calca unul pe picior:
  Bula:BAAAA ! vezi ca mai calcat pe pwla daca iti dau un dos de pi#da ti se scoala floci’n cap

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 17. Frate, eu nu m-am cenzurat niciodată faţă de prichindel. Al meu copchil a asistat de multe ori la discuţii bărbăteşti purtate cu limbaj colocvial. Mă-sa mai zice uneori că exagerez, da’ nu vreau să mă cenzurez. A fost tare cînd m-a întrebat de ce prezervativele au gust de fructe şi a trebuit să-i explic. A mea soaţă leşinase de rîs. Bine, m-a ajutat mult şi limbajul învăţat pe şantier.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 5

  • @Liviu, te rog, explică de ce nu există fructe cu gust de p…ă!

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Miros de fructe, nu …gust!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Ăăăăă, pentru că ar fi coadă la aprozar? Habar n-am. Oricum, doar o femeie putea să întrebe aşa ceva….

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 18. Eu mai scap câte o pluă de față cu ea și-mi atrage atenția că nu-i frumos, are 8 ani și nu-i place când vorbesc urât! Săptămâna trecută a aflat ea un cuvânt nou : găo…ă și m-a întrebat ce înseamnă, i-am explicat și-a zis că chiar că e tare urât! Mai amuzant a fost când a trebuit să – i explic ce înseamnă puie, i s-a părut tare scârbos, în condițiile în care știe exact cum se fac copiii încă de pe la 6 ani! Ce să zic, aude, știe dar nu folosește, n-am auzit obscenități din gura ei până acum!

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 19. Cand esti un magnet defetist ca mine si intalnesti blondine la volan care conduc cu … si vor sa ma urce pe trotuare sau imi testeze reflexele, mai scap cate una, doua… noua.
  Cand sunt oprit de catre educatoare si intrebat de unde a auzit copilul “baga-ti-as p.le in cur” si “baga-mi-as p.la in m.rtii matii” si de ce foloseste expresiile astea, well, in afara de pozitia ghiocelul nu am alta varianta. Promit ca ma indrept, pana data viitoare.
  PS: educatoarea e o buna, cu upper case si font de 48!
  Copilul a auzit diverse, fac eforturi disperate sa ma indrept, injur in engleza, uneori in gand, alteori deloc, dar nu pot sa il tin intr-o bula, ar insemna sa traiesc cu el in acea buna.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

 20. In primul rand, scuze pentru ca scriu fara diacritice (nu e prima oara, dar cand scriu de pe calculatorul de la serviciu- care de fapt este al meu, dar il folosesc la munca- sau de pe telefon, nu pot pune diacriticele).
  Acum, la subiect: atat eu, cat si sotia mea, nu injuram deloc, asa ca n-am avut de ce sa ne ferim in fata fetei noastre, care are apropape 13 ani si sunt convins ca este la curent cu toate expresiile de gen. N-am auzit-o, insa, niciodata pana acum sa injure.
  Daca un copil aude injuraturi de mic, nu este obligatoriu ca le va folosi la maturitate. Eu am copilarit si am crescut in mediul plin de mirosuri de benzine, motorine si uleiuri al unor autobaze unde tatal meu a prestat ca sofer profesionist. Ce injuraturi se scot pe cavitatile bucale intr-un asemenea mediu…ma ingrozesc doar cand ma gandesc. Crescand de foarte mic in acest mediu, pe la 3-4 anisori eram deja “toba” de tot ce inseamna sfinti, dumnezei, bagat/scos in si din toate orificiile, etc. Fiindca colegii tatalui meu ma indrageau foarte mult, le placea sa ma roage sa-i injur, iar ca sa ma determine s-o fac, ma ispiteau cu bani. Eu, stiind ca nu e voie sa vorbesti asa, intotdeauna ma uitam catre tatal meu, care-mi zicea: “ia-le banii, dar nu injuri decat aici, in alta parte nu-i frumos!”. Asa se face ca aveam intotdeauna bani de inghetata facuti cu “sudoarea” gurii mele, care scotea cele mai cumplite injuraturi in amuzamentul soferilor autobazei. Cu toate astea, n-am fost niciodata tentat cand am ajuns la maturitate, sa utilizez injuraturile.
  Mi-am adus aminte si de o intamplare pe care a patit-o o buna prietena si colega de serviciu a surorii mele prin 1987. Fiica ei, in varsta de 3 ani la acea vreme (in prezent fata este o profesoara de muzica foarte cunoscuta pe plan national si are la randul ei o fetita mica), auzea toata ziua injuraturile lui tac’su, dar nimeni n-a catadicsit sa-i explice copilei ca sunt expresii urate si ca nu e voie sa le foloseasca si ea, deoarece n-o auzisera niciodata rostindu-le. La un moment dat, copila s-a imbolnavit de nu-stiu-ce-boala si a zacut la pat vreo 3 saptamani. In ziua cand, in sfarsit, a avut voie sa iese din casa, copila, insotita de maica-sa, era in culmea fericirii c-o sa-si revada prietenele de aceeasi varsta, cu care era “nevorbita” de atata amar de vreme. Cand au ajuns in parc, la vederea de la distanta a prietenelor, fetita s-a smuls din mana mamei si a fugit spre ele, extrem de fericita si zbierand din toti bojocii “Copiiiiii! Copiiiiii! F*tu-ti gura ma-tii, copiiiii!”. In timp ce mama fetitei ne povestea, la noi acasa, intamplarea, spunandu-ne ca in acea clipa, toate bunicile din parc au incetat si sa mai respire, uitandu-se instantaneu la fetita si la mama ei, iar ea se ruga sa se dechida un crater, ceva, in mijlocul parcului si s-o inghita, eu si sora mea am lesinat de ras. Cred ca am ras vreo jumatate de ora non-stop…

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 0

  • @FlorinMG trecând peste lipsa semnelor diacritice (cu greu :-)), vreau doar să-ți spun că mi-a plăcut ce ai scris și cum ai scris.
   Mă bucur că nu s-a deschis craterul, că dispăreau toți copiii ăia cu mulți de i și rămâneam fără cei mai mari amatori de povești.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 10

  • @Anduța Karetsou
   Mulțumesc pentru apreciere (acum cu diacritice, că scriu pe „leptopul” de-acasă).

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

 21. Eram mic…6-7 ani.Citeam “Toate panzele sus”,si nu stiam ce inseamna “sictir”.Am intrebat pe toata lumea,nimeni nu ma lamurea,doar ma certau si imi ziceau sa nu indraznesc sa folosesc cuvantul.
  Asa ca,minte creata,cateva zile oriunde mergeam eu incepeam sa urlu sictir catre oricine.Era salutul meu.Intr-un final glorios m-a lamurit un vecin(parca),ce inseamna.Nu l-am mai folosit.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

 22. Se întâmpla prin anii ’90. Era pe tapet problema homosexualității. Și fetița unei prietene a maică-mii,o întreabă ce înseamnă homosexual. Avea cam 5 ani. Maică-sa intră în blocaj total și pentru că la televizor cânta o trupă rock, îi spune pe repede înainte că homosexual este unul care cântă la chitară. Nu trece mult timp, au ăștia musafiri la masa de duminică și ce să vezi, copilul se bâțâie pe ritmul muzicii din fundal și le-o trântește: ce îmi plac homosexualii ăștia. A fost … de vis. Junioru’ meu e mare de acum. Am vorbit cu el de toate, cu perdea sau fără, funcție de vârsta la care mi le-a ridicat la fileu. Constanta permanentă în discuții a fost să nu țipăm. Legat de înjurături. Mi-au mai scăpat de față cu el (gen c*cat, stimați telespectatori) și mi-am cerut mereu scuze.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 23. Părinții mei sunt genul de oameni care se iau dupa gura lumii (stați liniștiti, nu sunt deloc oameni fericiti, deci, nu va luați dupa gura lumii ca nu e nicicum mai bine), deci a trebuit sa ma comport exemplar in societate ca deh, suntem familia perfecta, ce daca acasă fiecare era cu pizda ma-sii (oops!) la el in camera, important era sa ne invidieze lumea. Deci, in afara de ai mei, toți știau ca înjur de mama focului (deh, adolescenta cu probleme). La 19 ani însă la nervi am scăpat de fata cu mama un “p**a mea” hahahahaha, șoc groaza si stupoare pe fata mamei. Nici in ziua de azi nu m-a iertat. Csf.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

 24. Junior când era mic,,tata ,ce înseamnă ,pwula”?”Înseamnă putză,dar nu e frumos să spui că e înjurătură și nu e Ok să o folosești că ești copil și e urăt și bla bla.Acum trebiue să îi explic că putza s-a transformat în pwulă și trebuie să fie foarte atent cum o folosește,că nu mai e doar înjurătură și că ăia din filmele la care se uită el pe ascuns ,la sfărșit nu se căsătoresc.

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 0

 25. Nu ma abțin și acum fie-mea îl folosește corect și când trebuie deci puia mea ?????

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 26. Cred că toată lumea știe celebra “notre poule dans votre cour”. Dar pe-asta o știați: fou, tous les moments courent? (Pentru cei care nu sunt francofili, “ent”de la “courent” nu se pronunță.)
  Avec plaisir!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • @Blanche, a doua e preferata mea. Și ce frumos sună spus rapid și fără intonație, mai ales în contextul ”nebunilor” zilelor noastre.
   Și l-am învățat șmecheria asta și pe copilul masculin, că tot a început franceza la școală.
   PS pe mine profesoara de istorie m-a învățat (era într-un context istoric politic), mi-a făcut plăcere să dau mai departe înțelepciunea.
   Îți mulțumesc că mi-ai adus aminte și de prima.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

  • Eu nu mai știu de unde am cules expresiile, sigur nu de la profa de franceză care era o puritană. Băiatul meu are de-abia trei ani, zice câteva cuvinte (și soră-sa a vorbit târziu și acum turuie din zori și până-n seară). Dar se face el mare și-l învață mămuca!

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 27. Pfff. Ai fost tu norocos. Fii-miu chiar ar putea injura 45 de minute fara sa se repete. Partea proasta e ca niciodata nu injura cand suntem doar noi familia, ci incepe cand ti-e lumea mai draga: ex in parc. Nu stie ce zice, l-a intrebat de cateva ori si nu stia ce sa-mi arate, insa a facut din ele un cantecel pe care il repeta obsesiv cand intra pe modul turbo. De explicay, zau ca am obosit de cate ori i-am atras atentia. Acum doar sper sa-i treaca faza asta.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Timmy, dar totuși, de unde a învățat? Să mă învețe și pe mine să înjur 45 de minute fără să mă repet. Pentru situații de urgență:-)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 8

  • @Anduța Să spunem doar că nu prea știu să mă cenzurez atunci când cineva mă scoate din sărite. Nu e laudă, stiu, dar asta e. Incerc să mă schimb. Dar, am si o fata mare, care nu vb absolut deloc urât. Deci, sunt copii si copii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 28. In prima zi de scoala, in clasa intai, i-am făcut instructajul fiică-mii sa nu cumva să spună chestii d-ale grele pe care le-a auzit pe acasă, la întâlnirile alcoolicilor nediagnosticați. Zic, băi tăticu, nu p**a nu pi***a, ai inteles? Ok! Pe la 12.00 o așteptam mândru in curtea plină de părinți, mămăi și tătăi. Apare copilu nevinovat și de pe la vreo 50 de metru strigă. Să știi ca n-am zis p**a azi! Vreo 500 de ochi s-au uitat in direcția căutăturii copilului. Normal, m-am uitat și eu in spate, da și ăia din spate tot la mine se uitau!
  Am supraviețuit! Fiică-mea la fel!

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 1

  • @R.-H păi și ai făcut măcar o reverență?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 8

 29. Eu sunt o mamă nebună. Înjur de când mă știu. Ăsta-i și unul dintre motivele pentru care nu fac școala de șoferi. Sigur mi-aș lua omoru’ în trafic.

  Dar cu toate astea fiu-meu m-a întrebat într-o zi dacă poate să zică cuvântul-prostie ăla cu “p”. Io, cu gândul la “pulă” i-am zis: zi, grasule! Și a zis. “Prost”. Am leșinat! Prost, mă?!?!

  La mine de la început, de când l-am născut, a fost cam așa: vino să te-mbrățișez, futu-ți copilu’ mamei tale”. Și dacă mă enervez prin casă cu te miri ce, n-ați vrea să mă auziți..

  Cea mai tare fază a fost în parc când un drac de copil de vreo 5 ani i-a zis unui alt băiețel: du-te-n pwla mea! Și l-am întrebat: bă, tu ai pwlă? Și a venit al meu: mama, ce-i aia pwlă?
  – Stai, mă, să-mi amintesc și-ți răspund.
  După vreo câteva zile: mama, ți-ai amintit?
  Norocul lui că-mi amintisem între timp?.

  Nu folosește cuvintele astea. Pur și simplu. Nu i-am interzis niciodată. Totuși, recunosc, mi s-ar părea urât să aud acum din gura lui înjurăturile pe care le folosesc eu.

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 0

  • Elena, eu era să mi-o iau în trafic. De 2 ori. Dar pentru semnul cu degetul. A trebuit să mă potolesc și cu asta, îmi place prea tare să conduc. Sacrificii…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 9

  • @Anduța, eu când fac semnul ăla cu degetul, ca să nu pară că-l fac, mi-l bag în nas. Direct. Fără nici măcar o urmă de discreție.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Elena, păi și mai înțelege omul mesajul? Sau ai grijă să-l înțeleagă (și) din vorbe? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

 30. Perfect de acord! Traficul scoate ce i mai rau din mine ?, asa ca baiatul meu de 5 ani si 8 luni e imun. Se mai intampla sa l aud prin casa..”auuu, ce mi am futut una”, dar trec peste eveniment fara sa i atrag macar atentia, pentru ca stiu ca nu se va mai intampla. Nici eu, nici sotul nu ne am ferit vreodata sa ne exprimam cum ne venea la momentul respectiv, iar copilul a crescut auzind si cuvinte mai neortodoxe..fara niciun fel de probleme ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

 31. Sunt atitudini si atitudini colocviale. Iar omul umblat intelege o clipa mai devreme ce am in vedere. Exista natii care te surprind foarte placut printr-o anume laxitate, printr-o familiaritate foarte agreabila a adresarii, o dexteritate formata-n timp in spatele careia nu mai simti efortul si exista … est-europeni ! Rusi, bulgari, tigani si romani. Familiarul nostru nu e unul placut, dimpotriva e unul intruziv si implicit foarte dezagreabil, la noi badarania tine loc de binevenita amicitie. Pana si comunicarea noastra oficiala (in politica, in stiri, la locul de munca etc.) e una foarte artagoasa. Asta, dragii mei, ma deranjeaza insutit mai mult decat limbajul licentios. Si nu, nu pentru c-as fi eu mai sensibil sau mai moale ca altii (n.b. la mine batosenia verbala e semn de slabiciune), ci pur si simplu asa e si cred ca oricine sesizeaza lesne cand e abatere si cand e norma, cand vorba ei si cand persoana insasi e vulgara. Nu e o deprindere sanatoasa, n-o fi acum si asta o virtute sa fii necontrolat, da’ faptul ca o auzi pe fii-ta sau fi-tu zicand pula … e fix pula !

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 0

 32. Încerc să nu înjur prea mult de față cu ei. Dacă repetă sau vin cu altele de prin alte părți, celui mare îi explic că nu prea e frumos, dar nu insist prea mult. Oricum din cartier și din galeria CSA-ului n-o să preia limbaj de academician. De asemenea, îl întreb dacă știe ce înseamnă cuvintele alea și, dacă nu știe, să le folosească când află.?
  Cu cel mic e mai simplu: e papagal, repeta ce aude. N-avem ce discuta. Încercăm să nu audă prea multe. Dacă aude și repetă, ghinion! Limba română are înjurături prea frumoase. E păcat să nu fie folosite încă din fragedă pruncie. E brand-ul nostru de țară. E aproape o datorie patriotică să înjuri.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • Ionuț, eu am dat mânuța roșie, din greșeală! Acum vreo câteva săptămâni mi-am dat dislike singură, deși eram de acord cu ce scrisesem! :)) Touch-ul ăsta nu e pentru toată lumea.
   Citesc cu plăcere tot ce scrii! Ești unul dintre tăticii preferați! 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 33. Apropo, ştiţi cate e culmea snobismului? Să scrii f*tu-i cu ph.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • GabiI- dacă în loc de u punem oo și în loc de tu punem 2, deja pot să-l scriu și eu.
   phoo2-i că nu m-am gândit până acum.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 7

  • 😛

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 34. Degeaba incerci sa te feresti de copii cand ai in discutie lucruri sensibile. O sa te surprinda cu intrebari la care incerci sa dai raspunsuri rationale si o sa o iei in bot si o sa ramai perplex de ce o sa inteleaga ei din discursul tau. Imi amintesc ca odata fi-mea a surprins o discutie despre Ciomu si aptitudinile sale de impartire la 3 . A urmat intrebarea fireasca: Tati, da ce i-a taiat? I-a si explica-i copchilului ca nenea Ciomu i-a taiat unui alt nene cuculetul. Fi-mea, a ascultat atenta explicatiile si dupa cateva minute a izbucnit intr-un ras cu hohote. Printre sughituri m-a intrebat din nou: “Nenea ala o sa poarte de acum chiloti de fete?”

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 8

 35. Odorul personal știe cuvinte și expresii licențioase în mai multe limbi, le cunoaște sensul, dar nu le folosește.
  Ce-i drept, nici prietenii ei n-au apucături de genul ăsta și nici acasă nu aude prea des. Mai înjurăm și noi, dar preferăm sarcasmul și miștourile nu din puritanism, ci pentru că e mai amuzat așa. Nu ne-am ferit niciodată de copil, i-am răspuns la întrebări indiferent de subiect.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 36. lumea copiilor e mult mai simpla si frumoasa. Frate-miu are un copil care vorbeste foarte mult, de micut si acum la 4 si ceva..efectiv ne vine sa ne dam cu capul de pereti ca nu mai e liniste in jur. Si evident, povesteste tot de pe peste tot. De la gradi, de acasa, de pe tramvai…oricui..nu se tin secrete. Si asa s-a trezit la teatru (unde el e actor:))) sa spuna pe scena unei fetite ca poate vrea sa o ia si sa o pupe cum o pupa taica su pe maica-sa, asa..tare de tot. Alta data a zis “ce cacatu ma-sii” nu stie nimeni exact de unde a capatat expresia. Educatoarei i-a zis ca are fundu mare de fata cu toti parintii la o sedinta. ce sa faci..modurile de a “te face de rusine” sunt infinite la creativitatea lor.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 37. Că tot suntem pe subiect :
  O tânără familie se mută în casa lor nouă, aflată în vecinătatea unei parcele libere. Într-o zi, o echipă de muncitori se apucară să construiască o casă pe parcela liberă.
  Normal că fetiţei de 5 ani i s-a părut interesant să vadă ce se întâmplă acolo. Ea îşi petrecea majoritatea timpului în preajma muncitorilor.
  În scurt timp, muncitorii au adoptat-o şi a devenit un fel de mascota a echipei de constructori. Intrau în vorbă cu ea, ba chiar îi dădeau sarcini uşoare, astfel încât să se simtă şi ea importantă.
  Au mers chiar mai departe. La sfârşitul săptămânii, aceştia au făcut o chetă şi i-au strans primul ei salariu. I-au înmânat un plic în care avea o bancnotă de 100 de lei.
  Mândră nevoie mare şi foarte fericită, fetiţa s-a dus cu plicul la mama ei. Aceasta aflând povestea, luă hotărârea să meargă împreună la bancă şi să-i deschidă fetiței primul ei cont bancar.
  Când au ajuns la bancă, doamna casieră era la fel de impresionată.
  – Cum de o fetiţă atât de mică, a reuşit să câştige primul ei salariu, deja? întrebă ea.
  – Am lucrat o săptămână întreagă alături de muncitorii care construiesc o casă lângă a noastră, replică fetiţa.
  – Wow! Eşti incredibilă! Şi o să munceşti şi săptămâna viitoare?
  – O să muncesc doar dacă ne aduc muiştii ăia de la depozit nişte cherestea, să putem să ne apucăm in pula mea de căcatul ăla de acoperiş!

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 0

 38. Deci.. Fiu-miu are 7 ani.. Nascut si crescut in State, il intereseaza numai engleza, romana o foloseste doar ca sa discute cu bunicii. Nici eu nu mi-am controlat limbajul in prezența lui, mai ales in romana, pentru ca stiu ca nu ințelegea mare lucru.
  Cu toate astea.. Intr-o zi, avea el vreo 5 ani, eram toata familia in masina, bună-sa ii spune sa stea cuminte, ca uite, o mașina de poliție in față, il opreste pe tati daca vede scandal..
  La care fiu-miu, ii raspunde cu accent si nonșalant.. “Dă-i în pula mea…”
  Șocul încă persistă..

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

 39. Auzită la radio: la Teatrul I.Creangă o fundație aduce un grup masiv de copii romi. Pe scenă acțiunea cerea participarea copiilor din sală, fiind rugați să spună cum să fie pedepsit lupul. Un băiețel din acel grup răspunde imediat: „sa-i futem una-n cur”!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Ești prima oară aici, este?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Nu, nu-s prima dată. Primul impuls e să întreb de ce mă întrebi, dar am bănuiala că poate a mai fost postată întâmplarea… Ok, n-o mai pot șterge.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Caută pe blog “vrăjitoarea cea rea”. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Ha, ha! Iată circulația poveștii în natură! Ca să te ajut să știi cine te-a folosit drept sursă nu prea pot, la mine în mașină cine stă în dreapta are grija radioului. Bănuiesc că povestea am auzit-o de la Kiss, 21 sau Zu.
   O zi bună!

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 12

 40. În atenția domnului președinte de asociație,
  Stimate M. V.
  20 la sută din comentariile de până acum aparțin Anduței Karetsou. 17 din 82 . 2960 cititori. Câți unici ?
  Oare e normal ? Întreb și eu , nu dau cu parul.
  A zis femeia că e virală!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • @Habarnam, intrucât văd că tu știi foarte bine regulile acestui joc, esti drăguț să-mi trimiți și mie o copie?
   Ca să-mi clarific și eu treaba cu normalitatea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 13

  • @HabaRnaM, da` tu ai platit pe luna asta factura la intretinerea blogului ? doar intreb. 🙂
   Eu sunt curios daca reuseste maine sa raspunda tuturor comentariilor pentru ca nici macar @Mihai V. nu a reusit asta. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 12

  • @ Shoric aș plăti un doftor doctorand să doftoricească câteva persoane, inclusiv pe mine.
   Poate am impresia … Oare e noul trend în trolling? E frumos, respectuos, agasant, aberant, viral, gripal ??? Oricum dacă nu ia M.V. măsuri, sper să le ia timpul!
   Poate face lobby pentru un post de script answering și nu îmi dau încă seama… or poate e jumătatea pozitivă a haterului Verei. Cine știe… încurcate sunt căile blogului….

   Acum lăsând orice … little Anda , how can i/we help you ?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Subscriu , e peste tot !!! Mihaaaaaaaai…umde esti ???!!!!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • Doamne dă …
   Eu recunosc … sunt prost ! Prost de bubui, dar știi cât de prost sunt … vai… cu diplomă. Așa ca pe nemțește: Prost!
   Retoric acuma : Oare unde e prostie cu caru’ e și deșteptăciune deasemenea ?
   Bun simț și măsură ? O …rimă ??
   Ieri am sărit calu’ după cum bine mi-a scris cineva … azi ce fac ? Mă prind la mintea ta ? Aș sta ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 8

  • Da. Am văzut. Incompetență pe bani mulți… la Sanador. Altceva?
   Mă rog când vreau eu și pentru ce vreau eu!

   Te-a salvat fiica ta. Să-ți trăiască! Pe a mea o cheamă tot așa și e fan Remos&Rokkos:)
   Have fun!
   Over & out.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Habarnam, hai că s-ar putea să ți se îndeplinească dorința mai repede decât crezi. Tocmai ce eram într-o dezbatere despre problema educației sexuale în școli. Plus că și doamna Vio va avea prima sa întâlnire cu Junker, despre care declară că e emoționată. Today should be fun for me, dar nu aici.
   Du-o pe fata ta și la Vertis, s-ar putea să-i placă și el.
   Have fun și tu!
   Over&out!
   Pe moment. Să ne revedem cu bine!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 5

  • @HabaRnaM, bă, am răs cu muci. Abia azi am văut ce-ai scris. :)))))))))))))))))))))))))))))))
   Da, da, și io mă gândesc să-i propun un parteneriat part-time să răspundă la comentarii în locul meu în zilele când sunt mega-aglomerat la muncă. 😛

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 41. Eu nu am copii si nici nu vreau dar parintii mei nu s-au cenzurat niciodata in fata mea, inca ini amintesc de un moment de cand aveam 3 ani: am fost la cumparaturi cu tatal meu, iar el se impiedicase si cazuse, iar eu i-am aruncat un gingas „Esti prost ca pula!” ? Toti cei din jurul nostru au facut ochii mari, dar tata doar a ras, s-a ridicat si ne-am continuat drumul. ?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Iata un exemplu in care copilul a fost invatat de mic sa injure.
   Tatal si fiul lucrau la un utilaj. Fiul tinea o dalta in care tatal trebuia sa loveasca cu un ciocan.
   – gata, ti-i bine?
   – gata, dai.
   Zbang… au au auaa, cristo#@$ si dumne@#$% ma-$$#.
   – Bai tata, bai… da` sa-mi bag pula`n ochii tai.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 42. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 14

 43. Pe mine fi-miu “m-a facut de rusine” cand era in clasa a treia, a rugat-o pe doamna sa citeasca “lup” invers, si, dupa ce doamna s-a conformat, i-a zis: perfect! acum mai puneti un “a”! Instantaneu m-a chemat la scoala :)))

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

 44. Likeee a boss ! Am crescut intr-un cartier mai,,activ” cu oameni de toate natiile gen Rahova,Ferentari dar la nivel de provinciE.Merg acolo(desi m-m mutat de 5 ani intr-un cartier ok) regulat, povestesc cu oamenii ,iar in calitatea mea de cons. local ,incerc sa-i ajut.Fetita mea se joaca cu prichindeii de acolo(sunt f multi ,in comparatie cu cei 5 din zona unde stam acum) .La un moment dat, povestind cu fica-mea despre cum a fost la gradinita (are aproape 5 ani)imi spune: asa m-a enervat X ca imi venea sa-l fut in gura! I-am explicat ca nu e ok sa vb asa,ca e “o prostie de oameni mari” si ca nu e ok ca o domnisoara sa vb asa…nu am mai auzit-o de atunci ,dar daca o sa se intample public,asta e , o sa-i reamintesc ca o domnisoara trebuie sa se abtina…plm ,eu am crescut in acel cartier si uneori injur si eu…si pot injura o ora fara sa ma repet !?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 45. @Mihai, vezi că dna Firea și-a pus în cap să reglementeze internetul înainte de a rezolva problemele Bucureștiului. Asta pentru că a primit amenințari și injurii on line.
  Eu i-am transmis să meargă pe mâna legii.
  Deci mare grijă cu calomniile. Mă gândesc la @Diana de ex, eu aș fi tare supărată în locul ei (mă rog, mie mi-ar trece repede), mi-e să nu facă vreo boacănă.
  Toate bune, mult succes!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

  • @Anduța, nuș cum să spun, dar mă lasă complet rece. În 5 ani au trecut pe-aici sute de Diane. La fel de proaste.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 12

  • @Anduța, să spun undeva clar că ce? Atenție, accesul proștior interzis? Tu realizezi ce întrebi?
   În plus, tu ai impresia că aici e domeniu public și democrație? Well, te inseli amarnic. Aici ești la MIME acasă. Iar la mine acasă fac ce vreau. Fix cum faci și tu la tine acasă.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @Anduța Karetsou
   Mai taci dracului din clanţa aia! Eşti înfiorător de enervantă. Şi de proastă. Îţi spune câte unul mai direct, altul mai subtil că ne exasperezi cu imbecilităţi. Tu te faci că nu înţelegi şi continui să mitraliezi oamenii cu întrebări de căcat. Repet: mai taci dracului!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 12

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 14

  • @Vera, nu te supăra te rog, dar gazda încă nu mi-a spus să plec. Când mi-o va spune, o voi face.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

  • @Anduța, eu nu voi spune nimănui vreodată să plece de pe blog (dacă nu mă jignește sau nu e idiot, desigur). Într-o comunitate precum asta, lucrurile se reglează întotdeauna de la sine.

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Mihai, mulțumesc pentru răspuns.
   @Vera, revin un pic la tine și aș vrea să-ți spun că nu voi pune la suflet ce ai spus mai devreme. Nu poate ieși nimic bun dintr-o astfel de confruntare, mai ales că eu te simpatizez. Îmi plac oamenii vulcanici și care spun direct ce gândesc. Așa sunt și eu, doar că încerc cât pot să nu fac pe alții să se simtă aiurea.
   Mă opresc acum.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 8

  • Cat fight ?
   @Vera ce e cu limbajul ăsta la tine ? Firește că tace, însă e păcat că dă din degete 🙂
   @ Vera vezi ce face lipsa schimbului de fluide în weekend? Ah, ah … ce ai citit ? Unde e conspectul ?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @HabaRnaM
   1. NO Cat fight, doar my two cents. Nu te-ai obisnuit cu mine pana acum?!

   Am fost intr-un anticariat duminica. M-am invartit si sucit. M-am lipit de Teleşpan – Cimitirul. Momentan citesc in metrou. E vulgara si spirituala, imi place. 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Anduța, doamne ferește. eu acum am văzut comentariul cu papucii și botoșeii și toate regulile de la tine de-acasă. Io sper să glumești, altfel oamenii ăia care vin la voi, vin ca la tăiere, nu să se distreze.
   Deci cum, a apucat unul să intre încălțat la voi în living și-l descalți ca să-i dai botoșei?
   Am răs cu muci.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Mihai, m-am gândit un pic și am decis să mă întorc doar pentru a-ți spune că-ți mulțumesc pentru invitația de a interacționa pe blogul tău.
   Am citit și discuțiile ”pe la colțuri”, mă fac însă că nu le văd, prin urmare nu le voi răspunde.
   Înțeleg și că nu mă dai pe ușă afară, dar aleg să plec din proprie inițiativă. Este o șuetă interesantă în fiecare zi, dar eu nu-mi doresc să mai iau parte. Cel puțin nu așa.
   Și în viața normală accept doar invitațiile ”acasă” ale oamenilor care cel puțin se străduiesc să fie gazde bune pentru toți musafirii.
   Cât despre persoanele cu care am interacționat în aceste zile, vreau să transmit că nu am absolut nici un resentiment față de nimeni, ba chiar cred că fiecare în parte are farmecul lui și, mai ales, umor din plin. Evident, nu pot să nu fiu subiectivă: farmec mai mare cei care m-au încurajat sau mi-au luat apărarea (nu scriu nume, că mi-e teamă să nu uit pe cineva. Și nici nu vreau să revăd discuțiile, că mă doare până și pe mine capul), farmec mai mititel cei care mi-au dat serve-n cap și după cap :-).
   În plus, nu pot să fiu decât foarte fericită că am descoperit o înjurătură pe care lejer cred că pot s-o folosesc în scris și pe on-line fără să am mustrări de conștiință și fără să fiu raportată 🙂
   A. și c-am aflat de înseamnă FeFeNe. Ce să fac, arta fotografiei nu e una dintre pasiunile mele, abia acum mă dumiresc și eu care e faza cu Instagram, Twitter, Pintrest și ce platforme or mai exista.

   Numai bine, vă salut pe toți, îmi cer iertare pentru inconvenientele create.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 7

  • M.V. ești răutăcios la faza cu botoșeii. Ce kkt promovezi ? Power to źă MOP ?
   La mine intrarea în curte/casă se face sub stricta supraveghere a soacrei:)) Eu dau botoșei de asemenea celor ce știu că au probleme cu mirosurile(instalator,etc).
   Cică politețea zice să urmezi regulile casei. Un singur moș de 80+ intră ca vita până în mijlocul livingului. Ai idee cât înjur când tre să dau cu mopul după el ? Săracul, e cam surd.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • @HabaRnaM, boss, nu suport nici să descalț oamenii când îmi intră în casă, nici să mă pună să mă descalț. Da, prefer sa dau cu mopul.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Vai, dar ce sublim e când îți intră cineva încălțat și tu te gândești că a călcat în nu știu câte flegme și rahați de câine! Iar copiii ți se joaca numai pe covor! Să-mi fie cu iertare, dar am aceeași regulă cu descălțatul.
   Anduța, mie îmi place de tine cu tot scrisul tău mult. Mai ales că scrii corect și știi diferența între refulare și defulare. ?

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 46. Dap, deci am 3 vlajgani – 22, 21 si 18 ani. Asa ca, domnu’ Mihai, cum crezi dumneata ca-i viata mea cand avem cam aceleasi gusturi, aceleasi pasiuni, aceleasi … toti 4? Da, cateodata imi astup urechile si eu si nevasta-mea si mai incercam sa le dam educatie. Cand sunt doar eu cu ei insa…
  Si un pic offtopic – jegosii astia de la munca au un filtru mizerabil la internet si am citit articolu’ despre cafia doar ce mi-a dat goagal in cache – eu beau o “elita” verde cu cardamon (hell ii zice pe aici). Savoarea e minunata pentru mine, altfel e destul de tare astfel incat sa aud nu numai ingerii cantand, ci si diavolii bagand pe foc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 47. Mie mi se pare nasol ca adulții pe care îi apreciem (eu și copilul) să înjure sau să facă chestii nepermise. Ptr că el are un simț al justiției foarte dezvoltat, ca mai toți copiii din ce am observat (are 5 ani jumate), și nu prea-mi vine ușor nici mie nici lui să gestionăm situația… certăm persoana care ne e dragă, îi ținem prelegeri?! Ar fi trebuit să știe, nu? Să ne ghideze pe noi!

  Mai facem asta cu tati 🙂
  Care e și surprins și ușor amuzat când îi explică fi-su ce și cum… Eu îmi cer direct scuze…

  Parcă e mai simplu de explicat despre necunoscuți… (traversează pe roșu, aruncă pe jos, nu salută, merg cu liftul ptr handicapați… ), știe că există și bine și rău pe lume…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 48. Salutare!Nu stiu cat de avenit sunt sa ma bag in discutie,deoarece n am inca vreun copil.Consider insa ca e mai mult decat aberant sa auzi copii vorbind despre ceea ce n au cum sa realizeze.Si frecvent,nu cum ar fi ca „le a mai scapat”.Una la mana,din cauza varstei si a doua, fiindca arata ca parintii sunt lipsa la apel(din diferite cauze).Dupa cum am citit ca ati exemplificat si voi.Aparent nu e nici un capat de tara, dar denota inca o latura (si grava,fiind vorba de copii!) a unei indobitociri a generatiilor care sunt si care vin sau vor veni.In copilarie, ca baiat era jenant sa spun si ” prostule” cuiva.Ma rog,alte vremuri.Chestia e ca imi fac de lucru zilnic,cu job ul,intre trei parcuri.Unde,logic, sunt copii.Si unde aud tot mai des cum discuta sau se apeleaza intre ei baietii de 10- 12 ani cu „ce faci,coaie!?”. Sau aia cu parintii prin zona,cu „ce faci,coite!?”.De parca ar fi un ” Salut,amigo!”.Si ca tortul sa aiba si o cireasa, am auzit si fete care au acelasi mod de a saluta.Asa ca,dincolo de amuzamentul de moment, poate ii invatati macar pe ai vostri sa injure,daca e cazul, in cunostiinta de cauza.Macar din respect pentru logica,daca nu pentru altceva.Ma scuzati daca sunt incoerent,dar sunt in drum spre casa,in ratb.dar ati prins ideea,sunt convins.Ca sa nu ajungem toti ca acela pe care l am auzit eu primul injurand,un copil cu evidente carente (n am analizat niciodata de care). Dar judecati voi.Injuratura pe care o repeta oricaruia ii trecea prin fatza era „poola n papucu’ matii”.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.