După textul de ieri, mi-a scris o prietenă care mi-a zis așa: „Dacă tot ai scris despre asta, să-ți spun și eu o chestie. Aseară m-a sunat o prietenă, era oripilată și tocmai suferise un atac de panică, abia aflase că frate-său e gay. Moment în care am întrebat-o dacă e proastă, că eu l-am cunoscut pe om relativ recent, dar mi-am dat seama imediat. Și i-am recomandat ca, în loc să se dea atât cu curu’ de pământ, să facă ce n-a făcut 20 de ani, să stea de vorbă cu el, că nu s-a întâmplat nimic deosebit”.

Diaolgul a mai continuat oleacă, dar nu vi-l reproduc chiar pe tot, ăsta era esențialul. Fata aia aflase că frate-său se iubește liber și deplin consimțit cu persoane de același sex, iar acum era în stare de șoc, profund oripilată. Pentru că, desigur, urma să stea ea la fundul lui, să vadă ce face ăla în pat sau pentru că, odată ce-l știe homosexual, frate-său nu mai rămâne același om. Seems legit, dăăă.

Bref, mi-aș dori să-mi povestiți cum ați reacționa dacă ați afla brusc și absolut surprinzător despre cineva din jurul vostru că ar fi gay. Femeie sau bărbat, nu contează, dar dintr-o dată ați avea revelația asta. Și nu vorbesc despre copilul vostru, că subiectul ăsta l-am mai dezbătut și, când e vorba despre moștenitorii tăi, mai renunți la orgolii si principii. Vreau să știu ce-ați face dacă ați afla despre unul dintre părinți, despre un frate, o soră sau despre unul dintre cei mai buni prieteni. Ați reacționa în vreun fel? Și dacă da, cum? Bă, dar sincer, o să permit inclusiv comentariile homofobe, dacă vor exista, pentru că chiar vreau să știu.

Așadar, stai într-o duminică dimineața pe canapea și te gândești la nemurirea sufletului, moment în care apare taică-tău/frate-tău și-ți zice: „Îl știi pe vecinul Marcel, de la doi? Ne iubim, suntem împreună de opt ani și nu mai rezist fără el.”. Cum procedați? Sau îl vezi, accidental, pe prietenul tău cel mai bun cum se sărută languros cu un bărbos pe o alee din Herăstrău, ce faci în momentul ăla?

Desigur, puteți replica situațiile astea și pentru femei, dar, pentru că oamenii sunt ipocriți și judecă situațiile cu dublă măsură, văd că se acceptă mai ușor (cel puțin la nivel declarativ) relațiile între femei decât cele între bărbați. Pe voi vă rog doar să alegeți situația care v-ar conveni cel mai puțin și despre aia să vorbiți.

Și nu mă luați cu „tata sau mama n-au cum să fie gay, doar m-au făcut pe mine”, că s-au mai văzut cazuri”. Lucrați un pic cu imaginația, puneți-vă în situația respectivă și ziceți-mi și mie ce simțiți.

mihai_vasilescu_mama_gay

sursa foto