Și mi-a plăcut că eram doar doi bloggeri la întâlnire. Deci am avut timp berechet și posibilitatea să întreb lucruri exact ca și cum am fi stat la o bere. Dacă mă gândesc bine, cred c-am fi putut sa radem vreo două beri, doar că prea era prânzul mare.

Iar acum, pentru că eu sunt o putoare care n-a putut să care o agendă și-un pix, am să iau cu copy/paste de la Cismaru subiectele care s-au discutat, să vi le arăt și vouă, poate vă interesează:

  1. Cum își va alege consilierii?  – exclusiv pe criterii de competență. Sunt foarte importanți la început când trebuiesc evaluați toți directorii din primăria generală. Evaluarea trebuie făcută rapid și obiectiv pentru calibrarea sistemului și a pune lucrurile în funcțiune.

  2. Cum va obține susținere politică pentru proiecte? -USB va fi prezentă în consiliul general al capitalei. Primarul va lupta pentru transparență și consiliere/sprijin popular. Dacă cetățenii vor susține proiectele propuse de primar și vor dori realizarea acestora, consiliului îi va fi imposibil să se opună.

  3. Maidanezi și adăposturi. Ce facem? ( eterna problemă, e complicat de gestionat)- Militează pentru expertiză. Nu este de acord nici cu prezența lor pe străzi ( pentru că există un risc mare de atac) nici cu tratemente inumane asupra lor.Propune o soluție interesantă pentru București și anume externalizarea serviciilor de capturare, prindere și găzduire în adăposturi către asociații sau ONG-uri competente.În compensație, susține stabilirea unor super amezi pentru cei ce abandonează câini pe străzi, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice. Toți câinii să fie cipați la naștere și ușor de identificat stăpânul. ( Să zicem că sunt de acord cu el aici)

  4. De ce 7 primării în loc de 1?  – E inutil, dar așa e legiferat de parlament. Bucureștiul ar trebui să renunțe la sectoare și să se reorganizeze pe cartiere.Cartierul Pantelimon are alte nevoi decât cartierul Titan și tot așa. Însă, e aproape imposibil de realizat asta într-un viitor apropiat, din cauza bulibășelii informatice care va ieși. Infrastructura informatică sincronizată aproape că nu există, proprietățile primăriei sunt trecute într-un PDF de 7000 de pagini și cam atât.  Există plan pentru o cartografiere completă a orașului, care lipsește cu desăvârșire.

  5. Igienizarea râului Dâmbovița. Când și cum se va face? – Există proiecte care vor să dezvolte în jurul râului un mediu propice creării unei axe creative, adică spații ideale pentru cei ce lucrează în industrii care necesită spații speciale pentru concentrare și creativitate.– ia în calcul transformarea malurilor în zone de promenadă. Soluții sunt, trebuie doar să se dorească.

  6. Transportul în comun. Când va fi la nivel european? – Da, este un subiect ce nu trebuie amânat. Problema există și trebuie luate măsuri rapide pentru aerisirea traficului din oraș și pentru a avea un transport în comun adecvat. O primă măsură ar fi sporirea controalelor și sancționarea clandestinilor. Efortul ăsta ar trebui susținut cu o modernizare a parcului de vehicule și sporirea numărului lor. În Polonia există un sistem mișto de control. Șoferul știe mereu câți pasageri au validat călătoria și poate solicita control la stația următoare.

  7. Pe cine ar numi arhitect șef dacă ar ieși primar?– Aici sunt 2 chei de discuție. Legal, arhitectul șef se numește prin concurs, nu prin nominalizare directă, deci nu ține de dorința lui. Totuși, o persoană competentă ar fi Răzvan Penescu, bun specialist și bun cunoscător al legii.

  8. Ce facem cu aglomerația din zona Pipera-Aviatorilor?– Este cunoscută problema și nu suportă amânare. Cea mai la îndemână și pe termen scurt soluție este mărești numărul liniillor de RATB care ajung acolo și în paralel să cauți soluții pentru termen lung, cum ar fi încă o magistrală de metrou sau modificări semnificative la infrastructura rutieră.

  9. Cum va face Nicușor Dan ordine în Primărie, cum va răsturna sistemul?– În primul rând va lupta pentru transparență. Va obliga toate firmele care participă la licitații să facă publice dosarele de candidatură, cu sume și angajamente la vedere. Se va baza foarte mult pe dezbatere publică, va ieși în public cu toate chestiile importante, pentru ca cetățenii să fie parte din schimbările orașului. Va încerca reducerea semnificativă a discuțiilor/deciziilor cu ușile închise.

Pe lângă ce și-a notat Cismaru, am simțit nevoia să-l întreb pe Nicușor Dan și despre cele două declarații contradictorii vis-a-vis de cluburile sportive (mă refream în special la handbalul feminin, evident) care aparțin de Primărie. Mi-a răspuns că dacă ar fi fost el primar, politica dusă de CSM ar fi fost de promovare a talentelor din România. Citez: „aș fi luat toate fetele din echipa aia de junioare care a ieșit Campioană Mondială și le-aș fi adus să joace pentru CSM, costurile ar fi fost mai mici și am fi sprijinit talente de la noi”. Dar, în condițiile de față, după o performanță precum câștigarea Champions League, nu mai are cum sa facă asta, trebuie onorat blazonul. De aici și cele doua declarații diametral opuse.

Deși n-am vorbit asta cu Cismaru, exact aceeași impresie mi-a lăsat-o și mie: omul este ușor prea timid și cu bun-simț pentru lumea asta de rechini în care se învârte și pe care vrea să-i învingă. Dar părea că știe foarte bine despre ce vorbește și ce are de făcut pentru un plus de civilizație pe care să-l aducă Bucureștiului. A discutat doar despre chestii realizabile, nu s-a aruncat să ne povestească despre autostrăzi suspendate, când el în primă fază ar vrea să rezolve macar informatizarea registrului cu proprietățile ce aparțin Primăriei Generale ale Municipiului București. Care registru la ora asta se prezintă sub forma unui document pdf de 7000 de pagini. Gizăs Craist, voi ați cautat ceva vreodată într-un pdf de câteva zeci de pagini? Atunci ați înțeles ce zic.

Ah, voiam sa vă mai spun că, întrebat cum stă în sondaje la primăriile de sector, a lăsat ochii în jos și a spus rușinat: „nu știu, n-am avut bani să le facem”. Well, și cu toate astea, dacă ar mai fi existat legea cu „două tururi de scrutin”, aproape sigur Nicușor Dan ar fi fost noul Primar al Capitalei. Firea câștiga primul tur și el aproape sigur pe al doilea. Asta-i viața.

mihai_vasilescu_nicusor_dan