4,339 cititori

Sâmbătă m-am întâlnit cu Nicușor Dan

Și mi-a plăcut că eram doar doi bloggeri la întâlnire. Deci am avut timp berechet și posibilitatea să întreb lucruri exact ca și cum am fi stat la o bere. Dacă mă gândesc bine, cred c-am fi putut sa radem vreo două beri, doar că prea era prânzul mare.

Iar acum, pentru că eu sunt o putoare care n-a putut să care o agendă și-un pix, am să iau cu copy/paste de la Cismaru subiectele care s-au discutat, să vi le arăt și vouă, poate vă interesează:

 1. Cum își va alege consilierii?  – exclusiv pe criterii de competență. Sunt foarte importanți la început când trebuiesc evaluați toți directorii din primăria generală. Evaluarea trebuie făcută rapid și obiectiv pentru calibrarea sistemului și a pune lucrurile în funcțiune.

 2. Cum va obține susținere politică pentru proiecte? -USB va fi prezentă în consiliul general al capitalei. Primarul va lupta pentru transparență și consiliere/sprijin popular. Dacă cetățenii vor susține proiectele propuse de primar și vor dori realizarea acestora, consiliului îi va fi imposibil să se opună.

 3. Maidanezi și adăposturi. Ce facem? ( eterna problemă, e complicat de gestionat)- Militează pentru expertiză. Nu este de acord nici cu prezența lor pe străzi ( pentru că există un risc mare de atac) nici cu tratemente inumane asupra lor.Propune o soluție interesantă pentru București și anume externalizarea serviciilor de capturare, prindere și găzduire în adăposturi către asociații sau ONG-uri competente.În compensație, susține stabilirea unor super amezi pentru cei ce abandonează câini pe străzi, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice. Toți câinii să fie cipați la naștere și ușor de identificat stăpânul. ( Să zicem că sunt de acord cu el aici)

 4. De ce 7 primării în loc de 1?  – E inutil, dar așa e legiferat de parlament. Bucureștiul ar trebui să renunțe la sectoare și să se reorganizeze pe cartiere.Cartierul Pantelimon are alte nevoi decât cartierul Titan și tot așa. Însă, e aproape imposibil de realizat asta într-un viitor apropiat, din cauza bulibășelii informatice care va ieși. Infrastructura informatică sincronizată aproape că nu există, proprietățile primăriei sunt trecute într-un PDF de 7000 de pagini și cam atât.  Există plan pentru o cartografiere completă a orașului, care lipsește cu desăvârșire.

 5. Igienizarea râului Dâmbovița. Când și cum se va face? – Există proiecte care vor să dezvolte în jurul râului un mediu propice creării unei axe creative, adică spații ideale pentru cei ce lucrează în industrii care necesită spații speciale pentru concentrare și creativitate.– ia în calcul transformarea malurilor în zone de promenadă. Soluții sunt, trebuie doar să se dorească.

 6. Transportul în comun. Când va fi la nivel european? – Da, este un subiect ce nu trebuie amânat. Problema există și trebuie luate măsuri rapide pentru aerisirea traficului din oraș și pentru a avea un transport în comun adecvat. O primă măsură ar fi sporirea controalelor și sancționarea clandestinilor. Efortul ăsta ar trebui susținut cu o modernizare a parcului de vehicule și sporirea numărului lor. În Polonia există un sistem mișto de control. Șoferul știe mereu câți pasageri au validat călătoria și poate solicita control la stația următoare.

 7. Pe cine ar numi arhitect șef dacă ar ieși primar?– Aici sunt 2 chei de discuție. Legal, arhitectul șef se numește prin concurs, nu prin nominalizare directă, deci nu ține de dorința lui. Totuși, o persoană competentă ar fi Răzvan Penescu, bun specialist și bun cunoscător al legii.

 8. Ce facem cu aglomerația din zona Pipera-Aviatorilor?– Este cunoscută problema și nu suportă amânare. Cea mai la îndemână și pe termen scurt soluție este mărești numărul liniillor de RATB care ajung acolo și în paralel să cauți soluții pentru termen lung, cum ar fi încă o magistrală de metrou sau modificări semnificative la infrastructura rutieră.

 9. Cum va face Nicușor Dan ordine în Primărie, cum va răsturna sistemul?– În primul rând va lupta pentru transparență. Va obliga toate firmele care participă la licitații să facă publice dosarele de candidatură, cu sume și angajamente la vedere. Se va baza foarte mult pe dezbatere publică, va ieși în public cu toate chestiile importante, pentru ca cetățenii să fie parte din schimbările orașului. Va încerca reducerea semnificativă a discuțiilor/deciziilor cu ușile închise.

Pe lângă ce și-a notat Cismaru, am simțit nevoia să-l întreb pe Nicușor Dan și despre cele două declarații contradictorii vis-a-vis de cluburile sportive (mă refream în special la handbalul feminin, evident) care aparțin de Primărie. Mi-a răspuns că dacă ar fi fost el primar, politica dusă de CSM ar fi fost de promovare a talentelor din România. Citez: “aș fi luat toate fetele din echipa aia de junioare care a ieșit Campioană Mondială și le-aș fi adus să joace pentru CSM, costurile ar fi fost mai mici și am fi sprijinit talente de la noi”. Dar, în condițiile de față, după o performanță precum câștigarea Champions League, nu mai are cum sa facă asta, trebuie onorat blazonul. De aici și cele doua declarații diametral opuse.

Deși n-am vorbit asta cu Cismaru, exact aceeași impresie mi-a lăsat-o și mie: omul este ușor prea timid și cu bun-simț pentru lumea asta de rechini în care se învârte și pe care vrea să-i învingă. Dar părea că știe foarte bine despre ce vorbește și ce are de făcut pentru un plus de civilizație pe care să-l aducă Bucureștiului. A discutat doar despre chestii realizabile, nu s-a aruncat să ne povestească despre autostrăzi suspendate, când el în primă fază ar vrea să rezolve macar informatizarea registrului cu proprietățile ce aparțin Primăriei Generale ale Municipiului București. Care registru la ora asta se prezintă sub forma unui document pdf de 7000 de pagini. Gizăs Craist, voi ați cautat ceva vreodată într-un pdf de câteva zeci de pagini? Atunci ați înțeles ce zic.

Ah, voiam sa vă mai spun că, întrebat cum stă în sondaje la primăriile de sector, a lăsat ochii în jos și a spus rușinat: “nu știu, n-am avut bani să le facem”. Well, și cu toate astea, dacă ar mai fi existat legea cu “două tururi de scrutin”, aproape sigur Nicușor Dan ar fi fost noul Primar al Capitalei. Firea câștiga primul tur și el aproape sigur pe al doilea. Asta-i viața.

mihai_vasilescu_nicusor_dan

24 de păreri la “Sâmbătă m-am întâlnit cu Nicușor Dan

 1. M-ai spart cu Firea asta si cu premonitia ta cum ca ea iese… Cat timp am buletin valid, creier si un copil care ma “obliga” sa-i ofer ceva, Firea este o “perdanta”.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Elena, eu vorbesc pe cifre, nu pe premonitii. E locul 1 detasat in sondaje.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Mihai, Cand au fost facute aceste sondaje, noi cei prezenti aici si multi altii ca noi erau la serviciu, nu pe strada, si nu au fost intrebati. Deci, sondajele p…ii, sunt partial adevarate.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Elena, ce bine ar fi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Si Ponta era tot asa. de NOI depinde…numai de NOI.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @DH, speranța moare ultima, ce-i drept.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 2. Eu nu cred ca va lua Firea primaria. Cred ca Nicusor Dan este urmatorul primar.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Sa te auda Al de Sus!
   Eu cred ca madama iese …

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @pisicutta, 18% diferenta in sondaj pentru Firea. Cam mult.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 3. Frateeeee, nu stiu ce faceti, cei de stati in Bucuresti, dar votati naibii sa nu iasa madam Firea!!! Iesiti, oameni buni, la vot!! E o fiinta inepta care nu are ce cauta calare pe bugetul Bucurestiului. Nu trebuie sa ajunga acolo.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 4. Citind ce ai scris tu, omul e destul de ok. Dar….impresia pe care a lasat-o pana acum e un pic alta. Si asta conteaza. Nu ma indoiesc ca, dupa ce as discuta cu el, fata in fata, poate ar reusi sa-mi castige votul. Deocamdata insa, din media, din aparitii, de-a lungul anilor, mie mi-a lasat impresia unui tip care se opune anumitor proiecte, fara sa vina cu alternative, un fel de negativism distructiv (poate intemeiat, nu contest asta). Ba, mai mult, mi se pare obsedat de “maghernitele” istorice pe care le prefera mai degraba lasate in paragina si mizerie decat demolate sau mutate. Sigur, nu sunt fonduri pentru a le restaura, dar nici focare de infectie nu pot fi lasate pentru a ne aminti vesnic de Bucurestiul de altadata. Ca exemplu, s-a batut pentru zona piata Matache. Pai, nu prea se pupa cu ce zice el despre infrastructura. Pentru a largi strazi, trebuie sa demolezi chestii. Iar el da impresia ca se opune constant acestui tip de evolutie a orasului. Mi se pare, de asemenea, ca gestioneaza foarte prost spre deloc relatia cu partidele politice. Ori, se va lovi de aceste partide in primarie (daca va castiga), de consilieri, de toata aceasta fauna, si nu cred ca ar face fata. Asta e parerea votantului Ionut, asa cum se vede nenea Nicusor din strada. Poate, daca ar vota doar Cismaru sau Vasilescu, sau doar cei care citesc aici acum, ar iesi fara probleme. Dar imaginea pe care si-a construit-o pentru “strada” e alta.
  Revin mai tarziu sa comentez desprea treaba cu CSM-ul fiindca raspunsul pe care l-a dat ma convinge ca ar fi (inca) un primar habarnist in materie de sport.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Ionut, fix de asta am scris, că puteam să n-o fac. Dar chiar mi-a lăsat o impresie bună, față în față.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Mihai, foarte bine ca ai scris. Problema este ca s-a bazat prea mult pe online si pe o anumita categorie de oameni care nu reprezinta grosul votantilor. Nea Bica, vecinul de la 8, a auzit vag de el, parintii mei habar n-aveau cine e si as putea continua. E vorba de cei multi. Toti au auzit de Firea, Turcescu sau Predoiu. Nu vorbesc aici de electoratul partidelor, de turma imbecila care voteaza o sigla si nu un om. Vorbesc de neutri, de cei care vor un primar adevarat, dar, care, cand aud de Nicusor Dan, stramba din nas, la fel cum stramba si in cazul celorlalte caricaturi de candidati. Si care, din lipsa de altceva, vor vota pe unul din cei 3 de mai sus, fiindca Nicusor nu le e cunoscut, familiar. Daca vor vota.
   Acum, despre treaba cu CSM-ul. In primul rand, el a declarat ca nu e de acord cu finantarea din bani publici. Acum, voua v-a zis ca ar fi preferat sa aduca junioarele acelea fiindca ar fi fost costuri mai mici. Dar ar fi fost. Tot din bani publici. Nu ma convinge. Duplicitate tipica de politician. Sa trecem peste si sa zicem ca a facut o gafa.
   Ce nu am inteles noi ca natie in ultimii 26 de ani este ca, pentru a atrage copiii spre sport, e nevoie de modele, de campioni. Romani, straini, nu conteaza, dar sa fie niste modele apropiate, tangibile. Generatiile trecute au avut astfel de modele. Eu i-am avut pe Hagi, Lacatus, Gabi Szabo, fetele de la gimnastica(Amanar, Milosovici, Gogean), Laura Badea, echipajele de la canotaj, Doroftei, Leu, Diana Mocanu sau Camelia Potec si lista continua. Sigur, erau si sportivi straini pe care ii admiram, dar astia erau aproape, erau “de aici”. Cum convingi un copil in ziua de azi sa faca, sa zicem, handbal? Ii arati niste junioare, care, oricat ar fi de campioane mondiale, sunt, totusi, doar niste copii, sau ii arati niste vedete ca Gulden, Varzaru sau Manea? Dar vedetele costa. Si N.D. s-a prins de asta (vezi chestia cu blazonul), dar cam tarziu. Sigur, e o idee buna sa promovezi talente locale. Dar, pentru asta, trebuie sa atragi copiii din care sa selectezi talentele respective. Nu o sa-i atragi daca le fluturi prin fata ochilor pe Phelps, Gorbitz, Usain Bolt sau Messi. Pe mine nu ma convinge ca, daca iese primar, CSM-ul nu va acea aceeasi soarta ca HCM Baia Mare. Ori, eu am mai spus pe aici, viitorul sportului romanesc sta in bani publici, eventual in parteneriate public-private, fiindca sportul tine de comunitate, de sanatatea si dezvoltarea acelei comunitati, nu doar de patroni si societati comerciale.
   Gata, ca m-am intins prea mult. Nu concep sa iasa Firea, nu prea l-as vota nici pe Nicusor Dan, asa ca, intreb si eu, ca @georgwes: eu cu cine votez?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Ionut, e trist, e foarte trist că nu avem opțiuni. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 5. Vasilescule, te bagasi pe electorale , neica ! Hmmmm….! Hai sa comentez.
  Intimplator sau nu, l-am vazut de mai multe ori pe acest catindat. In niste ipostaze nu tocmai glorioase pentru el, cind o cam dadea de gard cu protejarea Bucurestiului de mafioti, etc. Toata stima, numai ca, din pacate pentru el, nu prea accepta sfaturi. Sau cel putin nu stie unde sa le caute. Este in regula ca se implica, dar este cam dupa ureche! Eu stiu ca daca vreau ceva si nu stiu nimic despre acel ceva si nu am bani, ma interesez in stinga si-n dreapta si ascult de niste oameni. Din pacate nu stie tot, nu prea asculta sau nu prea se intereseaza! Oricum ai lua-o, este o broblema! Parerea mea a fost ca nu vede padurea de copaci! Sau, orbit de nebunia din Bucuresti, pierde sirul evenimentelor. Nu este structurat. Idei putine si fixe. Ai doborat/bifat o rezolvare, treci la urmatoarea. Nu este organizat, iar cei din jurul lui, nu sint departe de el. Ceea ce este o broblema. Principiile enumerate de tine le-a avut si Constantinescu in ’96, si le gasesti c la toti candidatii. Nu-i mai prostesc pe romani cu mici, bere si galeti. La bucuresteni nu merge galeata si micul. In schimb merge netul si FB. Acu’, nu stiu unde-i prosteala mai mare, cind iei micul si galeata sau cind esti prostit pe FB?! Ca nu vad nici o diferenta! Toti candidatii zic sa facem sa dregem, transparenta, chiloti de secretara, alegerea consilierilor pe criterii de … Frectii galenice la picior de lemn. Romanul nostru, de rand sau nu, nu este educat suficient sa fie alegator si/sau sa fie ales ! Trist, dar adevarat. Arata-ti-mi unul care are educatia necesara sa fie candidat! Cat despre Firea, proasta planetei, in clasa Eba dixit, are sanse sa iasa pentru ca Nicusor Dan este dezorganizat. Complet! Si nu din cauza lipsei de bani !
  Si acum, marea intrebare : eu cu cine sa votez ?! Ca de raul cel mai mic, m-am saturat !

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @georgwes, eu îți zic că față în față a fost coerent și credibil. Mai multe, de unde naiba să știu?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 6. Cred ca omul si-a ratat sansa la alegerile trecute. Acum ar fi fost momentul lui. Sper sa ma insel.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @Redoo, dacă mai era cu două tururi, o bătea pe Firea liniștit în turul doi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 7. Nu pot să cred că iese Firea primar. De râsul lumii!
  Dar, Mihai, ai vorbit cu omul ăsta care zici că e un pic timid, ia să te văd la discuții cu Firea. 😛

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 8. Am avut sansa sa fiu colega de generatie cu Nicusor Dan ( sansa mare mai ales cand aveam probleme cu temele la matematica, ne ajuta pe toti chiar daca eram din clase paralele 🙂 ), in Colegiul ” Radu Negru ” din Fagaras si acum la intalnirile de 10,20 sau 25 de ani la fel suntem numiti toti – generatia Dan Nicusor…
  La fiecare intalnire ne vedem cu acelasi baiat usor timid, cu extraordinar de mult bun-simt (ca si acum multi ani) si care ne impartaseste pasiunea si iubirea lui pentru Bucuresti, clar e un om extrem de cinstit si loial, cu siguranta nu vrea sa faca averi necinstite, cu siguranta crede cu tot sufletul in ceea ce spune.
  Din punctul meu de vedere verticalitatea lui e punctul lui forte, acum depinde ce vor bucurestenii…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

 9. Fratilor, am invins! Mie de acum mi-e clar, Nicusor Dan castiga alegerile. Nu de alta, dar bloggerul fotograf Bogdan Stoica zice ca NU, iar asta a dat numai gherle in preziceri.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @Nickname, ce bine ar fi, dar cred că de data asta-i iese lui Bogdan.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 10. Nu inteleg partea aia cu “primariile din tara”. La ce te referi? Ce primarii din tara? USB are candidati doar in Bucuresti.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @blue goblin, scuze, greșeala mea. Era vorba despre primăriile de sector. Corectez acum.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.