Cetin zice că seria lui de articole cu sfaturi pentru emigrare a avut foarte multe accesări. Ceea ce nu e un semn chiar foarte bun, asta înseamnând că din ce în ce mai mulți oameni chiar se interesează serios cum să facă să plece mai repede din minunata țară numită România.

Așa c-o să vă las și eu azi o serie de sfaturi primite pe email de la colega noastră de comentarii, Maria. Și-o să vă rog, pe aceia dintre voi care sunteți plecați prin diverse părți ale lumii, să faceți același lucru. Dacă aveți timp și chef, vă aștept email-urile cu sfaturi pentru emigrare, la adresa de la Contact.

Mno, ajut și eu cum pot la depopularea spațiului carpato-danubiano-pontic. Ce voiam să mai zic, să nu uitați să stingeți lumina.

……………….

M-am gândit să-ți scriu câteva lucruri legate de UK, poate or fi de trebuință cuiva. Nu pot să-ți dau detalii de școală sau sănătate că nu m-am lovit încă de ele. Copii n-am, iar la spital n-am ajuns.

Nu știu cu ce să încep, o să le zic cum îmi vin în minte.

– la plecare, ar fi bine sa ai ceva bănuți in buzunar, că o lună-două o să cam trăiești din ei. Și pe cineva la care să stai ca e foarte greu sa-ți iei chirie. Nouă ne-a fost greu sa ne luăm chirie, deși eram deja angajați și cu venit mai mare decât minim pe economie. Nu vreau să zic de rău, dar când auzeau ca suntem romani, brusc nu ne mai căutau. Degeaba duceam tot felul de acte doveditoare, nu ne voiau. Cred că ăsta cu căutatul chiriei a fost cel mai frustrant lucru. Noroc că noi am stat la fratele soțului până am găsit.

– persoana la care o sa stai trebuie să-ți facă un fel dovadă că locuiești undeva, că ai domiciliu. Adică să te treacă pe una din facturile care-i vin. O să ai nevoie de chestia asta pentru că ți-o vor cere peste tot.

– primul lucru pe care trebuie sa-l faci după ce ajungi (sau chiar cât încă mai ești în România) este să suni să-ți faci programare pentru NINO (National Insurance Number). Vezi pe net care este cea mai apropiată locație de zona unde vei sta. Acolo o sa-ti ceară dovada de adresă de care am zis mai sus si o să întrebe cu ce treaba pe la ei prin Uk. Stai liniștit, este o simplă formalitate, nimic îngrijorător. Te vor anunța că numărul va veni acasă prin poștă in decurs de X săptămâni. Până atunci o să-ți dea ei o hârtie prin care poți dovedi oriunde ai nevoie (angajare, chirie) că te-ai înregistrat în sistem.

– cont in bancă. Te duci frumos la orice bancă și-ți deschizi un cont. Nu te îngrijora dacă-ți vor spune să te întorci peste câteva zile. E posibil să nu te poată lua pe loc. Nu e regulă, dar dacă ți se întâmplă, stai liniștit și fă cum îți zic ei.

– pentru joburi poți aplica pe indeed, reeds, cariere sau alte site-uri de profil. Chestia e că joburi sunt câte vrei, numai sa vrei să muncești :). Doar că n-o să te pună nimeni director din prima (am auzit că mulți de-ai noștri se-așteaptă la asta). Pune osu’ la treabă, arată seriozitate si rezultatele or sa apară. Noi ne-am găsit relativ repede. Adică oferte primești imediat, depinde ce vrei, cât îți permiți să stai și să cauți etc. Cu cât stăpânești limba mai bine, cu atât șansele de job mai bine plătit cresc. Din ce am văzut, acum se caută mult oameni pentru logistica și transporturi. Sunt destul de bine plătite. Până în 28-32 mii pe an.

– costurile cu chirie/întreținere. Dacă visezi sa stai chiar în Londra, în oraș, cumpară-ți un cort. Chiriile sunt de domeniul fantasticului, toate-s extrem de mari. De-aia foarte mulți stau in shared houses. Sfatul meu e sa încercați în localitățile din jurul Londrei. Noi stam cam la o oră și jumătate de mers cu trenul, într-un apartament cu două camere. Pe lună, chiria cu toate facturile si asigurarea mașinii se duce undeva pe la 1100 de lire.

– asigurarea mașinii se face pe persoană și nu pe mașină. Cu cât ai carnet de mai mulți ani, cu atât e mai mică. Dar și aia mică tot mare e. Cam 100 de lire pe lună, în funcție  de zona în care stai, dacă ai sau nu parcare asigurată… mulți factori.

– mâncarea nu e scumpă deloc raportat la venit. Îți permiți cam orice. Ieșitul la restaurant e ok, nu te sărăcește nici ala. Bine, în condițiile în care nu mergi zilnic. Da, alcoolul e mai scumpuț când îl bei la cârciumă, dar cum ziceam, se poate.

– transportul in comun e destul de scump. Si nici autobuzele nu prea vin la timp. Cu trenul încă n-am mers, dar am auzit numai de bine. Oricum, scump și ăla.

– poți trăi și fără mașină, dar e mai bine s-o ai. Noi am luat una la mâna a doua care merge bine. Sunt ieftine.

– totul se plătește pe net sau ți se trage direct de pe card, depinde ce alegi. Nu e cu stat pe la ghișee și nici cu luat de gât cu funcționarii.

– dacă vă hotărâți să plecați trebuie sa va declarați în România rezidența fiscală. E ultima găselniță a hoților de la guvern. Vor să-ți ia taxe si impozite pe banii pe care-i faci  in altă țară. Si le trebuie neapărat declarație cu ștampilă. Ăștia din UK se uită la tine ca la o maimuță dacă-ți trece cumva prin cap să le ceri vreo declarație cu ștampilă in original. Și atunci le zici: „you see, prietene, de aia m-am cărat io din România”.

Pentru că, da, aici viața e infinit mai bună, mai liniștită și mai fara stres decât acasă. Din pacate.

mihai_vasilescu_london