Ca să închei en fanfare cu subiectul de azi despre advertoriale, articole plătite și tot ce-am mai vorbit noi pe-aici, trebuie neapărat să vă zic povestea lui Vali Englezu’.

Eu l-am botezat Vali Englezu’, că nu știu care e numele lui adevărat, n-are cojones să-l folosească. Dar știu că locuiește în Anglia, pe undeva pe lângă Oxford (asta vezi imediat după ip) și că absolut de fiecare dată când scriu câte un advertorial, cu precizie de metronom, apare și comentează:

Săraculeee, iar ai supt plua la sponsor.

Absolut de fiecare dată, nu există să lipsească. Formulările nu sunt identice, dar mesajul e același: „săracule care ești tu sărac, sugi lupa pe bani”. Îmi pare rău că nu le-am păstrat, poate ați fi înțeles mai bine ce zic dacă vi le arătam acum pe toate, plus că v-ați fi distrat.

Da, deși nu pare, e destul de amuzantă situația, să știți.

Vali Englezu’ stă în Oxford pentru că în Londra ar fi trebuit să stea la comun cu încă douășopt de oameni ca să-și poată permite chiria.

Pe când la Oxford e boierie, nu locuiesc decât paișpe oameni într-o casă cu trei camere, unde are curent electric aproape zilnic, se cacă la comun, face duș o dată pe săptămână (duminica, că doar atunci se încălzește boilerul) și mănâncă în oraș doar când desface produsele din ambalaj la raft la Tesco.

Dar toate astea nu contează, Vali Englezu’ se simte mare boss dă boss, doar pentru că locuiește pă Anglea și când vine acasă, o dată pe an, sparge într-un weekend toate cele 240 de lire pe care le-a pus deoparte. După care împrumută de la cârciuma din sat bani de tren, să ajungă la aeroport.

De-aici vine tot amuzamentul situației.

Sper să nu se înțeleagă c-aș avea ceva cu oamenii care au plecat să muncească în UK sau în alte țări. Doamne ferește, nu am absolut nimic, ba chiar îi invidiez c-au reușit să scape din cloaca asta. Dacă aș avea cum, mâine dimineață m-aș muta în Spania.

Dar în cazul lui Vali Englezu’, îmi pariez viața că am dreptate. De unde știu? E simplu, oamenii care chiar o duc bine n-ar zice niciodată despre alți oameni că sunt săraci, la modul disprețuitor și jignitor. Rectific, oamenii care o duc bine și au IQ mai mare de două cifre. La Vali nu e cazul nici de IQ, nici de dus bine. De-aia îmi pot paria viața că lucrurile stau fix cum le-am scris mai sus.

Personal, undeva în adâncul meu să știți că îl admir pe Vali Englezu’. Vă dați seama cam cât de greu trebuie să fie să urăști pe cineva cu atâta patimă, dar să continui să-i citești articolele?

Știți ce mi se pare cel mai trist în toată treaba asta? Dacă eu și omul ăsta ne-am intersecta într-o zi pe stradă, n-ar avea curaj nici măcar să sufle mai tare spre mine, nicidecum să profereze invective. Asta e cel mai trist și asta se întâmplă strict din cauza internetului: din spatele tastaturii toți lașii și toate euglenele au sânge de eroi.

Înainte de apariția internetului, când puteai să înjuri omul doar în față, nu aveai cum să-ți ascunzi identitatea, te gândeai bine de tot ce riști făcând asta.

Pe când astăzi, toți viermii se visează șerpi. 🤷‍♂️

Gata, încheiat cu acest subiect.

sursa foto: freepik.com