Înțeleg că s-a intrat în postul Paștelui sau ceva, treabă care îmi aduce iar în minte una dintre vechile mele nelămuriri: dacă ții post în orice altă perioadă te trece Bărbosul la catastif?

Știți cum mi se pare mie treaba cu răbdatul de foame fix înainte de Paște sau de Crăciun doar ca să încerci să fii pe placul Șefului Ăl Mare? Mi se pare o păcăleală fix ca aia cu adusul florilor sau ieșitul la restaurant doar de 8 Martie sau de Valentines Day.

După ce-ai venit tot anul cu mâna-n fund, strigând încă de la ușă că ți-e foame, încerci să dregi busuiocul cu un buchet amărât de lalele și-o cină? Nu știu, zău, poate că-ți merge așa cu femeia de acasă, dar cu Bărbosul nu prea are cum să-ți meargă. Păi ce, El n-a văzut că tot anul ți-ai băgat lupa și-acum încerci să te scoți postind?

Mhm, știu, nu de-aia rabdă credincioșii dă foame, ci pentru că curățenie sufletească și trupească și alte chestii la fel de profunde. Mpăi atunci întrebarea mea ar fi de ce nu-ți poți curăța ciakrele la fel de strașnic și în iulie sau în octombrie? Se uită Dumnezeu în calendar și strâmbă din nas sau cum? Parcă-l aud:

– Petre, noteaz-o pe Raluca la catastif! A ținut post în iunie și-n octombrie. Păi ce suntem noi, Petre, păgâni? Direct în iad o trimiți, că te ia mama dracu’. Hă, hă, ce mi-a ieșit gluma asta, Petre.

Așa? Oooook.

Și doi, dacă tot ne-am pornit pe partea asta cu spiritualitatea și lumina, nu mă prind care e treaba nici cu curățenia generală. Tot de Paști, desigur. Nu știu cum naiba, dar totul se face doar înainte de Paști. Dacă cumva îți trece prin cap să faci curățenie generală în iulie, riști să facă vreun AVC Sfântu’ Petru.

Nu, serios, am crescut într-o casă în care totul era bec pe tot parcursul anului, dar asta n-o împiedica pe maică-mea să-mi dea coșmaruri cu curățenia ei generală când se apropia Paștele. Jur că nu înțelegeam ce naiba mai are de curățat, că totul era lună în jur.

Mă lua capul doar când o auzeam. Nici nu trecuseră bine trei luni de la cealaltă curățenie generală, că iar trebuia să scoatem tot din casă. Îmi venea să plâng.

După ce-am ajuns la casa mea, n-am mai făcut niciodată curățenie generală. Am preferat să țin curat în casă tot timpul, că pare mult mai simplu si civilizat.

În plus, dacă se enervează Bărbosul pe motiv că nu fac șmotru de două ori pe an, înseamnă că e un individ extrem de ciudat care are și ceva probleme mari la căpuț, să știți.

Dacă pe el îl interesează mai tare de ce nu frec io geamurile cu oțet sau de ce n-am șters praful de pe dulap, în timp ce de mai bine de doi ani mor oameni într-un război complet inutil, nu știu, dar cred că are grave probleme cu prioritizarea lucrurilor. Numai zic.

Nfine, ce voiam să zic, nici de-al naiba n-o să mă vedeți în această viață băgând în fizic rucola cu ienupăr doar pentru că vine Paștele sau îngrijorându-mă că n-am dat cu mopu’ mai temeinic pe hol înainte de vinerea mare.

Voi? Cum stați? Ați început postul sau?

sursa foto: freepik.com