Articol scris de Iulia.

Astăzi m-am gândit să vă prezint o rețetă de murături de lux. Da de lux, nu așa. Adică nu pentru săraki, să fim bine înțeleși, da? D-alea cu castraveciori înveliți în foiță de aur și marinați în zeamă de caviar.

Glumesc. Nu e vorba despre murături azi, decât la figurat.

Pălăvrăgeam zilele trecute cu mama la telefon și, dintr-una într-alta, discuția a ajuns la niște cunoștințe de-ale ei.

E vorba despre 2 tipe, cu un tipar similar, dar totuși foarte diferite. Adică: ambele tipul fetei bătrâne, n-au fost căsătorite niciodată și nici n-au avut vreodată astfel de intenții, fără copii, fără pisici (mda, ciudat, știu, dar există, aparent). Ambele actualmente la pensie.

Până aici, cam totul similar. Aici apare însă diferența. Una dintre ele mereu într-o stare de spirit de la excelent în sus, mișună de colo-colo, mereu tonică și optimistă.

Cealaltă, genul mai degrabă încrâncenat, care vede mereu paharul pe jumătate gol și așa mai departe.

Acu, conform teoriei maică-mii, diferența dintre cele două este de ordin financiar. Respectiv, cea bine dispusă are o pensie medie sau chiar peste medie (nu știu să vă dau cifre exacte, vă zic și eu ce-am aflat printre picături), cealaltă o pensie relativ mică.

Așadar, mama este de părere că banii – sau lipsa lor – afectează în mod direct și starea de spirit și atitudinea generală a acestor două doamne.

Bineînțeles, eu fiind Gică Contra din fire, nu-s de acord. Și cred că am mai discutat asta pe aici, nu mai știu dacă era vreun text de-al meu sau de-al șefului și mi-e și muuuult prea lene să fac acu muncă de cercetare, dar eu sunt de părere că dacă ai fost o ființă veselă și optimistă toată viața, nu te vei transforma radical la bătrânețe.

La fel, dacă ai fost toată viața o acritură, la un nivel mai mare sau mai mic, vei rămâne și la bătrânețe tot o acritură. Și asta nu ține de nivelul veniturilor.

Ok, sunt de acord cu faptul că niște venituri decente, care îți asigură un minim de confort și un trai care să nu fie la limita subzistenței, să fii nevoit să mănânci tocană de cartofi după ce ai muncit 40 de ani (deși, între noi fie vorba, la cât sunt și cartofii în ziua de azi… nfine), ajută să mai vezi și partea plină a paharului.

Dar pe de altă parte, cunosc suficiente exemple de oameni care au dus-o dintotdeauna bine sau foarte bine din punct de vedere financiar, și cu toate astea au fost toată viața lor niște murături. Caracteristică ce nu a făcut decât să se accentueze odată cu vârsta.

Îmi aduc aminte de exemplu de un set de unchi + mătușă de-ai mei. Mă rog, tehnic vorbind, ai maică-mii, deci unchi de-a doua pentru mine sau cum sărăcia s-o chema gradul ăsta de rudenie.

Oamenii aveau bani bine peste medie. Încă de pe vremea ailaltă. Și cu toate astea, erau de-o acreală greu de imaginat, nu făceau decât să cârcotească și să comenteze, să se plângă într-una de aia și de ailaltă și să explice oricui era dispus să asculte câte probleme și belele au ei.

Pe de altă parte, am cunoscut oameni (și vorbesc aici de pensionari, da?) cu venituri care puteau fi catalogate cu ușurință drept modeste, dar care erau de o bunătate și de o blândețe rar întâlnită. Și care alegeau să se bucure în fiecare zi de faptul că s-au mai trezit încă o dată, că au un acoperiș deasupra capului, fie el și unul modest, că au ce mânca și ce pune pe ei. Chiar dacă mâncau a treia zi la rând aceeași ciorbă și se îmbrăcau la 80 de ani cu hainele cumpărate la 50.

În concluzie: da, cred că sărăcia îți poate afecta starea de spirit – deși strict în cazul de față nu vorbim de sărăcie la propriu, ci de niște venituri peste medie, respectiv sub medie. Dar mai cred și că e foarte adevărată, oricât de clișeu obosit ar fi, vorba aia cu „fă Rai din ce ai”.

Dacă tu vrei să vezi numai rahat și negru și belele peste tot, asta ai să vezi, indiferent câți bani ai în portofel. Iar dacă vrei să fii copilul ăla care găsește sub pomul de Crăciun o balegă și sare-n sus de fericire că sigur e și poneiul pe undeva, poți să fii.

Iar asta nu se schimbă esențial odată cu vârsta. Da, probabil unele trăsături de caracter se accentuează sau se atenuează odată cu înaintarea în vârstă. Dar firea omului, esența lui, nu se schimbă, indiferent de data nașterii și nivelul veniturilor.

Vă invit să mă contraziceți!

sursa foto: freepik.com