Pe vremea când lucram în vânzări, ce mă scotea cel mai tare din minți era modul în care conducerea firmei ăleia făcea pipilică pe noi în perioada asta.

Mă enerva de moarte că practicau un fel de șantaj emoțional, nu aflam dacă ne dau vreo primă până fix în ajunul Crăciunului. Totul era ținut într-o secretomanie tâmpită, degeaba îi întrebai pe șefii de departamente sau pe altcineva mai mare de pe acolo, că toți ridicau din umeri.

În afară de cei doi owneri ai companiei, nimeni nu știa nimic. Mă rog, mai știa și un al treilea om, am numit-o aici pe șefa de la financiar (care se mai juca de-a doctorul și asistenta cu unul dintre cei doi boși), dar nici asta nu ne spunea nimic.

Habar nu am ce-și imaginau ei că obțineau purtându-se așa. Probabil erau convinși că vom fi noi mai productivi și mai dedicați firmei dacă nu aflăm că vom avea primă. Poate erau convinși că dacă știam din timp, ne-am fi culcat pe o ureche, desigur, și nu ne-ar mai fi păsat de vânzări și de clienți.

O mentalitate cât se poate de păguboasă, de altfel, pentru că reacția era exact invers decât își imaginau ei. În sensul că abia după ce vedeau că nu se anunță niciun fel de primă, mulți dintre colegii mei începeau să-și bage picioarele. Cel mai greu e să conduci și să motivezi angajați nemulțumiți.

Bine, cei care conduceau firma aia făcuseră școala de team leaderi la seral și fără-frecvență, că aveau tot felul de comportamente din astea dubioase. Cum făceau cu primele de Crăciun, procedau în fiecare lună si cu bonurile de masă. Le țineau ascunse și ni le dădeau în ultima clipă. Iar când ni le dădeau, se comportau de parcă ne făceau o favoare imensă. Morții lor de bonuri de masă, că m-am enervat doar aducându-mi aminte.

Nu știu de ce aveau ei impresia că dacă ții oamenii flămânzi si nemulțumiți, or să-și facă treabă mai bine. Iar dovada cea mai bună c-au judecat-o prost este exact faptul c-au reușit să pună pe butuci firma aia. Care nu era o firmă de apartament, ci una dintre cele mai puternice și bine organizate companii de import si distribuție. Din motive lesne de înțeles, n-o să vă spun care era domeniul de activitate. Nfine, să trecem peste, frustrări vechi de-ale mele.

Ce voiam eu să aflu de la voi este dacă ați primit ceva de la angajatori? O primă, un bonus, al treișpelea salariu, o juma’ de porc, cozonaci, extra-bonuri de masă, ceva-ceva, orice? Ați primit sau v-au dat-o p-aia cu recesiunea și mai vedem noi cum o fi la anu’?

sursa foto: freepik.com