De vreo câțiva ani buni (prea mulți, dacă e să mă întrebați pe mine) există o tendință stupidă în online de a scrie doar despre lucruri pozitive, de a preamări doar faptele bune, de a vedea doar părțile frumoase din orice rahat. Trendul ăsta manifestându-se îndeosebi pe bloguri și pe Facebook, astea două fiind, evident, platformele unde există cel mai mult content scris.

Nu, nu glumesc deloc, este deja generalizată în online treaba asta. Practic, dacă nu scrii doar pe pozitiv, dacă nu reușești să desprinzi doar frumosul, chiar și din aspectele negative ale vieții, imediat ești catalogat drept hater.

Treabă pe care aș putea s-o înțeleg, dacă cei care propovăduiesc pozitivismul ăsta tâmp ar fi doar redescoperitele care își ating sinele și-și numără cheakrele în fiecare dimineață, în timp ce mimează fericirea absolută.

Dar, absolut surprinzător, nu e așa, printre oamenii care susțin acest trend extrem de dubios sunt și oameni normali, oameni ca mine și ca voi, oameni de la care nu m-aș fi așteptat s-o ardă în stilul ăsta stupid.

Și voiam să spun că mi se pare greșită și sinistră toată miorlăiala asta prefăcută despre: „mvai, dragă, dar eu nu scriu decât despre lucruri care-ți înseninează sufletul și produc bucurie oamenilor frumoși”.

Dacă ai mai mult de doi neuroni, n-are cum să nu ți se pară ceva foarte fals să nu vezi în jur decât unicorni roz zburători și happy-happy joy-joy. Ți-ai găsit, de dimineața până noaptea, din ianuarie până în decembrie, nimic nu pare să le tulbure preaplinul de fericire oamenilor ăstora.

Pe bune? De unde atâția inorogi și praf de stele în țara în care, dacă faci o plimbare de jumătate de oră, te lovești de minimum trei chestii care te scot din sărite? De unde atâta pozitivism în țara în care parcă totul conlucrează în a face lucrurile cât mai complicate și mai enervante?

Tu vezi că în jur e plin de lucruri nasoale sau măcar greșite, dar alegi să te prefaci că nu le vezi, pentru că nu vezi decât partea pozitivă a vieții? Ei bine, mie treaba asta mi se pare prefăcătoria supremă. Este exact ca și cum dacă găsești un căcat în mijlocul casei, preferi să-l ignori și să-l bagi sub covor. După care te miri și te întrebi oare de unde vine mirosul ăsta nasol? Pentru că mirosul de căcat persistă, să știți, chiar dacă covorul e roz, cu floricele, fluturași și îngerași pufoși.

Uite de-asta mi se pare total greșită abordarea asta cu pozitivismul. De fapt nu este doar total greșită, mai este și foarte periculoasă. Dacă alegi să te prefaci că nu există nimic negativ, să vezi doar părțile frumoase, tot ce reușești să faci este să nu mai vezi realitatea, s-o negi pur și simplu, în timp ce ea nu dispare nicăieri. Și-o să te plesnească peste față când o să-ți fie lumea mai dragă.

Atât despre pozitivism și falsă fericire. Acum am treabă, mă duc să-mi curăț ciacrele, că fluieră aia de pe dreapta față, de vreo două zile, ceva de speriat.

sursa foto: freepik.com