Zilele astea, deși sunt aproape desprins complet de internet și de tot ce se întâmplă prin țară, tot am auzit câteva știri despre medici prinși în flagrant când luau șpagă. Nu știu dacă rețin exact, dar vreo doi parcă erau din Timișoara și altul din Oradea. Repet, poate mă înșel, dar doar cu privire la orașe, nu și la șpagă.

Și mă întrebam și eu așa, ca tot omul sărac care muncește pentru bani: de ce naiba ai mai face asta când tu, ca medic, ai ditamai salariul? DE CE?

Mă rog, explicația teoretică o știu: „niciodată nu ai prea mulți bani”. Dar mă gândeam că după ce-ai ajuns să câștigi lunar niște sume cu care ai putea trăi decent în orice loc din lumea asta, o lași mai moale cu șpăgile și cu alte rahaturi de genul ăsta.

Dacă nu înțelegeți de ce sunt atât de vehement, probabil nu sunteți la curent cu salariile din sănătate. Nu știu cât câștigă infirmierele și asistentele, dar un medic poate să treacă liniștit, fără mari bătăi de cap, de 10.000 de euro. Pe lună, da? Iar medicii care, pe lângă salariul de la stat mai sunt angajați și în sistemul privat, sunt oameni de minimum 20.000 de euro pe lună.

Plm, mă gândeam că, la banii ăștia, învinge bunul simț, în naivitatea mea credeam că atunci când bagi în buzunar lună de lună niște sume la care 90% dintre cetățenii acestei țări nici nu pot visa, ai decența să-i dai afară din cabinet p-ăia care încearcă să-ți bage un plic în buzunar. Se pare că credeam greșit.

Nu că nu-i dădeau afară, dar nici nu se gândeau să opereze sau ce aveau ei de făcut, până nu-și primeau dreptul. Băi, nu știu, cred că trebuie să fii făcut într-un anumit fel ca să poți să fii atât de jegos și să trăiești liniștit cu tine însuți, să poți să te uiți în oglindă dimineața. Se pare că oricât ar câștiga legal, niciodată nu le e de ajuns. Ceea ce este extrem de trist, prieteni. 🙁

Iar acum vine întrebarea: tu când ai dat ultima oară șpagă la doctor? Că eu am stat să mă gândesc bine de tot și n-am reușit să-mi amintesc. Știu sigur-sigur că i-am dat plicul cuvenit doctorului care a operat-o pe mama, în 2008, dar de atunci încoace am blank în cap, nu reușesc să-mi aduc aminte dacă și cui am mai dat.