Se dă această știre:

„Facebook va permite conținut care instigă la violențe împotriva invadatorului rus. Măsura e valabilă în câteva țări din Europa, între care și România. Până acum, postările care făceau apel sau glorificau violența – hate speech – inclusiv față de trupele ruse riscau să ducă la suspendarea temporară a contului.” (sursa)

M-am amuzat trist citind-o, pentru că este o mizerie absolută și sinistră, scoasă pe piață doar ca să pară că face și Facebook ceva bun.

Este halucinant să citești cum Facebook a hotărât că oricine o să poată îndemna la violența împotriva soldaților ruși, împotriva lui Putin, împotriva lui Lavrov, din spatele tastaturii.

Și nu pentru că n-am vrea cu toții să îndemnăm la violență împotriva ăstora, ci pentru că nu știe nimeni cum vor identifica ei aceste instigări la violență. Cum va face AI-ul Facebook diferența între ce este instigare la violență împotriva lui Putin și ce nu este?

De exemplu, sunt extrem de curios cum vor face algoritmii diferența între „să moară Putin” și „să-ți iau morții în pulă, Putin”. Știți, Facebook nu are birou în România, nu are oameni angajați pentru limba română, prin urmare, nimic din ce este în spatele platformei n-are cum să sesizeze nuanțe și expresii caracteristice limbii noastre.

Dacă postezi pe Facebook „vreau să moară toate ciorile care îmi distrug acoperișul casei de la țară” există șanse extrem de mari să-ți iei sancțiuni pe motive de rasism și discriminare rasială, instigare la violență și la ură de rasă. Și nu glumesc absolut deloc. Pentru platformă contează doar c-ai scris „vreau să moară toate ciorile”, iar asta este identificată de algoritmi drept instigare la violență și ură rasială.

Dar, după noua regulă, dacă chiar ești un rasist care scrie fără diacritice „vreau sa moara putin, in chinuri, toate ciorile din tara asta”, hopa, că nu mai e nimic în neregulă. Ai scris „vreau sa moara putin”, ești ok, e îndemn la violență împotriva dictatorului rus. Am râs.

Să mai continui? Bine, mai zic doar una. După noua regulă, dacă scrii „Muie Putin” sau „Sugi pula, Lavrov” sau „Să fut toată armata rusă”, unde se încadrează? Nu de alta, dar niciuna dintre aceste vorbe înțelepte nu înseamnă că vrei să faci sex neprotejat cu subiecții abordați, toate ar trebui să se încadreze la un banal îndemn la violență împotriva lor. Adică, teoretic, la o chestie pentru care, începând de acum, nu mai poți fi suspendat pe Facebook. Iar am râs.

De-aia zic că această știre este doar o mizerie sinistră și complet misleading, spusă doar să pară că face și Facebook ceva bun în contextul războiului din Ucraina.

În timpul ăsta, ei încurajând cât se poate de mult fake news și propaganda rusă. Iar dacă cumva zici ceva despre oamenii aflați pe statele de plată ale rușilor, jbam, urmează cont suspendat.

Iar ca dovadă supremă că sunt convins de absolut tot ce-am scris mai sus, nu am curaj să dau share pe Facebook acestui articol. Pentru că nu știu exact dacă, în caz de report, Facebook nu verifică întreg conținutul unui articol.

Moment în care, algoritmii ar identifica exemplul de mai sus, cel cu „vreau să moară toate ciorile care îmi distrug acoperișul casei de la țară”. Cam ce credeți voi c-ar urma când algoritmii ar începe să semnaleze disperați instigarea la violență și ura de rasă? Da, exact.

Dar voi, dacă nu sunteți recidiviști, puteți să-i dați share liniștiți. Tot ce se poate întâmpla e să vă avertizeze și să vă șteargă postarea.

Fmm, Facebook!