Încet-încet ajung la concluzia că inteligența artificială și algoritmii din spatele platformei Facebook sunt concepute special pentru a ajuta la propagarea fake news și a propagandei rusești. N-are cum să fie altfel, oricât n-ai avea tu resurse umane alocate pentru limba română, n-ai cum să lași toți dilimandroșii să-ți zburde liber prin ogradă, fără să faci absolut nimic să-i oprești. De-aia o mai spun o dată: Facebook încurajează tacit fake news și propaganda pro-putin.

Mă uit cum postează toți sonații ce vor mușchii lor, fără să li se suspende conturile, toți cei care militează pro mărețul lider planetar Volodea Putin, în schimb cei care le semnalează derapajele astea sunt puși la tăcere repetat, prin block după block.

Adică exact ce am pățit și eu pentru un articol în care explicam exact asta: că nu poți să fii atât de jegos să te prefaci că războiul nu există. Și că ucrainenii își dau singuri foc la case ca să pară că sunt bombardați.

Rezultatul? 30 de zile block și 60 de zile de reach scăzut pentru postări. În traducere liberă: le mai vede dracu’. Se referă, desigur, la postările de pe pagină (unde încă pot posta, pentru că există mai mulți admini). Cu alte cuvinte, m-au redus la tăcere, în timp ce platforma este plină de postări precum cea de mai jos sau ca astea.

Iar faptul că Facebook îi lasă pe toți ăștia să zburde liberi, pe motiv că postările lor nu contravin standardelor comunității, mă face să cred ce-am spus mai sus: Facebook ajută deliberat la propagarea fake news și susține propaganda pro-rusia putinistă.

A trebuit să fac această precizare, pentru că sunteți destui care mă urmăriți pe Facebook și probabil nu înțelegeți de ce am „tăcut” brusc. Câțiva mi-ați și scris ca să mă întrebați de sănătate, lucru pentru care vă mulțumesc. Uite, cam astea ar fi motivele pentru care „tac” pe Facebook.

P.S. Probabil că mulți dintre voi îl urmăriți deja pe Cetin. Dacă nu, ar trebui s-o faceți, indiferent dacă vă place ce scrie sau nu, indiferent dacă v-ați muit reciproc de-a lungul timpului sau nu. Pentru că ce-a reușit să facă Arhi zilele astea, cu informații despre conflict aproape în real time, este fabulos. Absolut fabulos. Primul lucru pe care-l fac când vreau sa văd ce se mai întâmplă în Ucraina este să deschid blogul lui. Abia după mă uit și pe site-urile de știri.