Sinteză documentată de Marco Badea. Vă recomand să-j dați follow, pentru că mai publică și alte lucruri în afară de rezumatele pe care le preiau și eu.

Am intrat în cea de-a opta zi a războiului din Ucraina, iar atacurile armatei rusești continuă și devin din ce în ce mai brutale. Mai jos am enumerat ce s-a întâmplat peste noapte:

🔴 Noi explozii au avut loc peste noapte în capitala Kiev și în orașul sudic Herson, în timp ce sirenele anti-aeriene au răsunat în multe alte orașe. Autoritățile ucrainene au confirmat că Herson și zona din jur sunt sub controlul armatei ruse. Șeful administrației regionale le-a cerut locuitorilor să rămână în casă, pentru că rușii sunt peste tot în oraș și sunt periculoși, iar primarul spune că întâmpină dificultăți uriașe în a aduna morții și a-i înmormânta, precum și cu livrarea alimentelor și a medicamentelor. Totodată, orașul-port Mariupol de la Marea Azov, foarte important din punct de vedere strategic, este înconjurat de trupe rusești.

🔴 Explozii puternice au fost auzite în capitala Kiev și în alte orașe ucrainene în noaptea de miercuri spre joi dimineață. Cel puțin patru explozii puternice s-au produs în jurul orei locale 03:00 și au luminat cerul nopții de la Kiev, fiind surprinse de martori în video. Nu este clar care au fost țintele atacului sau câte persoane ar fi putut fi rănite. Exploziile au avut loc la câteva ore după ce o explozie masivă în apropierea gării centrale din Kiev a zguduit orașul. S-a întâmplat foarte aproape de locul în care sute de evacuați se adăpostesc de bombardamentele rusești. Un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei a spus că daunele aduse infrastructurii au fost cauzate de căderea epavei unei rachete după ce aceasta a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană. O conductă majoră de încălzire a fost avariată, a adăugat oficialul. Nu au fost victime, a spus primarul Kievului.

🔴 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, care analizează mișcarea trupelor ruse în Ucraina, susține că la nord-estul Kievului, rușii se află la 65 km de centrul orașului, iar la est, la 35 de kilometri și controlează un coridor lat de aproximativ 100 de kilometri, între Sumî și Cernihiv, orașe aflate și ieri sub atacuri aeriene și bombardamente, dar necucerite. Coloana uriașă de la nord de Kiev este folosită ca forță de rezervă pentru atacarea acestuia, dar ISW estimează că în următoarele zile rușii vor avea ca prioritate mai probabil încercuirea capitalei decât atacuri care, până acum, le-au adus doar pierderi.

🔴 Pe frontul de est din Ucraina au murit din nou civili noaptea trecută. Forțele ruse au bombardat centrul Harkovului și chiar zone rezidențiale. În bombardamentele de ieri a fost lovită și o catedrală, folosită acum de locuitorii orașului ca loc de adăpost. Canalul independent Nexta TV spune că numai în noaptea de 2 spre 3 martie opt civili, dintre care doi copii, au fost uciși în bombardamentele asupra orașului.

🔴 Tot Nexta mai spune că o navă comercială din Bangladesh a fost lovită de o rachetă rusească în estuarul Bugului, lângă Nikolaiev. Acest oraș este următoarea țintă a rușilor spre Odesa. De asemenea, activitatea navală din Crimeea, sugerează că un desant marin ar putea avea loc asupra Odesei în următoarele zile.

🔴 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri că Statele Unite lucrează pentru a sprijini ţările din prima linie, între care Polonia, Republica Moldova, România şi Slovacia, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. De asemenea, Statele Unite sunt pregătite să „sprijine eforturile diplomatice” ale Ucrainei pentru a obţine o încetare a focului cu Rusia, în contextul în care noi discuţii sunt programate pentru joi, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă. SUA au livrat Ucrainei în ultimele zile sute de rachete antiaeriene Stinger. Doar luni au fost livrate 200 de bucăți, potrivit unui oficial american, informează CNN.

🔴 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară că a discutat cu omologul din Ungaria, iar în urma demersurilor MAE Ungaria a renunţat la condiţiile impuse pentru intrarea în ţară cetăţenilor ucraineni. De amintit că Poliţia de Frontieră a anunţat în cursul zilei de miercuri că autorităţile din Ungaria au informat că, de miercuri după-amiază, la frontiera română-ungară, intrarea în această ţară este permisă doar cetăţenilor statelor terţe (inclusiv din Ucraina) care îndeplinesc condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen.

🔴 Totodată, România s-a alăturat altor 37 de state, printre care Marea Britanie și Franța, și a sesizat Curtea Penală Internațională de la Haga pentru a investiga presupusele crime de război, crime împotriva umanității și acte de genocid comise de Rusia în Ucraina, a transmis miercuri ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

🔴 Patronul clubului de fotbal englez Chelsea Londra, Roman Abramovici, a anunțat că va vinde clubul, relatează BBC. Anunțul vine după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și oligarhilor ruși au început să pună o presiune masivă pe economia rusească, iar în Parlamentul britanic s-a ridicat posibilitatea impunerii de sancțiuni și împotriva lui Abramovici.

🔴 Documentele de planificare ale uneia dintre unitățile grupului tactic al Brigăzii maritime 810 din cadrul Flotei Mării Negre a Federației Ruse au ajuns la oficiali ai Forțelor Armate ale Ucrainei. Ordinele de invazie au fost aprobate la 18 ianuarie 2022, informează publicația ucraineană unian.net. Printre documentele primite se numără o hartă de lucru, o misiune de luptă, un tabel de indicative de apel, tabele de semnale de control și o listă de personal. Documentele au fost aprobate pe 18 ianuarie 2022, iar „operațiunea” în sine trebuia să se desfășoare în 15 zile – din 20 februarie până pe 6 martie. O unitatea inamică ce făcea parte din Forțele Aeropurtate Orsk, trebuia să aterizeze în zona așezării Stepanovka și apoi să acționeze alături de unitățile militare ale Armatei 58 a Federației Ruse, și anume cu Regimentul 177 Marin aparținând Flotei Mării Negre a Rusiei. Scopul final al acestor forțe era blocarea și preluarea controlului asupra Melitopolului.

🔴 Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev se află în impas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Departamentul american al Apărării afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore, scrie BBC News. Potrivit lui Kirby, un convoi de trupe de 60 km care se îndreaptă spre Kiev a fost încetinit de luptătorii ucraineni și „rămâne blocat”.

🔴 În plus, Statele Unite au anunțat că amână testarea unei rachete balistice intercontinentale. Pentagonul spune că decizia arată responsabilitate și speră că va servi drept exemplu Moscovei.

🔴 Două aparate Suhoi Su-27 şi două Suhoi Su-24 au încălcat spaţiul aerian suedez, a anunţat armata suedeză într-un comunicat, în contextul în care invazia din Ucraina a reaprins dezbaterea privind apartenenţa Suediei la NATO.

🔴 Zeci de persoane au fost arestate miercuri seara în timpul unor noi proteste împotriva invadării Ucrainei, organizate la Moscova și la Sankt Petersburg la apelul opozantului rus Alexei Navalnîi, potrivit corespondenților AFP.

🔴 Gigantul suedez H&M a anunțat miercuri că întrerupe toate vânzările în magazinele din Rusia, din cauza războiului din Ucraina. Compania se declară „profund îngrijorată de dezvoltările tragice din Ucraina” și „solidară cu toate persoanele care suferă”. Drept urmare, „grupul H&M a decis să suspende temporar toate vânzările în Rusia”.

🔴 Consiliul de Securitate al Rusiei se va reuni vineri, pe 4 martie, transmite The Guardian, care scrie că e posibilă introducerea legii marțiale, ce ar da puteri nelimitate lui Vladimir Putin.

🔴 Banca centrală a Rusiei a decis că tranzacțiile pe Bursa din Moscova nu vor fi reluate nici joi, 3 martie, din cauza tulburărilor enorme generate de sancțiunile occidentale.

🔴 Aproape 1.500 foști studenți ai Institutului pentru Relații Internaționale din Moscova, o universitate de elită condusă de foști miniștri de Externe, au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă invazia din Ucraina. „Retrageți trupele din Ucraina, încetați bombardarea orașelor ucrainene și începeți un proces onest de negociere”, se arată în această scrisoare, citată de New York Times.

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut într-un nou mesaj către populaţie, făcând referiri de această dată la armata rusă, informează presa ucraineană „Aceștia (rușii) nu sunt soldați cu superputeri. Sunt copii confuzi care au fost folosiți. Mergeți acasă!. Suntem un popor care într-o săptămână a distrus planurile inamicului. Ei nu vor avea pace aici. Nu vor avea hrană. Nu vor avea niciun moment de linişte”, a spus Zelenski.

🔴 Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. „În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine”, a scris Filippo Grandi pe Twitter. „Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi”, a pledat el. Filippo Grandi intenţionează să viziteze în următoarele zile România, Moldova şi Polonia, trei ţări care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni pe teritoriul lor.

🔴 O recompensă de 1.000.000 de dolari pentru anihilarea președintelui Vladimir Putin a fost oferită militarilor ruși de către antreprenorul rus Alex Konanykhin, aflat în străinătate, într-o postare pe Linkedin.

🔴 Un raport al serviciilor secrete occidentale a indicat că oficialii chinezi, la începutul lunii februarie, au cerut liderilor ruși să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing înainte de a începe o invazie în Ucraina, au declarat miercuri oficialii americani, citați de New York Times și CNN. Oficialii americani consideră în general raportul ca fiind credibil, dar detaliile acestuia sunt deschise interpretării, potrivit unei surse familiare cu informațiile. Deși cererea a fost făcută în perioada în care președintele Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, unde s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, nu este clar din raport dacă Putin a abordat problema direct cu Xi, a precizat sursa.

🔴 Renumitul campion mondial de șah și opozant al lui Putin, Garry Kasparov, a scris pe contul său de Twitter că războiul împotriva Ucrainei a intrat în următoarea fază, una de distrugere și masacrare a civililor. Dacă Putin nu este oprit acum, avertizează Kasparov, dacă nu este împiedicat să distrugă Ucraina și să comită un genocid împotriva poporului său, „va exista o dată viitoare și va fi în NATO, cu o amenințare nucleară fără precedent”. „Nu-l lăsați pe Putin să escaladeze din nou, într-un moment și într-un loc ales de el”, adaugă Kasparov.

🔴 Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a declanșat un „război total împotriva libertății presei și a adevărului”, blocând posturile de știri independente și împiedicându-i pe ruși să audă știri despre invazia din Ucraina. „Guvernul Rusiei blochează, de asemenea, platformele Twitter, Facebook și Instagram pe care zeci de milioane de cetățeni ruși se bazează pentru a avea acces la informații și opinii independente”, a afirmat Departamentul de Stat într-un comunicat.

🔴 Într-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera, ministrul rus de externe rus Serghei Lavrov a criticat îngheţarea activelor ruseşti în străinătate de către ţările occidentale, calificând aceste măsuri drept „furt”.

🔴 Banca Mondială a anunțat miercuri suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Rusia și Belarus, ca răspuns la invazia Ucrainei.

🔴 Gigantul auto mondial Toyota a anunţat joi suspendarea „până la noi ordine” a producţiei în Rusia cu începere de vineri, precum şi a importurilor în ţară, invocând „întreruperile în lanţul de aprovizionare” legate de conflictul ruso-ucrainean.

🔴 Japonia va accepta refugiaţi ucraineni forţaţi să-şi părăsească casele din calea invaziei ruse, a declarat presei britanice premierul Fumio Kishida.

🔴 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi primită, joi, la Palatul Cotroceni, de şeful statului Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au programate, începând cu ora 10,00, convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, urmate de declaraţii comune de presă. Şefa Comisiei Europene se află în România de miercuri seara, când a avut o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

🔴 Ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite, Serghei Kisliţia, a denunţat miercuri un „genocid” în curs de desfăşurare în ţara sa, comis de Rusia, într-un discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU în încheierea unei dezbateri de două zile. „Este uşor să semnezi Carta ONU pe timp de pace, dar veniţi să o semnaţi pe timp de război”, a spus acesta după votul aşteptat în Adunarea Generală, ţinând în mână mica broşură albastră pentru cele 193 de ţări membre ale organizaţiei reprezentate, la finalul discursului său, punctat de aplauze puternice.

🔴 Omologul său rus, Vasili Nebenzia, a luat apoi cuvântul pentru a cere să nu se voteze rezoluţia propusă şi a reiterat că ţara sa doreşte doar să „oprească” conflictul din Donbas, în estul Ucrainei. „Obiectivele noastre vor fi atinse”, a promis el, calificând-o drept o „operaţiune” militară de „autoapărare” şi dând asigurări că armata rusă nu vizează civili. ONU a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină, într-o nouă expresie a indignării produse la nivel global de agresiunea rusească.

🔴 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat miercuri invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un război „alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene”. Şeful statului francez a subliniat că oferă ajutorul Franţei în negocierile dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei şi a spus că încearcă să împiedice ca actualul război din Ucraina să se extindă în alte ţări. „Rusia nu este atacată, ea este agresorul. Acest război nu este un conflict între NATO şi Rusia şi cu atât mai puţin o luptă împotriva nazismului, este o minciună motivele rușilor”, a adăugat el într-un discurs solemn adresat naţiunii, transmis de televiziunea națională. Macron a spus că va menţine legătura cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a încerca să-l convingă să renunţe la arme. Ulterior, Macron a scris pe twitter un mesaj în limba rusă, precizând: „Suntem alături de cei care nu vor ca acest război nedemn să fie purtat în numele lor și apără pacea”.

Fotografia dimineții vine din Kiev, acolo unde Lynsey Addario de la The New York Times a surprins ultimul moment de unitate al unei familii ucrainene, înainte ca mama și băiețelul să plece din oraș, iar tatăl să rămână să lupte alături de armată împotriva rușilor.