Context: Textele și articolele, care ajung pe internet și pe care n-au nicio problemă să și le însușească cetățeni care n-ar fi în stare în viața lor să le scrie, vin cu niște costuri. Da, știu că pare surprinzător, dar oamenii ăia care le scriu nu stau să facă biluțe de muci pe canapea, timp în care textele se scriu singure și cuminți pe laptop.

Pe mine, personal, orice text pe care-l vedeți voi pe blog, mă costă peste 500 de lei în fiecare lună. Cheltuieli fixe, bani pe care-i plătesc doar ca să mențin blogul activ din punct de vedere tehnic. Mai exact, că poate nu e clar: public sau nu public pe blog, banii ăștia tot trebuie plătiți.

De aici, urmează:

➡️ costurile ascunse: timpul consumat pentru a scrie și consumul nervos aferent (întrebați oamenii care scriu texte și articole bune cam cât le ia să scrie un text bun. O să rămâneți cu gura căscată).

➡️ costurile indirecte: facturi la curent, facturi la internet, uzura laptopului, banii pe cafea, pepsi sau țigări.

Dacă n-ai blog sau ceva care necesită hosting și scrii doar pe platforme free de genul Facebook, o să tai de pe listă doar cheltuielile fixe, toate celelalte se păstrează.

Cam așa stau lucrurile in momentul în care vine cetățeanul, vede un articol sau o postare care-i place, ia frumușel cu copy/paste și pune liniștit la el pe profil sau pe pagină.

Acum, că avem toate datele problemei în mână, o să vă las mai jos scuzele penibile ale celor care fură și postează texte, care nu sunt ale lor, și fac asta cu bună știință:

L-am găsit pe internet

Știți la ce mă refer, da? E cel mai des întâlnit răspuns la întrebarea „de ce postezi un text care nu-ți aparține?”. L-am găsit și io pe internet.

Indiferent unde pe internet l-ai găsit, textul ăla a fost scris cineva, că n-a apărut singur pe internet, ca figura lui IIsus din igrasie pe un perete de apartament din Berceni.

Prin urmare, daca nu vrei să fii hoț, poți să cauți cine e ăla care l-a scris. E atât de simplu să găsești. Dar trebuie să îndeplinești două condiții: să-ți dorești să afli și să te ducă capul cum să faci asta. Gen, să iei cu copy un fragment din textul respectiv și să-i day paste în google. În câteva secunde vei afla cu siguranță cine este autorul.

Am făcut asta relativ recent cu un text despre cum ies oamenii la dat zăpada, în funcție de zodie. Text furat de mii de ori, dar nu m-am lăsat până n-am găsit cine l-a scris.

Dar am dat tag către autor și-am pus și ghilimele

Să furi un text și să mai dai și tag către autorul lui, este exact ca și cum i-ai fura unuia mașina, dar l-ai anunța că tu ești ăla care i-ai furat-o. După care scrii mare pe portiere „mașina asta este furată de la Cutărescu” și n-ai nicio problemă să te plimbi cu ea prin oraș. Da, e fix același lucru, dar trebuie să te ducă capul ca să înțelegi că omul ăla, cel care a scris textul, n-a muncit ca să-l furi tu și să te mai și lauzi de unde l-ai furat. Ca să fie foarte clar, tag-ul ăla nu interesează pe nimeni, indiferent unde-l pui, la început sau la final. Textul este singurul care prezintă interes, că altfel nu-l furai, iar tu știi foarte bine asta.

Da, știu veșnica scuză „am făcut așa, ca dacă dădeam share era reach-ul mai mic”. Bă, mă lași? Cât o fi el de mic, share-ul este SINGURA modalitate corectă de da mai departe un text care ți-a plăcut. Și singura prin care nu-ți bați joc de cel care l-a scris. În rest, ca să revenim la exemplul cu mașina, e ca și cum ai spune „da, am furat-o, dar fac doar drumuri scurte, n-am ieșit cu ea din oraș”.

Text preluat

Am pățit de nenumărate ori să citesc câte o postare foarte mișto și, în timp ce citeam, să-mi crească până la cer respectul pentru cel care o scrisese. Ca să nu mai spun, că de multe ori citeam postări din astea deștepte la oameni care până atunci nu produseseră absolut nimic notabil în materie de scris. Moment în care respectul meu devenea uriaș: „wow, habar n-aveam că ăsta/asta e atât de smart”. După care ajungeam la finalul postării și vedeam „text preluat”. Dezamăgirea mea era atât de mare încât, în nouă cazuri din zece, am dat unfriend după așa ceva.

Cei care fac asta sunt de departe cea mai mizerabilă specie dintre hoții de texte. Idem dacă, în loc de „text preluat”, vor scrie doar numele autorului, fără tag, fără link către articol, fără nimic. Cui plm îi folosește că i-ai scris tu numele?

Nu știu cine l-a scris, l-am primit pe whasapp / email / mess / porumbel călător

Să înțeleg că dacă într-o zi deschizi cutia poștală și găsești în ea un portofel plin de bani, n-ai nicio problemă să-i cheltuiești, pe motiv că nu știu ai cui sunt și nici cine i-a pus acolo? Pentru că este exact aceeași situație cu „nu știu cine l-a scris, l-am primit și io de la alții”.

Dacă nu înțelegi de ce portofelul ăla trebuie dus la poliție, nu mai stau să-ți explic de ce situațiile sunt identice și nici că poți afla extrem de repede cine a scris textul primit pe whatsapp. Dacă nu știi cum, mai citește o dată la punctul 1. Dar nu, tu alegi să te doară în cur că banii ăia care nu sunt ai tăi, nu i-ai muncit tu, și n-ai nicio problemă să-i cheltuiești.

Dar am preluat doar un fragment din ce-ai scris

Este exact ca și cum ai găsi în poștă portofelul de mai sus, dar n-ai cheltui decât o parte din bani. C-așa ești tu, băiat bun.

Ți-am făcut publicitate

De multe ori ajungi să afli despre cineva care ți-a furat un text și-i scrii ca să-i bați obrazul. Moment în care vine răspunsul halucinant: „Da’ ce mare lucru am făcut? Și ți-am mai făcut și publicitate”.

Nu, bosule, ți-ai făcut ȚIE publicitate cu un text pe care TU n-ai fi fost în stare să-l scrii niciodată. Că dacă ai fi fost în stare, îl scriai tu. Iar dacă voiai să faci corect lucrurile, dădeai share. „Dar nu puteam să dau share, că atunci când l-am postat, nu știam cine e autorul”. Da, te cred, dar amândoi știm exact că nici nu te-a interesat să afli cine e.

În plus, nu simt nici cea mai mică nevoie să-mi faci tu publicitate furându-mi textele. Știu să mă ocup și singur de asta.

Subsidiara: Ce mare căcat ai scris? Să zici merci că l-am preluat.

Aceeași situație: te duci să-i bați obrazul hoțului de texte. Și, tot stupefiant, primești replica de mai sus. Mie mi s-a întâmplat de nenumărate ori. Chestie la care nu poți să răspunzi decât într-un singur fel: atunci de ce morții mă-tii nu ți le scrii singur?

Cei care fură aceeași glumă

Ăștia sunt și peniblili, dar și demni de milă. Nu cred că mai e cazul să vă explic de ce, bănuiesc c-ați văzut și voi aceeași glumă postată de zeci de ori, de persoane diferite. Băi, nu știu, dar în capul meu este că să furi o glumă este ca și cum ai recunoaște public: nu mă duce capul. Iar demni de milă sunt ăia care, după ce-au furat gluma, mai schimbă ei câteva cuvinte. Știți, ca să pară că n-au furat-o. Pa-te-tic.

Mno, cam astea sunt. Doamne, de câtă vreme voiam să scriu articolul ăsta.