Eu sunt genul ăla de individ care nu e în stare să rețină prețuri din supermarket. Serios, dacă mă întrebi acum cât am dat pe lapte, pe pâine sau pe caserola de mici, habar nu am. Poate de-asta până zilele trecute nu mi-am dat seama cu adevărat la ce nivel au ajuns prețurile produselor alimentare din țara asta. Dar în weekend am ieșit cu fashionista la film, iar la întoarcere am zis să ne oprim la mega, că tot nu prea mai aveam nimic de mâncare prin casă.

Well, n-oi fi eu foarte isteț pe partea cu prețurile produselor luate individual, în schimb sunt deosebit de pe fază la partea cu scosul cardului și plătitul la casă. Pentru mine ăsta este indicatorul suprem al inflației și al nivelului de trai: când iese bonul la casă și-mi spune casiera suma.

Băbăieți, băi oameni buni, nu mai făcusem decât cumpărături ocazionale din supermarketuri. Pe genul, am rămas fără cafea, am dat o fugă să iau cafea. Nu mai avem pepsi sau ouă? Stai că mă duc io la mega. Și alte d-astea. Dar să fac cumpărături în toată regula, nu se mai întâmplase de multă vreme. Și-am avut un șoc când a venit totalul la casă: 685 de lei. Șase sute optzeci și cinci de fucking lei.

O să ziceți că probabil m-am spart în figuri și de-aia. Iar eu o să vă spun că nici pomeneală, când vreau să mă sparg în figuri, mă duc la cârciumă, nu-mi cumpăr mușchiuleț de vită Kobe, din supermarket, să mi-l fac io pe grill acasă. Ba mai mult, pentru că de data asta chiar m-am apucat pe bune de cură (sunt în a zecea zi deja), din coș lipseau niște chestii fără de care n-aș fi conceput să plec înainte. Gen, cutiile de înghețată Nirvana (patru, dacă n-aveau decât d-alea medii, sau două, dacă aveau din cele mari) plus alte mizerii pline de carbohidrați. Nada, nimic din toate astea nu se mai regăseau acum în coșul meu.

Sau o să mă întrebați „dar cum de nu ți-ai dat seama până acum cât s-a scumpit mâncarea?”. Am o explicație, desigur. Nu e ea concepută de cel mai ascuțit creion din penar, dar o am. De mai bine de doi ani (da, dinainte de pandemie) comandăm mâncarea aproape exclusiv prin bringo, iar plata întotdeauna o fac cu cardul. De fapt, habar nu am dacă se poate și cu cash, probabil că se poate, dar la mine în casă nu există vreodată suma aia în cash. Ei, faza e că mereu făceam comandă seara târziu, iar când venea livratorul nu mai aveam nici chef, nici timp, de introspecții din astea gen „s-a scumpit mâncarea sau nu s-a scumpit?”. Dădeam cu cardul și căram rapid cumpărăturile în casă, să scap odată, să mă întorc la serialul meu sau la ce făceam când m-a întrerupt bringo. De-asta nu prea aveam idee despre cum arată cu adevărat dezastrul prețurilor la mâncare.

Sincer, eu nu-mi amintesc să mai fi lăsat vreodată banii ăștia la megaimaj pe cumpărături din astea de haleală de zi cu zi. Da, știu c-am mai lăsat cândva o sumă binișor mai mare de 500 de lei, dar era înainte de un Crăciun și-am plecat de la mega ăla cărând amândoi ca hamalii. Acum am avut doar două pungi pe care le-am dus singur, nici măcar n-a fost nevoie să le las jos când am căutat cheia de la mașină prin buzunare.

Ei bine, cam ăsta a fost momentul în care a început să mi se facă frică pentru ce va urma în această țară. Și asta o spune un om care totuși n-a avut o problemă să scoată din buzunar aproape 700 de lei exclusiv pe mâncare. Nu-mi pot imagina cum se descurcă o familie cu doi copii în care părinții câștigă salariul minim pe economie. Pur și simplu nu-mi pot imagina din ce plătesc chirie și utilități, după care trebuie să le mai rămână si bani de mâncare, de haine, de rechizite și de toate celelalte pe care le cunoaștem cu toții. Despre vacanțe sau alte extravaganțe, nici nu mai vreau să amintesc, nu văd cum le-ar mai rămâne vreodată bani și pentru așa ceva.

Este aproape absurd ce se întâmplă în România, dar cel mai trist este că nu pare să intereseze pe absolut nimeni.

Pe mine a început să mă bată din ce în ce mai serios gândul să plecăm în altă țară.

P.S. Pentru că sunt absolut convins că or să apară polițiștii internetului care îmi vor explica doct că sunt un superficial dacă vorbesc doar despre scumpitul mâncării, în condițiile în care au crescut prețurile la absolut tot, am o recomandare: nu vă mai obosiți, dincolo de orice sunt un român neaoș pe care nu-l arde decât ce bagă la maț.

sursa foto