Părerea mea despre litoralul bulgăresc oricum se schimbase radical încă de anul trecut, dar după ce am mai descoperit și plaja de la Krapets, hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi: măcar o dată pe an, măcar un weekend prelungit, și tot venim aici.

Și acum, legat de acest subiect, vine și scurta problemă de logică pentru care m-am gândit să apelez la voi.

Am fost la Krapets pe plajă vineri și sâmbătă, adică teoretic în cele mai aglomerate zile. Zile în care 90%, dacă nu și mai mult, dintre cetățenii prezenți pe plajă erau români. Îți dai seama de asta după numerele de înmatriculare, pentru că acolo nu se poate ajunge decât cu mașina.

Vorbim despre români, da? Adică același popor care a făcut din litoralul nostru un loc de nefrecventat. Și acum vin întrebările care mă frământă:

➡️ De ce n-am văzut gunoaie aruncate peste tot? Știți voi, peturi goale, doze, ambalaje, resturi de mâncare, coceni, chiștoace, plm, tot ce mai găsești pe plajele dintre Năvodari și Vama Veche. De ce nu sunt? Mai ales că pe plajă nu există niciun coș de gunoi?

Există câteva tomberoane ale municipalității, dar sunt mult în afara plajei și puse într-un singur loc. Gen, poți să faci și cinșpe minute până la ele, dacă te-ai așezat undeva departe. Iar o familie care stă pe plajă toată ziua produce o cantitate de resturi menajere impresionantă. Numai peturi de la sticlele cu apă strângi cât să umpli o punguță de megaimaj. Și cu toate astea, nu vezi nimic aruncat pe jos. Toată lumea și le strânge frumos în pungi și, la sfârșitul zilei, le aruncă la tomberoanele mai sus amintite.

➡️ De ce nu urlă niciun fel de muzică pe plajă? Da, băbăieți, dacă vă vine să credeți, e o liniște de poți să stai la tine pe prosop și să asculți valurile. Nicio manea, niciun bumți-bumți, nimic, nimic, nimic. Nici măcar melomani amatori care să-și pună muzica lor pe plajă, din telefoane sau boxe portabile. Așa ceva…

➡️ De ce nu intră niciun cocalar pe plajă cu mașina, deși ar fi cel mai simplu lucru din lume? Relieful e de așa natură format, că practic cu un suv ai putea intra pe oriunde, dar sunt și multe locuri pe unde te-ai putea băga liniștit cu un bmw cu geamuri fumurii și volan pe dreapta. Dar, ce să vezi, nimic, băi, nimic. De-mi venea naiba să duc eu megane-ul, ca să salvez onoarea dacilor liberi.

Și-acum scurta problemă de logică: de ce nu se întâmplă nimic din toate astea, având în vedere că totuși vorbim despre o plajă populată aproape exclusiv cu români? Că eu intuiesc în mare răspunsul, dar mă gândeam că poate aveți voi si alte variante.