Am luat de la un magazin d-ăla mic, de cartier, niște dulciuri bulgărești ciudate, dar bune rău ale dracu’. Arată ca niște gogoși mai mici, dar sunt crocante și învelite cu un strat baban de caramel. După prima gură, am descoperit că, pe lângă stratul de la suprafață, mai sunt și umplute tot cu caramel, dar cremă. Ce să mai, poți să mori mănâncând la nenorocirile astea.

Motiv pentru care în foarte scurt timp s-a ajuns la ultima bucată din pachet. Bucată pe care o ia una dintre gâze, cu o mișcare iscusită o rupe-n două și-i întinde o jumătate soră-sii. Asta o ia, se uită încântată la pleașca din mână și-o ia gura pe dinainte:

– Ce proastă ești, mi-ai dat mie toată crema.

ȘOC ȘI GROAZĂ. S-a rostit cuvântul “proastă” în prezența distinsei lor mame. Chestie pe care nu vrei s-o faci decât dacă ți s-a urât cu viața ta liniștită și cu tot. De aici încolo, lucrurile s-au defășurat ca-n Rocky 1, secvența aia când e Stallone în ring și totul se mișcă în jurul lui cu încetinitorul. Fix așa mi s-a părut și mie că-și lasă fashionista cartea jos, încet-încet, în timp ce cu cealaltă mână își împinge ochelarii de soare pe vârful nasului, cât să i se vadă privirea care ar fi putut ucide jumătate din populația de tigri adulți a Terrei. Doar că nu scoate fum, vă spun. În timpul ăsta, vorbește calm, dar e calmul ăla de-ți vine s-o iei la fugă și să te mai oprești doar când nu mai recunoști locurile din jur și nu mai înțelegi limba.

– De ce-o faci proastă? Poate că ți-a dat-o ție pe cea cu mai multă cremă pentru că te iubește.

Asta mică lasă ochii-n jos. Ce să mai, a lovit distinsa ei mamă exact unde o durea mai tare. Mut de admirație eram. Ce psihanaliză subtilă, băbăiatule, ce frumos a lucrat-o p-aia mică cu upercut mortal direct la conștiință. Practic, din câteva cuvinte a făcut copilul să conștientizeze că are o soră care o iubește. Vă spun, mă luase admirația pe dinainte, de-mi venea să-mi fac tricou cu fashionista. Dar, din nefericire, n-am apucat să-mi duc gândurile cele admirative la capăt, c-a venit replica surorii “jignite”:

– Nu, mama, chiar de proastă i-am dat-o.

Am râs atât de tare c-a întors capul toată lumea de pe plajă.