În marea de lamentări care au urmat după coborârea usr-ului cu picioarele pe pământ, în febra opiniilor specialiștilor de internet care știu ei mai bine de ce Barna n-a ajuns în turul doi, vreau să las și io aici trei-patru sfaturi de bun simț care sunt la mintea cocoșului și pe care ar trebui sa le urmeze oricine are de gând să facă ceva pentru țara asta, deci cu atât mai mult cetățenii din usr.

Și cu asta cam termin cu subiectul până la următoarele alegeri, că nu e frumos să dai în omul căzut, nu?

Să înțeleagă o dată pentru totdeauna că România nu e aia de pe Facebook. România e aia cu budă în fundul curții, e aia care iese mereu în statistici pe ultimele locuri la consum de pastă de dinți și de săpun, e aia cu sate și cu țărani, e aia cu oameni supraviețuind la limita subzistenței. Când vor înțelege asta și vor învăța să lase aroganța și să comunice și cu oamenii ăștia, vor avea o șansă. Iar dacă nu se pricep ei să facă asta, atunci să angajeze oameni care se pricep.

Să înțeleagă că nu poți să construiești nimic pe hate și pe dezbinare. Să uite de împărțirea între „ai lor” și „ai noștri”. Pentru că, să vezi ce, dacă ajungi să conduci România va trebui s-o faci la fel și pentru unii și pentru ceilalți. Unde mai pui că fără „ai lor” n-o să câștigi alegerile niciodată.

Să înțeleagă că într-un partid nu merge cu boemie, hipstereală și fiecare face cum îl taie capul. Într-un partid există o ierarhie, există o disciplină de partid, există niște linii bine trasate. Nu ai cum să te uiți la Andrei Caramitru cum elucubrează pe Facebook de mai bine de jumătate de an și să nu-i spui ca din partea partidului: „boss, nu avem nimic cu tine, dar câtă vreme reprezinți usr-ul ar fi bine să te cam abții”. Și să fie alegerea ăluia dacă vrea să se supună și sa tacă sau să abereze în continuare, dar fără să mai fie membru usr.

Să înțeleagă că, atâta vreme cât te mulțumești cu firimituri, firimituri vei primi. Că doar nu e nimeni nebun să te așeze la masă, câtă vreme tu te saturi cu resturi sau cu ce le mai pică mesenilor din gură.

Atât.

Ah, ba nu, mai e ceva, să-i oblige pe toți din partid să citească ASTA.