10,276 cititori

Allah e totuna cu Dumnezeu?

Articol scris de Jamilla.

Viața noastră pe Pământ, oricât de lungă ori de scurtă ar fi (și nu am spus că nu ar trebui să existe și o alta, în veșnicie) este o lecție. Te naști și înveți să respiri, să mănânci, mai întâi cu ajutorul părintelui, apoi singur, să mergi în două picioare, să vorbești, să scrii, să citești. Chestii elementare, simple, de bază. Apoi, începi să înaintezi în viață și ea începe să îți servească lecții mai puțin subtile.

În copilărie nu păream atât de îngrijorați când ne asumăm riscuri. Nici măcar nu înțelegeam termenul ăsta “risc”.

Știam să ne bucurăm de momente, știam să ne apropiem complet dezinhibați și dezarmați de oameni, nu ne poticneam atunci când simțeam nevoia de a numi pe cineva prieten. Ne plăceau oamenii și eram plăcuți de ei. Bine, poate eu mai puțin. Eu am fost cea care, scoasă din contextul familiei, trebuia să depună ceva mai mult efort să convingă că-i la fel sau mai bună decât alții. Eu eram arăboaica, iar ăsta aducea cu sine o ștampilă pe care nici eu, nici ceilalți copii, nu o înțelegeam că fiind diferită.

În jocul cu viața, un joc mai serios ca toate cele, am aflat că nimic nu este ceea ce se vrea și ce pare. Că nimic nu este veșnic. Că totul este trecător și că iluziile sunt aceleași. Numai că vin și pleacă împachetate diferit.

Am fost bucuroasă până la extaz doar pentru a-mi aminti cât de fragilă e bucuria asta (de unde atâta nivel de serotonină când eu nu’s nici vreo mâncăcioasă, nici prea mult sport nu mai fac… produc doze mici și, și p-alea le consum repede). Sunt un om prea slab și, din micenia mea, n-am reușit niciodată să pun echilibru în sentimentele sau vibrațiile primite de la oameni. Cred că nici nu mi-am dorit prea tare… cred că m-am complăcut mereu în situații care să-mi amintească că viața nu-i doar zâmbet… alegere de om nebun.

Sunt J și sunt musulmană.

Aleg să vorbesc despre asta, așa și aici, pentru că una dintre lecțiile foarte valoroase învațate de la bătrânul meu este fix asta “Păstrează-te deschisă! Atacă ideea, niciodată omul”.

Nu intenționez să mă victimizez nici n-o să încerc să combat ideea nimănui despre musulmani. N-ar avea sens. Oricum, obiceiul este să scriem sau să ne exprimăm în baza experiențelor sau a convingerilor proprii, iar eu… eu am decis de ceva vreme că renunț la nevoia de a convinge, mai ales acolo unde concluziile sunt deja trase.

Familia mea este credincioasă și inchisă. Femeile din familia mea poartă hijab, dar mie nu mi-au impus niciodată nici ce să port, nici ce să gândesc, nici ce să exprim, nu m-au lăsat să aștept pe o bordură în timp ce ei mâncau în restaurant, nu mi-au restricționat, ba chiar mi-au încurajat, parcursul la studii, nu m-au ascuns și, cel mai important, nu mi-au trasat niciodată limite. Nu, nu suntem fundamentaliști, nu suntem islamiști, nu suntem teroriști, nu suntem nici habotnici. La naiba, noi nu doar că nu facem rău, da’ ne și implicăm ca proștii oricând și oriunde ni se solicită ajutorul! Defect de educație: să-ți pese și de cel de lângă tine! E mai simplu să-l protejezi decât să-l transformi în scut și’n termen scurt să devii următoarea tintă.

Ca s-o scurtez, înșir pe scurt din experiența mea de viață în România.

Copil fiind, am purtat tot timpul cerneala neuscată a unei ștampile: arăboaica/fata lu’ arabu’. La ziua mea, adesea, nu venea niciun prieten român. Ecuația era simplă: “nu te duci, că nu ne permitem să-i luăm cadou arăboaicei!”. De fapt, am înțeles mult mai târziu că eu nu aveam prieteni români, doar ghinionul de a cunoaște niște copii obligați să simuleze prietenia pentru te miri ce.

Am crescut și am început să înțeleg că cerneala ștampilei începea să se întindă, să murdărească și să doară din ce în ce mai mult. Se imprimase deja în piele.

Ce a mai fost la îndemâna romanului, complet străin, să spună despre mine? Ah! Da! Nu, nu sunt nici pe departe o sublimă idioată, mutilată genital și ținută ascunsă, nu a încercat nimeni să mă căsătorească minoră și nici cu forța.

Înainte, în offline, era ceva mai multă abținere. Nu’s nici cea mai scundă, nici cea mai firavă din curtea școlii. Nici privirea n-o am cea mai gingașă când sunt între străini. Nu i-am inspirat niciodată pe oameni că și-ar putea permite să mă jignească în față. Așa că o făceau tot timpul în spatele-mi suficient de lat, că deh, handbal. Deci mai aveam și mână grea.

Au căzut gemenii și m-am trezit ascunsă o perioadă. N-am procesat nimic atunci. Că n-aveam ce. Oameni care și-au hrănit familiile pentru că arabu’ le-a pus mâncare pe masă, oameni către trăiau pentru că arabu’ le-a facilitat intervenții medicale, oameni care… oameni care în azi-ul ăla îl căutau să se răzbune. Pentru ce? Pentru că brusc eram teroriști care uite ce am făcut în America! Noi! Și ăla a fost doar un alt început. Mai aprig și mai rău decât tot ce cunoscusem că se poate trăi până atunci.

Apoi a apărut bucuria universală intitulată facebook. Locul unde, toți micii și nimicii și-au putut etala în voie și în liniște incultura, frustrările, răutatea și vocabularul, așa cum le-a venit la îndemână.

Sigur că am prieteni foarte buni, chiar dacă niciunul cu rădăcini, măcar tangente, în copilărie sau adolescență. Sunt musulmani, sunt creștini, sunt catolici, sunt budiști, sunt agnostici sau pur și simplu sunt.

Una dintre cele mai bune prietene e evreică. Am comentat la un moment dat pe o postare la ea și din nimic s-a ițit unu’ să mă înjure. Doar așa, că îi suna numele meu cumva și s-a gândit că arabii și evreii se luptă de când lumea, iar asta era ocazia lui să meargă la război. A mea îi explică frumos că noi ne placem și el conchide: “atunci mă piș pe amândouă!”. Am râs zgomotos. Adică… mno.

Oricând deranjează ce scriu sunt trimisă “la mine acasă”, se presupune că sunt (musai) o curvă săracă, măritată pentru bani cu un arab (vorbesc prea bine română ca să fie altfel), cineva sigur “știe” că sunt aici ca să nu fiu abuzată, vândută sau ca să nu fac cărămizi din balegă la marginea străzii în “arabia”. Dacă nu’s teroristă, sigur sunt țigancă. Și cine nu știe că, musulman sau țigan, sigur nu ești și român?

Conceptual, toată lumea iese la masă cu toată lumea. Nu mă deranjează să răspund unei invitații chiar dacă nu știu cine o să ocupe restul de scaune în jurul mesei. Undeva în Europa se întâmplase un atentat. La masă, din senin, un om destul de apropiat răcnește’n gura mare: “să moară toți arabii! În chinuri groaznice! I-aș rade de pe fața pământului!” și s-a făcut liniște. Un amic încearca subtil, apoi cu mai puțină grijă, să-i spună creaturii că io’s fix lângă ea. “Ah, păi tu nu!” “Eu nu’s parte din toți?” “Nu, tu ești altfel” “Dar familia mea? Prietenii mei? “Uhmm, nici ei!” “intelegi măcar că, și dacă mă cruți doar pe mine, “toți” nu mai este valabil?”

S-a terminat cu ea înjurându-mă și dorindu-mi totuși moartea, pentru că i-am cerut pe un ton (poate prea decent și calm) să părăsească masa la care eu o invitasem.

Nu o să neg nicio secundă prezența habotnicilor, a îndobitociților, a islamiștilor care habar nu au de vorbele din Qur’an, ci își duc banala existență pe baza unor interpretări sinistre. Mă bucur doar că nu’s ai mei, CĂ NU SUNTEM TOȚI LA FEL.

Apoi m-am trezit tinta unei forme noi – extremismul femeilor occidentale (a unora dintre ele), care aderă peste noapte la islam. Ignor aproape săptămânal amenințările cu moartea primite de la românce adunate în tot felul de grupuri de “surori” islamiste pentru că, erezie!, greșesc având prieteni nonmusulmani. Acuma’, na! tot public mi s-a declarat ura și antipatia (ba m-ar și lovi de ar putea) și de către o femeie non-musulmană, aparent educată, pentru că o irită “perfecțiunea” în care i se pare că pozez – i-am propus sa ne vedem. Nu că’s vreo demnă urmașă de Cichicean, dar mi-am dorit să mă uit în ochii unui om care nu știe nimic despre tine, dar… te-ar lovi. Acum, na, nici nu-ți imagina că aș’ fi întins sau întors obrazu’. Ne-am și văzut ulterior la un eveniment. A lăsat privirea în jos și m-a evitat jenată. Adică… iaca! Limitarea, răutatea și extremismul nu vin cu religia sau cu lipsa ei. Sunt doar parte din noi și așteaptă cuminți ocazia de a fi manifestate.

Extreme sunt în toate lumile și în toate religiile. Generalizarea îmi face rău. Și mie, și celor din jur.

Nu toți bărbații sunt măgari, pentru că ai fost înșelată de unul. Nu toate femeile unei familii sunt curve, pentru că una asta a ales să facă cu viața ei. Nu tot neamul e format din criminali, pentru că unul a făcut un accident de mașină. Nici “majoritatea”. Unii fac, unii spun, unii sunt. Și mai ales, nu-mi spune cu cine te însotești, ca să știu cine ești… pentru că pot și vreau să te descopăr singură. Și am convingerea că nici calitățile, nici defectele prietenilor tăi, nu vor vorbi pentru tine.

Deci, mno, cum ar zice un prieten d’al meu: mai ușor cu pianu’ pe scări! Fă un pas în spate și privește tot tabloul dacă vrei să înțelegi mesajul. Dacă te concentrezi doar pe o bucățică, s-ar putea să-ți scape evidentul.

Pentru că, Da, cumva tot timpul vom poza din unghiul care ni se pare că ne avantajează cel mai mult, ne vom privi în geam, pentru că estompează imperfecțiunile pe care ni le arată oglinda.

Am acceptat să-mi aștern gândurile doar pentru că m-a obosit lupta permanentă de a explica celor mulți, că eu nu’s un procent din statistica lor. Eu chiar sunt un om fericit. Atât cât pot înțelege eu din fericire.

Dacă vrei să nu argumentăm pentru că ar trebui să ne raportăm la cifre, nu uita că statistic și tu intri sub incidența graficelor care nu atestă calitati deosebite, doar pentru ca ești român și pentru că percepția este că “marea majoritate” (mă ucide lent de câte ori aud construcția asta) este așa. Ah, dar stai! Româncă sunt și eu!

În final, cu toată infatuarea cu care am fost creditată și de care n-am de gând să mă dezic, îți amintesc că:

Îți place shaworma (deși o mănânci p’aia turcească, a noastră nu se face în Ro), alegi năut, cauți hummus, citești literatură arabă (câteodată și fără să știi), mănânci baclawa, îți plac piramidele, ai vrea să vezi Petra și tânjești la un hashtag “mydubai”, ne folosești până și cifrele, vorba aia. Deci, de ce ne-ai vrea pe toți morți? Și mai ales cum? Ești conștient că suntem aproape la paritate creștini și musulmani? Suntem totuși peste 1,8 miliarde de musulmani. Statistic, aproape 24% din populația lumii. Nu crezi că, dacă eram măcar 10% fundamentaliști, tu n-ai fi avut șansa să-mi citești azi gândurile așternute aici?

Mă cunosc bine. Nu’s nici pe departe un om simplu de gestionat, sunt impulsivă și agresivă până la Bătrân și înapoi atunci când mă calci pe suflet sau dacă îi rănești p’ai mei. Și totusi, de cele mai multe ori mă abțin. Încerc să înțeleg motivele din spate. Încerc să empatizez cu frustrările oamenilor. Le caut scuze după ce mă atacă.

De ce argumentele la îndemană sunt, de cele mai multe ori, insultele? De ce îți e mai simplu să înjuri tenisul în timp ce asiști la un meci de fotbal? De ce simți nevoia să te abați, să spui o răutate, gratuită de cele mai multe ori, să arăți așchia din ochiul altuia, să mai faci o vânătaie pe o piele deja bătătorită? Da! am o răbdare bolnăvicioasă și o consecvență uluitoare în a irita omul până s-ar arunca de pe casă. Dar niciodată cu hulă și nici cu vorbe de ocară. Am învățat să am răbdare, să adun informații, să verific. Bunicii mei au fost ucisi de evrei. Unul dintre nepoți a murit într-un atentat făcut de un evreu. Prietena mea – bucată de suflet – este evreică. Eu nu zic niciodată că voi toți faceți și dregeți. Motivu-i simplu și anost: NU vă cunosc pe toți! Nici nu-mi doresc măcar.

Control. Niciodată n-am reușit să înțeleg sau să mă împrietenesc cu incertitudinea, nici cu hazardul. Cumva, m-am convins în urmă cu multă vreme că ăsta-i rolul meu, să am control absolut. În ce fac, unde mă duc, la ce particip, cu cine vorbesc, cu cine mă văd, cum mă raportez la ceilalți, cum se raportează ei la mine și mai ales în cât, cum, când și ce simt pentru oameni.

Da, știu! Sună creepy (merge și crappy) și complet nefiresc. Cumva însă, cu mici excepții, a fost bine așa. Pentru mine, pentru liniștea mea, pentru ceilalți, chiar și atunci când și-au dat seama mult mai târziu.

Nu uita să fii OM, omule! Că, zău, că nu mai am răbdare cu tine. Îmi tot ceri și uiți păcatului să-mi și oferi…

credit foto: Jamilla Azazi

300 de păreri la “Allah e totuna cu Dumnezeu?

 1. Ce nu cunosti sperie…In rest, BRAVO!!!

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 6

  • Multumesc!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 14

  • #cuplă…da n-am inteles de unde esti de pământ..ca mă gandesc că mai contează și asta..
   A, că tot se va lasă cu troll si discrimibnare pe aci, mă gândeam că discriminare a fost in momentul in care l-au pus pe banderas să joace in The 13th Warrior..
   Adica, nu au găsit un actor arab?
   https://youtu.be/JYUBKcurY88

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 5

  • @ Redoo – Iordania e cealalta casa a mea.
   Banderas e si el 11% ghici ce! iordanian! 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 13

  • @redoo,
   Banderas a avut un agent mai competent și i-a obținut rolul 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 4

  • da, ar fi trebuit sa ma prind cand ai zis de Al-Batrā..
   Si, totusi nu-i inteleg pe ai tai…cum ma sa dai regatul pe tara lu Iliescu/dragnea..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • @ Redoo – ai mei n-au dat nimic. doar eu sunt aici, dar sunt si acolo 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 12

  • Pai..nu prea inteleg cum de nu veneau copiii romani la ziua ta

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

 2. Ceri sa nu mai fi privita ca facand parte dintre aia,, rai “, desi eu pe aici n am vazut sa te trimita careva in ,,arabia” sa faci caramizi la marginea drumului.N am vazut sa zica cineva ceva din cele enumerate de tine.
  Dar daca te simti oarecum atacata aici ar putea fi din cauza ca te ai purtat ca si cum ar fi cineva care de abia asteapta sa iti spuna mizeriile alea, ca si cum fortezi putin nota ca sa explodeze cineva.Si nu e ok, nimeni nu sta cu sabia in mana ca sa ti ia capul ca esti musulmana.
  E doar o parere.

  Comentariu beton! Thumb up 55 Thumb down 17

  • @Marius, ce înseamnă “aici”? Pe blog? Ar fi fost culmea să se întâmple asta. Aici ne certăm și ne împăcăm, dar ne-am strâns totuși niște oameni cu ceva creier.
   Am articolul ăsta în draft de mai bine de o lună și îl am acolo pentru c-am rugat-o pe J să scrie despre experiența ei de femeie arabă crescută și trăită în România, nu despre cum interacționăm pe un blog.

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 13

  • @ Marius M – as’ fi zis ca e destul de clar ca nu e despre blog si despre interactiunea de aici – interactiune care a venit dupa ce acest text era deja scris. “experienta mea in Romania” – cum a devenit asta “experienta mea de pe blogul lui MV”?
   Apreciez parerea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 19 Thumb down 23

  • Marius, nu vreau sa fiu rău, însă nu ai cum sa înțelegi atât timp cât nu ești minoritar. Eu sunt un ungur ceva mai roman decât mulți romani, însă trec peste asta. Eu unul o înțeleg, mai tot timpul am fost trimis la mine acasă, de parca as fi venit de pe alta planeta, faptul ca vorbesc ungurește pe strada sau o învăț pe fiica si fiul meu ungurește vorbind cu ei in parc atrage după sine niște priviri pe care nu ai cum sa le descri. Când ii spun cuiva ca nu sunt Ordodox ci Protestant, ma crede orice altceva doar credincios nu, motiv pentru care încerc sa ii explic ca sunt Calvinist, adică acel nene care a fost puțin mai radical ca Luther. Si as putea continua. Nu te supăra, dar pur si simplu nu ai cum sa înțelegi.

   Comentariu beton! Thumb up 47 Thumb down 15

 3. Jamilla,
  îmi place scrierea ta, foarte mult. Cursivă, curată, simplă și adevărată. Asta se simte. Cu siguranță sunt și români get beget care au fix aceleași trăiri, dar din alte motive. Lupta pentru a ne croi drumul în viață nu este ușoară decât pentru prea puțini dintre noi.
  Fără să vreau să te critic într-un fel, îți spun cinstit că la finalul articolului am avut senzația că s-a terminat The Revenant. Există o patimă în inima ta care nu îmbie la pace și bucurie. Cel puțin asta este senzația mea, din câte mi-ai permis să te cunosc prin acest articol. Cât despre control absolut, îți doresc … succes! Peace și un pahar cu vin!

  Comentariu beton! Thumb up 46 Thumb down 14

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 16 Thumb down 32

  • Monastiresc.
   De-mpărtășanie.

   ‘nic nu știi.
   Zici că iejti neaoșă?

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 5

  • Deci eu vreau sa ma lamuresc.Nu bei alcool pentru ca nu ti permite religia sau esti incantata de propunerea Monei?

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 7

  • Deci, ho, măh, cu vinul!
   Am citit eu că cercetătorii spun că femeile dăștepte beau vin. Așa că mă laud peste tot că eu asta beau dar să știți că, de fapt, mă dreg cu zamă de varză.
   Jamilla, chiar nu mi-am dat seama, într-adevăr neinspirată încheierea mea, dar eu te-am privit strict ca pe o femeie, nu ca pe o arăboaică iar încheierea a vrut să fie doar un gând bun.

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 4

  • @ Marius M – my bad. n-am specificat. nu beau alcool pentru ca islam. m-a amuzat crezand ca e voita 🙂

   @ Mona – primesc gandul bun si-l tranformam inapoi in apa 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 26 Thumb down 23

  • @Jamilla,
   Iată! O situație în care nu există discriminare și interlocutorul te percepe ca pe un om, nu ca pe un arab – faza cu Mona și vinul 🙂

   Așa cum pe-aici ne spunem unii altora ”Crăciun fericit”, indiferent de religie. Musulmanii nu se supără, doar zâmbesc 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 5

  • Eu o cunosc pe J și din viața reală. Ne-am și văzut față în față de câteva ori, ba prin Piața Victoriei, ba la o agapă… Singurul defect al ei este că atunci când cineva o roagă să ajute într-o cauză umanitară, ea întreabă „Ce și cât ai nevoie?”
   În rest, nu am cunoscut nici un om mai bun decât ea.

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 11

 4. Mi-a plăcut textul.
  Iar ”răutatea și extremismul nu vin cu religia sau cu lipsa ei” cel mai mult.

  Totuși, sunt surprinsă. Trăiesc într-o zonă cu mulți arabi veniți după ’90 și nu numai. Niciodată n-am sesizat în social discriminări la adresa lor. Poate n-am fost atentă?

  Iar imediat după 2001, stupoarea și furia s-au îndreptat către teroriști de orice fel, nicidecum spre toți arabii – cel puțin așa-mi amintesc că a fost în zona asta (Dobrogea).

  Furia discriminării generale o știu mult mai proaspătă, în ultimii 3-4 ani când Europa a fost invadată nejustificat.

  Altfel, am prieteni, colegi, amici, vecini musulmani. Pe nimeni, niciodată, n-am auzit să-i catalogheze ”teroriști”. Nici dușmani. Așa știu eu, de-aici.

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 19

  • @Jamilla,
   Mulți dintre noi sunt supuși discriminărilor, chiar dacă aparent n-ar fi motive. Încercăm și chiar reușim să facem față, să ne adaptăm.
   Femeie, fumătoare, blondă… 🙂
   Ei și? Nu-mi pasă ce/cum judecă alții, îmi pasă cum mi-e mie și celor apropiați.

   Privind dintr-un alt unghi (poate mai obiectiv), cred că ești privilegiată că te-ai născut și trăiești în Ro. Cum ar fi fost pentru tine să trăiești în Siria sau altă țară arabă? Nu prea bine, cred.

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 17

  • @Jamilla,
   Altceva am vrut să spun, de fapt, să înțelegi:
   1. chiar dacă n-ai fi fost musulmancă, ai fi putut cunoaște discriminarea din alte varii motive.

   2. nu cred că femeile musulmance au aceeași viață aici ca și în țările arabe (oricare din ele).

   Chiar dacă în text sunt doar trăirile tale, discuția cred că se poate extinde la categorii sociale (femei, musulmani/creștini/evrei etc.). Pentru că și titlul, chiar dacă e metaforic, invită la discuții generale, nu neapărat personale.

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 4

  • @Jamila, o sa fac putin offtopic pentru ca sunt de acord cu antevorbitoarea mea cum ca esti totusi privilegiata ca esti romanca. Ai spus ca in Iordania nu e mai rau sau mai bine decat in Romania, doar este.

   Nu sunt de acord. Anul trecut, intr-o excursie in Iordania cu partenerul meu, am decis sa facem o mica baie in Marea Moarta sa vedem si noi cum este. Ne-am dus pe plaja publica, neintelegand de ce am da 20-50 de dinari pentru 10 minute de baie la o plaja privata. M-am imbracat mai mult decat decent, am facut baia respectiva, iar apoi am incercat sa ne spalam de saruri. Undeva sus, pe versant, era un izvor (termal cred, dar nu are relevanta) si doua locuri ca doua mici piscine in care te puteai clati, una pentru femei (sus departe, langa sosea) si alta pentru barbati (mai jos, mult mai aproape de plaja si mult mai accesibila). Partenerul meu s-a dus la mica piscina barbateasca unde erau si alti iordanieni barbati, eu am urcat pana la cea dedicata femeilor. Cand partenerul s-a saturat de balacit intr-o apa curata ca lacrima, calda, inconjurata de copacei si a urcat sa ma recupereze, a ramas socat: in timp ce la barbati totul era cat de feeric se putea, in jurul meu pluteau mizerii, ambalaje, mirosea, se vedea totul de pe sosea unde se adunasera cativa barbati care urlau la mine intrebandu-ma daca sunt “married”, era efectiv groaznic. Ma bucur ca nu m-am imbolnavit de la apa aia.

   Este normal? Consideri ca discriminarea acolo e mai mica decat aici? Sau ca in Iordania nu este mai rau decat aici din punctul acesta de vedere? Este ceva normal sa ingrijesti foarte bine locul dedicat barbatilor in timp ce in locul dedicat femeilor sa deversezi pubele de gunoi pentru ca femeile nu merita mai mult decat sa se spele in apa imputita cu dejectii plutind in jur? Sau e doar misandrie internalizata?

   Nu ma plang, mi-am asumat de la inceput ca voi avea o viata mai grea decat partenerul meu in aceasta vacanta (si oh, da, chiar am avut! – desi nu e vina mea faptul ca sunt blonda). Daca nu eram dispusa sa trec peste diverse inconveniente, nu ma duceam, deci totul e ok, tara aia e superba, mancarea buna, peisajele de vis, politia ireprosabila. Eu intreb doar daca consideri normal sa se intample o asemenea discriminare avand in vedere afirmatia ta “Cat despre Iordania (despre ea vorbim), nu e mai rau sau mai bine. doar e.”

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 14

 5. “ALLAH E TOTUNA CU DUMNEZEU?”

  Doar în iubire.
  Și în ură.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 4

 6. Curat text 🙂
  Eu am o vorbă. Mă interesează ce face un om în numele credinței sau necredinței sale. Adică faptele. Restul sunt etichete.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 4

  • Din fericire, majoritatea nu fac nimic. Omul e un animal inconsecvent.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 5

  • @Ventidius – ba tocmai ca fac, uita-te putin in jur 🙂 Nu ma intreba daca raul e mai mult decat binele, nu pot face astfel de aprecieri. Dar stiu ca am vazut in jurul meu mici gesturi bune facute atat de atei, cat si de credinciosi – am prieteni din ambele categorii si asta nu ne impiedica sa ne intelegem. Ca binele asta n-o sa schimbe lumea la nivel majoritar, posibil.
   Crezi ca suntem animale inconsecvente? De ce? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • Probabil ca tocmai datorita inconsecventei te poti intelege cu cei din jur. Inconsecventa care ma face pe mine, ateu convins, sa fiu inclinat simpatizez mai degraba cu crestinii si sa antipatizez ateismul. Inconseventa care ma face pe mine, islamofob la fel de convins, sa ma inteleg foarte bine cu aproape toti musulmanii pe care i-am cunoscut. Majoritatea suntem inconsecventi atat in bine cat si in rau. Nu degeaba se spune ca doar diavolul e consecvent.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

  • @Vintindus – te intrebasem pentru ca, cel putin aparent, inconsecventa nu ar fi o trasatura a creierului nostru. Se pare ca functionam in baza familiaritatii, activam practic cateva circuite – nu de alta, dar economisim energie 😊
   Eu sunt agnostica, una flexibila cred.
   L-ai citit pe Sam Harris? E cel mai destupat la minte si mai liber ateu ce l-am intalnit (Fabuloasa “Trezirea” lui). Cam de calibrul lui Frans de Waal – doar ca cel din urma e mai interesat de bonobosi si, ca sa vezi, altruismul nu e deloc specific uman si nici rar intalnit (S-ar putea sa-ti placa “Bonobo si ateul”)
   Recunosc ca-n punctul asta al existentei mele nu stiu care e adevarul. Dar am ochii sa vad binele, fie el si micro, facut de cei din jurul meu 😊

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @miha s.
   Banuiesc ca conservarea energiei e o forma de consecventa, dar e o consecventa noastra sau a naturii in sine? Nu cred ca exista fiinta care sa incalce consecvent aceast obicei.
   Nu, nu l-am citit pe Harris, poate cateva articole, dar m-ai facut curios. Probabil ca o sa o fac, chiar daca de regula, pentru mine, caracterizarea cuiva ca ateu nu reprezinta neaparat cine stie ce recomandare. Daca mai practica si meditatia budista, sau nu stiu de care, aproape ca devine suspect. Nu prea ma intereseaza argumentele pentru a fi necredincios, consider ca am deja prea multe. Nici straduinta in a dovedi stiintific tot felul de truisme precum faptul ca moralitatea nu e monopolul religiei nu prea ma impresioneaza.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Discutia a plecat de la etichete de genul si le-am folosit doar in context 😊
   Nu stiu daca iti va placea Harris, practica meditatia si are o anumita viziune asupra spiritualitatii.
   Si eu cochetez cu meditatia de tip activ, mi se potriveste ceea ce unii numesc “Sine observator” (cu radacina in budism) si ceva imprumutat din Mindsight-ul lui Siegel.
   Nu stiu daca e consecventa noastra sau a naturii 😊
   Umbla vorba prin targ cum ca ne putem lucra unele circuite, cel putin intr-o anumita masura. Deci nu stiu nici daca neuroplasticitatea e a noastra sau e de la natura 🙂
   Altfel, nu cred, chiar nu cred ca raul e in natura noastra, dar asta e deja filozofie 😊

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Ăăăăă…..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 4

  • Marturisesc ca sunt chiar mai reticent fata de astfel de practici decat fata de practicile religioase in sine. Le-am privit mereu ca pe un surogat de religie. Daca nu simt nevoia de credinta, de ce avea nevoie de inlocuitori?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • @Vintindus, nu stiu, probabil ca unii dintre noi avem nevoia de a crede in ceva? Sau de a testa limitele lumii? Chiar nu ma pot hazarda in directia unui raspuns.
   Sinele Observator il vei gasi frumos explicat in “Terapia prin acceptare si angajament”. Una din radacini este inspirata din budism, iar mama radacinilor e de gasit pe la vechii greci😊 Cum unul din exercitii l-am testat inaintea unui RMN si a functionat, mi-a accentuat si mai tare curiozitatea de a explora diferite perspective.
   E in regula sa fii reticent 😊Din punctul meu de vedere nu suntem aici la Mihai pentru a ne convinge unul pe celalalt de suprematia vreunui adevar. Poate sa ne ascultam? – da, stiu, replica in sine poate fi naiva.
   Ca sa revin. Imi mentin ideea ca, egal de credinta sau necredinta cuiva, faptele il definesc 😊

   @Marius, sunt pe telefon si nu-mi dau seama daca acel “aaa” e o replica in firul de discutii ce s-a iscat 😊

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @miha s.
   Imi cer scuze daca am parut critic. Era vorba de lipsa mea de inclinatie personala fata de astfel de lucruri, nu de faptul ca am o problema ca cineva sa aiba sau sa simta nevoia unei credinte.
   Cel putin atata timp cat credinta respectiva nu il face pe acel cineva sa se simta mai moral si mai bun daca imi taie capul.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • E in regula, nu am perceput critice comentariile tale.
   Si sunt absolut de acord cu restul comentariului tau 😊

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 7. Cand se intampla ” chestii”, cauti vinovati. Asta e natura omului! Nu conteaza ca e corect, ca e bine sau adevarat! Am avut si noi o “revolutie” unde au fost linsati romani, pt ca erau ” teroristi” …
  Cat despre accepare, nu cred ca are treaba cu religia sau culoarea pielii! Are treaba cu caracterului omului si cam atat. Se urasc fratii intre ei, dar strainii… Fiecare dintre noi avem un caracter mai frumos sau mai urat. Unii fac eforturi sa fie acceptati , altii nu. Depinde ce e important pt fiecare. Eu pot fi frumoasa si buna pt 5 oameni si groaznica pt restul. Ma dau peste cap sa ma accepte si restul? Chiar conteaza? Eu ma iubesc asa cum sunt? Ce pierd daca restul nu ma place?…cam asa e pe la mine ..

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 12

 8. 1. “nu ne poticneam atunci când simțeam nevoia de a numi pe cineva prieten. Ne plăceau oamenii și eram plăcuți de ei”
  1. Nu toţi copiii sunt volubili şi sociabili. Ştiu asta pentru că eu cresc doi. Şi le văd cum interacţionează, îi văd pe alţii cum interacţionează cu ele. Prietenia nu e garantată niciodată. Şi confirm şi din ce-mi amintesc din copilăria mea şi interacţiunile la joacă, n-am ieşit niciodată din casă şi brusc au apărut copii în jurul meu să-mi spună: heeei, ce super că ai venit, hai să fim cei mai buni prieteni!

  2. Cu toţii am avut o ştampilă: Fata lu’ securistu’, Grasu’/Batoza, Chioru’, Chelie/Bros (de la tunsoarea aia oribilă), Platfus (lipsă de ţâţe, csf), Fasole (că rima cu Manole), Şobolanu’ (că aşa ni se părea nouă că arată băiatul) etc. Nu cred că eram toti încântaţi de poreclele noastre, ştii cum zic?! Şi nici nu ne jucam cu toţi, că deh, Grasu’ nu putea alerga, Chioru’ nu vedea, iar Fata lu securistu’ era o figurantă cu rochiţă imaculată şi niciodată nu punea mâna pe pietre sau cioburi. Eu, de exemplu, nu prea eram aleasă la jocuri pe echipe pentru că eram un copil slab, alergam încet şi eram şi plângăcioasă. Probabil de aia, dupa o vreme m-am refugiat în şcoală şi cărţi în loc să mai caut gaşca de afară.

  3. “nu te duci, că nu ne permitem să-i luăm cadou arăboaicei!” really?! asta îţi ziceau ţie familiile de români? Că altfel nu pricep de unde ai informaţia asta. Doar nu generalizezi, nu?

  Tu nu te-ai gândit niciodată că poate tu nu eşti tocmai ok? Faza cu câinele şi copiii… adică, zic şi eu, dacă nu vrei sa interacţioneze câinele tău cu copii, îl ţii în lesă până ajungi la locul amenajat pentru câini sau nu permiţi nimănui să se apropie de el. Dar să permiţi interacţiunea şi să le zici apoi părinţilor că patrupedul tău poate să le sfâşie copiii… e demenţă.
  Ah, şi încă o chestie care contează foarte mult în construirea unei relaţii de amiciţie: atunci când torni în public chestii din privat, e de că.cat. La orice vârstă eşti! Mai ales dacă alterezi realitatea din privat ca să pari tu Albă-ca-zăpada.

  Lol, uite şi cum ai reacţionat la încheierea neinspirată a Monei… I rest my case! Vorbitor închis, no regrets!

  Comentariu beton! Thumb up 89 Thumb down 20

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 33 Thumb down 60

  • @Jamilla Deci la cele 5 puncte de vedere expuse de mine cu subiect şi predicat, tu ai ales să răspunzi cu un atac deplasat.

   Comentariu beton! Thumb up 56 Thumb down 16

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 18 Thumb down 48

  • Jamilla, nu mai intrasem de ceva vreme sa comentez dar m-am enervat putin citind reply-ul catre Vera. Serios? Tie asta iti reiese din ce scrie ea in postarea de mai sus, ca are o perioada dificila, nimic altceva? Si tot pe ea o acuzi de rastalmacire? Misto. La fel ca empatia si superioritatea fata de mediul inconjurator, evident, mai putin atunci cand facem parinti sa-si imagineze odraslele sfasiate de caini, pt ca, de ce nu?

   Comentariu beton! Thumb up 54 Thumb down 8

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 39

  • @Jamilla Ai permisiunea mea sa pui conversatia noastra aici! Insist chiar! Multumesc!

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 11

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 16 Thumb down 32

  • @Jamilla si pentru mine este important sa pui tu (sau eu, ca il am pregatit) logul ala ca sa vada toata lumea marea conversatie pe care am avut-o. Si din care lasi sa se inteleaga ca sunt duplicitara. Eu sunt perfect pregatita sa pun poza cu explicatii cu tot. Ca poate accept raspunsuri in doi peri si impertinente de genul “inteleg ca treci printr-o perioada grea”, dar nu accept sa insinuezi ca sunt o fatarnica. Pentru ca NU sunt! Sunt doar o naiva care nu si-a dat seama ca nu esti o persoana ok.

   Astept acordul tau sa pun logul ^^

   Comentariu beton! Thumb up 45 Thumb down 12

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 12 Thumb down 37

  • @Jamilla, am descris-o ieri pe Vera, fix cum o descriu și când o am în față. E vulcanică. Scuipă foc și după aia regretă. Nu e un secret nici pentru ea, nici pentru mine. Ne și atacăm câteodată pe aici. Nu asta e surpriza cea mare. Surprinzător (pentru mine) este faptul că ție a ales să-ți ceară scuze în privat, în timp ce a mai făcut asta de câteva ori aici. Public.

   Dă-i ok-ul ăla ca să vedem toți despre ce e vorba. Bănuiesc că a fost scurt și că nu aveți nimic de ascuns.

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 3

  • Tocmai cand incepuse sa-mi placa de Jamilla, avem aceeasi problema: cat timp este simpatizat, minoritarul e ok. Daca il contrazice cineva, e clar o persoana cu probleme. Cum sunt toti homofobii, tiganofobii, islamofobii, etc.

   Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 10 Thumb down 37

  • La treaba asta, o cam inteleg pe @Vera…

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 2

 9. Jamilla, am citit pana la capat. Nu e o plangere adresata cuiva, nu e o punere la punct, e o expunere.
  Ceea ce arati tu acolo, atitudinea celorlalti fata de tine e doar un exemplu, la fel se intampla peste tot in lume. Putem exemplifica cu situatii similare chiar la noi, amintind de manifestarile unor romani fata de etnia maghiara si invers, sau a romanilor fata de tigani.
  Eu cred ca atitudinea asta a omului, ura aceasta, izvoraste din firea sa, din acea gena nenorocita care il face pe om, nu numai sa-si ucida semenul, dar si sa-l chinuiasca. In definitiv, nici un animal nu schingiuieste vietatile de langa el, doar omul face asta si o face cu placere! E bine ca la din ce in ce mai multi oameni-cred!-, exista alte informatii genetice care le mai tempereaza pornirile.
  Si mai e ceva vis a vis de ceea ce spui tu acolo, incultura, lipsa informatiilor, analfabetismul de orice fel ar fi el, educatia precara, duc la asa ceva. Vorba ceea, “Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!”.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 8

  • @ Gabriel – chiar n-am glumit cand am spus ca omul ala, pentru ca nu a reusit sa ne faca sa “jignit” una pe alta, a decis ca “atunci ma pis pe amandoua”. si chiar am ras, ca doar nu era sa plangem 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 16

  • Sunt multe animale, inclusiv pisica si cainele, care schingiuiesc vietatile din placere. Si delfinii fac asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • E.O., pisica, de exemplu, este un vanator nocturn, iar ceea ce face ea cu soarecele sau broasca, ori o pasare, nu e joaca, e un antrenament continuu. Cainele se distreaza, se antreneaza si el dar cu obiecte. Faptul ca ucide gainile sau pisicile din perimetrul pe care-l considera al lui, este un act de curatare a teritoriului de dusmanii ce pot atenta la hrana lui. Instinct animal! Dar omul se amuza cand schingiuieste, cu cat victima striga mai tare, cu atat mai mult ii place. Tot la fel putem spune si despre adeptii sado-maso.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • Jamilla, stiu ca nu ai glumit, iar omul ala a demonstrat cat de neputincios poate fi. Astea sunt limitele lui, hotarate de el.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • In ce fel schilodirea sau jupuirea unui animal viu consituie antrenament de vanatoare? In ce fel atenteaza gaina la hrana cainelui?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 10. Cred ca exista religii si religii, asa cum sunt ideologii politice de tot felul. Exista ideologii politice hidoase la fel cum exista si religii dubioase care isi indeamna credinciosii sa faca lucruri urate sau ofera justificari pentru astfel de fapte. Evident acest lucru nu ii transforma automat pe credinciosii religiei respective in fiare si nu ii priveaza de calitatile umane firesti. Oamenii obisnuiti raman oameni obisnuiti, cu calitati si defecte obisnuite, indiferent cat de buna sau proasta e influenta care o exercita o astfel de religie sau ideologie asupra lor. Niciuna nu e capabila sa transforme majoritatea in demoni sau sfinti.
  Islamul este dupa opinia mea una din acele religii dubioase echivalentul nazismului sau comunismului in politica. Nu as trai intr-o tara majoritar musulmana asa cum nu mi-as dori sa traiesc intr-o tara comunista sau nazista. In ce masura este responsabil musulmanul obisnuit de religia sa cu care se naste? Greu de spus, dar probabil in masura in care o persoana nascuta in comunism, cu parinti comunisti convinsi decide sa adere sau nu la aceasta ideologie.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 9

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 13

  • Nu, se pliază pe categoria ” TLDR, dar hai să zic totuși ceva legat de titlu”. 🤣🤣🤣

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 5

  • @barbar
   Te plasezi in categoria celor care inteleg tot ce vor ei, indiferent de ce ar citi, nu-i asa?
   Nu nu cred ca toti musulmanii sunt teroristi, sunt convins ca majoritatea nu sunt si nu vor deveni niciodata asa ceva. La fel cum nici majoritatea crestinilor nu sunt oameni buni si toleranti si nici nu au obiceiul dsa intoarca obrazul. Faptul ca il ai ca model pe Hitler, Mahomed sau Isus nu te va transforma automat in unul din ei.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @Ionut
   Ti-am dat like. Intodeauna am invidiat persoanele care reusesc sa spuna cate ceva mai ales atunci cand ca nu au nimic de spus.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

  • @ventidius, mulțumesc pentru “like”. Această apreciere mă face să simt că am realizat ceva măreț azi.
   Ai citit, totuși, textul scris de @Jamilla?😜

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 10

 11. Religiile – nu au făcut decât să dezbine şi mai mult oamenii. Ateu.
  Diferenţele sociale: le-au dat unora putere, chiar dacă sufletul lor negru poate nu o meritau şi au retezat în jur aripi de bunătate.
  Diferenţele sexuale – au ţinut femeile sclave; dacă ele au scăpat, au trecut sub ‘ lanţuri ‘ acum homosexualii.
  Diferenţele de rasă – dacă vor apărea oameni cu pielea verde, mă întreb cum vor fi primiţi. Că na, verde nu e chiar negru, nu e nici alb, nici galben…
  Diferenţele fizice şi handicapurile – aşa a apărut pe lume desconsiderarea şi respingerea, chit că se înmulţesc acum legile care să-i protejeze mai eficient.

  Din percepţia mea de copil român cu părinţi intelectuali, m-am lovit de interdicţia părinţilor de a nu mă juca cu ţiganii – ei bine, ghiciţi cu cine mă jucam mai cu foc? Sau cu fata femeii de serviciu.

  Din percepţia mea de român cu un copil cu un oareşce handicap – eu m-am lovit doar de respingerea din colectivitate, refuzul la educaţie, marginalizarea mascată în zâmbete arogante.

  Din percepţia mea online, am fost agresată de preacredincioşi că sunt contra familiei tradiţionale ( normale, tţ,tţ), iau apărarea homosexualilor. Sau că de ce sunt sceptică cu privire la aşa – zisele studii contra vaccinurilor. Mi s-a repetat veninos că am un văl pe ochi şi nu pot gândi. Vina mea, cine m-a pus să mă bag în discuţia aia cretină?!

  Ce voiam să zic: ura e peste tot, oameni care nu te plac sunt peste tot.

  România este relativ departe geografic în ceea ce priveşte evenimentele teroriste pentru a exista aici o ură profundă faţă de musulmani. De aceea tind să cred că şi premiza de la care a plecat copilăria ta – a fi arab în ţară străină – a contat la modul în care priveşti lumea. O priveşti cumva prin lupă şi vezi totul mărit.

  Cum văd eu lumea? Pentru mine contează omul şi mintea lui. Nu-mi pasă ce culoare are pielea lui, nu-mi pasă cărui zeu i se închină sau dacă se o face, nu-mi pasă câţi bani are. Dar îmi pasă dacă e homofob, dacă e habotnic, dacă e rasist, dacă este extremist de orice fel și îi ocolesc.. Urăsc ideile preconcepute şi nu bag pe toată lumea în aceeaşi oală. Pentru mine fiecare individ este de sine stătător, unic şi dezbrăcat de convenienţe de orice fel
  La nivel micro (în lumea mea mică din jur adică) pe extremişti îi ignor şi îmi doresc să nu mă intersectez cu ei. La nivel macro, îmi doresc să dispară religiile şi toate percepţiile false care dezbină fiinţele. Îmi doresc o lume tolerantă, bună şi fericită. Îmi dau seama însă că sunt utopii, cel puţin deocamdată. Aşa că încerc să stau pe un culoar în care să îmi fie relativ ok şi în care pot să îi protejez pe cei la care ţin. Toţi suntem paria pentru unii oameni din jurul nostru. Dar dacă punem asta ca epitaf pe pragul uşii pe care-l trecem zilnic – uităm să mai trăim.

  Comentariu beton! Thumb up 71 Thumb down 5

  • @ Solandi – 6 ani de zile am facut o campanie pentru copiii dislexici. apoi le-am ramas alaturi. am inteles mult mai profund ce inseamna respingerea. am insistat si am reusit sa schimbam o lege – azi, copiii mei speciali pot sa mearga in sistemul “normal”.
   nu stiu care este “oaresce handicap”-ul de care spui, dar este important sa ii fii tu alaturi si sa-l inveti cum sa isi aleaga oamenii.
   toti suntem buni sau rai, in functie de trairi si momente.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 20 Thumb down 21

  • Uite domne un om care a citit ”Sapiens” și cu care sunt deacord 😀

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @Roxi,
   Dacă de mine zici, să știi că nu am citit Sapiens. Am citit de-a lungul vremii numeroase alte cărți, nu și pe asta.
   O să o caut să văd despre ce este vorba, mersi de pont.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Solandi, da, recomand “Sapiens” Yuval Noah Harari

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

  • Eu am citit Sapiens si citesc acum “Homo deus”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • Unde e faza cu cainele?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 12. Long time ago o trupa din Israel, Orphaned Land a plecat in turneu european (au ajuns si la noi in Cluj – organizatorul a dat teapa cu trupele in fata clubului si la Bucuresti in fostul Silver Church, unde au rupt) avind in deschidere o trupa frantuzeasca (crestini) si una din Algeria (musulmani). Au fost singurii care au cintat in Turcia dupa ce marina (??) israeliana a ucis niste activisti turci ce duceau ajutoare in Palestina.

  Una dintre cele mai misto colege care le-am avut la serviciu era unguroaica si o chema Moldovan :-D.

  Ce nu inteleg ce-i tufe pe unii grija de ce esti, cum arati, ce asculti, ce religie practici, etc..

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 4

  • @Elena, bun. E bună precizarea, chiar nu înțelesesem și credeam ca te referi la textul de azi. Ce face Jamilla pe facebook e treaba ei, cred că e suficient de mare să se descurce singură.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 10

  • @Boss, hai, mă, normal că-i treaba ei. Pe bune?! Doar am vrut să spun că popularitatea asta vine și cu niște lucruri mai puțin plăcute. Nu trebuie să le dăm în cap celor care nu împărtăsesc toate cele cu noi. Pentru că textul de azi, așa îl văd eu, e despre toleranța. Și despre acceptare.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • @Elena, păi exact asta am zis și eu cu “e treaba ei ce face”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 8

 13. Eu”urăsc” și turcii. Că l-au atacat pe Mircea și l-au umilit. Urăsc și țiganii. Că fură și ascultă manele la maxim în toiul nopții. Dar ghici ce?! Am fost la turci de 3 ori. Că știu să facă turism. Și Mioara și Carla, prietenele mele din copilărie, erau țigănci. Toți spunem că am omorî pe cineva, dar n-o facem. Eu mi-aș fi omorât și fostul soț. Și el pe mine. Dar suntem vii amândoi. Sunt doar vorbe spuse la nervi. Nu fă o dramă din asta.

  Nu mi-a placut faza cu facebook-ul. Cu “toți micii și nimicii” care au liber la pareri. Așa și? Tu nu ești parte din fb? Ești! Ah, da! Știu. E frumos să te placă toată lumea. Dar nu e posibil. Când am început să scriu aici, m-a tăguit Mihai la un moment dat. I-am zis să nu mai facă asta niciodată. Că nu vreau să devin publică. Că nu-mi doresc asta. Îti este la îndemână să faci asta? Da, îti este!
  Eu un lucru n-am să înțeleg niciodată: vrei să devii public, postezi public, dar să nu-ți zică nimeni nimic rău. Nu se poate!

  Și mai cred ceva: oropsirea asta e doar în mintea ta.

  Comentariu beton! Thumb up 63 Thumb down 8

  • @Elena, tu știi cel mai bine că eu nu prea intervin în comentarii atunci când textul nu e scris de mine. Vreau dăcât să spun că eu am rugat-o pe J. să scrie, nu ea pe mine. Și după ce-a scris, am mai insistat cale de mai bine de-o lună să mă lase să-l public. Am făcut precizarea asta pentru partea cu “vrei să devii public”. Habar n-am dacă vrea să devină sau nu, dar e cert că textul de azi e strict inițiativa mea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 19 Thumb down 20

  • @ Elena – ce spui tu de fapt? mi s-a cerut un text. l-am scris. tarziu dupa cerere tocmai pentru ca nu intelegeam de ce – cui ar folosi.
   acum stiu. imi foloseste mie. ma calesc inca.
   postez public. nu doar aici, dar si pe fb (wink) si toata lumea are liber la orice parere. nu sterg, nu blochez si mai ales, nu mai incerc sa conving.
   explic acolo unde este cazul, raspund acolo unde sunt intrebata, vorbesc sau scriu atunci cand simt ca am ceva de spus. restul sunt detalii iar tu, ca oricare altul, ai libertatea de a crede orice.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 20 Thumb down 22

  • Elena, ultimele randuri ….

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • @Mihai, iată cum n-ai inteles la ce mă refeream. La faptul că are un profil de fb cu postări publice, cu urmăritori, cu tot ce implică asta. Și că acolo primește cele mai nasoale replici. Nu la faptul că are azi un quest post. Că aici derapăm cu o minimă decență. Am dat exemplul cu mine și după aia am și explicat ce și de ce nu înteleg.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 4

  • @Jamilla, i-am răspuns lui Mihai ca să nu existe dubii.
   Spun de fapt că noi suntem direct răspunzători de ceea ce atragem sau ni se întâmplă ( aici nu mă refer la drama ta trăită în România, ci strict la paragraful legat de fb). Nimeni niciodată nu va avea pe platforma asta doar oameni care îi adoră. E fix ca-n viața reală. Te lipești de oameni asemeni ție. Și ei de tine. Dar, inevitabil, va fi unu’ sau una care nu va fi de acord cu tine. Și nu pentru că este un nimic, ci pentru că rezonanță, principii, amintiri, trăiri..

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 3

  • @Mariuse, da’ zi cu cuvintele tale odată.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

  • Elena, cum stii tu sa scoti ce e mai rau din oameni…

   E ciudat, de obicei rezonez cu cei care sunt ,,victime”, indiferent de conjunctura.Povestea de mai sus nu mi a starnit compasiune , pare a fi un fel de evanghelie care povesteste viata unei fiinte superioare aterizata printre babuini , care accepta cu stoicism faptul ca maimutele nu i inteleg filozofia de viata si nu o trateaza asa cum ar merita.

   Comentariu beton! Thumb up 53 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 24

 14. Mi-am dat seama cine ești în momentul în care am văzut primul comentariu implicit și poza. Articolul acesta este o sumă a tuturor articolelor care au apărut în diverse reviste/bloguri cu și despre tine.
  Fiind pasionat de fotografie și citind foarte multe despre fotografie în ultimul timp, am dat de tine. Faci niște poze super mișto! Dai o dimensiune fotografiei pe care nu am văzut-o la nimeni până acum. Felicitări!
  Cât despre articol nu am nimic de comentat. Am prieteni musulmani și ca în orice religie cât timp nu sunt habotnici și nu încearcă să îți demonstreze că religia lor e mai bună, e totul ok. Singura idee pe care o voi reține, deși o mai citisem, a fost cea a bătrânului cu atacă ideea nu omul.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 6

  • @ BaGheRa – iti multumesc!
   in fara de Conacul fotografilor, unde chiar era despre foto, oamenii sunt interesati de islam si au fost cateva (extrem de putine) ocazii in care am si acceptat sa povestesc. in rest, mi-au fost luate postari si redate ca articole pe te miri ce site-uri.
   Iti multumesc si mai tare pentru feedback-ul pe foto – imi place mult joaca cu aparatul si cum se vede lumea prin lentila. Ma bucur sa aflu oameni pasionati, daca esti din Bucuresti, poate o sa avem ocazia sa ne intalnim la oarsce shootinguri organizate.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 12

  • Eu nu sunt fotograf și nici nu am făcut vreun curs. Îmi place să fac fotografii, pe landscape, pe portret, dar cu siguranță trebuie să mă specializez în Lightroom și în Photoshop deoarece am văzut / observat că de fapt acolo este magia unui fotograf. Inițial credeam că ai nevoie de aparate scumpe, pe urmă citind am aflat că nu prea contează aparatul ci contează lumina, compoziția, inspirația de fotograf, post-procesarea și… lentila. Mai am mult de învățat și sper să găsesc timpul necesar să ies să trag cadre.
   Nu sunt din București, dar nici departe de capitală nu sunt. Mi-ar face plăcere să particip la niște workshop-uri cu fotografi adevărați. Timp să am.
   Spor la ceea ce faci si lumină bună!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @ BaGheRa – sfatul meu – daca-l primesti – este sa uiti deocamdata de PS si LR si sa te concentrezi pe reguli, incadrari, lumina. pe mine ma revolta ca fotografia a devenit “despre editare” si mai putin despre fotografie. eu doi ani de zile nu m-am apropiat de niciunul dintre cele doua, acum le folosesc, invatate on my own, dar la minim. o sa tin minte si o sa te anunt cand se intampla urmatorul cu noi – nu am ce sa-ti vand pentru ca cele zece locuri sunt date aproape mereu inainte sa-l anuntam, dar daca iti vei dori, sigur gasim o cale sa participi. si iti recomand workshopurile in general, cu oameni faini, e cea mai rapida cale de a invata. zic eu. mie mi-au folosit foarte tare.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 10

  • @Jamilla ia mailul meu de la @Misu și îmi dai de veste. Merci de sfat, iau în considerare orice sfat deoarece consider că oricât de bun ai fi în ceea ce faci tot mai ai ceva de învățat. Oricum eu sunt la început și sunt opusul lui bun. Daca se poate să particip o să o fac cu cea mai mare plăcere… dacă nu mai sunt locuri nu e cu supărare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @ BaGheRa – facem sa fie. important este sa vrei si sa poti.
   o sa cer mailul de la MV.
   Lumina buna!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 8

 15. Jamilla, nu pot sa spun decât ca te înțeleg. Ca minoritar, eu fiind ungur, am fost făcut in chip si fel de multe ori, chiar si acum atrag priviri atunci când îmi manifest originea. Apoi te înțeleg pentru ca am avut șansa prin prisma job-ului anterior sa interacționez mai mult cu zona Orientului Mijlociu. Am fost marcat, atunci când in 2000, a izbucnit a doua Intifada in Palestina si am fost trimis ca observator in zona. Ce am văzut nu mi-a venit sa cred. LA întoarcere am pierdut lupta cu un profesor de relații internaționale si am rămas si fără licența pentru ca nu am trecut examenul lui la timp, doar pentru ca l-am contrazis si am avut curaj sa ˜apăr˜ Musulmani ca el știa mai bine cât sunt de rai. Degeaba am încercat sa ii explic cum e sa trăiești in teroarea produsă de alții si izolat luni întregi si asa mai departe. In fine, eu îmi doresc doar sa reușit sa ajungem la un nivel de toleranta încât sa acceptam diversitatea si sa acceptam ca nu toți suntem la fel si asta face viața mai frumoasa.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 20

  • Peter, deja e a doua oara cand spui astazi ca esti ungur si te trateaza romanii rau.Dupa ce ai mai povestit si faza cu Intifada jur ca ma simt prost si ti cer scuze in numele poporului roman pentru toate rautatile pe care le intampini zi de zi .

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 16

  • Intotdeauna am fost fascinat de Ungaria Mare, am o colectie intreaga de harti acasa. Nu prea ma omor insa dupa unguri, pe de alta parte, reprezinta pentru mine o dezamagire. Ca persoane individuale sunt in regula, recunosc, probabil mult mai in regula deacat romanii. Dar nu ca natiune. Polonezii raman favoriitii mei.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • esti deplasat. repete te-ai dat si tu lovit doar pentru ca esti ungur. ce legatura ai cu textul ?

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 6

  • Ventilius inca mai spera la o Ungarie Mare …

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 0 Thumb down 8

  • Adica, vrei sa ne iei cu de-a sila o parte din tara.
   De ce nu va duceti voi, ultranationalistii unguri, la voi acasa?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

  • Acasa unde? Eu sunt ultranationalist ungur 100% moldo-vlah, n-am picatura de sange maghiar. Sau nu stiu eu sa am.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 6

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 18

  • Deja victima de “hate speech”? Ce deliciu!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 5

  • Daca “acasa” inseamna Atelkuzu, banuiesc ca trebuie sa fac o vizita la rudele din Moldova, Lebedia nu stiu sa o localizez, o fi pe langa Viena?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

  • Daca nu esti ungur, de vrei o Ungarie mare?
   Indemnul la plecare, Jamilla, mi se pare normal.
   Daca un european s-ar duce in Africa de Sud si ar declara public ca tanjeste dupa perioada in care ai lui controlau tara respectiva, nu i s-ar spune sa se care acasa?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 8

  • @E.O.
   Revin, legat de sud-africanii aia, pentru ca am o problema cu locurile originare. Unde e “acasa” pentru un bur nascut la Cape Town? In Etiopia? Pana la urma nu ne tragem cu totii din zona aia a Africii? De ce ar fi mai “acasa” un bantu nascut in acelasi oras decat un bur? Doar pentru ca primii bantu au emigrat in sudul Africii venind din Camerun si nu tocmai din Tarile de jos? Zona orasului Cap nu era locuita cand au debarcat olandezii acolo, in orice caz, nu de triburi bantu, din motive climtice. Sa inteleg ca un copil nascut in Bucuresti din parinti imigrati din Belarus e mai “acasa” aici decat unul ai carui parinti au imigrat din Chile?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Asa, si harta aia a Ungariei mari arata hidos. Nu era mai frumoasa daca se micsora foarte foarte mult, cam cat o comuna? 🙂
   Iar ultimul tau post nu are nici o logica. Ce ma intereseaza pe mine un bur nascut nustiuunde? Ziceam doar ca, daca ai idei ultranationaliste pro-Ungaria mare, poate te-ai simti mai bine in Ungaria, nu in “pestele nostru urat” de tara.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Ba da, dacă astfel ar fi lasat loc pentru pentru nasterea unei alte Ungariei, si mai reușite. Poti defini o tara in legatura cu teritoritoriul sau în legătură cu populația sa. Pentru mine Ungaria Mare este un spațiu coerent geografic, la fel ca Spania sau Italia, ceea ce România nu este. Mi-ar fi placut ca romanii sa fi evoluat intr-un astfel de spatiu. De fapt, sunt convins ca daca romanii sunt condamnați de ceva la înapoiere veșnică, spațiul lor geografic absurd e ceva mai mult decat suficient. Nu cred sa existe aberatie geopolitică mai mare decât o tara cu munții la mijloc si râurile la margine. Efortul de a tine asa ceva împreună bănuiesc că ar ruina pe oricine. Astfel, romanii s-au născut cu o ghiulea geopolitică legata de picior. De câte ori aud un străin confundând Bucureștiul cu Budapesta, crap de necaz.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 16. “Au căzut gemenii și m-am trezit ascunsă o perioadă. N-am procesat nimic atunci. Că n-aveam ce. Oameni care și-au hrănit familiile pentru că arabu’ le-a pus mâncare pe masă, oameni către trăiau pentru că arabu’ le-a facilitat intervenții medicale, oameni care… oameni care în azi-ul ăla îl căutau să se răzbune. Pentru ce? Pentru că brusc eram teroriști care uite ce am făcut în America! Noi!”

  La mine în oraș a fost un arab care a avut mulți ani o brutărie. Angajații lui nu au fost plătiți niciodată cu mai mult de minimul pe economie deși lucrau de 10-15 ani pe motivul binecunoscut “dacă nu-ți convine poți pleca pentru că mai sunt 10 ca tine la poartă”. Unei vanzătoare i-a tăiat din salariu pentru că-i rămanea paine nevandută seara, o alta plangea că a fost să-și bage dosarul de pensie și a descoperit că are o pensie de rahat pentru că arabu a “uitat” să-i plătească contribuțiile vreo 15 ani. Ei și ce să vezi, nimeni nu l-a făcut pe arab terorist ci doar că a fost un om de căcat.

  Comentariu beton! Thumb up 58 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 29

 17. Prunc fiind (și apoi toate vacanțele) am crescut la colț de munte, unde noi cică eram munteni dar avem accent modovenesc.
  Bunicul matern era venit din Bărăgan dar el și bunica aveau fârtați și surate (un fel de frați/surori de sânge) mai peste munte, în ungurime.
  Și după ce s-a pensionat lucra pe timpul verii în Dobrogea, la întreținerea motopompelor pentru irigații. Deși avea asigurată cazarea acasă la șeful CAP (un om deosebit de fain), prefera să stea la o familie de turci (sau tătari).

  N-am nimic de spus, doar mă laud.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 18. jamillae ,nu te supara dar mandria asta a ta de sunt musulman poate ca a atras antipatiile …fiecare e ce e….eu sunt dintr o familie mixta ptr crestini sunt jidanca ,ptr jidani sunt goy mi se rupe si de unii si de altii acasa am celebrat si craciun si hanukka fara probleme cu cat mai multe sarbatori cu atat mai bine ,zic eu…am avut prieteni si in copilarie pe unii ii pastrez si azi ….nu am nici o problema cum nu am nici o problema ca sunt romanca in anglia nu ma simt nici discriminata ,nici cum sunt romani care nu mi plac si sunt englezi care ma enerveaza probabil si eu enervez pe multi dar na acum doar nu o sa ne iubim toti cu toti daca as sta sa ma gandesc vai sunt evreica sau vai sunt romanca mi as complica singura existenta …sincer eu cred ca tu iti faci dificila viata ,fii mandra de mostenirea ta genetica mereu am crezut ca e fain asa sa faci parte din doua culturi

  Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 6

  • @ Claudia – in general, cand ti se cere sa scrii pe o tema – scrii pe tema sau nu. nu ma vait. imi iubesc toate sarbatorile si sunt indragostita de Craciun – pe care-l intamplu in fiecare an alaturi de oamenii mei cei mai apropiati.
   altfel, sunt zilnic efortul de a deveni un om mai bun. nu un musulman, iordanian sau roman mai bun – un om mai bun.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 20 Thumb down 20

  • “altfel, sunt zilnic efortul de a deveni un om mai bun. nu un musulman, iordanian sau roman mai bun – un om mai bun.”

   Asta e imposibil.
   Femeile nu e oameni.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 8

  • @Jamilla, de câte ori citesc că vrei să devii un om mai bun pe zi ce trece, îmi aduc aminte de faza cu câinele și parcul. No offence, dar cu treaba aia pe mine m-ai lăsat mască. E definitorie din punctul meu de vedere.

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 8

  • @Elena,
   La fel şi eu. Nu pot pune la un loc cele două aspecte antagonice. Mai ales că a ţinut cu dinţii ieri de acea întâmplare, cu mândrie.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 33

  • nu ca sa intorc discutia de azi la cea de de ieri, dar faza cu parcul mi s-a parut de prost gust, desi nu am comentat atunci cand a fost cazul. Sunt detinatoare si de prunc, si de caine. Veci pururi nu am permis cainelui (rasa de vanatoare) sa se apropie de vreun copil daca am considerat ca poate deveni periculos pt copil, nici macar ca sa dau “o lectie” parintilor. Nici copilului meu nu am permis sa se apropie de vreun caine, in aceleasi conditii. Consider ca e permis sa pui in pericol un copil ca sa dai o lectie cuiva, chiar daca pericolul e ipotetic. Nu exista suprematie in cazul asta.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 13 Thumb down 28

  • @Elena – care e faza cu câinele? Am citit mai sus ceva, dar nu era complet.
   @Jamila și restul lumii – doar o opinie personală. Prin prisma jobului pe care l-am avut, până nu demult, era necesar să merg la psiholog (cam de 2 ori pe an) pentru evaluare. În 7 ani, la fiecare discuție cu psihologul, mi s-a spus (mai apăsat la început, apoi mai ca “reminder”) că cel mai mare defect al meu este că vreau să fiu prieten cu toată lumea. După tot acest timp consider că o dorință de acest tip (cunoscută sau la nivel de subconștient) afectează grav modul în care interacționăm cu ceilalți, dar cel mai mult, nivelul așteptărilor. Adică ne așteptăm să fim tratați așa cum îi tratăm pe cei din jur.
   Cu privire la unguri/musulmani (primii în România, iar cei din urmă la nivel global) tensiunile care au existat/există (mass media în principal alimentează asta), plus diferențele culturale (doar la musulmani mă refer aici) alimentează niște animozități istorice, iar de fiecare dată când un derapaj (cât de mic) are loc, se dezgroapă tot căcatul, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • @Jamilla, nu, nu-i întrebi. Le șoptești la ureche că ai un câine de vânătoare care le-ar putea șfâșia copiii, fix când îi vezi relaxați că copiii lor au altă activitate. Adică se joacă cu câinele tău.
   Nu o suci acum. Asumă-ți!

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 6

  • @Jamilla,

   Eu am înţeles că blănosul alb e blând şi nu reprezintă un pericol.
   Vorbeam doar de răutatea cu care şfichiuieşti urechile părinţilor din cauză că, chipurile, nu-şi au grijă de copii şi îi lasă să alerge spre câine. E sadic, aşa. Ca gest, ca idee, ca percepţie. O superioritate deranjantă. Sau nebunie. De asta nu pot înţelege şi nu pot asocia asta cu alte acţiuni mişto ale tale, pe care le povestești.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 6

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 13 Thumb down 33

  • @Jamilla,
   Problem e alta – că îţi face plăcere să şochezi părinţii. Diabolic, nu?
   Să nu mai zic că niciun om sănătos la cap nu îşi lasă copiii să se ducă la un câine pe care stăpânul îl ţine în lesă sau cu botniţă, pentru că mesajul e clar – ‘nu te apropia!’.
   Dar tu creezi un scenariu: laşi câinele slobod indicând astfel nonverbal cât de blând este, pentru a prinde în plasă părinţi ‘iresponsabili’. Precum un păianjen care îşi ţese pânza.
   Numai că păianjenul ăla îşi prinde hrana. Tu ce prinzi?

   Comentariu beton! Thumb up 53 Thumb down 6

  • @Jamilla, o cam dai de gard si nu e frumos… Cainele e bland, bravo lui, si m-as bucura sa ma joc cu flocosul. Ca, pusca mea, e un caine cuminte. Am avut caine care musca lumea pe bune, dar era cat laba piciorului meu.

   Dar sa ma duc la un om sa ii zic “boss, cainele meu iti musca copilul, ti-o zic sigur, il duc la prins caprioare pe munte” in timp ce ma uit la parinte, cum ai zis tu, si constat ca e relaxat, plm… e deplasat, orice ai zice si pe orice parte ai da-o…

   P.S. Cainele in lesa nu prea stiu ca e obligatoriu, ca asta te cam priveste pe tine personal, ca fuge ca pixda ma-sii… ramai tu fara caine. Dar e lege aspru pedepsita pentru caine fara botnita…

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 25

  • @Jamilla – am citit comentariul tău de ieri, cel cu câinele, și îți spun cât se poate de onest că nu ai întâlnit niciun părinte mai hotărât. N-am nimic cu animalele, dar dacă mi se întâmpla mie să-mi zică cineva așa ceva, îl/o băteam cu câinele în cap până cerea apă rece. Tot ca să îl/o învăț o lecție despre ce se întâmplă când ameninți pe cineva/mănânci kkt. Atât!

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 4

  • @ Dr. Acula – ori nu ai inteles corect, dar o poti face citind toate comentariile (eu am ametit intre jde reply-uri), ori alta. dar ca sa apuci sa faci asta, inseamna ca ai intrat deja pe domeniul in care uiti de copil si pentru ce esti acolo. te astept in tei sau in circ cu incredere. cand copilul tau ajunge in zona pentru caini – si atentie! sunt caini atat de agresivi in tarcurile alea, ca eu imi iau cainele si plec, dar copilul! – cred ca tu esti responsabil pentru el, nu stapanul cainelui.

   ai idee pentru ce s-a schimbat legea si de cand exista noul articol care interzice complet cainii in parcurile din Bucuresti? incidentul din parcul tei – bunica luata cu vorba, uita de nepoti, unul dintre el ajunge in curtea unora care aveau liberi in CURTEA LOR doi pitbuli de lupta. l-au sfasiat. copilul nu a avut nicio sansa. stapanii n-au avut nicio sansa sa-l mai ajute. a fost descoperit de fratele la fel de mic. DE CE? pentru ca bunica, apartinatorul lui s-a luat cu vorba si nu a observat ca nu mai are copiii langa ea.
   … poti sa fii bunica, sau poti sa intelegi cand iti spune o nebuna in parc “ai grija de copil!”

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 16 Thumb down 19

  • @Jamilla – Și ca să îți dau un exemplu de discriminare, pe care sper să îl înțelegi- raportat strict la originile tale. Poate că în timp ce ai lua serve cu câinele tau peste cap, mi-ar scăpa și un discriminatoriu: Fmm de arăboaică! Că la nervi omul nu gândește. Plus că, ție îți scapă grav termenul de spațiu public. Adică nu-i curtea ta, e un spațiu PUBLIC, amenajat pentru câini. Acum e mai clar?

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 8

  • @ Dr. Acula – aproape ca traiam cu impresia ca ai putea argumenta. noroc c-a fost doar o impresie. exact! spatiu public – raspunzi pentru copilul tau. daca fmm sau altele asemenea, adresate random unora care ajung sa iti protejeze copilul, ajuta, iti tin pumnii! 😉
   cat despre faptul ca “la nervi omul nu gandeste” – cred ca despre asta a fost articolul de ieri – primatele inferioare nu gandesc. omul, daca are cu ce, gandeste tot timpul 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 19

  • @Jamilla – îți argumentează 3/4 din cei care au comentat aici, dar tu ești cu a ta, tu ai dreptate. Tu ca posesor de câine știi mai bine care e treaba.
   Îți doresc mult succes și numai bine.
   Din partea mea ăsta a fost ultimul comentariu pe care ți-l adresez.
   Sper, pe cuvânt de onoare, să nu ai parte niciodată de ce am scris mai sus, dar în același timp, sunt sigur că dacă s-ar întâmpla, va fi din cauză că te discriminează pe tine românii/italienii/englezii/etc. Și nu, oamenii ca tine nu protejează copiii, cel puțin prin comportamentul tău de divă atotștiutoare. Lasă sfaturile pentru când îți vor fi solicitate.
   De unde vin eu, avem o vorbă: Nu plânge la mormânt străin! Adică un fel de vorba lui Dabija. Tu vezi-ți de câine!
   Iar cu privire la “primatele inferioare”, cred că, în construcția ta, e cam pleonasm.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 11

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 12 Thumb down 20

 19. Allah este sau nu totuna cu Dumnezeu dupa cum alege fiecare sa creada. Este regretabil ca ai fost discriminata pe criterii de religie . Dar trebuie sa mentionez ca nu suntem toti asa. Nu toti discriminam si generalizam…Religia musulmana are acum o imagine proasta din cauza extremismului la fel cum si crestinii au facut mari excese cu ceva timp in urma. Doar ca atunci nu exista acoperire media live. Este o perioada. Vad ca discutiile sunt foarte patimase si unii se simt atacați. Cred ca ar fi trebuit sa precizezi de la inceput ca este o istorie a ta personala care nu are ca scop culpabilizarea unei majoritati (crestine in acest caz)pentru ca unii dintre ei sunt total ignoranti. Mie imi pare ca unii asa au inteles textul, era chiar un tip care se dădea victima pentru ca este ungur.
  Eu personal nu asa l-am inteles si il apreciez pentru dorinta de a reusi si a fi tu insuti care razbate din el.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • @ razvan – Allah este tot timpul totuna cu Dumnezeu. regretabil sau nu, toti trecem prin tot felul, important este cum le gestionam.
   stiu sigur ca nu suntem (ca sunteti m-ar exclude destul de brutal) toti asa. tocmai pentru ca unii dintre cei mai faini oameni pe care i-am intalnit in viata asta sunt romani, crestini. cum s-ar zice, tot d’ai mei 🙂
   Multumesc pentru ganduri!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 17

  • Deci Allah este totuna cu Dumnezeu? Cine dracu este Bătrânu? Cel de la mijloc? Este un joc în câți? De ce nu accepți să joci conform regulilor? Eu de fiecare dată când am fost plecat în alte țări am respectat regulile și religiile de acolo și am fost privit oarecum altfel pt. că se vedea ca nu sunt de-al lor iar asta mi-a atras „discriminari”… gen preturi mai mari… aia e… știam de acasă că așa o sa fie. Cat despre câine! De ce nu lupți și pt o lege în care câinii de vânătoare să fie incluși în categoria câinilor periculoși dacă tot știi că există un potențial pericol? Și de ce nu-i pui tu singură botniță dacă tot știi că există pericolul ăsta? Doar pentru că nu este lege? Știi că oricum răspunzi pt el da? Dreaq eu am rottweiler și merg cu el fără lesă și botnița… dar îmi asum… când un copil sau cineva vrea să se joace cu el nu „terorizez” pe nimeni… mă duc frumos lângă ei și-i tin mâna sub bot ca să-l am sub control… sau dacă nu am chef le spun să nu-l atingă ca mușcă… cu toate că eu știu că animalu’ de aproape 60kg te va omorî … prin lins… și am ajuns și la concluzie… ești musulmană? Bifat! Terorizezi? Pai spui parintelui abia după ce incepe să se joace cu mingea care de fapt este o bombă cu ceas ce reprezinta? Bifat! L-ai speriat pe părinte de s-a scăpat pe el? Practic l-ai terorizat? Bifat! Eh… găndirea asta de kkt v-a facut ceea ce singuri considerați că sunteți dar nu vă acuză nimeni… V-o faceți singuri! Ah da mai era ceva… vă victimizați aproape la fel de mult ca și țiganii că nu le pot spun rromi… gipsy daca vrei!

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 7

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 10 Thumb down 21

 20. Filosofie de maidan, in esenta viata nu e corecta si unii oameni sunt de kkat…no shit Sherlock ? Cred ca-ti place rolul de “victima”, ai impresia cumva ca esti undeva pe un piedestal, la un alt nivel de intelegere cand de fapt esti doar indaptata si incerci sa imbraci chestia asta in banalitati si truisem despre lume in general. Nu e ca nu te plac oamenii, nu-i placi tu pe ei, ia-ti un caine ca ala te accepta neconditionat. Nu esti prima nici ultima drama queen…nimic nou sub soare.

  Comentariu beton! Thumb up 52 Thumb down 10

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 18 Thumb down 32

  • Foarte bine, stai acolo daca asta te face fericita desi daca esti pe un piedestal fix asta faci, i judeci pe altii. Eu nu arunc cu nici o piatra ca nu-mi pasa atat de mult, ca esti de alta nationalitate sau nu e irelevant pentru mine…dar ce urasc neconditionat e victimizarea si filosofia de doi lei, le bifezi pe ambele dar mai ales la partea cu filosofia, de parca ar vrea cineva sa auda cugetari de maica teresa gen “de ce nu putem fi toti buni”. Si de aici toata drama, ca nu poti accepta ca unii sunt buni si altii rai. Si atat, nu e nimic mai mult, restul cuvintelor sunt in plus.

   Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 9

  • Jamilla… femeie… tu ai impresia că ești the f*****g truth holder! Te-am jignit cu ceva? Analfabet funcțional… de unde și până? Mă cunoști? NU! Judeci? DA! Am prieteni musulmani, creștini, budiști… etc. Nu dau doi bani pe religia lor atât timp cât noi suntem ok și nici ei pe a mea. Suntem oameni și gândim! Ceea ce nu poți spune despre animale din ce spun cercetătorii! Dar ca să nu rămân dator să știi că sunt și animale ce dețin câini… indiferent de rasă sau religie… alege tu care cuvânt merge unde…

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 24

  • Jamilla am mutat pe alt thread pt ca raspund de pe telefon și nu am multe opțiuni… oricum nu ai răspuns niciunei întrebări… Succes în continuare în țara asta de rasiști ce ți-a asigurat viitorul! Pies nu mă ascund să știi… nu știu de ce nu mă pot loga cu fb… Marian Ghita mă găsești pe fb dacă ții neaparat să știi cu cine conversezi 😉

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 19

 21. Am rămas agățată la vorbele Elenei ,,oropsirea e doar în mintea ta”. Acu ceva ani mi-am mutat copilul la o scoală protestantă din motive personale, nu mă îndrăgostisem de acea religie peste noapte, avea o problemă medicală și în acea școală imi era mai ușor sa gestionez lucrurile pe termen lung. Doi ani jumate a fost oaia lor neagra, a fost vinovatul de serviciu pt orice se intampla (apropo, surprinzător ,e un copil timid care plangea la orice nedreptate, i s-a spus de către o profesoară inclusiv ,,nu mai pot eu de lacrimile tale” ). I-a fost scăzută nota la purtare pt o fapta petrecută inainte de a ajunge la acel liceu, pt ca așa a hotarăt protestantul sef din fruntea scolii. Au pedepsit-o pt ca fuma în afara orelor de școală,departe de liceu deși era majoră și aflaseră de la mine ca avea acordul meu pt așa ceva (dați cu pietre ați citit bine).Deci ce ți se întamplă ție nu e un fapt singular și nu se întamplă doar pt ca ai altă culoare. Se întampla pt ca trăiești printre oameni. Iar oamenii sînt și buni dar sunt și răi. Peste tot în jurul nostru. Dar în momentul în care ești altfel (ai un handicap fizic, sau ai alta culoare /religie) ai tendința de a spune ca din acel motiv ești discriminată. Copilul meu e bine și dpdv medical dar și dpdv psihic.A învățat că oamenii, deși au ca și ea 2 mâini, 2 picioare,cap, inimă nu sunt mereu pâinea lui Dumnezeu. Eu nu am considerat că a fost discriminată ci doar că a întalnit niște proști cu diploma și putere prost înțeleasă. Iar lumea e plină de proști, dar și de oameni faini. Mereu le spun copiilor mei ca eu, în viață imi aleg singură amintirile. Și le aleg pe cele frumoase.

  Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 10 Thumb down 28

  • @Jamilla, din comentariul ăsta și cel adresat lui unknown răzbate grandomania ta. Și răutatea. Ce judecător a murit și te-a lăsat în locul lui? De ce ăla e un banal sau un nimeni și tu ești altfel? Că nu-ți perie coroana de pe cap? Că nu pricep. Jur!

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 19

  • @ Elena P – stii ce e bizar? ca prin modul in care esti peste tot, tragand pe oricine la socoteala, inteleg exact ce povestesti tu, doar ca despre tine.
   esti libera sa intelegi ce vrei sau ce poti, daca eu sunt atat de vaga, dar la unknown e simplu – n-are nicio forma de identitate.

   pies. mi-a placut reply-ul tau pentru MV – “Nu trebuie să le dăm în cap celor care nu împărtăsesc toate cele cu noi. Pentru că textul de azi, așa îl văd eu, e despre toleranța. Și despre acceptare.” well… pacat ca e doar o imagine 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 26 Thumb down 28

  • @Jamilla, păcat că nu ai înțeles la ce mă refeream când am zis “acceptare”.

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 11

 22. premisa 1: urasc si nu accept discriminarea, in orice forma a ei.

  premisa 2: toti sau aproape toti suntem discriminati la un moment dat in viata, in baza celor mai absurde criterii.

  In copilarie eram “aia fara tata” si pe vremea lui raposatu’ sa fii fara tata (ca nu toti stiau ca tata murise ci presupuneau ca eram “din flori”) era o mare pata neagra. Eram saraca? Pt ca eram fara tata. Faceam vreo prostie? Pt ca eram fara tata. Nu puteam face ceva? Saraca, e fara tata. Un amestec de mila si discriminare.
  Dupa revolutie eram nepoata securistului (fi-i-ar tarana grea pe piept). Asta a durat cativa ani si s-a stins usor, fara urme.
  Apoi am facut un copil “din flori”.
  Pe urma am fost romanca intr-o tara straina, tara rasista la baza, frumoasa Italie. N-are rost sa zic ca stiti si singuri. Am avut job “de barbat” si nici despre asta n-are rost sa zic.
  In tot timpul asta am fost si sunt femeie.
  Cam de cate discriminari am avut si inca mai am parte?

  M-am nascut si trait intr-o zona colorata etnic. Maghiari, sarbi, bulgari, tigani, germani, tot ce vrei. Niciun conflict cu nimeni, cine a fost prin vestul tarii stie cum se traieste.
  In timisoara e plin de arabi, inca de pe vremea raposatului, nu le are nimeni treaba si nici nu le-au avut-o. Sunt casatoriti cu romance marea majoritate, au copii, nu stiu sa se fi ascuns vreunul sau sa fi fost “atacat” dupa nine/eleven.

  Consider religiile ca fiind mijloace de manipulare si indobitocire a maselor dar recunosc si respect dreptul de a fi practicate. In momentul de fata, din pc meu de vedere, cea mai periculoasa e islamul din cauza gruparilor radicalizate. Din pacate nici mulsulmanii “neradicalizati” nu iau suficenta distanta de gruparile radicalizate, din cauza asta exista tendinta sa se faca “o apa si-un pamant” la nivel international.

  Orice ai scrie pe Facebook, orice tema, sub orice titul, orice comment, oriunde, va fi la un moment dat atacat de catre cineva dupa care vor urma jigniri, urari de bine si multa carne in frigider. Indiferent de ce vei scrie, de la teme politice la mantuirea sufletului si vindecarea cu crema de galbenele, in momentul in care iesi in publicul mare, se va gasi idiotul/idioata gata sa atace. So, in momentul in care faci ceva public, iti asumi. Si asta nu are treaba cu faptul ca esti musulmana tu. Poti fi orice, te ataca oricum. Te ataca pe tema asta pt ca asta iese in evidenta. Daca ar iesi altceva, fix de treaba aia s-ar lua. No worries, nu scapa nimeni :)))

  ce nu imi place mie la textul asta e tendinta de autovictimizare. Poate nu e voita dar eu asa am perceput textul, mai ales citind alte texte si commenturi ale tale. Mereu pui in evidenta faptul ca, intr-un fel sau altul, lumea din jur nu accepta ceva din/la tine.
  Sau poate e doar un subiect bun de discutie, don’t know.

  In rest, numai de bine.

  Comentariu beton! Thumb up 55 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 18 Thumb down 30

  • @Jamilla, am inteles ca articolul a fost scris la cerere si subiectul specificat. Totusi, penita ta apasa greu. E doar perceptia mea, cum am zis, legata si de alte comentarii si texte ale tale pe fb. Te followez cu mult inainte sa fi aparut pe blog.

   E inevitabil ca fiecare cititor sa incerce sa se identifice intr-un text. Uneori e posibil, alteori nu. In cazul asta, vorbind de discriminare in general, cei mai multi se identifica intr-un fel sau altul, pt ca discriminarea e la orice colt. De asta e despre noi, niciodata despre ceilalti.

   Orice ai trait, a last urme si imi pare rau pt asta.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

 23. Mesaj scurt de interes meh spre mediu: renunţ, e arhisuficient cât a fost periplul ăsta pe blog. ^^
  Toodles!

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 17

  • @vera, babe, un’ te duci?
   casa mai buna ca asta nu este pt tine! smack ca n-am emoji pe pc :))))

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 6

  • @Vero, mai gândește-te! Eu zic că devine interesant aici. Nu că n-ar fi fost până acum.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 4

  • VEveRițA, nici n-am apucat: STF!
   Iar dac-ai scris la oftică: ȘI MAI TARE!

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @ Vera – in speranta ca totusi mai treci p’aici sa vezi macar daca ti-au raspuns oamenii, iti spun cu toata sinceritatea ca n-ai de ce te supara ori pleca de pe blog.
   daca te-ai suparat, regret, dar sigur pe mine este suparata. nu pe MV, nu pe restul. cearta-ma pe mine!
   esti parte din comunitatea formata aici si, din cate am vazut eu, esti apreciata suficient cat oamenii sa isi doreasca sa te bucure (cine stie, poate ne vedem la concert si o sa constati ca nu’s om asa rau). eu zic ca merita sa te razgandesti si sa ramai. pentru MV, pentru comunitate, pentru CINEVA, dar mai ales pentru tine. e o bula faina aici. remember?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 24 Thumb down 23

  • Vero, să nu te lași dusă pe apele discriminării, te rog! Stai blândă și reconsideră

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 24. Jamilla,

  si eu sunt de parerea Elenei ca pe unele le-ai cules prea „la cald”, dupa 9/11 sau dupa vreun atentat.

  Imi amintesc ca acum cativa ani au fost capturati de fundamentalisti 3 piloti iordnieni care au executati prin a li se da foc intr-o cusca, iar filmul executiei distribuit de n canale de televiziune. As putea jura ca-n mintea oricarui iordanian la acel momentul a incoltit gandul „rusesc” vindicativ a la Putin „va vom gasi oriunde v-ati ascunde pe lumea asta !”

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 4

  • @ Faiantaru’ – daca mi se cerea sa scriu o oda, sau un serial, scriam din toate, pe indelete. mi s-a cerut ceva ce oricum a iesit prea lung.
   altfel, n-am nicio trauma. doar oameni dintre cei mai faini alaturi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 16

 25. Unde e faza cu cainii?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 5

  • La asricolul de ieri.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 5

  • Iată:

   “am eliberat samoyede-ul din lesa, e prietenos, asa ca adesea distrage atentia copiilor si imi place momentul in care le pot sopti parintilor, cumva linistiti ca nu-si mai bat capu’: cainele meu e vanator – ti-ar putea sfasia copilul intr-o secunda. poate vrei sa-l protejezi mai mult”. diabolic?! poate.”

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 8

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 10 Thumb down 29

  • @Jamilla, și scris pare și mai interesant.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 11

  • Diabolic, nediabolic e un act de prevenție. Am fost mușcată acum șase ani de patru câini deodată, ce-i drept, comunitari. Pentru că o femeie mi-a sărit în ajutor, am avut răni doar pe picioare, copci… O săptămână nu am putut să pun piciorul jos din pat că îmi țâșnea sânge din răni. Nu am ajuns să urăsc câinii, dar am devenit mai precaută. Niciodată nu mi-am lăsat copiii să pună mâna pe un câine fără să întreb stăpânul înainte cum se comportă și am stat fix lângă ei. Pentru că dacă pe tine adult te mușcă un câine, o face în zona coapselor, picioarelor, dar pe un copil îl mușcă de față pentru că e la îndemână! E rău să fii precaut, e obositor? Mergi în parc cu copii mici, stai cu ochii pe ei!

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 10

  • @ Blanche – am fost muscata si de caini desi am fost prevazatoare – in ior se merge inainte de apus pentru ca dupa, apare o haita uriasa, deloc prietenoasa.
   Nepoata mea, la 1,85 s-a aplecat sa se joace cu caniche-ul unei vecine si ala a sarit la ea si i-a sfasiat buza.
   Acum v’o trei luni, doua familii prietene ies la terasa impreuna cu copiii si cu un akita. se stiau toti, iar copiii nu o singura data calarisera cainele ala. din senin s-a repezit la una dintre fetite si i-a smuls mana. nu detaliez cum e sa cauti o noapte intreaga tot felul de chirurgi si esteticieni care sa-i salveze mana dupa ce, primul diagnostic la gr alexandrescu a fost: amputare! n-avem ce face. in doua zile erau in Viena si copila azi mai are de recuperat mobilitatea intr-un singur deget.
   BRUTAL? DA! DE CE? PENTRU CA IMI PASA! si pentru ca, nu o data, am spus “va rog sa tineti copilul sa nu ii puna mana pe cap” si mi s-a raspuns cu zambet “eh, nu pateste nimic!” ei – ei, parintii imi spuneau mie ca nu o sa muste cainele meu. ceea ce nu era departe de adevar, dar e vorba de constientizare si de faptul ca eu nu sunt dispusa sa risc sa descopar ca se poate si altfel.

   @ Solandi – inconstienta oamenilor. asta e ce prind eu. 😉

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 15

  • Aproape ca incep sa inteleg slabiciunea lui Hitler pentru caini si islam.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 11

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 14

 26. Acu ceva timp (cand a încetat Elena să trimita articolul de sambăta)i-am trimis lui Mihai un articol despre ,,vacanță”, e pompos spus un articol, așa era în mintea mea. Mihai nu l-a publicat pt ca probabil era mai mult garbage decat articol. E bine să te trezească cineva la realitate. Dar asta nu a oprit scriitorul ala nedescoperit din mine . Mereu imi vin prin cap idei de articole dar sunt mai prudentă și nu mă mai arunc, pt ca ghici ce, frica de penibil imi pune frana. Ieri m-au fript deștele la ,,ceva despre adolescența”, evident era o relatare despre o experiență din viața mea. Și poate aș mai fi incercat o data cu riscul de a fi penibila. Astăzi însă , mă bucur că nu am avut curajul de ,,a scrie”. Să te dezbraci în pielea goală în fața celorlalți e un act de maxim curaj. Poți fi prost înțeles, iar dacă nu ești un luptător calificat , palmele pe care le primești te pot destabiliza zdravăn. Indiferent de ce ai ales să scrii, îți rupi o bucățică de suflet și o pui pe masa de autopsie. Poate tu te-ai găndit la ceva , iar cititorii percep altceva acolo. Jamila, nu te cunosc, nu știu dacă ești un om bun sau rău, sau poate că le ai pe ambele în sufletul tău, mai mult sau mai puțin din una, mai mult sau mai puțin din ailaltă, la fel ca noi toți, mie mi-a plăcut să citesc cele scrise de tine și nu am intenția sa aflu de ce ai facut asta ( ai vrut sa te victimizezi, ai vrut să încerci ,,sa scrii,” ai vrut să faci un stop cadru, ai vrut să expui o bucățică din trăirile tale așa cum le-ai
  perceput tu ),indiferent ,,de ce” ,bravo pt curajul de a te expune. Acum, în afară de frica de penibil, m-am ales și cu frica de expunere. Nop, nu cred ca am curajul să mă dezbrac virtual în fața semenilor. Mi-e frică că aș putea afla lucruri noi despre mine.

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 5

  • @ MAS – ti-am citit cateva comentarii si cred ca ai ce spune. mi-a luat o luna sa scriu si alta ca sa accept ca MV sa publice povestea asta.
   te incurajez sa o faci. sa scrii si sa ii trimiti sa publice. nu zece oameni care reinterpreteaza oricum in nota persoanala sunt reperul tau. s-ar putea sa descoperi ca te ajuta. ca incepi sa prinzi incredere. si mai ales ca, cine are de inteles, o sa inteleaga cine esti tu si care este povestea ta. si da, este si mai bine daca vei putea afla lucruri noi despre tine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 18 Thumb down 16

 27. Pingback: Am citit… | 9

 28. Prea lung …altfel bine scris …totusi nu sunt de acord cu multe din cele de mai sus …cred cu tarie ca nu este cazul sa amestecam deloc dar deloc religia cu viata sociala … daca esti musulman sau femeie musulmana intr o mare de oameni de alta religie daca alegi sa traiesti sa te imbraci ,,ca tine’’ nu o sa fii niciodata ,,de a lor’’- exact ca tiganii -no offense …asa cum daca vizitezi o tara musulmana …nu te apuci sa umbli in top si pantaloni scurti …si mai cred cu toata convingerea ca extinderea islamismului -dorita si mai ales targetata de …total iubitorii si total dezinteresatii imami ,seici blabla ,nu face deloc dar deloc bine Europei sau …a ce a mai ramas din ea ,molesita de trai bun si de toleranta sau multiculturalism sau oricum poti defini …bagarea de picior

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

  • @ Dorel – crede-ma pe cuvant ca prima victima a fundamentalistilor suntem tot noi. pentru ca nu “ne supunem”. cateva “surori” (asa isi spun) dintr-un grup inchis isi faceau planuri de ce merit eu sa primesc de la ele pentru ca am caine (complet interzis in mintea lor imbacsita) si pentru ca, in loc de Allah, ii spun “Batranu'”.
   nu m-am cerut acceptata de nimeni, dar mi-ar fi fost mult mai simplu sa nu fiu judecata cu atata usurinta. simplu nu-i nici aici, nici acolo. nu ma acopar, nu cer altora sa o faca. si da, cred ca valorile europene, vezi toleranta, pluralism, solidaritate – duse la extrem – pot genera riscul de a pune in pericol una dintre cele mai importante valori: pacea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 18 Thumb down 14

 29. @Jamilla, cred ca ești un OM minunat! Te admir ca ai curajul sa scrii și sa exprimi exact ce gândești.

  Păcat ca mulți se pripesc sa judece.

  Am fost întotdeauna de partea celor marginalizați din considerente de rasa sau religioase. Tocmai pentru ca și eu ma simțeam așa, deși nu eram vizibil diferită. Eu nu aveam curajul sa îmi exteriorizez trăirile, și făceam ce făcea și bunicul meu și Moromete: vorbeam singura sau in gând :).
  Ma întristează tot ce s-a întâmplat azi aici, dar cred ca pana la urma va fi cu final fericit.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 14

  • @ LG – Multumesc tare pentru ganduri!
   nu stiu daca fac bine sau rau, stiu singur ca incerc sa fac bine.
   recunosc si ca e greu sa ma simt exclusa pentru ca, sunt dintre cei care nu se vor nicaieri unde s-ar simti in plus.
   pies. titlul meu era unul simplu, cel sub care imi vorbesc de multa vreme in gand, apoi mi le astern intr-un word cu multe update-uri “Franturi din farfuria asta numita viata”. adun in ea de ani buni cam tot ce-mi trece prin minte si prin suflet.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 15 Thumb down 15

  • Da,da, te-am mai citit, și de aia am zis ca ești faina 🙂
   E important sa ai in jur mulți ( sau putini, nu contează atât de mult) oameni care sa te iubească așa cum ești. Și care sa știe ca nu o întâmplare sau o vorba te definește.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 9

 30. Eu nu neg ca exista discrimare in Romania. La fel cum e si in Franta de altfel, UK, Italia, daca nu chiar mai putin la noi.
  Dar imi vin in cap atatea cazuri publice prin care romanii au aratat ca nu-s xenofobi si rasisti.
  -Julie Mayaya-mulatra-castigatoare Vocea Romaniei
  -Jeremy Ragsdale-american-castigator Xfactor Romania 2017
  -Bella Santiago-filipineza-castigatoare XFactor Romania 2018
  -Cabral-mulatru-prezentator cu mare succes la public
  Ca sa nu mai vorbesc de Johannis, sas, luteran.
  Cum zicea cineva mai sus, pana la urma toti suntem sau am fost discriminati, daca vrem sa vedem partea goala a paharului, chiar daca suntem romani geti-begeti. Una ca a fost grasa, alta ochelarista, unul ca era scund.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

  • @ Leeloo – mie mi s-a cerut acest punct de vedere. daca mi s-ar fi cerut sa vorbesc despre discriminare, as’ fi facut asta, dar nu este cazul.
   Cabral este roman. asa cum este si Laura Nureldin despre care, intr-o zi, o sinistra s-a apucat sa publice ca e o musulmana infiata care uraste romanii si crestinii – postare pe care indemna ca ar trebui sa fie batuta pe strada. iar ea, da, este mulatra, dar romanca, crestina, nascuta intr-o familie minunata.
   pentru ca, asa cum spuneam, imi apar oamenii dragi pana in iad si dincolo de el, m-am trezit cu o postare dedicata – a disparut cand a inteles ca uneori, nu e chiar la liber, si ca si defaimarea iti poate aduce o citatie la usa, chiar daca lovesti si instigi la hate pe zidu’ tau.
   ori exact asta incercam sa explic in articol despre “micii si nimicii” – ca nu-i suficient sa vrei sa faci rau, e musai sa-ti asumi ca o faci si, cat mai des sper eu, sa ai ocazia sa si raspunzi pentru asta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 15

 31. Jamilla, ai o peniță adâncă, curajoasă mai degrabă. Felicitări!
  Nu știu de ce am senzația că nu s-au dezbătut temele expuse, decât sporadic. Eu azi dimineață eram convinsă că va fi aici un măcel al temelor, nu al persoanei. Acum, ar fi corect să observ ca reacția a fost una firească având in vedere asumarea de ambele părți, adică s-a discutat de la egal la egal cu temperament, adică de la om la om, nu altfel. Asta e țara noastră, tolerantă dar de multe ori reactivă la nivel uman.

  J, pe de altă parte, nu am inteles ce inseamnă inchisă aici: “Familia mea este credincioasă și inchisă”.

  Jamilla, trăiesc in vestul țării, intr-o oază de multiculturalitate, nu (multi)religioasă, asta pentru ca așa vedem noi aici diversitatea. Sunt foarte multe diferențe intre noi, nu le (mai) percepe nimeni. Dar orice agresivitate de oricare parte ar fi taxată imediat dar corect, adică X-lescu/iji/ici/lla/en ne-a deranjat, niciodată religiosul sau etnicul. Ne e dor aici tuturor de vecinii musulmani de pe Ada-kaleh, ne lipsesc, iar din experiență spun și noi le lipsim lor, le lipsesc casele bunicilor/familiilor lor.

  Asta ar fi o parte a ceea ce am simțit nevoia să scriu dupa ce v-am citit.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 6

  • @ Sanda-Ambra – inchisa – ai mei, femeile, poarta hijab. mie mi-au lasat libertatea sa decid singura si am ales sa nu.
   In oaza si eu – in jurul meu, cei mai apropiati imi sunt deopotriva musulmani, crestini, romani, evrei, rusi. si mi-e tare bine in oaza mea! Oaza si in vest unde am prieteni foarte buni.
   Multumesc pentru ganduri!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 18 Thumb down 15

  • Jamilla, dacă tu ai avut libertatea de a alege nu-mi mai pare inchisă. Acum, “hijab” purtau și bunicile noastre dar se numea basma/batic/cârpă(in Banat) legată diferit chiar in zone apropiate cultural. Hijabul nu acoperă fața. In poză porți hijab. Nu vreau să intrăm in amănunte pe tema acoperirii capului. Vom găsi puncte comune, multe.

   Habotnici sunt peste tot, de la ei incep problemele fundamentaliste, reale, ele sunt reale. In rest este discriminare, atât! Gradual discriminarea dovedește lipsa educației, apoi limitarea(prostia), iar cel mai grav devieri de comportament.

   Iordania este un vârf al culturii arabe, acolo ar fi o viitoare destinație de incărcat baterii spirituale. Nu vorbesc de Petra acum, neapărat.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 6

  • @ Sanda-Ambra – in fotografie nu sunt eu, dar e facuta de mine. si este una dintre preferatele mele.
   Multumesc! Sunt convinsa ca sunt suficiente intersectii comune.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 18 Thumb down 13

  • Și la artă culinară.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Sanda – Ambra
   Cand te referi la cultura din Iordania te referi la arta culinara?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • Și la artă culinară. Dar nu cred că ăsta poate fi scopul unei vizite în Iordania pentru mine.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Te duci pana in Iordania ca sa vezi niste telenovele?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 7

  • @ventidius,
   Ai zăpăcit-o cu ”de ce se duce în Iordania”. Să viziteze țara aia, ce-i așa de greu? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Pai era vorba de cultura de varf, m-a facut curios.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

  • @ventidius, telenovele avem aici gratis. Dar dacă încerci să combați ceva aici cu mine, doar pentru că ai senzația că aparțin vreunei tabere ești în direcția greșită. Dacă vrei să-mi explici cum că istoria și religia nu se pot înțelege/percepe mai bine la locul faptei mai bine renunță!
   P.S. pe jamilla am descoperit-o aici

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 6

  • @ ventidius – daca vrei sa afli motive pentru care sa vizitezi Iordania, spune si poate reusesc eu sa te ajut 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 8

  • Arabă, cultură și civilizație arabă!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 4

  • @Jamilla
   Multumesc mult, dar nu e nevoie. Nu cred sa existe vreun motiv in lume care sa ma faca sa calc intr-o tara musulmana. Pot trai fara sa vad Petra si piramidele. Camile pot sa vad oricum si la gradina zoologica.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 7

  • @Sanda-Ambra
   Daca Iordania e un varf al culturii arabe ma intreb cum o fi in vale.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 5

  • @ventidius, dacă nu ai plecat din vale nu ai cum să ajungi in (tr-un) vârf.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • @Sanda-Ambra
   In regula, deci se poate si mai rau. Mai ramane sa ma lamuresti ce atractii culturale ale Iordaniei te entuziasmeaza. Inteleg ca nu e vorba neaparat de situri arheologice, telenovele si produse culinare. Ce mai ramane? Cricket, fotbal, probat de basmale?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • Exact la sit-uri, muzee și obiecte de artă mă refeream.

   Spuneam exact asa: “Dacă vrei să-mi explici cum că istoria și religia nu se pot înțelege/percepe mai bine la locul faptei mai bine renunță! ”

   Poți continua cu aroganța și ruperea din context, habar nu ai cu cine vorbești, dar insiști. Cred că tipul ăsa agresiv de combatere fără argumente doar cu replici pseudointelectuale e caracteristic exact masculului, nu omului.

   Basma / cârpă(in Banat) i-as fi luat bunicii, dar nu mai este demult printre noi.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • ventidius, nimeni nu este obligat să lămurească pe altcineva mai mult decât poate acel altcineva să o facă singur.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @Sanda-Ambra
   Imi cer scuze daca am parut agresiv si insistent. Nu ai nici o obligatie sa raspunzi la interogatorii. Nu asta a fost intentia mea. Nici sa te combat neaparat. Desi recunosc ca uneori pot fi destul de enervant.
   Textul asta m-a intrigat:
   “Iordania este un vârf al culturii arabe, acolo ar fi o viitoare destinație de incărcat baterii spirituale. Nu vorbesc de Petra acum, neapărat.”
   Daca te-ai referit la arheologie, sunt lamurit, a fost o neintelegere. Impresia mea a fost ca te referi la o activitate culturala remarcabila a tarii, ceea ce m-a contrariat.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • @ ventidius – sunt curioasa la ce te referi tu exact cand intrebi de “cultura” si cam cat cunosti despre Iordania de te lasi contrariat de acest aspect 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 10

  • @Jamilla
   Arta, literatura, muzica, teatru, stiinta, institutii de cultura, cam orice te individulizeaza si te scoate in evidenta in astfel de domenii.
   Legat de Iordania, nu mare lucru, generalitati, istoria ei cat de cat. Nu m-a pretind expert. Nici nu mi-a atras atentia in mod deosebit, exceptand orasele nabateene si faptul ca acolo s-a filmat un o pelicula care m-a pasionat candva.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 10

  • @Jamilla
   Si pe mine ma contrariaza faptul ca te contrariaza.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

 32. de unde stiu oamenii ca nu esti romanca? cum intalnesti cate unul ii spui cu mandrie ca nu esti romanca? Daca faci asta s-or fi simtind ca te uiti la ei de sus

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • @ mihaela – culmea este ca eu sunt SI romanca. aia e munca, sa le explic ca, aparte de numele din care ei inteleg ce vor, eu sunt si romanca.
   iar hula, mai ales in online, o iau pentru nume si atat. unii se chinuie sa ma injure in engleza sau in araba – tradus cu bing – ca sa fie siguri ca inteleg ce-mi ureaza 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 19

  • nu prea am inteles ca te simti romanca, dimpotriva chiar. (de ex. maica-mea nu-i romanca dar nu stie aproape nimeni si asta nu ma impiedica sa ma simt romanca)

   Nu nationalitatea ne defineste ci caracterul.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 15

  • Jamilla tu m-ai facut sa rad, ca eram sigura ca o sa-mi servesti argumentul asta. adica vrei sa zici ca n-ai auzit de romani care si-au pus copiilor nume straine?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 7

  • @ mihaela – ma bucur ca’s asa previzibila. asta e cumva semn ca gandim la fel? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 9

 33. @Marius, sunt ungur si nu ma dezic si dacă vreau sa o spun am sa o mai spun de câte ori vreau. Si nu o fac ca sa îmi plâng de mila, stai liniștit. Nu ma așteptam la alt răspuns din partea ta pe bune, atât poți. Daca tu crezi ca miștocăreala te face mai bun atunci poți continua, cat despre scuze, chiar nu am nevoie, serios. Deja sunt imun la acest gen de comportament in care dacă nu ai ce sa spui faci un mișto si ai închis discuția.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 18

  • @boss, pe tablia blogului sta scris: ” viata-i mult prea serioasa ca sa n-o luam in ras”.

   so, ai zis fix nimic.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Peter,nu vad de ce te-ai dezice că esti ungur.Și spune-o de câte ori vrei.Ok,uite, ca să nu mai spui că fac mișto,o să-ti spun ce cred.Tu, ca si Jamilla vă mândriți cu nationalitatea voastră.Problema intervine când o afirmați tot la două fraze astfel încât asta devine pentru ceilalți penibil iar voi ajungeți să credeți ca dacă aveți altă etnie sunteți mai buni și vi se cuvin mult mai multe și toți ceilalți sunt împotriva voastră.
   Nu crezi? Numără câte postari ai si de câte ori ai afirmat ca ești ungur.Și număra câti s-au legat de tine pentru asta.

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 13 Thumb down 20

  • @marius, good point.
   Eu as zice asa: una e discriminarea si alta e exasperarea.
   Se vor gasi vesnic tampiti sa discrimineze orice, nu exista dubii. Dar cand repeti la infinit ca esti ce esti/vrei sa fii, desi nu-ti are nimeni treaba, la un moment dat iti iei un “da-te-n pwla mea de ungur/musulman/dac verde/galben/rocker/tatuat/blonda/neagra-n cap sau ce-i vrea sa fii ca nu mai pot cu tine”.

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • Singlemum, f corect.
   Io-s dac kaki dar nu toc lumea cu asta la cap.

   Jamilla, tu astăzi ai făcut o fază de ,,foarte mare Kăcat” după părerea mea,doar ca să ieși deasupra.Dacă așa te comporți tot timpul, afla că de fapt oamenii nu au o problemă cu nationalitatea ta ci cu modul tău răutăcios și egoist de a-ți rezolva problemele.

   Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 13

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 17 Thumb down 24

 34. eu vreau sa stiu de unde au romanii arabi!! sau facebook. Sau whatever. De unde au romanii??

  si mai vreau sa stiu unde a plecat @vera, sa ma duc dupa ea!

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 6

 35. @Marius, de unde si pana unde ai scos chestia ca ni se cuvin mai multe doar pentru ca suntem de alta etnie sau religie sau whatever? Nu cred nicio clipa ca mi se cuvine mai mult sau am dreptul la mai multe fata de alții, am menționat de fapt am speficat doar de dragul discuției si nici intr-un caz ca sa spun sau sa induc ca am dreptul la mai multe. Cât despre numărul postărilor cred ca este ușor irelevant in toată discuția. Împotriva mea sau a noastră nu am spus ca este cineva ci îți spun cum sunt tratat ceea ce nu se vede iar tu nu ai cum sa simți cum ma simt eu sau cum m-am simțit eu. Pt tine si probabil alții totul se reduce la faptul ca noi suntem de o alta etnie si vrem mai multe ca deh ni se cuvine si am vrea alt gen de comportament. Nu, nu asta am spus. As vrea doar sa fiu tratat normal si nimic altceva. Nu știu dacă îți poți imagina cum e sa vorbești cu mama ta la telefon in maghiara si dintr-o data cineva la coada la magazin sa îți spună sa închizi sau sa vorbești românește pt ca ești in Romania. Tu ignori iar individul vine si îți pune mâna pe umăr si pt ca ești mai înțelept ii spui mamei ca o suni mai târziu si închizi. Pot sa îți mai dau exemple, si astea nu pt ca sunt de alta etnie sau pentru ca as avea mai multe drepturi sau pentru ca pretind ceva in plus masa de ceilalți. Nu, pretind doar sa fiu luat asa cum sunt si nimic altceva. Dar din nou, nu ai cum sa simți asta pentru ca treci prea puțin prin situațiile acestea, si apropo, incidentul cu pricina se întâmpla intr-o zona civilizata a Bucureștiului. Si dacă vrei sa vezi ca știu ce înseamnă sa fi in papucii tai, am fost de multe ori prin secuime si deși vorbesc limba am preferat sa vorbesc românește mai ales când eram însoțit de prieteni romani si știu ce înseamnă sa spui ceva si sa fi ignorat doar din încăpățânare si prostie. Si toate astea la mine in țara. Un lucru îmi este ușor clar, nu vom ajunge la un grad de maturitate si acceptare a multiculturalismului pentru ca întotdeauna vor fi unii care vor tine mortiș sa faca distincția între noi si ei. Cam atât, si dacă am agasat sau supărat cu ceva, chiar îmi cer scuze si nu la misito cum ai făcut-o tu. Intenția mea era cu totul alta asa ca îmi cer scuze pentru nefericita exprimare si formulare.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 12

 36. A curs mult sange albastru azi pe aici (a se citi cerneala).
  Eu sunt la metrou si am rucsacul pregatit.

  Mare e si Dumnezeu si Alah si gradinile lor !
  Jamila sa-mi trimiti traducerea propozitiei de mai sus ca strig corect in ambele limbi.

  PS: Pe ea (si pe MV la cura)ii mai inteleg, e trist Craciunul fara porc si vin, tuica (lacul o fii permis?), dar voua restul ce nu va convine ?

  Mai avem trei zile de vacanta.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 2

  • @Sorin, mie nu-mi convine ca m-a pocnit o raceala direct in mwie si nu pot face altceva decat sa belesc ochii la netflix si pe blog la Vasilescu.

   azi am mai multe intrebari: de ce e MV la cura? :))))

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @singlemum și @Sorin Aurolacul, io sunt permanent la cură. 😀

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @singlemum pentru ca in tinerete nu era “tras prin inel” ca acum, se simtea minoritar, asa ca s-a radicalizat si a declarat jihadul impotriva :
   -preparatelor din porc
   – fast food
   – fast sex

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

  • @ Sorin Aurolacul – Allahu’ akbar will do it 🙂
   zici ca e convins MV? eu zic sa ne adunam. impreuna cu el. cu porc si tuica si lac. pe sex il lasam acasa ca sa nu dam in alt gen de discriminari :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 13

  • @Jamilla, nu lăsăm NIMIC acasă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • @ Mihai Vasilescu – aproape ca speram sa spui asta. si cica nu le aseaza el, Batranu’, pe toate! caz in care, va las sa va vedeti, sa va bucurati de porc si de alcool si astept cu interes postarea in care impartasiti si cu noi :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 14

 37. Hop si eu…
  Asa multi oameni incrancenati ca azi n-am văzut niciodată aici pe blog!
  Opriti-va un pic si mirositi trandafirii, sau ceva de genu’
  Si da, am citit toate comentariile. Toate. Si cred ca o sa le recitesc ca simt că-mi scapă ceva.
  Va îmbrățișez pe toti😊

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 4

  • @Maria,
   Nu știu de când citești blogul, dar încrâncenări au mai fost, multe.
   Și s-au stins. Toate 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @ Laura G, de mult tare il citesc. Si stiu ca au mai fost păreri împărțite si ca s-au mai aprins spiritele 😊. Azi mi s-a parut un pic mai altfel. Poate sunt doar eu mai sensibiloasă azi😊.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • @Maria,
   Cea de azi e foarte proaspătă, cred că de-aia 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 38. Din punctul meu de vedere extermismul de orice fel se cultivă pe lipsa de educație.
  Eu m-am revoltat de mică împotriva etichetelor puse unor oameni de către alți oameni.
  Ca și tine, J, și eu vreau să cunosc omul descoperindu-l și nu auzind cine-i sunt apropiații.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 4

 39. Avea mamaie o vorbă: pe unde îți iese vorba îți iese și sufletul.
  Deh, femeie cu 2 clase.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • Ventidius, ba am inteles foarte bine ca esti ateu. Dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu exista. 🙂 Mai degraba as reflecta reciproca: daca milioane, miliarde de pamanteni ( oare cati credinciosi au tot fost si sunt in lume?) cred in Dumnezeu, oare nu cumva El chiar exista? Cum altfel s-ar explica acest fenomen de masa? Isterie colectiva? Manipulare? Inventie, slabiciune, solutie la problemele noastre nerezolvate? Este ateul om puternic si credinciosul om slab? Este Biblia o carte neserioasa, ridicola, o creatie absurda? Asa o fi?
   Pana una alta exista dovezi istorice ale prezentei lui Iisus si a lui Mohamed. Noul Testament si Coranul sunt citite, predicate, invatate, respectate de o multime de oameni. Oare oamenii astia chiar nu au nimic mai bun de facut cu timpul lor? Bisericile …tot din credinta si pentru credinta au fost construite, altfel ce sens ar avea aceste cladiri? Sfintii, miracolele etc…dar sunt deja off topic.
   Eu am fost atee 33 de ani, primii 33 de ani. Apoi am devenit crestina printr-un proces lung si interesant. Sunt o crestina atipica. Intru in toate bisericile si locurile de cult unde este vorba despre Iisus caci Iisus ma intereseaza in esenta. Dar nu toata ziua buna ziua ci doar cand simt nevoia si mai depinde si de unde ma aflu. Acum sunt in Romania si merg in biserici ortodoxe, in Italia in cele catolice, cand mi s-a intamplat vreo ocazie protestanta, nu am ratat-o. Activitatea mea de baza este, totusi, gandirea- gandirea crestina. Mentalitatea, intelegerea, filozofia, moralitatea, revolutia, rasturnarea completa a valorilor si punctul de vedere absolut surprinzator al lui Iisus, toate acestea ma conving, ma atrag, ma fascineaza. Ma intereseaza.
   Intr-un fel, eram mai fericita cand eram atee, mai libera. In alt fel sunt acum. Fericiri diverse, libertati diverse.
   Cred ca esti de acord cu mine ca niciun copil nu poate dori sex cu un adult! Asa ca imi mentin parerea ca pedofilia este crima. Sufletul copilului abuzat distrus iremediabil ramane. Domnul Macron nu poate fi acuzat ca violeaza babe dar doamna Macron poate ca ar fi trebuit sa fie mai puternica si sa respinga adolescentul de pe vremuri. Responsabilitatea este a celui mai in varsta mereu, a celui mai puternic, a celui mai sanatos, a celui mai crescut in una alta…Pana la urma povestea lor e una de succes, cel putin in aparenta.
   In predestinare cred din ce in ce mai mult, in liberul arbitru din ce in ce mai putin, practic deloc. Deciziile noastre sunt conditionate si, la randul lor, conditioneaza. Nu vad libertatea. Daca judec lumeste.
   Daca imi pun ochiul crestin, prin el da, o vad. Camera de tortura sufletul in lupta cu sinele? Nu, caci nu te simti singur. Nu esti singur.
   Care tata normal si-ar strivi copilul ca pe un gandac? Un tata normal nu stie cum sa-si arate dragostea mai bine, cum sa se faca mai ascultat de copil caci e mai invatat, cum sa-l apere si cum sa-l educe, sa-l creasca. Copilul trebuie sa aiba doar incredere. Esenta credintei este increderea. In cineva superior tie din toate punctele de vedere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @GMT
   Binenteles ca nu inseamna acest lucru. Nu neg cu totul posibilitatea, oricat de mica ar fi ea. De fapt, habar nu am daca exista sau nu si nici nu imi pasa. Mi se pare cu totul irelevant. Nu are rost sa intru intr-o polemica, pentru ca ar fi o polemica falsa. Sunt un ateu de facto, nu unul militant. Nu cred in superioritatea ateismului. Mai degraba contrariul. Ca influenta istorica consider ateismul unori steril, alteori nociv. Daca e sa fac o scara crescatoare a influentelor nocive, plasez ateismul un pic peste ortodoxie si un pic sub islam, eu fiind hotarat islamofob. Ca sa fac o comparatie cu politica, ateismul ar fi cam acolo unde plasez marxismul iar islamul pe unde plasez nazismul.
   Faptul ca milioane de oameni cred in ceva nu insemna mare lucru, in nici un caz nu e un argument, adevarul nu se supune la vot. Daca majoritatea oamenilor crede in ceva, inclin sa pariez ca e o prostie. Prosti si mediocrii vor fi intotdeauna majoritari. Milioane de oameni au crezut si ca pamantul e plat sau ca acesta se invarte in jurul soarelui. Milioane de azteci erau convinsi ca fara lacrimile obtinute prin torturarea pana la moarte a mii de copii nu ar fi beneficiat de ploaie. Ce dovada mai buna ca zeul ploii Tlaloc chiar exista?
   Nici faptului ca Isus sau Mahomed au avut existente istorice reale nu-i vad relevanta. Si Hitler e un personaj real, asta ii valideaza rasismul? Biblia o consider ca una din capodoperele literar-filozofice ale umanitatii. Nu sunt in stare sa apreciaz calitatile literare ale unuia ca Hitler, dar daca s-ar fi intamplat sa fie vreun geniu literar, ti-ai fi schimbat parerea asupra idelogiei sale?
   Si mie imi place sa particip la slujbe catolice, o fac cam de fiecare data cand se intampla sa fiu la Paris, imi provoaca o betie de emotii. La fel ca muzica lui Mozart sau al lui Beethoven. Nu ma rog acestora din urma, insa.
   In continuare consider ca faci o confuzie, intre fapta si inclinatie. Un pedofil e o persoana care se simte atras sexual de copii. Nu conteaza cat de morala este acea persoana. Nici daca se simte atat de oripiliat de acea inclinatie involuntara incat se sinucide indata ce o observa, lucru care se intampla destul de des. Crima este fapta, abuzarea unui copil. Majoritatea pedofililor nu abuzeaza copii. Unii se limiteaza la pornografie si masturbare. Altii si-o reprima neajungand nici macar pana acolo. Asta nu face din ei mai putin pedofili. Nici o lege nu pedepse pedofilia. Doar abuzul savarsit asupra unui copil. Majoritatea celor care abuzeaza sexual copii njici macar nu sunt pedofili.
   Nu intelegi de ce vorbesti de dumnezeu ca de un tata normal. Daca exita, nu are nimic normal, nimic uman, e imposibil de cuprins cu inteligenta umana. Fata de el omul nu e neaparat un gandac, poate fi orice vrea El , o bacterie sau o celula canceroasa a creatiei sale. Nu vad cum i se pot aplica notiunile umane de bine si rau. El defineste ce e binele si raul. Exterminarea umanitatii poate fi un acte de bunatate sau de mila. Daca el vrea sa crezi bazaconii vei face acest lucru. Nimic nu e valabil in fata lui. Orice devine credibil. Poti sa crezi ca Isus e fiul sau si ofera calea spre mantuire sau poti sa crezi ca Hitler si Stalin sunt ingerii sai, iar Isus e doar cel trimis sa te ispiteasca. Pana la urma diavolul nu a fost favoritul sau? Daca d-zeu exista e posibil orice. Sa nu existe mantuire sau ca aceasta sa fie rezervata exclusiv pedofililor. Cine suntem noi sa-l judecam? O fi esenta credintei increderea, dar e vorba de o incredere gratuita, unilaterala, d-zeu nu are de ce sa ofere garantii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Cu soarele era putin invers dar m-am lăsat dus de val.🤣

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 40. Articol bun si important. Suntem in plin razboi religios si, din punctul meu de vedere, mai mare rusine nu exista! Sa ne omoram la propriu si la figurat, on si off line, in numele lui Dumnezeu! Paradox curat si, cum ziceam, mare rusine.
  Locuiesc in Italia de 14 ani si tema asta este cu mult mai dramatic dezbatuta.Prezenta musulmanilor printre crestini si atei tulbura si nu putin. Personal nu inteleg de ce. Lupte crancene duc si crestinii intre ei. Culmea culmilor! Un singur Dumnezeu si atatea religii, un singur Iisus Hristos si atatea biserici. A propos, catolicii sunt si ei crestini, nu am inteles de ce i-ai separat in text.
  Azi am avut surpriza sa fiu eliminata de o crestin ortodoxa pentru simpatia mea catolica. Catolicii sunt considerati malefici si Papa Francesco anticristul. In trecut o coana preoteasa, ortodoxa deci, m-a scuipat pentru ca eram in compania unei adventiste.
  Oamenii sunt sariti rau de pe fix.
  Din textul tau razbate o anume tensiune si, desigur, suferinta. Cred ca ti-a fost si îti este greu.
  Ocupati cu atata religie, sau cu atata ateism, dupa caz, uitam lucrul cel mai important: sa fim OAMENI. Dumnezeu asta ne cere, pentru asta ne-a creat: sa fim pur si simplu OAMENI.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 4

  • @ GMT – ii separ asa pentru ca nu stiu cum altfel – ortodocsi si catolici?
   n-a fost cu intentie sau mesaj ascuns. am prieteni catolici si merg cu ei la slujbe sau la evenimentele lor. la fel fac si la ortodocsi – slujbele de botez si cununie le stiu pe dinafara 🙂
   am prieteni preoti, am fost si invitata afara de la o slujba de cununie, de un dascal, pentru ca nu ma inchinam.
   am fost la Vatican, am prins si slujba, mi-a placut foarte tare.
   Multumesc pentru ganduri!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 13

  • @GMT
   Si eu il consider pe papa Francisc malefic, dar nu pentru ca e catolic (catolicii imi sunt si mie mult mai simpatici decat ortodocsii), ci doar pentru ca e cam commie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • Jamilla, crestini daca scrii e suficient- intra aici ortodocsii, catolicii si jdemiile de culte protestante…Eu merg, din comoditate dar si din credinta mea crestina, la Biserica catolica. La o slujba preotul predicand a spus si el cam tot asa: crestinii si ortodocsii iar eu abia m-am stapanit sa nu strig ca si ortodocsii sunt crestini. Daca ar fi spus catolicii si ortodocsii…era ok.

   Ventidius, scuza-mi ignoranta dar ce inseamna commie? Papa asta este foarte iubit in lumea catolica. Pe mine m-a surprins neplacut la o faza. Cand sa spele picioarele la 12 persoane, a ales si musulmani.Evident ca nu am nimic cu musulmanii dar gestul a fost deplasat. Iisus a spalat picioarele discipolilor sai adica picioarele celor care credeau in El, in Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu. Musulmanii il considera pe Iisus un profet si atat. Crestinii au alta credinta. Tot Papa a spus, absolut surprinzator, ca mai bine ateu decat un credincios prost, batjocoritor. S-ar deschide o dezbatere prea lunga si prea larga despre ce inseamna binele si nu cred ca Mihai asta vrea ori Jamilla, autoarea articolului. Pe mine m-a pus pe ganduri. Apoi a mai zis ca cine este el, papa adica, sa-i judece pe homosexuali. Credinta crestina are clara atitudinea fata de homosexuali. Papa vrea- de ce?- armonie cu toti oamenii indiferent de orientari dar Hristos nu a fost deloc armonios cu chiar toti. Raul si binele cum sa fie in armonie? Si o luam de la capat: ce este raul si ce este binele? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @GMT
   Commie in jargonul englez e un termen peiorativ pentru comunist infiltrat sau anticapitalist.
   Exista un curent in cadrul catolicismului, raspandit inclusiv printre inaltii prelati, dar in special in mediul iezituit si cel sud-american, de unde provine actualul papa, care favorizeaza o fuziune intre marxism si crestinism. Curent respins de fostul papa Ioan Paul II, anticomunist hotarat, dar nu si de Francisc care, pana acum cel putin, nu mi-a lasat deloc impresia ca il deranjeaza ceva la aceasta ideologie. Pe mine ma intereseaza destul de putin modul in care interpreteaza papa biblia referitor la homosexuali, dar daca acesta favorizeaza o ideologie totalitar egalitarista pentru a ne aduce nu stiu ce armonie, atunci se schimba lucrurile. Pentru ca ma simt amenintat direct.
   Daca papa vrea sa spele picioarele unui musulman e treaba lui, poate intelege umilinta dupa cum pofteste, sper insa ca a facut inainte o selectie si ca nu a ales credinciosi convinsi ca un musulman care se crestineaza, un crestin care propovaduiste public, un homosexual sau un apostat ateu sunt persoane care trebuie musai ucise. Nu de alta dar asta se pare ca este o convingere comuna in tarile majoritar musulmane.
   Nu sun catolic, sunt vorba vine ortodox, de fapt ateu convins. Simpatizez cu catolicismul din motive culturale.Am un amic care s-a convertit fara ca acest lucru sa deranjeze pe cineva. Nu a parut a fi haituit dupa aia. Ma rog, poate in mediul in care traiesc astfel de lucruri nici nu prea conteaza.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Ventidius, mutumesc de lamurire! Papa este comunist, fara doar si poate! Este impotriva consumerismului, a bogatiilor, a iubirii de bani samd. Si, totusi, Biserica catolica este infricosator de bogata. Eu mereu m-am intrebat de ce nu se vinde bogatia asta si nu se da la saracii lumii. Fiind baba comunista eu, cred in drepturi egale- pentru toata lumea, pentru casa si masa asigurate de stat. Statul sa aiba grija de tine iar tu de stat. Fara grija zilei poti evolua cat vrei, spiritual, cultural, te poti simti fiinta umana cat de cat completa. Poti iubi si creste copii linistit. Cu totul altfel este viata cand esti ocupat, ingrijorat, stresat ca nu ai job, bani, casa. Cand banul devine scop si capitalismul cam asta e. Tinerii din Italia nu pleaca de acasa, nu se casatoresc, nu fac copii. Daca au un copil, oho, e mult, pe al doilea nu-l mai vor caci costa. Dar divaghez si bat campii cu gratie!
   Papa poate spala picioarele cui vrea doar in rolul lui de om pe pamant, in baia lui, in casa lui. Sa nu uitam nicio clipa ca-L reprezinta pe Hristos asa ca pe Hristos ar trebui sa-L respecte, mesajul si exemplul Lui sa le practice in fata credinciosilor.
   Noi toti pamantenii ar trebui sa traim in armonie unii cu altii. Nu stiu de ce tot bagam sexul, credinta, inaltimea, greutatea, bolile, saracia, studiile etc sa ne tot comparam unii cu altii ca sa dovedim- cui si de ce- “superioritatea”. De unde vine, in esenta, toata aceasta lupta?
   Stii care categorie de oameni- a propos de sex 🙂 – ma fascineaza pe mine? Ma tulbura un pic? Nu hetero si nici homo ci cei care traiesc fara sex. Nu ma refer la calugari, maicute, preoti catolici- nu stiu in realitate daca fac sau nu- ci la oamenii simpli care in afara unei conceptii religioase despre lume si viata aleg viata fara sexualitate. Am citit diverse articole pe tema, e un curent nou si destul de bine reprezentat. O sublimare a fiintei aceasta lipsa de interes sexual? O superioritate cumva? O ce? E o tema interesanta- pentru mine. ( Nu zic de persoanele de varsta a treia, a patra ci de tineri care fac aceasta alegere.)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • @GMT
   Multumesc si eu pentru lamurire. Mie nu imi pasa si nu consider ca ma priveste cat de bogata e biserica catolica sau ce face cu banii ei, atata timp cat nu sunt fortat sa ii dau din banii mei. Nici daca i-as da bani benevol nu cred m-ar intersa foarte mult. Mi s-ar parea totusi o exagerare ridicola sa se apuce sa vanda Pieta sau frescele din capela Sixtina ca sa imparta mai multi bani saracilor.
   Nu ma intereseaza nici parerile personale ale papei atata timp cat nu si exprima public sau nu actioneaza in baza lor. Ma calca pe nervi insa cand papa se intalneste cu dicatatori comunisti fara sa aiba bunul simt de a se delimita ferm de politica acestora, desi acestia stau la propriu pe un morman de cadavre, inclusiv de catolici.
   Nu cred ca e treaba papei sau a unei religii sa se amestece in organizarea sociala a lumii, in sensul revolutionarii ei. Poate sa faca biserica oricate recomandari credinciosilor ei luati individual, cum ar fi sa-si doneze averile sau nu. Poate sa critice abuzuri vadite. Dar daca incearca sa impuna un anumit model social, pentru mine devine o problema. Mai ales daca acel model e unul egalitarist pe care il cunosc foarte bine. In acest caz ma simt amenintat direct, atat eu cat si familia mea si nu pot sa il privesc pe papa altfel decat ca pe un dusman personal, fata de care ma aflu in legitima aparare. Caz in care mi se pare justificat sa ii doresc tot raul din lume.
   Nu e problema mea saracia din lume, nu ma simt responsabil si nu fac responsabil pe nimeni. Nici macar capitalismul, nu consider ca treaba lui sa inventeze job-uri acolo unde nu sunt necesare economic. Singuri suntem responsabili de soarta noastra. Mila sau solidaritatea celorlalti consider ca e strict optionala, in nici un caz o obligatie. Interventia statului in aceasta ecuatie consider ca e intotdeauna abuziva, abuz pe care insa il consider oarecum tolerabil in masura in care nu sare calul.
   Nu cred ca oamenii trebuie sa traiasca in armonie unii cu altii, daca nu vor asta. Eu unul vreau sa traiesc in armonie doar cu cateva persoane, cu restul mai bine nu. Si as fi foarte frustrat daca mi s-ar impune asta.
   Legat de refuzul sexului, nu cred ca e ceva extraordinar in crestinism. Evolutia catre culpabilizarea procreerii e mai degraba ceva surprinzator, dar nici macar acest lucru nu e ceva nou. Din cate stiu e o mentalitate malthusianista care s-a impus deja in cadrul miscarii janseniste inca din sec. XVII-XVIII.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Ventidius, cata vreme Biserica crestina- oricare ar fi ea- trebuie sa-L prezinte si reprezinte pe Hristos, bogatia nu are ce cauta. Hristos lumeste nu a fost bogat deloc. Dimpotriva, a spus lucruri clare in privinta bunurilor de tot felul.
   Pe mine ma enerveaza la papa sfaturile catre popor de limitare materiala, de primire a strainilor – in Italia este hemoragie de africani fugiti de la razboi, violenta, saracie- in timp ce Biserica ce o conduce nu prea face asa ceva. Ma irita intalnirile cu maririle politice ale planetei in care nu rezolva nimic din tragedia lumii. Prea multe vorbe si prea putine fapte. M-a mai durut lipsa de actiune concreta in privinta preotilor pedofili, a zis el ceva dar vag asa si destul de tarziu.
   Spre deosebire de tine, consider ca suntem cu totii responsabili de tot ce se intampla. Suntem legati prin fire vazute si nevazute ca organele, aparatele, mecanismele, substantele intr-un organism uman. Tu zici ca vrei sa fii in armonie doar cu cativa dar acei cativa au la randul lor legaturi- sefi, familie etc- cu alti oameni. Daca acele legaturi nu sunt bune, te afecteaza si pe tine. Tu cumva prezinti un sistem inchis. Viata este sistem deschis, depindem de legi, de conducatori, de mii de lucruri si fiinte.
   Suntem responsabili noi si doar noi de soarta noastra? Nu cred. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @GMT
   Asupra saraciei bisericii nu prea pot sa ma pronunt, e deja o problema care intra pe taramul teologiei, care ma depaseste. Din cate stiu teologii catolici s-au pronuntat demult impotriva acestei idei ca fiind eretica, inca din vremea lui fra Dolcino daca nu inainte. Banuiesc ca au avut si argumente, dar nu m-au interesat niciodata. Asta inseamna ca daca vrei o biserica saraca ar trebui sa iti schimbi credinta cu una mai potrivita, sunt sigur ca sunt destule alte biserici care sustin acest lucru printre cele protestante. Personal, nefiind credincios, interesandu-ma crestinismul doar cultural, ideea mi se pare doar demagogica. Habar nu am daca Isus a fost un sarantoc sau un mic burghez, dar nu cred ca a condamnat bogatia sau ca a sanctificat saracia. O biserica catolica saraca ar fi insemnat poate un milion de saraci mai bine hraniti si o cultura europeana mediocra, fara gotic, fara arta renasterii, muzica sinfonica si chiar fara o mare parte din stiinta si invatamant. Nu multumesc!
   Legat de africani, biserica e universala, african sau italian, crestin sau musulman pentru ea ar trebui sa fie tot aia, toti nu ar trebui sa reprezinte altceva decat potentiale suflete care ar putea fi salvate. Suflete, nu vieti, caci crestinismul nu ar trebui sa fie interesat in mod deosebit de asigurarea prosperitatii si a salvarii pe lumea asta.
   Nici nu vreau sa discut problema pedofililor, nu stiu cum ar fi putut sa gestioneze biserca sau orice alta institutie umana o astfel de problema altfel decat prost. Tinand cont de starea bisericii in vremea renasterii, pe timpul lui Borgia. mi se pare totusi un progres.
   De fapt eu imi reprezint un sistem deschis, in care controlul uman e foarte limitat. Cea mai mare parte a sistemului nu poate fi controlat de om si consider ca e foarte bine ca e asa. Guvernele, legile de regula sunt factorul perturbator. Da, noi suntem singurii responsabili, dar doar pentru soarta noastra, chiar daca uneori e o lupta dinainte pierduta

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Ventidius, exact, protestantii de asta au venit pe lume: sa corecteze din erorile si ororile bisericilor clasice- ortodoxa si catolica- sa simplifice si sa esentializeze credinta. Ei au simple case de rugaciuni si un pastor care spune una alta credinciosilor. Credinciosul merge in biserica, in templu, in moschee cu un singur scop: sa-l intalneasca pe Dumnezeu. Aspectele arhitecturale, culturale, sociale sunt secundare- nu ca nu ar fi bune. Iar pe Dzeu il poti intalni foarte bine in inima ta, in aproapele tau, peste tot. De cate ori, totusi, il intalnim si nu stim sau stim si nu-l bagam in seama?
   Eu fac mereu diferenta intre a fi religios, a fi credincios si a fi bisericos. Poti fi foarte bine credincios fara sa fii religios si/sau bisericos.
   Milionul ala de saraci ajutati tare bun e caci tare bine mai e sa fii ajutat dar este si altceva: exemplul pe care il dai. Sa predici, tu preot bine hranit si bine imbracat, prea bine chiar, intr-o biserica foarte bogata saracilor despre cum ca fericiti cei saraci caci a lor este si va fi imparatia cerurilor, ei bine, nu e bine.
   Catolic inseamna universal si deci biserica asta este deschisa tuturor: atei, crestini, musulmani…Dar mai trebuie ceva: si ca ateul, crestinul, musulmanul sa fie deschisi, sa primeasca ce li se da acolo, sa caute ce este de gasit.
   Pedofilia este omor. Cum sa predici tu, preot pedofil “sa nu omori!” cand tu omori? Multi cetateni turmentati pun in aceeasi oala pe homosexuali si pe pedofili. Saraca ignoranta! Homosexualitatea este o legatura intre doi oameni de acelasi sex, legatura deci, o alegere sau un dat. Homosexualii spun ca asa s-au nascut iar eu ii cred. Pedofilia este violenta, abuz, viol. Nu e legatura, copilul nu este de acord, nu poate fi de acord sa fie violat. Era de datoria papilor ce s-au perindat sa rezolve grozavia asta! Cum sa nu fi putut? Excomunicarea urgenta dar si alte masuri, eventual aprofundarea statutului preotilor catolici, sa li se permita casatoria. Poate ca e o cauza cu toate ca si in categoria insuratilor exista pedofili.
   Controlul uman este cu adevarat foarte limitat, cum zici. Dar mai zici ca suntem responsabili noi si doar noi de soarta noastra. Cum, cat poate fi un om responsabil de soarta lui intr-un context puternic controlat? Nu cred deloc in liberul arbitru! Orice decizie pe care o iei in viata, daca o analizezi cu atentie si inteligenta, este puternic si profund conditionata. Fiind conditionata, nu e libera.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @GMT
   Cred ca nu m-ai inteles, eu sunt ateu, nu ma intereseaza deloc sa-l intalnesc pe D-zeu. Chiar daca as crede, ar fi ultimul lucru pe care mi l-as dori, m-as teme ca m-ar strivi ca pe un gandac. Pentru mine taman chestiile alea secundare sunt singurele semnificative. Ma intreb totusi daca crestinismul protestant ti se potriveste. Daca iti doresti o religie cu adevarat simpla, care sa-ti rezolve dilemele, cred ca islamul e ideal, nici macar nu are o institutie intermediar precum biserica. Crestinismul e de fapt o religie mai degraba elitista, care stimuleaza dilemele si crizele de constiinta, nu le rezolva, spiritul crestinului adevarat trebuie sa fie o camera de tortura, acesta e in permanenta lupta cu sine. Daca vrei calm spiritual, pace interioara alege budhismul.
   O biserica foarte bogata are influenta si posibilitati, una saraca nu. De bogatia bisericii au profitat in primul rand saracii. Cand regele Angliei a confiscat bogatia imensa a bisericii, saracii au fost pricipalii tepuiti, ei erau principalii beneficiari si biserica catolica era singura care se preocupa de ei. Mai e aici o confuzie comuna, anume ca daca biserica ar deveni saraca, de averea ei ar beneficia saracii. La fel de naiva precum ideea ca daca nu s-ar contrui catedrale banii respectivi s-ar duce la spitale. Niciodata nu se intampla asa ceva. Dar subiectul asta are o relevanta mica pentru mine, nu pentru actiunea ei sociala simpatizez eu cu biserica catolica. As spune chiar ca dimpotriva, in acest domeniu prefer calvinismul si e unul din motivele pentru care consider reforma ca pe un fapt pozitiv. Intretinand saracii biserica catolica a stimulat parazitismul si a legitimat saracia, deturnand resurse care ar fi putut fi folosite productiv.
   Biserica e cea care trebuie sa fie mereu disponibila in asteptarea ocaziei, ea vine in intampinarea potentialului credincios, de aia s-au dus misionarii ei sa fie mancati de canibali, daca ar fi asteptat ca acestia sa fie pregatiti, deschisi si nerabdatori sa-i primeasca mesajul, crestinismul ar fi fost si azi o secta nesemnificativa.
   Cred ca faci o confuzie intre pedofilie si abuz de minori. Pedofilia nu e nici o crima, e doar o inclinatie “pacatoasa”, probabil inascuta, la fel ca homosexualitatea, gerontofilia si multe altele. Nu esti criminal daca esti pedofil ci doar daca profiti de un copil ca sa-ti satisfaci poftele. Macron nu e un criminal pentru ca e gerontofil, ar fi doar daca ar viola babe, ceea ce nu face. Din punctul de vedere al bisericii a fi pedofil, homosexual, curvar nu reprezinta nici o crima, atata timp cat lupti cu inclinatia perversa. Nu vad relevanta casatoriei preotilor, pedofilul nu e pedofil pentru ca nu are ocazia sa intretina relatii sexuale normale, ci pentru ca nu e satisfacut sexual de o relatie normala. E ca si cum ai zice ca daca ii obligam pe toti adolescentii sa intretina sex heterosexul la 15 ani scapam de homosexualitate. Pedofili, homosexuli gasesti si printre preotii ortodoxi, chiar daca casatoria e obligatorie in cazul lor. In realitate problema pedofiliei e un subiect mult prea vast si complex ca sa il putem lamuri aici. Si mai e si off topic.
   Exista si liber arbitru si predestinare, ele se imbina in destinul nostru. dar nu exista nici un control cu devarat. Chestia cu predestinarea e cam asa: italnesc un gard care e prea mare ca sa il sar. Mi-ar trebui o scara ca sa trec peste el, dar nu stiu sa o fac pentru ca nu a inventat-o inca nimeni. O pot inventa eu? Da, am aceasta capacitate, dar o voi face? Cel mai probabil nu, dintr-un milion de oameni doar unul il va face. Sunt predestinat sa nu trec acel gard? Da, eu si alti 999.999 de oameni. Am liber arbitru? Da. E improbabil, dar pot fi acel unu la un milion care o face. Sunt responsabil de destinul meu in oricare dintre situatii. Fara indoiala. Exista predestinare, dar numai cu colaborarea liberului nostru arbitru.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @ventidius ești ateu? Dacă răspunsul este DA următoarea întrebare a mea pentru tine este… ai citit biblia?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @BaGheRa
   Da. Cred ca am mai spus-o. La a doua intrebare, da, candva. Terifianta experienta. Nu cred ca mai vreau sa o repet. Nu sunt nici macar fan al filmelor de groaza.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • @ventidius hmm 🤔 da esti ateu adevărat. Mă gândeam că poate ești ateu de conjunctură! Măcar știi ce să combați!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 41. @Jamilla, mă înclin, articolul foarte bun, nu am avut senzația că te victimizezi, nu am simțit nici o urmă de superioritate în scriere, mi se pare doar o expunere despre trăiri/experiențe/fapte/oameni, bune sau mai puțin bune.
  Eu am crescut etichetată din diverse motive, tată bețiv și pușcăriaș, familie săracă și cu mulți copii, când am fugit de tata am ajuns în minunatul Banat, ce să vezi mai multă descriminare, săracie, fară tată, crescută la fermă, și au mai fost și cele pe motiv de defecte fizice după un accident de mașină.
  Ei bine ca să trec peste ele, sau mai bine zis pe lângă ele, am construit în jurul meu un zid imaginar, și în mijloc un piedestal, cocoțată acolo pe piedestalul meu toată lumea era inferioară, în afară de cei ce mă acceptau așa cum eram. Și nici acum nu am dărâmat zidul, și nici piedestalul, am coborât de pe el, dar îl țin acolo, și uneori când sunt în preajma celor care încercau în trecut să mă umilească, mă urc pe el și admir priveliștea de la înălțime, și e bine.
  Probabil zidul va cadea, piedestalul sigur nu, sunt prea slabă, am nevoie de el.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 9

 42. Mi-a placut ce a scris Jamilla si o inteleg, uneori cand esti diferit de cei din jur poti atrage asupra ta atentie nedorita, discriminare si bias/dublu standard. Sunt de 20 de ani pe meleaguri straine si recunosc, au fost momente cand am admirat si iubit oamenii intre care am ales sa traiesc, dar au fost si clipe in care am plans in pumni, umilita de o remarca a unor oameni care poate nu vroiau sa raneasca, dar o faceau din nepasare/nestiinta/prostie/rautate.
  Mi-a ramas totusi in minte ceva din textul Jamillei, si anume faptul ca era discriminata in scoala de parinti/copii, fiindca era musulmana. Eu am avut o singura familie de musulmani in orasul in care am crescut. UNA SINGURA. Toti ii cunosteau pe cei trei copii ai lor, mai ales din cauza ca aveau nume cu rezonanta diferita si uneori le stalceau numele. Dar erau in gasca noastra/a lor de prieteni, veneau la petreceri cu noi, desi fetele nu beau (baiatul da, cot la cot cu noi), ne duceam la ei la ceaiuri (cel mai bun ceai baut de mine vreodata) si fetele aveau prieteni romani. Dupa nine-eleven nu mai eram in tzara, nu stiu cum i-a tratat lumea din oras, dar sincer ma indoiesc ca au facut un 180 din cauza unor intamplari care nu avea nici o legatura cu persoanele respective.
  PS ma scuzati ca nu am diacritice

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 43. PS la PS – Vera, nu pleca!! Eu rar comentez, dar citesc blogul, iar din comentarii tu, Elena, Didina, Solandi si inca cativa dau toata savoarea experientei din aceasta bula virtuala

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Te salut, @Mushu. 🙂
   Dă @Mihăiță un mop p-aci, să șteargă sângele, pune niște lumânărele parfumate și refacem atmosfera. O să-i treacă și Verei supărarea, pân’ la urmă.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 44. Subiectul de azi este unul care provoacă multe polemici și dezbateri. Atinge foarte multe persoane și destul de multe coarde sensibile. Sincer să fiu, cred că toți am suferit la un moment dat de discriminare sub o formă sau alta, fie că am fost discriminați etnic, social sau la job. Rasa, religia și politica totdeauna vor da naștere la controverse!
  După cum am afirmat în primul meu comentariu: în momentul în care apare habotnicia nu mai este ok.
  Eram împotriva ungurilor care vor autonomie, și eram aproape gata gata să mă însor cu o fată de etnie maghiară (Agnes te pup) ! Sunt împotriva țiganilor, dar am umblat cu două țigănci (Raluca și Cătălina vă pup) ! Am învățat să privesc omul și nu cum arată sau cum se îmbracă deoarece prin locurile prin care am trecut am întâlnit OAMENI și nu negri, unguri, bulgari sau orice altă nație care nu îmi plăcea datorită preconcepțiilor. În rest numai de bine.
  Day 3 finished!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

  • @Aline, și tu, și @Doamna GMT, și încă vreo câțiva de pe aici, sunteți într-o mare eroare: polemicile de azi nu au avut nici o legătură cu rasa, politica sau religia. Dacă nu spuneai asta nu mă oboseam să scriu.
   Hai că te prinzi tu despre ce a fost vorba și ce a născut aceste polemici, că doar ești inteligent! 😉

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Ionut eu unul nu m-am referit la polemicile de astăzi. Polemicile au pornit de ieri sunt perfect conștient de asta!
   Când am afirmat asta m-am referit în general.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 45. @ BaGheRa – iti multumesc pentru concluzie. imi place mult!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 13

  • Ionut, nu m-am referit la polemica de pe blog care nu are niciun substrat religios adica nu s-a pornit niciun razboi intre musulmani, crestini, atei. Se vede cu ochiul liber. Ma refeream la conflictele religioase in general in tot felul de societati. La discriminare religioasa, la lupte de care pe care, la ignoranta pe scurt. Omul religios si omul credincios pot trai foarte bine in pace daca si numai daca sunt cat de cat buni si cat de cat inteligenti, daca sunt OAMENI.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

 46. După ce am citit articolul dimineață, am cugetat la niște lucruri de dezbătut odată ce apuc să postez, iar când am intrat am găsit o cu totul altă discuție, Eu sunt foarte curioasă de anumite aspecte ale culturii musulmane, sunt multe chestii pe care nu le pot pricepe probabil din lipsă de informații și îmi place să citesc pe tema asta. Chiar acum am început „Citind Lolita în Teheran” și mi se pare cutremurtoare pe alocuri.
  Așa că, dacă vrei să deturnăm puțin discuția în alt sens, te întreb niște chestii care nu se leagă pentru mine:

  1) Care-i treaba cu alcoolul, cu porcul? Adică înțeleg că sunt niște restricții impuse de religie, înțeleg și că au niște justificări la bază. Așa, și?… Că și ortodocșii au postul impus de religie miercurea și vinerea și cu tot felul de alte ocazii, ba post negru, ba de nu știu care și totuși nu știu pe nimeni care să-l țină 100%. Poate preoții, călugării, dar majoritatea populației nu trăiește după norme religioase atât de stricte.

  2. Femeile văzute prin ochii bărbaților. Mereu am vrut – dar nu am avut ocazia – să întreb un bărbat musulman cum vede el situația în care la 40 de grade el umblă lejer în tricou și pantaloni scurți, iar femeia lui nu doar că are haine lungi (pantaloni si bluze cu mâneci), dar mai are și un cearceaf de pânză groasă peste ele. Uneori negru, că e tot ce poate fi mai plăcut în bătaia soarelui. Cât de mult îl interesează pe bărbatul musulman tipic starea de bine și confortul soției/fiicei lui? Și nu vreau un răspuns particularizat de genul „pe mine m-a lăsat tata să mă îmbac cum vreau”, mă interesează – dacă știi – care e percepția generală a bărbaților din țări mai stricte decât Iordania care, din câte știu, e mult mai deschisă decât, să zicem, Irak, Iran, Arabia Saudită etc.
  Dacă ai și recomandări de cărți (nu foarte filosofice, ci mai concrete si cu fapte reale), aș aprecia.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 17

  • @Rox
   Recunosc ca pentru mine astea sunt lucruri lipsite de importanta. Adica motivele pentru care un musulman nu accepta ca a bea, a fuma sau a nu purta jihab sau burqa e un lucru cat se poate de normal. Intr-o tara in care nu ai libertatea de a-ti exprima convingerile liber, in care raspunzi penal, riscand chiar pedeapsa capitala, daca indraznesti sa-ti schimbi religia, sa te declari ateu sau sa iti exprimi indoiala asupra unor convingeri dubioase, astfel de restrictii imi par fleacuri. La fel si preocuparea exagerata a europenilor fata de astfel de lucruri de suprafata, faptul ca unii vor sa interzica purtarea jihab-ului sau de burqa, de parca ar conta si nu ar fi implicit o incalcare a libertatii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

 47. Jamilla, mie mi-e foarte greu să înțeleg (pot doar să-mi imaginez și să mă cutremur – asta raportat la mine, nu la tine) prin ce treci, mă refer la partea cu cei care-ți aruncă frecvent în față, cu tine de față, sau în scris, vorbe și gânduri de moarte. Este incalificabil. Dar cumva așa îmi explic și lejeritatea cu care înțeleg că poți să le spui părinților cum câinele tău le poate sfâșia copiii (am văzut că s-a tot zis de asta, dar trebuie să zic că și pe mine m-a impresionat negativ). Precum un doctor care îți transmite brutal că mai ai doar X zile sau luni de trăit, pentru că ești poate doar una din zecile de mii cărora le-a dat deja acest diagnostic, în același mod nepotrivit, chiar dacă acesta este adevărul adevărat. Sau ca un om de armată care povestește în detaliu și fără să clipească orori din război unui public format din oameni care n-au tăiat în viața lor o găină, sau care leșină la injecții. Zici că încerci să empatizezi cu frustrările oamenilor și să le cauți scuze după ce te atacă, dar nu înțeleg de ce nu încerci să empatizezi și cu alte stări, precum inconștiența părinților din parc și să le dai lecția propusă fără să-i sperii sau să-i oripilezi.
  Oricum, eu mă bucur că ai împărtășit experiența ta cu noi, mi se pare că se potrivește bine expresia folosită mai sus ”ai peniță grea” și aș mai avea o curiozitate legat de acel ”trebuia să depună ceva mai mult efort să convingă că-i la fel sau mai bună decât alții”. La ce trebuia să fii mai bună: la școală, la suflet, la fotbal, la șotron..? Și de ce?

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • @Anduta toate ca toate dar până la injecții. M-au luat transpirațiile!
   @Habar unde ești fRațiCa?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 20

  • Nu, Jamilla, am înțeles că o faci și că nu a fost o întâmplare singulară. Și am ales să las la o parte faptul că găsești plăcere într- un anumit moment al lecției și să mă refer doar la duritatea exprimării. Exemplele mele au avut scopul de a justifica ușurința cu care oamenii înfricoșează și transmit cuvinte/imagini mentale extreme unor oameni (mai) nepregătiți, cu bune intenții, doar pentru că ei sunt mai expuși, căliți sau chiar obișnuiți cu ele. Precum înțeleg că ești tu cu amenințările, expusă adică, cel puțin.

   Aline, dacă n-ai și leșinat ești tare. Chiar un mega dur, comparativ cu alții. 🙂 Dacă HM n-apare mâine, eu zic să mergem după el. Nu țin minte să fi lipsit vreo zi, sper să aibă un motiv bun.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

  • @Anduta am mai zis pe aici că am făcut odată niste analize la Constanța, analize care în România se fac doar la Constanța și la Brasov. Dă asistenta să îmi ia sânge la care eu:
   – Nu mai bine mi-ați lua în poziție culcat că mie mi se face rău.
   – Nu că eu fac ușor, nici măcar nu o să simțiți!
   – Bine!
   După câteva secunde, probabil că devenisem palid:
   – Nu ați vrea mai bine să o facem pe pat?
   – Hmmm ba da, o facem acum sau aștept să ieșiți din tură?
   Se făcuse fătuca roșie ca racul…
   – La analize mă refeream…
   – Si eu la fel la ce vă gândeați.
   Totuși i-am luat numărul de telefon. Păcat că am plecat în ziua aia din Constanța că era frumușică foc!
   @Habar unde ești?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 8

  • @Aline, tu ar trebui să fii închis pentru genocid. Pui capu’ pe pernă liniștit după ce ai făcut atâtea victime în rândul femeilor?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • @Jamilla dragă, la punctul 1 te contrazic cu privire la interdicția consumării cărnii de porc.
   Acum 1400 de ani nu era studiat ADN-ul.
   Spre deosebire de câine care se cacă oriunde, porcul se cacă doar într-un singur loc din zona lui (coteț). Și nu-și mănâncă fecalele. Timp de 15 de ani nu am văzut niciodată asta. Câini care să mănânce căcat, da. Nu pe-al lor, uman.
   E murdar pentru că scurmă cu râtul, se tăvălește în noroi și liber lăsat mâncă de oriunde. Chiar și din grămada de gunoi făcută de om.
   Bolile alea de care zici nu aveau nici o relevanță acum 1000+ ani.

   Explicația e mult mai simplă, și e găsită în Biblie.
   Iisus a scos dracii dintr-un om și le-a permis acestora să între într-o turmă de porci. Care apoi s-au aruncat în mare.
   De aia e un animal interzis. Fiindcă e spurcat cu/de diavol.

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 3

  • @ElenaP dorm foarte liniștit.
   – Unii poate vor crede că sunt cine știe ce crai, nu sunt când mă uit în oglindă până și reflexia se sperie de mine.
   – Unii vor crede că sunt lăudăros. Vorba aia laudă-mă gură că îți dau ceva bun
   – Eu spun doar că este vorba de timming cum a fost și articolul de ieri. Dacă scoți porumbelul pe gură și spui ceea ce trebuie la momentul rezpectiv… 🎇 🎇 🎇
   Acum se aplică regula de 3 simple. Ieri am adus în discuție 4 fete. Din astea am ajuns până la sfârșit cu una singură. Sincer fata aia cred că era sufletul meu pereche. Ne înțelegeam din priviri! Singurul impediment a fost religia. Când s-a ajuns la discuții mai serioase s-a pus problema distanței (ea fiind din Brașov) și a faptului că ea era catolică si eu ortodox! Am fost tratat bine ori de câte ori am ajuns la ei în familie chiar dacă la o petrecere se vb mai mult ungurește decât românește.
   Când am intrat prima oară la Cătălina în casă, m-a luat tac-su deoparte și mi-a zis: “ai grijă de nuca fetei că dacă o spargi te însori!”. Bă și nu am umblat. Cu Raluca s-a încheiat repede!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 13

  • @ Sfinte – stii totusi de cand este complet interzis porcul si ca, azi, unii dintre musulmani, mai ales plecati, il mananca la un pahar cu alcool, nu?
   plus ca, io mi’s din seria “care-i logica?” si raman la versiunea primita de la imamul cu care am povestit prima data despre islam.

   Complet interzis porcul în islam sau în lumea aia iudeo-arabă?
   Că în islam bănuiesc că de când a scris Mahomed în Coran.
   În lumea iudeo-arabă, ceva mai țnainte, cam de pe vremea lui Moise.
   Doar că, dacă îmi amintesc bine, Iisus a cam șters porcul de pe lista mâncărurilor interzise. Deci rămâne varianta spurcăciunii diavolești. Cel puțin până când îmi va fi argumentat credibil că-i altfel.
   Spui că ești din seria “care-i logica?” și mă bucura asta. Dar apoi spui că rămâi la explicațiile imamului cum că ADN-ul porcului este 94% echivalent cu cel uman și etc.
   Scuză-mă, dar pe mine logica asta mă bate și mă duce în zona habotniciei și a universalului “crede și nu cerceta”.
   Repet, în anii 600+ (anii întemeierii islamului, ca să luăm data cea mai recentă a interzicerii cărnii de porc) nu existau studii despre ADN.
   Da, se putea observa alterarea rapidă a cărnii de porc și efectele ei asupra oamenilor, dar islamul nu cred că de asta a menținut interdicția asupra consumării cărnii de porc. Doar îl recunoaște pe Iisus ca profet.

   Am avut prea puțin contact cu persoane musulmane, dar dacă am observat că mai aveau plăcerea gustării alcoolului, porc nu am observat în farfuria lor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @ Sfinte – raman la varianta lui pentru ca aia e logica pentru mine. again, baga porc, alcool, si incepi sa te plimbi la minim 40+. sau spune-mi ca nu e murdar si ca nu e compatibil.
   asta suna logic pentru mine. d’aia am ales sa raman la ea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 6

 48. Referitor la titlu, dap Allah este Jehova si este Dumnezeu. Asta daca ai pus mana sa citesti cele 3 carti sfinte ale celor 3 religii. Difera numele, cum sa te rogi, daca a avut fiu sau nu care sa te absolve de pacate sau profet final …detaliii. Insa este acelasi.
  Interesant articol.
  Rezistenta la cultura noua combinata cu incultura exista si provoaca traume si comportament inuman de multe ori. Sper insa, stimata J, ca ai avut parte si de experiente pozitive cu romani. Poate scrii si despre ele intrucat negativul atrage negativ atat in viata cat si in suflet.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 11

 49. Nu ma adresez cuiva anume, e doar un mesaj general. Nu doresc sa lezez pe nimeni, doar pe mine insami -).

  Aici, pe acest blog, ca peste tot in online. Oameni in toata firea. Oameni care fac ceva cu viata lor. Care au familie, profesii, copii, sau nu, dar care tot fac ceva cu viata lor. Oameni cu frustrari de toate felurile, traume nerezolvate, empatie, dar si cu rautate uneori. Oameni destepti.

  Ce-a facut internetul de cand a aparut? I-a facut pe toti acesti oameni sa fie cineva. Dar cineva in fata altora, ca aici e buba omenirii, sa existe pentru altii, sa aiba imaginea cat mai frumoasa pentru altii.
  Ce mai face internetul? Ii distruge, ii schilodeste sufleteste, desi ei se pacalesc ca ii ajuta sa “socializeze”, sa se dezvolte, sa cunoasca, sa aiba acces. Acces la ce? La un trilion de informatii, mai putin la sufletul tau? La ce doresti tu de la viata cu adevarat?
  Cu cat zabovesti mai mult pe internet, cautand confirmari, cu atat mai ratata iti este viata. Ratata in sensul de pierduta.

  Ce faceam eu, nu demult? Ce fac toti oamenii “fumosi”, unici”, “buni”, “ingeri pe pamant”, “minuni dumnezeiesti”. Faceam orice sa arat, sa demonstrez, sa ma zbat, sa ofer, sa platesc bunuri, lucruri, obiecte, daruri, ajutor de orice fel, sa ma arata buna, perfecta, gingasa. Ma chinuiam sa scriu literar, mirobolant, unic, sfasietor de frumos, alegand cuvinte cat mai pompoase, intr-un stil cat mai deosebit. Scriam totul cocotata in turnul ala de fildes, cuprinzand cu mintea si sufletul lumea intreaga asa cum ceilalti NU o puteau face -).

  … si din toate astea, nu am ramas decat gingasa, ca asta-mi era singura autenticitate, in rest, toate s-au dus pe apa sambetei…

  Cand? Intr-o zi in care, sinele meu ramanand putin in urma mea din greseala, iar eu departandu-ma bine de tot si uitandu-ma inapoi la mine, asa buna, perfecta, senina, darnica, altruista cum eram, am simtit cum urca dinspre stomac spre creier si apoi spre suflet un fior sublim, divin, nemaiintalnit: “Ce greata mi-e!!!! DE MINEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!”
  “Eu sunt aia suava, perfecta, libidinos de perfecta si buna si candida si empatica si saritoare la orice gest dramatic din jurul meu”?

  Ma uitam la mine si aveam nevoie de antivomitive, lamai, mandarine, orice, numai sa scap de sila ce-mi cuprindea sufletul prea plin de iubire, puritate, gingasie, altruism, lipsa totala de rautate… -)))

  Si-am inceput sa caut, sa sap, sa-mi dau seama ce m-a facut sa fiu asa in doar cativa ani, de ce simteam nevoia de confirmare, de epatare (desi ma simteam si aratam umila in bunatatea mea – cââââââââh!), de ce faceam eforturi crancene ca sa ajut, si apoi sa astept aplauzele si sa culeg laurii sfioasa (“nu trebuia”, “exagerezi”, “nu sunt asa”, “n-am facut nimic”, “era normal sa fac asa ceva” – bleaaaaaaaaah).

  Undeva, acolo, erau niste frustrari, era ceva neimplinit, mi-a fost greu sa-mi gasesc dusmanul, dar pana la urma l-am scos la lumina. Nici macar nu era mare filosofie, ca totusi avusesem o copilarie frumoasa si fericita, cu prea putine neguri care sa ma traumatizeze pe vecie… Stiu si de unde-a pornit, incet, ca o apa linistita curgatoare, si cum a crescut, apoi cum s-a dezvoltat ca o cascada zgomotoasa, stiu si cum uralale celor din jur au inceput sa dea nastere unui cancer care incepea sa-mi manance sufletul (ala adevarat, care nu se lasa descoperit din cauza altruismului si ajutorului neconditionat pe care TREBUIA sa-l ofer lumii, ca doar asa primesti apoi cununa de lauri pe care ti-o lipesti cu cel mai bun superglue de cap, sa fie acolo mereu, s-o vada toti -), stiu si cum cei pe care ii impresionam cu actiunile mele de bunatate imensa (si erau, nu gluma, dar ma lasau stoarsa de vlaga, bani, emotii), imi faceau un deserviciu, hranind monstrul ce voia validare permanenta. Pana nu am aflat ce e cu adevarat in neregula cu mine si ce-mi lipseste de la viata asta (perfecta, buna, superioara, bleah, câh, ptiu!), nu am mai avut liniste!

  In ce stadiu sunt acum? Sunt la un inceput de drum! E unul eliberator pentru ca ma simt in sfarsit originala! Fara darnicii nelimitate, fara “sacrificii”, fara sa mai am minima dorinta sa mai demonstrez ceva cuiva. Am atatea lucruri de facut doar pentru sufletul meu si implinirea lui incat toate celelalte au devenit praf si pulbere.

  Ce vreau sa spun: internetul, oameni buni, este de fapt cel mai mare dusman al nostru. Continuam sa existam in el falsi, fara sa mai avem timp sa ne aflam asa cum suntem cu adevarat, dar mai ales fara sa mai avem posibilitatea sa ne corectam ca sa devenim asa cum vrea sufletul nostru sa existam. Cand ma uit in urma, inca mi-e greata de mine.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 15 Thumb down 11

  • @Ryr,

   Mie mi se pare că ești într-o oarecare eroare. În opinia mea, din tot ceea ce spui tu, nu internetul e dușmanul, ci EGO-ul. Internetul este doar mijlocul prin care îți poți afișa ego-ul în toată splendoarea lui – dacă ăsta ți-e scopul, desigur.

   E ca și cum ai spune că a vorbi la microfon ca să te audă toată lumea e de vină microfonul. Când, de fapt, contează ce și cum vorbești la microfon.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Ryr eu cred că ți-ai dat seama cât erai de naivă și cam regreți că alții au interpretat bunătatea ta cu altceva. E bine că înveți, mai stai pe aici… și o să vezi lecții de viață. Cum a spus și @LauraG mai sus, totdeauna alții sunt de vină niciodata noi!
   @Laurico bineînțeles că e microfonul de vină. Mama lui de microfon!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @ Ryr – mie internetul mi-a adus unii dintre cei mai faini oameni. nu stiu care erau sansele sa ne intalnim si fara net, dar sigur a fost mult mai simplu asa.
   ajut, in masura in care pot, dar niciodata nu raman sa aud “multumescul” – egoist sau nu, o fac, cred, pentru mine. m-am gandit adesea daca, in cazul in care maine cad, o sa existe macar un om care sa-mi intinda o mana. azi stiu ca exista. nu doar unul. dar asta a ramas motorul fiecarui gand de bine, fiecarui gest, fiecarui sprijin, pe care le fac – cred cu tarie ca inainte de vorbe, de sfaturi, de bani, este despre a fi acolo, tacand, fara sa judeci, cand omul are nevoie.
   ajutorul nu este niciodata despre indatorarea omului, ci despre eliberarea lui. sau despre asta ar trebui sa fie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 12

 50. @ventidius, de acord. Cu respect pentru opiniile/alegerile tale.
  De acord cu tine mai ales când o opțiune ar fi Dubai. Am exact aceeași opinie.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 51. Minunat text!
  Nu-i de mirare, Jamilla înseamnă Frumoasă, parcă 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 52. Jamilla, te urmăresc de foarte mult timp asa din umbră😁
  Ești un om fain, ferice de cei ce te-au alături!
  Terorist nu devii din cauza religiei nu islamul te împinge la crimă.
  Eu cred ca Coranul și Biblia încearcă să facă omul mai bun.
  E un verst în Coran care mi-a topit inima : Paradisul se afla sub picioarele mamelor”, („ce verset terorist”)
  Suntem primii la aruncat cu piatra, ce orbi suntem renunțăm sa iubim, sa cunoaștem oameni pe baza unor idei vândute de presă și credem ce alții ne spun!
  Love & Peeace. ALLAH Akbar

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 6

 53. Betteridge’s law of headlines:
  Allah e totuna cu Dumenzeu?
  Probabil nu!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 54. @ tudor – a lu’ Betteridge daca il ignoram pe Murphy si daca anulam faptul ca ar trebui sa fie despre umor, nu despre treburi serioase. altfel, raspunsul este sigur “Da!”

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 7

 55. @Jamilla:
  Raspunsul meu scurt era cat se poate de serios…
  Sunt convins ca cei ce cred in Allah iubesc, pacatuiesc, pretuiesc si se bucura de viata la fel ca ceilalti, la fel ca cei ce cred in Dumnezeu.
  In general oamenilor le e frica de ceea ce este diferit. Si se apara si (se) izoleaza de ceea ce vad diferit. Romania, fiind o tara cu un numar foarte mic de emigranti si cu un numar foarte mic de practianti ai altor religii decat cea crestin(-ortodoxa) are pe deplin ocazia sa-si dovedeasca intoleranta.
  Pe de alta parte religia musulmana este destul de adesea observata (in sensul de practicata) ca o regilie-stat sau ca un stat-religie: Pacatosii nu ajung in iad sau se reincarneaza in broasca ci sunt executati in piata publica. In istorie, de prea multe ori religia crestina a fost practicata la fel sau chiar mai rau.
  Din pacate, religia are un efect asupra societatii.

  Uite o erezie a lui John Lennon:

  Imagine there’s no heaven
  It’s easy if you try…

  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion, too
  Imagine all the people
  Living life in peace…

  Inshallah!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @ tudor – Mashallah! E una dintre melodiile mele preferate.
   ganduri bune!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 5

 56. Mda..un articol ok, însă pînă la final am asteptat sa gasesc macar un mic eseu pe tema din titlu.
  Eu am crescut în Cluj, foarte aproape de căminele (studențești) din Hașdeu. Nu prea am întîlnit situații ca cele descrise de tine (nu înseamnă că le contest). Era plin de studenți străini, mulți cu familiile lor cu tot. Ne jucam cu copii arabi, negri, persani, fără să ne pese. Unii nici nu știau românește si nici noi vreo alta limbă. Nu eram complexati de ce aveau ei, singurul lucru care ne bucura cu adevărat sa il primim era banală (acum) gumă de mestecat.
  Am avut chiar o fetiță în clasa Bemba Valerie, o mică negresă din Congo belgian. A acceptat-o întreaga clasă si profesorii fără probleme. Mama, educatoare, a avut mulți copii străini în grupa de asemenea. Imi amintesc dr Armel, Dondon si alții.
  Poate ai nimerit tu cartierul nepotrivit sau oamenii nepotriviti. Cum ziceam, oarecum eu am crescut printre ei. Și ai mei nici nu s-au speriat, nici nu mi-au interzis sa merg pe acolo. Și nu eram unul, ci o gașcă întreaga de copii care ne întîlneam “la cămine” (situate în incinta unei foste grădini botanice) sa ne jucăm, fiindcă era ca un parc si fiindcă era diversitate. Studenții se jucau cu noi, jucam fotbal si primeam ciocolată sau prețioasele gume ca premiu, etc. Nu stiam ce-i rasismul. Am avut coleg țigan, la care am fost în casă, mama lui ne punea sa mîncăm si nu aveam nici o problemă. Era curat la el, părinții lui lucrau si făceai eforturi ca el sa faca școală și era perfect integrat.
  Regret că asta a fost copilăria ta. Dar te asigur ca dacă locuiau pe strada mea, nu ai fi avut destul spațiu pentru copiii veniți la ziua ta😄

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @ Mihai – asa cum am spus, noi, copiii, nu intelegeam niciodata ca suntem diferiti. o intelegeau parintii lor altfel. parintii aveau o problema cu ce nu imi pot aduce ei mie – noi nu. joaca era faina pana apareau ei 🙂
   pies. titlul nu este al meu. eu scriu de obicei sub Franturi, dar asta stii deja

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 6

 57. Jamilla, sunt clujeanca si cunosc un iordanian de peste opt ani de zile. Are doctorate peste doctorate, in matematica, unul dintre titluri fiind luat in Romania. Are 41 de ani. Bea, fumeaza, se culca cu femei, insa la ore fixe asculta El-Khoran pe telefon. Daca ii vorbesti despre Isus Cristos e ca si picurat cu ceara. Pentru el, femeile sunt niste obiecte.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @ Adda al – nu inteleg ce anume vrei sa expui sau sa demonstrezi cu iordanianul pe care-l stii. la doua blocuri de mine, un roman si-a injunghiat iubita si a fost arestat. bea mult, fuma mult si consuma sigur substante care ii lasau urme pe piele. era foarte respectuos cu noi, vecinii de cartier, mergea la slujba de Paste – il veneam venind cu lumina. Totusi, isi trata iubita ca pe un gunoi, ajung la gestul mentionat mai sus.
   ce spui tu de fapt? ca ar merita sa judec pe toata lumea prin prisma lui?
   nu stiu ce este El-Khoran, deci nu inteleg ce asculta.
   Ganduri bune!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 7

 58. Mihai, draga, eu am luptat mult sa ma inscriu pe acest site bun. Cu Jamilla asta, cred ca voi face unsubscribe.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @Adda al, ha? Cum adică ai luptat mult? Cu cine? Și de ce? Și cine a câștigat?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 59. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 9

  • Jamilla. Un proverb mongolez spune: “Sa nu vorbesti urat despre tara care iti da apa”‘. Nu sunt inventii vocale. Ar fi bine daca nu ne-ai mai stresa. Nu stii ce zi avut si doresti sa-ti spun smile, acum. Tu faci poze. Eu sunt patron la 2 firme. Pozeaza-ti tu … si pune smile, asa cum vrei.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 12

 60. Invata sa scrii corect, isteato! Si citeste mai intati contextul, nu-mi da tu, mie, replici inutile. Dupa punct propozitiile se scriu intotdeauna cu majuscule! Si asa cum tu batjocoresti limba romana, am scris si eu El-Khoran, adica Coranul tau, desteapto! Eu nu cunosc araba, tu le stii pe toate!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.