Mult stimate domnule blogger,

Cu uimire am citit articolul dumneavoastră în care scrieți despre noi, șobolanii, înfățișându-ne ca pe niște oportuniști de teapa lui Ponta ori Andronescu. Nu știm ce am făcut atât de grav în istorie pentru a ne eticheta astfel, însă dorim să ne exprimăm indignarea de a fi asociați cu asemenea specimene umane, pe care voi, oamenii, ar trebui să vi le asumați, nu să le pasați pe blana noastră. Voi scrie câteva rânduri în care sper să regăsiți poziția noastră cinstit-întunecată, fără de care omenirea nu ar mai fi ce a fost! (cu ciumă cu tot!).

Ne-a întristat faptul că ne credeți lipsiți de moralitate, căci istoria vă spune că noi am dus până la capăt îndatoririle noastre din regnul animal. Încă de la Noe încoace ne știm locul și rostul și ne surprinde alăturarea noastră cu specimene umane greu de înțeles.

Multe metafore nepotrivite s-au făcut de-a lungul timpului (și aici am vorbit și cu Societatea Șerpilor Fără Frontiere, Năpârcile Cinstite, Hiene cu Suflet, Vulturi Așa-cum-Sunt) și am observat o oarecare ușurință de a agăța de blana/pielea/penajul nostru niște etichete care sunt doar omenești. Vă rugăm să vă luați nereușitele specimene înapoi, să vi le asumați și – eventual – să le comparați cu chestii neînsuflețite, precum rahații în mii de culori și forme care se regăsesc pe ulițele patriei voastre, cu scuipați, flegme și pungi de gunoi menajer lăsate la voia întâmplării. Acelea vor fi fericite să fie asociate cu numele menționate, dar noi ne exprimăm profunda îngrijorare pentru deteriorarea imaginii noastre prin asocieri ca acelea făcute prin scrierea dumneavoastră.

În speranța că veți lua atitudine, (și veți schimba poza, care surprindea doi tineri însurăței – Șobo și Șobby – la cununia civilă, fotografie pe care ați folosit-o fără drept la o scriere despre doi idioți ai regnului dumneavoastră), vă asigurăm de toată stima noastră, și, la o adică, de sprijin în ceea ce privește o chestie măreață în țară, demnă de televiziunile de pretutindeni! În numele lui Steinbeck, al întregii literaturi cu și despre șobolani, al întregului Zodiac Chinezesc, vă solicităm o spălare a imaginii noastre șobolănești, dezicerea oricărei asemănări cu Victor Viorel Ponta ori  Ecaterina Andronescu! Putem să ne cățărăm, dar numai în spiritul regnului nostru, putem face multe, dar nu ne pătați onoarea de șobolani!

Vă mulțumim pentru scrierile dumneavoastră, vă urmărim cu interes din hrubele gândirii noastre, vă rugăm să continuați a combate dar fără a vă lega de necuvântătoare, oricât la îndemână ar fi! Vă asigurăm de tot sprijinul nostru, la nevoie!

Cu stimă și mustăți îndatorate,

Societatea Șobolanilor de Pretutindeni