Postează în toate rețelele sociale cât mai multe fotografii cu zăpada. Bine, știm cu toții că Facebook-ul e baza, dar nu e cazul să fii atât de ignorant încât să uiți de Instagram. Dacă nu ai un telefon care să-ți permită poze cât de cât decente, pune măcar un status deosebit de genul “afară ninge”. Merge și varianta quiz scurt: “voi ați văzut că ninge?”.

Dacă pleci cu mașina, sper că nu ești atât de idiot încât s-o cureți de zăpadă. Cel mult pe parbriz, în dreptul șoferului, și asta dacă vrei tu neapărat, nu e obligatoriu. Pentru ce naiba să pierzi timpul cu așa ceva, când oricum o să se topească toată după ce se încălzește în interior? Sau o să zboare în jerbe grațioase, în toate direcțiile, când conduci prin oraș. Mult mai important e să te scuturi bine pe picioare când urci la volan. Doar nu ești nebun să bagi zăpadă pe preșuri? Se fac bălți și umezeala duce în mod sigur la reumatism.

Știi zloata aia apoasă neagră-maronie care formează băltoace imense în toate intersecțiile din a treia zi după ce-a nins? Hai că trebuie s-o știi. Ei bine, aia se înlătură eficient de pe carosabil într-un singur mod: treci cu viteză prin ea în apropierea trecerilor de pietoni aglomerate. Nu glumesc, va rămâne îmbibată pe hainele fraierilor pe care i-ai stropit, deci n-are cum să se mai întoarcă înapoi, pe carosabil. Ah, nu-ți bate capul cu ăia de pe trotuar, ce, i-ai pus tu să meargă pă jos? Niște loseri.

Ai ceva treabă prin oraș? Nu te lăsa intimdat de nămeți. Odată ajuns la destinație, dacă printre mormanele de zăpadă vezi vreun loc de parcare complet deszăpezit, nu sta pe gânduri, pune-ți mașina direct pe el. Doar e curățat și pregătit special pentru tine. Sigur, fraierii spun că există șanse să fi ocupat locul unuia care a dat două ore la lopată, dar nu e adevărat. Explicația reala este că după ce ninge zdravăn, prin oraș umblă o ceată de curățători de locuri de parcare, cu abilități de medium. Ei bine, ăștia știu, prin puterea gândului, unde ai tu treabă și până să ajungi îți și pregătesc locul de parcare. Ah, dacă la întoarcere găsești în parbriz un bilet pe care scrie “să-ți fie rușine, puteai să lași măcar un număr de telefon”, ignoră-l. Oamenii sunt invidioși pe tine ca te descurci în orice situație și d-aia.

Dacă ești un defavorizat al sorții nevoit să se deplaseze pe jos, nu te impacienta, ai și tu destule chestii cool de făcut pe prima zăpadă. De exemplu, dacă te întâlnești întâmplător cu Lili, fosta colegă de bancă din generală, pe care n-ai mai văzut-o de la nunta lui Gelu, este obligatoriu să depănați amintiri fix pe poteca aia îngustă, formată în prima zăpadă, pe care încearcă se se deplaseze lumea. Dacă se grăbesc, să vă ocolească, dă-i în plm, e mult mai important că ăla micu al lui Lili face căcuță moale de două zile și că bărba-su s-a lăsat de fumat.

Te simți în vână și te-ai apucat să-ți cureți mașina și să deszăpezești în jurul ei? Sper că nu ești atât de fraier încât să strângi zăpada într-un singur loc de unde s-o poată lua ușor băieții cu plugurile. Asta fac amatorii. Tu o arunci în stradă, pe carosabil, ca s-o poată pune la loc primul plug care trece pe lângă tine. E mult mai fun și n-o să te plictisești.

Dacă locuiești la țară, ești cel mai fericit, pentru că practic nu ai de făcut nimic. Doar stai în pat și aștepți sa vină armata să te deszăpezească. Dacă nu curtea ta, măcar drumul până la cârciumă. Totuși, dacă ești printre cei gospodari care nu pot sta locului fără niciun fel de activitate, poți să pui mâna pe telefon și să suni la 112 ca să-i grăbești un pic. În caz că fac figuri, închizi și suni la televiziuni, se rezolvă instant.

Ah, cât pe ce să uit ce era mai important. Pentru locuitorii marilor orașe: să nu cumva să vă mișcați cururile din casă la dat zăpada de pe trotuarul din fața blocului. În primul rând pentru că e sub demnitatea oamenilor normali, cu joburi stabile și situație, iar în al doilea rând că nu e treaba voastră. Păi de-aia plătești tu taxe și impozite la stat, ca să faci treaba primăriei?

Mno, cam astea sunt chestiile de bază dacă vrei să treci de prima zăpadă adevărată fluierând.

mihai_vasilescu_zapada_bucuresti