Mai știți voi ploaia aia de zilele trecute. Aia care a pornit într-o duminică și s-a mai oprit după aproape o săptămână? Fix într-o după amiază din asta când turna afară de ziceai că ne pregătim de un nou potop, colega mea Gabi (e șefă-mea, da’ să nu mai ziceți nimănui) avea o întâlnire la care trebuia musai să ajungă. S-a uitat ce s-a uitat în zare, dar dacă a văzut că Noe nu mai apare cu arca, și-a zis că mai bine comandă un Uber. Zis și făcut. A venit Uber-ul și-a purces la drum.

Acu’ voi știți că în orașul ăsta (despre București zic) jumătate dintre cetățenii posesori de automobile își folosesc mașina pe post de umbrelă. Iar asta înseamnă că, la primii doi stropi de ploaie, practic poți să te deplasezi pe jos mai repede. Așa că vă dați seama cam cum se circula pe potopul despre care ziceam mai sus, da?

Buuun, s-a târâit Uberul purtător de șefă ce s-a târăit, dar după vreo oră așa, șoferul a tras pe dreapta și, out of nowhere, s-a pronunțat ferm:

– Gata, trebuie să coborâți, vă las aici!

Gabi a crezut că e un soi de glumă și a râs bine de tot, în timp ce privea la ploaia care producea adevărate cascade pe caroseria mașinii. După care s-a uitat din nou la fața șoferului și n-a mai râs, omul era cât se poate de serios. A încercat să-l ia cu duhul blândeții:

– Știți, n-am ajuns la destinație, o sa cobor când ajungem…

Dar omu’ era pe treaba lui, nu admitea replică, a întrerupt-o ferm

– Am încheiat cursa, gata, vă rog să coborâți! 

Stupefiată, femeia a încercat măcar să afle care e motivul acestei hotărâri bruște și neașteptate. Adică l-a întrebat de ce nu pot merge în continuare până unde avea treabă. Răspunsul?

– Pentru că e aglomerat, doamnă, nu vedeți că abia ne mișcăm?

Pam-Pam!

Mno, evident a doua zi ne-a povestit pățania și-am râs la firmă, dar dincolo de orice glumă întrebarea rămâne: ce-o fi avut în cap nesimțitul ăla de și-a permis așa ceva? Dacă mă nimerea pe mine în mașină, scriam email-ul prin care-i făceam reclamație de acolo, de unde ma lăsase, din ploaie. Și-l mai scriam și a doua zi, și a treia, il scriam zilnic până îl dădeau afară. Iar problema este că aud din ce în ce mai des oamenii din jur plângându-se de serviciile Uber. Și mă oftică rău treaba asta, pentru că sunt fan și folosesc aplicația ori de câte ori am ocazia.

Mă întreb dacă n-are legătură cu scăderea prețurilor și cu faptul că au acceptat și mașini cu vechime de până la 15 ani. M-aș enerva groaznic sa se „taximetrizeze”  (iete că am inventat un cuvânt nou) și Uber-ul. Nu de alta, dar eram asa liniștit că nu mai trebuia să mă cert și să mă enervez cu toți șmenarii care, în lipsă de ceva mai bun, învârt de covrig prin oraș. Da, da, știu, sunt eu nebun, doar s-a dovedit că există și taximetriști mișto. Nu zic, or fi, problema e că-i numeri pe degetele de la o mână. Pe toți!

mihai_vasilescu_taxi_uber