Am tot ajuns pe-acasă mai târziu zilele astea si, tot preumblându-mă prin oraş, la un moment dat am constatat o chestie: fetele din Bucureşti sunt deosebit de curajoase. Mi-am dat seama de asta, într-una din seri, pe când mergeam pe o stradă mai mult sau mai puţin iluminată şi din sens opus se apropia o tipă care avea căşti in urechi. Câteva sute de metri mai încolo, pe aceeaşi stradă, hop, încă una tot cu muzică direct pe timpane. Trebuie să mai zic că se întunecase de mult, trecuse de ora 21.00.

Nu sunt vreun panicos, nici nu mă sperii şi de umbra mea, dar vă spun că eu n-aş face asta în veci. Din momentul în care ţi-ai obturat auzul cu bună ştiinţă, pur şi simplu nu mai poţi fi prezent decât la ce se întâmplă în faţa ta. În rest, orice s-ar petrece te va lua cu desăvârşire prin surprindere. Şi credeţi-mă, nu mă refer în niciun caz ls situaţia în care un admirator înfocat te va bate pe umăr ca să te întorci şi să te emoţionezi toată când îţi oferă, în genunchi, un buchet de flori (mă rog, în cazul meu ar cere, cu lacrimi în ochi şi mâinile împreunate a rugă, un autograf). Nici când alergam în parc şi ascultam muzică, nu stăteam cu ambele căşti în urechi. Voiam să fiu prezent la ceea ce se întâmplă în jurul meu, inclusiv în spate.

Pentru că, da, la asta mă refer. Am folosit mai sus termenul “curajoase”, dar cred că mai corect ar fi fost “inconştiente”. Cred că în ţara asta eşti suficent de expusă doar prin faptul că esti fată şi mergi singură noaptea pe stradă. Pentru ce mama naibii să mai cresti gradul de expunere şi băgând căştile alea in urechi, ca să poţi fi luată ca din oală de orice dement care a sesizat că eşti compet ruptă de realitate si prin urmare a hotărât că poate să-ti facă nişte chestii?

Şi nu vorbesc musai despre vreo tentativă de viol (că românul moare de foame şi stă prost cu erecţiile pe stomacul gol), deşi este foarte posibilă şi asta. Nu, fato, mă refer la vreun idiot care a hotărât brusc că telefonul de la care asculţi tu muzică ar sta mai bine la el în buzunar. Şi ţi-l ia cu tot cu geantă, ca să fie sigur. Poate că ăla n-ar fi avut niciun fel de intenţii dar de ce să nu profite, dacă tot i-aţi dat voi ideea?

Nu mai judecaţi oamenii după voi. Pentru că asta este una dintre marile greşeli pe care le comitem: credem ca alţii n-ar face lucruri de genul celor de mai sus sau, şi mai rău, că nu ni se pot întâmpla nouă. Ceea ce este perfect adevărat, până când ni se întâmplă.

Iar astea sunt doar două situaţii care presupun eventuale intenţii necurate. Dar mai există şi accidentele. Poate urcă pe trotuar vreo maşină scapată de sub control. Dacă eşti conectat la ce se întâmplă, te salvezi doar întorcând capul ca să vezi ce-i cu zgomotele suspecte. Sau se repede un câine să te muşte. Nu ştiu dacă aveţi habar, dar câinii atacă pe la spate în 99% din cazuri. Ai trecut pe lângă unul fără să-l observi sau iese dintr-o curte şi te face franjuri până să te prinzi tu ce se întâmplă.

Fetelor, scoateţi naibii căştile alea din urechi, ca nu moare nimeni daca nu ascultaţi muzică în cele câteva zeci de minute pe care le parcurgeţi mergând pe jos prin oraşul ăsta plin de demenţi, cocalari şi hoţi!

P.S. N-am mai pomenit nimic despre halul în care ajung săracele timpane, după câţiva anişori de pompat supra-doze de decibeli în ele.

mihai_vasilescu_casti

 

sursa foto