Am mâncat zilele trecute o chestie raw-vegană denumită pompos „Snickers”, evident după batonul cu același nume. De fapt, mint, am încercat să mănânc, pentru că rar am pus gura pe ceva mai rău la gust, n-am știut cum să ajung mai repde la gunoi să fac „Snickersul” dispărut mai repede din fața și din viața mea.
Dar capacul mi l-au pus niște mici din quinoa. Aham, ați citit bine, mici din quinoa. Dar p-aștia n-am mai avut curajul să-i gust, doar am luat act de prezența lor, în timp ce mă gândeam c-ar trebui să fie interzis prin lege să poți folosi cuvintele „mici” și „quinoa” în aceeași propoziție. Cocoșatu’ cred că se răsucește în mormânt.
Nfine, ce voiam să vă-ntreb, ați observat că mai toate mâncărurile sau dulciurile vegane și raw-vegane au nume de produse obișnuite, cât se poate de ne-vegane? Mai mult de atât, nu numai că le denumesc la fel, dar de multe ori arată chiar mai bine decât originalul. Singura problemă apare în singurul moment care contează cu adevărat, adică atunci când încerci să le mănânci.
La o simplă căutare pe google, pe lîngă micii și snickers-ul despre care tocmai am zis mai sus, o să găsești resturante și site-uri cu mâncare raw-vegană care livrează chestii ca:
Cheescake. Pentru că, desigur, o denumire de genul „prăjitură raw-vegană care seamănă a cheescake, dar nu este” n-ar avea niciun succes la hipsteri. Laptele de soia fiind singurul ingredient care ar aduce cumva, mai de departe așea, a produs lactat. A propos, știe cineva cum se mulge soia? Sau migdalele?
Tort de ciocolată. Nu glumesc, oamenii exact așa le denumesc, deși pudra de cacao este singurul lucru care amintește cumva de ciocolată în toată combinația asta. Dar doar amintește, totul se termină când iei prima înghițitură. Hmm, v-am povestit că eram odată la ziua unor prieteni, un cuplu de vegani d-ăștia, și când am văzut-o pe ea curățând de zor la niște sfeclă roșie, m-a mâncat în fund s-o întreb la ce-i trebuie? Răspunsul a fost prompt: la tort. Ooooooook.
Cartofi prăjiți. Doar că nu sunt cartofi, sunt niște fâșii de gulie sau cotor de varză care nici macar nu sunt prăjite, pentru că un raw-vegan care se respectă nu mănâncă nimic ce a intrat, într-o formă sau alta, în contact cu focul. Dacă vă ispitește cineva vreodată cu așa ceva fugiți și tăiați orice legătură cu persoana în cauză, e clar că nu vă vrea binele.
Pop-corn din conopidă. Am mâncat. Am crezut că mor. Nicio legătură cu pop-cornul, desigur. Dar, pentru că mi le-am cumpărat singur, n-am avut pe cine să dau în judecată pentru daune irecuperabile asupra psihicului meu.
Ciorbiță rădăuțeană cu pleurotus. Jur, am văzut io așa ceva, dar n-am avut curaj să citesc din ce e făcută smântâna cu care era dreasă.
Icre de cânepă. Cânepa o avea ea multe proprietăți benefice, dar mă îndoiesc tare de tot că se poate transforma în icre. Poate doar dacă fumezi suficient de multă.
Bomboane Raffaello. Zise și „dragă, chiar zici că sunt Raffaello, nici nu simți diferența”, deși ar simți diferența și un individ care s-a născut fără gust și miros, ar simți diferența până și un stâlp de telegraf, ar simți diferența și coșul de gunoi în care le arunci ca să scapi de ele.
Mno, ați înțeles ideea, aproape toate mâncărurile raw-vegane le imită p-astea ale noastre, ale sălbaticilor care ne hrănim cu stârvuri. Ceea ce mă duce la o singură concluzie: cetățenilor raw-vegani le e dor de o fleică cinstită, la grătar, ca de mamele domniilor lor.
Atâta carne pe pământ și ei aleg să halească ierburi nefocuite 😜 Împătrățise-le-ar roata la trotinetă!
Comentariu beton!184
Alooo, până la trotinetă!
Poare fi raw veganul vieții când aud cum sfârâie pe grătar ceafa de porc salivez instant. După ce că muncim ca sclavii, ca suntem furati, mintiti, manipulati la orice pas sa ne mai și chiuim mâncând buruieni crude… Nu mersi !
Și da recunosc… Am ceva kg în plus nu din cauza de glandă ci din cauza ca sunt extrem de sedentara
Comentariu beton!156
Doar nu îi vrea să mănânci în fugă …
Comentariu beton!102
Trăim în vremuri în care mâncarea ca la ţară, cea sănătoasă fără e-uri, a dispărut. În prezent, pericolelele din farfurie pândesc la fiecare înghiţitură şi până şi cei mai preocupaţi de un stil de viaţă cât mai sănătos nu ştiu cu adevărat ce mănancă. Într-un top al toxicităţii alimentelor care formează baza hranei omeneşti, carnea ar conduce detasat, fiind hrana cu cele mai nefaste efecte pe termen lung asupra organismului.
Se dezbate încă. Ce zici?13
Gabi Prisecaru, te înșeli de doo ori,
o dată că nu a dispărut nici carnea, nici vegetala nechimizată, nu doar eu îmi cresc ce killăresc pentru maț, salăți și orătănii,
a doua oară că veghetalele sunt MUUULT chimizate CA CĂrnurile,
de paregzamplu țărănetele la găini le dă iarba din grădină, porumb din producția proprie sau furaje, astea au ceva adaos de minerale și vitamine de sinteză, dar la vegetale ierbicidează, dă cu pesticide, îngrășăminte chimice, wtf.
Nu se cresc pentru vânzare plante neotrăvite chimic.
Comentariu beton!28
Acum peste 10 ani am decis să iau în serios varianta unei vieți sănătoase, așa că am trecut la bucătăria raw. Dacă gustul pentru felurile principale l-am dres din mărar, busuioc, suc de rodie, wasabi și trufe, la capitolul deserturi m-am lăsat păgubașă. Caloriile per porție la o prăjitură raw sunt duble, iar gustul nu poate fi cu nimic mai bun decât al fructelor în stare naturală. Și uite așa, după o săptămână de trai raw vegan și 1kg și jumătate în plus la purtător, am legiferat că singurul preparat raw pe care îl voi mai face sunt ardeii umpluți cu chinoa și ciuperci. Dacă e sa vorbim totuși despre icre raw vegane, recomand cu căldură hrișca făcută pastă, cu lămâie, ulei (de măsline ori susan) și ceapa verde tocata mărunt. (Eu am pus totuși apă clocotită peste hrișca și am lasat-o o noapte.)
Comentariu beton!12
Sincer, eu am mancat chestii raw vegane la un botez si chiar au fost bune.
Comentariu beton!57
Aham. Când n-ai altceva, bună și rucola.
rucola e delicioasa 😇
Comentariu beton!46
Nu’ș ce ai cu rucola că-i foarte bună… Desigur, într-o salată pe lângă friptură 🙂
Comentariu beton!119
Ciorba de pleurotus e ok, doar ca dreasa cu smantana. Si fiarta. Bine, n are legatura cu raw veganii , dar e buna.
Comentariu beton!83
Și supa de roșii e bună, dar nici aia n-are legătură cu raw-veganii. 🙂
Copy Paste Mode on
Un taran merge cu caruta trasa de un cal, pe drum si il opreste un politist care ii spune:
– Ce ai in caruta?
Taranul:- Niste bidoane cu lapte
Politistu:- Ce fel de lapte este in ele?
Taranul:-Lapte de cocos!
Politistu:- Da-mi si mie sa gust!
La care taranul ii da si politistului un bidon, pe care politistul il termina foarte repede si spune ca a fost gustos ii multumeste taranului,la care taranul raspunde:
– Cu placere!!! Diii Cocos!!
Comentariu beton!191
Frate, au un gust înfiorător. Într-o vreme am încercat să ţin o dietă vegană, nu raw-vegană. Tot timpul mi-era foame şi îmi chiorăiau maţele, de mi-era şi frică să plec la drum mai lung. Aveam o prietenă care făcea chestii din astea raw, dar m-am lăsat păgubaşă după primele spaghete de dovlecei. Adică dovlecel crud, tăiat fâşii subţiri. Brrr, mă înfior numai când mă gândesc.
Am ajuns la concluzia că viaţa e prea scurtă să mă chinui în halul ăsta.
Cine vrea, n-are decât.
P.S. Avem dentiţie de OMNIVOR.
Comentariu beton!165
Dentiția ca dentiția, da’ unii au stomac de rumegătoare că altfel nu îmi explic unde încape atâta șhaorma cu dă toate 😜
Comentariu beton!64
Pai… Da alea nu sunt spaghete… Sunt dovlecei taiati fasii.. De ce le-ar numi cineva spaghete. E ca si cum ai spune ciocolata unor boabe de cacao… La fel ca si cartofii prajiti care sunt de fapt fasii de telina.. Nu e ca si cum creierul chiar nu stie ca alea sunt ce sunt chit ca tu le numesti altfel. Si atunci de ce n-ar putea spune rosie unei chiftele din carne, ca tot rotunda e…
Comentariu beton!68
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.35
Nu avem dentitie de omnivori. Ursul are dentitie de omnivor, seamana dintii tai cu ai ursului? Nu sunt nici vegan si nici vegetarian, dar accept ca mananc ce mananc ca asta imi place, nu ca asa „trebuie”. Sistemul nostru digestiv nu e de carnivor, avem enzime digestive in gura (carnivorele/omnivorele nu au asa ceva), lungimea tractului digestiv este de 4-5 ori mai lunga decat la carnivore, nu avem nici canini si nici gheare. Daca iti dau o gaina sa o mananci si esti cu mainile goale, nu ai foc, nu ai cutite, mori de foame langa ea.
Initial am crezut ca a amestecat dovleceii cu spaghete 😂 si incepusem sa ma gandesc la un sos alb… abia apoi am inteles ce ziceai 😂
La mine totul e până la mâncare. Este singurul lucru la care nu mă pot abține. Zilele trecute a venit un furnizor să ne anunțe că are în portofoloiu oale și cratițe din ceramică. A încercat să ne explice despre calitățile lor. Mă rog, chiar a explicat, doar că eu cu un coleg de-ai mei (care a slăbit vara asta. A ajuns la 118 kg) deja ne imaginam ce-am putea găti în ele. Musaca cu multă ceapă verde, varză cu rață (de la Lidl), sarmale, eu chiar am riscat și-am pomenit de o ciorbă de fasole cu afumătură și cu salata de ceapă roșie. Am plecat cu cratița acasă în brațe, deși are o tonă jumate. De câteva zile gătesc ca nebuna. Aseară chiar am făcut în ea o tartă cu zmeură. Moment în care copilul m-a declarat „mama secolului”.
Comentariu beton!215
„Am plecat cu cratița acasă în brațe, deși are o tonă jumate.”
Fooorrrțaaaa Elenaaaaa !
Ps. Băi care aveți de mutat divane ? Dă-i dreaq dă blogări, tocmai am găsit giuvaerul/nestemata cărăușilor 😜
Comentariu beton!90
Ce mutat divane, nene? @Eleno, ia-o cu tine și vino să-mi faci o demonstrație live. Vreau să văd cum iese fasolea în cratița aia. 😁
Comentariu beton!51
Mno… divane, divine, didine … cam tot p’acolo 😜Bine, tanti ?
Dacă vrei să vezi, roag-o să îți facă un laiv pă fakebuci și să îți trimită o pungă eco cu miros😜
Doamna @Elena, nu te duci nicăieri !!! Ai înțeles? Burgheza asta vrea să te exploateze și în plus fasolea nu e migratoare/călătoare. E raw-mânească!!!
Comentariu beton!71
@HM, corect e sexploatez, io așa știu. Las’ că fac cinste cu ingredientele, @Elena tre’ să vină doar cu utilajul. 🤪
Comentariu beton!24
@habare, stai cuminte cu căratul divanelor. Nu car decât mâncare.
Comentariu beton!28
@didino, viu!
Bilete de avion am.. :)))))))
Comentariu beton!27
@Eleno, fă loc pă piept. Lângă medalia pe care ți-a dat-o fiu-tău tre’ să încapă și aia cu „musafira secolului”. 😀
Comentariu beton!34
Hai să nu începem cu glume d-astea „fă loc pă piept”, da?
Comentariu beton!39
De ce nu, @Eleno? În total o să ai patru, e număr cu noroc. 🤪
Comentariu beton!28
Și marca de la oala de o tonă jumate nu ni se împărtășește?
Am mâncat câte ceva raw și a fost acceptabil.Daca eu nu mănânc raw nu văd de ce m-ar interesa cu ce se hrănesc alții.Nici măcar nu mă deranjează.Este opțiunea fiecăruia,nu este ca și cum mi-ar îndesa careva bucatele raw vegane cu japca pe gât.Chiar nu mă interesează ce dietă are un altul.Spre deosebire de jegoșii care fumează, în aer liber, dom’le.
Comentariu beton!93
Ro- Alert! Raw- Alert! Rău- Alert! 😜
Salut Edel…! Cf ?
Comentariu beton!29
Man, vezi c-au făcut nemții aia ceva cu simțul tău al umorului. Dă-i în judecată sau ceva.
Fumatu’ în 2019 este la fel de actual ca și căsătoriile aranjate, miresele virgine și grasele cu tiroidă și stomacul mic.Este anacronic și deranjant.
Se dezbate încă. Ce zici?44
Ia lăsați nemții în pace, că de la ei vin și n-au nicio vină. Ba chiar sunt haioși tare. La ei la crâșmă, frunzărim meniul, vine chelnerul să ia comanda.
– Auzi, Gogule, adu-ne un ciolan d-ăla cu varză. Porția e de două persoane, nu?
Se uită ăla ca la vrăbiuțe africane la noi, cu oleacă de milă și zice:
– Porția e pentru o persoană, dar o puteți împărți… dacă doriți.
Băi, și a venit mâncarea. Ceva peste un kil’ avea ciolanul ăla și cred că ne-au trântit juma’ de butoi de varză pe platou.
Comentariu beton!93
De aia nemțoaicele arată după treijdeani ca Nicu Vlad bolnav de halitul compulsiv.De la dieteticul schussel pă sauerkraut.
Comentariu beton!49
@didina Suflete miloase nemțălăi ăia. Te-au văzut femeie adevărată și nemulțumită și au încercat să te potolească😜 Păcat că n-au reușit. Încearcă și tu bucătăria japoneză sau moleculară 😉.
Trebuie să avem grijă cine accede la ciolan ca să nu rămânem varză. Votaț didina! – această răpitoare gastronomică internațională dă bun gust😎🤗
Comentariu beton!40
Mmm…sushi. 😁🤤
@HM, drept pedeapsă pen’ că mi-ai făcut poftă, ar trebui să te pun să faci livrare. Porție triplă să fie, că și adolescentelor le place.
Comentariu beton!18
Io-i inteleg, le respect alegerea, unele chestii le-as incerca, dar denumirile astea copiate din tabara adversa denota frustrari mari…o fi greu!
Exact la fel sunt si cei care clameaza postul cu carnati de soia.
Comentariu beton!44
Si matraguna e planta naturala si de ce expresia „m-am ingrasat ca vaca”, daca vaca consuma doar iarba?
Comentariu beton!48
Iată o dilemă filosofică. Așteptăm lămuriri.
Comentariu beton!22
Auzi, @Vasilescule, eu vreau să știu de ce ți-ai cumpărat „popcorn” de conopidă. Ai pierdut v’un pariu sau te amenința cineva cu arma?
Comentariu beton!67
Umeori fac lucruri pe care nu mi le pot explica nici eu.
Mai cumpar si eu prostii de genul asta ca le gasesc la 50% reducere si-s la dieta vesnica, dar din toate experimentele, din greseala am nimerit odata ceva chipsuri de soia bune.
0 0
Chestia din poză ce ar intenționa să fie? Lasagna? Hipermetropia mea spune, de departe, că nu pot fi „înșelată” cu așa ceva.
Eu am altă…… nelămurire. Raw-veganismul lor se aplică, hmmm, în toate aspectele vieții lor de hipsteri?
Eu gătesc o ciorbă de burtă de zice bărbatul meu că e mai bună decât cea de la cel mai bun restaurant din oraș. Cum se face raw-vegană?
Comentariu beton!25
N-auzi soro ca e de pleurotus fara smantana si mai nefiarta asa adica precum sexul fara sex ci imaginar. Nu vreau sa dezvolt ca devin de banat pe blog de-a dreptul dar am ceva vorbe in buzunar acum.
În primul rând nu știu ce ai cu Nea Sandu (Cocoșatu’) că e bine merci, sănătos.
În al doilea rând nu înțeleg de ce ai înlocui cartofii cu dovlecei sau porumbul cu conopidă….că doar nici cartofii nici porumbul nu sunt extrase din porc!
…..de ce le e dor raw-veganilor nu știu, dar sigur organismul lor țipă după puțin echilibru alimentar.
Comentariu beton!39
Stai, mă, Cocoșatul nu a murit?!
@Elena, nu. A murit patronul cârciumii. Nea Sandu încă frige micii.
Comentariu beton!17
Sau echilibru mental
Migdalele și soia se mulg greu pentru că au tzâtze invizibile…de aia laptele stors din ele e mai scump…trebuie cineva cu brevet, pt că boabele astea sunt nărăvașe și dau și cu piciorul când le tragi de tzâtze…🤪
Fără carne viața e „pustiu”…
Comentariu beton!82
Daca citesti etichetele produselor destinate vegetarienilor…apai numai sanatoasa nu se poate numi chestia aia. De raw vegani nu zic nimic ca ei par a manca doar seminte si derivatele lor. Imi zicea cineva ca nu merge la noi in tara in vacanta ca nu are optiuni… Pai frate daca tot esti vegetarian si iti obligi si copilul la acelasi regim… Inseamna ca e ok sa mergi si sa mananci doar salate sau doar aperitiv, respectiv cartofi ori orez, desi eu cred ca exista destule locuri unde sa gasesti si o vanata la cuptor, o supa de linte, etc. E drept ca in privinta celor ce adopta asta cu raw, e sanatos sa mananci multe chestii crude, ca si cei de la tara fac asta, cel putin aia in varsta. Insa toate rudele mele care au trait pana la 90+ ani, aproape de 100, au bagat si sfanta slana afumata si tuica, de care toti fac misto acum si oricat de cliseu ar fi, asta e adevarul, unul dintre bunicii mei fumand pe zi si cateva pachete de carpati, marasesti ca sa fie pachetul complet. Si cel mai important, munca fizica. Bineinteles nu mai faceau treaba la camp la varsta aia, da tot mai dadeau cu sapa, mai ingrijeau de vie, cat si cum puteau, dar nu zaceau. Strabunica saraca iesea si dadea cu matura prin curte la 97 de ani, ca atata mai putea, numai sa nu stea in pat. Am o cunostinta de a mers pe vegetarian… Nu doar ca asa ca si culoare a pielii arata oribil, dar ca fizic, in general, desi face sport, e bleah. Inainte arata mult, mult mai bine, pe cand inca se spurca la carnurile cele pacatoase. Amu na fiecare cu ce isi alege, dar am zis ca nu vreau sa ne mai nimerim la vreo iesire cu ea in oras la restaurant, fiindca ultima data cred ca a durat undeva la 20 de minute sa se hotarasca la ce sa isi ia, ca aia are nu stiu ce, ca doar orez nu merge, ca asa si pe dincolo, o tinea pe chelnerita la interogatoriu, de parca aia era bucatar si pana la urma si-a luat mamaliga..Frate esti vegetarian, cate feluri crezi ca vei gasi disponibile intr-un local normal, unde in jurul tau se baga mici, pizza, pui, vita si porc.. In fine, ce admir e ca au totusi vointa, lasand la o parte ca viseaza la o friptura aburinda, cu o fabuloasa crusta aurie data de untul amestecat cu mirodenii, ori la cateva sarmalute fierte la foc mic, clocotind molcom alaturi de sunculita afumata, suc de rosii, un vin bun si crengute de cimbru.
Comentariu beton!61
Patit!
I-am invitat pe fostul meu si logodnica lui (it’s complicated!) impreuna cu sotul meu, la tenis, la Romania vs. Franta. Mai de un weekend break la Rouens. Masina inchiriata de noi, casa de noi, biletele cumparate de noi… Singura chestie pe care l-am rugat pe ex-ul meu sa o faca e sa isi gaseasca restaurant vegetarian pentru printesa.
Nu au cautat, si, colac peste pupaza, era pastele catolic in ziua respectiva, deci…
Au urmat negocieri disperate cu chelnerul – sunt singura din grup care vorbeste franceza – sa-i faca nu stiu ce off the menu lui S.. Ea nu e raw, ca ar fi fost mai simplu, voia ceva cald. Terminasera baietii sticla de vin pana am reusit sa obtinem ceva cu S. stamp of approval…dupa care, cand si eu si chelnerul abia ne mai trageam rasuflarea, ea se trezeste si intreaba: Da’ orezul are supa de carne? Da’ legumele se gatesc pe aceeasi tava cu carnea? Pot sa verific? o.O
Cred ca singurul lucru care l-a tinut pe bietul om sa nu ne stranga de gat era faptul ca si eu ma innegrisem la fata, si logodnicul ei maraia ca sa o lase mai moale. Sotul meu, facator de pace intre continente (el e american, eu romanca, fostul meu austriac, printesa brazilianca) a mai comandat doua sticle de vin, ca pana se hotaraste S., invie Iisus si a treia oara…
In sfarsit, ajunge si la noi trei, care zicem intr-un glas: steak tartare! I-a pufnit rasul si pe chelner, si pe cei de la masa de alaturi, care, vrand-nevrand asistasera la Tratatul de la Rouens.
A luat-o pe S., in bucatarie sa ii arate ca se gatesc legumele separat, noi am respirat usurati.
Pana a venit mancarea, si ne-a facut teoria chibritului depre vaci, si despre cat de crunt de rai suntem, toti trei, ca biata vaca, asa-si-asa… Baietii infulecau si beau cu abandon, mie imi statea in gat; nu de mila vacii, ci pentru ca mi se parea incredibil de nepoliticoasa.
Ajunsese la incalzirea globala cand Cpt. America, un pic pilit, i-a ripostat, suav – Dar stii ca si vegetarienii trag mai multe vanturi decat cei care consuma carne, nu? Si numai pe partea dorsala, a adaugat printul, cu gura plina.
A fost prima oara cand am dat bacsis bucatarului o.O, si cu ei nu am mai iesit la masa. Asa, la bowling, la alte distractii, da. La masa, nu.
Dacă mănânc încontinuu înghețată de fructe de pădure, asta înseamnă ca sunt răuvegan de ăsta?
Comentariu beton!55
Inseamna ca esti cold-vegana.
0 0
:)))))))))) Ciorbița FALS rădăuțeană/ de burtă cu pleurotus este o minunăţie, ce fac ei sunt ciumperici spălate în apă pe care le haleşti fără să arunci apa murdară.
https://edelicios.net/2018/08/22/ciorba-falsa-de-burta-cu-ciuperci-pleurotus/
Comentariu beton!38
Cocoșatul nu a murit. Nea Sandu e la grătar. A murit patronul cârciumii.
Comentariu beton!22
Singura dată când am mușcat-o a fost cu un burger vegetarian (sau cum i-o zice). Meniu in slovacă, am văzut hamburger, am comandat. A venit mâncarea, am mușcat de două ori, și m-a luat curiozitatea (nu ajunsesem la carne). Am desfăcut minunea și, în loc de carne era o ditamai ciuperca (cred că pleurotus). L-am chemat înapoi pe flăcău și mi-a zis că scrie acolo că nu-i cu carne. Moment în care l-am întrebat la ce pwla mea îi zice HAMburger… i l-am dat înapoi și aia a fost. Citesc cu mult mai multă atenție – am mai învățat slovacă și mă descurc mult mai bine acum.
Altă fază – am o colegă vegetariană/vegană/plm – am fost să donăm sânge. Ea a fost respinsă pentru ca nu avea nu știu ce la nivel optim (posibil hemoglobina…). Acum, ce nu înțeleg eu, cum gândesc oamenii ăștia figura cu fotosinteza (așa îi zic eu la mâncat doar plante, știu ce înseamnă)? Dacă sângele tău nu e bun pentru a fi dat altui om, o fi bun pentru organismul tău? Numa zic, mi se flu-flu, dar e ciudat să nu conștientizezi chestii clare, evidente, spuse de medici/specialiști.
Comentariu beton!78
Sângele veganilor , in special al raw-veganilor adevărați, combate celulele tumorale și este muuult mai oxigenat decât al carnivorilor plini de cancer și colesterol , gata să moară după orice masa copioasa …Vezi urgențele la spitale de sarbatori! By the way , ce a mâncat dl. Vasilescu nu face parte din preparatele raw vegane superbe…asa ca sa o lase mai moale cu negativitatea antirrawvegana… și mai degrabă să ii admire pe cei care nu mai sunt sclavii unor papile gustative iresponsabile .Altfel sa vedem cum ia el gatul singur singurel unui vitel, unui porc sau macar al unei găini , salivând de plăcere !? Încerci dle Vasilescu , ce zici !? Dar voi restul carnivorilor , care sacrificați viața unui animal pentru placerea(adicția !?) voastră gustativă de 5 minute ia sa va vedem cum omorâți voi animalele și apoi le mâncați înmiresmate cu …Plante !!! Aveți probleme cu denumirile vegane in juxtapunere cu falsurile carnivoresti, dar oare voi pe cine mințiți cu nume de Burger = Vaca Moarta sau Omorâtă (după ce a fost impregnata forțat , mulsă forțat și despărțită de vițel la 24 ore de la naștere) Fleica = Porc mort , Caltaboș = Intestine de porc tot mort , Copanele la grătar = Picioare de Găini sufocate in baterii , etc , etc , etc, denumiri pe care le băgați pe gat și copiilor vostri inocenți care cred că vaca este mov , porcul o leguma și aripioarele de pui ( …ce drăgălaș suna…) sunt poate chiar din Rai !? Așa că nu are relevanță nici denumirea unui preparat pe meniu carnivor , cu sumbra realitate …Desteapta- te romăne și vezi că s- a inventat deja carnea vegetala cu gust exact de carne …in cazul in care adicția voastră gustativă pentru animale moarte poate fi macar un pic descurajată, pentru sănătatea voastră ! Semnez ca Ex-asistenta medicala cu demisia acum 20 de ani , dr.Acula si cat mă bucur că nu mai sunt complice unui sistem medical fara cursuri de nutriție științifică! Raw veganismul nu este pentru oricine , dar Veganismul normal ESTE dieta naturala a omului …By the way nu avem dentiție de omnivori ci exact corespondenta cu a frugivorilor, precum și tot sistemul digestiv …că așa ne -a dat Dumnezeu să mâncăm în Genesis 29 ,toate fructele pământului care au semințele purtătoare de rod ( fructe, legume, cereale, semințe,nuci ,etc) .Desteapta-te creștine că vin pina și ateii peste noi cu știința veganismul sănătos !
Se dezbate încă. Ce zici?32
@Bianca, superb, absolut superb. Am fost foarte trist ieri că n-a aparut niciun raw-vegan din ăla adevărat, militant, și dispus să-ți ia gâtu’ pentru o fleică de porc. Acum m-am liniștit. Mulțumesc!
@Bianca,
Comentariul tău mă duce cu gândul la reclama aia cu Gigele, nu ești tu când ți-e foame 🤣
Comentariu beton!61
Depinde de gusturi! Eu am mancat o piza vegana bunaaaa de zici doamne!
Si tot o comand….cu ananas, pornb, ciuperci, etc….da bunaaaaaaaaaaaa
Bianca, animalelor nu li se mai i-a gâtul de foarte mult timp, e o țepușă care pleacă dintr-un pistol cu aer comprimat și îi intră prin frunte în creier. Animalul moare în câteva secunde fără să știe că moare, chinuie și ce prostii mai scrii tu acolo. Anyway, poți să vezi cum îi pleacă lumina vieți din ochi animalului în câteva secunde, iar dacă ai noroc în câteva zile mănânci un osso buco fantastic. Am câțiva prieteni vegani convinși, toți sunt transparenți ca hârtia, eu evit să mă cert cu ei că dacă ridic vocea să nu fiu acuzat de omor prin imprudenta. Am în schimb un socru vegetarian de 30 de ani din motive etice, dar omul mănâncă ouă și brânză deoarece înțelege valoarea esențială a proteinei animale în funcționarea organismului.
Le-o fi dor și lor de o mâncare bună.
Comentariu beton!15
Tare-mi mai plac diatribele astea! Îi ascult pe unii și le zic: măi, aveți dreptate! Îi ascult pe ceilalți și la fel: măi, și voi aveți dreptate!
Alimentația raw vegană are la bază respectul pentru animale și în general pentru ce-i viu, sperând că și pentru om. Ceea ce nu-i lucru rău în esență!
Ceilalți țin la gust și la plăcerea mâncării și nici acesta nu-i lucru rău.
Azi ciuperci și salată de vinete, prietenii știu de ce. 🙂
PS Postul nu are nicio legătură cu raw veganismul! Am citit de curând un studiu despre călugării de la Muntele Athos. Trăiesc mult și se îmbolnăvesc puțin. Dar am citit și un studiu despre populația din Sardinia care majoritar trăiesc foarte bine până la sută și chiar dincolo de ea. Secretul: mâncat bine și băut bine…
Așa că…
Comentariu beton!50
@GMT, „…Alimentația raw vegană are la bază respectul pentru animale și în general pentru ce-i viu…”
…și plantele alea nu sunt vii?!
Comentariu beton!37
Respectul pentru animale și ura pentru regnul celălaltul, TOT VIU, studiile arată că plantele suferă, chiar urlă, că nu le auzim noi e altă poveste, noi nu auzim nici tot ce aud câinii, de paregzamplu, deci pata pusă pe celelalte entități vii, plantele.
Halal respect pentru viață.
Comentariu beton!27
Anouk, excelentă întrebare! Trebuie definit ce înseamnă „viu”. Înseamnă suflet, înseamnă inteligență, sensibilitate? Înseamnă viață? Dar ce este viața la urma urmei? Merită reflectat și dezbătut. S-a dovedit științific cum că plantele au o anume sensibilitate…
Eu mă refeream la faptul că raw veganii nu fierb și nu prăjesc ca să nu distrugă enzime, vitamine și alte substanțe organice importante pentru organism.
Iată: substanțele organice înseamnă viu!
Comentariu beton!19
Tiberiu, ca să resepctăm total viața nu ne rămâne decât să mâncăm pietre. :)))
Eu am exprimat un concept pe care îl aud des în discuțiile raw veganilor cu restul lumii. Sunt pasionata de subiect și-i ascult pe specialiști pe la tv…Se fac mese rotunde cu tot felul de lume bună și inteligentă iar eu casc gura…
Concepția mea despre a mânca- mâncare este simplă și banală, nu cred că merită să mi-o exprim. Plus că voiam să evit să scriu că țin post ca să nu mai…știi tu…
Comentariu beton!25
GMT, ai citit/ văzut Solaris- Stanislav Lem?!
Eu cred ceva p-acolo, cum noi suntem planete pentru miliarde de vietăți care trăiesc pe și din noi, așa și Pământul este viu, are imunitate care atunci când o specie pune în pericol resursele, cum au făcut dinozaurii, le extermină, noi, oamenii, dacă continuăm să distrugem mediul cum facem de 2 secole vom avea aceeași soartă.
Viața înseamnă moarte, ca o entitate vie să supraviețuiască obligatoriu alte entități vii trebuie să moară hrănind-o, ai probleme existențiale de genul „eu nu vreau să trăiesc hrănindu-mă cu ceva ce a fost viu” ai o singură variantă- sinuciderea, caz în care devii hrană pentru alte chestii cu viață în ele.
Comentariu beton!22
Si eu iubesc animalele; de aia nu le mananc mancarea😉
Comentariu beton!46
Tiberiu, zi-mi cine ne-ar mânca pe noi, oamenii! :))) Chiar crezi ca suntem gustosi? Am vazut un documentar despre foametea din Basarabia din ’46- ’47 …s-a mancat si carne de om dar a fost o situatie extrema.
@GMT, cred că niște triburi de canibali de prin Papua Noua Guinee ar fi foarte interesate foarte tare să vadă ce gust ai preparată la foc mic. Cu quinoa, desigur.
Mihai, de canibali chiar ca am uitat…Corect, exista si ei pe lumea asta. O minoritate dar exista.
Comentariu beton!11
@Mihai Vasilescu am văzut documentare cu o sectă din India ce consuma carne de om. Nu în mod curent, și de fapt de la cadavrele incinerate la malul apei.
Pe mine ma fascineaza efortul depus de vegani sa inventeze oua ochiuri , de exemplu…: http://alexon142004.blogspot.com/2014/11/oua-ochiuri-vegane.html?m=1
Comentariu beton!20
Superb. :)))))))
Bai da chiar suna delicios…orez cu TOFU si faina….mmmmm mmmmm parca si simti mirosul…si textura trebuie sa fie minunata, pai cand intinzi cu painea…pardon, TOFU prajit, prin semi-cimentul ala din orez cu TOFU si faina.. Simti cum tofu, pardon, totul devine mai roz si iti vine sa urci niste campuri inverzite mai ceva ca madame Julie in sunetul muzicii…
The hiiills are alive with the smell of toofuuuu, My eggs look like eggs but in fact they’re fake,
My heart will be blessed with the smell of toofu…
And I’ll lie myself once mooore
Comentariu beton!34
Din articol eu am înțeles, de fapt, că tipei care a preparat îi era dor de cum ARATĂ ouă ochiuri. Produsul final n-are nicio legătură cu gustul oălelor prăjite. La fel de bine putea să mănânce doar fotografia. Economisea timp.
Comentariu beton!33
Hai că m-am pierdut un pic pe site-ul tipei. Ciorba aia de „burtă”, făcută din ciuperci, urzici și migdale, sigur are o aromă deosebită. 😂
@didina, și burta? Unde e burta?
Pe mine mă-ntrebi, @Vasilescule? Eu nu consum imitații. 😛
Comentariu beton!16
@didina, nici io. Micii de quinoa sunt echivalentul lui „adibas” sau „panasoanic”.
cred ca am mai zis asta , dar parca is prea multe mii de ani de progrese culinare ca sa ne intoarcem acuma la mancatul de la iesle. . Cred ca si stramosii nostri de aia au inventat focul pentru ca le stateau in gat spaghetele alea de dovlecel si micii de de quinoa. Tot se uitau la animalele alea de prin jur si se gandeau cam cum ar putea fi mancate si si-au raspuns inventand focul. 🙂 Eu zic ca sa ramana asa , sa lasam hrana cruda la vaci si altele de gen.
Comentariu beton!33
@Razvan, Radu Isac a zis la un moment dat că vegetarienii au aparut de putori ce erau unii vânători.
Comentariu beton!26
se prea poate , se prea poate .
@Ananas – legenda spune că erau „worst skilled”, adică nu nimereau animalele, și de aia au trecut la păscut, dar și lenea e o variantă demnă de luat în calcul 😉
Comentariu beton!16
ei, asta cu lenea… nu stiu!
pai cata munca e la oualele alea din linku’ de mai sus!!!
basca imaginatie!
tocmai am tras un pranz vegan cu rosii si avocado.
Nu sunt vegana, mananc orice,dar mi se pare aiurea sa ii pui pe oameni la zid si sa arunci cu rosii in ei. Si mai mult decat atat sa ii asmuti si pe ceilalti impotriva lor. E dreptul lor sa manance orice. E nasol sa cazi in extrema cealalta,dar cine suntem noi sa judecam? unii dintre ei poate chiar au motive intemeiate.
Nu ne obliga nimeni sa mancam.. eu am ales sa mananc mai putin zahar,asa ca am renuntat la sucuri la prajituri,biscuiti si alte prostii. Mananc o data/saptamana un desert care imi face placere.
Pana la urma e o chestie de educatie. Dar noi suntem obisnuiti sa mancam 3 mese cu 2 gustari ,exact ca bebelusii. Dupa o varsta nu mai avem nevoie sa ne imbuibam ca porcii cu toate felurile de macare..si apoi sa fim tristi ca suntem pe primele locuri la cancer si boli cardio-vasculare.
E greu sa iesi din zona de confort si sa schimbi modul de viata! Dar e usor sa aruncan cu rosii. “Vulpea care nu ajunge la struguri spune ca sunt acri,nu??”
Se dezbate încă. Ce zici?31
Io zic să te mai relaxezi si să te apuci de zahăr din nou, că ți-a scăzut glicemia sau ceva și nu mai ești în stare să citești un text în care n-a arătat nimeni pe nimeni cu degetul și nici n-a aruncat cu roșii. E o glumă, în plm, relaxează-te.
Oricum, apreciez mult partea în care îmi povestești despre cum ar trebui să ies din zona de confort și să-mi schimb stilul de viață. E inspirațională așea.
dar ce legatura are mancatul cumpatat cu raw-vegetarianismul? si eu mananc cu grija ( si e greu prin natura profesiei), fara zahar, fara grasime, fac un minim calcul caloric la ce mananc dar asta nu presupune sa mananc totul crud.
Cred ca mai degraba articolul vrea sa scoata in evidenta falsitatea mancarii raw-vegetariane in sensul replicarii unor feluri traditionale cu care nu au nici o legatura. Spaghetele alea de dovlecel atunci ar trebui sa se cheme fasii crude de dovlecel si la desert sa se cheme amestec de sfecla cruda si nu cheese cake. Este ca nu mai suna la fel de apetisant?
Uite mai simplu spus, si eu ma intreb cum se mulge boaba de soia sau samanta de migdala. Corect ar fi bautura de soia sau bautura alba de migdale. Care e legatura cu laptele? Cam asta e problema cu toata povestea cu raw-vegetarianismul. Spune-le pe nume si vezi atunci daca te mai poti tine de regim.
Comentariu beton!37
Daaa pentru ca nu e asa, cand veganii si vegetarienii se comporta ca niste sectanti si ne fac criminali si fac spume la bot ca stilul lor e ala normal samd… Aia e ok. Si culmea ca aia sunt peste TOT! Nu exista articolas, material, filmulet, sa nu apara Aparatorii vegetali care sa scuipe cu injurii in stanga si in dreapta. Lasand la o parte ca oricum asta e un articol ironic ce se refera la cu totul altceva, oamenii care sa inceapa neprovocati sa injure sau sa critice vegetalii, sunt aproape inexistenti. Deci cum zise si Mihai… Meri de ia ceva dulce in gura ca poate ajuta sa te relaxezi putin.
P. S cred ca nu ai habar cat baga francezii in ei, atat alcool, cat si mancare. De englezi sa nu mai zic ca daca vad haleala dau buluc mai ceva ca la cantina sociala. Asa ca las-o jos cu romanii si cumpatarea.
Comentariu beton!23
prostii, frustratii si mintile inguste sunt cei mai vocali . depinde unde vrei sa ii incadrezi si pe astia
Roxana, dupa zilele in care am trait mai toti niste situatii grele, chiar ca era nevoie de un subiect lejer…In propozitie nu este vorba despre libertatea omului de a manca si ce! Ci despre imitatie. De exemplu…eu iti vorbesc despre post. Chiar nu postesti daca umbli ca disperatul prin hipermarketuri dupa carne vegetala, branza vegetala, oua vegetale si dupa lapte vegetal. Chiar nu! La fel cu raw veganismul asta. Un simplu psihlog iti poate explica bine cum ca daca mananci o bucata de carne vegetala, in realitate gandul tau, dorinta ta sunt indreptate catre carnea cealalta. Doar ca iti inhibi senzatiile. Chiar acum ceva vreme am vazut in tv o tipa foarte, foarte de succes pe net, raw vegana. Cu blog, cu instagram, cu fb, cu jdemii de like uri , cu o multime de followers . Tipa castiga enorm cu toate acestea. Ei bine, i-a facut cineva o poza intr-un restaurant cand manca o frumoasa friptura sangeranda si nu, nu de soia.
Comentariu beton!27
Problema nu e ca ii pui la zid pe ei, te pun ei pe tine.
Am un prieten foarte bun – indian – care e veggie din motive religioase; tipul a aflat ca se consuma carne cand a ajuns la scoala militara, cu internat. Suntem tovarasi de 20 de ani, si nu l-am auzit vreodata pe N. sa imi critice imbucatura, mai ales la masa.
El isi vede de farfuria lui, eu de a mea, conversatia curge, ne simtim bine.
Majoritatea vegetarienilor sau veganilor nu sunt asa. Iti explica pe lung beneficiile dietei lor, dau cu tsk-tsk cand bagi in gura ceva neaprobat, e un pic…neplacut.
Oare la raw vegani le plouă în gură când simt mirosul de iarbă proaspăt tăiată, așa cum îmi plouă mie când simt miros de grătar?
Comentariu beton!38
ioi nu, le ploua ca noua tuturor cand simt miros de gratar. Doar ca ei nu mananca gratarul ci iarba din jur.
Comentariu beton!40
Am râs cu muci.
Si scoarta de la lemnele pentru gratar… Nu degeaba zicea in BD nea Dem… Mananca scoarta ca face bine la stomac…
Gata, plec acasă si mă pun să tund gazonul. O să ies la poartă din când in când să văd dacă sunt urme de salivă pe stradă!
Comentariu beton!17
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.5
Boss, lasă că n-am înțeles niciun cuvânt din ce-ai scris, marea mea nedumerire e alta: cum naiba ai ajuns pe blogul ăsta?
😁 Lucică, ce-ai scris tu se traduce așa:
„Boss, mă scoți grav din săritele proprii și personale, și cum n-am cu să contrazic ce afirmi nu-mi rămâne să fac decât ca maimaie-mia, pe modelul Gaițele, te blestem.”
https://youtu.be/gx0iFP9VIus
Comentariu beton!13
Că (se) mint sau nu cu ceva, atât timp cât nu-și pun în cap să mă convingă să adopt și eu acest tip alimentație, n-am absolut nicio problemă. Altfel, am testat și testez preparate vegane sau raw vegane, nu am întâlnit până acum ceva care să-mi întoarcă stomacul pe dos, sau să nu fie mâncabil, dar adevărul e că nici nu am cine știe ce pretenții și așteptări în general în privința gustului mâncării.
Am participat la un moment dat la un program de fitness combinat cu nutriție, la finalul căruia trebuia ca fiecare dintre noi să gătim pentru câte un coleg/ă, folosind principiile învățate și cel puțin un ingredient pe care nu-l mai ulilizasem până atunci. Țin minte că eu am ales amarantul, din care am făcut niște icre nu doar chiar bune la gust, ci și dietetice. Bine, zic eu bune, mesenii au declarat că-s delicioase. Acum dacă or fi mințit sau nu,ntz, ntz, ntz, rușinică să le fie.
Comentariu beton!25
La pascut – opera postuma de Ion Creanga sau ceva epigon d-al lui.
Cam astia-s ro-veganii vietii.
Bonus, o intrebare pentru rumegatori: Auzi, da’ lapte dai?
Eu sunt defecta, in sensul ca imi plac atat de mult verdeturile incat salivez deasupra stratului cu patrunjel la propriu, sunt mancacioasa calificata de brocoli, conopida, etc. Tatal meu imi spune in fiecare an la schimbarea culturii din solar (?) ,,hai, vii sa iti dau salata din solar sau o dau la gaini 🙂(?)Efectiv imi plac verdeturile , as manca toata ziua, si nu din cauza de dieta. Dar asta nu inseamna ca duc micii sau gratarul la ureche. Nu cred ca as putea sa fiu rawvegan sau nici macar vegan.Ca de aia vaca e vaca si leul e leu.
Comentariu beton!22
chestia asta raw vegan mi se pare un moft dus la extrem
eu bănuiesc că raw veganii nu fac efort fizic și vor să pară cool
asta înseamnă să nu muncești și să fumezi tot felu de chestii
Comentariu beton!18
A incercat o data o prietena (era doar vegetariana) o convertire din asta. Mi-am dezvelit coltii si i-am zis ca chestiile astea ascutite nu se hranesc doar cu iarna si prafuri de sfecla deshidratata. Am ceva kg in plus..mai multe…dar in nici un caz nu voi deveni raw-vegana..nici vegetariana.
Da’ ochii îi ai totuși verzi, da? 😛
Oarecum. Culoare e cacanie (sau dupa cum zic persoanele culte hazel), la nervi si oboseala se fac verzi :)))))))))))))) cum sunt nervoasa mereu, sunt verzi.
Comentariu beton!17
Migdalele nu se mulg, insa daca sunt presate la rece, iese un lichid alb, asemanator cu laptele. I se spune lapte de migdale, pentru ca seamana la culoare cu laptele.
Se dezbate încă. Ce zici?9
Nu-mi da vestea asta!!! Io chiar credeam că au niște ugere mici și se mulg.
🤣🤣🤣🤣🤣
Poți să le presezi cu ce presă vrei și cum vrei că tot praf se fac. Ș-o țâră de ulei. Dar „lapte”…niciodată.
Da’ țâțele? Unde-i țâța de migdală? 🤔
Comentariu beton!21
Pai daca e asa si sucul de sfecla se poate numi tot sange.. Ca seamana la culoare cu ala adevarat daca nu e diluat…sucul, nu sangele…
Pe mine chiar nu mă deranjează că băutura aia pe bază de migdale este numită tot lapte, deși eu cred că merita a i se inventa un nume distinct. Nu e ca și cum s-au sfârșit pe lumea asta combinațiile de litere. Dar ne adaptăm, nu-i problemă, aveam lapte care se obținea din muls sau supt de țâță, adăugăm acum și presatul, respectiv blend-uit-ul (am văzut și această tehnică)
Am doar o singură rugăminte, respectiv ca toată lumea, indiferent de regimul alimentar folosit, să știe o chestie de bază – că migdalele se bagă la presă/blender și țâțele NU. Să nu avem încurcături, zic…
Comentariu beton!30
„VEGAN” is the old indian name for bad hunter 😆
Comentariu beton!23
Si Raw-vegan is the old Indian name for Very bad hunter.
O opinie dintr-un alt unghi decat cel al ambelor tabere:
https://mirceacapatina.ro/de-viata/vegetarieni-vs-carnivori-arata-o-imensa-problema-a-omenirii-si-contradictia-pe-care-e-contstruita-societatea-noastra/
@Popelca Ion: Foarte fain articolul.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.7
Superb. Și? Cum s-a făcut ienupărul anul ăsta? Dar ștevia, a fost un an bun pentru ștevie?
„Specialist în veganism” – am răs cu lacrimi, zgomot și muci.
Fataaahhh dragă nu fiiii tristă 😜 sunt întru totul de acord cu tine. Nenea ăsta care s-a trezit că mai are și blog țâță de mâță nechimicizată este și tată de pisici pe lângă că este doar fumat. Mă declar fâanul tău și săru’crenguțele Cristeelei. Laic, big laic 😜
Comentariu beton!27
@HM, nu știu ce-i cu tine azi, nu ești deloc precis. E țâță de mâță holistică nechimicizată. Bagă un detox cu înghețată, să-ți revii. 😜
Comentariu beton!18
Draga Andreea bine-ca-esti-tu-desteapta. Ia-o tu de manuta pe specialista in veganism si duceti-va in munti, ca numai acolo puteti fi raw-vegane pe bune. Ca ursul. Lasa-ne pe noi cu blogger-ul nostru NEspecialist in veganism, ca el nu are nici un bat infipt in coor si pe deasupra, stie cati de „i” se pun la „stii” 😉
Comentariu beton!33
Andreea, eu sunt foarte de acord cu tine la partea de minți întunecate și a lipsei de cunoaștere în ceea ce presupune a fi vegan a multora dintre noi. Să ne luminăm, așadar, un picuț – ”nu sti” ăsta servit în porție dublă, e varianta vegană aprobată, controlată și neprocesată pentru ”nu știi”? E cumva și în cartea specialistei în veganism menționate, sau poate e modul tău personal și creativ de a interpreta, adapta și/sau (un mare high 5 here, și mie îmi plac mult slash-urile 🙂 ) modifica rețetele gramaticale ale limbii române după propriul gust?
Comentariu beton!29
@Anduța,
De când te citesc, m-am molipsit de slash-uri de la tine. Am constatat că-s comode 🙂
Andreia io te susțin!! Long live grin. 😜
Vorba ‘ceea : d’aia n-are ursu’ coadă că îi omnivor pă dentiția dumnealui.
@everybody – vă luați degeaba de fată. La cât i-o fi de foame e chiar suprinzător că n-a mâncat decât niște i-uri.
Spațiile goale din fața semnelor de punctuație bănuiesc că simbolizează golul din burtă și chiorăiturile de mațe.
Comentariu beton!16
:)))))) „Cine seamănă, adună”, sau cum era?!
Cristelnița nu-i nefasta la excrocul ăla de Călin, marele gargaragiu securist de se visa președinte?!
Dacă aia e, garantat textele i le scrie gargaragiul.
Și sunt la fel de valabile ca cele împotriva non-creștinilor și non-albilor de-i cu ele-n trompă securistul.
Cel mai tare dintre aberațiile ei pentru trepanații cu bășini în freză îmi place ghidul despre cum să-ți îmbolnăvești pruncul hrănindu-l, cum altfel dacă nu HOLISTIC.
Sunteti asa de prosti incat nici nu ma mir ca nici limba romana nu o cunoasteti :))). Se scrie cu un “i” analfabetilor pentru ca este la imperativ care se formeaza din negatie si verbul la infinitiv . V-am injurat ? 🤭 sunteti asa de “dastepti” incat nici macar nu aveti habar adunatura de lepre si cataveici fara creier faptul ca de exemplu unui bolnav de cancer pentru a se vindeca medicul ii recomanda dieta alcalina . Adica pentru prosti descifrat in limbaj de gâgă inseamna eliminarea a tot ce provoaca aciditate in organism ,adica : carne ,cafea ,lactate dar atentie ! Cele pasteurizate cu precadere !! . Dar prostu nu e prost destul pana nu e si fudul 🤪 fetita mea este lacto -vegetariana si este perfect sanatoasa avand grija totodata si la combinatii alimentare . Si ma amuz cand aud prietene cu copii care nu dorm si au inca gaze de la proasta combinare a alimentelor si anemie cu toate ca ii indoapa cu carne mai ceva ca vitele care urmeaza a fi sacrificate 🤭 Mi-e mila de voi 🤪 dar daca vreodata veti avea probleme de sanatate va rog sa le tratati cu carne sunca oua branza pasteurizata 🤪 vai mortii vostri ..
Se dezbate încă. Ce zici?4
@Andreea, deci cum? „Tu nu sti sa citesti” are un singur „i” pentru că este la imperativ? Băi, nene, nimic nu e mai amuzant decât prostul care se crede destept. Ia, că mi-e lene să mai scriu: https://diacritica.wordpress.com/tag/nu-stii-sau-nu-sti/
P.S. Du-te și fă-i niște analize fetiței, dupa care stai de vorbă și cu un doctor să-ți explice ce înseamnă lacto-vegetariană pe termen lung. Dar, la cât ești de proastă, probabil că vei continua să-ți bați joc de bietul copil. Plm, toți cretinii fac copii și nu mai știu cum să-și bată joc de ei.
Mihaita lele macar cu mucii sa ramai .. creierul a facut de mult aripi 🤪🤪
Csf, ncsf.
Vezi cand esti prost si nu sti ( ca asa e in noul Doom boule, actualizat read it ,is mocha)sa pui frane si faci accidente ? 😂😂😂😂 ce inseamna caraghiosule ? Da ia pune tu mana pe carte sterge o de praf si inghite o si citeste si ce insemana carne prajita si pe gratar a la long ? Daca ai fi si prieten cu religia ai sti ca Dumnezeu nu da copii zdruncinatilor decat oamenilor cu scaun la cap care sunt capabili sa aiba grija de ei . Bajtocura esti tu .. a mamei naturi . Hai suie-te pe o matura si demareaza 😂😂😂👋👋👋👋
Se dezbate încă. Ce zici?2
Doamne, îți mulțumesc pentru ziua asta. Să-ți vorbească despre noul Doom cineva care nu știe să pună nici măcar semnele de punctuație, apăi chiar n-am așa bucurie zilnic. Te rog eu, mai zi câte ceva, sunt dispus să stau până mâine și sa mă adăp de la ce scrii. Mă rog, de la ce „scri”, ca să fie ca la noul Doom. Gizăs, râd cu lacrimi.
E clar la cum scrii si la ce scrii ai fost sigur clovnul clasei 😂😂 gizas vezi sa nu iti inunzi blogu cu atatea lacrimi si sa se inece prostii sau sa i ia apa si sa i duca la pulivar birjar 😂. Gizas in puii mei la naiba si iar gizas si din nou radem cu lacrimi ca altceva nu stim sa replicam dupa ce am fost facuti de cacat de propriul blog iluminator de minti 😂😂👋👋👋👋 ia ti un caine prietene daca ai unu mai ia ti inca unu si gaseste ti naibii o ocupatie ca detonezi numai bombe cu mici cand deschizi gura
Mă repet, am mai scris-o azi într-un alt context:
Veața e o curvă sadiCĂ Cu excesiv de mult umor negru, iar Mnezio nu bate cu parul.
Să ai impresia că poți re-inventa tufutul și mersul pe jos este prostie cu crăci și se plătește grav. Nasol este când aplici invențiile pe un nevinovat care nu se poate apăra, pentru ca mai apoi, când vine nota de plată, să dai vina pe orișicine, numai pe tine, nu.
De ce am fi carnivori ori erbivori? Nu ne este bine omnivori, cum ne-o făcut muma-natură?!?
@Andreea,
Nu știu dacă asta a fost intenția ta, dar la subiectul ăsta ai reușit să te faci de râs într-un mare fel. Felicitări!
Comentariu beton!20
Asta cu veganismul o inteleg. Imi este mila de animale si nu suport sa le vad chinuindu-se.
Insa partea cu raw nu o inteleg. Ce avantaj poti sa ai daca mananci totul crud? Nu inteleg logica. Cu ce ajuti daca nu treci mancarea prin foc? Poate doar daca ai vreo boala nemaiauzita din cauza careia te doare burta si iti ies bube daca nu mananci totul crud. Sau daca ai niste papile gustative mai ciudate si apreciezi alimentele crude. Nah, ce sa zic… cate bordeie, atatea obicee…
La faza cu numele imprumutate de la mancaruri cu carne sunt de acord de asemeni. Avem la noi in oras un restaurant numit Veggie Grill unde toate mancarurile sunt vegane (dar nu crude, slava Domnului) si sunt unele chestii foarte bune la gust. Comand mereu de acolo pt ca imi plac.
Bai dar ma enerveaza faptul ca au denumiri cum ar fi „sanwich cu pui crocant”, „pulled pork sandwich”. Nu e pui frate, si nici porc, este tofu si este foarte bun. Cum ar zice americanul „own it”. Spune ca este sandwich de tofu crocant, nu pui crocant sau porc facut franjuri.
Asa cum este de rahat cand un om incearca sa il copieze pe altul in loc sa fie mandru de el si de unicitatea lui, asa si cu mancarurile vegane: spune-le pe nume ca-s vegane, nu copii dupa mancarurile cu carne. Plus ca eu ca om care incearca sa respecte o etica si sa nu particip la oroarea numita „factory farming” vreau sa mananc tofu crocant, nu pui crocant. Nu imi place gustul de pui crocant, asa ca nu ma pacali ca sandwichul respectiv are gust de pui crocant pt ca s-ar putea sa nu il cumpar si uite asa ratez un tofu grozav. Plus ca nu prostesti nici un carnivor daca tu pui eticheta cu pui crocant pe tofu. Nu faci decat sa il enervezi pe carnivor. Am zis.
Comentariu beton!26
De când cu radarul uman, care nu urlă după carne, s-a mai întâmplat să mănânc câte o masă fără carne și nu numai că n-am murit, dar mi-a și plăcut. Însă de aici până la fanatismul raw-vegan e o diferență pe care n-o înțeleg.
Dana, ei zic ca prin tratament termic sunt distruse principiile active in cea mai mare parte. Dpdv stiintific informatia este corecta. Mai spun ca mancand crud, mananca viu si ca sunt mai plini de energie. Ciorba noastra, de ex, este mancare moarta. Nu stiu daca sunt bine informata dar temperatura maxima la gatit e de 42 grade Celsius. Nu prea inteleg ce se poate face cu aceasta temperatura. Probabil cerealele…
Comentariu beton!13
Azi la restaurantul plantației unde prestez (Vasilescu poate unii punctele și oricum va afla când își mișcă augustul suflet la Dublin) erau fleici de porc, varză cu cârnați sau pește! Și multe multe legume cu care să pot asezona mâncarea…Trist!
Mdeah, meniurile de care vorbește Domnul în OP…I don’t give any shit!
Cea mai tare fază a fost într-un zbor Emirates de 9h. Un el și o ea comandaseră raw vegan. Și ăia au încurcat borcanele! Ea urla! El a zis că e ok dacă îi dau mai multe alune! Probabil s-au ales cu mile, multe mile, dar a fost de senzație să o aud cum plânge de foame, că alunele erau prăjite și nu știu ce „religie” a ei le interzicea! El era liniștit, și voia p…a la finalul călătoriei!
Ahahahahahaaa… Normal că voia. :))))))
P…a este peanuta ?
Comentariu beton!13
HM, de la pătlăgica
Bine că nu era … pensia 😜
Băi nene, e groasă asta cu raw-veganii, la mine pe aicişa, probabil din cauza cererii foarte mare de legume, au ajuns roşiile 10 lei kilu, castraveţii 4-5 lei, şi atenţie … 18 lei pătrunjelul rădăcină…plm, cică să mănânci zilnic fructe şi legume.
Mâine mă duc la kaufland şi iau doo kile dă ceafă marinată să le pun pe un grătar.
Comentariu beton!17
Înțeleg ce faci. Vrei sa pari interesant și amuzant criticând in mod facil o categorie de persoane care a ales să mănânce altfel. E ușor să faci mișto de unii care mănâncă „ierburi”, nu? De fapt ești un ignorant. Nu ai înțeles nimic din modul de hrănire vegan și raw vegan. Snikersul și torturile vegane sunt foarte bune iar ciorba de pleurotus e demențială. Se drege cu „smântână” din caju. Ți o spune un „carnivor”. Singura problema pe care o vad e că veganii imita mâncărurile „tradiționale”: de mici nu am auzit, dar icre de chia, ciorba de burtă, șnițel. In fine , e alegerea lor sa dea denumiri de acest gen mâncărurilor. Poate aici „mint” nițeluș. Dar nu obliga pe nimeni să mănânce.
Tu eşti ca ardelenu care râde cu gura până la urechi la un banc despre moldoveni dar se bosumflă la un banc despre ardeleni.
Băi nene, băăă…
Comentariu beton!17
Bă nu mint nițeluș ci mint… grav în plm.
Cred că dacă s-ar numi tort de sfeclă și nu tort de ciocolată până și veganului i s-ar întoarce stomacul pe dos.
Mno, dacă zici că înțelegi ce fac, m-am liniștit.
Scuze pt copy paste, dar se potrivește:
Bomboanele cu ciocolată si nucă de cocos, prajitura cu bezea de migdale, prăjitura diplomat; iarăși prăjitura yogurt panna cotta raspberry coulinns recipe, cupcakes cu ciocolata si frișcă, prăjitura sărutul castanei, prăjitura doi se pupă, muffins cu nutella, ceafa de porc cu cartofi prăjiți, etc; toate astea sunt de la Dumnezeu. Restul, brocoli si urzici sunt de la diavol.
🤣
via Laurentiu Nicorescu
Îţi place sau nu: 0 0
Vezi, @Vasilescule, cum scoți nestematele online-ului la lumină? Le ademenești cu grăunțe și iarbă. 🤣
@didno, mi-a făcut ziua femeia asta. Rar am văzut proști care mai și semnalizează că sunt proști.
Care dintre ele, că-s mai multe, te referi la aia cu noul DOOM, ediția Ferentari? E plin netul de specimene d-astea, trebuie doar să pici pe subiect.😜
Comentariu beton!15
@didina, da, da, la cetățeanca asta cu noul doom mă refer. Sunt fanul ei numărul unu. 😀
Nu știu pe ce prafuri e doamna și nici nu vreau să mă bag în idila voastră. Mai bine vă citesc de pe margine, cu mahalagismele nu mă-nțeleg deloc. 😉
@didina, doamna nu e pe prafuri, e pe iarbă.
Măi, am destui care-s pe iarbă aici, niciunul nu face așa urât. Ce să zic, nu mai mâncați iarba, fumați-o? 🙂
Comentariu beton!16
😂😂 gizas christ cum e posibil 😂😂😂🤭🤭🤭🤭 clovnul clasei . M ai blocat ca te facem de cacat prea mult pe propriul blog iluminator de minti ? 😂
@Andreea, să te blochez? Doamne ferește! Păi io cum mă mai distrez? Nu, păupșă, ești libera ca pasărea cerului să ne arăți pe de-a-ntregul tot ce poți. Bagă, dă-i înainte!
Da Didina Tampina 😂😂 fix editia aia vad ca o stii 🤪 hai ca sunteti tampiti si ma intoxic aici ma retrag din discutii . Cand vorbesti cu prostii mai bine te declari pierzator decat sa ajungi ca ei 😂👋👋 in loc sa imi multumiti ca va destup la mintea aia imbacsita 🤪 si sa luati notite si sa le pastrati in cufar voi aruncati cu noroi tipic romanului caruia vrei sa ii faci un bine si sa il destepti 😂 . Stiu ca ti am facut ziua draga Mihaita Clovnita ca asa fac femeile adevarate 🤪🤪 mai poti invata ca in categoria barbatilor nu prea pot sa zic ca intri … aoleu “intrii” scuze .😂😂😂😂😂👋👋👋stergeti-va pe maini inainte sa imi replicati 🤪
Băi, nene, chiar am râs cu lacrimi. Rime cretine, care se leagă de nume, chiar nu mai auzisem din clasa a patra.
Și vezi că de data asta chiar o nimerisei, era corect „intri”.
Ahahahahaaaaaaaaaaaaaaa
:)))) Când numele-ți rimează cu diareea nu faci glume de grădi.
Comentariu beton!17
Andreea, tu când zici noul Doom, te referi la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic sau la Doom, jocul pe calculator? Că doar în al doilea caz s-ar putea să facă sens ce zici tu…
Comentariu beton!19
:)))))))))))) Andreea, nu tre’ să te scuzi, orişicine are rima ta la cur ştie că nu te poţi ţine şi te faci de rahat ne-turcesc.
Nu ma puteam abtine 😂 Anduta vacuta si tiberiu mititelu’ asa ca .. barbati daca nu va place sa iesiti la pascut fugiti,femei daca vreti ceva pe masura si satisfacator iarasi fugiti . 😂😂😂 gata am fugeat 👋nu mai ziceti nimic ca va iau la p… imediat si rad de voi si va fac de rahat 🤪
Andreea, dacă tot îți place să ne jucăm ca la grădiniță, știi vorba aia, „cine zice, ăla e”? Glumesc, desigur, sper că nu te superi.
Altfel, eu sunt ferm convinsă că ești o persoană inteligență, educată și cu un simț al umorului excepțional, dar chiar nu înțeleg de ce ești atât de discretă în a le scoate la iveală…
Comentariu beton!23
Un adult este liber sa decida ce sa manance si poate sa o faca! Filozofie de viata, credinta, moda…ce-o fi, sa fie!
Unde ma poticnesc eu in chestiunea raw veganism : sa-ti cresti copiii in aceasta conceptie despre alimentatie. Sunt destui specialistii care afirma ca este gresita conceptia asta pentru copiii care trebuie sa creasca si sa se dezvolte echilibrat! Sunt destule cazurile de copii carora parintii le impun alimentatie vegetariana, vegana, raw vegana. Fac bine sau fac rau acesti parinti propriilor copii?
Andreea, de ce esti, totusi, atat de agresiva? Adeptii alimentatiei fara carne spun ca aceasta carne mancata da agresivitate. O fi adevarat?
De ieri tot imi pun niste intrebari banale: un raw vegan poate fuma? Poate bea cafea? Poate bea un pahar de vin ori de bere uneori? Sunt curioasa…
Comentariu beton!13
Buna draga mea. Ma bucur ca mai sunt si oameni cu creier pe acest blog tinut inutil . Agresivitatea naste agresivitate atata tot 🤪. Eu nu impun copilului meu nimic . Are 11 luni si incerc de pe acum sa ii creionez un stil de viata cat se poate de sanatos . Nu este vegetariana si nici raw vegana pt ca nu am din pacate atatea cunostiinte sa devenim astfel,plus ca sistemul ei digestiv este imatur totusi pt a digera absolut toate mesele raw . Este lacto vegetariana si este un copil activ sanatos care se dezvolta foarte foarte bine . Recunosc ,la inceput a fost frica de necunoscut si pt mine ,dezlipindu ma de spiritul de turma si fiind criticata ,insa eu de fel sunt o persoana mai tare si am stiut cum si cand sa impun limite . Aceasta dieta presupune permanent sa citesti ,sa te informezi pentru a lua decizii corecte mai ales pentru un bebelus . Eu nu mai iau dupa nimeni eu am vazut exemple vii in familia mea cum bunica mea bolnava de cancer in ultimul stadiu a renuntat la carne si lactate din vaca indeosebi si a mai dus o 15ani de se minunau toti doctorii 🙂 . Exemple vii langa mine care sunt indopati cu carne si au carente . Cum e posibil daca carnea dupa cum bine se zice previne anemia si altele si totusi vad si aud de bebelusi anemici care mananca carne 🙂 ??? Am pe cineva care lucreaza la magazin de carne si mi a zis ca ft bine ca nu ii dau carne mai ales din comert .. care este cu tot felul … . Copilul meu nu a mancat mancare la borcan pana acum din comert . Aici intervin diferentele pe care numai un om inteligent le observa le rumega si le poate si aplica fara frica . Ma bucur ca mai sunt oameni ca dumneavoastra si ca mine care la 25 de ani am atatea cunostinte ,sunt mama si imi pot “salva” copilul de atatea nenorociri 🙂 sunt mandra ! Va pup
Andreea, eu locuiesc de ceva ani in Italia si toti nutritionistii pe care ii ascult pe la tv si in diverse conferinte recomanda consum scazut de carne considerand carnea una dintre cele mai puternice cauze de cancer.
Sunt doua scoli de gandire in sensul asta: una este chimica, biochimica, genetica si alta energetica. A doua zice ca orice animal simte ca va fi omorat si, firesc, are frica. Cui nu i-ar fi frica sa stie ca va fi omorat? Aceasta frica este o energie – desigur negativa- care ramane in carnea pe care noi o mancam, Asadar odata cu carnea mancata, intra in noi si frica animalului. Si asa se dezvolta zi dupa zi, an dupa an boala: cancerul.
Parintii mei au murit foarte tineri de cancer si se stie ca o anume predispozitie se transmite. De aceea, si de aceea, eu mananc putina carne.
Care este conceptia mea: organismul este foarte inteligent si cere singur ce-i trebuie. Mai cred, sunt ferm convinsa, ca psihicul , ca spiritul , ca gandirea sunt energii superioare fizicului, corpului fizic. Este importanta alimentatia dar nu e mai importanta ca sufletul nostru, ca ceea ce gandim si ca ceea ce credem!
Daca copilasul tau creste bine sufleteste, daca este senin si fericit…asta e important! Partea fizica, materiala, e secundara.
Multumesc Anduta te mai dai pe brazda 🙂 ironia ca ironie dar sunt exact cum ai descris 🤪 🙂
Andreea, în ciuda ușoarei ironii, chiar am îndrăznit să cred că situația nu poate fi atât de nasoală pe cât părea inițial. Nu pot decât să mă bucur dacă nu m-am înșelat. 🙂
Multumesc Anduta🤪 macar scoala vietii o detii 🙂si te pricepi de minune la oameni 🙂 . Felicitari . Multumesc doamna GMT ,ma-nclin in fata unui om inteligent ,mereu 🙂 . Asa este :boli sufletesti =cancer din pacate ,dar asa este . E greu intr o lume a prostiei sa birui din pacate . Sunt de asemeni si o anti vaccinista convinsa 🙂
:)))) Q.E.D.
Text plin de frustrare. Comentarii si mai si.
Da’ asa e in Romania. Mereu ne doare de ala de langa. Ori va plictisiti rau, da’ RAU, ori viata veganilor e mai interesanta. Zau acum, ce va doare pe voi capul ce mananca/face celalalt? E chiar stupid. Care e problema voastra in toata treaba asta?! Nu ma prind. Va obliga careva sa mancati la fel? Nu cred. Si atunci ce treaba ai tu?! 🤦♀️🤦♀️
Îţi place sau nu: 0 0
😁 Desen explicativ
Autorul își povestește experiențele ca să ne pună o întrebare:
De ce mâncărurile fără proteină animală sunt botezare ca și când cel care le-a botezat vrea să sugereze că cel care postește duce dorul unei fleici zemoase?
Am citit multe blog-uri cu promoteri raw-vegani si pe mine m-au convins ca e varianta cea mai sanatoasa. Nu ma simt pregatita sa ‘ma convertesc’, dar incerc sa mananc cat mai multe legume verzi, cat mai putin gatite. Cu asta am ramas.
Pe de alta parte, am citit chiar azi un articol despre cum nemtii vor sa creasca taxele pentru carne in incercarea de a reduce poluarea. Pentru ca da, ‘According to UN research, methane from livestock accounts for 14.5% of greenhouse gas emissions – more than the direct emissions from transport.’
Mie imi e usor, nu mananc de fel carne zilnic, dar poate daca am face toti un efort sa mancam mai rar carne am face o schimbare…Nu incercati sa ma combateti, va rog, am acasa sotul care o face cu fiecare ocazie 😀 Dar incerc totusi sa va transmit si voua mesajul ca ‘your body is your temple’ si comparatia cu o fabrica – ceea ce mananci trebuie sa fie combustibil pentru toate procesele din corpul tau. Si atunci, macar zaharul ar fi bine de evitat… zic si eu
Nu te combat, doar voiam sa îți spun ca îmi place ce ai scris. Și eu încerc sa mănânc cât mai puțin carne. Eu cred ca fiecare putem face puțin sa îmbunătățim lumea.
Puținul meu cu puținul tău și cu puținul tuturor celor care face câte ceva și uite așa se produc schimbările mari.
Nu sunt de acord cu pesimiștii care spun ca “sunt prea mic ca sa produc o schimbare, așa ca mai bine continui in Greșelile mele”.
Sisley, eu folosesc de multa vreme zaharul invertit. Gasesti reteta pe net. In esenta fierbi zaharul cu apa si suc de lamaie . Zaharoza din zahar se transforma in prezenta acidului citric din lamaie in glucoza si fructoza, molecule mai simple. Acest proces in organism este foarte pagubos asa ca-l scutesti de aceste reactii chimice.
Carnea, la fel zic si eu ca trebuie redusa…Zootehnia si industria alimentara lucreaza cu tot felul de substante chimice care odata cu carnea intra in organismul nostru.
Nu mai combat de mult cu sotul, el mananca in felul lui, eu in al meu.
> A propos, știe cineva cum se mulge soia? Sau migdalele?
Migdalele se mulg cam așa: https://www.youtube.com/watch?v=JJCTIPWPNtw
Un articol de rahat, cu toată sinceritatea.
Vezi de cadavrele tale din farfurie și lasă-i pe alții în pace.
Mentalitate românească.
Foarte slab și instigator la ură. 👎🏻👎🏻👎🏻
Păi bine, boss, și nu puteai să vii și tu cu comentariul ăsta atunci când l-am scris. Acum ce să mai fac cu el? Cine să mai râdâ de tine că ești proastă?
No vezi cum dai dovadă de țăran acum? 😁
Stai liniștit, râdem și noi de mentalități închise ca și a ta. 😉
Căutam rețete raw vegane noi și din păcate am dat peste articolul tău super boring și instigator la ură.
Nu te-a căutat nimeni pe Google, stai chill.
Nu-ți da atâta importanță. 😁
Deci m-am căcat pe mine de râs la asta cu „căutam rețete raw-vegane”. Succes!
A, să nu uit, numai proștii folosesc „ca și”. Dar, lasă, succes cu rețetele.
B., hai nu fi așa supărată, plantele nu le asomăm, le mâncăm cât sunt vii.
Nu mai pot cu asta cu mentalitatea romaneasca, numai la noi in Romanika, etc. 😫De parca in afara tarii toata lumea e vegana, raw-vegana etc. BTW, culturile de migdali saracesc solul de nutrienti si nu mai poti planta nimic acolo ani buni pana isi mai revine, dc isi mai revine. Si mai sunt exemple de gen (paduri taiate ca sa faca loc unor culturi de avocado si alte chestii cerute in mod constant de vegan culture).
… Păcat că ai exact mentalitatea aia care te dezgustă… Oricum e lucru știut că de ar crește minte pe toate drumurile ar paște- și măgarii…
E minunata sfecla coapta/fiarta in prajituri. Da o culoare frumoasa, gustul e dulce, fara a se deosebi cumva sfecla:
https://cooking.nytimes.com/recipes/1016333-beet-red-velvet-cake
Super articol
Complet de acord cu o singură precizare: cocosatul (nea Sandu) nu a murit 😂
După ce am dat triplu pe o prajitura(deși nu-mi doream decât un cinstit ecler), am gustat – o. Pamantul de flori e deliciu. Replica persoanei care ne-a corupt a fost demențiala.. Tu ai mâncat doar pământul, eu zilnic mănânc tot ghiveciul..
Boss, tortul de morcovi de la Starbucks l-ai testat? Dacă nu, încearcă. Ok, nu e tocmai raw-vegan, dar e de morcovi. Iar ciupercile pleurotus sunt absolut bestiale, murate sau pane :)))). Ce încerc să spun, e hai sa nu demonizam niste biete legume (unele foarte gustoase și benefice pt organism) doar pt că niște…oameni au hotărât să le folosească în moduri ușor dubioase. Sau mai greu dubioase. Și zice asta unul care, dacă nu mănâncă carne (da, știu, e cacofonie, puteam formula altfel, dar îmi e lene) in fiecare zi, măcar la o masă, se consideră malnutrit.
Am mâncat carrot cake-ul de la Starbucks. N-are nici o legătură cu mizeriile despre care zic io aici.
Spre finalul anului trecut am fost plecat în Polonia, cu un proiect Erasmus+. În cadrul căruia a fost și un „workshop” legat de nutriția sănătoasă, unde au fost invitați niște bucătari raw-vegani. Well… Gazdele au fost foarte surprinse. Știind că sunt vegetarian (dar de-ăla care consumă lactate, brânzeturi și ouă), se așteptau ca eu să fiu cel mai încântat de bucătăria raw-vegană. Spre marea lor dezamăgire, n-am fost. Le-am explicat că e o diferență de la cer la pământ între a nu consuma carne și a mănânca lucruri netrecute prin foc – ba, mai mult, nu sunt nici sărate, nici acre, nici dulci (că au ele destul de la mama natură, cică… yeah, right!) și includ tot felul de surogate care se zice că au același gust cu originalul, „dăcât” că n-au deloc. Serios, m-am străduit să gust din acele produse, dar papilele mele gustative mi-au spus foarte serios că ori termin cu prostiile, ori o să-mi dea la carne-n gură de o să concurez cu PSD-ul. Iar când am încercat să beau și nu-știu-ce suc natural verde făcut din planta vieții (varză sălbatică, parcă), stomacul și ficatul s-au aliat și au zis că am de ales: ori borăsc, ori merg să-mi iau o Cola. Ceea ce am și executat, spre marea dezamăgire din ochii celor prezenți, care-și puseseră mari speranțe-n mine. M-a durut dezamăgirea lor, dar a trecut după prima ciorbă de legume făcută pe foc, cu sare cât cuprinde.
Șerif, trebuia să vezi cum arăta snickers-ul ăsta dsspre care am povestit io. Demențial. Dar totul se termina în secunda în care luai prima înghițitură.
Te rog, fără blasfemii! Să nu luăm numele Snickers-ul în deșert. Snickers, Lion și Mars sunt Sfânta Treime a dulciurilor păcătoase. Refuz să-mi imaginez că există impostori care se pot da drept ea. Într-o notă mai serioasă, bănuiesc cum e, că am avut ocazia la un alt eveniment să gust un tort care „e exact ca ăla de ciocolată”. După ce am mâncat, am încercat să lămuresc persoanele insistente de acolo cam cum e gustul ciocolatei. Moment în care mi-au spus că ok, nu e la fel, dar e mai sănătos. La care drăcușorul din mine nu s-a putut abține și a livrat: „Și-atunci de ce-i spuneți tort de ciocolată și de ce insistați că are același gust dacă și voi recunoașteți că n-are?”
Exaaaaaact.
Frate, ai dat de aur cu articolul asta! Recunosc cu umilinta ca am avut rabdare sa citesc doar primele 50 de comentarii, apoi am sarit sa mai adaug unul pe care nu am sperante sa il citeasca cineva…
Intai de toate i-as inchide pe viata pe veganii si raw-veganii care isi impun stilul de viata copiilor. Ca ei nu vor sa manance carne si alimente tratate termic e problema lor, ca le impun chestiile astea copiilor mi se pare ca se incadreaza la „rele tratamente aplicate minorului”. Bine, iubitorul de porc din mine zice ca e chiar „tortura”, dar in fine.
Apoi am vazut pe la TV niste vegane d’astea care incercau sa faca omleta (!!!?!!!!) fara oua! Bai nene, sa vezi ce chimie foloseau ca sa faca tofu sa semene a ou….Normal, la sfarsit tot a tofu regurgitat arata, dar erau tare mandre de rezultat!
La final subscriu la ideea ca (raw)veganii care mananca burgeri vegetali si mititei de soia (pana aici! micul trebuie sa fie cald si sa curga seu din el!) regreta in fiecare zi alegerea facuta dar le e rusine de prietenii lor vegani care se jeneaza la randul lor de cei dintai.
Iar alora care nu ne lasa nicio secunda sa uitam cat de vegani si eco-friendly sunt ei le doresc un stagiu lung intr-un iad cu ceafa de porc, frigarui, carnati, chiftele si amandine. Glumesc, ca nu ii primesc in raiul meu!
Sa ne intelegem…eu sunt omnivora, desi nu foarte amatoare de carne. Am incercat de curiozitate si produse raw vegane, cumparate sau chiar facute de mine. Unele dintre ele au fost dementiale, altele „mâncabile”. Cat despre denumiri…eu cred ca din cauza ca trendul asta e relativ nou, n au avut timp oamenii sa le gaseasca numele potrivite, inca isi bat capul cu retetele 😉
De pandemia vietii ca deh un chinez nu fiert liliacu destul se vor inmulti raw veganii ca ciupercile pleurotus dupa ploaie..
Am vazut pe fb articolul asta si am zis sa ma dau si eu cu parearea :)).
Nu stiu pe cine mint raw-vegani, dar stiu ca intr-un fel sau altul, noi astia care mancam carne ne mintim pe noi sau alegem sa fim total ignoranti.
* Nu sunt vegan de nici un fel, as putea spune ca sunt 90% din timp pe un keto diet (adica carne, oua, grasimi de origine animala etc.)
Foarte important de mentionat este ca o dieta fara produse de origine animala este cam nesanatoasa pe termen lung.
De ce spun ca unii din noi sunt ignorantii? Pentru ca poate nu constientizam ororile produse animalelor in ferme si in acelasi timp de impactul produs planetei de aceasta industrie
Cateva exemple:
– porcii sunt tinuti incaperi fara sa vada lumina zilei vreodata
– vacile sunt tinute in incaperi unde le sunt blocate capetele ca sa manance tot timpul si sa se ingrase foarte repede + in graunte au foarte multe anitibiotice ca sa fie ferite de boli si cumva prin asta ne afecteaza si pe noi
– puiul este tinut in niste incaperi unde nu prea ai loc sa faci stanga-dreapta si ca sa nu se omoare intre ei li se taie ciocul + pt ca baietii nu pot face oua, imediat dupa ce eclozeaza sunt bagati direct la tocator (de vii evident).
Dar multi sunt pe sistemul „sa moara d-alea dracu, nu ma intereseaza pe mine cum” si exemplele de mai sus sunt asa chestiile mici. E un interviu de la Vax Populi (canal de yt) in care oameni erau intrebati daca porcul simte durere cand ii este baga cutitul in gat, cam toti ziceau ca nu simte nimic, cam atat de prosti sunt unii.
Cateva statistici:
– aproximativ 200 mil de animale sunt omorate pe zi
– pt 1kg de carne de vita (vaca tre sa manance cam 25 kg de graunte si muuuuuuulta apa cam 15.000 LITRI)
– vacile converstesc doar 4% din proteinele pe care le mananca in carne
– daca am folosi grauntele cu care sunt hranite animalele, am hrani cam 3.5 miliarde de oameni
– siii mai avem si animale de companie care cele mai multe tot carne mananca
Ce fac eu? incerc sa nu-mi bat joc de carne si mancare in general. Am luat o casoleta de piept de pui, ma asigur ca o voi manca, imi comand o friptura pt ca stiu ca o sa o mananc pe toata si niciodata nu cumpar cantitati mari
Cu greu o sa schimbe ceva atat timp cat suntem foarte egocentrici
Mariuse, ce te reține să cumperi carne de prin sate, de unde vaca mere la păscut, porcul stă la coteț și găina ciugulește prin curte?!
Toate hrănite cu masă verde tip troscot și știr, numite bălării de orășeni?
Scrii tu ceva, dar aia se interpretează în rezumat „suntem prea mulți și consumăm prea multe resurse”.
Romanul tot român. De ce sa respectăm alegerile altora? Hai sa ii criticăm. Ce? Sunt altii mai buni ca noi?
Marș, mă.
@Mihai Nu cred ca sa referă la tine cum ca ai fi criticat tu alegerile altora ci la multitudinea de comentatori cărora nu le vine sa creadă ca unii pur și simplu nu salivează la fripturi. Astfel ca ei încep cu miștouri ca de foame veganii sau vegetarienii fac și dreg și spun diverse, dar stai sa le pui o fleica in sub nas!!
Agresivitate este și din partea veganilor dar și din partea celor care consuma carne și asta se întâmpla din cauza ca nu își respecta alegerile unor altora (adică exact ce zice fătuca in comentariu).
Dacă erai vegan lumea ar fi zis ca de la lipsa de carne ai simțit nevoia sa zici mars ca la câini, dar fiind consumator de carne ți se trece cu vederea, mai cu seama ca ești pe blogul tău, la tine in casa și poți sa scrii/zici ce vrei tu, chiar și ghiolbanii. Ca sa fim serioși: un domn nu te trimite la plimbare zicând mars. Bine măcar ca ai zis ma și nu fa.
@Dana Popes, io nu sunt un domn. Și sunt absolut convins că se referă la ce-am crezut eu că se referă. Am fost blând.
Care e critica? Că ierbivorii nu îs in stare să își denumească mâncarea într-un mod care să reflecte ce este nu ce visează ei că ar fi? Păi fara supărare ,daca as avea dreptul de autor pe toate mâncărurile care au adăugat în coada- vegan atunci marea majoritate a vegani lor și/ sau raw veganilor ar ieși la păscut că de atât ar mai avea bani…
Saro, da` dacă nu-mi place ceafa de porc, burta de vită ori curul de curcan, chit că ție ți-or place, pot să scriu că mie mi se par câh?
Genial articolul, cat si unele comentarii
Să știi că la mine a făcut soția „ciorba de burta” vegana, care are pleurotus in loc de burtă și a ieșit chiar ok. Nu se simțea mare diferență față de rețeta originală, chiar mi-a plăcut(ținând cont că îmi place ciorba de burta cu burta de vita).
În rest, nu sunt adeptul mâncărurilor vegane(raw-vegan nici nu intra in discuție), prefer o ceafa sănatoasa sau un mic oricând unei conopide 😂😂😂
P.S.: Smântâna vegana se face din caju.
Nu sunt vegetarian,vegan sau raw- vegan dar cred ca ideea esta alta! In principiu cei care practică veganismul il practica din motive etice pentru a exclude produsele animale din dieta lor ca parte dintr-o practică mai mare de înfrânare de la folosirea animalelor pentru orice scop (ex. piele, blană etc.), deseori din suport pentru drepturile animalelor. Cei care sunt raw vegani sustin ideea corecta ca prin preparare termica o mare parte din nutrienti se pierd. Acum sincer nici eu nu inteleg de ce folosesc denumire precum mici,ciorba de burta, etc….dar sincer nici nu stiu cum ar putea sa le spuna. Cert este ca de-a lungul istoriei lumea consuma mai putina carne! Multi dintre noi isi amintesc spre exemplu cum bunicii nostri mancau carne doar duminica si exemplele pot continua. Ca sa concluzionez cred ca datorita suprapopularii lumea mananca mai multa carne si de asemenea cred ca exagerezi…sunt unele produse raw-vegane bune la gust ( ma refer la prajituri in general, nu am incercat burgeri sau mici din principiu ) Pofta buna!
Mă, așa de când în când îs bune, dar nu zilnic. Anyway, in Franța se va interzice prin lege ca produseele astea sa fie numite altfel decât ceea ce sunt : soia pané, quinoa etc etc. Cică „steak de soia” va fi interzis, pt că steak e din carne și gata..
Nu mai știu exact care este rezonu din spatele unei asemenea decizii, cred că s-au plâns că e confuzie și că fac concurenta neloiala cu crescătorii de carne și cu măcelarii. Și știți cum și t francezii, nu vor să împartă nici măcar o denumire între ei 🤣
Fără sa fiu raw-vegana, dar mi se pare cam răutăcioasă abordarea. Ce-i asta cu mâncarea noastră vs mâncarea lor? Fiecare mănâncă ce vrea, când vrea… iar denumirile mâncărurilor inspirate din mâncăruri tradiționale sunt pur și simplu din cauza sistemului de referință. Probabil mulți vegani au fost ne-vegani înainte și asta le este familiar.
Nu cred… Exceptând cazurile în care omu’ e vegan din cauze medicale, ierbivorismul- na că am inventat un cuvânt nou- e o alegere personala. Nu păstrează numele că le e familiar… Ci pentru că un nume apropriat ce ceea ce consuma l-ar baga la regim și pe un șobolan. Cheesecake ăla cum ar suna? Aluat nedospit, necopt cu adaos de lapte de soia și alte legume terciute bine … Și atunci … Din lipsa de imaginație .. hai să adăugăm vegan in coada cheesecake-ului. Și de fiecare data nu pot sa nu îmi amintesc definițiile pentru vegan și raw vegan…
@Mihai, am doar o mica observatie: Cocosatu’ e bine mersi, sănătos și face în continuare cei mai buni mici. Doar ca nu mai e la restaurantul din Băneasa ci chiar în cartier cu tine. Se cheama „La Petre by Cocosatu'” și îl găsești acolo toată ziua. Eu cand am chef de mici fac un efort și merg acolo.
Clar ca le e dor. Si multi vegani nu o ard vegan ca li se pare ca ne sunt moral superiori noua, mancatorilor de starvuri. Sunt vegani ca au tot felul de alergii, intolerante, raspunsuri autoimune si reactii digestive naspa la proteinele din sursa animala, lactate si alte alea. Cunosc doar eu doua gagici care iubesc carnea si lactatea dar care una se umple de bube si cealalta are rau la stomac de la chestiile animale de la care oamenii normali doar ne lingem pe buze si eventual ne partaim peste noapte. Motiv pentru care in ciuda existentei hispterilor superiori moral, accept si inteleg cand vad vegan cheesecake, oat milk sau crema de somon pe baza de morcovi. Brownie vegan pe baza de fasole am si facut si chiar a fost gustos.
Cineva spunea că poți zice că te-ai lăsat de fumat abia atunci cînd nu mai știi de când. Probabil ierbivorele in cestiune încă simt nevoia de carne sau produs de origine animală, daca gustul nu e , mirosul nici atât , măcar numele să le aducă aminte ce au pierdut….
Cred ca optiunile fiecaruia trebuie respectate, pina la urma nu va obliga nimeni sa incercati acest tip de bucatarie.
Poate ati fost doar ghinionist, mancarea vegana este excelenta iar deserturile vegane sunt si mai si.
Chiar nu inteleg de ce generalizati…to each their own
Nu mai fiti asa incrancenat o sa faceti riduri…
Acum mulți ani, am avut “norocul” de a merge la un seminar raw vegan. Erau abia apăruți în România. Eu sceptică dar curioasă. Am înghițit tot felul de chestii foarte sărate și usturoiate, printre ele salată cu “ton” de fapt salată cu alge, delicios și nu prea. La final s-a lăsat cu misticisme și cum te ajută raw-veganismul să-ți atingi lumina interioară și alte bazaconii. În rest: lapte de migdale, brânză de caju, “pâine” din nucă deshidratată.
Vad in poza niste pachetele de primavara de la restaurantul ala coreean de pe str. Copilului din Bucuresti? Sunt mare fana atat ale pachetelelor respective cat si a restaurantului. 😉
Am incercat ceva restaurante raw-vegane pe la noi si am gasit anumite preparate sa imi placa, nu am reusit sa raman in zona asta insa (spre ex. imi placeau „icrele” din amaranth). Cu privire la dulciuri raw-vegane, exista un restaurant care are dulciuri absolut exceptionale, se numeste Rawz, are si delivery. Intr-un timp se puteau gasi dulciuri de la ei in anumite magazine Mega-Image. Din pacate, in ultima perioada nu am mai gasit. Doar la ei. Restaurante vegane – testat si mai multe, la noi nici nu prea sunt, au fost cateva – unul mi-a placut in mod deosebit dar a inchis. Preparate vegane – unele preparate de la restaurantele indiene sau nepaleze sau chinezesti/coreene sunt absolut dementiale. Cel putin pentru mine. Dar in afara tarii am gasit restaurante vegane cu mancare absolut delicioasa – desigur, preparatele nu se numeau mici, ciorba radauteana si altele similare, in anumite situatii nu stiu sa reproduc nici macar denumirea a ce am mancat, darmite toate ingredientele. In orice caz, preferata mea ramane mancarea etiopiana – platoul lor vegan, numai cu chestii vegetale, care sunt insa condimentate cu niste condimente berbere…iti lingi degetele, nu alta. Plus injera, painea lor de teff, pe locul 1 in topul preferintelor mele. Altfel, mananc peste si fructe de mare si ocazional, dar rar, cate ceva din carne. Insa prefer dieta vegetariana, am constatat ca asa ma simt mai bine. Nu ma deranjeaza ce mananca altii iar la capitolul curiozitate alimentara stau bine, vreau sa descopar gusturi noi. Si in anumite situatii, sa redescopar gusturi foarte placute. Par ex. cand merg in SUA, pe langa restaurantele etiopiene sau sudaneze, daca merg intr-un restaurant mexican – sigur voi comanda o chimichanga cu carne de vita, decadenta si absolut senzationala ca gust. Altfel, pofta buna tuturor, indiferent care va sunt preferintele!
P.S. Pentru cei interesati de dulciuri fara zahar rafinat (vegane insa, indulcite cu eritritol) si chiar keto, recomand Healthy Bites (in Bucuresti). Au niste prajituri excelente! Iar eu sunt pretentioasa la dulciuri.
Facea COlivia lu Andi pe vremuri un drob raw vegan maica de statea mielu in coada.
Si tocanita de ciuperci. Raw vegana.