M-am tot întrebat care-s oamenii ce dau share la mizerii gen cele publicate de expunere.com care se propagă pe Facebook mai ceva ca o epidemie de varicelă într-o grădiniță de copii. Pentru că ceva parcă nu-mi ieșea la socoteală. După mintea mea, share-uitorul de mizerii mistico-științifice, bio-energo-naturiste, daco-libere sau tunelo-bucegistice, ar trebui să fie pe profilul telespectatorul de antena3. Dar nu-mi dădeam seama cum pentru că ăștia nu prea sunt cu calculatoarele, ci cu pastilele pentru prostată sau gelurile pentru proteze. Ei bine, m-am lămurit aseară în metrou.

Eu stăteam jos și în fața mea, puțin lateral dreapta, aveam o fată și doi băieți. La un moment dat, fata se uită la tipul care era în fața ei și-i spune:

-Tu știi ce-a făcut odată taică-meu?

Ăla n-a zis nimic, doar a încurajat-o mut din cap, semn că este foarte nerăbdător să afle. Nu s-a lăsat prea mult invitată:

-S-a dus peste niște prieteni care jucau poker într-un bar și-a început să tragă cu kalașnikovul. Dar nu ca să-i omoare, a tras așa în sus la distracție ca să-i sperie.

Ajunși în acest moment al povestirii, am avut oleacă de noroc că n-am hăhăit cu zgomot, că poate ieșea nasol. Venea taică-său naiba cu kalașnikovul după mine. Nu să mă omoare, doar aşa să mă sperie.

Mă rog, cert e că mă așteptam ca băiatul căruia i se servea povestea să izbucnească în râs și să-i spună fetei ceva de genul „delirezi, ia-o mai ușor cu ce tragi pe nas, uite ce prostii ai început să vorbești”. Din păcate, speranța mea a fost deșartă. Tipul nu doar că se uita vrăjit în gura ei, dar a mai și concluzionat pe un ton foarte serios:

-Mamă, ce nebun e taică-tu! Tare faza asta!

M-am uitat siderat la fața lui să văd dacă nu glumește. Nici pomeneală. Omu’ și-l imagina pe tatăl fetei cum făcea aroganțe cu kalașnikovul prin cârciumă. Am întors privirea la celălat tip, sperând să vină de la el salvarea. Nimic. Și-ăsta zâmbea tâmp și părea fermecat de faptele de arme ale părintelui cel viteaz.

Atunci am avut revelația: ăștia sunt cititorii și share-uitorii de expunere.com. Vârstă nedefinită, nu mi-am putut da seama dacă aveau 23 sau 28 de ani, perfect capabili să înghită orice porcărie li se bagă în față fără să-și pună niciun fel de întrebare. O înghit așa cum li se prezintă, se minunează și-o dau mai departe. Pe tipul ăla mi-l imaginez povestind liniștit la o bere: „Coae, tu știi ce-a făcut tac-so lu’ Rafaela? A intrat cu kalașnikovu’-n bar și a început să tragă la oha în tavan ca să se sperie fraierii d-acolo”. Iar ăia cu care stă la bere vor zice doar „oaaa, cât de jmeker” și o vor da și ei mai departe exact la fel. Uite-așa, până a doua zi tot cartierul o să știe cum un om care n-a văzut în viața lui de aproape o praștie a golit două încărcătoare în bar la „Măgaru’ Deșelat”.

Well, exact așa se înâmplă si cu share-urile la articolele de pe mizeriile alea de site-uri.

mihai_vasilescu_prost