De fiecare dată când apare câte un caz care ia amploare în media, despre medici prinși luând șpagă, începe imediat și acțiunea: „dar există și medici care nu iau șpagă”.

Cumva ca să contrabalanseze efectele tsunami-ului, apar cei care se simt datori să ne spună că știu ei medici care nu iau șpagă. Iar eu nu contest că există, dar sunt doar excepțiile de la regulă.

Șpaga la doctor este un fenomen instituționalizat de multă vreme în România, pentru că este întreținut de ambele părți. Pe de o parte sunt medicii care condiționează actul medical de plicul cu bani, pe de cealaltă sunt pacienții care au adânc înrădăcinat în cap că la doctor trebuie să dai ceva.

Din aceste motive, eu sunt convins că indiferent cât de mari ar fi salariile medicilor și cadrelor medicale, nu vom scăpa niciodată de șpagă. Cel puțin nu la modul în care sistemul medical funcționează acum, el fiind special gândit (și perfecționat în zeci de ani) să încurajeze șpaga.

Trebuie să fii ipocrit sau naiv ca să susții altceva. Există până și un mercurial al șpăgii care circulă pe cale orală. Mercurial menit să-i ajute pentru cei care nu au o sumă comunicată direct de către medic și se întreabă „oare cât ar trebui să las?”. E simplu, te duci să întrebi una dintre asistente și vei afla cu siguranță câți bani trebuie să bagi în plicul pentru domn’ doctor.

Să vă mai explic că hârtia de 10 lei este pentru cei internați în spitalele de stat ceea ce sunt țigările pentru pușcăriași? Dacă te-ai internat și n-ai la tine multe hârtii de 10 lei, vei fi tratat de personalul medical fix după cum meriți: cu curul.

Iar marea problemă este că toți știm toate astea, dar sistemul continuă să funcționeze liniștit. Mai cade câte cineva din timp în timp, dar sunt doar acțiuni menite să ia ochii fraierilor care votează. Să le arătăm ca statul lucrează…

Acestea fiind zise, vă propun un mic și rapid experiment care zic eu că ne va lămuri că tot ce-am scris mai sus e adevărat.

Gândiți-vă la ultimele trei interacțiuni serioase pe care le-ați avut cu sistemul medical de stat din România (sper că e clar pentru toată lumea de ce am specificat partea cu statul).

Zic de interacțiuni serioase pentru că pentru un panarițiu sau o răceală e posibil să nu se mai complice nimeni cu șpagă, dar lucrurile se schimbă complet când nevoia pacientului crește și devine dependent de actul medical.

Indiferent c-ați avut voi nevoie, vreun prieten sau cineva din familie, dacă ați fost acolo se cheamă că ați interacționat cu sistemul.

V-ați gândit? Ok, acum aș vrea să-mi spuneți în câte dintre cele trei interacțiuni vi s-a cerut șpaga sau ați lăsat voi pentru că așa ați vrut, deși, teoretic, nu v-a cerut nimeni.

P.S. Dacă vă e jenă să comentați cu numele reale sau cu nick-urile pe care le folosiți de obicei pe-aici, lăsați comentariile anonim. Important de doar ce aveți de zis.

sursa foto: freepik.com