M-am gândit de multe ori (și încă mă mai gândesc) cum ar fi să plec din țară, dar, sincer vorbind, n-am avut niciodată vreo oportunitate reală de a emigra. Când zic „oportunitate” mă refer la toate lucrurile care îi ajută pe oameni, de obicei, să ia mai ușor această decizie.

Ori că primești vreo ofertă de muncă, ori că ai rude stabilite pe undeva și sunt dispuse să te ajute până reușești să prinzi un pic de cheag, ori că ai prieteni în aceeași situație, știți exact la ce mă refer, n-are rost să insist.

Nu am avut pe nimeni, plecat din țară, la care să mă duc. Nu am rude, nu am prieteni, nu am pe nimeni. Mă rog, cunoștințe plecate am multe, dar eu mă refer la oameni dispuși să te ajute, treabă pe care n-o face oricine.

Prin urmare, dacă m-aș fi hotărât să emigrez pe undeva, aș fi fost doar eu cu mine, ar fi trebuit să o iau de jos de tot. Evident, faptul că încă mă aflu în România este dovada clară că mi-a fost frică să fac treaba asta luând-o din nou de la lingură și furculiță.

Dar există oameni (cunosc și eu vreo câțiva) care au avut ocazii extrem de concrete să plece din țară. Ori că au avut oferte de joburi, ori că știau că au pe cineva acolo pe care se care se pot baza că-i ajuta până se pun pe picioare, ori că n-ar fi avut nicio problemă să-și găsească job-uri bune cu ce știau să facă.

Cert este că există mulți oameni care n-ar fi luat o de jos de tot, dar cu toate astea n-au vrut să plece din România. Că le-o fi fost frică de necunoscut, c-or fi avut alte motive, nici nu mai contează, ideea e c-au rămas aici.

Pe oamenii ăștia, care au avut ocazia reală să emigreze, dar n-au făcut-o, aș vrea să-i întreb dacă le pare rău că n-au plecat? Desigur, dacă avem pe aici pe cineva care să fi avut vreo ocazie de genul ăsta.

Și pentru că există pe aici pe blog mulți oameni care deja s-au mutat din țară, deci nu mai au treabă cu acest subiect, pe ei o să i întreb altceva: v-ați mai întoarce în România vreodată? Dacă da, în ce condiții s-ar întâmpla asta? Adică ce-ar trebui să se întâmple pentru ca voi să fiți dispuși să lăsați tot ce aveți acolo unde sunteți și să vă întoarceți aici?

Sau, dacă există oameni care au fost plecați și erau ferm hotărâți să rămână acolo, dar s-au întors în România, cu siguranță mi-ar plăcea să știu ce i-a făcut să ia decizia să revină.

P.S. Doar dacă aveți chef și timp mi-ar plăcea ca voi, cei care deja v-ați stabilit în alte țări, să ne spuneți și prin ce părți din lumea asta ați ajuns.