Nația asta are o apetență deosebită pentru a câștiga competiții inexistente și pentru a fi primii în situații care nu numai că nu contează, dar n-au nici măcar o urmă de miză.

Nu știți despre ce vorbesc, nu?

Ați asistat vreodată în vreun supermarket la momentul în care se mai deschide încă o casă? Sau, mai rău, la momentul în care se anunță prin boxe că „deschidem casa trei pentru dumneavoastră”. Hai că numai dacă trăiți pe Jepii Mici n-ați asistat. Imediat după anunț, urmează un sprint colectiv fără niciun fel de reguli, bărbați, femei și copii mai au puțin și se calcă în picioare, de zici că urmează să rămână sechestrați în magazin dacă ratează să fie primii la casa aia nenorocită.

Ați zburat vreodată cu o cursă de linie? Atunci cu siguranță i-ați văzut pe toți ăia care vor să fie primii în avion și se așază la coadă la poarta de îmbarcare cu minim o oră înainte. I-ați văzut cum țâșnesc ca din blockstart-uri din autobuzul care-i duce spre scara avionului. I-ați văzut și stând în picioare, pe culoarul dintre scaune, cu bagajele în mâini, deși avionul încă mai rulează.

Ați mers vreodată cu metroul? Atunci i-ați văzut pe toți ăia care luptă din greu să fie primii și la intrarea în vagoane, dar și la ieșirea din ele. După care i-ați văzut făcând orice este omenește posibil să fie primii la scările rulante. La metrou este o lume întreagă de oameni care vor sa fie primii, vă spun.

Ați mers vreodată cu mașina? Atunci i-ați văzut cu siguranță plecând de la semafor cu reprize de accelerație demne de circuitele de curse. Și asta doar pentru a fi primii la următorul semafor.

Despre ei vorbesc, despre toți cetățenii ăștia care s-au născut având în ADN că trebuie să fie primii. Doar că, din nefericire, vor să fie primii doar în „competiții” inexistente care nu contează. N-o să-i vezi niciodată luptându-se să fie primii în vreun domeniu care contează cu adevărat, undeva unde ar fi nevoie de muncă sau, Doamne apără și păzește, ambiție. Că suntem ultimii la consumul de săpun și pastă de dinți, nici măcar nu mai am curaj să zic.

Atât pentru astăzi. Baftă la cursă!

sursa foto: freepik.com