Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de-a 38-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația militară din estul țării „rămâne extrem de dificilă”.Într-un mesaj video transmis sâmbătă dimineață, el a spus că trupele rusești se retrăgeau în nord, „încet dar vizibil”. Însă Zelenski a avertizat că se adună și „pregătesc pentru noi lovituri puternice” în regiunea Donbas și în orașul Harkov. „Lupte grele ne așteaptă. Nu ne putem gândi că am trecut deja de toate testele”, a mai declarat acesta.

🔴 Totodată, președintele ucrainean a avut un mesaj pentru liderii pro-ruși instalați în orașele ocupate: nu vor rezista prea mult. Referindu-se la preluările de putere ca fiind „o glumă foarte caraghioasă de 1 Aprilie”, el a spus despre lideri că sunt „Gauleiteri” temporari – o referință la liderii districtuali din Germania nazistă. „Mesajul meu către ei e simplu: responsabilitatea colaborării este inevitabilă”, spune el. „Mâine sau poimâine este o problemă secundară. Principala problemă este inevitabilitatea că dreptatea va fi restabilită”, a spus Zelenski.

🔴 Rubla a înregistrat o revenire fulgerătoare până la nivelurile dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina, sfidând previziunile că războiul va arunca moneda în cădere liberă. Dar acest lucru nu înseamnă că economia Rusiei nu rămâne afectată de sancțiuni, nici că revenirea rublei este o tendință pe termen lung, arată o analiză Reuters. Concret, rubla este umflată și artificial de controlul capitalului și, având în vedere că produsul intern brut al țării se va micșora cu 10%-15% în acest an, rușii devin din ce în ce mai săraci, în timp ce inflația crescândă le devorează câștigurile.

🔴 Actorul Sean Penn le-a cerut miliardarilor lumii să cumpere escadrile de avioane de război Ucrainei pentru a putea face față invaziei Rusiei, potrivit The Guardian. Rugămintea actorului vine după ce forțele ucrainene au solicitat, la rândul lor, avioane de luptă fabricate în SUA.

🔴 Deputatul ucrainean Oleksandr Merezhko a spus că pot exista două explicații pentru ce explozia de la Belgorod, iar cea mai plauzibilă este că a fost vorba de o „provocare deliberată” a Rusiei, potrivit BBC. „Prima explicație este că a fost doar un accident, pentru care Rusia încearcă dea vina pe Ucraina. Dar presupun că cea mai plauzibilă și cea mai probabilă explicație este că a fost o provocare rusă, o provocare deliberată și există două motive să credem în această versiune. Primul este că NU este în interesul Ucrainei să desfășoare o astfel de operațiune militară pe teritoriul Rusiei pentru că este prea riscant și poate duce la o escaladare mai mare, ceea ce este periculos în situația noastră. De asemenea, operațiunile cu steag fals sunt explicația cea mai probabilă, pentru că Putin acum este disperat să încerce să justifice sau să găsească un pretext pentru a explica cumva agresivitatea și agresiunea sa împotriva Ucrainei”, a transmis Merezhko.

🔴 De cealaltă parte, publicația americană CBS News a scris vineri că un oficial american le-a confirmat faptul că elicopterele aviației ucrainene au lansat atacul asupra depozitului din regiunea Belgorod, situată la circa 70 de kilometri de granița cu Ucraina. Reprezentantul i-a declarat corespondentului pentru Securitate Națională al postului că tot forțele ucrainene sunt autoare ale distrugerii unui depozit de muniții din aceeași regiune.

🔴 În plus, secretarul Consiliului pentru Securitate al Ucrainei a declarat la televiziunea națională că „pentru anumite motive, rușii spun că noi am comis această faptă. Dar, potrivit informațiilor noastre acest lucru nu corespunde cu realitatea”. Oleksyi Danilov a adăugat că „Ucraina desfășoară în prezent operațiune defensivă împotriva agresiunii rusești pe teritoriul nostru. Acest lucru nu înseamnă că Ucraina este responsabilă pentru fiecare catastrofă produsă pe teritoriul Rusiei”, notează Reuters.

🔴 Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anunțat vineri, în urma unei reuniuni de urgență, că țările membre au fost de acord să scoată pe piață petrol suplimentar din rezervele de urgență, pentru a atenua criza apărută ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, informează CNN.

🔴 Yuri Fomichev, primarul din Slavutici, orașul în care locuiesc cei mai mulți dintre muncitorii care lucrează la Cernobîl, a declarat, vineri, că 200 de membri ai gărzii naționale ucrainene au fost cel mai probabil luați prizonieri de trupele ruse în timp ce se retrăgeau de la centrala nucleară, potrivit BBC.

🔴 Bulgaria a anunțat, vineri, că îl expulzează pe primul secretar al ambasadei Rusiei la Sofia, suspectat de implicare în acțiuni de spionaj. Măsura vine la două săptămâni după ce alți zece diplomați ruși au fost expulzați. Totodată, guvernul Germaniei analizează posibilitatea de a expulza numeroşi diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei în Ucraina, afirmă oficiali guvernamentali de la Berlin citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

🔴 O profesoară din Rusia a fost arestată după ce a fost reclamată la poliție de către elevii săi pentru că a făcut comentarii împotriva războiului, potrivit presei locale, citate de BBC.

🔴 Trei rachete au lovit vineri o zonă rezidențială din apropierea orașului-port Odesa, din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Maksym Marchenko într-un videoclip postat online, adăugând că au fost victime, relatează Reuters.

🔴 Orașul Bucea din regiunea Kiev a fost eliberat la mai bine de o luna de când forțele Rusiei l-au ocupat pe 27 februarie, spune primarul. „31 martie va intra în istoria orașului nostru drept ziua eliberării de sub ocupația forțelor ruse”, a anunțat primarul Anatolii Fedoruk, potrivit BBC News și CNN.

🔴 Un convoi al Crucii Roşii care se îndrepta spre oraşul asediat Mariupol din Ucraina pentru a-i evacua pe civili a făcut cale întoarsă, a anunţat vineri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) cu sediul la Geneva, întrucât desfăşurarea operaţiunii a devenit imposibilă, relatează Reuters şi AFP.

🔴 Cel puțin 40 de membri ai Regimentului de elită 331 Gardă de parașutiști ruși au murit până în prezent, potrivit datelor cu sursă deschisă consultate de The Guardian. În orice război, există unități care se deosebesc și altele care devin simbol al eșecului. Regimentul 331 Gardă Parașutiști avea mari speranțe să facă parte din prima categorie, însă acum reprezintă dezintegrarea planurilor Rusiei pentru un război-fulger, mai scrie presa britanică.

🔴 SUA ar fi trimis echipament personal de protecție Ucrainei, la cererea țării, pentru a se pregăti pentru orice posibil atac cu arme chimice în timpul războiului. Echipamentul ar include măști de gaze, costume pentru substanțe periculoase și alte materiale.

🔴 Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite sâmbătă AFP. Noul pachet de asistenţă include sisteme de rachete ghidate prin laser, drone kamikaze Switchblade, precum şi drone uşoare de tip Puma.

🔴 Peste 3.000 de persoane au fost salvate din Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Vineri seara, AFP a observat că aproximativ 30 de autobuze cu persoane evacuate au ajuns în Zaporojie, unele dintre ele transportând persoane care fugiseră pe cont propriu din Mariupol şi au fost preluate ulterior pentru a fi transportate în teritoriul controlat de Kiev. Aceşti locuitori din Mariupol reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi. AFP notează că nu este clar dacă preşedintele Zelenski a făcut referire la aceleaşi persoane.

🔴 Șefa Parlamentului European a declarat, vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că europenii sunt alături de Ucraina și vor ajuta la reconstruirea orașelor acesteia după războiul cu Rusia, relatează Reuters. Metsola, care este malteză, a făcut trei promisiuni Ucrainei. „În primul rând, invazia criminală a Ucrainei de către (președintele Vladimir) Putin pune Rusia în confruntare directă cu Europa, comunitatea internațională și ordinea mondială bazată pe reguli. Nu este ceva pe care îl vom lăsa să facă necontestat”, a spus aceasta. „În al doilea rând, Uniunea Europeană vă recunoaște ambițiile europene și aspirația dumneavoastră de a fi o țară candidată. Și puteți conta pe sprijinul deplin al Parlamentului European în atingerea acestui obiectiv”, a declarat oficialul european. „În al treilea rând, vă vom ajuta să vă reconstruiți orașele și localitățile când acest război ilegal, neprovocat și inutil se va termina. Am oferit deja asistență financiară, militară și umanitară. Acest lucru va continua și va crește”, a spus ea într-un briefing comun cu Ruslan Stefanchuk, președintele Parlamentului Ucrainei.

🔴 Zelenski i-a mulțumit Robertei Metsola pentru vizita în Kiev, numind-o ”gest de eroism”, dar a transmis că Europa ”nu are dreptul să reacționeze în liniște” la situația din Mariupol.

🔴 Regatul Unit şi SUA au convenit să lucreze pentru a pune capăt dependenţei de energia rusă, a anunţat vineri ministrul de externe britanic Liz Truss, în urma unei convorbiri cu secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters.

🔴 Crucea Roșie își va relua sâmbătă încercările de evacuare a locuitorilor din orașul distrus Mariupol, după ce cu o zi în urmă organizația a fost nevoită să-și anuleze eforturile unei noi runde de salvare. Crucea Roșie plănuia să trimită încă 54 de autobuze pentru a ajuta la evacuarea a mii de persoane din orașul încercuit de trupele ruse și devastat de bombardamente.

🔴 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă dimineaţă, că ruşii au intensificat activitatea cu aşa-numiţii ”voluntari”, în timp ce se retrag din anumite zone, pentru a se replia în altele. Armata ucraineană susţine că a respins 9 atacuri vineri în Doneţk şi Lugansk.

🔴 Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar și vicepremierul Irina Vereşciuk, a anunţat că 6.266 persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene, potrivit CNN.

🔴 Cel puțin 10 explozii s-au înregistrat în estul Ucrainei, în orașul Dnipro. Rachetele rusești au lovit alte două orașe din regiune – Plotava și Kremenchuk în zorii zilei de sâmbătă, fiind avariate blocuri și infrastructura, a anunțat guvernatorul regiunii Poltava.

🔴 După săptămâni în care au săpat tranșee în jurul aeroportului Antonov din Gostomel, situat la doar 28 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei, forțele ruse de acolo au dispărut brusc, arată noi imagini din satelit, conform CNN.

🗺️ În evaluarea zilnică privind frontul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a transmis sâmbătă dimineață că forțele ucrainene continuă să avanseze împotriva retragerii forțelor ruse în vecinătatea Kievului. De-a lungul axei nord-vestice, încercările forțelor ucrainene de a avansa de la Irpin spre Bucha și Gostomel sunt în desfășurare. Londra mai spune că forțele ruse s-au retras de pe aeroportul Gostomel, care a fost supus luptei încă din prima zi a conflictului. În plus, Ucraina a recâștigat mai multe sate de-a lungul axei de est. Ministerul britanic al Apărării precizează și că în estul Ucrainei, forțele ucrainene și-au asigurat o rută cheie la est de Harkov, după lupte grele pe care le-au câștigat.

🗺️ Potrivit analizei zilnice a Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), Kremlinul și-a revizuit planul de campanie în Ucraina după eșecul campaniei sale inițiale de a captura Kievul și alte orașe ucrainene importante și eșecul ulterioar de a-și ajusta operațiunile la sfârșitul lunii martie.  Efortul principal al Rusiei este acum concentrat pe estul Ucrainei, cu două eforturi principale subordonate: capturarea orașului-port Mariupol și capturarea întregii regiuni Donețk și Lugansk, transmite ISW.

🗺️ Kremlinul redistribuie tot mai mult trupe din alte axe de avans și își canaliză întăririle rămase din Rusia în estul Ucrainei. De aceea, spun analiștii americani ai ISW, este puțin probabil ca forțele ruse să desfășoare operațiuni active pe alte fronturi în săptămânile următoare.

🗺️ Conform ISW, Kremlinul ar putea intenționa să captureze regiunile Donețk și Lugansk înainte de a încerca să negocieze o încetare a focului favorabilă Kremlinului și să pretindă că Rusia și-a atins obiectivele de război. Justificarea falsă inițială a Kremlinului pentru invazia sa neprovocată a Ucrainei a fost să protejeze cele două așa-zise republici secesioniste din estul Ucrainei. Analiza ISW subliniază că regimul de la Kremlin încearcă să treacă peste eșecul campaniei inițiale a Rusiei și să creeze o falsă imagine a victoriei pentru publicul rusesc intern.

🗺️ Forțele ruse vor lua probabil Mariupol în zilele următoare, dar continuă să sufere pierderi grele. ISW mai notează că forțele ruse încearcă să țină blocate forțele ucrainene în jurul Harkovului. Totodată, rușii au capturat Izium după trei săptămâni de lupte pe 1 aprilie și vor încerca să avanseze spre sud-est pentru a se conecta cu forțele ruse din regiunea Lugansk în zilele următoare.

🗺️ ISW mai spune că forțele ucrainene au recucerit zone mari de teren atât la nord-vest, cât și la est de Kiev în ultimele 24 de ore, dar Rusia a retras cu succes elemente din forțele sale avariate în Belarus. Kremlinul va continua să canalizeze întăriri,inclusiv atât înlocuitori individuali de calitate scăzută din Rusia, cât și unități avariate redistribuite din nord-estul Ucrainei, în operațiunile din estul Ucrainei, dar este puțin probabil ca aceste forțe vulnerabile să permită Rusiei să desfășoare operațiuni ofensive la scară largă.

📸 În această dimineață am ales să vă prezint hartă realizată pe 1 aprilie 2022 de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază situația de pe câmpul de luptă.